Čím přidat energii

Anglický plnokrevník
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.8.2020 16:01
Antisgarcia

XXX.XXX.94.115

Dobrý den, můžete mi někdo doporučit čím koni dodat energii? 6letý plňas, 3x-5x týdně pod sedlem, aktuálně 1x týdně skokový trénink. Aktuálně dostává granule od pavo condition, ráno a večer odměrku od pavo. Nikdy nebyl problém s tím že by byl po chvíli vyšťavený, ale už druhý trénink nám přijde že je po chvíli s energií na nule. Nechci přidávat oves, zase takový hazardér nejsem, takže jestli mi můžete doporučit nějakou jinou alternativu?

11.8.2020 16:12
Balboo1

XXX.XXX.11.75

Ježíš ten je krasny😊na přidáni energie bych přidala trochu ovsa, ale pokud samozřejmě nechcete ať mu to leze do palice, zkusila bych třeba musli-spillers conditioning mix je to bezvadná směs. Jinak mě i napadlo není konik třeba pretahly? Teda fakt nevím jak náročné terény třeba jezdíme.Ja dřív, co jsem měla mladého plnaska, jezdila jsem, ob den ať má pauzu.

11.8.2020 16:52
Terven

XXX.XXX.103.178

Doporucuju krmiva s vyssim obsahem tuku - extrudovany len, konopne otruby nebo primo olej.
Pricina ale muze byt jinde nez ve zradle, stalo li se to 2x, muze byt na vine vedro, nejaka viroza, bolest apod.
Pripadne se mozna zhorsila pastva, uz neni tak vydatna jako na jare a v casnem lete... jak je na tom kun s objemem nepisete a pritom ten je dulezitejsi nez prikrm z kybliku, u plnase obzvlast.

11.8.2020 17:44
Antisgarcia

XXX.XXX.189.112

Balboo1 napsal(a):
Ježíš ten je krasny😊na přidáni energie bych přidala trochu ovsa, ale pokud samozřejmě nechcete ať mu to leze do palice, zkusila bych třeba musli-spillers conditioning mix je to bezvadná směs. Jinak mě i napadlo není konik třeba pretahly? Teda fakt nevím jak náročné terény třeba jezdíme.Ja dřív, co jsem měla mladého plnaska, jezdila jsem, ob den ať má pauzu.

Děkuji :) Terény chodí většinou takovou flákačku nebo na protažení po tréninku, jednou za čas si mákne víc i v tom terénu, chodíme delší trasu a hodně kopečky v klusu a cvalu, ale většinou terén chodí relaxačně. Spilersema jsem krmila když jsem si ho dovezla a nějakou změnu v energii jsem necítila.

11.8.2020 17:49
Antisgarcia

XXX.XXX.189.112

Terven napsal(a):
Doporucuju krmiva s vyssim obsahem tuku - extrudovany len, konopne otruby nebo primo olej.
Pricina ale muze byt jinde nez ve zradle, stalo li se to 2x, muze byt na vine vedro, nejaka viroza, bolest apod.
Pripadne se mozna zhorsila pastva, uz neni tak vydatna jako na jare a v casnem lete... jak je na tom kun s objemem nepisete a pritom ten je dulezitejsi nez prikrm z kybliku, u plnase obzvlast.

Na konopné otruby koukám už delší dobu, možná fakt vyzkouším. Při tréninku kdy se to stalo poprvé bylo právě trochu chladněji, byl i trochu víc při chuti, ale tím blbnutím se možná dřív vyšťavil. Máme docela dost trávy, naši koně to nestíhají vyžírat, od rána do večera je venku a na noc má pak hromadu sena, poté odměrku rano a večer právě granulí, do nedávna dostával i odměrku ječmene, dostával ho na nabírání. Teď ho má už nějakou chvíli vysazený, může být tato změna ovlivněná i tím? Někdo mi totiž psal že je více energetický než oves, tak jestli ta ztráta energie nemůže být z toho.

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.8.2020 00:57

Objem je důležitý, ale když chcete výkon, ten plnej pajšl překáží, si představte toho horka z trávení tolika vlákniny když je na pastvě celý den (právě proto konopné otruby-slupky ne spíš výlisky, ale jestli je koník vybíravý, nemusí mu chutnat) a ještě to horko venku, může se prostě přehřívat....neznamená to, že ale koni tu vlákninu (pastvu , seno) seberete, možná by stačilo ubrat večer na seně- zbýva ráno nebo ne? má senem podestláno? , pokud má pastvu dobrou (oproti loňskému roku je to letos nadstandart)-prostě to vyvážit a zkusit zařadit opět ten ječmen v nějaké rozumné míře.

12.8.2020 04:05
Dotaz

XXX.XXX.68.44

Kdyby nepomohlo přidání energie nebo změna režimu (odpočinek, ježdění mimo vedro), zvážila bych i zdravotní důvod a kontaktovala veta.

12.8.2020 06:59
Antisgarcia

XXX.XXX.189.112

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Objem je důležitý, ale když chcete výkon, ten plnej pajšl překáží, si představte toho horka z trávení tolika vlákniny když je na pastvě celý den (právě proto konopné otruby-slupky ne spíš výlisky, ale jestli je koník vybíravý, nemusí mu chutnat) a ještě to horko venku, může se prostě přehřívat....neznamená to, že ale koni tu vlákninu (pastvu , seno) seberete, možná by stačilo ubrat večer na seně- zbýva ráno nebo ne? má senem podestláno? , pokud má pastvu dobrou (oproti loňskému roku je to letos nadstandart)-prostě to vyvážit a zkusit zařadit opět ten ječmen v nějaké rozumné míře.

Seno nezbývá. Aktuálně ho dostává takové množství o kterém víme že ho sežere, měl tendenci tím senem pod sebe stlát, takže se mu začalo dělat dávkování aby to sežral ale i tak dostává opravdu hromadu.

12.8.2020 11:34
Terven

XXX.XXX.110.191

No ... je mi sice známo, že trávením vlákniny vzniká teplo, ale pojímat to tak, že v létě se koně díky pastvě přehřívají, to mě nenapadlo
Pokud tu pastvu mají nonstop k dispozici a tráva jim nikam neuteče, v horkých dnech se pasou spíš v noci, brzy ráno či večer. Přes největší parno klimbají ve stínu.
Samozřejmě, boxovej kůň, kterej má ten režim řízenej a volit nemůže, žere objem, když zrovna je.
Nicméně v případě plňase bych asi neradila ubrat seno a přidat ječmen. Ono to žvejkání sena jako bonus i uklidňuje a působí blahodárně na psychiku, což sportovní plňas určitě potřebuje jako sůl. Vždycky říkám, že moje kobyla potřebuje žrát seno jako kuřák potřebuje cigáro. Mimochodem jsem vysledovala, že je-li někdy míň sena nebo horší pastva, dřív než na jejím těle to poznám na hlavě což se třeba u čétéček neděje.
A ječmen se špatně tráví, hůř než oves a kombinace senzitivní kůň- boxové ustájení - sportovní tréninky -to už mi v hlavě blikají kontrolky.

12.8.2020 11:38

a proč zas ta "hysterie" kolem ovsa? Kůň je celkem aktivně vytížený, skok.trenink,je vedro a prostě je vyšťaveny. fakt si myslite ze mu pár hrsti ovsa zatemní mozek a stane se z něj nezvladatelny magor?

12.8.2020 11:51

Antisgarcia napsal(a):
Seno nezbývá. Aktuálně ho dostává takové množství o kterém víme že ho sežere, měl tendenci tím senem pod sebe stlát, takže se mu začalo dělat dávkování aby to sežral ale i tak dostává opravdu hromadu.

....tak to máte vychytaný, jen pojem "hromada" je hůř odhadnutelný.....
Pokud máte zkušenost s ječmenem, nebránila bych se.....např. koně před ježděním na hodinu zavřít do boxu, dát mu trochu do žlabu pro pohotovostní energii, nechat ho trochu "vytrávit" a pak jít jezdit....nezapomínejte na doplnění alespoň soli - minerálky do kyblíčku, určitě se potí jako pes, zvážit elektrolyty, ale pravidelně ne jen třeba při skokovém treninku.

Terven: zajděte se podívat do nějakého lepšího kravína, který dbá na welfer krav, uvidíte větráky a rozprašovače vody, kráva prostě okolo 25 °C "přestává dojit" , přehřívá se a to nic nedělá.....jasně že má v tom pajšlu toho víc, ale slepé střevo koně na tom nebude o nic hůř a to ještě přitopí svalovou prací.......

12.8.2020 12:01
Majdalenka66

XXX.XXX.92.111

Bojíte se ovsa? Poslední dobou se kolem něj dělá nějak moc haló,ale v podstatě je nejlevnější a nejdostupnější variantou krmení. Normálně pracující plňas by po něm nemusel vyvádět, pokud mu toho nedáte celý kýbl. Alespoň u nás v tom není zásadní problém. Arabky ho dostávají stejně jako teplas s řízky a nijak víc z něj nebejčí

12.8.2020 12:09
Terven

XXX.XXX.110.191

....tak to máte vychytaný, jen pojem "hromada" je hůř odhadnutelný.....
Pokud máte zkušenost s ječmenem, nebránila bych se.....např. koně před ježděním na hodinu zavřít do boxu, dát mu trochu do žlabu pro pohotovostní energii, nechat ho trochu "vytrávit" a pak jít jezdit....nezapomínejte na doplnění alespoň soli - minerálky do kyblíčku, určitě se potí jako pes, zvážit elektrolyty, ale pravidelně ne jen třeba při skokovém treninku.

Terven: zajděte se podívat do nějakého lepšího kravína, který dbá na welfer krav, uvidíte větráky a rozprašovače vody, kráva prostě okolo 25 °C "přestává dojit" , přehřívá se a to nic nedělá.....jasně že má v tom pajšlu toho víc, ale slepé střevo koně na tom nebude o nic hůř a to ještě přitopí svalovou prací.......

Tak určitě...o tom nepochybuju. Možná jsem divná, ale já automaticky předpokládám, že ve vedru 25+ nikdo rozumnej nedává koni do těla. A pokud dává,divím se, že se diví.
Chápu, že když trenér má dorazit ve čtyři bůhvíodkud, člověku se nechce to kvůli třiceti ve stínu rušit.

12.8.2020 12:54
Arbora

XXX.XXX.121.86

Toto možno platí u dostihákov a aj tam si úplne istá nie som, či to nie je na úkor iných problémov. Kone nepotrbujú oddychovať, žerú priebežne malé množstvá, nie sú to prežúva ce, ktoré si potravu prevalujú niekoľkými žalúdkami...
Vytrvalci napríklad žerú seno nonstop, aj ráno pred štartom, aj v priebehu celého dňa-častokrát je to jediné, čo sú kone ochotné prijať. Jasné, nie je to množstvo na kilá, ale rozhodne s tým nie je problém, že by po pauze nevyštartovali freš do ďalšieho kola, ale potrebovali v tieni tráviť svoju porciu. Mladé kone, alebo kone v záverečných kolách vysších súťaží napríklad kŕmime aj na trati- trávu, mrkvu, jablká...

12.8.2020 13:00
Antisgarcia

XXX.XXX.112.230

Majdalenka66 napsal(a):
Bojíte se ovsa? Poslední dobou se kolem něj dělá nějak moc haló,ale v podstatě je nejlevnější a nejdostupnější variantou krmení. Normálně pracující plňas by po něm nemusel vyvádět, pokud mu toho nedáte celý kýbl. Alespoň u nás v tom není zásadní problém. Arabky ho dostávají stejně jako teplas s řízky a nijak víc z něj nebejčí

Tak on za to muže i fakt že je to můj první plňas, takže co se týče nadměrné energie jsem trochu už opatrná. Třeba u nějakého čtčka bych se ovsa vůbec nebalá 😅 tady mě to trochu odrazovalo, ale nakonec ho přeci Jen zkusím. Za zkoušku nic nedám 😀

12.8.2020 15:31

Arbora napsal(a):
Toto možno platí u dostihákov a aj tam si úplne istá nie som, či to nie je na úkor iných problémov. Kone nepotrbujú oddychovať, žerú priebežne malé množstvá, nie sú to prežúva ce, ktoré si potravu prevalujú niekoľkými žalúdkami...
Vytrvalci napríklad žerú seno nonstop, aj ráno pred štartom, aj v priebehu celého dňa-častokrát je to jediné, čo sú kone ochotné prijať. Jasné, nie je to množstvo na kilá, ale rozhodne s tým nie je problém, že by po pauze nevyštartovali freš do ďalšieho kola, ale potrebovali v tieni tráviť svoju porciu. Mladé kone, alebo kone v záverečných kolách vysších súťaží napríklad kŕmime aj na trati- trávu, mrkvu, jablká...

Přežvykavci mají vlastní žaludek jen jeden,.......to předtím jsou předžaludky , na to dost trpím...
U vytrvalců je nutnost mít v trávicí traktu nějakou zažitinu, která zadržuje vodu, to je z podstatty druhu výkonu : vytrvalost a u parkuráka krátkodobý silový výkon, který je opakovatelný a ten jen z objemu nejde..

12.8.2020 15:44
Rif Du Madon

XXX.XXX.70.103

Je nádherný, úžasný, plnokrevný sen!
Hlasuji za názor, že mu je teplo. Tuším jste někde psala, že je ex dostihák (ale nejsem si jistá), mohl by být zvyklý makat i ve vedru, ale asi ne tak napapaný.
Vypadá tak luxusně, že při té práci - co podle mně není moc na to, aby byl přetažený fyzicky či psychicky, by mu nemělo chybět nic.
Jestli netrénujete cíleně na nějaké závody koncem léta, podzim, zrušila bych povinné tréninky a dělala jen tolik, kolik se mu chce. Až se ochladí, znovu zařadit trénink a když se nezvetí, udělat krve hlavně na minerály (takové ty selen, zinek,...).
Proti ovsu nemám nic a u mě metoda první volby. Ale jestli je bez šťávy jen z vedra, aby Vám neudělal to, že spokojeně bude žrát oves, šetřit se ve vedrech dál a pak až se ochladí, tak hopsa z ovsa.

12.8.2020 16:18

Fotka je z jara, podzima? to je před půl rokem nebo ještě i jiný rok? Neolistěné stromy...tak se ke kondici nevyjadřuju, foto není aktuální.

12.8.2020 18:01
Antisgarcia

XXX.XXX.25.209

Fotka je z jara, podzima? to je před půl rokem nebo ještě i jiný rok? Neolistěné stromy...tak se ke kondici nevyjadřuju, foto není aktuální.

Foto je z jara, kůň je však ve stejné kondici, jen jsem neměla fotku bez cajků a v takovém postavení. Tady tedy dávám nejaktuálnější fotky kde stojí jak voš...st.

12.8.2020 20:19
etnies86

XXX.XXX.245.26

Moc Pěkněj napapanej konik:)

12.8.2020 20:36
Balboo1

XXX.XXX.11.75

Antisgarcia napsal(a):
Foto je z jara, kůň je však ve stejné kondici, jen jsem neměla fotku bez cajků a v takovém postavení. Tady tedy dávám nejaktuálnější fotky kde stojí jak voš...st.

Tady je zas můj XXX 😄krmim mackany oves, drcena kukuřice, granule ci musli, česnek v jakekoliv podobě, miluje ho.starous mezi 20-30 lety🐴

Přiložená fotografie byla na základě opakovaných žádostí uživatelky odstraněna Adminem, 13.8.2020 17: 55

Neregistrovaný uživatel

13.8.2020 01:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.25.60

Balboo1 napsal(a):
Tady je zas můj XXX 😄krmim mackany oves, drcena kukuřice, granule ci musli, česnek v jakekoliv podobě, miluje ho.starous mezi 20-30 lety🐴

Přiložená fotografie byla na základě opakovaných žádostí uživatelky odstraněna Adminem, 13.8.2020 17: 55

Minule. Ste tvrdila. Ze je mu 30😂😂😂 mezi nami dost nas tu nejspis lakujete.

13.8.2020 08:57
Balboo1

XXX.XXX.11.75

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Minule. Ste tvrdila. Ze je mu 30😂😂😂 mezi nami dost nas tu nejspis lakujete.

A jste už vážně XXX?věk se přesně neví, takové jako vy nedají a nedají pokoj

Upraveno Adminem, 13.8. 10:22, vulgarita.

13.8.2020 11:09
sovicka

XXX.XXX.25.9

Tak jestli jste snížila krmení tak není divu, že poněkud ochabl, jeslti měl ještě odměrku ječmene, tak má vlastně o třetinu jádra méně, to se musí někde projevit. Tak se nebojte přidat žrádlo, já ohledně jádra krmím koně v létě vždy více. A klidně byc zkusila i trohu ovsa, taky ho sice nemůžu krmit moc, ale určitě je lépe stravitelný než ječmen a energii přidá, aniž by ho člověk musel dávat právě moc. Sporťák (můj) má ke svému musli a spol., necelou třetinu odměrky ovsa ráno a večer. A určitě přijdete nějaký vitamínonerální doplněk ke krmení (ne plnou dávku když dáváte granule, ty určitě již něco obsahují).

Přidejte reakci

Přidat smajlík