Mladý kůň bez udidla

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.8.2020 11:48
Jana290401

XXX.XXX.83.151

Ahoj, chtěla bych se Vás zeptat na názor. Mám mladou kobylku, při obsedání jsem jí jezdila parellce, pak na gumovém stihle, nyní má 2x lomeným roubík. Můj dotaz se týká toho, zda si myslíte, že je vhodné jí jezdit bezudidlově. Napadlo mě to proto, že z ní cítím, že pro ní není udidlo příliš komfortní. Myslím si, že jí vadí, je z něj zbytečně nervózní, neustále jej přežvykuje. Vnímám také, že je velmi citlivá na hlavu, rozhodne více než na hubu samotnou, proto si myslím, že je zbytečne jí udidlem trápit, když by to vlastně šlo lépe bez něho. Zajímalo by mě, co si myslíte, že by pro ni bylo vhodné, není žádný plašan (zatím). Jezdíme Western, takže mě napadl Bosal, ale ten je údajně hodně ostrý na nos.

9.8.2020 12:03
Sophii

XXX.XXX.211.203

A co sidepull? Ten má přesnější pobídky

9.8.2020 12:05
Jana290401

XXX.XXX.83.151

Na to jsem se ptala kamarádky, která studuje jezdectví a moc pozitivně se na to netvářila. I když v poslední době mám pocit, že se jí zamlouvá možná tak nákrčák :D

9.8.2020 14:09
Slon Indický

XXX.XXX.245.66

Každé uždění je tak jemné nebo tvrdé, jako je ruka jezdce. Pokud jezdíte westernově, nevidím důvod, proč bosal ne, myslím, že pro mladé koně je i povolený v soutěžích? Je možné, že udidlo jí nevyhovuje z důvodu přezubování a později si zvxkne. Snažila bych se to občas vyzkoušet a na udidle ji aspoň základně přijezdit, člověk nikdy neví, co se může přihodit, a pokud by někdy v budoucnu musela být kobylka na prodej, máte širší základnu zájemců, než pokud bude chodit jen na bezududlovce.

10.8.2020 08:48
Makina14

XXX.XXX.168.192

Naprostý souhlas se Slon Indický...
Jinak nevidím problém v tom, jezdit kobylku bezudidlově. Všichni moji koně jsou zvyklí jak na parellku, tak na nákrčák. S tím, že jeden z nich (můj první), je zvyklý i na udidlo. Já osobně teda udidlo nevyužívám, prostě je mi příjemnější buď parellku, nebo nákrčák. Určitě je to i o tom, co přesně u koní vyznaváte. Protože když jezdím western, je to můj životní styl. Stejně tak, když jezdím bez udidla, někdy bez sedla - všechnu manipulaci s koněm provádím v duchu přirozené komunikace...zase se jedná o můj životní styl, je mi to příjemné, koním přirozené...

Přidejte reakci

Přidat smajlík