Dobrý den, mám valacha ČT je ustájený 24/7 ve stádě na pastvině s lesíkem, Valach je první ve stádě. Na valachovi se nejezdí, chodili jsme pouze na procházky na ruce. Byla jsem nucena změnit zaměstnání a momentálně nemám na koně čas. Jezdím za ním pouze po večerech pomazlit a dat dobrotu na 20 minut, o víkendu jdeme na nějakou tu procházku do lesa. Samozřejmě je pod dohledem ustajovatele, je napapaný, vodu každý den čistou.
Myslíte že kůň takto strádá? Když je pouze na pastvině s kámoši? Mám kvůli tomu výčitky ze se mu nemohu věnovat tak jak bych chtěla.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pokud se za koněm dostanete skoro každý den, tak se mu věnujete více než 80% majitelů, kteří si přijedou třikrát do týdne svézt zadek :) Pokud nechcete koně jezdecky využívat, tak s vaší mírou návštěvnosti určitě nestrádá, spíš bych řekla, že je mu celkem jedno, jestli přijedete, vzhledem k tomu, že je postaráno o všechny jeho základní potřeby: stádo, pohyb, přístřešek, krmení, voda.
Pakliže tedy nemá nějaké speciální požadavky na management.

JarusBallu
napsal(a):
Dobrý den, mám valacha ČT je ustájený 24/7 ve stádě na pastvině s lesíkem, Valach je první ve stádě. Na valachovi se nejezdí, chodili jsme pouze na procházky na ruce. Byla jsem nucena změnit zaměstnání a momentálně nemám na koně čas. Jezdím za ním pouze po večerech pomazlit a dat dobrotu na 20 minut, o víkendu jdeme na nějakou tu procházku do lesa. Samozřejmě je pod dohledem ustajovatele, je napapaný, vodu každý den čistou.
Myslíte že kůň takto strádá? Když je pouze na pastvině s kámoši? Mám kvůli tomu výčitky ze se mu nemohu věnovat tak jak bych chtěla.
Nestrádá. Co by za to někteří koně dali - pastvina, žrádlo, kámoši, člověk jenom na pomazlení...
Žádné speciální požadavky nemá, všechny základní potřeby má zajištěny. Za valachem jezdím každý den vecer ale opravdu jen přijedu, podrbu, dám mňamku, vyčistím kopyta a jedu domu. O víkendu ho vezmu max na prochazku do lesa nebo do rybníka. Každý ze stáje na to má jiný názor, někdo mě osočuje že na něj kašlu, že se jen fláká po louce. Dříve jsme chodili třeba 4x do týdne na prochazku protože ze zdravotních důvodů nemohu jezdit, takže na koni se nejezdí.
Chodila mi na nej jezdit slečna ale jeho to vyloženě nebavilo, utíkal před ní atd. Občas mám výčitky svědomí, tak jsem se chtěla zeptat jak to vidí i ostatní (ne jen ti zaujatí ze staje). :)
JarusBallu
napsal(a):
Žádné speciální požadavky nemá, všechny základní potřeby má zajištěny. Za valachem jezdím každý den vecer ale opravdu jen přijedu, podrbu, dám mňamku, vyčistím kopyta a jedu domu. O víkendu ho vezmu max na prochazku do lesa nebo do rybníka. Každý ze stáje na to má jiný názor, někdo mě osočuje že na něj kašlu, že se jen fláká po louce. Dříve jsme chodili třeba 4x do týdne na prochazku protože ze zdravotních důvodů nemohu jezdit, takže na koni se nejezdí.
Chodila mi na nej jezdit slečna ale jeho to vyloženě nebavilo, utíkal před ní atd. Občas mám výčitky svědomí, tak jsem se chtěla zeptat jak to vidí i ostatní (ne jen ti zaujatí ze staje). :)
Pokud vám ustájko platí ti zaujatí ze stáje, řiďte se jejich radami. Pokud si vše platíte sama, pošlete je k šípku.
Váš kůň nestrádá. Věřte mi.
Mám takto dve kobyly, dôchodkyne, chodím len poňuňať a dať mrkvu, tak raz do mesiaca.
Dnes som tam bola, stelesnená spokojnosť, stádo je malé, stabilné a kone majú medzi sebou tak pestré väzby a vzťahy, do ktorých im nikto nekecá, tak isto k dispozícii členitý terén, potok, lesík, jedna z kobýl tam má aj žriebä, už ročku, žijú ako jedna veľká rodina, doslova z nich sála spokojnosť.
Jedna z kobýl má ruju, takže sa tam odohrávajú aj rôzne sexuálne hrátky práve :D
Ustajňovatelia sa starajú, kobyly sú napriek veku a zdravotnému stavu v dobrej kondícii.
Trúfnem si povedať, že rozhodne nestrádajú.
JarusBallu
napsal(a):
Tohle je asi sen kazdeho koně ...vybeh,kámoši,jídlo a občas se pomazlit....
Nemám rada,když někdo hodnotí ostatní že stáje...u nás máme lidi,kteří přijdou za koněm jednou za měsíc,někdo 3x týdne,někomu chodí na koně B rider (bohuzel většinou kvalita jezdce fakt nevalna)....a já jsem ve staji každý den a často přemýšlím,jestli už není čas dělat i něco jiného
Co jsem četla v zahraničních článcích,tak koně nejsou psi,oni lidi vlastně vůbec nepotřebuji. Ale koňské kamose ano

Vše bylo řečeno :-)
Ještě bych měla ještě možná zajímavý námět - pokoukejte, jak rádi mají koně svoje páníčky, kteří mají pocit, že se o koně nestaráte. Třeba to pro vás bude odpověď, zda dát na rady takových lidí.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.83.24
napsal(a):
Pokud se za koněm dostanete skoro každý den, tak se mu věnujete více než 80% majitelů, kteří si přijedou třikrát do týdne svézt zadek :) Pokud nechcete koně jezdecky využívat, tak s vaší mírou návštěvnosti určitě nestrádá, spíš bych řekla, že je mu celkem jedno, jestli přijedete, vzhledem k tomu, že je postaráno o všechny jeho základní potřeby: stádo, pohyb, přístřešek, krmení, voda.
Pakliže tedy nemá nějaké speciální požadavky na management.
Pokud se za koněm dostanete skoro každý den, tak se mu věnujete více než 80% majitelů, kteří si přijedou třikrát do týdne svézt zadek :) - tak to je odvážné tvrzení. Jde také o to, jak ten čas s koněm strávíte, někteří tu práci potřebuji, resp. ji rádi vyhledávají, i když se bez ní na hlavu nestaví. Jde i o psychické vjemy a mentální práci pro koně. Další věc je, že pokud trávím 3x ttýdně v sedle svého koně, mám lepší informaci o jeho pohybové aparátu a tak dále.
Ale myslím, že na stání ve vybehu žádný kůň asi ještě nepošel, pokud má všeho dostatek, a ano, může být takto spokojený.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Pokud se za koněm dostanete skoro každý den, tak se mu věnujete více než 80% majitelů, kteří si přijedou třikrát do týdne svézt zadek :) - tak to je odvážné tvrzení. Jde také o to, jak ten čas s koněm strávíte, někteří tu práci potřebuji, resp. ji rádi vyhledávají, i když se bez ní na hlavu nestaví. Jde i o psychické vjemy a mentální práci pro koně. Další věc je, že pokud trávím 3x ttýdně v sedle svého koně, mám lepší informaci o jeho pohybové aparátu a tak dále.
Ale myslím, že na stání ve vybehu žádný kůň asi ještě nepošel, pokud má všeho dostatek, a ano, může být takto spokojený.
Určitě bych netvrdila, že pokud na koni jezdim tak mám lepší přehled o pohybovém aparátu. Myslim, ze bych si všimla i “ze země” pokud by můj kůň napr kulhal.
Nestojí ve výběhu, courá se po 15ha louky a 1ha lesa což je rozdíl než “stát ve výběhu”. Pokud by měl stát ve výběhu tak to tak nenechám 😉
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No to snad ne? Opravdu máte přehled o pohybovém aparátu pouze ze sedla? Tak snad musím před ježděním zkontrolovat, zda kůň žádný pohybový problém nemá ne? Já tedy všechny takové problémy řeším před ježděním ne během ježdění ať už je to kulhání nebo bolest zad.
A to stání ve výběhu.... Je docela rozdíl pokud kůň celé dny stojí ve výběhu nebo má zajištěný celodenní přirozený pohyb na 16ha.
Myslím, že váš kůň nestrádá - ba naopak.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.216.40
Saw
napsal(a):
No to snad ne? Opravdu máte přehled o pohybovém aparátu pouze ze sedla? Tak snad musím před ježděním zkontrolovat, zda kůň žádný pohybový problém nemá ne? Já tedy všechny takové problémy řeším před ježděním ne během ježdění ať už je to kulhání nebo bolest zad.
A to stání ve výběhu.... Je docela rozdíl pokud kůň celé dny stojí ve výběhu nebo má zajištěný celodenní přirozený pohyb na 16ha.
Myslím, že váš kůň nestrádá - ba naopak.
Já nikde neřekla, že kůň strádá, ani jsem netvrdil, že dotyčný kůň strádá. Pouze jsem se ohradila proti tomu, že ten, kdo si přijde třikrát týdně "svezt pr" tak má menší přehled než ten, kdo je tam každý den na 20 minut. Prosím čtěte. Na otázku jsem odpověděla a shodla se s Vámi, že
ten kůň nestrada, jen mi tam chybí zmínka o pristresku, který je pro mně tedy podstatný a pro řadu koní také. A ano, stále si myslim, že pokud na koně sednete, tak se vám zvyšuje přehled, pokud je tedy kůň pojizdny. Je to jako s lidmi, plno začínajících problémů se projeví až při zátěži. Samozřejmě že bych si na kulhajiciho nebo jinak nového koně či dusneho nesedla.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Chtěla jsem napsat něco v podobném významu. Opravdu jsou koně kteří si užívají práci s lidmi a dokonce jim to zvedá sebevědomí - tím se drží v hierarchii stáda. Jsou takový jedinci, co jim práce s lidmi chybí (často pozorováno u tažáků odložených na důchod, co se diví proč pořád člověk bere jiné koně než je, se potom i tak jako vtírají, ale když přibude do stáda hříbě, věnují se jemu a po práci už taky netouží). ALE upřímně většina koní to má tak, že stádo a žrádlo a pohoda - pak dlouho nic a na konci člověk.
V tak velké ohradě jak píše zadavatelka se kůň určitě nenudí a pohybově se taky má možnost dostatečně vyžít. Je to na ní aby pozorovala jestli se nepropadá ve stádě atd.
Možná že kolegové ze stáje mají pocit, že ztratí kondičku jakou měl koník při pravidelném ježdění a kvůli věku už to třeba bude těžší vrátit. Jenže pokud je dost pastvy, tak na 16 ha se určitě hýbat bude, to bych se nějakého opravdu vážného propadu v kondici nebála. Možná to byly jen nějaké narážky směřující k tomu, aby mohl na koníkovi jezdit někdo jiný ze stáje... (kdo ví, nebyla jsem u toho)

Nemusíte se hned chytat každé nadsázky ... ale asi jsem trochu uhodila hřebíček na hlavičku, že? Nic o přehledu o pohybovém aparátu jsem nepsala, měla jsem na mysli pouhé lidské "věnování se" svému zvířeti.
Vůbec neodsuzuji někoho, kdo chodí jen 2-3x do týdne jezdit. Koneckonců si toho koně živí a ne za levno, tak ho chce taky k něčemu mít.
Ale když už mám tedy přilít oleje do ohně, tak řeknu svoji zkušenost:
Rok jsem měla koně na pastevku a byly tam v podstatě dva druhy majitelů - jedni jezdili denně, ve větru, v dešti, s dětma na zadní sedačce, aby koně pomazlili, vybrali z kopyt, vzali na ruce kolem výběhu, protože na víc neměli kvůli práci, rodině, čas. Druzí jezdili jednou dvakrát do týdne, hodili na koně sedlo a vyrazili na 3-hodinovou vyjížďku, z které se vraceli se zpoceným koněm a vítězoslavným pocitem, že "si zas pořádně mákli". K těmi prvním koně šli hned, jakmile je zmerčili, před těmi druhými okamžitě brali roha za kopec.
Jasně, kůň v produktivním věku by měl chodit pod sedlo a měl by mít práci - jinak bychom si všichni mohli na mazlení pořídit zakrslé králičky a výrazně bychom ušetřili na seně. Jenomže z takového toho čistě nejezdeckého neodborného hlediska mi vždy bude sympatičtější člověk, který si toho svého koně nechá a záleží mu na něm, i když na něj nemá čas, vstoupí do toho rodina, zdravotní problémy atd., než někdo, kdo každoročně koně dopuje Tildrenem, aby dal ještě jednu sezonu ZL, protože si pan majitel připadá jako super odborný jezdec, jehož kůň musí makat makat makat a skákat ty křížky a drandit po jízdárně s hlavou na kolmici a dečkou Eskadron jak o život
Neberte si to osobně, zobecňuji. Já taky jezdím a jezdím ráda a pokud teda není vichřice jako dneska, tak jezdím skoro pokaždé, když jedu za svým koněm. A když jdeme na procházku, tak je to upřímně proto, že se mi po 10-hodinách v práci nechce čistit koně do čista a soukat se do rajtek ;)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.1.66
Hřebíček na hlavičku netrefujete, já jen reaguji na zobecňovani, se kterým jste začala. Takhle to vidím já. Proto je těžké soudit, jak dotyčný kůň strádá nepřítomností člověka. Jinak bych v tom problém neviděla. Ať Vám koně jsou.