Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Farkos

22.8.2020 20:07
Farkos

XXX.XXX.43.44

Přeji pěkný večer,
pomalu ale jistě se blíží období, kdy budu muset koně začít dekovat a já přemýšlím o možných alternativách. Stáj samotná dekování nenabízí a stájník mi koně dekovat odmítá i přes finanční odměnu. Respektuju to a v prvních měsících mi to ani problém dělat nebude, pláštěnku může mít klidně i ve stáji a nebojím se, že by mu to nějak rozhodilo termoregulaci. Ale co až budu muset dát termo deku?
U deky je napsáno, že je vhodná v tepelném rozmezí +8°C až -10°C. Ve stáji v zimě třeba bude do 5°C, tak pokud by výběhovou deku měl přes noc v boxe, nemělo by mu být vedro nebo by se neměl zapařit, ale až půjde ven na výběh, kde bude výrazně chladněji, tak mi přijde, že mu prostě bude muset být zima. Nebo jsou k tomu deky uzpůsobené? Deka je Bucas.
Co myslíte, moc to prožívám nebo je má obava na místě?

22.8.2020 20:40
Slon Indický

XXX.XXX.26.140

Měla jsem Bucas deky pár let na koni celou zimu - i ve stáji. Opravdu takto fungují bez problémů, kobyla se nepotila v boxe ani neklepala venku. :) Bohužel jí přestaly sedět - jsou spíše na méně mohutné koně a ona je už chvíli v důchodu a loni v zimě jí začala být Bucas úzká v plecích, jinak bych je používala dál.

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.8.2020 20:45

Deku do stáje nesundavám(max někdo dá stájovku nebo sundá vrchní deku, odepne krk), stáj je otevřená i v zimě, snad jen v mrazech pod -15°C se zavírají vrata, ale to trvá tak týden, u nás moc zima v zimě už není natoš sníh......ale nikdy neříkej nikdy. Beru to tak, že v boxe se koně moc nepohybují nebo na ně táhne a nemůžou odejít do závětří, tak deku snese ( ostříhaný /neostříhaný /gramáž a.t.d.) na výběhu se více pohybují, respektive než tam dojde se trochu rozhýbe a zahřeje ...... deky Bucas nabízí mnoho variant od lehkých pláštěnek po vrstvené deky různých gramáží....
Jak se bude váš koník cítit musíte vypozorovat- sáhnout mu pod deku v boxe nebo na výběhu...

Farkos

22.8.2020 20:47
Farkos

XXX.XXX.43.44

Takže říkáte, že bez problémů mu ji večer můžu hodit a druhý den mu venku zima nebude? No to je pecka, to jsem ani nedoufala :)
Já mám právě uzounkého plňase, tak pro něj Bucas je úplně ideální.

22.8.2020 20:50

Jsem psala edit a nestihla, tak teď.
Ano mám stejný problém u Bucasky, kobyla dorostla, zmohutněla a deka pod krkem a na ramenních hrbolech je knop.Koukala jsem, že teď dělají na krk střih víc dokulata....

22.8.2020 21:30
Slon Indický

XXX.XXX.245.58

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jsem psala edit a nestihla, tak teď.
Ano mám stejný problém u Bucasky, kobyla dorostla, zmohutněla a deka pod krkem a na ramenních hrbolech je knop.Koukala jsem, že teď dělají na krk střih víc dokulata....

Já zkoušela i ten typ big neck a přišlo mi to úplně stejné - konkrétně u deky smartex. Taky jí to prostě bylo přes plece úzké.
Takže jsem musela přejít chtě nechtě ke konkurenci.

22.8.2020 22:00

Slon Indický napsal(a):
Já zkoušela i ten typ big neck a přišlo mi to úplně stejné - konkrétně u deky smartex. Taky jí to prostě bylo přes plece úzké.
Takže jsem musela přejít chtě nechtě ke konkurenci.

OT: moje konkurence(eskadron) ale nemá zase tak dobrý střih na krytce ocasu, takže , u bucasky mi kobyla zvedne ocas a... u eskadronky sejří přes podocasní provázek... takže vše od ho*ven.

22.8.2020 23:55
Slon Indický

XXX.XXX.245.58

Já mám horseware, tam takový problém naštěstí nemám, ten řemínek je tam ale hodně široký, tak možná pokud by na zádi neseděla, tak se to stát může. Jediná nevýhoda je ta cena, protože jsou ještě dražší jak bucasky.

23.8.2020 07:37
sisi58

XXX.XXX.191.1

Slon Indický napsal(a):
Já mám horseware, tam takový problém naštěstí nemám, ten řemínek je tam ale hodně široký, tak možná pokud by na zádi neseděla, tak se to stát může. Jediná nevýhoda je ta cena, protože jsou ještě dražší jak bucasky.

Jestli smím poprosit o odkaz na deku. Jsem na to s Bucaskou stejně, jako vy. Smartexku jsem prodala a teď nevím, co kobyle dám. V zimě bude taky kombinace box a pastvina. Máme šikovnou ošku, ale den co den by dekování asi nedala, má toho moc. Děkuji.

23.8.2020 07:38
sisi58

XXX.XXX.191.1

Farkos napsal(a):
Přeji pěkný večer,
pomalu ale jistě se blíží období, kdy budu muset koně začít dekovat a já přemýšlím o možných alternativách. Stáj samotná dekování nenabízí a stájník mi koně dekovat odmítá i přes finanční odměnu. Respektuju to a v prvních měsících mi to ani problém dělat nebude, pláštěnku může mít klidně i ve stáji a nebojím se, že by mu to nějak rozhodilo termoregulaci. Ale co až budu muset dát termo deku?
U deky je napsáno, že je vhodná v tepelném rozmezí +8°C až -10°C. Ve stáji v zimě třeba bude do 5°C, tak pokud by výběhovou deku měl přes noc v boxe, nemělo by mu být vedro nebo by se neměl zapařit, ale až půjde ven na výběh, kde bude výrazně chladněji, tak mi přijde, že mu prostě bude muset být zima. Nebo jsou k tomu deky uzpůsobené? Deka je Bucas.

Jsou i deky Bucas s rozmezím -23°C až + 15°C.

23.8.2020 08:41
Slon Indický

XXX.XXX.245.58

sisi58 napsal(a):
Jestli smím poprosit o odkaz na deku. Jsem na to s Bucaskou stejně, jako vy. Smartexku jsem prodala a teď nevím, co kobyle dám. V zimě bude taky kombinace box a pastvina. Máme šikovnou ošku, ale den co den by dekování asi nedala, má toho moc. Děkuji.

Osobně mám tuhle variantu Horseware Rambo Duo. https://www.equiservis.cz/deka-vybehova-horseware-rambo-optimo-2-in-1-7331cz492/
Napřed jsem teda nebyla vůbec nadšená z toho, že je tam ta poddeka, nakonec ale seděla dobře i s poddekou, a i přes to, že na dece nejsou ty menší upínací řemínky mezi nohama, držela dobře a na kobyle se nepřetočila. Té termo poddeky jsem se bála, i když venku mrzlo, ve stáji bylo třeba 10 stupňů, zkoušela jsem "normální" deku Shires, tam se kobyla ve stáji potila i pod 300g a tohle je celkem 400 g, ale s tou termodekou Horseware byla v pohodě a naštěstí se nepotila. Tu 100g pak nosila samotnou když opadly mrazy, ve výběhu se nespotila ani, když bylo odpoledne 17 stupňů.
Horseware má těch řad hodně - ta nejdražší je Horseware Rambo, tam je buď to duo jako pláštěnka se 100 g výplní a poddeka, nebo samostatně deky s výplní od 100g do 450 g, tyto některé má equiservis zrovna v akci, ale nikde není teplotní rozmezí, kde by ještě mohly fungovat, takže neporadím, jestli některá z nich je vhodná náhrada. Všechny z řady Rambo mají vari-layer vrstvu, má to být obdoba stay dry od Bucas - prodyšná, kůň se pod ní i odpotí, a vyplň má být rozložená tak, že na místech pocení je jí míň a na místech, která mají tendenci rychle chladnout je výplně víc. Jinak oproti Bucas dekám jsou větší - moje kobyla má velikost o 5 cm menší než Bucasku, přes plece má hodně místa a sedí dobře.
Pak je levnější řada Amigo Hero - střih stejný jako řada Rambo, ale nemají vari-layer, takže nevím, jestli lze taky použít ve stáji i venku.
Levnější řada Amigo Mio má jiný střih - pro užší koně, taky nemá vari-layer.

23.8.2020 20:28
sisi58

XXX.XXX.191.1

Slon Indický napsal(a):
Osobně mám tuhle variantu Horseware Rambo Duo. https://www.equiservis.cz/deka-vybehova-horseware-rambo-optimo-2-in-1-7331cz492/
Napřed jsem teda nebyla vůbec nadšená z toho, že je tam ta poddeka, nakonec ale seděla dobře i s poddekou, a i přes to, že na dece nejsou ty menší upínací řemínky mezi nohama, držela dobře a na kobyle se nepřetočila. Té termo poddeky jsem se bála, i když venku mrzlo, ve stáji bylo třeba 10 stupňů, zkoušela jsem "normální" deku Shires, tam se kobyla ve stáji potila i pod 300g a tohle je celkem 400 g, ale s tou termodekou Horseware byla v pohodě a naštěstí se nepotila. Tu 100g pak nosila samotnou když opadly mrazy, ve výběhu se nespotila ani, když bylo odpoledne 17 stupňů.
Horseware má těch řad hodně - ta nejdražší je Horseware Rambo, tam je buď to duo jako pláštěnka se 100 g výplní a poddeka, nebo samostatně deky s výplní od 100g do 450 g, tyto některé má equiservis zrovna v akci, ale nikde není teplotní rozmezí, kde by ještě mohly fungovat, takže neporadím, jestli některá z nich je vhodná náhrada. Všechny z řady Rambo mají vari-layer vrstvu, má to být obdoba stay dry od Bucas - prodyšná, kůň se pod ní i odpotí, a vyplň má být rozložená tak, že na místech pocení je jí míň a na místech, která mají tendenci rychle chladnout je výplně víc. Jinak oproti Bucas dekám jsou větší - moje kobyla má velikost o 5 cm menší než Bucasku, přes plece má hodně místa a sedí dobře.
Pak je levnější řada Amigo Hero - střih stejný jako řada Rambo, ale nemají vari-layer, takže nevím, jestli lze taky použít ve stáji i venku.
Levnější řada Amigo Mio má jiný střih - pro užší koně, taky nemá vari-layer.

Díky za vyčerpávající informaci.
Jde mi opravdu o ten vari-layer, tedy StayDry, kvůli tomu jsem ty Bucasky kupovala! A tu máš čerte kropáč! Deka nepasuje.
Prostuduji nabídku.

24.8.2020 09:01
sovicka

XXX.XXX.47.35

Taky mám horseware deky. Kupuju teda v zahraničí, neb u nás je mají drařší a tu střední řadu tu prakticky nemají výběr, ono je super, že tam člověk může dávat ty poddeky, připnout odeknout krk a mě navíc sedí oba koně, navíc stejná jedna velikost. Mám typ horseware amigo bravo 12.

24.8.2020 10:41

OT: Mám v záloze Amigo Hero s gramáží tuším 250,je k tomu i krk, velikost M......na kobyle to nikdy zatím nebylo (visačka, kupovala jsem jí rezervní kdysi a myslím, že kobyle už letos nebude) je na prodej......

24.8.2020 11:20
Arkarian

XXX.XXX.177.16

Farkos napsal(a):
Přeji pěkný večer,

Dekuji přesně tímto způsobem celou zimu - kůň má na sobě stejnou deku přes den venku i přes noc v boxe.Ten teplotní rozdíl není takový, aby se potil nebo klepal. Deky mám Bucas Irish, tedy BEZ toho stay dry materiálu, zespoda jsou hladké. Mám 50 g, 150 g a 300 g, gramáž dávám podle potřeby

Přidejte reakci

Přidat smajlík