Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.8.2020 12:08
verstica1

XXX.XXX.40.112

Dobrý den, mám možnost koupit dvouletého valáška křížence: matka norik otec arab. Máte někdo zkušenosti s povahou takového koníka? Klady a zápory.... Případně prosím o foto, pro představu. Dekuji

26.8.2020 12:16
Arbora

XXX.XXX.246.164

Mám len dve otázky. Ako!? A prečo!?

26.8.2020 12:30
verstica1

XXX.XXX.40.112

Koník by byl do rodiny s dětma, pouze na rekreační ježdění do prirody. Rodinný parťák. Zkušenosti s chovem máme, měli jsme A1/1, shagya araba i chladase.... Hledáme něco mezi chladasem a teplokrevnikem vzhledově, tento by odpovídal fyzicky, ale chci se poradit ohledně toho, co mohu čekat povahově.....

pk

26.8.2020 12:33
pk

XXX.XXX.191.142

Měli jsme takového koně v ustájení, vzhledově vypadal spíš jako chladnokrevník, jen byl o něco užší, araba bych v něm nehledala ani náhodou, kdybych o tom nevěděla... Co se ale povahy týče, tak byl trochu složitější, tu zdědil spíš po arabovi (neskutečně chytrý, ochotný pracovat) ale kombinovala se s tvrdohlavostí a sníženým prahem citlivosti, navíc byl dost dominantní. Myslím si, že pokud by pracoval každý den v lese, tak by byl spokojený, tenhle se ale jen pásl na pastvině a občas šel pod sedlo nebo tahat a to mu nevyhovovalo. Naučil se utíkat z ohrady a byl schopný projít i trnkovým hustým křovím, jen aby se dostal ven

pk

26.8.2020 13:07
26.8.2020 13:55
verstica1

XXX.XXX.40.112

Děkuji za reakci, koník krásný. Podvědomě tuším, že by mohla být povaha komplikovana. Hlavně při nedostatku práce..... Což u rekreacniho koně hrozí.

26.8.2020 14:57
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Mám valacha máma shagya (Sultika) x táta norik (Nošer). Je to temperamentní a lekavý kůň se sílou norika. Do terénu pro zkušeného jezdce co se nebojí a rád nechá řešit situaci koni. V 99% vyřeší vše správně, jen se na něm udržet:). Je velice jemný na pobídky i na své tělo. Nezrakví se ve výběhu ani v terénu. Dítě sveze, ale jen za vhodného počasí a nálady. Když mě varuje, že dnes ne a neposlechnu, dítě jde k zemi. Ale varuje a opakovaně. Jinak super spolehlivý a samostatný skokan, rád tahá (to se zapomene i leknout), v terénu udělá takovou drezuru, že by koukali. Pirueta nebo překroky ve cvalu nejsou problém, asi je málo jezdců, co to ocení na louce ve větru:)
Je dost nepohodlný, krátké strmější spěnky, krátký čtvercák. Rychlé reflexy, zrychlení 300 z místa, perfektní rovnováha, uskočí do strany v milisekundě.
Letos mu bude 20, mám ho od mlaďocha. Hodný a spolehlivý bude až po smrti. Jezdí na něm můj 8miletý syn. Ale předem si ho otestuji pod sedlem, případně ho nechám vyblbnout a zeptám se, jestli sveze.
Když na něj někdo tlačí silou, nebere si servítky.
Hrozně rád provokuje na vyjížďce ostatní koně, hezky nenápadně, aby on byl ten hodný a ten druhý vylítl bez "důvodu":)
Čím víc chodí pod sedlo, tím víc je při chuti. Po týdnu válenda je klidnější.
Pro dítě jen za předpokladu, že udrží nervy na uzdě. Já mám 50kg/162cm a jezdím ho většinou na myšlenku. Když chytne záchvat, udržím ho bez většího použití síly, ale jen proto, že ho znám, on zná mně a ví, co mám v hlavě.
S přibývajícími léty je klidných období vhodných pro dítě na zádech víc, ale o to veslejší je pak v mezidobí.
Jestli máte dítko nervově labilnější, nebo se jen trochu bojí, tak nekupujte.

26.8.2020 15:13
verstica1

XXX.XXX.40.112

Rif Du Madon napsal(a):
Mám valacha máma shagya (Sultika) x táta norik (Nošer). Je to temperamentní a lekavý kůň se sílou norika. Do terénu pro zkušeného jezdce co se nebojí a rád nechá řešit situaci koni. V 99% vyřeší vše správně, jen se na něm udržet:). Je velice jemný na pobídky i na své tělo. Nezrakví se ve výběhu ani v terénu. Dítě sveze, ale jen za vhodného počasí a nálady. Když mě varuje, že dnes ne a neposlechnu, dítě jde k zemi. Ale varuje a opakovaně. Jinak super spolehlivý a samostatný skokan, rád tahá (to se zapomene i leknout), v terénu udělá takovou drezuru, že by koukali. Pirueta nebo překroky ve cvalu nejsou problém, asi je málo jezdců, co to ocení na louce ve větru:)
Je dost nepohodlný, krátké strmější spěnky, krátký čtvercák. Rychlé reflexy, zrychlení 300 z místa, perfektní rovnováha, uskočí do strany v milisekundě.
Letos mu bude 20, mám ho od mlaďocha. Hodný a spolehlivý bude až po smrti. Jezdí na něm můj 8miletý syn. Ale předem si ho otestuji pod sedlem, případně ho nechám vyblbnout a zeptám se, jestli sveze.
Když na něj někdo tlačí silou, nebere si servítky.
Hrozně rád provokuje na vyjížďce ostatní koně, hezky nenápadně, aby on byl ten hodný a ten druhý vylítl bez "důvodu":)
Čím víc chodí pod sedlo, tím víc je při chuti. Po týdnu válenda je klidnější.
Pro dítě jen za předpokladu, že udrží nervy na uzdě. Já mám 50kg/162cm a jezdím ho většinou na myšlenku. Když chytne záchvat, udržím ho bez většího použití síly, ale jen proto, že ho znám, on zná mně a ví, co mám v hlavě.
S přibývajícími léty je klidných období vhodných pro dítě na zádech víc, ale o to veslejší je pak v mezidobí.
Jestli máte dítko nervově labilnější, nebo se jen trochu bojí, tak nekupujte.

Moc děkuji za reakci, velice si cením věnovaného času na podrobný popis. Beru si to k srdci a budu přemýšlet, zda do toho jít.

26.8.2020 17:11
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Vlastně jste nepsala, že pro dítě, ale do rodiny s dětma...Ten můj je ve výběhu na volno i na manipulaci k dětem velmi ohleduplný. Jak se hodně věcí bojí, tak si dává pozor, aby se ničeho nedotknul a do nikoho nestrčil. Nešlape po nohách, nekope, nekouše a vše a všechny obchází velikým obloukem. V mládí ho bili po hlavě, tak trochu přehání odstup. Ohradník respektuje a k pásce se nepřibližuje ani bez proudu. Mám ho naučeného, že když neví nebo má strach a není na blízku někdo, kdo vydá povel, má zdrhat a ne bojovat. Nekope, nekouše a když mu děti lezou na nervy, odejde.
Ještě k jezditelnosti, má krátký a silný krk a krátkou hlavu, neexistuje zastavit ho jen za hubu stylem obě ruce dozadu. Když je v rauši, nevadí mu cválat s ohnutým krkem. Je potřeba mu vyosit plece a až pak začne brzdit. Tohle je už pro dítě dost náročné. Je to veliký rozdíl proti teplokrevníkovi s nebo A1/1 s dlouhým jemným krkem. Proti arabovi je hodně cítit ta hmotnost a síla.
Tvrdohlavější, reakčně rychlejší a urputnější je už jen shetland. Ale zas se neleká, je línější a není tak vytrvalý.
Kdybyste se rozhodla koupit, podívejte se na kopyta. Ten můj má veliká kopyta jako norik, ale tloušťku kopytní stěny odpovídající tak tělu arábka. Kovář byl vždy zoufalý.

26.8.2020 19:04
verstica1

XXX.XXX.40.112

Rif Du Madon napsal(a):
Vlastně jste nepsala, že pro dítě, ale do rodiny s dětma...Ten můj je ve výběhu na volno i na manipulaci k dětem velmi ohleduplný. Jak se hodně věcí bojí, tak si dává pozor, aby se ničeho nedotknul a do nikoho nestrčil. Nešlape po nohách, nekope, nekouše a vše a všechny obchází velikým obloukem. V mládí ho bili po hlavě, tak trochu přehání odstup. Ohradník respektuje a k pásce se nepřibližuje ani bez proudu. Mám ho naučeného, že když neví nebo má strach a není na blízku někdo, kdo vydá povel, má zdrhat a ne bojovat. Nekope, nekouše a když mu děti lezou na nervy, odejde.
Ještě k jezditelnosti, má krátký a silný krk a krátkou hlavu, neexistuje zastavit ho jen za hubu stylem obě ruce dozadu. Když je v rauši, nevadí mu cválat s ohnutým krkem. Je potřeba mu vyosit plece a až pak začne brzdit. Tohle je už pro dítě dost náročné. Je to veliký rozdíl proti teplokrevníkovi s nebo A1/1 s dlouhým jemným krkem. Proti arabovi je hodně cítit ta hmotnost a síla.
Tvrdohlavější, reakčně rychlejší a urputnější je už jen shetland. Ale zas se neleká, je línější a není tak vytrvalý.
Kdybyste se rozhodla koupit, podívejte se na kopyta. Ten můj má veliká kopyta jako norik, ale tloušťku kopytní stěny odpovídající tak tělu arábka. Kovář byl vždy zoufalý.

Moooc děkuji.👍

VeselaKopa

26.8.2020 22:33
VeselaKopa

XXX.XXX.112.196

Jezdím rekreačně na chladnokrevnikovi, přezdívám mu Mamut. Je v něm obrovská síla, naštěstí velmi dobře zvladatelna., díky jeho klidnému charakteru. Ale představa, že se tahle hora svalů a hmoty obecně vymkne kontrole, je dost děsivá... Tedy jestli by kůň, co o něm uvažujete, má tělo belgika a mozek araba, tak to asi bude velké dobrodružství a adrenalin .. Jestli chcete koníka na pohodové rodinné vyjížďky, zvolila bych něco klidnějšího...
Doporučila bych Vám podle vlastní zkušenosti chlaďase...I když nepracuje pravidelně, dá se s ním dobře vyjít, vyjížďky jsou na pohodu... Píšete, že s nimi máte také zkušenosti, tak asi víte 😊

27.8.2020 11:58
sisi58

XXX.XXX.191.1

Kříženci jsou vůbec kapitola sama pro sebe. Jak se dokáží namíchat vlastnosti a charaktery jednotlivých plemen.
Mohlo by být zajímavé, kdyby se tu pár majitelů kříženců rozepsalo.
Já mám štěstí. Křížení se, u mé kobyly, povedlo.

27.8.2020 12:59
Ála10

XXX.XXX.200.109

sisi58 napsal(a):
Kříženci jsou vůbec kapitola sama pro sebe. Jak se dokáží namíchat vlastnosti a charaktery jednotlivých plemen.
Mohlo by být zajímavé, kdyby se tu pár majitelů kříženců rozepsalo.
Já mám štěstí. Křížení se, u mé kobyly, povedlo.

Mám křížence fríse a arabského plnokrevníka.
Vzhledově: Libový frajer, takový "odlehčený" tmavě hnědý frís, hlava arabská.
Chody: vznosnější, příjemné,
Povaha: Vzrušivý čumil fixovaný na svého člověka, mazel, ochotný k práci. Neskutečně hodné zvíře, nikdy nevyhodil, po nikom nekopl ani se neohnal. Uskakovací kreace při leknutí bezvadně tříbí jezdcův smysl pro rovnováhu a pohotovost.

Prima rodinný koník, parťák pro člověka kliďase.

Mikinenakoko

29.8.2020 12:53
Mikinenakoko

XXX.XXX.211.17

S vašimi požadavky bych poradila kouknout po slezském norikovi, daji se najit i lehci zvirata a povaha je vzdy skvela...chce to chvilku hledat, ale ze zkusenosti vim, ze nez krizence chladase s necim, tak radsi cistokrevne a puvodove zvire

31.8.2020 12:54
Majdalenka66

XXX.XXX.92.111

Před lety udělala moje příbuzná podobnou "hovadinu" a dovezla si domů kdesi z Polska skoro tříletou kříženku huculoaraba. Byla to pěkná kobylka. Jemnější hlava, mohutné tělo, delší nohy,vysoko nasazený ocas a boží dlouhá hustá hříva. Záměr byl využít jí jakožto rodinného koníka na vyjížďky a pro děti,starší měla 13 let a jezdila hobby parkury. No realita byla horší. Zvíře mělo do těch 140 cm,tak obsedla a přiježďovala baba. Bylo to značně tankoidní paličaté, dominantní a náladové stvoření. Do toho po arabovi lekavé,snadno vzrušivé a mrštné. Chody nic moc,klus alá šicí stroj. Kobylu pak nechali připustit welšem v domnění,že jí březost uklidní. Bohužel se nic takového nekonalo. Klisna se po porodu změnila v saň a po odstavu putovala zpět směr Polsko na porážku. Hříbě nedožilo dospělosti. Zlomilo si nohu,ale mentálně to byl podobný zmetek.
Za mě tedy už nikdy víc. Může to být kus od kusu,ale jak je tam arab tak vždy bude riziko a tohle by mohlo být opravdu temperamentní hovado

31.8.2020 17:27
majkulka

XXX.XXX.152.184

Majdalenka66 napsal(a):
Před lety udělala moje příbuzná podobnou "hovadinu" a dovezla si domů kdesi z Polska skoro tříletou kříženku huculoaraba. Byla to pěkná kobylka. Jemnější hlava, mohutné tělo, delší nohy,vysoko nasazený ocas a boží dlouhá hustá hříva. Záměr byl využít jí jakožto rodinného koníka na vyjížďky a pro děti,starší měla 13 let a jezdila hobby parkury. No realita byla horší. Zvíře mělo do těch 140 cm,tak obsedla a přiježďovala baba. Bylo to značně tankoidní paličaté, dominantní a náladové stvoření. Do toho po arabovi lekavé,snadno vzrušivé a mrštné. Chody nic moc,klus alá šicí stroj. Kobylu pak nechali připustit welšem v domnění,že jí březost uklidní. Bohužel se nic takového nekonalo. Klisna se po porodu změnila v saň a po odstavu putovala zpět směr Polsko na porážku. Hříbě nedožilo dospělosti. Zlomilo si nohu,ale mentálně to byl podobný zmetek.
Za mě tedy už nikdy víc. Může to být kus od kusu,ale jak je tam arab tak vždy bude riziko a tohle by mohlo být opravdu temperamentní hovado

já nechápu, proč všichni zmiňujete, že arab je lekavé, snadno vzrušivé zvíře Máme plnou stáj plnokrevných arabských koní - od hříbat až po dospělé - hřebce i klisny. Účastníme se s nimi výstav, takže jsou naučeni se předvádět. Ovšem za "normálních" okolností vodím na pastviny zvířata po třech, jsou ovladatelná za jakékoliv situace a nedovolí si na vodítku nic, co by ohrozilo člověka. A za další - můj první kůň byl kříženec araba s huculem. Byl to úžasný velmi trpělivý a ochotný kůň. Jediná jeho vada byla, že byl bohužel zlý - byl kupovaný od handláka, kde byl uvázaný na štontě s neustálým bitím. Pro mě by ovšem udělal první poslední

31.8.2020 18:46
evcusik

XXX.XXX.81.202

majkulka napsal(a):
já nechápu, proč všichni zmiňujete, že arab je lekavé, snadno vzrušivé zvíře Máme plnou stáj plnokrevných arabských koní - od hříbat až po dospělé - hřebce i klisny. Účastníme se s nimi výstav, takže jsou naučeni se předvádět. Ovšem za "normálních" okolností vodím na pastviny zvířata po třech, jsou ovladatelná za jakékoliv situace a nedovolí si na vodítku nic, co by ohrozilo člověka. A za další - můj první kůň byl kříženec araba s huculem. Byl to úžasný velmi trpělivý a ochotný kůň. Jediná jeho vada byla, že byl bohužel zlý - byl kupovaný od handláka, kde byl uvázaný na štontě s neustálým bitím. Pro mě by ovšem udělal první poslední

Taky si říkám. Sice nemám plnokrevnou, ale shagyu. Ale pro děti jak dělaná, je citlivá že reaguje i na dětské pokusy pobídek. Děcka si naopak hlídá - a jak se někde převažují, hned jim zastavuje. A naopak se zkušeným se umí (ovladatelne) rozpuprdlikovat.

Jestli to ono nebude o přístupu. Běžný teplokrevník toho mnohé odpustí a vlastně lidi nenaučí jak se vhodne-koňsky chovat.

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.9.2020 08:16

totéž jako že plnokrevníci jsou magoři :-) no, jsou - když se s nimi neumí zacházet :-)

Já říkám, že nemáme koně pro začátečníky. Ale když k nám přijde někdo, kdo je na huculovi pokročilý, a sedne si u nás na teplokrevníka v krvi, tak kouká, jak to bude o co stavět, protože jsou to prostě citliví koně (a u nás se u nich ta citlivost podporuje). S citlivým přístupem milionová zvířata, s přístupem sedláka po čtyřech pivech uzlíky nervů. Na exkurzi do vesmíru takové lidi raději na plnokrevníka neposazuji.

1.9.2020 09:43
bassrock

XXX.XXX.251.2

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
totéž jako že plnokrevníci jsou magoři :-) no, jsou - když se s nimi neumí zacházet :-)

Já říkám, že nemáme koně pro začátečníky. Ale když k nám přijde někdo, kdo je na huculovi pokročilý, a sedne si u nás na teplokrevníka v krvi, tak kouká, jak to bude o co stavět, protože jsou to prostě citliví koně (a u nás se u nich ta citlivost podporuje). S citlivým přístupem milionová zvířata, s přístupem sedláka po čtyřech pivech uzlíky nervů. Na exkurzi do vesmíru takové lidi raději na plnokrevníka neposazuji.

Musím se smát jak je každý zaměřený na ty "své" koně ... myslím to v dobrém!

Já zase když přesednu z hucula na teplokrevníka (moc to teda nedělám) tak si říkám Pomoc, ten kůň se se mnou vůbec nebaví, nediskutuje, nemá názor
a o překonávání terénů ani nemluvím
Je to dobře, když má každý to své, koě se kterým si sedí

ad kříženci - jeden čas bylo hodně časté křížení huculxarab, chtělo se tak dosáhnout jemnějšího hucula. Pro mě absolutně nepochopitelný mix, znala jsem asi 20 jedinců, ani jeden nebyl pro mě. Momentálně mám poblíž sebe quacula (huculxQH) kobyla je dítě lásky, nikdo jí cíleně nechtěl, ale hřebec QH se prostě zamiloval do překrásné huculky a výsledek spojení je úžasný. Ovšem je pravdou, že oba rodiče jsou velmi kvalitní zvířata.

1.9.2020 10:27

bassrock: označení "quacul" mě fakt pobavilo

(připomíná mi to labradoodly apod. paskvily )

1.9.2020 12:54

bassrock: máme i huculoida, a musím říci, že naši koně v krvi a naši poníci umějí vyjadřovat své názory na jakoukoli práci (i vedení terénem) celkem se shodnou intenzitou. Jen ti koně v krvi byli učeni, že se dohadovat nemají, tak po čase sklapli (dostihový trénink, cirkusáci...). Zatímco poníci jsou u nás od hříbat, a projevovat se mohou dle libosti. Po pár letech i ti koňové v krvi pochopili, že je fakt po lesní cestě nebo po louce nebudu vodit za ručičku. A už si umějí sami najít cestu, můžu na nich spát. Trvalo to celkem dlouho, jim tu mysl zase otevřít. Vypomohlo ustájení 24/7. Ale jsou evidentně rádi :-)

Tak řekla bych záleží na tom, jaké podněty ten konkrétní kůň dostává. Pokud ho vystavují novým výzvám, pokud ho inspirují k vlastním řešením, tak každý kůň se to může naučit :-) Pokud se pohybuje mezi čtvercovým výběhem, boxem a kolotočem, nebude to žádný svéráz, páč k tomu prostě nemá podmínky... A jo, jasně že v tom hraje roli temperament a způsob myšlení (primitiv - rozmyslím se nad každým krokem x krevnatec - nejdřív uteču a pak budu přemýšlet) - ale v rámci toho koňotypu se umějí popasovat s intelektuálními výzvami myslím koně srovnatelně :-)

1.9.2020 13:29
bassrock

XXX.XXX.251.2

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
bassrock: označení "quacul" mě fakt pobavilo

(připomíná mi to labradoodly apod. paskvily )

Občas mě napadnou ftipné názvy

Jinak i rasisti huculové jí vzali mezi sebe a tak nějak jí počítáme mezi huculy.
A pro kamarádku je ta kobyla snová - má to nejlepší z obou plemen

1.9.2020 13:33
Rif Du Madon

XXX.XXX.93.204

Já vnímám rozdíl mezi čistým arabem (nebo shagyí, A1/1) a mezi křižovatkou krevnatec x chlaďák (norik, belgik,..) hlavně v hmotnosti. Když dovádí, zlobí nebo dává nejevo názor lehký kůň, je to jiné, než když to dělá obr. Ráda jezdím rychle, skáču v teréně a nevadí mi, když kůň uskakuje, přeskakuje, objíždí v rychlosti. Na lehkém koni je to jiný pocit, než na těžkém. Setrvačnost a gravitace hmoty dělá své. Také počítám s tím, že lze s koněm spadnout, do 500-600kg je to blbé, s 700kg a víc je to rána jako kráva i když člověk vypadne a kůň se ho při pádu nedotkne.
A1/1 když se dostanou do problému, plýtvají dost bezmyšlenkovitě energií dopředu a rychle, a to se kočíruje celkem dobře. A tak nějak bývají vděčni za velení. Arabové za cizí nápady moc vděčni nejsou, ale ta síla odporu naní tak obří.
Křižovatky horká hlava x velké tělo použijou vlastní názor + sílu, to co jsou líní udělat pohybem, dohoní sílou, a to je to, co podle mě není vhodné pro dítě nebo začátečníka. Prostě si na tu svou sílu vzpomenou v nevhodný moment.
Jasně že při dobrém vedení a podmínkách bude fungovat každý kůň, ale už když se něco pose..., rozdíl tam je.
Osobně mi povaha křižovatek vůbec nevadí. Konkrétně u mého sha x norik mě trochu mrzí, že je tak těžký. Neskáču s ním tolik a neblbnu v obratech, kolik by mě bavilo, abych mu nezhuntovala nohy. Hubenější by být mohl, ale to mu zas nedělá dobře na nervy:)

1.9.2020 14:10
Majdalenka66

XXX.XXX.92.111

majkulka napsal(a):

Ale já araby vůbec nehaním. Ba naopak,mými prvními učiteli byli arabští koně včetně hřebce a i po letech na to ráda vzpomínám , zrovna tak jsem jezdila na huculech a dalších plemenech a každé mělo to své.
Jen jsem napsala o naší špatné zkušenosti z rodiny. Kříženec se prostě buď povede nebo ne a u nás se to těžce nepovedlo(stavbou pěkná,ale v hlavě děsně labilní) a než aby to někoho dalšího zmrzačilo nedejbože zabilo tak byla majitelka dost soudná a rozhodla se to definitivně skončit.
Tohle zvíře může být zrovna tak úžasné,ale taky to může být tělem chlaďas s praštěným chováním araba

Přidejte reakci

Přidat smajlík