Ahoj,
Nenašla jsem to tady ve starších diskuzích a tak se raději zeptám znalejších. Řešila jsem tady stavbu ohrady pro koně kolem zahrady 2850 m2, kterou chci vzít do pronájmu a později i odkoupit. Toto je celkem zdárně téměř dořešeno, sousedi taky nemají s vypásáním problém, jsem úplně na konci vesnice a zahrada je obklopená ze 3 stran polem.
Zajímá mě ale, jak je to s hospodářstvím, pokud by vypásání pozemku probíhalo pouze 5-8h během dne a na noc by se kůň vracel do stáje, kde je ustájený = nešlo by o užívání pozemku pro trvalé ustájení zvířat. Musím v tomto případě nějak registrovat hospodářství a řešit ty krátkodobé přesuny oficiální cestou nějakých záznamů?
Děkuji za postřehy zkušenějších
Dobrý den. Dle vyhlášky 136/2004 Sb. se hospodářstvím pro účely jeho zaevidování u pověřené osoby (Českomoravská společnost chovatelů) rozumí:
a) stavba, zařízení nebo místo v držení jednoho chovatele,
b) pozemek, na kterém jsou zvířata držena, nebo více takových pozemků, které se nacházejí i na více katastrálních územích, ale tvoří spolu jeden celek; pokud tento pozemek nebo tyto pozemky bezprostředně navazují na stáj nebo na soubor stájí s chovem zvířat, která jsou na pozemku pasena a tvoří s ním jeden celek, jedná se o jedno hospodářství.
Nemusíte řešit vlastnictví pozemku či stáje, nemusíte dokládat nájemní smlouvy na pozemky (toto platí jen pro zaevidování hospodářství).
Pokud mezi pozemkem se stájí a pozemkem, kde je výběh je nějaký další jiný pozemek, zaevidoval bych 2 hospodářství - nic to nestojí a můžete případně řešit "papírové přesuny" teď hned (např. v případě kontroly) a ne až za týden, až Vám přidělí druhé číslo hospodářství. Přesuny koní se nikam nehlásí (mimo exportu mimo ČR, přesunu na jatka nebo do asanačního ústavu) - přesuny se zapisují jen do Registru koní v hospodářství (speciální sešit, nebo na PC online na Portále farmáře). Koně bych zapsal do registru na hospodářství, kde je stáj.
Ze zkušeností vlastních i ostatních kamarádů chovatelů vím, že případné kontroly to většinou úplně přesně na "metr" neřeší. Pokud by Vám kontrola přijela zkontrolovat koně, tak je samozřejmě necháte zavřené ve stáji.
Bližší informace na www.cmsch.cz nebo uek.cz
Je nutné to pořádně promyslet v případě, že jste nebo budete žadatel o dotace - to Vám přesné informace podají na pobočce Státního pozemkového úřadu (bývají v každém okresním městě).
Ať Vám koně jdou
Jejda
napsal(a):
Dobrý den. Dle vyhlášky 136/2004 Sb. se hospodářstvím pro účely jeho zaevidování u pověřené osoby (Českomoravská společnost chovatelů) rozumí:
a) stavba, zařízení nebo místo v držení jednoho chovatele,
b) pozemek, na kterém jsou zvířata držena, nebo více takových pozemků, které se nacházejí i na více katastrálních územích, ale tvoří spolu jeden celek; pokud tento pozemek nebo tyto pozemky bezprostředně navazují na stáj nebo na soubor stájí s chovem zvířat, která jsou na pozemku pasena a tvoří s ním jeden celek, jedná se o jedno hospodářství.
Nemusíte řešit vlastnictví pozemku či stáje, nemusíte dokládat nájemní smlouvy na pozemky (toto platí jen pro zaevidování hospodářství).
Pokud mezi pozemkem se stájí a pozemkem, kde je výběh je nějaký další jiný pozemek, zaevidoval bych 2 hospodářství - nic to nestojí a můžete případně řešit "papírové přesuny" teď hned (např. v případě kontroly) a ne až za týden, až Vám přidělí druhé číslo hospodářství. Přesuny koní se nikam nehlásí (mimo exportu mimo ČR, přesunu na jatka nebo do asanačního ústavu) - přesuny se zapisují jen do Registru koní v hospodářství (speciální sešit, nebo na PC online na Portále farmáře). Koně bych zapsal do registru na hospodářství, kde je stáj.
Ze zkušeností vlastních i ostatních kamarádů chovatelů vím, že případné kontroly to většinou úplně přesně na "metr" neřeší. Pokud by Vám kontrola přijela zkontrolovat koně, tak je samozřejmě necháte zavřené ve stáji.
Bližší informace na www.cmsch.cz nebo uek.cz
Je nutné to pořádně promyslet v případě, že jste nebo budete žadatel o dotace - to Vám přesné informace podají na pobočce Státního pozemkového úřadu (bývají v každém okresním městě).
Ať Vám koně jdou
Děkuji za reakci.
Jde mi opravdu jen a pouze o vypásání zahrady během dne, abych to nemusela kosit - na noc by se kůň vracel do stáje, která mi nepatří. Neřeším žádné dotace, nic, jen to, že bych na tom pozemku odvařila sekačku na trávu, kdybych to měla dělat ručně - už tak tak těžko zvládá zahradní plochu, kterou mám kolem domu a která je cca poloviční oproti zahradě, kterou bych chtěla vypásat. Mimo to bych ze z toho množství trávy asi zbláznila, protože to roste jak vzteklé a sekat bych tak musela asi nonstop aby to nějak vypadalo. Kolem mají všichni stejný problém, nikdo trávu nechce. Stáj, kde mám koně ustájené u soukromníka, je cca 16km vzdálená.
Podle toho, co jste psal v rámci výtahu z vyhlášky, mi vychází, že v mém případě se o hospodářství jednat nebude. Chápu to dobře?