Uskladnění sena a slámy - zkušenosti

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Kiki28

12.8.2020 14:34
Kiki28

XXX.XXX.118.249

Dobrý den,
měla bych dotaz ohledně skladování sena. Chceme rozšířit kapacitu ustájení, ale máme malý sklad na seno a slámu. Nemáte někdo zkušenosti s tou možností, že by bylo seno či sláma uskladněny v nějakém zemědělském velkoskladu a pravidelně by se odtamtud odebíraly ? Nabízí nějaký zemědělec podobnou službu?
Děkuji všem za názory a zkušenosti.

12.8.2020 16:00
liva

XXX.XXX.224.9

Mám takto seno uskladněno, odebírám dle potřeby.
Termín odběru domlouváme tak, aby vyhovoval oběma stranám.
Seno mi vždy naloží.
Seno jsem platila jako celek, vše podloženo smlouvou.

12.8.2020 19:42
makki

XXX.XXX.0.41

Běžně vídám balíky volně nakládané vedle sebe.

13.8.2020 14:34
sisi58

XXX.XXX.191.1

makki napsal(a):
Běžně vídám balíky volně nakládané vedle sebe.

A viděla jste někdy ty balíky rozbalené, před novou sečí? Tedy hlavně ty vespod.

14.8.2020 10:07
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Pokud má zadavatelka venkovní prostory a řeší jen chybějící halu na uskladnění = není problém s místem, ale jen se zastřešením, tak je řešení nechat si balíky sena zafoliovat. Takto lze balík bezpečně uložit i na holou zem (samozřejmě je všeobecně lepší to dát na palety nebo staré pneumatiky) a vydrží krásný až do další seče. Je sice nutné, aby seno bylo před zafoliováním suché a vydýchnuté a ve folii nesmí být žádná dírka, kudyma by to mohlo natáhnout vlhkost, ale potom to nemá chybu.

Beru takto seno už třetím rokem od kamaráda ze Slovenska, co to umí udělat. Mám ho na otevřeném prostoru, naskládáné ve stohu do 3 pater a ze 120 balíků jsem letos měla odpad jen 5 nebo 6ks (většinou obal prožraly na pár místech luční hlodavci a pak to natáhlo vlhkost), zbytek překrásně zelené seno. Když jsem dovezla první várku, tak si všichni ve stáji ťukali na čelo, že je to senáž a že to bude hrozné a dost čuměli, když se balíky rozbalili. Dneska po třech letech už si na čelo neťukají a sem tam probleskne i závist, jaké mám pěkné seno, kór u posledních starých balíků.

Je pravda, že foliování suchého sena se musí umět, ale za mě jednoznačně nejlepší volba.

14.8.2020 10:27
kallisto

XXX.XXX.237.35

Ano, my je máme u našeho pána co nám to seno dělá, je ve stejné vesnici. Uskladněno po celou dobu. Takže si jezdíme k němu když seno dojde, nebo doveze on na valníku.

Kiki28

14.8.2020 13:28
Kiki28

XXX.XXX.118.249

Dobrý den,
děkuji všem za odpovědi a tipy🙂. Nejspíš se poohlídneme po někom, kdo by nám seno a slámu pravidelně dovážel, ale zafoliované seno zní také dobře. Jenom je potřeba najít někoho, kdo to udělá opravdu kvalitně😉
Ještě jednou děkuji

14.8.2020 15:30
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Kiki28 napsal(a):
Dobrý den,
děkuji všem za odpovědi a tipy🙂. Nejspíš se poohlídneme po někom, kdo by nám seno a slámu pravidelně dovážel, ale zafoliované seno zní také dobře. Jenom je potřeba najít někoho, kdo to udělá opravdu kvalitně😉
Ještě jednou děkuji

To foliování chce vychytat.

Ten můj kamarád to nechává před foliováním ještě vydýchnout v hangáru a když to balí, tak má pod balícím strojem velkou plachtu, do které ten balík pak po zabalení padá, aby se foliie nepoškodila o kamínky a kořeny na zemi.
Na auto mi to nakládá takovýma hydraulickýma pacičkama, aby se folie nepoškodila. Z kamionu to skládám normálně traktorem s napichovacími vidlemi, před položením na místo kontroluji, jestli folie není někde poškozená a hned po položení na zem lepím díry po vidlích opravnou páskou na silážní folie, která drží jak vzteklá, líp než cokoli jiného - tou opravuju i případné dírky které objevím.

V ČR se to pro seno moc nedělá, resp před 3 roky jsem byla asi jeden z prvních, co si to tak nechal dělat, resp min co vím na Moravě. Teď už i v ČR znám lidi, co tvrdí, že to umí a začíná se to celkem vyhledávat.

Coudas

14.8.2020 15:49
Coudas

XXX.XXX.87.254

alfi pav napsal(a):
To foliování chce vychytat.

Ten můj kamarád to nechává před foliováním ještě vydýchnout v hangáru a když to balí, tak má pod balícím strojem velkou plachtu, do které ten balík pak po zabalení padá, aby se foliie nepoškodila o kamínky a kořeny na zemi.
Na auto mi to nakládá takovýma hydraulickýma pacičkama, aby se folie nepoškodila. Z kamionu to skládám normálně traktorem s napichovacími vidlemi, před položením na místo kontroluji, jestli folie není někde poškozená a hned po položení na zem lepím díry po vidlích opravnou páskou na silážní folie, která drží jak vzteklá, líp než cokoli jiného - tou opravuju i případné dírky které objevím.

V ČR se to pro seno moc nedělá, resp před 3 roky jsem byla asi jeden z prvních, co si to tak nechal dělat, resp min co vím na Moravě. Teď už i v ČR znám lidi, co tvrdí, že to umí a začíná se to celkem vyhledávat.

Tak jen doufam, ze kradaci budou rozdil mezi senazi a senem zkouset na vahu a ne rozrezavanim folii...

15.8.2020 10:46
dsj

XXX.XXX.255.137

Měla jsem koně na statku s krávama a každý rok sledovala ty několikametrové hory igelitů ze silážních tunelů a balíků. Nechápu proč se zakazují brčka a lžičky, když uživit jednu krávu siláží/senáží za rok vyprodukuje igelitu ze kterého by mohly být brčka pro celou Prahu na celý rok.
Síťky na seno také nejsou žádná výhra (kéž by vědáři koněčně začali přemýšlet nad něčím smyslupným a vymysleli něco rozložitelného), ale jestli se ještě začne balit i seno do igelitu, tak potěš pánbůh .
Chudáci velryby.

15.8.2020 15:08
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Já tedy nejsem zrovna zarytá eko bio sluníčko, ale ty mraky igelitu z balíků senáže jsou fakt maso. Prý se to ani nesmí házet do plastů popelnic. I z finančního hlediska už je snad výhodnější udělat na svém nebo pronajat seník.
Na kolik vyjde balík sena v pytlíku?

Coudas

15.8.2020 15:52
Coudas

XXX.XXX.87.254

dsj napsal(a):
Měla jsem koně na statku s krávama a každý rok sledovala ty několikametrové hory igelitů ze silážních tunelů a balíků. Nechápu proč se zakazují brčka a lžičky, když uživit jednu krávu siláží/senáží za rok vyprodukuje igelitu ze kterého by mohly být brčka pro celou Prahu na celý rok.
Síťky na seno také nejsou žádná výhra (kéž by vědáři koněčně začali přemýšlet nad něčím smyslupným a vymysleli něco rozložitelného), ale jestli se ještě začne balit i seno do igelitu, tak potěš pánbůh .
Chudáci velryby.

My to vozime do spalovny... 🤷‍♂️

17.8.2020 10:33
alfi pav

XXX.XXX.30.253

dsj napsal(a):
Chudáci velryby.

Lepší zabalit seno do folie a mít pěkné, kvalitní krmení po celý rok, než se koukat, jak plesniví, když ho nemáte kam pod střechu dát a plachty nikdy nezakryjí úplně všechno a pak řešit čím krmit, aby kůň nezačal kolikovat.

Já se zase pozastavuju nad množstvím sáčků a jiných plastových či polystyrenových sr*ček, do kterých jsou balené potraviny a vůbec všechny věci určené k lidské spotřebě. Proti tomu je folie na seno nebo senážní folie pro krávy jen kapka v moři.

Cenově téměř není rozdíl mezi baleným a nebaleným senem.

17.8.2020 10:47
akscha

XXX.XXX.101.243

To je jasne, ze ta folie je uzivatelsky prijemna. Maji to tak vsechny jednorazove veci. A ani me nepřekvapuje, ze neni drazsi. Ale take mi prijde smutne, ze se takhle vyplati produkovat ve velkem odpadky nez resit uskladneni pod strechou.

nahodnykolemjdouci

17.8.2020 10:53
nahodnykolemjdouci

XXX.XXX.104.194

alfi pav napsal(a):
Lepší zabalit seno do folie a mít pěkné, kvalitní krmení po celý rok, než se koukat, jak plesniví, když ho nemáte kam pod střechu dát a plachty nikdy nezakryjí úplně všechno a pak řešit čím krmit, aby kůň nezačal kolikovat.

Já se zase pozastavuju nad množstvím sáčků a jiných plastových či polystyrenových sr*ček, do kterých jsou balené potraviny a vůbec všechny věci určené k lidské spotřebě. Proti tomu je folie na seno nebo senážní folie pro krávy jen kapka v moři.

Cenově téměř není rozdíl mezi baleným a nebaleným senem.

nechci se plest do diskuze. ale... -

argumentace "vsak jinde se taky plast pouziva a tam se nad tim taky pozastavuji" rozhodne neospravedlnuje mnozstvi odpadu, ktery produkujete jen pro vase hobby - navic co si spocitat, co je ekologictejsi, plachta, nebo cast sena, co shnije a vyhodi se? Ale lepsi podle me je hledat dobre reseni proti hniti, napr. resit trvalym zajistenim baliku proti vlhkosti, ktere budete pouzivat roko co rok, napr. vytvorenim podlahy z palet a skladat je na ne, zakryvat plachtou - nebudou zespodu hnit, vytvoreni rozlozitelne strechy treba z palet, kterou se stoh zakryje, atd.

Dale tvrzeni, ze " Proti tomu je folie na seno nebo senážní folie pro krávy jen kapka v moři. " by muselo byt podlozeno nejakymi daty, jinak je to jen "vase prani to tak videt". Ono navic ta senaz pro kravy je krmivo pro hospodarske zvirata, jejiz vysledkem jsou potraviny na nasem stole...

17.8.2020 11:55
alfi pav

XXX.XXX.30.253

nahodnykolemjdouci napsal(a):

argumentace "vsak jinde se taky plast pouziva a tam se nad tim taky pozastavuji" rozhodne neospravedlnuje mnozstvi odpadu, ktery produkujete jen pro vase hobby - navic co si spocitat, co je ekologictejsi, plachta, nebo cast sena, co shnije a vyhodi se? Ale lepsi podle me je hledat dobre reseni proti hniti, napr. resit trvalym zajistenim baliku proti vlhkosti, ktere budete pouzivat roko co rok, napr. vytvorenim podlahy z palet a skladat je na ne, zakryvat plachtou - nebudou zespodu hnit, vytvoreni rozlozitelne strechy treba z palet, kterou se stoh zakryje, atd.

Dale tvrzeni, ze " Proti tomu je folie na seno nebo senážní folie pro krávy jen kapka v moři. " by muselo byt podlozeno nejakymi daty, jinak je to jen "vase prani to tak videt". Ono navic ta senaz pro kravy je krmivo pro hospodarske zvirata, jejiz vysledkem jsou potraviny na nasem stole...

A kůň hospodářské zvíře není? Ano, pravděpodobně ho nesním, i když jeden nikdy neví.., ale příjem z něho budu mít poněkud jiný (budoucí plemeníci).

Nebudu vám vykládat důvody, které mě vedly k tomu, že seno beru foliované a je mi celkem jedno, co si o tom kdo myslí. Na mém místě byste se rozhodli naprosto stejně a dál nemá smysl to rozvádět.

Na vaši poslední reakci mohu tvrdit naprosto to samé - to, že to není jen kapka v moří by taky muselo být podloženo nějakými daty, jinak je to taky jen "vaše přání to tak vidět".

Víc k tomu nemám co dodat

17.8.2020 15:00
Varaxi

XXX.XXX.1.226

nahodnykolemjdouci napsal(a):

Ale lepsi podle me je hledat dobre reseni proti hniti, napr. resit trvalym zajistenim baliku proti vlhkosti, ktere budete pouzivat roko co rok, napr. vytvorenim podlahy z palet a skladat je na ne, zakryvat plachtou - nebudou zespodu hnit, vytvoreni rozlozitelne strechy treba z palet, kterou se stoh zakryje, atd.

V čem přesně má toto řešení být lepší, ekologičtější? V čem je plachta ekologičtější než folie? Taky se potrhá, lze ji aspoň recyklovat? Vydrží déle při stejném objemu chráněného sena a stejném ekologickém zatížení? Odkud se dováží? A je přikrytí plachtou stejně spolehlivé či spolehlivější než folie? Střecha z palet, to taky nezní jako něco, přes co by se vlhkost nedostala. Vydrží střecha z palet všechny obvyklé povětrnostní podmínky?
Jako trvalé řešení vidím prakticky jen postavení stodoly, což je za á velmi nákladné a za bé - stavba a případné následné stržení takové budovy není z ekologického hlediska taky nic moc...
Já ty balíky v plastu nechci nijak obhajovat, ale Vaše řešení mi přijde lepší leda v tom, že se pak nebude muset dovážet seno až ze Slovenska, ale bude stačit nejbližší sedlák. Což teda pochybuji, že bude někdo měnit ověřeného a spolehlivého dodavatele kvůli tomu, že jiný zdroj je blíž.
Čímž neříkám, že se nemýlím, ráda se nechám o přednostech paletových střech a plachet poučit.

mnozstvi odpadu, ktery produkujete jen pro vase hobby
Většina odpadů a ekologického zatížení vzniká pro něčí hobby - cestuje se na dovolené a výlety, kupují se nápoje a potraviny v plastu, když teče pitná voda z kohoutku, jedí se dovážené potraviny, kupují se tuny oblečení vyrobené v Bangladéši pochybným způsobem... Každé dítě má mobil, každá druhá rodina má dvě auta, každý dospělý má lyžařskou výbavu, přestože lyžovat byl naposledy ve druháku na střední... Ekologické zatížení výroby brambůrků (čipsů) je násobně větší než např. pečených brambor, přesto tolik lidí ty brambůrky stejně kupuje. Šperky, sváteční šaty, plavky, deodoranty, holicí potřeby, dekorativní kosmetika, kadeřnictví, sušička, exotické suroviny jako banány, citrusy či rýže, koberce, plovoučka, potahy, zahradní nábytek, televize, polovina kuchyňských spotřebičů, sportovní a posilovací vybavení jako kola, lyže, skateboardy, činky... To všechno jsou v podstatě zbytečnosti. I ten počítač by stačil maximálně jeden do rodiny.
Hobby je důležitou součástí života, a přestože souhlasím, že je třeba u toho přemýšlet a krotit se, když ze života odstraníme tu zábavu, koníčky, kulturu (divadlo, ples, kino, ale třeba i slavení Vánoc, narozenin, svatby, pohřby, domácí tradice...) a zájmy, co nám zbyde? Povinnost, práce a... nic.

Přidejte reakci

Přidat smajlík