Potřebuji prosím pomoc – krmení anglického plnokrevníka
Anglický plnokrevník
Dobrý den, mám anglického plnokrevníka, má 11 let, jezdíme drezuru a parkur, je spis akcnejsi. Nevím jak byl kdysi krmen, ale teď ho krmím semen, dostává oves a granule. A přijde mi to málo...
Proto potřebuji prosím poradit, jestli nemáte zkušenosti třeba s nějakými musli krmivy? Nebo něčím jinym.
Děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Annamariejosefinka0
napsal(a):
Dobrý den, mám anglického plnokrevníka, má 11 let, jezdíme drezuru a parkur, je spis akcnejsi. Nevím jak byl kdysi krmen, ale teď ho krmím semen, dostává oves a granule. A přijde mi to málo...
Proto potřebuji prosím poradit, jestli nemáte zkušenosti třeba s nějakými musli krmivy? Nebo něčím jinym.
Děkuji.
Přijde mi to málo... Foto by nebylo? Těžko radit, když koně nevidíme.
No, pokud dostává celkem 10 kg sena denně, 400 g Fitmin Reformer a 3 hrsti ovsa, tak je to žalostně málo a není se čemu divit, že je hubený.
Ty granule mají 10 MJ stravitelné energie na kg, což je spíš nízké až střední množství energie. Nejsou v nich doplněny ani žádné vitamíny a minerály, je to jen doplněk krmné dávky, nejsou určeny jako hlavní nebo jediné krmení.
Před zimou bych doporučila nechat si sestavit krmnou dávku od výživáře (nejvíc se doporučuje paní Machová), případně si vyberte nějakou krmnou směs, a dávejte tomu koni množství uvedené v dávkování. Pokud před zimou vypadá takhle, není už moc na co čekat.
Horsana
napsal(a):
Strašne by ma zaujímalo, kam ľudia chodia na tie dávky a ako si vyberajú krmivo.
Lebo často sa skutočne jedná o gramy, to moje hucule žrali viac jadra, kurnik.
Akoby sa ľudia báli tie kone normálne nakŕmiť.
Taky mě to zaráží - pokud má člověk opravdu takový strach z jádra, tak v dnešní době má v podstatě každý druhý výrobce něco bezobilného, a dávkování je vždy na pytli.
Annamariejosefinka0
napsal(a):
Ano, to bohužel taky vím...Ale kdybyste si to dobře přečetl, tak prosím o radu nebo nějakou zkušenost s musli a nebo nějakým jiným krmivem kromě granulí.
Moja skúsenosť je taká, že ak chceš koňa vykŕmiť do ideálnej kondície, proste do neho musíš valiť krmivo horem-spodem.
Koník je doma, alebo v nájomnej stajni? to celkom dosť rozhoduje o tom, aký typ krmiva bude vhodnejší, nie každý ustajňovateľ je napríklad ochotný zalievať rezky a chystať statkové krmivo, niekde ale môže byť k dispozícii napríklad miagač, to dosť pomôže.
Takže prosím o viac info, čím detailnejšie, tým lepšie.
Problém není to, že krmíte granule, ale to, že to není určeno jako jediné krmivo. Müsli vypadá líp pro majitele koně, protože je hezky barevné, granule bývají levnější. Vyberte si ideálně krmení, které má obsah stravitelné energie alespoň 12 MJ na kg, není v něm pšenice, a jsou tam doplněny látky (ve složení se dočtete například že tam je zinek, měď, mangan, selen, železo a jiné prvky, a taky minimálně vitamíny A, D, E. To pak krmte v množství dle výrobce.
Jo, a ještě doplnění - nezáleží tolik na výrobci, většina krmiv pro koně se stejně skládá z otrub, ječmene a vojtěšky, jen je prostě výrobce jiný. Vyberte si to, co máte k dispozici třeba v okolí, abyste si zbytečně nekomplikovala život sháněním něčeho, co u vás často nenaskladňují.
Sena dejte pro začátek jednou tolik, co dostává. Moc nevěřím, že máte těch 10 kg doopravdy zvážených. Pokud kůň něco nechá, snížíte dávku.
K tomu ovsu a mysli přikupte extrudovaný ječmen (tedy vločkovaný) celý koně nesežerou.V tuto dobu, kvůli přelínání doporučuji lněné semínko. Pokud nechcete vařit, kupte extrudované. A taky kupte obyč stolní olej. Ten začněte dávat od 1 polévkové lžíce a zvyšujte až na cca deci. V malém množství oleje je hodně energie, nezatížíte tedy koni zažívání velkým množstvím krmení.
Dále doporučuji nějaký slušný minvit, pro doplnění vitamínů a minerálů, to,co je v mysli, co dáváte, nestačí. Mineralizovaná sůl taky nestačí.
Mnou navrhované krmení nezní atraktivně, ale udržuji díky němu starou, nemocnou kobylu ve slušné kondici.
Až se, podle rady "slona", zorientujete v nabídce kompletních krmiv, pak můžete přejí na ně.
Ale ZÁKLADEM pro nakrmení koně je vždy objemové krmivo. Tedy, ve vašem případě, seno.
Pro ilustraci. Na fotce je 22 letý plnokrevník, ustájený v režimu 24/7. Spravil se právě díky přidání ječmene a oleje. Majitelka krmila mysli pro seniory, ale to bylo málo. Takže takto vypadal Boldík na loňské novoroční vyjížďce.
Annamariejosefinka0
napsal(a):
Dobře děkuji. Spíše já vůbec nevím jaké to musli. Ale našla jsem podle vašeho popisu tady toto EF Pferde Müsli. Myslíte že by to mohlo stačit jako hlavní krmivo a plus ty granule?
Pokud chcete krmit Höveler müsli, vybrala bych Getreide Mix Gold. Tohle EF Pferde Müsli má jako třetí složku pšeničné vločky. Getreide Mix Gold je bez pšenice, a jako bonus pro vás je levnější a má o polovinu menší dávkování.
Annamariejosefinka0
napsal(a):
Ano, to bohužel taky vím...Ale kdybyste si to dobře přečetl, tak prosím o radu nebo nějakou zkušenost s musli a nebo nějakým jiným krmivem kromě granulí.
Já myslím, že je chyba v tom JAK k problému přistupuješ.
Kdo chce radu v krmení, má přesně popsat stávají stav - tedy přesně v kg příjem a způsob zátěže = výdej. Ta formule příjem = výdej nelze nijak "očůrat". Někde je chyba, jinak by koník byl prostě kulaťoučký.
U zvířete které má celý zažívací trakt přizpůsobený příjmu objemového krmiva, nelze spoléhat na to že se to nějak doladí přídavky do kyblíčku.
A jak na IF, tak na EQ jsou mraky diskuzí o krmení koní a o A1/1 speciálně. Dokonce k tomu vzniklo úsloví, že u hubeného koně je vždy problém na druhé straně vidlí! Rozuměj v množství a kvalitě sena které dostává.
Takže 10kg sena je pro A1/1 málo. Leda by byl celý den na pastvě, opravdu travní porost, ne jen zelené plevele.
Doporučuji prohlédnout koni tlamu, zda tam nemá nějaký problém. Dále nechat vetem zkontrolovat zuby (fakt se člověk jen tak nepodívá a nezjistí kaz). Dále pokud nemá nějaké chronické bolesti, jako žaludeční vředy, bloklá záda, nějaká artroza atd.
Potom si urychleně sestavit plán jak koně dokrmit. Opravdu si prohlédnout seno - vymáčené, plesnivé, nevhodná skladba... Řádně si ho zvážit, žádná "okometrie" dávky. Koupit kvalitní sítě na seno a sama je koni plnit - tak je jistota, že ten objem dostane. A hlavně je i vidět, jestli opravdu dávku sena sežere!
Jde podzim a je průšvih mít koně v tak nevalné krmné kondici. Ale ještě to lze za 2 měsíce dohnat, aby na zimu nestrádal.
Opravdu je to co dostane do kyblíku až poslední v řadě. Ale může to významně pomoci. Jen základ je objem.
Slon Indický
napsal(a):
Jinak rada od sisi je také dobrá, jen teda stolní (a tj rafinovaný) olej bych do krmné dávky úplně nedoporučila - lepší je klidně řepkový, ale za studena lisovaný.
Míchat statková krmiva je už ale o něco složitější, zpočátku bych opravdu zvolila něco hotového.
Asi jsem to špatně napsala. Dávám řepkový, to stolní jsem psala, aby nebyl koupen olej třeba do friťáku.
Ano, poměr množství statkových krmiv je potřeba "vychytat". To souhlasím, že jsou kompletní krmiva jednodušší.
Mám velkou kobylu, takže mě KD sestavená ze statkových krmiv, přijde určitě o polovinu levněji, než kupované krmení, což je příjemný bonus.
Mysli jsou fajn, jak tu někdo psal, hezky voní a hezky vypadají. To ovšem není, pro koně, nijak důležité. Důležité je to složení. Sice se, díky Vám, už lépe orientuji, ale i tak je náročné, vybrat to pravé. A krmit podle návodu výrobce? No potěš koště, to už bych neměla ani na oblečení ze sekáče. Přeháním.
Jasně, že každé krmivo je "určeno" pro nějakou skupinu koní, jinak by výrobci nemohli prodávat tolik různých druhů. Pro vás není tak důležité, co je na obale jako to, co je uvnitř - proto koukejte na složení.
Myslím si, že bude bohatě stačit Getreide Mix Gold, dávkování zvolte na střední zátěž.
sisi58
napsal(a):
Asi jsem to špatně napsala. Dávám řepkový, to stolní jsem psala, aby nebyl koupen olej třeba do friťáku.
Ano, poměr množství statkových krmiv je potřeba "vychytat". To souhlasím, že jsou kompletní krmiva jednodušší.
Mám velkou kobylu, takže mě KD sestavená ze statkových krmiv, přijde určitě o polovinu levněji, než kupované krmení, což je příjemný bonus.
Mysli jsou fajn, jak tu někdo psal, hezky voní a hezky vypadají. To ovšem není, pro koně, nijak důležité. Důležité je to složení. Sice se, díky Vám, už lépe orientuji, ale i tak je náročné, vybrat to pravé. A krmit podle návodu výrobce? No potěš koště, to už bych neměla ani na oblečení ze sekáče. Přeháním.
Jasně, statková krmiva jsou pro někoho, kdo má aspoň nějaké zkušenosti s krmením a selský rozum nejlepší řešení, ale pokud zadavatelka dosud krmí hubenému koni 400 g granulí a 3 hrsti ovsa denně, tak je myslím lepší zvolit hotovou směs a dávat podle pokynů výrobce, protože tím nic nezkazí.
Annamariejosefinka0
napsal(a):
Našla jsem tady ty musli a nevím jaké...nemáte někdo nějaké zkušenosti s těmito musli? Jsou to - Premin Horse müsli APPLE & CARROT 20kg
- EF Pferde Müsli
- Müsli NovaEqui Muscle
- EF Pferde
Z vašeho výběru bych vyřadila EF Pferde Müsli, protože má pšeničné vločky. Z Höveler Müsli bych zvolila Getreide Mix Gold, jak už jsem psala.
Premin Apple Carrot je taky varianta.
NE Muscle je jiný typ krmiva - hodně bílkovin, méně energie. Někteří koně špatně snášejí vysoké dávky vojtěšky a otékají jim nohy, vybrala bych raději NE Classic, je asi univerzálnější.
Pokud chcete konkrétní značku, zkuste ještě Spillers shine conditioning mix, to je jedno z nejpoužívanějších müsli na českém trhu.

Annamariejosefinka0
napsal(a):
On dostává denně 10 kilo sena
Oves nikdy nedostával, ale aby něco jedl k těm granulim tak mu dávám 3krát denně hrst ovsa, i tak je pak akčnější. A granule dostává fitmin Reformer, dlouho je nedostával kvůli bývalé majitelce, tak teď začínáme postupně na 400 g.
No, fotky nejsou zrovna ideální, zvlášť ta prostřední. Ale v každém případě, 10 kg sena je málo. A kdo ví, jestli tolik skutečně dostává. Máte zváženo?
Annamariejosefinka0
napsal(a):
Bohužel s vámi musím nesouhlasit. Každý kůň je jiný. Já mám plnokrevníka a kdybych mu dávala 2 kg ovsa každý den, tak to oba nepřežijem.
Nemůžete soudit jen podle toho, co se dělá u vás ve stáji...
Když nemáte s takovým koněm zkušenosti, tak je zbytečné sem psát.
Šimlík píše o mačkaném,což je dost rozdíl
Jinak ,dvě kila ovsa nejsou zas až takové množství,aby ho nepřežil kůň ,o kterém udáváte,že s ním "budete skákat vysoké překážky "
Obzvlášť když je jak radiátor ,sena má minimum a o jiném krmení ,natož doplňcích, vy nemáte ani pojem
Annamariejosefinka0
napsal(a):
Vím že píše o mačkaném. Očividně nemáte zkušenost s akčním plnokrevníkem, protože dvě kila jsou pro takové koně dost hodně. Parkur totiž není o tom aby se kůň na to ztřemhlav rozběhl, ale to pochopíte, až budete takové koně jezdit.
Píšete nesmysly.
Plnokrevníci v zátěži dostávají klidně 6 kg jádra + olej, a pro kvalitního jezdce jsou i přesto normálně jezditelní.
Pokud nejste schopná ujezdit nic jiného než vyhladovělého chudáka, tak je problém mezi sedlem a oteží, ne v tom, že se jedná o A1/1.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Píšete nesmysly.
Plnokrevníci v zátěži dostávají klidně 6 kg jádra + olej, a pro kvalitního jezdce jsou i přesto normálně jezditelní.
Pokud nejste schopná ujezdit nic jiného než vyhladovělého chudáka, tak je problém mezi sedlem a oteží, ne v tom, že se jedná o A1/1.
Vzala jste mi z klávesnice.
Když myslíte, já se s vámi nehodlám hádat. Nevím kde jste na to přišla, ale když kůň nikdy nedostává oves a pak by dostal 6 kilo...tak by ho neudržel ani nejlepší jezdec. By mě zajímalo kde jste přišla na to že ho nejsem schopna ujezdit? Očividně nemáte s koňmi nic zažitého a nevíte čeho jsou schopni.
Annamariejosefinka0
napsal(a):
Vím že píše o mačkaném. Očividně nemáte zkušenost s akčním plnokrevníkem, protože dvě kila jsou pro takové koně dost hodně. Parkur totiž není o tom aby se kůň na to ztřemhlav rozběhl, ale to pochopíte, až budete takové koně jezdit.
Slečno, asi jste přišla na fórum pro radu. Opravdu chcete poučovat dámy jak krmit koně, když resite, že máte hubeného koníka? (Upřímně já bych na koníka vůbec v takovém stavu nelezla, natož skákala)
A překvapivě jo, plnase jsem jezdila (a krmila). A ikdyz teď mám shagyaka doma, tak můžu slova dám jen potvrdit.
Takže doporučuji se orientovat v základních parametrech krmiva a výživové kondice koně a pak začít poučovat lidi okolo.

Annamariejosefinka0
napsal(a):
Když myslíte, já se s vámi nehodlám hádat. Nevím kde jste na to přišla, ale když kůň nikdy nedostává oves a pak by dostal 6 kilo...tak by ho neudržel ani nejlepší jezdec. By mě zajímalo kde jste přišla na to že ho nejsem schopna ujezdit? Očividně nemáte s koňmi nic zažitého a nevíte čeho jsou schopni.
A víte, že mám? Za 40 let jsem měla pod zadkem pár desítek koní, včetně plnokrevníků.
Agabella

XXX.XXX.172.88
Já krmila takového koně müsli Spillers Condicioning Mix 1 kg + vojtěškové granule 0,5 kg + sladový květ 0,5 kg.Vše smíchat a dávat 1 kg ráno a 1 kg večer.Mému to pomohlo.
Annamariejosefinka0
napsal(a):
A 1/1 určitě v době odchovu jádro dostával, protože jinak by z něj vyrostla podrážděná zdechlina - to nejsou koně, co jdou kvalitně odchovat jen na seně a vodě.
Nikdo neřekl, že mu máte teď nasypat 6 kilo ovsa, ale že A 1/1 jsou při dobrém managementu na téhle dávce jádra normálně jezditelní. A jinak jádro nerovná se jen oves.
... a myslím že za tech 18 let, co jsem jich v praci jezdila 5-6 denně už něco zažité mám, celkem vím, čeho jsou schopní😂
Annamariejosefinka0
napsal(a):
Já zkušenosti s krmením i ježděním mám ,ale vy v téhle problematice evidentně plavčíte
A navíc si dovolujete býti arogantní k místním dobrým radám .S touhle daleko nedojedete
Zkuste pobrat nová data ,střízlivě zhodnotit a přizpůsobit ,aby chudák kůň dostal to nejlepší
Annamariejosefinka0
napsal(a):
No to tady hodně zdůrazňuj - takový módní blábol!
A1/1 je kůň. Spousta zde radících má nějakého A1/1 přímo doma ve svém vlastnictví (nakrmeného) a jezdí na něm. Nebo ho mají ve stáji, nebo ve spolujízdě atd. Pořád je v ČR A1/1 početně velmi hojně zastoupen. Navíc spousta koňáků ze starších ročníků jezdila A1/1 na kýblu ovsa denně - prostě v 80. a 90. letech moc jiných koní nebylo. Koní co opravdu "blázní po ovsu" je jako šafránu. Oproti tomu hubených A1/1 je bohužel u neznalých majitelů víc než je hezké.
Jezdectví je buď dobré a nebo špatné - není to o ovsu, ale o umu člověka. (a ten se získává pokorným sebevzděláváním, roky - ne za pár diskuzí na netu)
Pipilota
napsal(a):
No to tady hodně zdůrazňuj - takový módní blábol!
A1/1 je kůň. Spousta zde radících má nějakého A1/1 přímo doma ve svém vlastnictví (nakrmeného) a jezdí na něm. Nebo ho mají ve stáji, nebo ve spolujízdě atd. Pořád je v ČR A1/1 početně velmi hojně zastoupen. Navíc spousta koňáků ze starších ročníků jezdila A1/1 na kýblu ovsa denně - prostě v 80. a 90. letech moc jiných koní nebylo. Koní co opravdu "blázní po ovsu" je jako šafránu. Oproti tomu hubených A1/1 je bohužel u neznalých majitelů víc než je hezké.
Jezdectví je buď dobré a nebo špatné - není to o ovsu, ale o umu člověka. (a ten se získává pokorným sebevzděláváním, roky - ne za pár diskuzí na netu)
Tohle vytesat do kamene!

A těch 10 kg sena opravdu dostává nebo je to jen napsané ve smlouvě u ustájení? Dle kvality sena a chrupu koně totiž na sežrání opravdových 10 kg sena potřebuje kůň 5-8 hodin. Moje zkušenost je i taková, že ráno dostali koně kopičku tak max na půl hodiny žraní (potřebují pak přece ještě čas na jádro a pak už se musí vyhánět ven, aby se mohlo místovat) a večer přišli v pět odpoledne k senu a v sedm už vybírali poslední snítka ...
Jinak že slečna/paní zadavatelka začala kopat kolem sebe mě ani tak nepřekvapuje, asi by mě taky naštvalo, kdybych si uvědomila, že hubenému koni po dně žlabu žrádla a záchovná dávka sena (pokud vůbec to!) asi stačit nebude ...
Pořád jste nenapsala nic konkrétně k managementu, zátěži, zdravotnímu stavu - zda má pravidelně zubní péči, odčervení atd. Problém totiž může být i ten management, kdy koník většinu dne hladoví, nebo dostane jádro na lačný žaludek atd. Tedy jak váš kůň konkrétně žije? 24/7 venku, 12/12, nebo jinak? Kdy a kolik dostává toho sena? Máte jistotu, že dostává uváděné množství - krmíte ho sama, nebo vůbec nevidíte dávku a jen věříte ustajovateli?
Annamariejosefinka0
napsal(a):
Jinak můj A1/1 je nakrmený takto, a přesto ho můžu pustit v lese, jet s ním na huberta apod. :

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Jinak můj A1/1 je nakrmený takto, a přesto ho můžu pustit v lese, jet s ním na huberta apod. :
Fešák!

Dotaz
napsal(a):
Pořád jste nenapsala nic konkrétně k managementu, zátěži, zdravotnímu stavu - zda má pravidelně zubní péči, odčervení atd. Problém totiž může být i ten management, kdy koník většinu dne hladoví, nebo dostane jádro na lačný žaludek atd. Tedy jak váš kůň konkrétně žije? 24/7 venku, 12/12, nebo jinak? Kdy a kolik dostává toho sena? Máte jistotu, že dostává uváděné množství - krmíte ho sama, nebo vůbec nevidíte dávku a jen věříte ustajovateli?
přesně tak.
Dále jak se mu daří ve stádě (má stádo?), zda má přístup do přístřechu, zda má nějaké zdrav. potíže. U těhle koní dělají nervy neuvěřitelné divy. Padnoucí sedlo (plnokrevník toho se zaťatou hubou vydrží skutečně dost a dost). Správná péče o kopyta (na plocháčích zavánějících podotrochlozou taky nebude práce jedna radost).
1) musí dostat kvalitní objem - seno nikoli z vedlejší louky, s pestrou druhovou skladbou, kvalitní struktury (lístky, nikoli stvoly a jehličky) a správně usušené (plísně, výživová hodnota)
2) revize za poslední rok provedených zásahů a úkonů (viz příspěvek Dotaz) a případná celostní zdravotní prohlídka
3) zaplaťte si výživáře. Výživář z vás vytáhne potřebné informace a sestaví KD indivindy. Ve finále se vám zaplatí investice v prvních třech měsících, protože co byste prošustrovala na drahém krmivu 40 Kč/den, výživář snadno sestaví ze statkových komponent za 20 Kč/den.
4) pokud tohle všechno uděláte a není vyhovující management, vyhazujete peníze voknem. Pokud je kůň stresovaný jakýmkoli způsobem (stádo, podávání krmiva, bolesti, únava, průvan a dalších 1000 možností), bude pořád někde rezerva.
napsal(a):
přesně tak.
Dále jak se mu daří ve stádě (má stádo?), zda má přístup do přístřechu, zda má nějaké zdrav. potíže. U těhle koní dělají nervy neuvěřitelné divy. Padnoucí sedlo (plnokrevník toho se zaťatou hubou vydrží skutečně dost a dost). Správná péče o kopyta (na plocháčích zavánějících podotrochlozou taky nebude práce jedna radost).
1) musí dostat kvalitní objem - seno nikoli z vedlejší louky, s pestrou druhovou skladbou, kvalitní struktury (lístky, nikoli stvoly a jehličky) a správně usušené (plísně, výživová hodnota)
2) revize za poslední rok provedených zásahů a úkonů (viz příspěvek Dotaz) a případná celostní zdravotní prohlídka
3) zaplaťte si výživáře. Výživář z vás vytáhne potřebné informace a sestaví KD indivindy. Ve finále se vám zaplatí investice v prvních třech měsících, protože co byste prošustrovala na drahém krmivu 40 Kč/den, výživář snadno sestaví ze statkových komponent za 20 Kč/den.
4) pokud tohle všechno uděláte a není vyhovující management, vyhazujete peníze voknem. Pokud je kůň stresovaný jakýmkoli způsobem (stádo, podávání krmiva, bolesti, únava, průvan a dalších 1000 možností), bude pořád někde rezerva.
Tohle všechno je sice pravda, ale k ničemu, pokud zadavatelka nemá na to, aby normálně nakrmeného koně ujezdila ani na jizdárně...

Pišišvor: ale tak to my nevíme. Víme jen, že ho nechce krmit ovsem. Inu - nemusí. Nakonec její kůň zrovna může být jeden z té setiny promile, která je na avenin skutečně přecitlivělá. Pakliže si bude přát krmit bez ovsa, krmivář to splní, máme dnes možnosti, o jakých se nikomu před 30 lety nesnilo. To nevidím jako problém. V celé konverzaci jsem nikde nezachytila, že by byl problém ujezdit nakrmeného koně, pouze že po ovsu je to nějaký problém. I kdyby to byl psychologický problém zadavatelky, bez ovsa to přeci jde, a nezpůsobí to koni žádnou újmu :-)
Všechno jde když se chce, v dnešní době více méně neomezených možností ve výběru i bezovsového krmení. Za těch více než třicet let u koní jsem zjistila ze platí jedno pravidlo a to že nakrmený kůň je spokojený kůň a spokojený kůň je dobře jezditelný a ochotný jezdci vyhovět. Samozřejmě jsou i vyjimky, tam může být i geneticky problém, ale většinou je problém jezdecký. Pak jsou tady témata o tom jak je možné že pod jedním jezdcem kůň funguje téměř na myšlenku a jinému zděšeně prchá.

mimochodem, právě jsem pro svého plnokrevníka objednala na další rok tunu ovsa :-D
Hlavně ať mu něco přidá. Když to odhadnu podle fotek a jak to ve většině stájí chodí: hobík na noc v boxu, panička přijede odpoledne z práce nebo školy. Koně vezme asi z výběhu a jde jezdit. Kdyby měl pastvu nebo seno ve výběhu, super ale pořád je hubený. Jestli jde pod sedlo hladový, tragédie.
Statková krmiva jsou supr. Stačí koupit pytel vojtėškových granulí, pytel granulovaného sladového květu. Začít 1:1 ráno, večer od každého 0,5kg, postupně zvedat. Tohle je minimum, co by stájový personál nemuselo obtěžovat a koni to pomůže. Samotné to žrát asi nebude, tak přimíchávat ty granule, na které je zvyklý, nebo stačí ovsa fakt málo jako ochucovadlo.
Většina koní nezlobí proto, že má něčeho hodně, ale protože má HLAD a nervy v pr... Ta granulovaná rozmočená vojtěška mu udělá dobře na nervy i na žaludek. Zbytek jako len, vitamíny, vyváženost KD atd se dá řešit pak. Teď bych hasila to rozjeté hubnutí, než bude vypadat jak anatomický model. První dva týdny nejezdit (stejně bych se styděla) a dávat mu žrádlo osobně a koukat, jak žere - zuby, stres okolí...

hlavně ať mu ale přidá ten objem. Vojtěška je vynikající, za tu hlasuju, taky je to objem. Ale není samospásná, ten kůň potřebuje něco žvýkat celý den, ne jen dvakrát denně v kyblíku...
napsal(a):
hlavně ať mu ale přidá ten objem. Vojtěška je vynikající, za tu hlasuju, taky je to objem. Ale není samospásná, ten kůň potřebuje něco žvýkat celý den, ne jen dvakrát denně v kyblíku...
Přesně tak, těch deset kila sena je prostě nic. Tomu koni to očividně nestačí a hladoví. Přidat sena, moc moc sena.
napsal(a):
Pišišvor: ale tak to my nevíme. Víme jen, že ho nechce krmit ovsem. Inu - nemusí. Nakonec její kůň zrovna může být jeden z té setiny promile, která je na avenin skutečně přecitlivělá. Pakliže si bude přát krmit bez ovsa, krmivář to splní, máme dnes možnosti, o jakých se nikomu před 30 lety nesnilo. To nevidím jako problém. V celé konverzaci jsem nikde nezachytila, že by byl problém ujezdit nakrmeného koně, pouze že po ovsu je to nějaký problém. I kdyby to byl psychologický problém zadavatelky, bez ovsa to přeci jde, a nezpůsobí to koni žádnou újmu :-)
Vždyť to psala hned ve 2 příspěvcích, že by ho už po 2 kg ovsa nezvládla, že by ji i sebe zabil, a střemhlav se vrhal do všeho... 🙄
Když pominu to, co tu dokola všichni píšou, že nakrmit jde kůň i bez ovsa, tak ani 2 kg ovsa (tj jedna odměrka ráno a druhá večer) není pro pracujícího koně nic, co by mohlo výrazně ovlivnit jeho chování pod sedlem.
Já ten problém prostě vidím jinde. Teda kromě faktu, že ten kůň potřebuje nažrat - obzvlášť před zimou, protože jestli takto vypadá po létě, tak línání a zima ho dorazí

je to jen slovíčkaření, ale já reagovala pouze na "aby normálně nakrmeného koně ujezdila", normálně nakrmený přece nemusí být jen po ovsu, a zadavatelka měla problém pouze s ovsem. Jinak se samozřejmě shodneme :-)
Horsana
napsal(a):
Strašne by ma zaujímalo, kam ľudia chodia na tie dávky a ako si vyberajú krmivo.
Lebo často sa skutočne jedná o gramy, to moje hucule žrali viac jadra, kurnik.
Akoby sa ľudia báli tie kone normálne nakŕmiť.
Horsano, moji kluci mají léty prověřenou dávku 100 ml musli NE Plus na den a k tomu cca 25kg kvalitního tatranského sena pastva/nepastva + mrkev. Ze sena nechávají máloco. Větší množství jádra jim leze na mozek a do koulí. S touhle dávkou fungují velmi solidně i ve vysoké zátěži, drží váhu a nejebe jim.
Fakt sním o tom, že by dostávali víc jádra a u žlabu by při krmení trávili víc času než 1-2 min, ale myslím, že tento sen se mi asi nikdy nesplní. Výživáře jsem zkoušela, ale pravidelně jsem je přiváděla k zoufalství, protože ideální kombinaci jádra prostě nebyli schopní určit.
Jinak nikde tady nepadl fakt, že záchovná dávka objemu 2% hmotnosti koně (což by zhruba odpovídalo těm 10kg sena u zadavatelčina folbluta) je zvaná záchovná, protože při ní kůň doslova pouze nezdechne od hladu... = v žádném případě to není na to, aby s takovou dávkou sena přibral. Když k tomu připočítáte fakt, že mimo práci potřebuje energii i na vlastní pohyb po výběhu, zahřívání se, když je chladno a další věci, které my si kolikrát ani neuvědomíme, tak se není co divit, že nenabírá.
Mí koně taky na začátku dostávali jen záchovnou dávku sena, ale nefungovalo to a dlouhodobě nebyli schopní nabrat byť vše ostatní bylo v cajku. Situace se začala zlepšovat až potom, co trvale přešli na těch 25kg sena na den - dala bych i víc, ale to už nechávají.
A těm, kdo doporučují namíchat krmnou dávku ze statkových krmiv: neblbněte. Zadavatelka má zjevně problém se základními věcmi v rámci krmení a motat jí hlavu výživářem a samodomo výrobou krmné dávky je tak akorát na to, aby se v tom totálně utopila, kór když tomu sama fakt nerozumí. Navíc pro jednoho koně se to celkově prodraží, protože bude muset kupovat menší a tedy dražší množství, aby se to dalo rychle zkrmit a nekazilo se to - koupit velké množství s tím, že to vydrží celý rok nebo i víc, do toho bych určitě nešla, pokud bych měla jen jednoho koně.
Za mě jednoznačně přidat hodně sena, pohlídat si aby to kůň fakt žral a sežral jen on a zvolit nějaké přiměřené doplňkové krmivo s menším obsahem horké energie a cukrů. Olej k tomu proč ne, ale víc bych to nekomplikovala. Testovat s vlastní tvorbou krmné dávky bych začala, až si zadavatelka solidně zažije základy správného krmení.
Rovněž bych zvážila i výskyt žal.vředů - ty taky mohou být příčinou špatného přibírání.
alfi pav
napsal(a):
Horsano, moji kluci mají léty prověřenou dávku 100 ml musli NE Plus na den a k tomu cca 25kg kvalitního tatranského sena pastva/nepastva + mrkev. Ze sena nechávají máloco. Větší množství jádra jim leze na mozek a do koulí. S touhle dávkou fungují velmi solidně i ve vysoké zátěži, drží váhu a nejebe jim.
Fakt sním o tom, že by dostávali víc jádra a u žlabu by při krmení trávili víc času než 1-2 min, ale myslím, že tento sen se mi asi nikdy nesplní. Výživáře jsem zkoušela, ale pravidelně jsem je přiváděla k zoufalství, protože ideální kombinaci jádra prostě nebyli schopní určit.
Jinak nikde tady nepadl fakt, že záchovná dávka objemu 2% hmotnosti koně (což by zhruba odpovídalo těm 10kg sena u zadavatelčina folbluta) je zvaná záchovná, protože při ní kůň doslova pouze nezdechne od hladu... = v žádném případě to není na to, aby s takovou dávkou sena přibral. Když k tomu připočítáte fakt, že mimo práci potřebuje energii i na vlastní pohyb po výběhu, zahřívání se, když je chladno a další věci, které my si kolikrát ani neuvědomíme, tak se není co divit, že nenabírá.
Mí koně taky na začátku dostávali jen záchovnou dávku sena, ale nefungovalo to a dlouhodobě nebyli schopní nabrat byť vše ostatní bylo v cajku. Situace se začala zlepšovat až potom, co trvale přešli na těch 25kg sena na den - dala bych i víc, ale to už nechávají.
A těm, kdo doporučují namíchat krmnou dávku ze statkových krmiv: neblbněte. Zadavatelka má zjevně problém se základními věcmi v rámci krmení a motat jí hlavu výživářem a samodomo výrobou krmné dávky je tak akorát na to, aby se v tom totálně utopila, kór když tomu sama fakt nerozumí. Navíc pro jednoho koně se to celkově prodraží, protože bude muset kupovat menší a tedy dražší množství, aby se to dalo rychle zkrmit a nekazilo se to - koupit velké množství s tím, že to vydrží celý rok nebo i víc, do toho bych určitě nešla, pokud bych měla jen jednoho koně.
Za mě jednoznačně přidat hodně sena, pohlídat si aby to kůň fakt žral a sežral jen on a zvolit nějaké přiměřené doplňkové krmivo s menším obsahem horké energie a cukrů. Olej k tomu proč ne, ale víc bych to nekomplikovala. Testovat s vlastní tvorbou krmné dávky bych začala, až si zadavatelka solidně zažije základy správného krmení.
Rovněž bych zvážila i výskyt žal.vředů - ty taky mohou být příčinou špatného přibírání.
Amen
Tak já bych to zas nedramatizivala. Každý kůň fakt dvě kg ovsa nezvládne.
Osobně mám tedy právě koně na oves hodně citlivého (momentálně má asi jen půl odmerky ovsa denně rozdělené do dvou dávek, oves je nemačkaný ) a dát mu třeba dvě kila ovsa v zimě tak by asi byl opravud nebezpečný. Vlastně letos jsem prakticky ani v létě oves nemusela oves přidávat (jinak se v létě dostával na to cca 1 kg ovsa), neb byl dostatečně energický na stávající krmné dávce s minimem ovsa. Ale samozřejmě k tomu má i jiné jádro, dávám musli (cca 2 kg denně bezovsového musli) k tomu otruby, slunečnici, bylinky, kvasnice, vitmin. doplněk... Kůň je relativně vysoko v krvi, ale je dobře krmitelný, na noc buď seno (momentálně max tak 5 kg a to leckdy trochu nechá), nebo když se stihne nasekat opět tráva. Kůň sportuje a opravdu docela maká (tréninky závody, přesto má jádra dávku spíše menší než je u sportovců obvyklé).
Ale u nás opravdu hodně letos dělá pastva, letos to prostě nestáhají spást, proto jim zbývá ráno třeba seno (domů také chodí až v 8h), protože jsou nažraní z pastvy.
U zadavatelky je určitě nečeho nedostatek, v málokteré stáji ti koně opravdu těch 10 kg sena opravdu dostanou a s tou trochou jádra co mu dává to fungovat nemůže a kůň přibrat nemůže. Plus nevím, jak je na tom s pastvou, to u plňase může opět dělat divy..
Třeba naše důchodkyně, ač dobře krmitelná, tak dostává větší dávku jádra než kůň zadavatelky a to je již absolutně bez práce poslední cca 2 roky.
To že má málo sena je jasné a opakovaně to majitelce všichni psali, tak jsem to neopakovala. Že je na úrovni "budu s ním skákat vysoké překážky" jsme si také všichni všimli😀. Kůň je hubený jak lunt a bydlí ve stáji, kde mu dají 10kg sena. Na vojtěškové granule tlačím proto, že efekt na koni vidět po 2-3 dnech a mnoha majitelům to otevře oči a osvítí mozek k odpovědnosti za koně. Také je povzbuzující vidět, že lze dosáhnout, aby kůň přibral a bude mít kuráž řešit seno. V nájemní stáji to nebývá jednoduché - ohlídat kvalitu, množství a klid na žraní. Řepné řízky jí neradím, protože bych se bála, jak to kdo namočí.
Vojtěškové granule se dobře krmí, dělají zázraky, nemá s nimi problém stájový personál, kůň je sežere rychle - nebudou mu dávat míň, aby rychle dožral. Jsou supr pro vředaře i pro "zubaře". Jsou levné a nesvádí to k šetření. Nekolují o nich mýty, že lezou do hlavy. Na to, aby to koně vytáhlo s nejhoršího, rychle a bez emocí ve stáji, top.
Jasně že všichni, kdo máme nakrmené koně a ujezdíme je, bychom to udělali komplexněji a po svém.

já si musím také přisadit na vojtěškové granule pro vředaře, efekt je skutečně hmatatelný. Samo bude stačit nějaké komplet krmení, kde je podstatné zastoupení vojtěšky, ale to už je celkem na luštění, zatímco vojtěška se dá přihodit k čemukoli :-)
alfi pav
napsal(a):
Dovolím si nesouhlasit, dávka sena odpovídající 2 % hmotnosti koně není dávka záchovná, ale doporučená, záchovná pokud se dobře pamatuji 1–1,5 %.;-)
Rif Du Madon
napsal(a):
To že má málo sena je jasné a opakovaně to majitelce všichni psali, tak jsem to neopakovala. Že je na úrovni "budu s ním skákat vysoké překážky" jsme si také všichni všimli😀. Kůň je hubený jak lunt a bydlí ve stáji, kde mu dají 10kg sena. Na vojtěškové granule tlačím proto, že efekt na koni vidět po 2-3 dnech a mnoha majitelům to otevře oči a osvítí mozek k odpovědnosti za koně. Také je povzbuzující vidět, že lze dosáhnout, aby kůň přibral a bude mít kuráž řešit seno. V nájemní stáji to nebývá jednoduché - ohlídat kvalitu, množství a klid na žraní. Řepné řízky jí neradím, protože bych se bála, jak to kdo namočí.
Vojtěškové granule se dobře krmí, dělají zázraky, nemá s nimi problém stájový personál, kůň je sežere rychle - nebudou mu dávat míň, aby rychle dožral. Jsou supr pro vředaře i pro "zubaře". Jsou levné a nesvádí to k šetření. Nekolují o nich mýty, že lezou do hlavy. Na to, aby to koně vytáhlo s nejhoršího, rychle a bez emocí ve stáji, top.
Jasně že všichni, kdo máme nakrmené koně a ujezdíme je, bychom to udělali komplexněji a po svém.
Co se tyce vojtesky, souhlas - taky jsem jeji fanda, jen bych rekla, ze prave o ni tech mytu koluje celkem dost a slysela jsem i ten, ze leze do hlavy.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.56.110
Terven
napsal(a):
Co se tyce vojtesky, souhlas - taky jsem jeji fanda, jen bych rekla, ze prave o ni tech mytu koluje celkem dost a slysela jsem i ten, ze leze do hlavy.
Ja zas ne. Moji prvni kobyle po vojteskovym senu sibalo celkem dost. Naopak oves jecmen atd zadnej problem.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ja zas ne. Moji prvni kobyle po vojteskovym senu sibalo celkem dost. Naopak oves jecmen atd zadnej problem.
Tak ono staci dohledat enegetickou hodnotu vojtesky - je vyssi nez u bezneho travniho sena, ale rozhodne nizsi nez maji obiloviny jako oves ci jecmen. Takze okecat se to moc neda... leda mozna pokud kone dostanou vojteskove seno misto bezneho, zvedne jim to energeticky prijem a poznat to byt muze.
Pokud ale date vojtesku misto ovsa nebo jecmene, rozhodne pricina veseli bude jinde 😏
Terven
napsal(a):
Tak ono staci dohledat enegetickou hodnotu vojtesky - je vyssi nez u bezneho travniho sena, ale rozhodne nizsi nez maji obiloviny jako oves ci jecmen. Takze okecat se to moc neda... leda mozna pokud kone dostanou vojteskove seno misto bezneho, zvedne jim to energeticky prijem a poznat to byt muze.
Pokud ale date vojtesku misto ovsa nebo jecmene, rozhodne pricina veseli bude jinde 😏
Pro některé koně (konkrétně s RER, nebo též zvané PSSM2) může být vojtěška dráždivá z důvodu vysokého obsahu vápníku. A u plnokrevníků a koní v krvi je to relativně časté, už v 80. letech se to v USA odhadovalo na 10 % populace, a to se netestovalo a ten gen nebyl známý, momentálně je známých 8 genů a některé odhady mluví i o 60 % plnokrevníků.
Edit - zdroj: https://kppusa.com/2012/09/21/managing-rer-form-tying-dietary/
Slon Indický
napsal(a):
Pro některé koně (konkrétně s RER, nebo též zvané PSSM2) může být vojtěška dráždivá z důvodu vysokého obsahu vápníku. A u plnokrevníků a koní v krvi je to relativně časté, už v 80. letech se to v USA odhadovalo na 10 % populace, a to se netestovalo a ten gen nebyl známý, momentálně je známých 8 genů a některé odhady mluví i o 60 % plnokrevníků.
Edit - zdroj: https://kppusa.com/2012/09/21/managing-rer-form-tying-dietary/
Jasny, ale pokud pise "oves a jecmen v pohode", tak to bych zrovna u PSSM2 kone nepredpokladala.
Terven
napsal(a):
Jasny, ale pokud pise "oves a jecmen v pohode", tak to bych zrovna u PSSM2 kone nepredpokladala.
U PSSM2 (mám raději RER, tj dále takto) ale cukry vadit nemusejí, metabolismus RER koně cukry zpracovat umí a jejich metabolismus narušený není. RER koně mají narušený metabolismus vápníku, tj. je opravdu může dráždit vojtěška a ne obiloviny.
Sacharidy mohou zvyšovat nervozitu díky rychlé energii, a ve stresu se uvolní více vápníkových iontů, které přenáší nervové vzruchy a tím způsobí záchvat. Pokud ale RER kůň není vysloveně překrmen sacharidy, tak je narozdíl od PSSM1 koně přijímat může.
Slon Indický
napsal(a):
No každopádně jsem chtěla říct, že o tradované dráždivosti vojtěšky to nemusejí být jen mýty a může být kategorie koní, kterým opravdu vadí.
A neprojevilo by se to spis zhorsenim obtizi - svalovymi problemy, ztuhlosti, bolesti, zhorsenym pohybem- nez nadmernou zivosti?
Terven
napsal(a):
A neprojevilo by se to spis zhorsenim obtizi - svalovymi problemy, ztuhlosti, bolesti, zhorsenym pohybem- nez nadmernou zivosti?
PSSM2/RER koně nemusejí mít stejné příznaky jako PSSM1 koně - spíš než tuhnutí mohou být přehnaně citliví, vyhazovat, neadekvátně reagovat nebo prchat. Mohou mít časté potíže s kulháním, neochotou se uvolnit a při zátěži se intenzivně potí. Všechny ty příznaky se mohou shrnout i pod to, že jsou to koně nadměrné živí, problémoví pod sedlem atd.
Tuhnutí se projevuje jen cca u 20% postižených koní, zbytek má "jen" problém s rozpadem svalových vláken, mají na pohmat tvrdé svaly a často třeba na krku/plecích místa, kde je úbytek svaloviny viditelný - dolíčky jako po kopnutí.
Slon Indický
napsal(a):
PSSM2/RER koně nemusejí mít stejné příznaky jako PSSM1 koně - spíš než tuhnutí mohou být přehnaně citliví, vyhazovat, neadekvátně reagovat nebo prchat. Mohou mít časté potíže s kulháním, neochotou se uvolnit a při zátěži se intenzivně potí. Všechny ty příznaky se mohou shrnout i pod to, že jsou to koně nadměrné živí, problémoví pod sedlem atd.
Tuhnutí se projevuje jen cca u 20% postižených koní, zbytek má "jen" problém s rozpadem svalových vláken, mají na pohmat tvrdé svaly a často třeba na krku/plecích místa, kde je úbytek svaloviny viditelný - dolíčky jako po kopnutí.
Jo, jasny, beru, ze je urcita skupina koni, ktera ma problem s metabolismem vapniku a tim padem s vojteskou.
Jen bych to asi nezobecnovala, ze vojteska leze do hlavy, pokud se to tyka nemocnych jedincu.
Ono je to tezky, u pssm2 se doporucuje vysoky az nadmerny prijem bilkovin a ta vojteska by se zrovna nabizela.
Annamariejosefinka0
napsal(a):
Ošklivý výraz "čeho jsou koně schopní". Nekrmit koně ovsem, či málo krmit, aby mi kůň pod zadkem "něco" neudělal, je cesta do pekel.
Prostě toho chudáčka postavte k balíku sena a dejte mu to mysli( v tom příslušném množství),co doporučuje "slon indický". Bez kompromisů.
A to rychle, zima je za dveřmi. Dnes bylo u nás jen +5°C. Máte tak měsíc a půl,na spravení výživové kondice.

Slon Indický
napsal(a):
No každopádně jsem chtěla říct, že o tradované dráždivosti vojtěšky to nemusejí být jen mýty a může být kategorie koní, kterým opravdu vadí.
Safra, to je složité! Ale díky za rozšíření obzorů.
Je, a jak psala Terven, mají ti koně opravdu vysokou spotřebu bílkovin a vojtěška by se nabízela, ale vhodná není - doporučují se spíš bílkoviny ze semen (lněné semínko, slunečnice, případně černucha a jiné) a hrachové vločky. Sója také moc vhodná není, taktéž pro vysoký obsah vápníku. Často jsou příznaky podobné jako žaludeční vředy, kde vojtěška pomáhá, tak to je takový začarovaný kruh.
Slon Indický
napsal(a):
Je, a jak psala Terven, mají ti koně opravdu vysokou spotřebu bílkovin a vojtěška by se nabízela, ale vhodná není - doporučují se spíš bílkoviny ze semen (lněné semínko, slunečnice, případně černucha a jiné) a hrachové vločky. Sója také moc vhodná není, taktéž pro vysoký obsah vápníku. Často jsou příznaky podobné jako žaludeční vředy, kde vojtěška pomáhá, tak to je takový začarovaný kruh.
Konopne produkty? Takhle z hlavy nevim, jak jsou na tom s vapnikem....
Horsana
napsal(a):
Alfi - 100 ml nie je dávka, to je niečo na spodku žľabu, pre dobrý pocit.
Zato 25 kg sena môže robiť rozdiel.
Čo sa týka dievčinky s plnokrvníkom - na takých ľudí škoda míňať energiu.
Já vím, že to je jen pro dobrý pocit a pořád i po těch pár letech se s tím srovnávám...
Při večerním krmení smutně koukám na plné kyblíky hřebců teplokrevníků, co jsou ve stejné stáji a normálně jim závidím, že jim se to dát může a nic to s nima nedělá, zatímco moji by při podobném množství lezli po zdech boxu.
Ptala jsem se různě po známých, kteří mají horkokrevnější plemena a hřebce k tomu a všichni se shodli, že tihle hřebci povětšinou jádro k životu nepotřebují. Z okruhu známých vím jen o jednom shagya hřebci, kterému oves ve větším množství nevadí. Jenže ten je všeobecně od hříběte salámista a teď běhá 160 resp minulou sezonu je běhal, takže jeho výdej energie je obrovský a dávka tomu musí být uzpůsobená.
alfi- zaujímavé, poznám osobne shagye aj plnokrvné araby a viem, že dostávajú kilá ovsa, fungujú normálne.
Údajne arabské kone lepšie tolerujú v KD jačmeň, pretože historicky boli kŕmené ním.
Ale pokiaľ sú kone v super kondícii a aj majú požadovaný výkon, tak predpokladám, že majiteľ vie čo robí a že kvalita a dávka sena je vychytaná.
Na rozdiel od slečny, čo má rebrinák...

Tuším někdo tady nebo v jiném tématu nedávno radil podívat se na poradnu SSCHK. Tak vám nevím
http://vzdelavani.chov-koni.cz/dotaz/11179
napsal(a):
Tuším někdo tady nebo v jiném tématu nedávno radil podívat se na poradnu SSCHK. Tak vám nevím
http://vzdelavani.chov-koni.cz/dotaz/11179
Jajks. :( To nemůže myslet vážně, ne? 6-8 kg sena denně a k tomu maximálně 1,5 kg granulí? Brr, no věřím, že lidem se to líbit bude, je to extra levné.
alfi pav
napsal(a):
Já vím, že to je jen pro dobrý pocit a pořád i po těch pár letech se s tím srovnávám...
Při večerním krmení smutně koukám na plné kyblíky hřebců teplokrevníků, co jsou ve stejné stáji a normálně jim závidím, že jim se to dát může a nic to s nima nedělá, zatímco moji by při podobném množství lezli po zdech boxu.
Ptala jsem se různě po známých, kteří mají horkokrevnější plemena a hřebce k tomu a všichni se shodli, že tihle hřebci povětšinou jádro k životu nepotřebují. Z okruhu známých vím jen o jednom shagya hřebci, kterému oves ve větším množství nevadí. Jenže ten je všeobecně od hříběte salámista a teď běhá 160 resp minulou sezonu je běhal, takže jeho výdej energie je obrovský a dávka tomu musí být uzpůsobená.
Tak dejte kytičky. Tohle mi vyskočilo, jako reklama, na FB. https://www.nenazranyponik.cz/9n4ckl43/Bylinne-smesi-1 Vypadá ho hezky, bude to vonět a pokud nebudete dávat po kýblech, nemělo by uškodit.
Hodně se mi líbí: "Bylinná směs věčné mládí".
sisi58
napsal(a):
Tak dejte kytičky. Tohle mi vyskočilo, jako reklama, na FB. https://www.nenazranyponik.cz/9n4ckl43/Bylinne-smesi-1 Vypadá ho hezky, bude to vonět a pokud nebudete dávat po kýblech, nemělo by uškodit.
Je to i pro lidi? Že bych si udělala omlazující čaj...
sisi58
napsal(a):
No to je jako vyráběno za použití pouze pravotočivé vody a zaměstnávají jen sportovně založené vegany...;-)
Já jdu s travním košem a srpem po okolí.
sisi58
napsal(a):
Ráda bych, ale je to řezané na příliš krátké kusy a jsou tam podle fotky i kousky s ostrými konci. Pro citlivější žaludek nic moc varianta, kůň si to dobře nerozkouše, polkne a už to jede. Kdysi jsem celá nadšená zkoušela řezanku od Spillers Happy Hoof a byť ty kousky byly fakt jemné a bylo to vhodné i pro přichvácené koně (minimum cukrů), tak i po tom začal bláznit a to to dostával v relativně malém množství. Až potom mě nějaký vet (tuším, že poprvé to dokonce byla Horsana, čímž jí ještě jednou děkuju) nakopnul, že řezanka není pro vředaře moc vhodná záležitost a další čeští koňoveti mi to pak potvrdili - jen se o tom mezi lidmi moc nemluví, když se ta řezanka do směsí pro vředaře cpe jak vzteklá a výrobci krmiv chtějí prodávat ...
A mimo to bych potřebovala, aby ten citlivější trouba konečně dospěl a ne zůstal věčně mladý. Pubertální hřebčí výlevy bych celoživotně nechtěla snášet.