Mám obavu, že u mladého koně budete co půl roku měnit sedlo u jakéhokoli plemene, to je normální, že se ještě mění. Ostatně s kondicí se mění i dospělí koně, a ani sedlo na míru nemusí být věčné.
Zrovna pro mladé koně může jako dočasné řešení pomoct vyměnitelná komora (Wintec, Bates, John Whitaker a další značky), pokud tedy sedí tvar polštářů. Pokud je kůň široký a bez kohoutku, zkuste Wintec Wide, u nás asi nejlépe k sehnání.
Já mám na dva půlameričany (z toho jeden příšerný,kohoutkatý X A1/1) sedlo od Balouna.
Občas,podle kondice,musím trochu improvizovat gelovkou,ale celkově nemám problém.
Jinak western na ně občas dám,normálně nějaký univerzál,nic speciálního (když jezdíme na krávy) a s tlustou podsedlovkou se mi za celou dobu otlačil jen ten X A1/1 a to jednou...
Jinak tímhle jsem si taky prošla...co půl roku a změna kondice,to jiné sedlo "na míru". Stálo mě to víc než oba koně dohromady a už nikdy to neudělám...to si radši koupím z druhé ruky slušné sedlo,co mu zrovna bude sedět a hotovo.