Liliana06

XXX.XXX.12.47
Dobrý den,
chtěla bych ze zeptat zda na valacha kterého už 2 roky jezdím nejsem moc těžká vážím 77 kg a jezdím na mohutnému haflingovi v anglickém bezkostrovém sedle je mu 10 mě 15 v kohoutku má 150 cm a já měřím 148-150 Cm Jsem středně pokročilý jezdec krok klus zvládám skvěle a na cvalu ještě pracuji necválám dokonale ale koníka ve cvalu odcválám ikdyž vykopává 😊
Předem děkuji za odpovědi❤️
Tak si to spočítejte.
http://www.equichannel.cz/nejste-tezci-na-sveho-kone
Ale teda v rámci zdraví, pokud nejste kulturistka nebo výrazně osvalená, tak bych radila zhubnout. BMI máte už v pásmu obezity. Ve třiceti budete nebožka na klouby a záda.
Pro srovnání, je mi o 25 let víc, jsem vyšší o 15 cm a vážím o 17 kilo míň. Přesto nejsem hubeňour a nemalé tukové pneumatiky mám, i zadek mi nakynul. Neumím si předstsvit, jak se vejdete do posedlí, jak přiložíte koleno k sedlu atd.
VeselaKopa

XXX.XXX.242.26
Taky se léta potýkám s váhou, ale našla jsem ideální řešení : jezdím v polopronájmu skvělou chladnokrevnou kobylku a výborně se k sobě hodíme pod značkou "obě máme velké zadky" 😀
Liliana06
napsal(a):
Dobrý den,
chtěla bych ze zeptat zda na valacha kterého už 2 roky jezdím nejsem moc těžká vážím 77 kg a jezdím na mohutnému haflingovi v anglickém bezkostrovém sedle je mu 10 mě 15 v kohoutku má 150 cm a já měřím 148-150 Cm Jsem středně pokročilý jezdec krok klus zvládám skvěle a na cvalu ještě pracuji necválám dokonale ale koníka ve cvalu odcválám ikdyž vykopává 😊
Předem děkuji za odpovědi❤️
Když na něm dva roky jezdíte,proč jste teď začala řešit váhu?
Kůň má problém? Se zády,s nohama ,nevím,prostě začal poslední dobou projevovat diskomfort?
Nebo jste přibrala, najednou narychlo?
Liliana06

XXX.XXX.12.47
koně
napsal(a):
Když na něm dva roky jezdíte,proč jste teď začala řešit váhu?
Kůň má problém? Se zády,s nohama ,nevím,prostě začal poslední dobou projevovat diskomfort?
Nebo jste přibrala, najednou narychlo?
Ne jen jsem se chtěla zeptat na názor ostatních a prosím nešlo o to aby jste řešili že v 15 mám 77kg vím že je to dost a snažím se cvičit atd ale třeba na nohách mám svaly a né tuk...😊
Liliana06
napsal(a):
Ne jen jsem se chtěla zeptat na názor ostatních a prosím nešlo o to aby jste řešili že v 15 mám 77kg vím že je to dost a snažím se cvičit atd ale třeba na nohách mám svaly a né tuk...😊
150 cm a 77 kg není správný poměr. Máte váhu blbě rozloženou. Na 77 kg byste měla mít kolem 170 cm,aby při vašich proporcích neměl kůň problém vás vybalancovat na zádech. Největší váha, z celkové, by měla být co nejníž. Máte krátké nohy, takže nejvíc váhy máte nad sedlem.
Hafling by neměl mít problém s vaší vahou,ale právě s tím, jak si vás porovnat na hřbetě.
Liliana06
napsal(a):
Pokud koni nic není , a vy byste dokázala poznat,kdyby mu něco bylo, myslím,že není třeba zveřejňovat své parametry a ptát se na názory
Protože si, podle nich, samozřejmě vykoledujete.Když ne úplný zákaz ježdění,tak nejmíň spousty návodů k dietám a jiným cvičením
Uživatel s deaktivovaným účtem

tak ono člověk, co má v patnácti takové parametry, není zdravý a bude to jen horší.
Na koně těžká nejsi, toho se neboj, haflingové jsou soumaři a běžně nosí i dospělé chlapy, klidně přes překážky, navíc jsi malá, máš těžiště níž takže teoreticky máš menší možnost koni rozhodit rovnováhu. ALE! rozhodně bych uvažovala o padnoucím kostrovém sedle, nejlépe western, pokud bezkostra není špička s pořádaným páteřním kanálem a polštářema. A především dbej na kondici koně, řádně osvalený hřbet, torzo a jezdit v uvolnění, bez křečí jak u jezdce, tak u koně, ať si tě koník zvládne nést bez bolesti, bez prohnutého hřbetu a jeleního krku. Jestli máš někoho, kdo na tebe občas koukne, tak ať tě upozorní, budeš pak vědět, na co dávat pozor a jak se tomu vyvarovat.
No a především makej na sobě, váha je tvoje věc, ale posiluj a cvič rovnováhu, ať v sedle neškodíš, nemeleš se, ale ani nejsi jako pytel brambor.
Edit:
Jo a pravidelné návštěvy fizioterapeuta se rozhodně vyplatí.
Ano, ve shodě s předřečníky - nejste těžká, leč podle BMI (takřka 35) jste na pomezí mezi střední a závažnou obezitou - a vzhledem k Vašemu věku bych to nazval spíše tou těžkou obezitou. Samozřejmě, podle nekorektních vtipů sesteren a lékařáků je ještě druhá varianta, že máte sice normální váhu, ale málo jste narostla (asi o 25cm)...
Každopádně mám pro Vás jednu vcelu positivní zprávu a spoustu negativních.
Ta positivní je, že zákon zachování energie funguje u každého - tedy není možné omezit příjem a přitom dále příbírat (pokud jste výjimkou, pak mám naději na Nobelovu cenu za fyziku... Popřít termodynamické zákony, to by bylo něco ;-) )
A teď ty negativní:
- metabolismus každého jednotlivce je jiný, jeden může zbaštit pět dortů, druhý nesmí ani půlku. Je to nefér, ale to život je.
- v průběhu let je "normální" poněkud přibírat, u ženy typicky kolem porodu, například. A sundat kila dolů je mnohem těžší než "jen udržet váhu". Již teď jste konstitučně na hraně, každé další kilo Vás omezí a v průběhu života i ohrozí
- příroda je "nekorektní" - nezajímá ji proč jste obézní a diskriminace z její strany jistojistě přijde - můžete si vybrat - libo bolavé klouby, cukrovka druhého typu, kardiovaskulární onemocnění?
Suma sumarum, chápu že jste se chtěla zeptat co koníšek na 77kg, ale to nebývá ten problém - málokterý jezdec (nemyslím teď žokeje typu pana Váni) má méně Kg než Vy, ale on má k tomu jinou postavu. A chápu, že je to těžké, ale život těžký je a jaké si to uděláte, takové to budete mít.

Souhlas s těmi přede mnou, kůň bude v poho, ale na 150 cm skorem 80 kg, to je fakt moc. Vaše zdraví je celkem důležité v rovnici kůň-jezdec - kvůli koňovu do budoucna - těžko budete do kopce odlehčovat, když vás budou bolet kolena a kotníky (problémy s páteří, se svalstvem, dechem, atd., vše se odrazí na kondici, křivosti, osvalení koně).
Není třeba cvičit nebo se nějak mučit, je třeba změnit stravování. Jde pak bez problémů urovnat hmotnost (nahoru i dolů) naprosto bez práce i bez diet a hladu, ale složení přijatého je nutné upravit. Nevíme, zda máte nějaké zdravotní potíže, ale i k nim se dá při sestavení výživového plánu přihlédnout.
jbb
napsal(a):
Ano, ve shodě s předřečníky - nejste těžká, leč podle BMI (takřka 35) jste na pomezí mezi střední a závažnou obezitou - a vzhledem k Vašemu věku bych to nazval spíše tou těžkou obezitou. Samozřejmě, podle nekorektních vtipů sesteren a lékařáků je ještě druhá varianta, že máte sice normální váhu, ale málo jste narostla (asi o 25cm)...
Každopádně mám pro Vás jednu vcelu positivní zprávu a spoustu negativních.
Ta positivní je, že zákon zachování energie funguje u každého - tedy není možné omezit příjem a přitom dále příbírat (pokud jste výjimkou, pak mám naději na Nobelovu cenu za fyziku... Popřít termodynamické zákony, to by bylo něco ;-) )
A teď ty negativní:
- metabolismus každého jednotlivce je jiný, jeden může zbaštit pět dortů, druhý nesmí ani půlku. Je to nefér, ale to život je.
- v průběhu let je "normální" poněkud přibírat, u ženy typicky kolem porodu, například. A sundat kila dolů je mnohem těžší než "jen udržet váhu". Již teď jste konstitučně na hraně, každé další kilo Vás omezí a v průběhu života i ohrozí
- příroda je "nekorektní" - nezajímá ji proč jste obézní a diskriminace z její strany jistojistě přijde - můžete si vybrat - libo bolavé klouby, cukrovka druhého typu, kardiovaskulární onemocnění?
Suma sumarum, chápu že jste se chtěla zeptat co koníšek na 77kg, ale to nebývá ten problém - málokterý jezdec (nemyslím teď žokeje typu pana Váni) má méně Kg než Vy, ale on má k tomu jinou postavu. A chápu, že je to těžké, ale život těžký je a jaké si to uděláte, takové to budete mít.
Tak poněkud bych to upravila s tím, příjmem. Výrazný vliv má to co a jak příjímám, ne jen počet kalorií. Pokud jím nepravidelně a nutričně pro tělo nevhodnou stravu, metabolismum se zpomalí a poněkud zblbne, neb nemá dost správných živin a ukládá, jak divej do tuku, obzvlášt pokud se někdo nacpe jen jednou denně. Naopak pokud bude jíst pestrou vyváženou stravu, tak to množví může být pro některé až překvapivě velké;-)
Coudas

XXX.XXX.87.254
Pro příště uveďte jen kilogramy 😉
A jak píší ostatní, nejde ani tolik o váhu samotnou, ale o poměr k vaší výšce, musíte mít problém korrektně vejít do sedla, pravděbobně tak koni přetežujete bedra. Tak obzvlášt v tomo případě bych zkusila napasovat sedlo kostrové.
Krom jiného opravdu zhubnout, určitě to bude i pro vás fajn pro psychiku, krom toho, že se obecně budete cítit lépe když se to zadaří, navíc ve vašem mladém věku to jde ještě opravdu snadno. A ušetříte si tím spustu zdravotních problémů. Zkuste si třeba i další pohyb spojit s koňmi, vztí koně na vycházku na ruce, nějakou svižnější do kopečka, kousek někde naklusat, po kouscích postupně přidávat, časem třeba začít i bez koně, ale opět postupně (až bude váha torchu nižší, aŤ si neničíte kolena).
Ja jeste dodam, ze s takovou vahou v mladem veku nebude hlavni problem v pohybu, ale v jidle. Ve chvili, kdy si sestavite normalni jidelnicek a vynechate sladke napoje, uzeniny a smazene, mela by kila odpadavat sama i bez nejakeho vetsiho pohybu (ono s touto vahou stejne moc cvicit nemuzete).
BMI, opravdu se budeme řídit rovnicí , která je 200 let zastaralá, vytvořil ji matematik bez lékařského vzdělání, která se vůbec nesoustředí na jednotlivce a jeho předpoklady?BMI nerozeznává mezi váhou svalů, tuků, hustotou kostí, nepočítá s jednotlivými tipy postav a dědičnou predikcí.
https://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=106268439&t=1596444193318
https://www.novinky.cz/zena/styl/clanek/sedm-velkych-lzi-o-boubelkach-40330705
Na koně na fotce po schvácení kopyt bych nelezla ani s mými 50 kg. Mít těch 77, tak koně ustanovím za středobod svého vesmíru a kmitám kolem něj, až zapomenu na lednici. Takové běhání po pískové jízdárně, nebo plavání s koněm v rybníku v rámci rehabilitace něco spálí. Rovnice nežrat a makat funguje skvěle. Za ten rok co by se kopyta mohla zvetit, by slečna byla jako laňka.
Rif Du Madon
napsal(a):
Na koně na fotce po schvácení kopyt bych nelezla ani s mými 50 kg. Mít těch 77, tak koně ustanovím za středobod svého vesmíru a kmitám kolem něj, až zapomenu na lednici. Takové běhání po pískové jízdárně, nebo plavání s koněm v rybníku v rámci rehabilitace něco spálí. Rovnice nežrat a makat funguje skvěle. Za ten rok co by se kopyta mohla zvetit, by slečna byla jako laňka.
Já teda na žádnou fotku nenarazila, a infomrace o schvácení je odkud?
Sophii
napsal(a):
BMI, opravdu se budeme řídit rovnicí , která je 200 let zastaralá, vytvořil ji matematik bez lékařského vzdělání, která se vůbec nesoustředí na jednotlivce a jeho předpoklady?BMI nerozeznává mezi váhou svalů, tuků, hustotou kostí, nepočítá s jednotlivými tipy postav a dědičnou predikcí.
Ano jsou třeba lidé co mají i zdravotní problémy, ovšem často je to kombinace s dalšími faktory, ne samotný zdravotní problém. Ono třeba i špatně fungující štítná žláza většinou neudělá z proutku kuličku, jasně ovlivní metabolismus, ale spíše ve smyslu podpoří ostatní negativní vlivy...

Sophii
napsal(a):
150 cm a skoro osmdesát kilo, to nebudou těžké kosti. A nebudou to svaly, pokud slečna není bodybuilder.
Dědičná predispozice je pěkná věc, ale zdravotní rizika spojená s obezitou jsou prostě realita. Můžete se vymlouvat na co chcete, ale tomu metabolickému syndromu to bude úplně jedno.
Ano, BMI není všespásné. Můžeme diskutovat, zdali má obezitu každý s BMI 25,1 - jistě nemá. Ale BMI 15 či 35 už naopak vypovídají velmi pravdivě - ani argument se sumistou by asi neuspěl (i jejich poměr výška/váha je velmi nezdravý a po skončení kariéry hubnou).
Argumentovat "jinými chorobami" a "predisposicí" je jistě moderní - tak moderní jako neříkat obézní, ale "silná" (já ale stále tvrdím že silný byl Frištenský). Z mého pohledu existuje jediná "nemoc" kdy je obezita normální a nemocí způsobená - a to je mentální retardace. Protože tam se ta žravost často korigovat opravdu nedá.
Nicméně ano, v naší korektní společnosti se lze vymlouvat na leccos - leč vysvětlete to té mrše přírodě, až si přijde pro vaše klouby!
jbb
napsal(a):
Ano, BMI není všespásné. Můžeme diskutovat, zdali má obezitu každý s BMI 25,1 - jistě nemá. Ale BMI 15 či 35 už naopak vypovídají velmi pravdivě - ani argument se sumistou by asi neuspěl (i jejich poměr výška/váha je velmi nezdravý a po skončení kariéry hubnou).
Argumentovat "jinými chorobami" a "predisposicí" je jistě moderní - tak moderní jako neříkat obézní, ale "silná" (já ale stále tvrdím že silný byl Frištenský). Z mého pohledu existuje jediná "nemoc" kdy je obezita normální a nemocí způsobená - a to je mentální retardace. Protože tam se ta žravost často korigovat opravdu nedá.
Nicméně ano, v naší korektní společnosti se lze vymlouvat na leccos - leč vysvětlete to té mrše přírodě, až si přijde pro vaše klouby!
já jen říkám, že odkazovat se na tabulky matematika co lékaře viděl možná tak když ho vyprdla máma, a i to byla zřejmě před 200 lety homeopatická kořenářka, je zcela nesmyslné
A ze se to BMI furt tak hojne pouziva? Jako zakladni všeobecné voditko. Asi to nebudu v dnešní moderní dobe uplny nonsens, jinak už by někdo prisel s necim jinym. Doplnujici zhorsujici faktory jsou hezka vec, ale zaklad byva ve valne vetsine proste vyzranost. Zadny tezky kosti zadny svaly. Kecy. Jednoducha vymluva. Obzvláště v dnešní dobe decka vypadaji jako delove koule, vylezt na kone je takovy Mount Everest, pohyb nula.
stejně jako se v rámci věku ženy a její plodnosti odkazuje opět na 200 let starou studii... Nebo že se dodnes věří, že víc než cukr škodí tuky... A že diamanty sou nějakým způsobem strašně drahocenné, což si vymyslel prodejce diamantů aby mu šly více zisky z prodeje prstenů... Ono je lepší odkazovat se na nějaké tabulk kterým nikdo neroumí... protože jimnikdo nerozumí.
Když seženete 100 lidí o stejné váze a přibližně stejné výšce a postavíte je vedle ebe, každej bud vypadat jinak, každej bude nosit jinou velikost...
Je zajímavé jak se oháníte něčím co sem nikdy neřekla, že snad 'tlustí' lidé nejsou tlustí... já jen zpochyňuji uplatňování něčeho, co absolutně nebere vpotaz mnohé aspekty, nevytvořil to lékař ale matematik...
Aneb... když to mému příteli vyhodí, že má téměř až těžkou obezitu... a přitom má eightpack, tak jak to může mít relevantní výsledky.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Ja myslela, ze se slecna ptala, jestli ji unese kun, neptala se, jestli je tlusta, na co muze umrit, protoze je tlusta, a ze vsichni tlusti si za to muzou sami, protoze jen zerou. Ale jiste, voni vsichni na druhym konci republiky od ppcitace vse vedi nejlepe. Ty jo ja fakt nemuzu.
To s tím schvácením jste pochytily dobře, je to v popisku fotky.
Ad BMI - je to orientační a nahoře píšu, že pro kulturisty to neplatí - pochybuju ovšem, že slečna má tolik svalové hmoty, to žena snad ani nemá šanci vycvičit na BMI 35. Naopak pro většinovou populaci to orientačně stačí. Dobré je ještě rozšíření o tělesný typ - jablko, banán atp., kdy i člověk s BMI 22 je jako jablíčko brán rizikově - to je postava muší nohy/ruce, velký objem v pase. Tedy obvod pasu je také vodítkem.
A souhlasím s tím, že vymlouvat se lze na vše, ale to tělo to nepřinutí být zdravé, je třeba něco dělat.
Slečna má nevýhodu věku v tom, že vaří doma maminka - tedy ji k tomu vykrmila ona, vaří nezdravě, sama také asi nebude mít běžnou váhu a slečna je závislá na tom, kdo domů co nakupuje a co se doma uvaří. Vlastními penězi nedisponuje, aby si dělala nákupy. To je prostě blbé.
Autorce - dokážu pochopit, že doma těžko prosadíte najednou zdravé stravování, ale zkuste alespoň nepít sladké nápoje (včetně džusů), jíst dost čerstvé zeleniny a vybrat si doma to zdravější jídlo (méně cukru, normální množství, místo salámu kvalitní šunku atd), prostě vyberte aspoň to menší zlo.
neverend

XXX.XXX.213.247
Tak z čeho by dnes asi byli lidi štíhlí,že? A mladí s tou jejich životosprávou?😀 Např. armáda má třetinové nároky na fyzickou zdatnost uchazečů které byli v 80 letech a stejně potíž aby to bylo splněno.🙂 Nedávno jsem někde viděl aktivní zálohy na "opičí dráze" a jako to je k pláči.🙁 On se bojí dva metry nad zemí skočit z kladiny a půl hodiny se tam snaží vylézt.😀 Taky ten plukovník v záloze se tam chytal skoro za hlavu co to je za materiál.😀 No,nedivím se mu.
Dotaz
napsal(a):
To s tím schvácením jste pochytily dobře, je to v popisku fotky.
Ad BMI - je to orientační a nahoře píšu, že pro kulturisty to neplatí - pochybuju ovšem, že slečna má tolik svalové hmoty, to žena snad ani nemá šanci vycvičit na BMI 35. Naopak pro většinovou populaci to orientačně stačí. Dobré je ještě rozšíření o tělesný typ - jablko, banán atp., kdy i člověk s BMI 22 je jako jablíčko brán rizikově - to je postava muší nohy/ruce, velký objem v pase. Tedy obvod pasu je také vodítkem.
A souhlasím s tím, že vymlouvat se lze na vše, ale to tělo to nepřinutí být zdravé, je třeba něco dělat.
Slečna má nevýhodu věku v tom, že vaří doma maminka - tedy ji k tomu vykrmila ona, vaří nezdravě, sama také asi nebude mít běžnou váhu a slečna je závislá na tom, kdo domů co nakupuje a co se doma uvaří. Vlastními penězi nedisponuje, aby si dělala nákupy. To je prostě blbé.
Autorce - dokážu pochopit, že doma těžko prosadíte najednou zdravé stravování, ale zkuste alespoň nepít sladké nápoje (včetně džusů), jíst dost čerstvé zeleniny a vybrat si doma to zdravější jídlo (méně cukru, normální množství, místo salámu kvalitní šunku atd), prostě vyberte aspoň to menší zlo.
já bych dle BMI měla mít 58 kilo, mám 83. Absolutně zdravá si myslím, že mám velikost oblečení 40-42 mi přijde též vcelku normální.
Jasně že když někdo necvičící má váu kolem 100 není to zdavé, ale mě vyloženě vadí odkazování na BMI. I kdy když někdo vážil 130 a teď váží 100 a snaží se to pořáddávat dolů, tak čert vem kdejaký tabulky, to je obrovský pokrok.

Všechny tabulky jsou jen orientační a svaly váží víc než tuk, tak obzvlášť u sportovců může být BMI hodně zavádějící, ale jako jakési základní vodítko to není vůbec špatné. Např. já mám mít to zdravé rozmezí někde mezi 62 a 77 kg, to je už docela velký prostor k manévrování ;)
Sophii
napsal(a):
já bych dle BMI měla mít 58 kilo, mám 83. Absolutně zdravá si myslím, že mám velikost oblečení 40-42 mi přijde též vcelku normální.
Jasně že když někdo necvičící má váu kolem 100 není to zdavé, ale mě vyloženě vadí odkazování na BMI. I kdy když někdo vážil 130 a teď váží 100 a snaží se to pořáddávat dolů, tak čert vem kdejaký tabulky, to je obrovský pokrok.
A já ty BMI 35 a víc vídám. Zdraví nejsou - v pětadvaceti mají artrozu kyčlí 1. stupně - jen o tom neví, po pětatřicítce se jim začínají posouvat obratle vůči sobě a tím zužovat páteřní kanál, ujdou míň a míň metrů, mají bolesti. Před padesátkou mají kyčle, kolena a záda v naprosto dezolátním stavu, že se proto nemůžou hýbat a rvou se prášky od bolesti. O interní stránce věci nemluvím - berou často po třicítce antihypertenziva, mívají počínající cukrovku atd. Jsou tak objemní, že se nevejdou do magnetické rezonance, aby se jim ta páteř dala vyšetřit. Bez MRI se na ně neurochirurg ani nepodívá, protože on ty obrázky prostě potřebuje. Navíc jsou taky se zády operování jen v akutních stavech, protože je zbytečné operovat někoho, kdo to celé zhatí tím, že to přetíží obrovskou nadváhou. To je realita od nás.
Ještě EDIT: Velikost oblečení se ale také vztahuje k výšce - 40-42 při výšce 152 cm neznamená, že je člověk v normě. Tohle je normální velikost pro lidi tak o 10 cm vyšší. Na menších a silných se to jen roztáhne do šířky. Běžná konfekční velikost pro 150 cm je 34 až 36.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Nejvic mne mrzi, ze tomu clovek celi dnes a denne na intrernetu, az se ho bojim zapinat. Tady se tomu zjevne taky nelze vyhnout. Nejvyssi cas. Taky mam 15 kilo navic, a rada si s nekym vymenim svou praci, abych se mohla venovat stredobodu vesmiru ostatnich, hubnuti a vypadani in. Holcine preju, aby se scenare zde tak obsahle vypsane, nevyplnily.
Dotaz
napsal(a):
A já ty BMI 35 a víc vídám. Zdraví nejsou - v pětadvaceti mají artrozu kyčlí 1. stupně - jen o tom neví, po pětatřicítce se jim začínají posouvat obratle vůči sobě a tím zužovat páteřní kanál, ujdou míň a míň metrů, mají bolesti. Před padesátkou mají kyčle, kolena a záda v naprosto dezolátním stavu, že se proto nemůžou hýbat a rvou se prášky od bolesti. O interní stránce věci nemluvím - berou často po třicítce antihypertenziva, mívají počínající cukrovku atd. Jsou tak objemní, že se nevejdou do magnetické rezonance, aby se jim ta páteř dala vyšetřit. Bez MRI se na ně neurochirurg ani nepodívá, protože on ty obrázky prostě potřebuje. Navíc jsou taky se zády operování jen v akutních stavech, protože je zbytečné operovat někoho, kdo to celé zhatí tím, že to přetíží obrovskou nadváhou. To je realita od nás.
Ještě EDIT: Velikost oblečení se ale také vztahuje k výšce - 40-42 při výšce 152 cm neznamená, že je člověk v normě. Tohle je normální velikost pro lidi tak o 10 cm vyšší. Na menších a silných se to jen roztáhne do šířky. Běžná konfekční velikost pro 150 cm je 34 až 36.
tak je pravda že mnoho ze zdravotních problémů co mě nakonec dohnaly, a to primárně cukrovka sem se, nikoli rozhodla, ale musela shodit... Kyčel i ostruha bolí dál... Zhubla sem o 3 velikosti, novím věci co sem naposledy měla před 11 lety. Šaty, které jsem si před 5 lety koupila, a nikdy neoblékla už sou mi tak akorát i bez stahovacího prádla. Vlastně to stahovací prádlo je mi volné. Kožená šněrovací perka už sem schopná utáhnout natolik, že místo uzlíků na úplném konci tkaniček, jak sem to kvůli tlustému lýtku musela mít, sem si udělala normální kličku.
Také mám mít dle BMI kolem 60 kilo. Dle obvodního lékaře, diabetoložky a primáře nemocnice, je můj cíl tak něco mezi 90-95 kilo a prostě to udržet...
O to víc mě pak ale mrzí lidi, co přijdou a pořád mi nadávají do toho, že sem tlustá. A každej má milion rad a návodů jak na to, a já všechno dělám špatně. Mozzarella je špatná, balkán jakbysmet, kuřecí maso je taky špatné (to sem nepochopila proč), hovězí maso je ještě horší. Nedej bože vaječná omeleta na večeři.... a vida, jím to a stejně to de dolu... A glykemii sem z 20mmol dostala na 6-8mmol,

lenacia
napsal(a):
tak je pravda že mnoho ze zdravotních problémů co mě nakonec dohnaly, a to primárně cukrovka sem se, nikoli rozhodla, ale musela shodit... Kyčel i ostruha bolí dál... Zhubla sem o 3 velikosti, novím věci co sem naposledy měla před 11 lety. Šaty, které jsem si před 5 lety koupila, a nikdy neoblékla už sou mi tak akorát i bez stahovacího prádla. Vlastně to stahovací prádlo je mi volné. Kožená šněrovací perka už sem schopná utáhnout natolik, že místo uzlíků na úplném konci tkaniček, jak sem to kvůli tlustému lýtku musela mít, sem si udělala normální kličku.
Také mám mít dle BMI kolem 60 kilo. Dle obvodního lékaře, diabetoložky a primáře nemocnice, je můj cíl tak něco mezi 90-95 kilo a prostě to udržet...
O to víc mě pak ale mrzí lidi, co přijdou a pořád mi nadávají do toho, že sem tlustá. A každej má milion rad a návodů jak na to, a já všechno dělám špatně. Mozzarella je špatná, balkán jakbysmet, kuřecí maso je taky špatné (to sem nepochopila proč), hovězí maso je ještě horší. Nedej bože vaječná omeleta na večeři.... a vida, jím to a stejně to de dolu... A glykemii sem z 20mmol dostala na 6-8mmol,
tak ono pak už je to o tom metabolickém syndromu a prostě už to nejde.
ale v patnácti by to ještě jít mohlo. o to jde.

Není to o tom vypadat in, ale být dostatečně fit na ježdění - to je základní povinnost každého jezdce. Někdo je fit v 90 kg, někdo v 60 kg, záleží na mnoha faktorech, ale vzhledem k tomu, že těm zvířatům rajtujeme na páteři, měl by mít člověk trochu soudnost a mít kontrolu zaprvé nad vlastním tělem, když už chce ovládat jiné.
Ona i trochu obdařenější vysoká ženská zákonitě těch 60 kg nikdy mít nebude a nikdo to tady po ní ani nevyžaduje ... není potřeba si vše vztahovat na sebe a cítit se ublíženě. Pokud mám problémy s váhou a neunesu sama sebe v poklusu (jednoduchý test, spousta dětí má dnes problém oběhnout zahradu bez kolapsu), nemám co lézt na koně, ale můžu si pořídit třeba psa a vyprocházkovat se do nějaké té kondice ;)
Jako patolog mám šanci se v klidu a bez obav, zda se náhodou nechovám nekorektně, podívat všude. A následky obezity opravdu nekončí jen tam, co je vidět volným okem a na zobrazovacích metodách. Pravá komora srdeční prorostlá tukem je konečná většiny lidí, co nepřežijou jinak povedenou operaci. Z mého soukromého pozorování, ženské jsou na tom mnohem hůř. Mám možnost si přečíst ke každému komplet dokumentaci, kdy začal s čím marodit a jak se dařilo to léčit, není to zatížené subjektivním názorem pacienta.
Jinak moje děti (8 a 10 let) mají v rozvrhu ubohé 2 hodiny tělocviku týdně. Hlavně že se učí sebeprezentovat a dělat myšlenkové mapy.
neverend

XXX.XXX.213.247
Tady zhubl každý bez ohledu na metabolismus. 🙂 Tak vidíte že to jde nakonec všem bez ohledu na poznatky moderní medicíny a všech dalších vědních oborů.🙂 Chápu že je to poněkud drastický příklad,ale opravdu s váhou tam problém měli tak maximálně dozorci.🙁
napsal(a):
Není to o tom vypadat in, ale být dostatečně fit na ježdění - to je základní povinnost každého jezdce. Někdo je fit v 90 kg, někdo v 60 kg, záleží na mnoha faktorech, ale vzhledem k tomu, že těm zvířatům rajtujeme na páteři, měl by mít člověk trochu soudnost a mít kontrolu zaprvé nad vlastním tělem, když už chce ovládat jiné.
Ona i trochu obdařenější vysoká ženská zákonitě těch 60 kg nikdy mít nebude a nikdo to tady po ní ani nevyžaduje ... není potřeba si vše vztahovat na sebe a cítit se ublíženě. Pokud mám problémy s váhou a neunesu sama sebe v poklusu (jednoduchý test, spousta dětí má dnes problém oběhnout zahradu bez kolapsu), nemám co lézt na koně, ale můžu si pořídit třeba psa a vyprocházkovat se do nějaké té kondice ;)
no vidíte, já už se unesu, jen teda moc nepoklusávám, protože mám tu ostruhu. Ale změny v síle a vytrvalostri vidím v mnoha jiných směrech. už jenom kolik se topho změnilo a zlepšilo u koní. Svůj těžký western sem ještě v květnu ani nevyhodila na Sáru, teď už ho přehodím raz dva, v březnu sem na Sáru už ani nevylezla, prostě sem se nevytáhla, teď rup cup a sem tam (i když přes schůdky nu). Co mám vlastně už víceméně výsledky cukru zdravého člověka (slova doktorky), tak si všímám že sem se taky zbavila různých neduhů, od věčné žízně, přes atopický exém, vyrážky po těle a infekce, po častou ztrátu rovnováhy (dokonce sem na krátkou dobu přestala vidět nablízko). Hlavně ta rovnováha jak je vpořádku tak už v tom sedle se držím lépe. A i si všímám změn u Sáry. Neustupuje při nasedání ani přitom nehází hlavou a nevzteká se... A to jak častěji a aktivněji jezdím s tou Sárou tak si všímám že to moje tělo musí tvrdě makat.
On musí být člověk hlavně šťastný. Jak mi řekl doktor. Můj cíl je těch 90 s tím že tam se dá dostat prostě tím, že vypustím bílý pečivo, sladký limonády a přidám víc pohybu. Že dál je to o opravdu trvdém jídelníčku, cvičení, a těžkém odpírání si. Že pokud si troufnu, a půjdu do toh dobrovolně, tak je rozhodně pro, ale že nutit do toho někoho je hrozně kontraproduktivní, že to akorát může vést ke ztrátě motivace a jojoefektu. Proto ani není dobré držet zčistajasna diety.
neverend
napsal(a):
Tady zhubl každý bez ohledu na metabolismus. 🙂 Tak vidíte že to jde nakonec všem bez ohledu na poznatky moderní medicíny a všech dalších vědních oborů.🙂 Chápu že je to poněkud drastický příklad,ale opravdu s váhou tam problém měli tak maximálně dozorci.🙁
no jo, to je lidská verze haflinga u Kunové.
neverend

XXX.XXX.213.247
lenacia
napsal(a):
no jo, to je lidská verze haflinga u Kunové.
No v podstatě ano.🙁 Hele jinak velká gratulace k tomu zdravějšímu způsobu života a přeji moc dalších úspěchů a vydržte. Časem si na to tělo zvykne a už Vám to bude připadat normální a neomezující.🙂
neverend
napsal(a):
No v podstatě ano.🙁 Hele jinak velká gratulace k tomu zdravějšímu způsobu života a přeji moc dalších úspěchů a vydržte. Časem si na to tělo zvykne a už Vám to bude připadat normální a neomezující.🙂
hele mě to neomezuje... teda omezuje mě furt ta kyčel a pata, takže sem dost omezila náročnější cvičení. Ale vzlhledem k tomu, že mám ráda maso, sýry, šunku... tak sem prostě tak nějak začala jíst lowcarb, teda ne úplně doslova, ale tedy sladká pití jsem vpodstatě vyřadila, ta jedna malá plechovka do týdne ideálně cola zero je povolená. Bílý pečivo jsem vyměnila za večerní chlebík případně celozrné a pět ve velmi malé míře. Přílohy si nedávám, nebo opět jen velmi málo.... vlastně kromě sladkého pití a pečiva jím všechno, jen míň.
neverend

XXX.XXX.213.247
lenacia
napsal(a):
hele mě to neomezuje... teda omezuje mě furt ta kyčel a pata, takže sem dost omezila náročnější cvičení. Ale vzlhledem k tomu, že mám ráda maso, sýry, šunku... tak sem prostě tak nějak začala jíst lowcarb, teda ne úplně doslova, ale tedy sladká pití jsem vpodstatě vyřadila, ta jedna malá plechovka do týdne ideálně cola zero je povolená. Bílý pečivo jsem vyměnila za večerní chlebík případně celozrné a pět ve velmi malé míře. Přílohy si nedávám, nebo opět jen velmi málo.... vlastně kromě sladkého pití a pečiva jím všechno, jen míň.
Jasně,vždyť tohle bohatě stačí a dá se na tom v pohodě žít.🙂 V tomhle právě ten trvalý úspěch vězí a člověk při tom nemusí umírat hlady.😀 Drobné prohřešky rozhodně neublíží a není důvod si je občas nedopřát.
Rif Du Madon
napsal(a):
Aha, tak to pardon. Že bych si spletla vlákna...
Ale nebyla tady fotka haflinga se zasadrovanými kopytami a slečna k tomu psla, že byl schvácený?
Kam to zmizelo?
Zmizela jen fotka
Já nad tím přemýšlela,protože v zadání bylo uvedeno mohutný a na fotce bylo něco celkem jiného.Tedy byla špatná a ze špatného úhlu

Lenacia - zdravím spoludiskutující ze zaniklé diskuse, tady Tem :-) Jsem moc ráda, že jsi veselé mysli a konečně jsi s tím pohnula. Také se mi letos podařilo něco sundat jen změnou stravování, a stojí to za to :-) Fandím, držím pěsti, psychika je na tom asi nejdůležitější, když se člověk nastaví v hlavě, jde to tak nějak líp. A jsem ráda, že jezdíš, hodně štěstí
Ja jsem taky rada, ze se Lenacie ozvala a ze je na dobre ceste k aktivnimu zivotu. Jen je skoda, ze uz ma nejaka trvala zravotni omezeni. Ale takhle to v zivote chodi a clovek casto potrebuje dostat duraznou vystrahu, aby se srovnal. A netyka se to jen vahy, ale i jinych zdravotnich i nezdravotnich zalezitosti.
lenacia
napsal(a):
všem moc děkuju... No zrovna dneska sem na Sáře poprvé cválala úplně sama. Mám podezření, že teď už Sáru nezastavím
Leni hele,teď sem viděla video a vážně super. Styl zlepšíš ale už na těch fotkách a videích vypadáš fakt pěkně, jde to prostě vidět, nejsi tak nafouklá, je z tebe pěkná holka. Upřímně sem na začátku ani nevěřila že se dostaneš až sem a vida, tak ty už nám cváláš na Sáře, na které ses roky tak bála. Nedáš nám kontakt na trenérku? Ta očividně zvládne nemožné
VeselaKopa

XXX.XXX.238.168
Taky cválám na Sáře... Asi shoda jmen..? Odkud jste? 😊