Knihy - Venkovní ustájení, Trénink koně,...

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.8.2020 02:09
mortis

XXX.XXX.254.85

Dnes vyšla další nová kniha Venkovní ustájení přímo od české autorky: http://www.konskeknihy.cz/venkovni-ustajeni/ . Zároveň jsou tam i další "nové" knihy: o udidlech (od Elwyna už je bohužel vyprodaná), Trénink koně od Goščíka, Čarovné koně... Nějak se nám tento rok roztrhl pytel s knížkami :)

26.8.2020 14:47
canka

XXX.XXX.35.234

Děkuji za tip Mortis,venkovní ustájení objednávám

26.8.2020 17:31
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Podle článků co autorka vydává na EQ bude ta kniha oku velmi lahodící a různými vychytávkami na doma přímo nacpaná. Těším se.

31.8.2020 13:57
mortis

XXX.XXX.229.195

Není zač . Je to pěkná bichlička! :)

10.9.2020 08:41
canka

XXX.XXX.215.5

Z knihy jsem nadšená,včera jsem měla konečně čas si knihu před prací na poště vyzvednout a opravdu doporučuji. Zatím nebyl čas přečíst,ale je opravdu hezky udělaná,hodně fotek,inspirace a velmi obsáhlá.DOPORUČUJI!

Coudas

13.9.2020 11:52
Coudas

XXX.XXX.87.254

Docela by mne v praxi zajimalo reseni toho vhodneho stada. Co s tim agresorem, sam byt nesmi takze oddeleni nehrozi, prodat, zastrelit?

13.9.2020 12:14
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Já to vnímám tak, že je potřeba řešit to a hledat opatření které bude funkční.
Dříve se velmi doporučovali na pastvinu skupinky stromů, tak aby se ti poslední ve stádě měli možnost nějak vyhnout, schovat, nebýt tolik na očích. Dnes to může znamenat ne 2 krmiště, ale třeba i 5. No a v extrémních případech i 2 přístřešky, nebo nějaký plachtový stín navázaný na přístřešek z návětrné strany. A to jsou řešení která opravdu zvedají cenu chovu koní.

Coudas

13.9.2020 12:25
Coudas

XXX.XXX.87.254

Pipilota napsal(a):
Já to vnímám tak, že je potřeba řešit to a hledat opatření které bude funkční.
Dříve se velmi doporučovali na pastvinu skupinky stromů, tak aby se ti poslední ve stádě měli možnost nějak vyhnout, schovat, nebýt tolik na očích. Dnes to může znamenat ne 2 krmiště, ale třeba i 5. No a v extrémních případech i 2 přístřešky, nebo nějaký plachtový stín navázaný na přístřešek z návětrné strany. A to jsou řešení která opravdu zvedají cenu chovu koní.

A kdyz jej nenaleznete?

13.9.2020 13:20
Pipilota

XXX.XXX.46.93

No tak si alespoň může spokojeně říci, že snaha byla. Ale však to známe, jak rozumný člověk stále přemýšlí nad možnými vylepšeními stávajícího...
No bohužel jsou i koně s poruchami chování (často je to takový ten dvorkový odchov s chybějící výchovou od stáda). Ve větších chovatelských zařízeních jsou takový koně prostě vyřazováni (prodaní, protože kdo stojí o nesmyslně pokopané a pokousané ostatní koně - nebo prostě usmrceni)
Jako na rovinu, kdo by se mazal s krávou co by se na pastvě chovala takhle? Prostě spokojený zbytek stáda, je velmi důležitý ukazatel. Byť je to krajnost, tak je lepší včasně eliminovat podivně se chovající zvíře. Jako mít nespokojené celé stádo, nebo přijít o jedno zvíře?

Coudas

13.9.2020 15:24
Coudas

XXX.XXX.87.254

Ano, to si muze dovolit clovek se svymi konmi na vlastnim. Poradte toto nekomu, kdo ma kone jednoho, nejlepe sveho prvniho, a putuje z ustajeni do ustajeni. Navic v dnesni dobe "zachranit se musi vsechno" se zastrelenim nevyhovujiciho kone, jak povahove, tak zdravotne, clovek padne v zavrzeni. Takze nekdy bohuzel reseni velmi tezke. Dvorkovy odchov bych temto konim naopak doporucila, ale muj nazor nesdili 99% lidi, stejne tak jako ze agresori jsou kone z dvorkovych odchovu. Ale o tom nema smysl debatovat.

13.9.2020 16:37
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Chov je vlastní množení zvířat.
Odchov je u koní od narození do cca 3 až 4 let (tedy dospělé zvíře které se bude samo množit). Tedy období pro chování zvířete nejdůležitější!
Držení koně - prostě nějaký typ ustájení.

Ano pokud si někdo koupí zvíře které má asociální chování, je za něj odpovědný. Nemůže se divit, že ho s takovým zvířetem vykážou z ustájení. Musí strpět pro takového koně box a výběh nejspíš jen v omezenou dobu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.9.2020 09:06
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pokud je kůň k ostatním agresivní a nesrovná se s žádnou variantou stádové držby, pak je rozhodně doporučeníhodné mít ho od koní prostě odděleného. Pokud překonává ohrady, aby mohl ostatní koně zbít, tak pak jistě i dvorečková varianta má šanci. Mnozí koně jsou drženi v padocích po jednom, z různých důvodů, a vždycky je lepší, když má takový kůň kontakt s ostatními aspoň pohledový, než žádný, ale když nelze, tak nelze, a pokud to majiteli stojí za to, tak může takového koně držet extra. Ostatně koně si člověk drží pro nějaký užitek (i kdyby dobrý pocit), a pokud mu ten kůň ten užitek vykáže i držený v samotě na dvorku (když to z důvodu sociálního chování koně nejde jinak), tak se holt asi nedá nic dělat. Rozhodně ale jako tu uplně poslední variantu. Odstřel je samozřejmě ale také řešení, třeba pro majitele typu já, který prostě nebude řešit koně dvojmo, tj. jednoho extravuřta na dvorku (v pevné ohradě odděleného od ostatních) a ostatní na pastvě.

Coudas

14.9.2020 16:08
Coudas

XXX.XXX.87.254

Jeste bych zvazila moznost sehnat druhyho cypa a dat je dohromady, otazka je kdo by prezil a jaka by byla zraneni. Ale to je otazka penez, moznosti a nadseni.

Dnes jsem byla na KVS a dozvedela se, ze pro skot je minimalni vymera volneho ustajeni 5 m². Takze predpokladam, ze pro kone to bude podobne, neptala jsem se. V praxi bych to nasobila 3.

14.9.2020 18:04
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Coudas napsal(a):
Jeste bych zvazila moznost sehnat druhyho cypa a dat je dohromady, otazka je kdo by prezil a jaka by byla zraneni. Ale to je otazka penez, moznosti a nadseni.

Dnes jsem byla na KVS a dozvedela se, ze pro skot je minimalni vymera volneho ustajeni 5 m². Takze predpokladam, ze pro kone to bude podobne, neptala jsem se. V praxi bych to nasobila 3.

Nevím přesné číslo, ale kůň je větší DJ - prostě více kg, více m2.
Ovšem praxe je jasná - kůň čím více prostoru, tím lépe. I rozměry boxu se uvádí ty minimální ;-)

Coudas

14.9.2020 19:00
Coudas

XXX.XXX.87.254

Pipilota napsal(a):
Nevím přesné číslo, ale kůň je větší DJ - prostě více kg, více m2.
Ovšem praxe je jasná - kůň čím více prostoru, tím lépe. I rozměry boxu se uvádí ty minimální ;-)

Kun je vetsi dobytci jednotka nez krava? V cem? Dobytci jednotky se na kg nepocitaji.

16.9.2020 16:10
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Coudas napsal(a):
Kun je vetsi dobytci jednotka nez krava? V cem? Dobytci jednotky se na kg nepocitaji.

DJ = 500kg
Kůň nad 3 roky je průměrně 650kg, tedy 1,3 DJ
To je z učebnice zootechniky. Jenže jak to počítá eagri atd. - toho se držet, kdo dává dotaci... ;-)

Coudas

16.9.2020 17:12
Coudas

XXX.XXX.87.254

Pipilota napsal(a):
DJ = 500kg
Kůň nad 3 roky je průměrně 650kg, tedy 1,3 DJ
To je z učebnice zootechniky. Jenže jak to počítá eagri atd. - toho se držet, kdo dává dotaci... ;-)

Ajo, zootechnika. I kdyz nevim, proc by mela byt krava lehci nez 3 lety kun...

16.9.2020 17:16
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Coudas napsal(a):
Ajo, zootechnika. I kdyz nevim, proc by mela byt krava lehci nez 3 lety kun...

Jsou to jenom průměrná čísla pro počítání ve velkém.

Coudas

16.9.2020 18:04
Coudas

XXX.XXX.87.254

To je pak potreba specifikovat, v jakem prostredi se pohybujeme.

17.9.2020 16:54
canka

XXX.XXX.215.5

https://eshop.oslavan.cz/vodivy-drat-bayco-pro-ohradniky-2-mm?gclid=CjwKCAjwkoz7BRBPEiwAeKw3qzaWTfD7oZc-peAfFgIfrf6ENo5BdFUG3O6X9s3FdPu0hugZ881bgRoCnXcQAvD_BwE

V knížce mě zaujalo toto lanko na ohradník..nemá někdo zkušenost??Mám pásky a vzhledem k tomu,že jsme u lesa,tak furt kupuji nové a nové + v zimě stále řeším námrazu a pod sněhem se prohýbají..lanek jako takových se bojím,ale toto vypadá i viditelně,bezpečněji a odolněji.. je z polyamidu s vodivým opletem a píšou,že je velmi bezpečný...

Coudas

17.9.2020 17:46
Coudas

XXX.XXX.87.254

Zkusenost nemam. Parametry - vodivost a pevnost - jsou slusne. Nejak nepisou, kolem ceho je omotan ten vodic, ten "vnitrek" je co, drat, nebo neco plastoveho? Ja bych do toho nesla, na mne je to zbytecne drahy. Od pasky jsem take uspustila kvuli vetru, a posledni 2 roky pouzivam toto

https://www.kamir.cz/polyetylenove-lanko-pro-elektricke-ohradniky-extra-mix-blue-3-mm

Zatim spokojenost.

Přidejte reakci

Přidat smajlík