Z hlíny na trávu - přežije to?

Paint Horse
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.8.2020 19:53
Stormy96L

XXX.XXX.249.89

Ahoj,
mám čtrnáctiletého Paint valacha, který byl od cca tří let do 13ti v hliněném paddocku bez trávy a sena, seno dostával ráno a večer do boxu.

Je oficiálně můj dva roky, ze začátku jsem ho chodila po ježdění na pár minut vždycky popást, potom zpět do paddocku. Potom jsem ho nechala vykastrovat, takže jsme změnili ustájení atd. Ted je rok ve velkém výběhu, kde s ostatními koňmi spásá vydupanou trávu, je to spíš takové "pasení/nepasení" pro jeho dobrý pocit. Poslední dva mesice mam moznost ho poustet na velkou louku s vyšší trávou. Samozřejmě jsem ho na ni navykala postupně, přesto mu nedělá dobře víc jak půl hodina/hodina spásání mokré trávy (trpí na průjmy) a nikdy jsem ho na vysoké trávě obecně nenechavala déle jak 5 hodin. A teď můj problém - od listopadu má valach jít s mým druhým koněm nastálo do celkem hustě zatravněného výběhu 7-19 denně. Druhý kůň bude v pohodě, je momentálně 24/7 na pastvinách. No ale co valach? Není to moc rozlehlá pastva, brzo to budou mít vypasené, už bude podzim a nechám to ještě před jejich příchodem znovu posekat. Ale stejně ve mně hloda cervicek pochybnosti, jestli to valach zvladne bez ujmy na zdravi, když mívá už teď po pár hodinách prujem.

Neni tu nekdo kdo taky navykal koně na "stara kolena" na pastvu?

26.8.2020 20:05
sisi58

XXX.XXX.191.1

V listopadu už té trávy moc nebude a nebo bude celkem suchá. Tedy pokud nejste u řeky a v nížině, kde je teplo a trávy stále dost.
K tomu sečení. Možná vás překvapí, že vysoká tráva je méně škodlivá, než nízká, vypasená.Ta je totiž stresovaná a tím i s více cukry.
Ta vysoká si roste jak má, tak nemá důvod, něco přehnaně ukládat.
Pokud ale máte pochybnosti, dejte koni na pastvinu náhubek a do boxu dost sena. Já bych spíš měla obavu na jaře, než v listopadu.

26.8.2020 20:17
Stormy96L

XXX.XXX.249.89

sisi58 napsal(a):
V listopadu už té trávy moc nebude a nebo bude celkem suchá. Tedy pokud nejste u řeky a v nížině, kde je teplo a trávy stále dost.
K tomu sečení. Možná vás překvapí, že vysoká tráva je méně škodlivá, než nízká, vypasená.Ta je totiž stresovaná a tím i s více cukry.
Ta vysoká si roste jak má, tak nemá důvod, něco přehnaně ukládat.
Pokud ale máte pochybnosti, dejte koni na pastvinu náhubek a do boxu dost sena. Já bych spíš měla obavu na jaře, než v listopadu.

Děkuji za info, takže v listopadu by to mohlo proběhnout v klidu a spoléhám na to, že do jara ten nový výběh bude vypadat podobně jako ten, na který je valach zvyklý už teď. Uff :-/

26.8.2020 20:34
sisi58

XXX.XXX.191.1

Stormy96L napsal(a):
Děkuji za info, takže v listopadu by to mohlo proběhnout v klidu a spoléhám na to, že do jara ten nový výběh bude vypadat podobně jako ten, na který je valach zvyklý už teď. Uff :-/

Neznám vašeho koně (jak dobře je krmitelný) a neznám ani váš nynější výběh a už vůbec ne budoucí pastvinu. Opravdu velmi záleží, v jakém stavu bude porost v listopadu.Na přidané fotce (Horsano děkuji za půjčení), je louka, na které se mohou pást i koně náchylní ke schvácení.
Pokud ovšem vaše louka bude jako na druhé fotce, budete mít problém.

26.8.2020 20:41
Stormy96L

XXX.XXX.249.89

Aktuální fotky:
První foto je ta louka kam ho muzu na par hodin pouštět.
Druhe foto je ten výběh, kam půjde na podzim. Tady vypada tak vypaseně, ale když se jde dal, je tam trávy vic.
Třetí foto je výběh, kde je zvyklý být 7-19.

26.8.2020 20:44
Stormy96L

XXX.XXX.249.89

Tady ještě foto noveho vybehu zepredu

26.8.2020 20:55
sisi58

XXX.XXX.191.1

Takže nejvíc trávy je tam, kam na chvíli pouštíte. Je to louka šťavnatá, jedna radost. Pro krávy na maso. Vy máte Painta, což jsou koníci dobře krmitelní. Takže v jeho případě je méně více. Jak jste sama zjistila, když vám z pěkné travičky průjmoval.
Nebojte, z dvojky budete mít do listopadu trojku.
Možná bych ještě ze začátku dávala pozor na jinovatku. Koně v režimu 24/7 jsou poměrně zvyklí. Takže ten druhý valach bude v pohodě i na přimrzlé trávě. U vašeho nevím.
A jak jsem psala, já bych se pak víc bála trávy jarní.

26.8.2020 21:09
Stormy96L

XXX.XXX.249.89

sisi58 napsal(a):
Takže nejvíc trávy je tam, kam na chvíli pouštíte. Je to louka šťavnatá, jedna radost. Pro krávy na maso. Vy máte Painta, což jsou koníci dobře krmitelní. Takže v jeho případě je méně více. Jak jste sama zjistila, když vám z pěkné travičky průjmoval.
Nebojte, z dvojky budete mít do listopadu trojku.
Možná bych ještě ze začátku dávala pozor na jinovatku. Koně v režimu 24/7 jsou poměrně zvyklí. Takže ten druhý valach bude v pohodě i na přimrzlé trávě. U vašeho nevím.
A jak jsem psala, já bych se pak víc bála trávy jarní.

Jojo, u té první jsem fakt zjistila, že mu vyhovuje, když se tam jde napást jenom tak max. na hoďku po práci.
Jestli do jara vydupou ten nový výběh na úroveň jeho stávajícího, tak to bude v pohodě. S tou primrzlou travou ho budu muset holt ohlidat a pozorovat stejne jako ted v lete s tou mokrou travou. :-D
Děkuji za rady :-)

26.8.2020 21:10
sisi58

XXX.XXX.191.1

Nemáte zač. Hlavně, ať je koník v pořádku.

27.8.2020 09:53
Arbora

XXX.XXX.212.30

Stormy96L napsal(a):
Aktuální fotky:
První foto je ta louka kam ho muzu na par hodin pouštět.
Druhe foto je ten výběh, kam půjde na podzim. Tady vypada tak vypaseně, ale když se jde dal, je tam trávy vic.
Třetí foto je výběh, kde je zvyklý být 7-19.

Máte tam dosť jetelu, ten nám kone skoro vôbec nežrali. Výbeh nevyzerá byť veľký, takže nejakého obrovského bujnenia trávy na jar by som sa nebála, zvlášť ak tam budú kone celú zimu. Ale samozrejme, bolo by fajn mať nejaké riešenie v zálohe, ak by to kôň nedával.

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.8.2020 12:31

- to řešení v záloze by mohlo být přepažení výběhu a uzavření v té části, kde to "vypadá vypaseně". Pokud máte ověřeno, že na hoďku denně to zvládá, tak můžete každý den tento kus rozšířit o tolik nového porostu, aby jim to vystačilo na hodinu krmení, případně tohle rozšíření udělat dvakrát denně. Postupně zlikvidují celou plochu a nebudete muset zatím krmit seno....

27.8.2020 15:07
Izamartina

XXX.XXX.96.98

Ahoj. Já taky nemůžu kobylu nechat se past na celé pastve. Musím ji to dávkovat takže to dělám tak že velkou ohradu zjara zkrátím a postupně ji zvetsuju. Teď na podzim ji to už otevřu na celé protože je to už susina a nebojím se že by z toho měla problémy.

27.8.2020 15:08
Izamartina

XXX.XXX.96.98

Ahoj. Já taky nemůžu kobylu nechat se past na celé pastve. Musím ji to dávkovat takže to dělám tak že velkou ohradu zjara zkrátím a postupně ji zvetsuju. Teď na podzim ji to už otevřu na celé protože je to už susina a nebojím se že by z toho měla problémy.

28.8.2020 10:10

Dávejte taky pozor na podzimní noční a ranní mrazíky = velmi zvýšený obsah cukru v trávě, riziko kolik.

28.8.2020 10:19
Stormy96L

XXX.XXX.16.59

Doháje, já snad poprosím známé ať tam na ty dva měsíce vypustí své zvyklé koně, ať to tam vypasou a vydupou. Na tohle nemám nervy :-D

29.8.2020 11:28
dsj

XXX.XXX.255.137

Za mě bych hlasovala spíš pro ten oplůtek (letos jsem oplůtkovala do půlky července, vloni do června), pastvinu si šetřit a nepřetěžovat, pastvu dávkovat, než si jí nechat vyplundrovat ještě dřív než tam koně pustíte. Oni totiž ty herky vypasou nejdřív co jim chutná a pro vašeho koníka by tam nechaly kostřavu a lebedu.
A i když budete pást, a budete mít pastvy dost, tak koník musí mít přístup k senu, nebo k senu se slámou. Seno nezmoklé, nevyšisované, balík který stojí měsíc na pastvině na slunci a na dešti už koně žrát nebudou.
On si pak dokáže sám určit co je pro něj lepší. Já na jaře "když je tráva moc zelená" koně pouštím na pastvinu jen přes noc, přes den jsou na seně, a postupně to prodlužuji. Když mají volný režim po celé pastvině tak se moji koně se chvíli pasou, chvíli si jdou k senu, chvíli si vybírají slámu z podestýlky v přístřešku.

29.8.2020 12:04
Stormy96L

XXX.XXX.243.26

Jojo, se senem nonstop počítám. Akorát nevím jak realizovat oplůtek na pro dva koně už tak nepříliš velkém prostoru. Navíc se neznají, tak chci aby měl každý možnost uklidit se "do svého rožku", než aby se kopali v malém prostoru.

29.8.2020 12:17
dsj

XXX.XXX.255.137

seznamování jsou vždycky nervy, přeji vám hodně štěstí a zádné zranění. Já oplůtkuji z obyčejných pícháků a pásky. Každý den pícháky posunu o pár metrů na novou trávu. Ale nedokáži kosoudit jestli to je i pro vás vhodný způsob.
https://www.heapco.cz/plastovy-sloupek-robus-eko-105cm-oboustranny/

31.8.2020 08:10

Však zezačátku mohou být odděleni, ten, co nesmí na trávu, bude v menší ohrádce a ten, co může neomezeně, bude v té větší části. Přes pásku se skamarádí (ono jiného jim nezbude, když tam budou sami) a pod dozorem je můžete pouštět na tu hodinu i společně do velkého výběhu, a pokud uvidíte, že spolu vycházejí, tak je na noc prostě zavírat spolu do oplůtku k přístřešku (pokud je nebudete zavírat do boxů).

Přidejte reakci

Přidat smajlík