Někde je chyba - chování ve výběhu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.8.2020 10:32
JTK

XXX.XXX.168.237

Dobrý den,
mám na vás dotaz a prosbu o radu, jelikož z mé situace jsem zoufalá a budu pravděpodobně ještě víc.

Ke konci prázdnin se koníkům vždy zpřístupní druhá část výběhu kvůli trávě. Výběh je ale v půli předělen lesem, takže z jedné části nevidíte do té druhé. Letos zpřístupnění proběhlo dříve. Na podzim (říjen/listopad) se koně převádí do zimního výběhu.

Teď k problému, Když si jdu pro kobylku do nově zpřístupněné části a chci ji odvést k našemu zázemí, vše je v pořádku. Ostatní koníci jdou (zatím) s námi, ale časem vím, že chodit přestanou a zůstanou tam. Ten problém je prostý. Jakmile je stádo v nedohledu (odejde, po návratu do výběhu tam není), kobylka začně vyvádět.

Neřekla bych, že je to o závislosti. Kobylka nemá problém se mnou spolupracovat, když je stádo v dohledu. Jakmile je vidí, vše je v pořádku.
Mimo výběh je klidná. Nemá problém odejít z výběhu, na vyjížďkách nechvává, nežene se ani cestou domů (na vyjížďky chodíme vždy samotné, pouze s lidským doprovodem).
Jenže když je ve výběhu a stádo nevidí, nastane problém - jde doslova proti člověku a dělá vše pro to, aby mohla za stádem běžet. Nezdá se mi, že má v tu chvíli strach. Asi je to jen rozmar.

Jde o nedostatek respektu, ale za posledních 6 měsíců jsme s kobylkou udělaly obrovský pokrok, co se našeho vztahu týká, jak ze země, tak především ze sedla.

Kobylka je 7letá, režim 24/7, rekreační ježdění.
Práce ze země ji moc nebaví, chce to vždy max po 5 minutách, pak dát pauzu a případně pokračovat.
Ze země s ní dělám stranovou práci, cvičení na protahování (to zbožňuje), různá bludiště z klacků, nosím bubáky (deštník, PET lahev, igelity...) a je v tom skvělá.
Ze sedla nemáme jediný problém a vše nám funguje.

Za necelé dva roky, co ji mám, jsme udělaly obrovský kus práce. Ač naše společná cesta nebyla ze začátku vůbec jednoduchá a trvalo dlouhých 9 měsíců, než se mezi námi vytvořil vztah a důvěra, přes vše jsme se dokázaly přehoupnout a všechny problémy vyřešit bez pomoci trenéra.
Krom tohoto problému. Ten přetrvává již druhým rokem vždy na konci prázdnin než se konící přestěhují.

Prosím vás o radu, co přesně mám ve chvíli, kdy jde proti mně dělat, a hlavně jak ten problém odstranit. Já fakt nevím.
Děkuji moc
JTK

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.8.2020 11:18

Pokud by tohle dělal můj kůň, tak bych se snažila, ještě v té ohradě, mu tu situaci zpříjemnit. Nejjednodušší je to přes žrádlo. Vzala bych tam kyblíček s nějakou dobrotou. Odvedla od stáda, nakrmila, pustila. Takto pár dní opakovat. Potom zvyšovat nároky, např. nějaké cvičeníčko, stále v té ohradě bez koní, potom kyblíček, pustit. A tak dál. Nějak takhle bych na to šla já.

12.8.2020 11:32
JTK

XXX.XXX.168.237

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Pokud by tohle dělal můj kůň, tak bych se snažila, ještě v té ohradě, mu tu situaci zpříjemnit. Nejjednodušší je to přes žrádlo. Vzala bych tam kyblíček s nějakou dobrotou. Odvedla od stáda, nakrmila, pustila. Takto pár dní opakovat. Potom zvyšovat nároky, např. nějaké cvičeníčko, stále v té ohradě bez koní, potom kyblíček, pustit. A tak dál. Nějak takhle bych na to šla já.

Děkuji za reakci. Také mě to napadlo.
Kyblíček dostává vždy po jakékoli práci za odměnu, ale ona o něho v podstatě včera ani nejevila zájem. A to jindy řehtá, ať pohnu :D
Něco podobného jsem včera udělala. Koníci sešli s námi, já vyčistila, něco málo udělala ze země, pak vzala kobylku na krátkou procházku na vodítku jen tak na trávu popást. Po příchodu byli koníci ale pryč a ani kyblíček ji neudržel. Nezájem.

12.8.2020 11:46

Já ale myslela to, že ten kyblíček dostane ještě v ohradě, ne až po nějaké práci mimo ohradu. Prostě jí z té ohrady vůbec nevyndáte. Dovedete ji ke vchodu, počkáte, až koně odejdou, dáte kyblíček a pustíte. Aby si spojila: jsem v ohradě bez koní = dostanu kyblíček = něco příjemného. Ale musí se to stát předtím, než začne vyšilovat. Potom můžete začít přidávat "práci" - vyndat z ohrady, třeba vyčistit u ohrady bez koní, atd. atd. Ale postupně a pomalu a vždy na příjemno pro koně.
Nevím, zda to píšu srozumitelně.

12.8.2020 12:05
JTK

XXX.XXX.150.39

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Já ale myslela to, že ten kyblíček dostane ještě v ohradě, ne až po nějaké práci mimo ohradu. Prostě jí z té ohrady vůbec nevyndáte. Dovedete ji ke vchodu, počkáte, až koně odejdou, dáte kyblíček a pustíte. Aby si spojila: jsem v ohradě bez koní = dostanu kyblíček = něco příjemného. Ale musí se to stát předtím, než začne vyšilovat. Potom můžete začít přidávat "práci" - vyndat z ohrady, třeba vyčistit u ohrady bez koní, atd. atd. Ale postupně a pomalu a vždy na příjemno pro koně.
Nevím, zda to píšu srozumitelně.

Ano. Chápu.
Kobylka je 24/7. Vše od čištění, sedlání, práce ze země probíhá ve výběhu.
Uvedu příklad jestli to myslíme stejně: chytnu, odvedu v úvazu, něco málo udělám. Koníci odchází, kobylka začne vyšilovat. Uklidním, dám kyblíčkek, ale ten ji nezajímá neboť koně jsou pryč.
Vše mimo výběh funguje. Jen ve výběhu bez koní ne.

12.8.2020 12:09
Rif Du Madon

XXX.XXX.70.103

Chápu správně, že kobyla na velkém prostoru pastviny, kde má možnost Vás obejít a zdrhat kolem, si to namíří přes Vás, nebo do Vás strčí? Já jsem na koně měkká a fakt benevolentní, ale tohle je přesně má hranice. Jestli se nejedná o omezený prostor, kde kůň nemá jinou možnost odchodu a jede přese mně, nastává fyzické násilí.
Helma, rukavice, pevná obuv, dlouhé kalhoty a dlouhý rukáv (kdyby došlo na surfování nasucho) do kapsy pamlsky a do ruky buď nějaký ostřejší nástroj jako škrabák na kopyta nebo vodítko se štípavým koncem, nebo bič. Parelku nepoužívám, ale toto je přesně výjimka, kdy ano. Lze použít staré delší vodítko bez karabiny bez uzlů (hladké konce), nebo provaz provlečený okem parelky, kdyby se koni povedlo zdrhnout, aby se to vyvléklo a neoskalpoval si hlavu parelkou. Ale spíš jdu do toho s přesvědčením, že mi nezdrhne. Vedu na delším vodítku, abych koně zbytečně neprudila. Když se na mně hrne, šťouchnu ostrým předmětem, nebo štípnu konečkem vodítka. Počítám s tím, že se prohrne kolem, nebo mně povalí a držím. Delší vodítko nebo lonž je fajn, protože i když nezareagujete ihned a kůň stihne vyrazit a rozhodit Vás, máte jek povolit a zas zabrat a ukroutit mu hlavu. IHNED jak kůň změní směr, zastaví nebo se začne zajímat o Vás a cože se mu to stalo, POVOLIT, pochválit, pamlsek. Když si kůň zvolí běhat kolem jako na lonži, nechám. Nesmí zdrhnout a válcovat. Po úspěšném odlovení odveďtě jen na nakrmení nebo vykoupání, cokoli příjemného. Většině koní to stačí udělat jednou a pochopí.
Jestli kobyla jinak funguje v pohodě, jak píšete, tohle chování bych chápala jako zkoušení hranic a tu hranici bych vymezila velice rázně. Když se mi kůň snaží zdrhnout nebo protestuje, samozřejmě má na to právo a debatujeme o tom nenásilně. Ale na volném prostoru převálcovat člověka, to ne. Výjimku mají pouze veliké nohaté telata bez koordinace a rovnováhy, které na pár metrech nemají mentálně ani motoricky na to, aby ukočírovali své tělo a nechtě do někoho vrazí.

12.8.2020 12:46

JTK: aha, tak to jsem to asi špatně pochopila. Pokud je to tak, tak potom postup jako píše Rif anebo, pokud vás kůň vyloženě neválcuje, ale dělá bordel, tak mně se osvědčilo couvání. Tzn. kobyla začne vyšilovat, couvám a to tak, že ostře. Zastavím, pokud je kobyla v klidu, zkusím s ní popojít dopředu na prověšeném vodítku. Pokud opět vyšiluje, couvá a couvá a couvá. Ono jí to přestane hodně rychle bavit.
(základem samozřejmě je, že kobyla couvat na pobídku umí)

(kdysi mi nějaký trenér říkal, že couvání je pro koně ve své podstatě trest, ponížení, protože ve stádě couvají jen podřízení jedinci - nevím co je na tom pravdy, ale na mojí kobylu, která ze začátku lidi opravdu válcovala, vyhrožovala a neustále zkoušela mantinely, to funguje výborně)

12.8.2020 13:05
Rif Du Madon

XXX.XXX.70.103

Zadavatelka píše:
"Jenže když je ve výběhu a stádo nevidí, nastane problém - jde doslova proti člověku"
Kdyby to vzala kobyla kolem a zdrhla, tak dobře, zkouší a nechce od kámošů a navíc z nové pastviny, to je normál pastevák. Ale proti člověku, to už přehání.

12.8.2020 13:07

Rif Du Madon napsal(a):
Zadavatelka píše:
"Jenže když je ve výběhu a stádo nevidí, nastane problém - jde doslova proti člověku"
Kdyby to vzala kobyla kolem a zdrhla, tak dobře, zkouší a nechce od kámošů a navíc z nové pastviny, to je normál pastevák. Ale proti člověku, to už přehání.

To rozhodně. Svoje koně učím to, že přes člověka se nejde za ŽÁDNÝCH okolností, i kdyby jim za zadelí vystřelil tank a oni se lekli (což je pochopitelné), mají už podvědomě zafixováno, že uskočí kamkoliv jinam a ne na mě. Resp. stará kobyla to tak má, malou to budu muset teprv naučit.

12.8.2020 13:07
kallisto

XXX.XXX.237.35

A po příchodu do výběhu, kde nejsou koně děláte co? Pustíte, aby za nimi šla sama? Nebo dovedete na vodítku za stádem?

Já bych kobylu vedla za stádem, vyžadujíc poslušnost na vodítku, i kdyby na začátku na štajgru, pokud je kobyla nebezpečná. Předpokládám, že jakmile uvidí kámoše, uklidní se.

12.8.2020 13:43
Terven

XXX.XXX.110.191

Já bych po přečtení příspěvků zadavatelky řekla, že je to závislost jako vyšitá. Je naprosto typické a mám odpozorované u x jedinců, že často není problém, pokud koně odvedete od stáda. Není problém, aby absolvoval sám vyjížďku. Problém nastává, pokud stádo opouští JEHO. Prostě pokud ostatní koně odcházejí (nebo nedejbože odbíhají) a on zůstává. A je úplně normální, že v takovém případě ho nezajímá žrádlo. Stádový pud je nadřazený tomu potravnímu. To je taky důvod, proč často starší koně na pastevním ustájení hladoví, přestože mají seno k dispozici. Prostě dávají přednost tomu být se stádem, než aby někde o samotě v klidu žrali.
Nemontovala bych do toho respekt, dominanci, snahu o převzetí velení a podobně. Koním by se velmi ulevilo, kdyby lidi těm bludům o nedostatku respektu přestali věřit. Kůň netouží převzít nad člověkem velení, on touží s ním vycházet jaksi "bez ztráty kytičky", bez nepříjemností, případně s některými jedinci mít co nejméně společného. A nic nezkouší ani nevymezuje, jen to není nepopsaný list a jedná vždy tak, jak mu velí jeho minulá zkušenost. Opakuje chování, které mu přineslo užitek, bylo pro něj výhodné.
Jestli jsem dobře pochopila, tyhle situace se opakujou jenom malou část roku - ke konci prázdnin, tudíž kobylka na ně není dlouhodobě zvyklá.
Pokud vám po zbytek roku i v jiných situacích bezvadně funguje, asi bych z toho nedělala drama, koně nejsou stroje a na jisté úlety mají nárok.
Upřímně, moc si tu situaci z vašeho popisu neumím představit - vy jste ve výběhu, čili volný prostor, kobyla chce běžet za ostatníma a při tom bourá do vás? Nebo tím, že "jde proti vám" myslíte spíš, že se protiví vaší vůli?
Možná bych to řešila jen dočasnou technickou úpravou managementu, aby k těm situacím nedocházelo. Anebo bych jí zvykla postupně. Pokud stádo mizí, nic moc po ní nechtít, nezvyšovat tlak, nepřetahovat se. Odměnit pár vteřin klidného stání a pak volno a tu dobu postupně prodlužovat. Zkusit po ní chtít jednoduchej úkon - ustoupení, zacouvání - prostě, aby vás i v tom stresu na chvíli vzala na vědomí - a opět volno. Pokud každá ta jednotlivá epizoda skončí "bojem" mezi vámi dvěma, situace se bude spíš zhoršovat, kobyla bude mít pocit, že musí přitvrzovat.
Samozřejmě, hrubé násilí je taky řešení a mnoha lidem funguje - prostě bude kobyly strach z vás větší než touha být se stádem.
Krmila bych jindy, jinde. Ono i když ji donutíte, aby zůstala s vámi a kyblíkem, nebude žrát v klidu a stejně není o co stát.
Ještě dodám, že pokud kobyla opravdu bourá přímo do vás, šlape po vás, útočí apod. i přesto, že má kolem volný prostor a možnost pohybu kamkoliv, tak souhlasím s Rif, to je třeba dát najevo, že za tuhle hranici ne. Ale nemyslím si, že tohle se ve vašem případě děje.

12.8.2020 15:27
Rif Du Madon

XXX.XXX.70.103

"jde proti vám" myslíte spíš, že se protiví vaší vůli?
Aha, tento výklad mě nenapadl.
Chtělo by to upřesnit.
Mě valach odmítal opustit stádo, když tam měl říjící se kobyly, jeho kobyly a já ho odváděla a opodál koukali dva konkurenti s výrazem " nebóój, my se ti o ně postaráme":). Přetahování bylo, ale převálcovat to ne.

12.8.2020 17:06
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Já bych to viděla na kombinaci více věcí. Nejzásadnější je tam ten stádový pud. Vlastně se kobyla pracně naučila, že když s člověkem někam sama odejde na nějaký čas mimo ohradu, při návratu tam to stádo VŽDY JE. No a v tuhle část roku tam najednou není - domyslet, že je za obzorem je na koně moc - vše ho nutí rozběhnout se buď odkud byla odpověď na řehtání, nebo za pachem. Je to normální, tak velí příroda.
Chápu že je to hodně nepříjemné, když po vyjížďce během rychlého odsedlávání kůň chytne "amok" a pošlape a je i jinak nepříjemný. Já bych ale v té situaci postupovala dle prvního příspěvku od Rif Du Madon. Parelku bych měla nasazenou ještě před vyjížďkou a kapsy plné dobrot. Po návratu bych byla tvrdá při narážení do člověka při odsedlávání atd. Potom bych na parelce v klidu krokem vedla koně za stádem. A zase jak psala Rif. Klid odměnit pamlskem, uklidňovat hlasem, udržet koně, pokud jde proti člověku nějak se vymezit (šťuchnout háčkem na kopyta, bičík, konec vodítka, s couváním to nepřehánět). Hned jak dojdete tam kde uvidí stádo nějak v klidu něco dělat až do uklidnění a pak teprve pustit.

12.8.2020 17:22
JTK

XXX.XXX.163.89

Terven napsal(a):
Já bych po přečtení příspěvků zadavatelky řekla, že je to závislost jako vyšitá. Je naprosto typické a mám odpozorované u x jedinců, že často není problém, pokud koně odvedete od stáda. Není problém, aby absolvoval sám vyjížďku. Problém nastává, pokud stádo opouští JEHO. Prostě pokud ostatní koně odcházejí (nebo nedejbože odbíhají) a on zůstává. A je úplně normální, že v takovém případě ho nezajímá žrádlo. Stádový pud je nadřazený tomu potravnímu. To je taky důvod, proč často starší koně na pastevním ustájení hladoví, přestože mají seno k dispozici. Prostě dávají přednost tomu být se stádem, než aby někde o samotě v klidu žrali.
Nemontovala bych do toho respekt, dominanci, snahu o převzetí velení a podobně. Koním by se velmi ulevilo, kdyby lidi těm bludům o nedostatku respektu přestali věřit. Kůň netouží převzít nad člověkem velení, on touží s ním vycházet jaksi "bez ztráty kytičky", bez nepříjemností, případně s některými jedinci mít co nejméně společného. A nic nezkouší ani nevymezuje, jen to není nepopsaný list a jedná vždy tak, jak mu velí jeho minulá zkušenost. Opakuje chování, které mu přineslo užitek, bylo pro něj výhodné.
Jestli jsem dobře pochopila, tyhle situace se opakujou jenom malou část roku - ke konci prázdnin, tudíž kobylka na ně není dlouhodobě zvyklá.
Pokud vám po zbytek roku i v jiných situacích bezvadně funguje, asi bych z toho nedělala drama, koně nejsou stroje a na jisté úlety mají nárok.
Upřímně, moc si tu situaci z vašeho popisu neumím představit - vy jste ve výběhu, čili volný prostor, kobyla chce běžet za ostatníma a při tom bourá do vás? Nebo tím, že "jde proti vám" myslíte spíš, že se protiví vaší vůli?
Možná bych to řešila jen dočasnou technickou úpravou managementu, aby k těm situacím nedocházelo. Anebo bych jí zvykla postupně. Pokud stádo mizí, nic moc po ní nechtít, nezvyšovat tlak, nepřetahovat se. Odměnit pár vteřin klidného stání a pak volno a tu dobu postupně prodlužovat. Zkusit po ní chtít jednoduchej úkon - ustoupení, zacouvání - prostě, aby vás i v tom stresu na chvíli vzala na vědomí - a opět volno. Pokud každá ta jednotlivá epizoda skončí "bojem" mezi vámi dvěma, situace se bude spíš zhoršovat, kobyla bude mít pocit, že musí přitvrzovat.
Samozřejmě, hrubé násilí je taky řešení a mnoha lidem funguje - prostě bude kobyly strach z vás větší než touha být se stádem.
Krmila bych jindy, jinde. Ono i když ji donutíte, aby zůstala s vámi a kyblíkem, nebude žrát v klidu a stejně není o co stát.
Ještě dodám, že pokud kobyla opravdu bourá přímo do vás, šlape po vás, útočí apod. i přesto, že má kolem volný prostor a možnost pohybu kamkoliv, tak souhlasím s Rif, to je třeba dát najevo, že za tuhle hranici ne. Ale nemyslím si, že tohle se ve vašem případě děje.

Moc Vám děkuji za reakci.
Ano, máte naprostou pravdu. Problém je, když stádo opouští ji.
Uvažuji stejně jako vy, nechci, aby kobylka fungovala, protože se bojí trestu (jistě chápete jak to myslím :D).
Ano, dlouhodobě není navyklá. Je to jen přechodně. Letos to bohužel přišlo už takhle brzy. Kdyby to bylo jen na týden, nedělám z toho drama, mávla bych nad tím rukou...její pudy změnit nemohu a ani vlastně ani nechci. Ale letos je to řešení minimálně na 3 měsíce a to mi přijde už docela dlouho. Chci to jen mít pod kontrolou.
Za mě fyzické násilí nikam nevede. Všechno, co jsem kobylku naučila, jsem řešila vklidu. I když mi říkali, ať si vezmu bič...podle mě to nikam nevede.
Mým cílem je, aby se mnou kobylka "pracovala" , protože chce, a ať si myslí kdo chce, co chce. Já vím, že ji ty vyjížďky baví :D Nechci aby se mnou spolupracovala, protože musí, ze strachu. Je to živý tvor, ne stroj.
Když začne zlobit :D má kolem sebe spousty volného prostoru, ale opravdu jde proti mě. Je v tu chvíli schopná mě "předběhnou" a zablokovat mě, v nejhorším případě je schopná do mě i nabourat.
Jsem člověk, co z koně nedělá nic jiného, chápu a respektuji ji, protože ona chápe a respektuje mě. Ale tohle je fakt hodně.

12.8.2020 19:21
Terven

XXX.XXX.110.191

Když začne zlobit :D má kolem sebe spousty volného prostoru, ale opravdu jde proti mě. Je v tu chvíli schopná mě "předběhnou" a zablokovat mě, v nejhorším případě je schopná do mě i nabourat.
Zkouším si tu situaci představit...předpokládám správně, že kobyla je na vodítku? Chytí nerva a pohybuje se tak, jak vodítko dovolí - nejdřív vás předbíhá a když už to dál nejde, stočí se do strany a chce obíhat, čímž vás zablokuje? Pohybuje se nervózně sem a tam a občas do vás nabourá?
Ono když napíšete, že kobyla jde proti vám, vyznívá to spíš jako přímý útok na vaši osobu, ale z podrobnějšího popisu je vidět, že to tak není.
Spíš je to tak, že je vynervená, brání se omezení vodítkem a v tom stresu nebere na vědomí, že vy jste tam taky.
Pokud by byla úplně navolno, taky by šla proti vám? Pravděpodobně by si vás ani nevšimla a běžela by za stádem.
Považovala bych za důležité se do těch situací, kdy se perete na vodítku, vůbec nedostávat. Prostě to brát, že kobyla má problém, se kterým si neví rady a není to nic proti vám - vy jí jenom bráníte vyřešit ho jediným způsobem, kterej jí dává smysl.
Zkuste upravit režim a nastavit situaci tak, aby si kobyla na odcházení koní mohla zvykat postupně. Odměňte každých pár vteřin s vámi v klidu, kdy klidně stojí. Může třeštit oči, může frkat, může mít hlavu až v nebi...ale nesmí po vás šlapat a bourat do vás.
Odměňte každý okamžik, kdy vás v takové situaci vezme na vědomí, kdy vám věnuje pozornost. I to je těžký úkol. Nároky zvyšujte postupně a dokud nebude bez koní v klidu, krmte s výhledem na stádo. Žraní ve stresu je k ničemu, leda si koledujete o ucpání jícnu.

12.8.2020 20:23
bongani

XXX.XXX.8.40

Tohle dělal můj valach, když byl s kobylama. Když odcházel on, byl v pohodě. Ale když odešly kobyly a já s ním chtěla něco dělat, tak to bylo o hubu, vůbec mě nevnímal, nedalo se s ním pracovat, řehtal, potil se... Přese mě tedy nešel, ale kolikrát jsem se bála, že ho ani neuvedu a zdrhne. Místo rady jsem se od ostatních ve stáji akorát dozvěděla, že je nevychovaný, ale nikdo mi neporadil, jak ho to odnaučit. Situaci jsem vyřešila, že jsem chodila jezdit ráno, zatímco kobyly chodily odpoledne. Teď je s valachama a je mu úplně jedno, jestli tam jsou nebo ne. :-)

12.8.2020 21:20
Horsana

XXX.XXX.51.17

Ja popisu situácia vôbec nerozumiem, no zažila som, že kobyla keď bola v strese sa na mňa tlačila ako šialená.
Ona bola celkove veľmi zvláštna a raz ma dokonca po vygradovaní napätia zo vzduchu nakopla, bola skoro 700 kg drobček a ak by som nemala na bokoch a zadku polstrovanie, odbije mi z panvy. A trafiť ma doslova chcela, prepočítala a trafila, pretým sa vzniesla do vzduchu.

Bolo to na mieste, kde som jej raz ušla a ona to tam nenávidela a trpela tam úzkosťou, mojou vinou, ale človek si myslel, že sa ulakomí na trávu a pekné priestranstvo.

Vtedy som to psychicka už nedala a povolala trénerku pozitívky, ani nie kvôli samotnej pozitívke, ale je to žena, ktorá sa vie naladiť na istú emočnú úroveň a spolu sme to tak nejak celé zanalyzovali a už sa to nikdy nestalo.
Na tom priestranstve bola kobyla potom už ok, ale iba na vodítku, to bola kľudná.

Celkovo v situáciách, ktoré ju desili sa vždy hrnula akoby na mňa, pocitovo to bolo asi ako keď sa na vás rúti železničný vagón...
Ale kobyla bola fakt špecifická a ja som to nikdy neriešila, len som sa kryla o strom a snažila sa ju ukludniť, alebo odviesť od stresora.

Ale ešte raz opakujem, ona bola iná ako väčšina koní a stádový pud nemala žiaden.

Rútila sa na mňa iba keď bola na voľno, na vodítku to nerobila, iba raz vtedy čo ma kopla, to bola na lonži pripnutá.

13.8.2020 07:46
Rif Du Madon

XXX.XXX.70.103

"předběhnou" a zablokovat mě, v nejhorším případě je schopná do mě i nabourat.
To je veliký rozdíl, než že jde proti Vám. Tohle řeším svižným krokem vpřed. Když mě kůň předběhne, plynule ho otočím kolečkem kolem sebe a pokračuje se dál. A vůbec mu to nevyčítám. Dá se i vést dovnitř plecí, držíte hlavu koně k sobě a loktem mu vymezujete svůj prostor, aby do Vás nestrkal. Na koně při tom nekoukám přímo, ale jen po očku bokem a koukám dopředu. Ihned jak zpomalí nebo chytne rovný směr, povolím vodítko, pohladím po krku. Pozor na napětí těla, ať nejste nervóznější než kobyla. Pozornost koně lze zajistit pamlsky v kapse, dobrý je i šustící pytlík s pamlsky. Později bude stačit jen dát ruku do kapsy a kůň zpozorní. Můžete to posílit slovy "na, ham". Tahle jsem udržela v klidu mladou remontu, s kterou jsem jezdila sama a když se odněkud vyřítil jezdec na koni a vzal to kolem nás plným cvalem, stačilo říct "na, ham", poklepat rukou na krk a nabídnout pamlsek. Tím byl krk ohlý, kobyla pod kontrolou a ani jsem nemusela šáhnout po otěžích. Pamlsek byl ihned i odměnou za to, že to ustála v klidu a nezdrhla za koněm.
Předchází tomu upevnění poznatku, aby kobyla věděla, že v kapse jsou dobroty, při čištění, nebo kdykoliv, když je klid. Poté můžete zkusit naostro při odchytu na pastvině.

13.8.2020 08:00
Rif Du Madon

XXX.XXX.70.103

Horsana, si mi pripomenula kobylu, čo strčili ku kamoške do stajne. Majitelka zomrela při nehode mimo koní a pozostalí nevedeli, čo s kobylou. Bola drobná a strašne rýchla, sem tam hryzla, kopla, ale hlavne sa tlačila na člověka. Teda iba v boxe, ale o to horšie. Keď sa horovala, tak sa snažila obeť pritlačiť o box. Skákali sme do žlabu, tam pritlačiť nemohla. Pod sedlom miliónová a po príjazde z vychádzky vymenená - spokojná, milá, žiadne natlačovačky. Nikdy sme ju nebili, nevedeli sme, čo má za sebou. Ostala rovnaká až do smrti.

13.8.2020 09:30
Horsana

XXX.XXX.40.140

Rif - jj, také tlačenie o stenu tiež poznám, to robila moja stará Gomba ľuďom a dosť kruto. Za to ako sa k nej správali sa divím, že zrakvila tak málo ľudí.
Na mňa to skúsila raz, čupela som jej kdesi pri nohách a asi motkala bandáž, sfiňa vyrátala a pristúpila k akcii, lenže mne pri podobnej akcii už raz kôň rozdrvil priehlavok, naviac som bola odhodlaná sa o tú obludu starať do konca jej dní a ona takto na mňa. Bola vtedy vyradená z jazdeckej prevádzky len asi mesiac

Keď v človeku skypí nefalšovaná zlosť, tá reakcia je pomerne...ehm, no, jednoznačná a úprimne, za slov "ty mrcina odporná, tak ja sa tu o teba starám a ty ma ideš pučiť o stenu !?" som kobylu prvý a posledný krát v živote zbila.

A bolo vybavené do konca života.

Gomba aj Sora boli dlhé roky len jazdeckým náradím a u mňa mohli v podstate všetko, len nie ma zo zeme rakviť.
Obe to vedeli a chápali, ale k tomu sme sa nedopracovali žiadnymi cvikmi, proste to tak bolo.
On toto pochopí asi každý kôň, ktorému je umožnené prejaviť slobodnú vôľu a aj trochu pozlostiť, alebo otestovať človeka, keď bol predtým roky nivočený psychicky aj fyzicky. Kobyly obzvlášť, také tie špeciálne, heh.

Gomba bola Sory pravý opak, pre tú bolo stádo a kone všetko na svete, pokiaľ sa nezatvárala prvá, dokázala v snahe ísť za odchádzajúcim koňom sprelámať obrovské smrekové brvná.
Pokiaľ som ju pásla mimo areál, vydržala to hodinu, potom už dala jasne najavo, že koníky sú príliš dlho bez nej a ideme domov. A išli sme, nemala som srdce starenu "trénovať", nijako, toho si v živote užila dosť. A taká krásna tráva tam bola...
Preto som rada, že dožila v stáde, kde robila tetku žriebätám a grupe ryšavých kamarátok. Myslím, že si nakoniec splnila svoj celoživotný sen :)

13.8.2020 10:03
Rif Du Madon

XXX.XXX.70.103

"dokázala v snahe ísť za odchádzajúcim koňom sprelámať obrovské smrekové brvná...."
Mojho bieleho raz ustajovateľka priviazala o plot (lebo mali iný výbehový režim) a pustila okolo něho kobyly na pstvinu. Odišiel za nimi aj s tým stĺpikom a kusom betonu z plota. To boli ešte kvalitné ohlávky a karabiny asi:)

13.8.2020 10:03
Rif Du Madon

XXX.XXX.70.103

Ještě pro zadavatelku.
Kdybyste se na odvádění kobyly v toto problematické období vykašlala, nic by se asi nestalo. Jenom že, teď už zjistila, že se dá dělat bordel při vodění. Umění vodit koně na vodítku vidím jako to, co máte cvičit. Když to necháte být, na pastvině jí při nejhorším pustíte a odplazíte se. Jenomže si může vzpomenout kdykoli se jí hodně zachce jinam než Vám. Úplně jsem zapomněla na vydatnou lekci mého valacha, protože jsme dlouho nepotkali ovce. Bojí se jich do nepříčetnosti. Navíc jako mlaďoch pravidelně zdrhal stájníkovi a děckám při vodění do výběhu a vzpomněl si. Jednou se uprchlice ovce pásly na volno na louce a mě blbou nenapadlo nic lepšího, než sesednout a vést ho na ruce, málem mi zdrhnul. Teď máme nastaveno: 1. bez ohlávky = jdi si kam chceš, 2. ohlávka a vodítko je položené přes krk = bylo by fajn, kdybys byl tady, ale kdyby se něco dělo, padej 3. ohlávka, vodítko v ruce = máš manévrovací prostor na délku špagátu (lze ho zvětšit popocházením, používám při úkonech, kterých se bojí, repelent…), na pevno koně vážu pouze v hengru, jinak jen tak, aby si kůň myslel, že je uvázaný.
Když stojím čelem k němu a koukám na něj = měl by si být v prostoru přede mnou, kdyby jó něco můžeš za mě, ale kolem. Když na něj nekoukám a stojím zády, může přede mě volně dopředu, kolem samozřejmě. Koně tohle chápou dobře a když to mají zažité, lze z čeho brát v průserové situaci.

Přidejte reakci

Přidat smajlík