Ahoj, ráda bych poprosila o radu ohledně sedla, hlavně mě zajímá názor uživatelů co někdy jezdili/ jezdí v drezurním sedle.
Kdysi jsem jezdila skoky do ZL, na koně jsem měla sedlo Vogeltanz (typ fakt nevím), Kentaura Apollona, Senecu a nebo starší skokový model Stübben (taky už nevím co to bylo). Ze sedel mi asi nejvíce seděl Vogeltanz ale asi to bylo tím, že měl jediný posedlí 16,5 jinak jsem jezdila v 17,5.... všechno skočky nebo skokové univerzály.
Potom přišla éra westernu a já jezdila ve westernovém sedle šitém na míru mému koni (all around od sedláře Frinty). Nyní se ale vracím k "rodným" kořenům a s koupí nového mlaďocha chci začít zase jezdit anglii, hlavně na mlaďasovi. Koupila jsem si na obsedání Wintec syntetiku s tím, že to mám jen na obsednutí a znova jsem se pro to nadchla
Dotaz je ale na sedlo.. co se bavím s lidmi kolem sebe, všichni mi doporučují drezurní sedlo, že když jsem zvyklá na delší třmeny z westernu tak se mi v něm bude dobře jezdit... skákat už nechci, chci dělat jen jízdárenskou práci a terén.
Asi budu volit sedlo z druhé ruky, teď ale nevím, jak odhadnout velikost posedlí ? Mám 157cm a 53kg, takže jsem malá. Váhám mezi 16,5 - 17 .. jsou na to nějaké metody, kterou velikost? Komoru pro koně si změřit umím ale posedlí pro sebe ne...
A třeba z řady Kentaur sedel, doporučili by jste nějaký konkrétní model drezurního / drezurně univerzálního sedla? Asi si nechám poradit a půjdu do drezurky... je pro mě důležitý hlubší posez a výraznější opěrky.. něco, co pomáhá ke korektnímu sedu..
Díky předem za radu :) ( Jinak koník potřebuje komoru tak 14cm, hřmet rovný a kohoutek střední. Záda má dostatečně dlouhá - teplas 170KVH. A mlaďoch bude v dospělosti podobného rázu, na toho mám zatím toho Winteca .. )
Uživatel s deaktivovaným účtem

Všechna drezurní sedla jem kupovala na e-bay, Passier GG, Albion SL,Albion SLK II Adjustable tree, ceny příznivější než zde mnohdy i lepší, domluvit se s prodejcem na dopravě a ceně.... jezdím v tom posledním SLK II (koupené jako 2 roky staré i s dokumentací za cenu ...za kterou tady tak "staré" nekoupíte), na jízdárně, do terénu, dá se skočit malý skůček, pro mě univerzální sedlo. Jen si musíte dát pozor, aby sedlo sedělo taky hlavně vám, sedla mají různá označení krom délky posedlí a šířky komory,
např. LH - nízká hlava(komora, přední rozsocha) HH - vysoká....., NS- úzké posedlí(twist) , je to dohledatelné na internetu, je třeba se v tom zorientovat.....
https://www.albionengland.co.uk/product/albion-slk-dressage-saddle/
...a todle jsem si koupila místo mého milovaného K Apollona, který kobyle přestal sedět...
https://www.albionengland.co.uk/product/albion-tzar-gp-saddle/
uuu
napsal(a):
Ahoj, ráda bych poprosila o radu ohledně sedla, hlavně mě zajímá názor uživatelů co někdy jezdili/ jezdí v drezurním sedle.
Kdysi jsem jezdila skoky do ZL, na koně jsem měla sedlo Vogeltanz (typ fakt nevím), Kentaura Apollona, Senecu a nebo starší skokový model Stübben (taky už nevím co to bylo). Ze sedel mi asi nejvíce seděl Vogeltanz ale asi to bylo tím, že měl jediný posedlí 16,5 jinak jsem jezdila v 17,5.... všechno skočky nebo skokové univerzály.
Potom přišla éra westernu a já jezdila ve westernovém sedle šitém na míru mému koni (all around od sedláře Frinty). Nyní se ale vracím k "rodným" kořenům a s koupí nového mlaďocha chci začít zase jezdit anglii, hlavně na mlaďasovi. Koupila jsem si na obsedání Wintec syntetiku s tím, že to mám jen na obsednutí a znova jsem se pro to nadchla
Dotaz je ale na sedlo.. co se bavím s lidmi kolem sebe, všichni mi doporučují drezurní sedlo, že když jsem zvyklá na delší třmeny z westernu tak se mi v něm bude dobře jezdit... skákat už nechci, chci dělat jen jízdárenskou práci a terén.
Asi budu volit sedlo z druhé ruky, teď ale nevím, jak odhadnout velikost posedlí ? Mám 157cm a 53kg, takže jsem malá. Váhám mezi 16,5 - 17 .. jsou na to nějaké metody, kterou velikost? Komoru pro koně si změřit umím ale posedlí pro sebe ne...
A třeba z řady Kentaur sedel, doporučili by jste nějaký konkrétní model drezurního / drezurně univerzálního sedla? Asi si nechám poradit a půjdu do drezurky... je pro mě důležitý hlubší posez a výraznější opěrky.. něco, co pomáhá ke korektnímu sedu..
Díky předem za radu :) ( Jinak koník potřebuje komoru tak 14cm, hřmet rovný a kohoutek střední. Záda má dostatečně dlouhá - teplas 170KVH. A mlaďoch bude v dospělosti podobného rázu, na toho mám zatím toho Winteca .. )
Já jsem z westernu přešla plynule na skokový univerzál (mám od Balouna) a nemyslím,že bych měla nějaké extra obtíže při zvykání na kratší třmeny
Mě u drezurních sedel vadí,že mi nepustí opěrky pohyb dopředu. Je sice super,že sedím krásně usazená tam kde mám,ale zase,vzhledem k mému ježdění dopředu a dolu,mi často chybí možnost jít víc s pohybem koně.
Nicméně,s odstupem,i když ještě občas do westernu sednu,tak si hýčkám svoji anglii a neplánuji to měnit
Děkuji Já chci právě sedlo pro ježdění po terénech a jízdárenskou práci... na pohodu. Rozhodně se neženu na žádné veřejné akce či závody. Sice jezdím už roky a sed si myslím, že mám dobrý, ale i tak potřebuji od sedla cítit jistotu, tj. mám ráda hluboká sedla, moc neholduji kontaktním sedlům. A velké opěrky ..
Skočku nechci - neskáču, je to zvytečné. Univerzál možná... ani mi tak nejde o zvykání na délku třmenů jako o to pohodlí při jízdě a dobrý sed. O víkendu se mám jít do jednoho sedla zkusit posadit ( nikdy jsem v tom nejezdila ) tak uvidíme jaký to ve mě zaněchá pocit.
Je tu někdo, kdo jezdí v drezurním rekreačně a vypíchl by výhody / nevýhody oproti univerzálům ? Holky říkali že je to lepší na klouby, jistější sed, a hezky na koni vypadá
Já mám dva drezurní speciály. Rekre, skákat jsem přestala, i když si i v těchto sedlech ten metr v pohodě skočím. Jezdím jízdárnu a terén. Drezurku jsem zvolila po zlomenině kotníku a ty sedla jsem si zamilovala. Jedno sedlo mám Passier GG, nemá úplně maxi opěrky, takže noha má i volnost pohybu. Sedla jsou pohodlná, nebolí z toho kotník, páč mám dlouhé třmeny, že. Ten rozdíl z drezurním univerzálem nebude tak velký. Usedím v tom i různé vylomeniny od kobyly, když něco vymyslí nebo potřebuje přeskočit lopuch, páč žere nožičky atd. Velikost posedlí takový rozdíl nebude. Mám 162cm, 50kg a mám normálně 17,5, hlubší posedlí tak ten zadek pěkně zapadne a nelítá tak. Zpět za skočku už bych neměnila.
Bude to chtít vyzkoušet, pokud bude sedýlko měkké, klidně vemte univerzál.
Jezdivala jsem v drezurnich specialech hodne do terenu. Jak pisou vase zname - delsi trmeny jsou celkove pohodlnejsi, protoze pozice nohy je prirozenejsi. Sed je hlubsi a stabilnejsi, a to i u kontaktnejsich sedel (ja zase nemusim ty hodne vycpane modely). Vic toho usedite, coz je dane jednak hlubsim posedlim a celkove nizsim tezistem diky delsim trmenu. A v porovnani s jinymi anglickymi sedly mi drezurni sedlo jako jedine trochu rovna i vrsek (zada a ramena).
Logicky bych ho nedoporucila na dlouhe cvalove prace a skoky, ale na bezny teren s beznym cvalem nebo mensim klackem pres cestu uplne v pohode.

uuu
napsal(a):
Děkuji Já chci právě sedlo pro ježdění po terénech a jízdárenskou práci... na pohodu. Rozhodně se neženu na žádné veřejné akce či závody. Sice jezdím už roky a sed si myslím, že mám dobrý, ale i tak potřebuji od sedla cítit jistotu, tj. mám ráda hluboká sedla, moc neholduji kontaktním sedlům. A velké opěrky ..
Skočku nechci - neskáču, je to zvytečné. Univerzál možná... ani mi tak nejde o zvykání na délku třmenů jako o to pohodlí při jízdě a dobrý sed. O víkendu se mám jít do jednoho sedla zkusit posadit ( nikdy jsem v tom nejezdila ) tak uvidíme jaký to ve mě zaněchá pocit.
Je tu někdo, kdo jezdí v drezurním rekreačně a vypíchl by výhody / nevýhody oproti univerzálům ? Holky říkali že je to lepší na klouby, jistější sed, a hezky na koni vypadá
Třeba já. Zvykla jsem si na ježdění v delších třmenech, na běžnou rekre mi vyhovují - na jízdárně i venku. Cítím se stabilněji. A jak píše akscha - malý klacík (v terénu) se v tom dá skočit taky.
Já koupila koně i s drezurním sedlem, takže jsem nemusela nic vymýšlet a zvykla jsem si rychle (předtím westernová sedla). Jezdíme už převážně jenom ven, terén je teda lehký, většinou louky, takže nevím, jak by to šlo někde v kopcích a lesích, ale já jsem spokojená. Vyzkoušela jsem už různá sedla, western mi teda sedl nejvíc, ale tohle drezurní je pro mě taky pohodlné. Je to Kentaur, teď přesně nevím který. :-)

Měla jsem na starého hřebce drezurni KT Afrodite, převážně terény, sem tam jízdárenska práce, jeli jsme v něm i Huberta. Pohodlné hlubší operkovane sedlo. U drezurniho sedla bych zůstala, ale nový kůň je maličký (155 cm) a vypadala jsem na něm v drezurnim sedle prostě blbě. Teď mám na rekre starší MT Charon, což je skocka a podrží pěkně i při vymyslech mladého. A nemám nohy spuštěné pod konem, tak nevypadáme tak nesourode

Mám na našeho drezurní speciál Kieffer, stařičký, malé opěrky, celkem dost prostoru - člověka nikam velmi neusazuje, nerovná, nedrží. Výhodné je v tom, že netlačí do lopatky, zatímco skokový univerzál Kieffer ano. Skokový univerzál si beru skutečně na skákání od těch 80 cm výše, na potenciálně náročnější vyjížďky, zejména v tempu. Jinak se mi daleko lépe sedí v té drezuře, dá se v tom absolvovat jakýkoli terén, pokud se člověk trochu naučí pracovat s těžištěm - drezura vám prostě nedovolí šoupnout nohy dopředu, takže koni v těžkém terénu tolik nevyhovíte. Ale pokud se naučíte remontní sed, vyřešíte všechny problémy :-) Drezurní sedla se dle mých zkušeností dají lépe napasovat koním s atyp hřbetem. Na jiného koníka máme drezurní univerzál, a ten je skutečně použitelný do všeho. Je to nějaká noname indie, ale báječné sedýlko. Není to pro člověka, který neumí skákat (děti v tom dělají nad skokem divné věci), ale člověk, co umí sedět, si v tom poradí i s tím skákáním do metru.