Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.7.2020 20:03
tatka007

XXX.XXX.123.12

Dobrý den,

poradil by mi někdo, jak moc vyrostou moji poníci? Vím, foto nemám, ani jejich ani jejich rodičů. Ale alespoň přibližně, jistě jste větší odborníci než já :)
Jejich matka je Welsch ponny + Hucul a otec je čistý Hucul. Rád bych, aby na nich jezdila má dcera, která měří 160cm a váží 42kg.

Děkuji za odpověď.

Uživatel s deaktivovaným účtem

29.7.2020 20:06

tatka007 napsal(a):
Dobrý den,

poradil by mi někdo, jak moc vyrostou moji poníci? Vím, foto nemám, ani jejich ani jejich rodičů. Ale alespoň přibližně, jistě jste větší odborníci než já :)
Jejich matka je Welsch ponny + Hucul a otec je čistý Hucul. Rád bych, aby na nich jezdila má dcera, která měří 160cm a váží 42kg.

Děkuji za odpověď.

Kolik je dceři? Většina huculů a welsh ponyů se vejde do 148 cm. Ale nepíšete nic o tom, jak jsou poníci momentálně staří a velcí.

29.7.2020 20:10
tatka007

XXX.XXX.123.12

Omlouvám se, valach má 2roky a cca 115cm a klisna 1 rok a cca 100cm. Dceři je 12let. Myslel jsem, že když jsou ze 2/3 Huculové, tak dají okolo 140cm?

29.7.2020 20:33
Slon Indický

XXX.XXX.255.207

Valach cca 120-125 cm a kobylka 115-120 cm. Pro dceru moc málo.

30.7.2020 08:16
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Tak tohle je prostě záležitost kříženců - může se lecos vyštípnout...
Welšíci mají svoje výškové kategorie, takže když se neví ze které to bylo... K tomu označení hucul se dříve dost zneužívalo právě pro pony křížence s hrubší hlavou (mrňavci byli šety, větší hucul něco - opravdový hucul je chovatelsky cenný, nekříží se). No a pak je bez papírů (jako že se nedá nikde dohledat co byli i prarodiče zač) těžší odhadovat jak to bude s výškou, ale i harmonií... (zrovna přestavěný roček toho moc nepředvede).
No a další nezanedbatelný faktor je kvalita odchovu. Podražené hříbě se už nijak zvlášť růstově nepředvede...
Podtrženo, sečteno - nejspíš budou oba dva malí tak jak píše Slon Indický. Navíc když se k tomu přidá, že značně prožerou než se vykrmí a také cena výcviku při obsedání (děcko to samo nemůže udělat správně). Hotový dospělý kůň za několik desítek tisíc je vlastně levnější. A hlavně vhodnější a hned k ježdění - ne až někdy, když už se holky ohlíží po klucích...

30.7.2020 11:46

Slon Indický napsal(a):
Valach cca 120-125 cm a kobylka 115-120 cm. Pro dceru moc málo.

Ano, i kdyby vyrostli víc, tak pro dceru málo (ta nejspíš vyroste taky).

30.7.2020 20:44
tatka007

XXX.XXX.123.12

Děkuji za rady.

1.8.2020 21:13
Varaxi

XXX.XXX.129.250

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ano, i kdyby vyrostli víc, tak pro dceru málo (ta nejspíš vyroste taky).

Tomuto tvrzení není statistika nakloněna - jestli doroste mladá slečna 165 cm, víc to nebude. :)

Ten valášek by možná mohl dát i 130 cm. Takže je to jedno, poník pro mladou slečnu (a ne dítě) to zkrátka nejspíš nebude.
S jistotou to nelze tvrdit - je velmi individuální, jak dlouho koně budou růst, někteří přidají i v šesti sedmi letech nějaký centimetr, jiní už od čtyř jen mohutní a sílí.

1.8.2020 21:20

Varaxi napsal(a):
Tomuto tvrzení není statistika nakloněna - jestli doroste mladá slečna 165 cm, víc to nebude. :)

Ten valášek by možná mohl dát i 130 cm. Takže je to jedno, poník pro mladou slečnu (a ne dítě) to zkrátka nejspíš nebude.
S jistotou to nelze tvrdit - je velmi individuální, jak dlouho koně budou růst, někteří přidají i v šesti sedmi letech nějaký centimetr, jiní už od čtyř jen mohutní a sílí.

To mě zaujalo - bez urážky. Slečna ve 12 letech 160 cm, nevyroste víc jak o 5 cm? Nezpochybňuji, ale když vidím děti kolem sebe..

1.8.2020 21:50
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
To mě zaujalo - bez urážky. Slečna ve 12 letech 160 cm, nevyroste víc jak o 5 cm? Nezpochybňuji, ale když vidím děti kolem sebe..

Taky mi to přijde divné, podle percentilových tabulek to moc neodpovídá.
http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/rustove_grafy/telV0_18d.pdf

3.8.2020 13:13
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Dotaz napsal(a):
Taky mi to přijde divné, podle percentilových tabulek to moc neodpovídá.
http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/rustove_grafy/telV0_18d.pdf

A není ta tabulka stará? Věřím tomu, že dříve, kdy dívky nosily podprsenky před prvními měsíčky, to mohlo platit. Ale teď, kdy je průměrný věk dívky při první menstruaci 12 let a 5 měsíců, se mi to moc nezdá.
Po začátku menstruačního cyklu dívka v průměru vyroste ještě o 2,5 cm.
Vyplývá to ze statistiky gynekologů v Jihomoravském kraji.

3.8.2020 16:02
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Varaxi napsal(a):
A není ta tabulka stará? Věřím tomu, že dříve, kdy dívky nosily podprsenky před prvními měsíčky, to mohlo platit. Ale teď, kdy je průměrný věk dívky při první menstruaci 12 let a 5 měsíců, se mi to moc nezdá.
Po začátku menstruačního cyklu dívka v průměru vyroste ještě o 2,5 cm.
Vyplývá to ze statistiky gynekologů v Jihomoravském kraji.

Předpokládám, že Státní zdravotní ústav to má správně. Wikipedie disponuje stejným grafem, ale pokud máte jinou tabulku, budu ráda za její sdílení.

https://cs.wikipedia.org/wiki/R%C5%AFst_%C4%8Dlov%C4%9Bka

3.8.2020 18:38
tatka007

XXX.XXX.123.12

K jaké diskuzi vede má otázka ohledně výšky koníka. Jsem udiven. Přesto všechno moc děkuji. Mějte se fajn.

3.8.2020 22:21

tatka007 napsal(a):
K jaké diskuzi vede má otázka ohledně výšky koníka. Jsem udiven. Přesto všechno moc děkuji. Mějte se fajn.

To se stává často, že se diskuze občas zvrtne. Ale ne vždy je to na škodu. Zajímalo by mě, kolik vaše dcera nakonec vyroste. Ale za šest let si na to už nevzpomenete - a já taky ne.

4.8.2020 19:44
tatka007

XXX.XXX.123.12

To máte pravdu. Myslím si osobně, že dcera dá cca 165cm ( soudím dle sebe a ženy, jejího věku a výšky.) a koníci dají cca 135cm - když jsem viděl rodiče. Mají v sobě přeci 2/3 Hucula. A 1/3 "Welšáka", který taky není uplný prcek. Tak se snad nepletu. Ale stejně se poohlížíme ještě po větším koníkovi.

4.8.2020 22:23
Varaxi

XXX.XXX.129.250

Dotaz napsal(a):
Předpokládám, že Státní zdravotní ústav to má správně. Wikipedie disponuje stejným grafem, ale pokud máte jinou tabulku, budu ráda za její sdílení.

https://cs.wikipedia.org/wiki/R%C5%AFst_%C4%8Dlov%C4%9Bka

Já to viděla v brožurce na gynekologii. Ale nebrala jsem si ji, tak to nemůžu sdílet.

Jestli je ta tabulka z roku 2001... Tak nevím, jestli je stará. Před pěti lety se ještě uváděl průměrný věk při první menstruaci 12 let a 7 měsíců, tak jestli se to opravdu tak rychle mění...
Co se týče předpokládané výšky potomka, tak výška matky + výška otce, vydělíme dvěma, dceři odečteme 6 cm, synovi naopak připočteme. Ale tady ani nevím, odkud to mám, natožpak do jaké míry to je spolehlivé.

Přidejte reakci

Přidat smajlík