Ahojahoj

XXX.XXX.56.20
Ahoj mám takový dotaz. Mám koníka ustájeného v rodinné stáji. Kupovala jsem si koně podepsala kupní smlouvu, ale už jsem nedostala smlouvu o ustájení. A majitelka teď vyhrožuje že mi nevrátí peníze protože mám dvouměsíční výpovědní lhůtu. Ale nic jsem nedostala a nepodepsala. Co teď ??
Vy jste teď koupila koně, kterého chcete teď odvézt, s majitelem stáje jste vůbec nemluvila, chápu to správně?
Pak nic neplaťte, koně odvezte a je to. Co zaplatil předchozí majitel koně, je jeho problém, ať si ho řeší bez Vás.
Pokud jste koupila koně už před nějakou dobou a koně měla u majitele stáje ustájeného, zkuste si vzpomenout, jestli jste neuzavřela smlouvu ústně (i blbé prohlášení, že se nic nemění nebo vše bude při starém, lze považovat za ústní uzavření smlouvy ve stejném znění, v jakém byla smlouva uzavřena s předchozím majitelem koně, a to včetně výpovědní lhůty).
Pokud jste smlouvu neuzavřela, a to ani ústně, nic neplaťte a koně odvezte. Pokud jste již zaplatila (platila dopředu), zkuste se domluvit; již zaplacené peníze lze vymáhat prakticky pouze soudní cestou, což by se Vám finančně jistě nevyplatilo. Pokud se domluvit nelze, berte to jako lekci do budoucna, že si máte udržovat dokumenty a smlouvy v pořádku; uvědomte si, že jste měla koně ustájeného beze smlouvy, takže majitel stáje mohl klidně ze dne na den přestat plnit své „povinnosti“ ke koni. Že tak (předpokládám) neudělal, vypovídá v jeho prospěch a svědčí to o jeho etickém jednání - vždyť mohl v den prodeje koně vyhodit z ustájení.
Jinak existují taky smlouvy, které se uzavřou jejich plněním, tj. pokud jste zaplatila za ustájení, mohla jste tím automaticky uzavřít smlouvu o ustájení. Je to, pravda, dost výjimečný stav (např. zveřejněné smluvní podmínky jsou jedním z předpokladů), ale jistá maličká možnost, že se tak stalo, tu je.
Jess0847
napsal(a):
Ahoj, pokud si nic nepodepsala a není to obsáhlé v kupní smlouvě (což by být nemělo) tak bych vůbec nějakou výpovědní neřešila, jelikož na to ustajovatelka nemá nárok bez smlouvy.
V kupní smlouvě může být větička, že nový majitel přebírá veškeré závazky týkající se koně (s doložkou, že prodejce nic nezatajil a bla bla bla); to by pak na ahojahoj přešla i ta smlouva se stájí v celém znění.
Jestli ten kůň v té stáji je už nějakou dobu, co je jeho majitelkou ahojahoj, tak nevěřím tomu, že se ty peníze dají získat zpátky bez dobré vůle majitele stáje - protože majitelka ty peníze platila, tudíž prokazatelně o smlouvě věděla a sama vynaložila snahu smlouvu plnit ze své strany; pak je to fakt na právníka, což se finančně prostě nevyplatí, i kdyby to vyhrála (o čemž pochybuji, viz výše, majitel stáje dobrovolně plnil smlouvu, majitelka koně dobrovolně plnila smlouvu, tudíž je etické, aby smlouva byla plněna dál).
Prosla bych si peclive dokumenty, ktere jste podepsala, jak vam radi nade mnou. Pokud v nich neni zadna vypovedno lhuta, muzete si kone odvezt kdykoliv bez sankci.
Co se tyka ustniho uzavreni smlouvy, nevidela bych to tak cerne. Za prve se ustni uzavreni cehokoliv spatne prokazuje (byli tam nejaci svedkove?). A za druhe, musela byste souhlasit i s tou dvoumesicni vypovedni lhutou. V praxi bude v tomhle pripade rozhodujici, jestli jste uz neco dopredu platila nebo ne.