Doplněk pro poníka po schvácení

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.9.2020 22:46
canka

XXX.XXX.35.234

Potřebovala bych poradit či vysondovat zkušenosti

Už jsem tu kdysi psala,že jsem před necelými 2 lety koupila ponici schvácenou na všechny 4 nohy + hniloba ve všech střelkách(v podstatě žádné střelky neměla). Hnilobu se nám podařilo vyřešit,s častou úpravou kopyt a změnou jejího managmentu,než jak byla chována,tak i schvácená kopýtka...
A teď k dotazu..teď u nás pršelo a je stále pod mrakem,takže půda je vlhká(žádné bahno). Ponici se začali úplně drolit střelky a při čištění kousíčky úplně odpadávají..má možnost jít normálně do suchého přístřešku, ale ona si ťapká celý den po výběhu,jen v nepřízni počasí se jde schovat..
V červnu jsem byla na kurzu s H.Kantorovou z Mustang-trim.cz,kde uváděla,že velmi důležité je kopyto tzv. ,,NAKRMIT,,. Že je důležité dodat mu potřebné množství živin...že pak se kopyto nebude drolit,bude správně růst,včetně celistvé střelky i v mokrém prostředí...doporučila Ungulat od Hipollytu a doplněk vyvinutý přímo jí a výživáři,který se prodává na jejích stránkách..jmenuje se myslím Mustang trace..a tak řeším,co koupit,abych kopytům dodala potřebné ,,živiny,, a zároveň to bylo složením vhodné pro schváceného koně..máte někdo zkušenost??

2.9.2020 23:08
kallisto

XXX.XXX.135.69

Hackuji se.

3.9.2020 00:21
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Zkušenost s přípravkem nemám, jen přidám vlastní pozorování.
Kdysi mnou ježděný valach měl podobný problém, rohovina se drolila, kopyta mi přišla měkká, pořád jsme něco zkoušeli a bez úspěchu. Změnili jsme ustájení a do pár dní měl kopyta jako skála. Jiná změna nenastala, jen prostředí, kde se nově nacházel, bylo o hodně sušší. Zarazil mne ten markantní rozdíl a že najednou bylo po problému.

Z logiky věci mě napadá, co zkusit nejdřív zabránit vstupu vlhkosti - třeba namazat, pokud to má šanci vydržet? Možná to problém zmenší?

Jinak zajímavý článek:
http://www.equichannel.cz/jak-se-meni-kvalita-kopyt-koni-v-prubehu-ctyr-rocnich-obdobi

3.9.2020 07:59
sisi58

XXX.XXX.191.1

canka napsal(a):
Potřebovala bych poradit či vysondovat zkušenosti

Už jsem tu kdysi psala,že jsem před necelými 2 lety koupila ponici schvácenou na všechny 4 nohy + hniloba ve všech střelkách(v podstatě žádné střelky neměla). Hnilobu se nám podařilo vyřešit,s častou úpravou kopyt a změnou jejího managmentu,než jak byla chována,tak i schvácená kopýtka...
A teď k dotazu..teď u nás pršelo a je stále pod mrakem,takže půda je vlhká(žádné bahno). Ponici se začali úplně drolit střelky a při čištění kousíčky úplně odpadávají..má možnost jít normálně do suchého přístřešku, ale ona si ťapká celý den po výběhu,jen v nepřízni počasí se jde schovat..
V červnu jsem byla na kurzu s H.Kantorovou z Mustang-trim.cz,kde uváděla,že velmi důležité je kopyto tzv. ,,NAKRMIT,,. Že je důležité dodat mu potřebné množství živin...že pak se kopyto nebude drolit,bude správně růst,včetně celistvé střelky i v mokrém prostředí...doporučila Ungulat od Hipollytu a doplněk vyvinutý přímo jí a výživáři,který se prodává na jejích stránkách..jmenuje se myslím Mustang trace..a tak řeším,co koupit,abych kopytům dodala potřebné ,,živiny,, a zároveň to bylo složením vhodné pro schváceného koně..máte někdo zkušenost??

Jakpak se jinak Ričí má?

3.9.2020 09:56
Horsana

XXX.XXX.51.17

S Ungulatom skúsenosť mám , u koňa, ktorý prekonal toxickú laminitídu na všetkých 4 končatinách, s perforáciou chodidla na oboch zadných. Obrovský mohutný teplokrvník, dobrých 750 kg.

Kopyto odrastalo rýchlejšie, ale to bolo asi tak všetko, mal aj krásnu srsť.

Úprimne, doplnky sú fajn, výživa je dôležitá.

No najdôležitejšia je úprava kopýt.

3.9.2020 16:10
canka

XXX.XXX.35.234

Samozřejmě úprava kopyt a výživa je to nejdůležitější..ponici upravuji kopýtka po milimetrech co 2 týdny..conse týče výživy,doufám,že má vše,co potřebuje..přes den vypasená pastva,přes noc nyní seno(dávkuji do sítí,v zimě míchám se slámou,aby nebyla jak pučmeloun), večer do kyblíku hrstička NovaEqui Plus + slunečnice + pivovarské kvasnice + lněný či ostropestřecový olej..zkoušela jsem podávat Biotin zamíchaný do jídla,ale odmítla to jíst..+ k dispozici klasická sůl,minerálka + himalájská..
Ale vím,že paní Kantorová říkala,že v případě správného poměru dodaných určitých prvků se kopyto promění úplně zázračně..proto jsem přemýšlela ještě nad dodáním něčeho,co jí třeba chybí..
Kopýtka nemá měkká,rohovina ji narůstá kvalitní,nelámavá..jen se teď drolí ty střelky..zkusím je nyní mazat každý den,uvidíme,co to udělá

3.9.2020 16:26
canka

XXX.XXX.35.234

sisi58 napsal(a):
Jakpak se jinak Ričí má?

Troufám si říct,že po tom,co si prožila,tak si nyní opravdu ten život užívá..i když když to srovnám s mojí černou kobuší,kterou mám skoro celý její život,jde vidět,že malá má furt taková smutná očíčka Ale opravdu miluje koupání v rybníku..vody se zezačátku bála,teď si ji moc užívá..ale už začíná být chladno,tak má po koupačkách holka Ráda chodí na procházky,ale nejlépe na žrací procházky

3.9.2020 17:01
sisi58

XXX.XXX.191.1

canka napsal(a):
Troufám si říct,že po tom,co si prožila,tak si nyní opravdu ten život užívá..i když když to srovnám s mojí černou kobuší,kterou mám skoro celý její život,jde vidět,že malá má furt taková smutná očíčka Ale opravdu miluje koupání v rybníku..vody se zezačátku bála,teď si ji moc užívá..ale už začíná být chladno,tak má po koupačkách holka Ráda chodí na procházky,ale nejlépe na žrací procházky

Jsem moc ráda, že je lepší a lepší. Myslím, že až zjistí, že už je nafurt doma, bude i veselejší. Náprava vždycky trvá mnohem déle, než když někdo koníka kazí.

3.9.2020 17:53
Horsana

XXX.XXX.40.140

canka - takže ona nemá minvit suplemet, iba lizy?

No pokiaľ je na reštrikčnej diéte a nemá žiadny minerálny doplnok, ktorý ty vieš nadávkovať, tak jej zrejme chýba v podstate všetko a niet divu, že sa jej drolia kopýtka a má smutné očíčka...
V takom prípade má p.Kantorová zrejme pravdu.

A ešte sa chcem opýtať, aký význam má v diéte obézneho koňa po schvátení slnečnica a oleje?

3.9.2020 20:16
sisi58

XXX.XXX.191.1

Horsana napsal(a):

No pokiaľ je na reštrikčnej diéte a nemá žiadny minerálny doplnok, ktorý ty vieš nadávkovať, tak jej zrejme chýba v podstate všetko a niet divu, že sa jej drolia kopýtka a má smutné očíčka...

A ešte sa chcem opýtať, aký význam má v diéte obézneho koňa po schvátení slnečnica a oleje?

Jestli můžu. Schvácení mě zajímá i když jsem svého schváceného koně prodala. Domnívám se, tedy u oleje, že jako koncentrovaná pomalá energie, může nahradit větší množství krmiva, které samozřejmě schvácený poník nesmí.
Jinak nevím, proč by ponička měla dostávat olej. Ještě snad při přelínávání.
Ričí dostává seno v síti. Jak čtu tu KD, tak mi tam chybí nějaký minvit, u kterého je možno sledovat množství.
Já se schváceným fjordem a kamarádka se schváceným poníkem jsme koním dávaly senné granule a do nich potřebné přípravky. Právě ten minvit dle váhy koně, popř.Danilon, při abscesu, lněné semínko při línání. Protože v té době chodili oba pod sedlo, nebylo nutno omezovat seno, tedy v zimě, ale na pastvinu měli vždy náhubky.
S víš zmíněným přípravkem nemám zkušenost, takže neporadím.
Náš poník dostává toto: https://www.obluk.cz/zbozi.php?zbkod=7486&skid=159

3.9.2020 20:43
šimlík

XXX.XXX.205.232

Dávala jsem a dávám Reformin plus od Hoveleru, jsou to granulky a chutnají. Sice obsahují i pš. otruby a pšenici, ale množství je malé. Také přidávám k Plusu. Obávám se, že pokud je poník trvale ve vlhku, tak to nebude lepší.

3.9.2020 20:59
Horsana

XXX.XXX.40.140

Ach jo...
Olej=kalórie=žiadne chudnutie nebude.

Obezita= tuk=metabolicky aktívne tkanivo=narušená regulácia inzulínu=IR=laminitída.

Takže kôň je na reštrikčnej diéte a pritom dostáva olejnaté semená a oleje.
To je ako by ste držali prísnu diétu a potom si doma hrkli dva deci oleja. A divili sa, že nechudnete.

Úprimne, padla mi sánka, že kobyla nedostáva minerálku. Niečo také som myslela že ani nie je možné, že to je dostatočne dostupná (a do nekonečna a všade omieľaná) informácia, že kôň na diéte musí mať suplement, pri chýbajúcej pastve by som pridala aj vit.E, takže proste normálne minvit a pochopiteľne prídavok - Cu, Zn, biotínu a nejakého MSM ako zdroja organicky viazanej síry u koňa po laminitíde je podľa mňa niečo, čo je samozrejmosťou, už v akej forme kto chce.

3.9.2020 21:36
canka

XXX.XXX.35.234

Horsana napsal(a):

Horsano,vy to podáváte,jako bych jí týrala ježiš...ona se z prostředí,kde jí nebylo dobře a neměla prostor pro žití,dostala pro ní do skvělých podmínek..vet se nestačil divit,jaký kus práce ušla,když jí pak přijel po roce naočkovat..je strhaná od pohledu,neměla dobrý život..u mě si užije už teď jen pohodu a jak psala Sisi,chvíli asi potrvá,než se to úplně srovná..měla velký problém s přesrsťováním a kvalitou kopyt..po konzultaci s vetem a na centrumkrmiv.cz jsme kvůli obsahu důležitých vitamínů a minerálů začali kvůli kopytům a srsti přidávat kvasnice,slunečnici a olej(olej podávám jen od jara do podzimu).A ponice už není obézní,je v dobré kondici. Chodí často na procházky na ruce,pohybu má dost..kopyta se nám nedrolí,znovu opakuji,jedná se jen o střelku,rohovina je pěkná,s dobrou kvalitou...
Co je minvit suplemet nevím,bohužel,a ani jsem nenašla na netu..budu ale moc ráda,když mi poradíte nějaké dostupné minerální krmení či doplněk,který ji do krmení budu přidávat. Za tímto účelem jsem zakládala diskuzi.

A neberte to prosím nějak zle,vážím si vás a vašich rad..

3.9.2020 21:41
canka

XXX.XXX.35.234

šimlík napsal(a):
Dávala jsem a dávám Reformin plus od Hoveleru, jsou to granulky a chutnají. Sice obsahují i pš. otruby a pšenici, ale množství je malé. Také přidávám k Plusu. Obávám se, že pokud je poník trvale ve vlhku, tak to nebude lepší.

Děkuji za doporučení Ponice není trvale ve vlhku,jsme jedno z nejsušších míst v republice Ale teď tu asi 3 dny pršelo,takže byla vlhká zem....dneska už je pastvina vysušená zase,jako by tu ani nepršelo Takže jsem střelky pořádně vyčistila kartáčem a namazali jsme..snad se teď v suchu zase srovná..

4.9.2020 06:38
ustulina

XXX.XXX.43.252

Čanko a nehysterčíš?
Není to jen klasická obnova střelu, popř. signál kopyta, že by šlo snížit?
Nedávno jsem kousek za hranicema objevila obchůdek, kde prodávají za slušnou cenu krmení cavalor, měla sem na něm Ustulinku, bylo super, brzy tam zas pojedu, můžem se domluvit

4.9.2020 08:21
evcusik

XXX.XXX.65.27

Centrumkrmiv radí, že mineraly a vitaminytl kůň získá v této krmné davce???? Kor když je ponička v terapeutickém režimu, no já padám na znak.

Už minimálně 10-15 let čtu, že i pro zdravého koně v globále v Čechách nemá šanci zajistit samotná pastvina(seno)+liz a je vždy na místě podávat min/vit premix. Natož pro koníka v terapii.

*Liz=klasické kostky víceméně o obsahu NaCl a zbytek poskrovnu. (Nemyslím tím opravdu dobre liz kostky)

4.9.2020 08:31
Horsana

XXX.XXX.51.17

canka- suplement minvit (alebo vitmin) je skratka - je to proste minerálno-vitamínový doplnok, ľubovoľnej značky, ktorý sa kŕmi dávkovaním do krmiva.

Množstvo, ktoré kôň zožerie vieš ovplyvniť - prisypeš, odoberieš, ak to kôň odmieta, tak buď rovno do papuľky, alebo v nejakom vlhčenom krmive, alebo zvážiš kúpu inej značky.

U lizov nikdy nevieš koľko toho kôň príjme a či vôbec niečo, preto sa zásobenie minerálmi vo forme iba lizov neodporúča.

Tvoja poníčka proste tieto minerály potrebuje, pretože tie si nevie vytvoriť (na rozdiel od väčšiny vitamínov) a je odkázaná iba na ich príjem v krmive. Ak je na diéte, ich príjem je ešte nižší a potom skrátka chýbajú. A potrebuje ich každý kôň.

Určite bude prosperovať, ak jej aspoň v sezóne výmeny srsti, ideálne tak mesiac aj viac pred jej začatím budeš pridávať Ungulat, to bez debaty a v priebehu roka doplnok, ktorý si vyberieš a ktorý bude kobylka ochotná žrať, ja by som išla do Hoveler Reformin Plus.
Je vo forme granuliek a koňom chutí.

Centrumkrmiv - njn, no comment.
Ja viem, že sa o poníčku príkladne staráš, ale je to proste kôň so špeciálnymi potrebami, tak mu ich treba poskytnúť.

4.9.2020 09:06
evcusik

XXX.XXX.65.27

Nutno říct, že centrum krmiv má v krmivarine zářezů dost. A pokud se radit o krmivech, doporučuji se spíš obrátit na krmivare než CK.

4.9.2020 09:39
Horsana

XXX.XXX.51.17

evcusik napsal(a):
Nutno říct, že centrum krmiv má v krmivarine zářezů dost. A pokud se radit o krmivech, doporučuji se spíš obrátit na krmivare než CK.

Nutno říct, že tí ľudia sú úplne mimo....mimo realitu, totálne

Nesuplementovať koňa na reštrikčnej diéte minerálmi je zločin, rovnako ako pridávať koňovi bez pastvy olej a olejnaté semená a tváriť sa, že vit.E neexistuje, nehovoriac o seléne.

Ale majú pekné stránky a zanietenú bojovníčku proti prekysleniu organizmu, takže ľudia na to pekne skočia....

4.9.2020 09:46
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Překyselení organismu je taky pěkná blbost.
Já si s ní kdysi psala (s tou paní z Anima) - o výživě nosnic. Když ona je tzv. odbornice na všechno, dokáže sestavit krmnou dávku čemukoli, komukoli, kdykoli... Tak je pak jasné, že nemůže poskytovat kvalitní rady. I když o těch slepicích nepsala úplně blbě, poskytovala informace, které jsou obsaženy v každé lepší knize o drůbeži. Nic nového, co bych nevěděla, mi nenapsala.
Aspoň jsme si psaly zadarmo.

4.9.2020 09:48
Horsana

XXX.XXX.51.17

Tak kŕmnu dávku dokáže zostaviť hocikto, ide o to, aby aj k niečomu prospešnému bola

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.9.2020 10:20

Co se týče MSM, nemám ho jako zdroj organické síry ráda, raději bych doplňovala lysinem a methioninem. Přijde mi, že jako pouhý zdroj síry je to příliš aktivní látka, hlavně analgetickým účinkem (při dlouhodobém podávání). Samozřejmě k tomu nemám čísla a vycházím z všeobecných informací z netu a tak. Navíc lysin je esenciální živina, a dodávat ho mi přijde užitečné.

4.9.2020 10:28
Horsana

XXX.XXX.51.17

Buggyra - tak tieto AMK by mohli pokryť práve tie kvasnice, prípadne iný zdroj.

Aj keď teda neviem dávku, v prípade canky.
Drobný analgetický efekt MSM mi v prípade trošku boľavých koní pripadá ako benefit, ale tak každý má to svoje, MSM opakovane a dlhodobo (roky) podávaný mám odskúšaný u koní s medvedími sponkami, spokojnosť, ale samozrejme je v hre najmä úprava kopýt, povrch, pohyb atď.

4.9.2020 11:41

Horsana: ano, podávání MSM u dlouhodobě chronicky bolavých koní nemám problém - př. artrotičtí. To bude asi i tento případ. Pravda, že já jsem to vztáhla spíš všeobecně - moje chyba. :-)

4.9.2020 18:13
Horsana

XXX.XXX.40.140

Buggyra - v pohodke, na esenciálne aminokyseliny neradno zabúdať a v nejakej hrstičke kvasníc ich asi veľa nebude, hoci popravde keď som si minule pozerala obsah živín v kvasniciach, celkom som valila na tie AMK oči.

Tak ich napríklad niekto môže podávať "na zlepšenie trávenia" a pritom vlastne nevedomky doplní práve aminokyseliny a kôň sa javí zázračne lepší

4.9.2020 21:43
canka

XXX.XXX.35.234

ustulina napsal(a):
Čanko a nehysterčíš?
Není to jen klasická obnova střelu, popř. signál kopyta, že by šlo snížit?
Nedávno jsem kousek za hranicema objevila obchůdek, kde prodávají za slušnou cenu krmení cavalor, měla sem na něm Ustulinku, bylo super, brzy tam zas pojedu, můžem se domluvit

Ne nehysterčím Však mě znáš,ale.tohle fakt není hysterie Zítra budu kopýtka upravovat trošku,tak taky uvidíme,co to udělá..
A to krmení obsahuje teda komplet všechno včetně minerálů?Nebo jak? Já jsem s NE Plus spokojená,ale určitě jestli bude něco,co bude kompletnější,budu ráda
A co si Ustulínce prosím tě teda za minerálku přidávala ty?

4.9.2020 21:51
canka

XXX.XXX.35.234

Horsana napsal(a):
canka- suplement minvit (alebo vitmin) je skratka - je to proste minerálno-vitamínový doplnok, ľubovoľnej značky, ktorý sa kŕmi dávkovaním do krmiva.

Množstvo, ktoré kôň zožerie vieš ovplyvniť - prisypeš, odoberieš, ak to kôň odmieta, tak buď rovno do papuľky, alebo v nejakom vlhčenom krmive, alebo zvážiš kúpu inej značky.

U lizov nikdy nevieš koľko toho kôň príjme a či vôbec niečo, preto sa zásobenie minerálmi vo forme iba lizov neodporúča.

Tvoja poníčka proste tieto minerály potrebuje, pretože tie si nevie vytvoriť (na rozdiel od väčšiny vitamínov) a je odkázaná iba na ich príjem v krmive. Ak je na diéte, ich príjem je ešte nižší a potom skrátka chýbajú. A potrebuje ich každý kôň.

Určite bude prosperovať, ak jej aspoň v sezóne výmeny srsti, ideálne tak mesiac aj viac pred jej začatím budeš pridávať Ungulat, to bez debaty a v priebehu roka doplnok, ktorý si vyberieš a ktorý bude kobylka ochotná žrať, ja by som išla do Hoveler Reformin Plus.
Je vo forme granuliek a koňom chutí.

Centrumkrmiv - njn, no comment.
Ja viem, že sa o poníčku príkladne staráš, ale je to proste kôň so špeciálnymi potrebami, tak mu ich treba poskytnúť.

Díky moc za super vysvětlení Horsano..objednala jsem ten Reformin Plus..jestli koním chutná,bude to výhra..já mám doma Nutrihorse Standard,ale to mi nechce ani jedna kobyla ve žrádle sníst..zkoušela jsem zalít lněným semínkem,aby se to nabalilo do toho slizu,ale ani jedna se toho nedotkla..mám ho teda zkusit zatím dávat(vymyslet ještě nějakou lest,jak to zamíchat),než mi přijde ten Reformin? Víte ze své zkušenosti dávkování?Pro takovýho prcka?

5.9.2020 10:24
evcusik

XXX.XXX.65.27

Na všech pikslach jsou přepočty na kg. Dobrou zkušenost s "kompletními" vitamíny pro nezravce mám zkušenost s fitminem (anorg forma) nebo dromy (anorg + chelatova forma)

*Z chelátové zvířata získají víc pro sve tělo, než z anorganického zdroje.

5.9.2020 13:09
Horsana

XXX.XXX.40.140

canka - áno, kľudne podávajte čo máte, ak jedna nechce, tak druhej. Tie produkty väčšinou prídu celkom promptne.

Dávkovanie je na každom balení, ľahko sa počíta trojčlenkou, naváži to každá malá kuchynská váha.

Ja už celé roky dávam Dromy, ale predsa len, s granulkami nie je problém skoro nikdy, s Hoevelerom teda problém nebol nikdy, s Dromy iba na začiatku podávania, treba začať s nepatrným množstvom.

5.9.2020 17:04
canka

XXX.XXX.35.234

https://www.heapco.cz/dromy-minvin-chelate-3kg/?gclid=Cj0KCQjw7sz6BRDYARIsAPHzrNKTpiaPBYgD4qltfkcHMhrYyDvjaJbuX870UZYvbIFwGLbOND7ItZEaAvgyEALw_wcB

Takže toto by byl ideál,Dromy???Pokud ano,objednám rovnou i to,jen mi to prosím potvrďte..mohu kombinovat i s tím objednaným Reforminem?Nebo podávat jedno a až dobere,podávat druhý?Upředsnostnit Dromy?S tím,že tedy začnu podávat v menším množství,než se dopracujeme k doporučené dávce,až si zvykne na tu chuť..jestli to vůbec bude jíst potvora

5.9.2020 18:42
jednorožecAmálka

XXX.XXX.63.154

Koníkovi po schvácení dávám toto, moc mu to chutná: https://www.nutrin.cz/NUTRIN-Equine---NEW-I.R.-Care-15-kg1764.html

5.9.2020 19:37
šimlík

XXX.XXX.205.232

Pokud ponice nežrala biotin od Dromy tak Minvin bych nedávala, také mi to leží doma, Nutrin s tukem 6,2 bych také váhala dávat, rýžové otruby tlusťoušek nepotřebuje a moc bylin dávat dlouhodobě není OK. NE Plus má tuku velice málo (tam mi jen vadí ta trocha melasy), ale trochu je v Reforminu . V klidu vyzkoušejte. Když to nepomůže, můžete vyzkoušet Kerabol.

5.9.2020 22:04
Horsana

XXX.XXX.40.140

canka- radšej Hoeveler, práškový Dromy nemusia chcieť, ak sú vyberavé.

Ten Hoeveler ale teda objednat granulovaný, matne sa mi marí, že je aj v sypkej forme, ale nie som si istá, ja som objednávala granulát práve kvôli vyberavej kobyle.

5.9.2020 22:38
Artemisia

XXX.XXX.97.137

Hoeveler dělá Reformin i v tekuté podobě. https://www.hoeveler-czech.cz/vyrobky-pro-kone/original-reformin-liquid/
Naše kobyla, která jinak sežere všechno a v jakémkoliv množství, bohužel granulovaný Reformin separuje a nežere ho. Je tedy mimořádně hnusný, chutnala jsem ho a vůbec se kobyle nedivím. Takže nekupovat pro začátek velké balení a vyzkoušet.

5.9.2020 22:40
canka

XXX.XXX.35.234

Objednala jsem i tu Dromy MinVit nakonec a zkusím ji podávat prioritně,zkusím malou nějak obelstít,aby to v krmení baštila..pamatuji si,když jsem si ji přivezla,že kašlala,takže jsem krmení zalévala vlažným průduškovým čajem a to úplně zbožňovala..tak jí to holt ty vitamíny do krmení zaleju trochou jejího oblíbeného čajíku Něco vymyslím..když ne,zkusím ten Reformin,objednala jsem ten 10 kg kyblíček na zkoušku,kdyžtak pak vezmu ten velký pytel...uvidíme,jak bude holkám šmakovat..

5.9.2020 22:43
canka

XXX.XXX.35.234

Artemisia napsal(a):
Hoeveler dělá Reformin i v tekuté podobě. https://www.hoeveler-czech.cz/vyrobky-pro-kone/original-reformin-liquid/
Naše kobyla, která jinak sežere všechno a v jakémkoliv množství, bohužel granulovaný Reformin separuje a nežere ho. Je tedy mimořádně hnusný, chutnala jsem ho a vůbec se kobyle nedivím. Takže nekupovat pro začátek velké balení a vyzkoušet.

Děkuji za tip na tekutou formu..když bude malá odmítat,nic jiného mi nezbyde..díky

5.9.2020 22:50
Horsana

XXX.XXX.40.140

Artemisia napsal(a):

Fakt?
Lebo aj ja som ho chutnala a mne to chutilo :D

5.9.2020 23:09
Artemisia

XXX.XXX.97.137

Nevím jestli je otázka mířená na mě nebo na kobylu.

Kobyle rozpouštíme Reformin ve vodě a podáváme spolu s rozmáčenými sennými kostkami taky od Hoeveleru. Po těch se může utlouct, takže do ní Reformin zahučí taky.
No a já si dávám vitamíny raději v jiné formě.

5.9.2020 23:17
Horsana

XXX.XXX.40.140

Artemisia- na teba :D

Ja chutnám všetko, čo dávam koňom, oplatí sa to, naposledy mi to celkom pomohlo odhaliť prepálené senné pelety, boli odporne horké.

6.9.2020 08:12
evcusik

XXX.XXX.150.10

Práškové přídavky vždy zvlhčuju a začínám na malých dávkách od čajové lžičky a za týden plnou dávku.
Shagya mi nad kdečím ofrfnuje nos. Tohle se mi vyplatilo. (Kdyby si to nesedlo, pikslu ráda odkoupim, když dávám špatnou radu :D )

6.9.2020 10:14
canka

XXX.XXX.35.234

Evcusik: To vůbec neřešte,já jsem ráda za každou radu tady,a i kdyby to ani jedna z holek nejedla,tak to holt věnuji kamarádce vedle ve vesnici pro hřebčouna..my často děláme takové výměné obchody Dám vědět,co se uchytilo

10.9.2020 19:20
canka

XXX.XXX.249.200

To je tak,když čekáte na Reformin a přijdou granule pro koňské seniory Tak snad mi přijde příště to spravné

11.9.2020 09:18
Pipilota

XXX.XXX.46.93

život je prostě pestrý ;-)

11.9.2020 13:00
canka

XXX.XXX.215.5

A nejvíc mě pobavila paní z obchodu,když jsem jí volala,že došlo k záměně a ona teda,že mi to pošlou zadarmo..tak jsem se musela smát a řekla jsem jí,že jsem si za to snad zaplatila,že to není fakt zadarmo..omluva skoro žádná..člověk nechápe

11.9.2020 15:30
evcusik

XXX.XXX.150.10

canka napsal(a):
A nejvíc mě pobavila paní z obchodu,když jsem jí volala,že došlo k záměně a ona teda,že mi to pošlou zadarmo..tak jsem se musela smát a řekla jsem jí,že jsem si za to snad zaplatila,že to není fakt zadarmo..omluva skoro žádná..člověk nechápe

tak snad nechtěla zadarmo poslat ty seniorské grance :D

11.9.2020 22:56
Artemisia

XXX.XXX.97.137

A nebyla to paní přímo z Hoeveleru? Mají tam asi aktuálně trochu zmatky? Mě dnes přivezli znovu krmení, které už mi dodali minulý týden?

22.9.2020 21:47
canka

XXX.XXX.215.5

Tak až teprve dnes mi konečně dorazil i Minvin od Dromy...trvalo to 14 dní,nechápu

Takže Reformin neprošel ani u jedné z kobyl..tak mi nedalo a ochutnala jsem ho..nevím už kdo přesně to tu psal,myslím že Artemisia,ale je opravdu mimořádně odporný chuťově Takže jsem dala kamarádce a její koňuch to žere kupodivu...No a dnes jsem holkám každé dala do jídla poloviční dávku zatím toho MinVinu,jak na to budou reagovat,zalila lněným semínkem,zamíchala a snědli všechno do posledního drobku,tak mám velkou radost,děkuji moc všem za rady a doporučení

Mohu mít ještě otázku??Proč když je slunečnice nevhodná pro schváceného koně,tak proč je v každé,ale fakt v každé směsi pro schvácené koně????

23.9.2020 06:49
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Myslím, že to bude tím, že výrobci berou jako referenční skupinu koně ve sportu - jako že teplokrevníky a tam je potřeba něčím dodávat energii pro práci pod sedlem. Taky je slunečnice v našich podnebních podmínkách dobře dostupná.
Je potřeba si uvědomit, že už hotová míchaná krmiva jsou vyráběna z "druhotných surovin" z lidské výživy. Prostě hospodářská zvířata žerou především trávu (tu lidi nestráví). Na poli člověk pěstuje jídlo pro sebe (horší půdu nechá na trávu) a pícniny zařazuje hlavně z důvodů zlepšení úrodnosti půdy. Zvířatům se zkrmuje ta část úrody která nějak lidské spotřebě nevyhovuje. No a také zbytky z průmyslového zpracování. Proto jsou v téměř všech granulích pšeničné otruby, výlisky atd.
Taky je dobré povšimnout si co se dává do granulí jako zchutňovadlo. No podtrženo a sečteno jde o to za příznivý poměr cena / výkon vyrobit krmení na kterém je zisk. Z pohledu výrobce nesmí škodit kategorii zvířat pro kterou je určeno. A granule mají být pro člověka pohodlným řešením krmení svých zvířat. Je to takové všeobecné řešení, pro širokou skupinu - pro zvíře se speciálními potřebami to není primárně určeno. A miniponík po schvácení je zvíře se spec. nároky na krmení.
Zas jako chápu, že když je na pytli nápis pro koně po schvácení - vyvolává to očekávání...
No a i tohle vše je důvod, proč tolik lidí volí raději statková krmiva.

23.9.2020 19:29
sisi58

XXX.XXX.191.1

Pipilota napsal(a):
Myslím, že to bude tím, že výrobci berou jako referenční skupinu koně ve sportu - jako že teplokrevníky a tam je potřeba něčím dodávat energii pro práci pod sedlem. Taky je slunečnice v našich podnebních podmínkách dobře dostupná.
Je potřeba si uvědomit, že už hotová míchaná krmiva jsou vyráběna z "druhotných surovin" z lidské výživy. Prostě hospodářská zvířata žerou především trávu (tu lidi nestráví). Na poli člověk pěstuje jídlo pro sebe (horší půdu nechá na trávu) a pícniny zařazuje hlavně z důvodů zlepšení úrodnosti půdy. Zvířatům se zkrmuje ta část úrody která nějak lidské spotřebě nevyhovuje. No a také zbytky z průmyslového zpracování. Proto jsou v téměř všech granulích pšeničné otruby, výlisky atd.
Taky je dobré povšimnout si co se dává do granulí jako zchutňovadlo. No podtrženo a sečteno jde o to za příznivý poměr cena / výkon vyrobit krmení na kterém je zisk. Z pohledu výrobce nesmí škodit kategorii zvířat pro kterou je určeno. A granule mají být pro člověka pohodlným řešením krmení svých zvířat. Je to takové všeobecné řešení, pro širokou skupinu - pro zvíře se speciálními potřebami to není primárně určeno. A miniponík po schvácení je zvíře se spec. nároky na krmení.
Zas jako chápu, že když je na pytli nápis pro koně po schvácení - vyvolává to očekávání...
No a i tohle vše je důvod, proč tolik lidí volí raději statková krmiva.

"Zas jako chápu, že když je na pytli nápis pro koně po schvácení - vyvolává to očekávání..."

Ano, člověk se spoléhá, že výrobce vyrobí to, co inzeruje. Na první fotce je vyfocený obsah jedné malé odměrky právě z krmiva pro schvácené koně. A to od "Koňských bylinek."
Na druhé fotce je krmivo už bez kukuřice. Výsledek korespondence s výrobcem + kontroly příslušného orgánu.
Ovšem ten, kdo nemá velký přehled o tom, co který kůň může, či nemůže, bude krmit krmením dle názvu a pak se velmi divit.

23.9.2020 20:12
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Sisi on je to prostě taky projev zájmu o zákazníky. A zatím tedy mají české malé firmy v téhle oblasti co dohánět. Na jedné straně platí reklamu a přitom to klidně takhle hnojí nekvalitou.
Např. MJM Litovel se nechytí za nos ani po upozorněních že kvalita je prach bídná, konkrétně u granulí vojtěšky. A o pár měsíců později jsem ukazovala s lupou svému tátovi (75 let) jak je to tak asi se složením jejich šrotu pro nosnice. Výsledkem je nákup pšenice od místního malorolníka a radši si sám pošrotuje a ví kolik si tam čeho dal. A když to potom probíral s králíkáři na výstavě, jen mu potvrdili, že se to nehodí kupovat co si troufnou dávat do šrotů a do granulí.
No a nějak podobně to bude muset proběhnout i u koní. (nebo vlastně vlna barfu u psů je dost možná i reakce na "kvalitu" běžných granulí)
Prostě si to nechat zkouknout někým znalým - zootechnik atd.
No a taky i napsat prodejci a hlavně výrobci krmiva pro schvácené koně, proč to tam vlastně dávají.(často prostě taky proto, aby měl zákazník pocit, že za ty peníze cosi koupil - ne jen otruby se slaďákem a špetkou soli) Případně se nestydět říci si o peníz nazpět (nebo za léčbu komplikací které způsobilo krmení dle návodu). A pochopitelně zveřejňovat. Sisi patří dík, že to vykomunikovala až do konce.

23.9.2020 21:29
canka

XXX.XXX.215.5

Právě že mě to překvapilo,že když mi na animu tu slunečnici doporučili,nepřišlo mi to vlastně ani divný,protože je snad úplně ve všech směsích,včetně NovaEqui Plus,které krmím já a je vhodné pro schvácené koně..schválně jsem to prohledala,ale fakt je to v každý směsi pro schvácené koně.....
Jinak k tomu MinVinu.....dneska jsem zase přidala do jídla o maličko víc než včera,abychom se postupně dostali na doporučovaných 30 g na ponyho,a narazila jsem na problém Větší ještě jakžtakž v poho,ale malá jak tam toho bylo víc,nechtěla to sníst...celá odměrka je 30 g,já dala půlku..a tím,že prostě dostává jen tu hrstičku musli,tak když tam nasypu vitamímy,je tam toho fakt hodně od pohledu těch vitamínů...takže asi chuť toho musli tam zaniká a malé to nejede..takže co jí tam můžu ještě přihodit,když slunečnici ne,aby jí to neublížilo a zároveň bylo do čeho přimíchat ty vitamímy???

23.9.2020 21:36
Dotaz

XXX.XXX.69.78

sisi58 napsal(a):
"Zas jako chápu, že když je na pytli nápis pro koně po schvácení - vyvolává to očekávání..."

Ano, člověk se spoléhá, že výrobce vyrobí to, co inzeruje. Na první fotce je vyfocený obsah jedné malé odměrky právě z krmiva pro schvácené koně. A to od "Koňských bylinek."
Na druhé fotce je krmivo už bez kukuřice. Výsledek korespondence s výrobcem + kontroly příslušného orgánu.
Ovšem ten, kdo nemá velký přehled o tom, co který kůň může, či nemůže, bude krmit krmením dle názvu a pak se velmi divit.

Tak to je super, že je změna, akorát teda paní svým přístupem mě naprosto odradila. O problému věděla více než rok, sama jste ji na to několikrát upozorňovala, navíc stále takto "závadné" krmení v diskusích sama opakovaně majitelům těch nemocných koní nabízela. Musela přijít až kontrola, aby to změnila. Čili pro mě z toho vyplývá, že od této paní potažmo její firmy si nikdy nic nekoupím.

23.9.2020 22:16
eenika

XXX.XXX.68.102

canka napsal(a):
Právě že mě to překvapilo,že když mi na animu tu slunečnici doporučili,nepřišlo mi to vlastně ani divný,protože je snad úplně ve všech směsích,včetně NovaEqui Plus,které krmím já a je vhodné pro schvácené koně..schválně jsem to prohledala,ale fakt je to v každý směsi pro schvácené koně.....
Jinak k tomu MinVinu.....dneska jsem zase přidala do jídla o maličko víc než včera,abychom se postupně dostali na doporučovaných 30 g na ponyho,a narazila jsem na problém Větší ještě jakžtakž v poho,ale malá jak tam toho bylo víc,nechtěla to sníst...celá odměrka je 30 g,já dala půlku..a tím,že prostě dostává jen tu hrstičku musli,tak když tam nasypu vitamímy,je tam toho fakt hodně od pohledu těch vitamínů...takže asi chuť toho musli tam zaniká a malé to nejede..takže co jí tam můžu ještě přihodit,když slunečnici ne,aby jí to neublížilo a zároveň bylo do čeho přimíchat ty vitamímy???

Zkuste to trochu pokropit vodou (aby neprasil) a nechat zbytek chvili nabobtnat, pak promichat. Ten Minvin mi kun taky nechtel zrat, je to jako naskrabana omitka. Takto nemel moznost volby a sezral i celou davku v male hrstce müsli.

24.9.2020 07:31
Slon Indický

XXX.XXX.253.168

Hlavně myslím, že výrobci se zaměřují na to, aby müsli vypadalo dobře pro majitele, a čím víc barviček, tím líp. Ono je to vidět i na té fotce od sisi - s tím novým, vyhovujícím složením to na první pohled vypadá míň atraktivně.
Většina lidí studuje správné krmení asi tak, že se koukne na obal, ale jen na název a ne na složení, a následně musí to krmení dobře vypadat a vonět. A výrobci to moc dobře vědí, proto dělají pěkné, voňavé směsi a následně prostě obsah škrobů a cukrů neuvedou, nebo jen jedno z toho, to nižší číslo (90% krmiv má uveden obsah bílkovin, tuků, popelovin, vápníku, fosforu, ale rozhodně ne cukry a škroby).

24.9.2020 09:42
evcusik

XXX.XXX.150.10

Dromy minvit v krmivu vždy zvlhčuju, jinak mi to také nesezerou. Případně dohazuju mrkví, aby se to oblemcalo na atraktivní krmení ;)

24.9.2020 10:39
Horsana

XXX.XXX.51.17

canka napsal(a):
Tak až teprve dnes mi konečně dorazil i Minvin od Dromy...trvalo to 14 dní,nechápu

Takže Reformin neprošel ani u jedné z kobyl..tak mi nedalo a ochutnala jsem ho..nevím už kdo přesně to tu psal,myslím že Artemisia,ale je opravdu mimořádně odporný chuťově Takže jsem dala kamarádce a její koňuch to žere kupodivu...No a dnes jsem holkám každé dala do jídla poloviční dávku zatím toho MinVinu,jak na to budou reagovat,zalila lněným semínkem,zamíchala a snědli všechno do posledního drobku,tak mám velkou radost,děkuji moc všem za rady a doporučení

Mohu mít ještě otázku??Proč když je slunečnice nevhodná pro schváceného koně,tak proč je v každé,ale fakt v každé směsi pro schvácené koně????

No, niečo tam dať musia.

Výrobcovia chcú predávať, to po prvé. A aj po druhé chcú predávať, aj po tretie.
Ja som našla krmivá pre schvátené kone s melasou, s obsahom škrobu identickým s bežnými krmivami, s kukuricou a jačmeňom.

Ono to funguje tak, že u poní a prakoní je v hre takmer vždy obezita.
Obezita = často IR, alebo proste dysregulácia metabolizmu glukózy.
Tuk je metabolicky veľmi aktívne tkanivo a absolútne mi nedáva zmysel kŕmiť koňovi na reštrikčnej diéte krmivo bohaté na tuky.

24.9.2020 13:12
Pipilota

XXX.XXX.46.93

jj prodat, prodat, prodat
Jenže by to krmení nemělo škodit. Přímo nesmí být závadné.
Já si dokážu představit jak někdo okecává tu slunečnici, jakože je lepší než kukuřice a z něčeho se ten sportovní kůň po schvácení udržovat v pohybu musí...a bla bla bla což by mu u kukuřice tolik nešlo.

24.9.2020 13:16
Pipilota

XXX.XXX.46.93

A jinak hodně koní a i poníků má rádo něco v kyblíku ;-)
Rozhodně by jim to něco nemělo zhoršovat jejich stav. Taky je rozdíl, jestli je kyblík do půlky plný, nebo jen špinavý po dně.
Tak dávám trochu namočených řízků, nebo senných granulí a do toho co potřebuji - vitmin, len mletý, léky rozdrcené a obalené na hrubě strouhané mrkvi.

24.9.2020 15:51
Horsana

XXX.XXX.40.140

Už som to tu písala, niekto, kto zostaví poňovi po schvátení KD, dá tam slnečnicu a zabudne na minerály by mal vrátiť aj rodný list, nie rozdávať na internetoch rady ohľadom kŕmenia a výživy.

Dá sa dať do kyblíčku veľa vecí, ktoré sú bezpečné.
Senné pelety aj vojtěškové dokonca niektorí výrobcovia uvádzajú aj obsah NSC, aj vrezkoch, pokiaľ je pod 10 %, nevidím problém ich skrmovat, s nejakým ochucovadlom a minerálnym doplnkom.
Mrkvu mám pri kŕmení koní veľmi rada a tiež ju na hrubo strúham :)

Veľký prehľad o komerčných produktoch s čo najnižším obsahom škrobov má efe, pretože ich kŕmi kobyle s PSSM1, celkom laminitis-friendly je aj Agrobs.
Zloženie ich senných Wiesencobs:

http://www.glord.cz/Agrobs-GmbH/Zakladni-krmivo-pice/PRE-ALPIN-Wiesencobs-velke-pelety-20-kg

Pekná a praktická stránka aj s dávkami suplementov, sena, na čo dávat pozor atdˇ.
http://www.thelaminitissite.org/diet.html#

24.9.2020 15:56

Já právě už místo komerčních směsí sestavuji dávku sama ze statkových - právě kvůli nedohledatelnosti NSC u většiny produktů, ani distributoři nejsou schopni tento údaj dohledat. Teď mi posílala jedna holčina odkaz na Happy Hoof (Spillers myslím) a tam bylo NSC jen kolem 5-6%, což mi přišlo hodně dobré. Jinak já krmívala Equi Gard od Hippolytu, ten by taky mohl vyhovovat. Pozor na produkty, kterými se výrobci chlubí, že jsou určeny pro schvácené koně a koně s EMS a po zapátrání zjistíte, že NSC je vysoko přes 15% - celkem častý jev.

24.9.2020 16:01
Horsana

XXX.XXX.40.140

efe - njn, ved aj ja, ale proste to vrece je niekedy to najjednoduchšie riešenie, pokiaľ ľudia tušia, čo si majú všímať (čo považujem u koňa ktorý potrebuje špeciálnu diétu za normálne, ale zdá sa, že zďaleka to tak nie je).

Happy Hoof je ale rezanka...kŕmiť slamu za toľké prachy by sa mi nechcelo, hoci je značková :D

24.9.2020 16:12

Jj, je to řezanka, ale já krmím ještě dražší "taky jenom řezanku" (a ještě k tomu jednodruhovou), takže v tomto nejsem úplně relevantní rádce :D :D :D

24.9.2020 16:25
Horsana

XXX.XXX.40.140

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jj, je to řezanka, ale já krmím ještě dražší "taky jenom řezanku" (a ještě k tomu jednodruhovou), takže v tomto nejsem úplně relevantní rádce :D :D :D

Njn :D

A dopátrala si sa niekde, ako sú na tom s NSC napríklad rezky?

24.9.2020 16:27

Horsana napsal(a):
Njn :D

A dopátrala si sa niekde, ako sú na tom s NSC napríklad rezky?

Hele nepátrala jsem, jelikož jsem je nikdy nekrmila a krmit nehodlám. Ale můžu zkusit popátrat.

24.9.2020 16:39
Horsana

XXX.XXX.40.140

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Hele nepátrala jsem, jelikož jsem je nikdy nekrmila a krmit nehodlám. Ale můžu zkusit popátrat.

Jj, ja budem tiež, ale budem rada, ak sa podelíš.
A prečo si ich nikdy nekŕmila?

24.9.2020 20:01

Horsana napsal(a):
Jj, ja budem tiež, ale budem rada, ak sa podelíš.
A prečo si ich nikdy nekŕmila?

Ani ti nevim. Energii (pokud je potřeba) doplňuju ve formě konopných otrub a jako další zdroj vlákniny a bílkovin dokrmuju vojtěškovou řezanku a senné granule. U Madam je dost problém s vybíravostí a tohle mi konečně dlouhodobě bez keců žere a nemá problém v tom sežrat i pro ní důležitý Mg, Se a vit. E.

24.9.2020 20:04
Arbora

XXX.XXX.212.30

Horsana napsal(a):
Už som to tu písala, niekto, kto zostaví poňovi po schvátení KD, dá tam slnečnicu a zabudne na minerály by mal vrátiť aj rodný list, nie rozdávať na internetoch rady ohľadom kŕmenia a výživy.

Dá sa dať do kyblíčku veľa vecí, ktoré sú bezpečné.
Senné pelety aj vojtěškové dokonca niektorí výrobcovia uvádzajú aj obsah NSC, aj vrezkoch, pokiaľ je pod 10 %, nevidím problém ich skrmovat, s nejakým ochucovadlom a minerálnym doplnkom.
Mrkvu mám pri kŕmení koní veľmi rada a tiež ju na hrubo strúham :)

Veľký prehľad o komerčných produktoch s čo najnižším obsahom škrobov má efe, pretože ich kŕmi kobyle s PSSM1, celkom laminitis-friendly je aj Agrobs.
Zloženie ich senných Wiesencobs:

http://www.glord.cz/Agrobs-GmbH/Zakladni-krmivo-pice/PRE-ALPIN-Wiesencobs-velke-pelety-20-kg

Pekná a praktická stránka aj s dávkami suplementov, sena, na čo dávat pozor atdˇ.
http://www.thelaminitissite.org/diet.html#

Lenže podľa pani z anima sú rezky vysokenergetické krmivo, takže ho schvátene mu koňovi “nepredpíše”.

Jednu dlhú zimu som hľadala krmivo bez obilnín, nakoniec z toho najlepšie vyšiel hoeveler puritan. Čo ma ale trebárs zarážalo bol aj obsah vápnika, ktorý v 1kg krmiva ďaleko prevyšoval doporúčanú dennú dávku. A to aj v zmesiach od uznávaných výrobcov.

24.9.2020 20:11
Horsana

XXX.XXX.40.140

Arbora- uhm, uhm....mno...tak nič :D

Obsah vápnika je jedna vec, jeho pomer ku fosforu a horčíku druhá
niektoré výživárske programy tieto pomery vyhadzujú, ale zase sa pracuje väčšinou napríklad u sena s priemernými hodnotami, pokiaľ nebodaj niekto nemá vlastné.

24.9.2020 21:29
Arbora

XXX.XXX.212.30

Keď v kile krmiva prijme kôň viac g vápniku, než je odporúčaná denná dávka, bez toho, čo je v sene, atď, tak to tieź nie je v poriadku, či?

24.9.2020 21:59
Horsana

XXX.XXX.40.140

Arbora napsal(a):
Keď v kile krmiva prijme kôň viac g vápniku, než je odporúčaná denná dávka, bez toho, čo je v sene, atď, tak to tieź nie je v poriadku, či?

Nuž, to nie je také jednoduché :)

V organizme všetko súvisí so všetkým a trebárs metabolizmus vápnika je celkom zložitá vec a jeho vstrebávanie a využiteľnosť ovplyvňuje napríklad hladina P a Mg (pôsobí ako antagonista), pričom sú jeho hladiny v organizme v neustálej akoby dynamike, vápnik sa v tele nachádza v troch hlavných formách a tie sa aj stanovujú, je to vápnik celkový, ionizovaný a neionizovaný, to je taký, ktorý je niekde už naviazaný.

A do toho všetkého kecajú ešte bunky kostí, prištítne telieska, obličky, črevo a reguluje to parathormón, kalcitonín a vit. D.
A pohyb!

To nefunguje tak, že prijmeš čo ja viem, 2 gramy a 2 gramy sa aj vstrebú.
Napriek tomu sa starým koňom s ochorením obličiek neodporúča krmivo s vyšším obsahom vápnika, lebo údajne dráždi obličky, no niekedy je to to jediné, čo sú schopní a ochotní zožrať....včil babo raď.

25.9.2020 09:30
Arbora

XXX.XXX.212.30

Aha, o horčíku som netušila, idem študovať. Vďaka.

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík