TeruNaA

XXX.XXX.252.131
Zdravím,
přemýšlím nad koupí koně a hledám pro něj co nejlepší podmínky pro ustájení. Zajímal by mě třeba kolektiv. Jak se k sobě lidé v areálu chovají, protože jsem byla už na mnoha místech a čeho jsou koňáci schopní mě nepřestává udivovat. Samozřejmě mám v plánu všechny stáje, které mě zaujmou objet a podívat se, pohovořit s majitelem atd. Ale myslím, že z jedné návštěvy člověk moc nezjistí jak to tam chodí a jací lidé tam jsou, protože každý přece bude chtít chytit kšeft na ustájení. Konkrétně mi jde především o péči o koně, kolektiv je až na vedlejší koleji, ale nejraději bych aby byl pohodový. Kdybyste měl někdo zkušenosti s těmito stájemi, tak se neváhejte třeba i rozepsat. Moc ráda si to vše pročtu.
Zajímalo by mě - jak se personál chová ke koním, kolektiv, jak je o koně postaráno, jestli mají jen boxové nebo i pastevní ustájení a v neposlední řadě i CENA.
Konkrétně u těchto stájí:
- Stáj Cikáda
- Radonice u Prahy
- Mlékojedy
Popřípadě, kdybyste někdo věděl o nějakém dobrém ustájení v okolí Praha východ, také bych byla velmi vděčná.
Zdravím,
zrovna tohle jsou věci, které se často mění a nejspíše je nezjistíte ani ze zkušeností ostatních, protože vše může být za měsíc jinak - personál i ustájení koně typicky dost fluktují.
S kolektivem nevím, nikdy jsem neměla nějaký zásadní problém, ale já do stáje chodím ke koni a nijak se nesocializuji, ven jezdím sama, tak to nijak neřeším.
S personálem bojují asi všechny stáje, mzdy u koní bývají nízké, práce tvrdá a ubytování mizerné, takže příliš mnoho pečlivých a slušných lidí v oboru nevydrží. Tohle bývá pravidelně největší slabina nájemních stájí, majitel stáje je rád, že někoho vůbec najde, majitelé ustájených koní hledají nízkou cenu, tj na mzdách se musí šetřit, a personál ví, že i při excesu se nic nestane a o práci nepřijde, protože fronta zájemců na pozici nestojí.
Chování ke koním - pokud bude váš kůň vychovaný a bezproblémový na manipulaci, tak nejspíš problém nebude. Pokud nemá kůň základní návyky, tak neočekávejte individuální přístup a jemnocit, pokud má někdo na starost těch koní dvacet, dost dobře to nejde.
Stanovte si priority a podle toho se rozhodujte. Priority mohou být pro každého jiné, pro někoho stopro péče o koně (jpřístup ke krmivu, vodě - za mě by mělo být na prvním místě, ale každý to může mít jinak), pro někoho hala, dopravní dostupnost, cena ustájení, mezilidské vztahy... je nutno porovnat přínosy a náklady. Ideální ustájení neexistuje, ale kompromis by se neměl projevovat ve welfare koně.