Muchař na prodej?

Český teplokrevník
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.9.2020 17:11
deauville

XXX.XXX.46.69

Přišla jsem si pro radu. Moje kamarádka, u které jsem měla 8 let ustájeného koně, z osobních a zdravotních důvodů ustájení ruší a chce svého koně prodat/darovat. Zdůrazňuji, že o mého koně nejde, toho si převezu do jiné stáje, teď jde o jejího koně, se kterým úplně nevíme, jak naložit, přičemž já ho znám 8 let a samozřejmě mi záleží na tom, co se s ním stane.

Jedná se o valacha ČT, 15 let, koupený od chovatele, čili kamarádka první majitel. Valach využíván jen na rekre, takže pošetřený, dobře krmený, nohy v cajku. Vhodný i pro začátečníka. Jediný handicap - má letní vyrážku, ale opravdu těžkou formu. Po letech zkoušení různých přípravků, terapií atd. jsme došly k závěru, že kortikoidy během muchařské sezóny jsou nejhumánnější:-) Což samozřejmě potenciálnímu novému majiteli zvyšuje náklady na držení koně.

A teď co s ním? Prodat? Darovat? Dát do bezplatného pronájmu? Utratit? Nechceme, aby skončil špatně, ať už si pod tím představíme cokoliv. Vůbec nemáme zkušenosti s prodejem koní v této cenové kategorii (tedy někde na nejnižším levelu). A netuším, co můžeme čekat. Co radíte?

Není to úplně urgentní, máme čas to tak půl roku řešit. Ale musíme se někam posunout.

8.9.2020 17:31
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Tak tady je dobrá rada velmi těžká. Snad darovat někomu koho zná a ví jak by s koněm pravděpodobně zacházel.
No a jinak cesta za duhový most v takovémto případě není ze strany majitele žádné zlo. Hodnotím to jako zodpovědné jednání, žádné přehazování potíží na jiného majitele (který si při nákupu ani nemusí uvědomovat do čeho jde - představa že deka a maska postačí atd.)

8.9.2020 17:36
Slon Indický

XXX.XXX.121.35

Zkusila bych rozhodit sítě mezi známé a známé známých, třeba se někdo, kdo by ho chtěl a mohl by ještě dobře posloužit našel. To bývají často úspěšnější prodeje, pokud někdo zná valacha i nové majitele (ne vždy se to ale vydaří i tak).
Přes inzerát bych spíš čekala mraky nezkušených lidí, co si vůbec nedokáží představit, co je čeká a kolik to bude stát, případně zastánce přírodní léčby a homeopaty, co v tom koně nechají "vykoupat".
Pokud máte dostatek času se zájemci prokousávat a filtrovat, třeba taky někoho seženete.
No a psychicky se vyrovnat s možností, že kůň opravdu dobře neskončí - i ten nový majitel ho může po čase třeba poslat dál a už to neovlivníte. Pokud mu chcete dát šanci a poslat ho dál, tak to udělejte a po jeho dalším osudu nepátrejte.
Varianta uspání je podle mého názoru milosrdná, protože bohužel starší valach s těžkou formou letní vyrážky je kandidát na nákladnou léčbu a nevyužitelného koně do budoucna a je možné, že nový majitel si to opravdu během dalších třeba 2 let rozmyslí a pošle koně zase dál, do nekončícího kolotoče dalších a dalších domovů.
Držím palce, ať už to dopadne jakkoliv.

8.9.2020 17:45
deauville

XXX.XXX.46.69

No právě... cestou za duhový most (jak já tenhle eufemismus nesnáším:-) už několik mých zvířat, včetně koní, prošlo... A vždycky to bylo tehdy, když prostě nebylo jiné východisko.

Ale tady si nejsem úplně jistá - pro srovnání, mému důchodci je 24 let, vzala jsem si ho v 16 letech s tím, že je kvůli artróze nepojízdný, během těch osmi let jsme zažili opravdu leccos, od těžkého zánětu rohovky přes trepanaci dutin kvůli zánětu dutin, několikrát flegmónu, zánět močového měchýře... No, ale můj kůň je jinak pošetřený:-) OK, přebrala jsem ho s odpovědností a tušila, že to tak bude a a zaplať Bůh, mám peníze, takže mě to tolik nebolí. Ale vím, že už nic podobného prožít nechci, nejde ani tak o peníze, ale o ten stres kolem toho.

No, ale k čemu mířím - ve srovnání s mým valachem je kamarádčin valach vlastně úplně zdravý a náklady na jeho léčbu "muchařiny" zanedbatelné... takže do toho ještě těžké morální dilema, proč léčit mého valacha (furt něco, ale na umření to není) a nechat utratit zvíře, které je v podstatě zdravé.

Omlouvám se, nějak si to nedokážu v hlavě všechno srovnat. Kdyby se jednalo o cizí koně, mám priority srovnané, ale takhle, když je oba znám...

8.9.2020 18:06
Slon Indický

XXX.XXX.121.35

Rozumím tomu morálnímu dilematu, bohužel je koní tak moc, že se jim stálý a zodpovědný majitel hledá dost těžko i pokud jsou zdraví.
A lidé, kteří na zdravotně načatého koně kapacity mají, už nejspíš s nějakým podobným koněm prošli (asi jako vy), a znova to zažít nechtějí.
Takže zbývá jako zájemce někdo, kdo vlastnictvím koně s problémy ještě neprošel, a pak jsou různé reakce - někdo je pečovatelský typ a takového koně dochová, a někdo není a pošle ho dál.
Chápu, že utrácet koně, který je využitelný a při správném managementu spokojený, je dost zlá představa. Jen nikdo nedokáže odhadnout, jestli budete mít štěstí a narazíte na zájemce, co ten management dodrží, a nebo třeba prostě hodí koně ven na 24/7 a jednou týdně nastříká repelentem a dá mu na hlavu masku.

8.9.2020 19:37
sisi58

XXX.XXX.191.1

Většina zde pravidelně diskutujících ví, že já těžkou muchařku mám. Navíc dušnou. Řeším to 10 let, každou sezónu. Starám se dobře, kobyla je, v rámci možností, spokojená a i dobře vypadá. Ale kdybych věděla, do čeho jdu, NIKDY, NIKDY, NIKDY bych si ji znovu nekoupila.
Pokud chcete pečovat dobře, je to každodenní boj od jara do podzimu.Vloni jsem síťovku sundávala koncem října.
Další věc je, že pokud se nepečuje, kůň neskutečně trpí. Trochu to lze přirovnat ke kopřivce či neštovicím u lidí. Svědí a svědí vás kousance, a svědí vás, když se rozdrásané hojí. Když se dostanete k něčemu, o co se dá drbat, drásáte si svědící místa do krve a ty se pak hojí a svědí. A pořád dokola.
Pokud neseženete pečovatelský typ, co si v tom libuje, nechte koně uspat. To peklo, co by ho čekalo u nějakého ignoranta, lze přát tak masovému vrahovi, ne koni. Každý, kdo chová na muchařovi, by měl být zastřelen.

9.9.2020 08:26
bassrock

XXX.XXX.251.2

Souhlas se sisi!

Mám muchařku jenom s lehkými projevy, ale i tak je to neustálý boj, mě stačí mazat obden, ale v exponovaných dnech jezdím ošetřovat a mazat každý den.
Pokud bych znovu pořizovala koně, nikdy bych vědomě nekoupila muchaře!
Sama trpím atopickým ekzemem, takže si dovedu živě představit to peklo, co ti koně zažívají.
Co se týče případu výše, bála bych se, že nový majitel bude zkoušet "cobykdyby", popř. "to nechá na přírodě" a to pro koně bude šílené.

9.9.2020 09:02
deauville

XXX.XXX.30.49

Trochu OT - ale proč to neřešíte kortikoidy? Podle mě není nijak závratně drahé a koni se výrazně uleví - já už muchaře také měla, sice daleko lehčí případ, ale kortikoidy na sezónu to řešily naprosto spolehlivě... A u tohoto těžkého muchaře sice kortikoidy nepomůžou na 100 % (muchařská deka nutná), ale opravdu výrazně zvýší kvalitu života... nebe a dudy. Když vezmu v úvahu, kolik stojí ta různá mazadla (ano, některá pomáhají) a potravinové doplňky (ty jsou zpravidla k ničemu), případně úprava stájového managementu, tak mi z toho kortikoidy vychází nejlépe...

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.9.2020 09:22

deauville: asi jste přehlédla, zadavatelka psala "Po letech zkoušení různých přípravků, terapií atd. jsme došly k závěru, že kortikoidy během muchařské sezóny jsou nejhumánnější:-) "

9.9.2020 09:29
deauville

XXX.XXX.30.49

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
deauville: asi jste přehlédla, zadavatelka psala "Po letech zkoušení různých přípravků, terapií atd. jsme došly k závěru, že kortikoidy během muchařské sezóny jsou nejhumánnější:-) "

Já jsem zadavatelka a reaguji na sisi58 a bassrock. Takže ty kortikoidy "vyzdvihuji" já a ptám se ostatních na důvody, proč je nepoužívají, protože mě to zajímá.

9.9.2020 10:11

deauville napsal(a):
Já jsem zadavatelka a reaguji na sisi58 a bassrock. Takže ty kortikoidy "vyzdvihuji" já a ptám se ostatních na důvody, proč je nepoužívají, protože mě to zajímá.

jo pardón, tak to jsem tedy přehlédla já :-D

9.9.2020 10:45
bassrock

XXX.XXX.251.2

deauville napsal(a):

Za mě - zvládáme s Killitchem a maskou, o kortikoidech jsem ani nepřemýšlela ani mi je nikdo nedoporučoval. Z vlastní zkušenosti atopika mám tak nějak zažito, že pokud to jde bez nich, tak raději tak.
A tedy netroufla bych si šmahem říci, že úprava krmení nepomůže. Určitě neuškodí a podpoří imunitu.

Jak často podáváte kortikoidy a jaké, jestli se můžu zeptat.

9.9.2020 16:16
deauville

XXX.XXX.46.69

bassrock napsal(a):
Za mě - zvládáme s Killitchem a maskou, o kortikoidech jsem ani nepřemýšlela ani mi je nikdo nedoporučoval. Z vlastní zkušenosti atopika mám tak nějak zažito, že pokud to jde bez nich, tak raději tak.
A tedy netroufla bych si šmahem říci, že úprava krmení nepomůže. Určitě neuškodí a podpoří imunitu.

Aha, tak když se to dá zvládnout s maskou a Killitchem, to nic není:-)

Normálně Prednison, v tabletkách, dávkování je třeba probrat s vetem, ideální je začít před začátkem muchařské sezóny, začíná se vyšší dávkou a postupně se snižuje, až na nějakou "záchovnou" úroveň, kdy se příznaky ještě neprojevují. Letos nás Prednison vyšel na nějakých 5 000 Kč, ale proto, že jsme začali pozdě a navíc jsme koně stěhovali, nové ustájení je prostě v tomto ohledu pro muchaře "agresivnější", myslím, že jinak to vyjde tak na polovinu.

Mému nebožtíkovi, taktéž muchařovi, daleko lehčímu případu, avšak v ustájení, kde nebyli ochotni zabývat se dekou, jsem nechávala kortikoidy píchat, byly to "depotní" kortikoidy, prý se ale už nevyrábí. Dvě injekce na sezónu, cena za jednu i s aplikací 700 Kč...

Jinak u nás úprava krmení nikdy nepomohla, a že jsme to fakt konzultovali s kdekým. Čímž neříkám, že to nemůže fungovat, u autoimunitního onemocnění člověk nikdy neví.

Ale prostě Prednison je Prednison:-)

Neregistrovaný uživatel

9.9.2020 16:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.195

Mám teď možnost koupit krásného charakterniho koně s letní vyrazkou slabou, v místě ustajeni se letos neprojevila. Já bych ho ale měla na prasnem statku.

Co radite, koupit, nekoupit?

9.9.2020 17:08
deauville

XXX.XXX.46.69

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Mám teď možnost koupit krásného charakterniho koně s letní vyrazkou slabou, v místě ustajeni se letos neprojevila. Já bych ho ale měla na prasnem statku.

Co radite, koupit, nekoupit?

Čistě za mě - letní vyrážka má spoustu stupňů, záleží na stupni postižení. Dopředu Vám nikdo neřekne, zda to na prašném statku bude horší či lepší, neb záleží na tom, co koni letní vyrážku způsobuje (druhy hmyzu, některé byliny atp. atp.).

Nicméně pokud se opravdu jedná o charakterní zvíře, do letní vyrážky bych šla. V mém životě se objevili 4 koně s letní vyrážkou, z toho tři byli snadno "menežovatelní", jen jeden (o kterém je řeč v celém příspěku) prostě potřebuje kortikoidy.

Nikdo, ani jakýkoliv vet, Vám nebude schopen říct, jak se bude letní vyrážka projevovat v novém ustájení, neb je ovlivněna celou řadou faktorů - počasí, krmení, výskyt hmyzu (v sušších oblastech je ho vždycky méně) atd.

V každém případě počítejte se zvýšenými finančními náklady na koně, ať už se bude jednat o kosmetiku, deky, kortikoidy či cokoliv. Nicméně pokud jste s tím smířena a pokud je kůň opravdu charakter, nebála bych se toho. Levnějšíí než astmatik či artrotik:-)

Neregistrovaný uživatel

9.9.2020 17:22
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.195

Děkuji za reakci. Ten kůň není úplně levný, chtějí za něj 80 000, takže to budu muset ještě promyslet, o zvýšených nákladech vím...kdyby zůstal v místě svého božského ustajeni, tak neváhám, ale bohužel je to daleko. Hmyzu je u nás dost, máme vedle i kravin:/

9.9.2020 18:27
sisi58

XXX.XXX.191.1

bassrock napsal(a):

Kortikoidy na jednu stranu pomáhají, na druhou škodí. Viz např. příbalový leták:

PŘÍBALOVÁ INFORMACE PRO Dexadreson
6. NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY

O kortikosteroidech jako dexamethason je známo, že vyvolávají řadu vedlejších účinků.
Zatím co jednorázově podané vyšší dávky jsou obecně dobře tolerovány, ovšem závažné nežádoucí účinky mohou být pozorovány při dlouhodobém užívání nebo v případech kdy jsou podávány estery s prolongovaným účinkem. Proto by měly být obecně dávky při střednědobém nebo dlouhodobém podávání tak nízké jak je to nezbytné pro potlačení klinických příznaků.
Samotné steroidy mohou v průběhu léčby vyvolat symptomy Cushingova syndromu zahrnující výraznou změnu metabolismu tuků, karbohydrátů, bílkovin a minerálů, následkem čehož může dojít například k přerozdělení tělesného tuku, slabosti a úbytku svalů a osteoporóze.
Systémově podávané kortikosteroidy mohou vyvolat polyurii, polydipsii a polyfagii především v úvodní fázi léčby. Některé kortikosteroidy mohou při dlouhodobém používání vyvolat retenci sodíku a vody a hypokalémii. Systémové kortikosteroidy mohou vyvolat ukládání vápníku v kůži (calcinosis cutis).
Kortikosteroidy mohou zpomalovat hojení ran a jejich imunosupresivní účinek může snižovat rezistenci k infekcím nebo probíhající infekce zhoršovat.
U zvířat léčených kortikosteroidy byl popsán výskyt gastrointestinálních ulcerací. Ulcerace mohou být zhoršeny u pacientů s poraněním míchy, kterým jsou zároveň podávány nesteroidní protizánětlivé látky.
Steroidy mohou způsobit zvětšení jater (hepatomegalii) a elevaci jaterních enzymů v séru."

Mám je v záloze, ale nikoli pro muchařinu, nýbrž pro dušnost. Za 9 let, co je má kobyla dušná, je dostala celkem 3 x.
Je to takové vyhánění čerta ďáblem.

9.9.2020 18:45
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Taky jako atopik kortikoidy i lokálně co nejvíce omezuji.
Při tom celkovém podání pozorujete i nějaké z nežádoucích účinků? Z toho bych měla já obavu - ovšem nevím, jestli je u koně třeba nekróza kosti v souvislosti prodáváním kortikoidů taky možná.

9.9.2020 20:22

Dotaz napsal(a):
Taky jako atopik kortikoidy i lokálně co nejvíce omezuji.
Při tom celkovém podání pozorujete i nějaké z nežádoucích účinků? Z toho bych měla já obavu - ovšem nevím, jestli je u koně třeba nekróza kosti v souvislosti prodáváním kortikoidů taky možná.

Ano.

9.9.2020 20:24
akscha

XXX.XXX.26.89

Nechci se plest, ale nekroza kosti podle me souvisi s opravdu vysokymi davkami (meli ji napr. nekteri prezivsi SARS).

9.9.2020 20:34
Dotaz

XXX.XXX.235.225

akscha napsal(a):
Nechci se plest, ale nekroza kosti podle me souvisi s opravdu vysokymi davkami (meli ji napr. nekteri prezivsi SARS).

Právě netuším, jaké dávky dostává kůň, jen mě zajímá, jestli pozorovali na koni i nějaké nežádoucí účinky téhle medikace.

9.9.2020 20:37

akscha napsal(a):

Však jo. Já měla na mysli dlouhodobé podávání, kdy může nastat kumulativní účinek. Prostě to riziko tam je. Čímž nezpochybňuji jejich léčebný efekt v mnoha případech.

9.9.2020 20:43
Horsana

XXX.XXX.40.140

Neviem, prečo kortikoidy vyvolávajú v ľuďoch toľkú hrôzu, zrejme je to pozostatok z minulosti, kedy sa podávali nejaké depoty.

Nikdy som na žiadnom koni negatívne vedľajšie účinky nepozorovala a to skutočne ani pri niekoľkomesačnom používaní, fígeľ je skôr ich vysadiť, musí sa to robiť postupne.
Sama užívam inhalačné kortikoidy a bez nich by bola kvalita môjho života v háji, užívam ich veky, od 18 rokov, mám 40. S dávkou samozrejme hýbem, už to mám za roky vychytané.

Kortikoidy by asi nebolo liekom prvej voľby najmä pri obéznych poníkoch, či primitívnych plemenách, no sú to lieky, ktoré sa bežne v praxi používajú a majú svoje opodstatnenie. U muchárov okamžite uľavia od svrbenia a verím, že ak to inak nejde, dokážu koňovi zabezpečiť v sezóne hmyzu komfort.

Sama mám koňa s mucharinou, testovať som ho zatiaľ nedala, on má sezónu až na jeseň, našťastie a iba mierna forma, zvládnuteľná repelentami, zatiaľ.

9.9.2020 20:50
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Dotaz napsal(a):
Právě netuším, jaké dávky dostává kůň, jen mě zajímá, jestli pozorovali na koni i nějaké nežádoucí účinky téhle medikace.

Tak já vím o dusném koní co měli po dlouhodobém užívání kortikoidů poškozené srdce. Také se u koní uvádí schvácení po užívání kortikoidů.
Moje máma z nich má cukrovku.
Ale jestli se má někdo dusit, nebo debat a kousat do krve, tak to je užití na místě.

10.9.2020 07:25
deauville

XXX.XXX.46.69

Souhlas s Horsanou. Můj nevlastní syn veterinář, aniž by zpochybňoval vedlejší účinky popsané v příbalovém letáku, tvrdí, že než konkrétního koně kortikoidy nějak "poškodí", umře stejně na něco jiného:-)

Nejsem vet, nerozumím tomu, a už vůbec nechci srovnávat s lidmi, protože jako člověk zkušenosti s kortikoidy nemám. Ale ze zkušenosti s koňmi - ne, nikdy žádný kůň, který v mém okolí požíval kortikoidy (ať už kvůli muchařině nebo dušnosti či jinému autoimunitnímu onemocnění), vedlejší účinky neměl. A poměr cena/zvýšení kvality života koně je podle mě u kortikoidů markantní.

Konkrétně u muchařiny se nejedná o vysloveně dlouhodobé používání, jde o to vychytat sezónu a nastavit správné dávkování.

10.9.2020 07:27
deauville

XXX.XXX.46.69

Dotaz napsal(a):

Ne. nikdy. Ale jistě, jsou koně, kteří by kortikoidy dostávat neměli (viz příspěvek Horsany) nebo jen velmi, velmi uvážlivě, a pak také záleží právě na těch dávkách. Ale tohle je vždycky na poradě s vetem.

10.9.2020 07:35
Rif Du Madon

XXX.XXX.70.103

Horsana, na nás púšťali hrozu z kortikoidov už na škole, v každej učebnici a v každej ústnej zmienke o nich, boli vypichnuté nežiadúce účinky. To ako a kedy ich používať, zaniklo v šume. Mám pocit, že vačšina kolegov na to prišla, až keď ich sami potrebovali.
Moja prvá kortiko skúsenosť prišla s plesnivým senom, keď sa mi valach začal postupne dusiť. Zabrali mu krásně, ale stále vo mne prevládal ten zasiaty strach z nežiadúcich účinkov.
Druhá a rozhodujúca skúsenosť bola s muchárkou, ktorú mal moj bývalý, MUDr. Jednoho dňa som ju v boxe našla s bruchom komplet do živého, splývajúce rozškrabané plochy koledujúce si o superinfekciu. Prehltla som hrdosť a zavolala mu, či videl to brucho a čo má kobyla za liečbu, že som tam a kľudne ju natriem. Bol dva týždne na kongrese a má tam repelent. A hlavne na ňu nemám patlať kortikoidy, lebo majú nežiadúce účinky...Rozrobila som zbytok kortikoidov po valachovi do vazeliny, kobyle namazala brucho a za dva dni bola ako nová. Zbytok sezóny prežila komfortne s repelentom. Teraz má novú paničku a aj cez super menežment, deku, masku, sa jej to v lete zhorší. Ale stačí to utnúť lokálným kortikoidom a je priestor na režimové opatrenia, ktoré potom stačia do konca sezóny.
Za mňa rozhodne kortikoidy áno. Problém vidím v tom, že veľa majiteľov po podaní kortikoidov vidí zlepšenie a na režimové opatrenia sa vykašle. A v ďalších kolách účinok slabne a rozbieha sa začarovaný kruh.
Perfektnú skúsenosť na podráždenú kožu aj mucharinu mám so sírou. V lete formou kúpania v sírovom šampóne (Diafarm STS, Gotlieb pre psy so sírou). A existuje sírový krémový základ (Likochem). Téglik stojí 50kč, je to koncentrát a dá sa rozmiešať v čomkoľvek. Vydrží na koži dva-tri dni, mastnota sa vstrebá a žltá síra ostane na povrchu a smrdí. Super potlačí svrbenie a odpudzuje muchy.

10.9.2020 10:07
deauville

XXX.XXX.46.69

Jojo, síru taky doporučuju. Nám hodně ulevuje Biohautöl od Leovetu, kde je taky síra obsažena, ale je to dost drahý přípravek. A pak také používám "pig oil" (nevím, jak se to překládá do češtiny), ale v UK se používá na ochranu spěnek rousnatých koní typu Iristh cob před blátem a vhlkem. Je to směs oleje a síry. Používám právě na letní vyrážku a taky super.

Ale tu síru smíchat s krémem teda fakt zkusím.

10.9.2020 10:23
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Je krásné jak se tu sdílí poznatky z praxe.:-)
Mám z toho vážně velkou radost.

10.9.2020 11:03
Rif Du Madon

XXX.XXX.70.103

Na Leovet bio oil mě navedla Koně, už jsem ho strkala na e-shopu do košíku, ale ta cena mě zabila. Rozklikla jsem složení a tam síra:).
Ten krémový základ na fotce v nabídce vypadá hustý, ale je to snadno roztíratelné i míchatelné. Je tam přidán nějaký alkohol, který se po namazání ihned odpaří a zbyde smrad síry. Bacha, štípe to v očích, nejdřív jsem si to namazala sobě na ruce, abych otestovala a šáhla si do oka:) Stačí namazat opravdu tenkou vrstvu, nebo to rozmíchat v oleji nebo obyč krému, když je potřeba mazat větší plochu.

10.9.2020 11:10
Rif Du Madon

XXX.XXX.70.103

Koukla jsem na ten pig-oil. No to je přesně to, co mě napadlo, rozmíchat sírový základ v oleji:) Ta cena mě fascinuje.
https://www.veciprokone.cz/obchod/kosmetika-pro-kone/pig-oil-preparat-k-peci-o-nohy-proti-podlomum-5-l-752/

10.9.2020 11:13
Rif Du Madon

XXX.XXX.70.103

https://www.likochem.cz/kremovy-zaklad-s-obsahem-aktivni-siry-50-g/

Tady je ten krémový základ. Když se to vezme ve větším balení, asi lze i levněji. Já mám 50gr kelímek a bude stačit na dlouho. Má to nějakou omezenou dobu trvanlivosti.

10.9.2020 11:40
deauville

XXX.XXX.46.69

No, ja ten pig oil kupuju v UK, takže plus poštovné:-) Ale když se objednalo velké balení, vyšlo to levneji než Biohauptol od Leovetu. Nikdy me nenapadlo, ze se to da vyrobit.

Jeste otazka - Vy tu síru z Likochemu rozpouštíte v oleji? Je jedno, jakém (rostlinný, minerální...)?

10.9.2020 12:08
Rif Du Madon

XXX.XXX.70.103

Měla jsem v plánu to rozmíchat buď v měsíčkovém nebo nějakém krému, nebo v oleji. Ale zatím na to nedošlo ani jsem nedomyslela, v jakém. Poník má pouze pár malinkých míst, které si drbe. Tak udělám prstem kolečko 1-2cm, kvůli tomu se mi to nechce ředit. Kdybych měla spotřebu na veliké plochy, tak nějaký levný olej. Dobře a dlouho drží vazelina, do té by to bylo potřeba vmíchat mixérem, to bych volila v případě, že není možnost koně mazat denně.
Ten základ má koncentraci síry 8%, nemám tucha, kolik je potřeba pro dosažení účinku. Plánovala jsem i otestovat různé ředění a koncentraci, ale při té malé spotřebě se k tomu asi nedostanu.
Většina krémových základů obsahuje olivový olej, tak ten by byl asi ideální na ředění.

10.9.2020 12:26
sisi58

XXX.XXX.191.1

Rif Du Madon napsal(a):
Koukla jsem na ten pig-oil. No to je přesně to, co mě napadlo, rozmíchat sírový základ v oleji:) Ta cena mě fascinuje.
https://www.veciprokone.cz/obchod/kosmetika-pro-kone/pig-oil-preparat-k-peci-o-nohy-proti-podlomum-5-l-752/

5 litrů za 1200,- peněz? To je brnkacka. Běžně se litr čehokoliv pro muchaře pohybuje od 600,- víš. Třeba Killitch je za 1500,- litrovka. Pomáhá, ale musí se mazat a mazat.
Ten,kdo by vynalezl a distribuoval mazání pro muchaře, které funguje, tak ten by byl z fleku milionář.

10.9.2020 12:42
deauville

XXX.XXX.46.69

Rif Du Madon napsal(a):
Měla jsem v plánu to rozmíchat buď v měsíčkovém nebo nějakém krému, nebo v oleji. Ale zatím na to nedošlo ani jsem nedomyslela, v jakém. Poník má pouze pár malinkých míst, které si drbe. Tak udělám prstem kolečko 1-2cm, kvůli tomu se mi to nechce ředit. Kdybych měla spotřebu na veliké plochy, tak nějaký levný olej. Dobře a dlouho drží vazelina, do té by to bylo potřeba vmíchat mixérem, to bych volila v případě, že není možnost koně mazat denně.
Ten základ má koncentraci síry 8%, nemám tucha, kolik je potřeba pro dosažení účinku. Plánovala jsem i otestovat různé ředění a koncentraci, ale při té malé spotřebě se k tomu asi nedostanu.
Většina krémových základů obsahuje olivový olej, tak ten by byl asi ideální na ředění.

Aha, tak ten olivový olej vyzkouším.

Já mám s tou sírou bohužel jednu negativní zkušenost, a sice na mém valachovi, kterému mažu pig oilem spěnky (trpí na zimní podlomy), se to s tou sírou nesmí přehánět, neb použitá ve větším množství mu dráždí kůži na těch spěnkách, které má bílé... čili proto mě zajímá i ta koncentrace, ale to zřejmě je nutné vyzkoušet.

10.9.2020 13:26
Rif Du Madon

XXX.XXX.70.103

deauville napsal(a):
Aha, tak ten olivový olej vyzkouším.

Já mám s tou sírou bohužel jednu negativní zkušenost, a sice na mém valachovi, kterému mažu pig oilem spěnky (trpí na zimní podlomy), se to s tou sírou nesmí přehánět, neb použitá ve větším množství mu dráždí kůži na těch spěnkách, které má bílé... čili proto mě zajímá i ta koncentrace, ale to zřejmě je nutné vyzkoušet.

Teď jste mi ale vnukla nápad. Poník má bílé rousnaté nohy a tak jednou dva krát v létě se mu udělají stroupky. Aniž bych to zkoumala, máznu to belodermem/belogentem a je klid. Nebo koupu v tom sírovém šamponu, tam je koncentrace určitě nižší. Poslední dobou ale pořád jednou zadní drbe druhou, myslela jsem, že odhání mouchy, ale žádné tam nebyly. Když ho drbu na spěnkách, je v extázi:). Zahajuji tedy testy koncentrace síry. Přesná koncentrace je to, co není napsáno u všech těch komerčních přípravků. Začnu s obyč slunečnicovým.
Orientačně jsem mrkla na kosmetické výrobky, obsah síry 1-6%. Krémový základ má 8%.
V originál pig-oilu je minerální. Kdyby z nějakého důvodu nefungoval jedlý doma z kuchyně, zkusím např. : https://eshop.ekokoza.cz/cs/bily-mineralni-olej.html

10.9.2020 15:12
etnies86

XXX.XXX.245.26

napadlo mě co to smíchat s tou měsíčkovou vazelínou z dm. krásně hojí. super cena. jestli by se teda síra a měsíček nemlátil

10.9.2020 15:40
Rif Du Madon

XXX.XXX.70.103

To by mělo jít bez problémů, v originál Leovet oilu měsíček je, takže vyzkoušená kombinace.
Na tom Likochemu mají i čistou síru 100%, 20g za 10kč. Coz otvírá dveře domácí chemické laboratoři. Nejpoužívanější koncentrace síry pro kozmetiku je po rychlém průzkumu asi 2% (vyjma léčby svrabu).
20g 100% síry + 1l oleje hodí cca 1litr 2% olejíčku. Cena dle použitého oleje. Síra se dobře rozpouští v etanolu. Když to nepůjde rozmíchat jen síra + olej, rozpustíme síru v panáku a vmícháme do oleje.

10.9.2020 15:41
deauville

XXX.XXX.46.69

etnies86 napsal(a):
napadlo mě co to smíchat s tou měsíčkovou vazelínou z dm. krásně hojí. super cena. jestli by se teda síra a měsíček nemlátil

No, ono bude právě problém spíš v té konzistenci - do vazelíny budete muset tu síru nějak rozmixovat, do oleje ji nasypete a zatřepete:-) Aspoň tak si to představuju já.

10.9.2020 15:48
Rif Du Madon

XXX.XXX.70.103

Od toho je ten hotový krémový základ, polotovar. Mrkněte v DM, jestli nemají měsíčkový krém. Ten bude mít stejnou konzistenci.
Do vazelíny půjde krémový základ rozmixovat mixérem. Nebo čistou síru rozpustit v etanolu a pak vmixérovat do vazelíny.

Pak sem určitě musíme dát fotky koní po namazání produkty a vyválení v prachu...:)

10.9.2020 17:40

...a nešla by ta vazelína "rozpustit " ve vodní lázni? a pak dát síru? (jak když vaříte konopnou mast ) a co sádlo...

10.9.2020 17:44
Horsana

XXX.XXX.40.140

Rif du Madon - síra, woooow, tak to je super tip, dík moc :)

Ad kortikoidy a ich užívanie - mám čerstvú, pár hodinovú skúsenosť, kedy majiteľka koňa s astmou ZASE samovoľne manipulovala s dávkou (lebo kortikoidy sú vražda, môžeš vysvetľovať, že inhalačné a blablabla) a zabudla sa mi o tom zmieniť, koňovi sa dosť pohoršilo, pani previedla niekoľko oscarových scén, jedno oko by neostalo suché, no keďže pani poznám, tak som mrkla do receptov, kedy sme naposledy a čo predpisovali a ups, bolo jasné, že s dávkou musela dramaticky manipulovať smerom dole, pretože by si dávno musela dať predpísať nové balenia.

...

10.9.2020 17:47
sisi58

XXX.XXX.191.1

Rif Du Madon napsal(a):
Od toho je ten hotový krémový základ, polotovar. Mrkněte v DM, jestli nemají měsíčkový krém. Ten bude mít stejnou konzistenci.
Do vazelíny půjde krémový základ rozmixovat mixérem. Nebo čistou síru rozpustit v etanolu a pak vmixérovat do vazelíny.

Pak sem určitě musíme dát fotky koní po namazání produkty a vyválení v prachu...:)

Nebo je možno dát síťovou deku,jak vypadá zevnitř, když se kůň namaže a posléze zadekuje. Neboť věřte, že mé kobyle vadí, i když na ni sedne moucha domácí, která nekouše, jen popochází. Bez deky to nepůjde.

10.9.2020 17:49
sisi58

XXX.XXX.191.1

Horsana napsal(a):

Ad kortikoidy a ich užívanie - mám čerstvú, pár hodinovú skúsenosť, kedy majiteľka koňa s astmou ZASE samovoľne manipulovala s dávkou (lebo kortikoidy sú vražda, môžeš vysvetľovať, že inhalačné a blablabla) a zabudla sa mi o tom zmieniť, koňovi sa dosť pohoršilo, pani previedla niekoľko oscarových scén, jedno oko by neostalo suché, no keďže pani poznám, tak som mrkla do receptov, kedy sme naposledy a čo predpisovali a ups, bolo jasné, že s dávkou musela dramaticky manipulovať smerom dole, pretože by si dávno musela dať predpísať nové balenia.

...

Takové lidi strčit do mraveniště, ať si užijí kousání a svědění.

10.9.2020 17:56
Horsana

XXX.XXX.40.140

sisi58 napsal(a):
Takové lidi strčit do mraveniště, ať si užijí kousání a svědění.

To je astmatik, takže možno pridusiť poriadne....

10.9.2020 18:00
sisi58

XXX.XXX.191.1

Horsana napsal(a):
To je astmatik, takže možno pridusiť poriadne....

Teď mě zrovna nenapadá, co udělat s člověkem, co škodí. Já tu vyhrožuji, ale jsem sralbotka.
I když,teď jsem se zastala staré fenky u boudy na řetazu. No hádejte, jak to dopadlo?!

10.9.2020 18:26
Horsana

XXX.XXX.40.140

sisi58 napsal(a):
Teď mě zrovna nenapadá, co udělat s člověkem, co škodí. Já tu vyhrožuji, ale jsem sralbotka.
I když,teď jsem se zastala staré fenky u boudy na řetazu. No hádejte, jak to dopadlo?!

Nič.
Vyhnúť sa mu, ochrániť svoje drahocenné nervy a naučiť sa rozlišovať medzi vecami, ktoré človek ovplyvniť dokáže a ktoré nie.

10.9.2020 20:02
sisi58

XXX.XXX.191.1

Horsana napsal(a):
Nič.
Vyhnúť sa mu, ochrániť svoje drahocenné nervy a naučiť sa rozlišovať medzi vecami, ktoré človek ovplyvniť dokáže a ktoré nie.

To bych ovšem nesměla jezdit 2 x denně okolo.
Fence už je 15,5 roků. Jen Bůh ví, jak dlouho ještě vydrží. Tak jsem si říkala, že by dožila alespoň ve sklepě, či v garáži. Nepovedlo se. Smutek.

neverend

10.9.2020 21:04
neverend

XXX.XXX.213.247

Ach jo, to snad je lepší ani nevědět.🙁

11.9.2020 08:03
Rif Du Madon

XXX.XXX.70.103

Tak jsem krémový základ se sírou 8%, 50gr rozmíchala v asi 1,5dl slunečnicového oleje. Vznikla suspenze, mazala jsem to holými rukami a dobrý. Poté jsem si z oka lovila mouchu, a tato koncetrace již neštípe:), takže lze mazat i kolem očí a na citlivou kůži. Poni jsem napatlala rousy, zatím se neošívá a po vyjížďce po kraji oranice kupodivu nemá obalené rousy hlínou:) Pro aplikaci by to chtělo lahvičku z úzkým hrdlem, vždy před použitím protřepat.
Origo farmaceutický postup pro výrobu masti je, že se čistá síra roztíra za tepla s parafinem a trochou vazeliny a pak se postupne přimícha zbytek vazeliny. To bude dobré pro období bahna a mokra na nohy. Nebo síra v minerálním oleji. Kombinace se slunečnicovým olejem vypadá fajn na snadné roztírání na veliké plochy i ohledně ceny. Pro opravdu hnusnou rozjetou muchařinu přimíchat kortikoid dle chutě a potřeby:)

11.9.2020 08:16
Rif Du Madon

XXX.XXX.70.103

Horsana napsal(a):

...

Síru má manžel vyskúšanú na vlčiakovi s otrasnou kožou, nič mu nezaberalo, až ho zo zúfalstva vykúpal v tom šampóne. V šampónovej koncentrácii bežne predávanej to toleruje aj do živa rozškriabaná koža a ukľudňujúci účinok je okamžitý.
Pri tej super cene za 100% síru začnem experimentovať s olejmi, krémami a masťami. Kamoška má modelovú pacientku, keď sa "zadarí" aj s velkými postihnutými plochami, tak budúcu sezónu vyskúšam aj porovnať účinok síra / kortikoid.

Téma pacientské compliance mi sposobuje koprivku. Ešte že nikoho nemusím liečiť:) A preto už neľutujem, že nie som vet, lebo zvieratá majú majiteľov.

11.9.2020 08:23
Rif Du Madon

XXX.XXX.70.103

sisi58 napsal(a):
Nebo je možno dát síťovou deku,jak vypadá zevnitř, když se kůň namaže a posléze zadekuje. Neboť věřte, že mé kobyle vadí, i když na ni sedne moucha domácí, která nekouše, jen popochází. Bez deky to nepůjde.

Deka bez debaty. Mechanická bariéra je jediné, co nemůže ztratit účinnost a zvyšuje účinnost repelentů, mazadel a kortikoidů, čím snižuje jejich spotřebu a potřebu, ideálně na minimum nebo nulu.

11.9.2020 08:26
deauville

XXX.XXX.46.69

Rif Du Madon napsal(a):
Tak jsem krémový základ se sírou 8%, 50gr rozmíchala v asi 1,5dl slunečnicového oleje. Vznikla suspenze, mazala jsem to holými rukami a dobrý. Poté jsem si z oka lovila mouchu, a tato koncetrace již neštípe:), takže lze mazat i kolem očí a na citlivou kůži. Poni jsem napatlala rousy, zatím se neošívá a po vyjížďce po kraji oranice kupodivu nemá obalené rousy hlínou:) Pro aplikaci by to chtělo lahvičku z úzkým hrdlem, vždy před použitím protřepat.
Origo farmaceutický postup pro výrobu masti je, že se čistá síra roztíra za tepla s parafinem a trochou vazeliny a pak se postupne přimícha zbytek vazeliny. To bude dobré pro období bahna a mokra na nohy. Nebo síra v minerálním oleji. Kombinace se slunečnicovým olejem vypadá fajn na snadné roztírání na veliké plochy i ohledně ceny. Pro opravdu hnusnou rozjetou muchařinu přimíchat kortikoid dle chutě a potřeby:)

Díky moc za experiment, tohle se fakt hodí:-) Hned jdu na to:-)

11.9.2020 08:43

Tiše si tady čtu a čerpám inspiraci a informace. Děkuji

Snad je nikdy nebudu potřebovat.

11.9.2020 09:43
Rif Du Madon

XXX.XXX.70.103

file:///C:/Users/101348/Desktop/Benzylbenzo%C3%A1t.pdf

Přidávám hezké počtení o benzyl-benzoátu:)
Je účinnou složkou Killitche. Rozpustný v mastných olejích. Lze ho koupit na e-bayi. A určitě lze na recept v lékárně, je běžnou složkou míchaných kožařských léků. Má vysoký výskyt alergických reakcí, opatrně s koncentrací.

Přidejte reakci

Přidat smajlík