Dobrý den, jdu si k vám pro radu. Mám kobylu slovenského teplokrevníka ustájenou 24/7, od dubna do října nedostává žádný příkrm(je na pastvině), pouze kerabol stříkačkou. Od listopadu do března je krmena senem, žádný zvláštní příkrm nepotřebuje, pouze potřebuje dostávat bylinný čaj jako prevenci kašle (má alergii na prach). Má někdo nápad, do čeho zamíchat bylinný čaj? Nejlépe něco bez granulí a bez "energie". Kobyla je v invalidním důchodu a nepracuje. Něco na způsob mashe od pava ale ten ji nechci dávat každý den. Děkuji :)
Uživatel s deaktivovaným účtem

Do toho čaje nasypte granulované seno, zalejte pouze tak, aby se seno rozpadlo a ovlhčilo, aby to musela kousat. Jste na stejné energ. hodnotě, jako s normálním senem.
Pokud chcete skutečně jiné žlabové krmivo, pak musíte zvažovat podle množství toho čaje. Jestliže se jedná o hrnkové množství, tak jím můžete zalévat co chcete, třeba sladový květ nebo otruby, v množství 100 - 200 g nebudou nabourávat koni krmnou dávku ani nedodají kdovíjakou energii.
Jestliže se bude jednat o množství půl litru a více, tak jím můžete zalévat i řepné řízky, vychytat množství, aby to nebylo zbytečně rozmočené ani nerozpadlé. Řepné řízky jsou na váhu energeticky srovnatelné s ovsem, ale ohromně bobtnají, a tak jich není potřeba krmit horentní množství. Jsou také dostupné a levné.
Každá bylinka je na něco, pokud se trefíte,je to paráda. Ale i bylinky přestanou účinkovat, pokud je dáváte stále.
Mám dušnou kobylu a kytky dávám pouze při zhoršení stavu. Nikoli preventivně. Spíš,než dávat čaje, bych zkusila řešit prašnost sena. Napařením, máčením nebo prostým krmením ze sítí. I celý balík se dá zasíťovat. Problém s kašláním nastane ve chvíli, kdy kůň zanoří nozdry do sena/balíku a inhaluje prach/plíseň. Zamezením tohoto, omezíte i kašel. Vyzkoušeno.
sisi58
napsal(a):
Každá bylinka je na něco, pokud se trefíte,je to paráda. Ale i bylinky přestanou účinkovat, pokud je dáváte stále.
Mám dušnou kobylu a kytky dávám pouze při zhoršení stavu. Nikoli preventivně. Spíš,než dávat čaje, bych zkusila řešit prašnost sena. Napařením, máčením nebo prostým krmením ze sítí. I celý balík se dá zasíťovat. Problém s kašláním nastane ve chvíli, kdy kůň zanoří nozdry do sena/balíku a inhaluje prach/plíseň. Zamezením tohoto, omezíte i kašel. Vyzkoušeno.
Seno dostává po dávkách v síti a namočené :)
Čajíky jen v zimě, takže určitě ne dlouhodobě :)