Ahoj, zajímalo by mě, co doporučíte pro sportovního koně, klisna, 15 let, závodí parkur L**, na přibrání. Hledám něco, čím ji nebudu jen "vykrmovat", ale dodá jí to i nějakou energii. Určitě nechci krmit řepné řízky a sladový květ, oboje nežere.
Momentálně dostává večer 1 kg ovsa, 1 kg ječmene, minerálku a podle počasí elektrolyty. Ráno má 1 kg musli pro sportovní koně. Ráno jí potřebuji krmit, minimálně do doby než bude chladněji, suchým krmením, aby to nekvasilo, musíme si to namáčet sami večer. Oves a ječmen mi suchý nežere.
Do června byla až lehce obézní, za poslední 3 měsíce ale celkem dost zhubla. Zuby, krve všechno vyšetřené a ok. Má poměrně agresivní sousedku a dost často je z ní ve stresu, ale s ustajovatelem o výměně koní není řeč, nikdo vedle sousedky nechce. Seno má celý den.
Většinu dne tráví na pastvině, kde je ale minimálně polovinu té doby, co tam je, schopná v rohu prospat. Nejspíš to bude souviset s rostoucím věkem, už ani pod sedlem není tak energická, jako dřív. Vždycky jí přibližně prvních 15 minut trvá, než se probere (to se dřív nestávalo), pak je na ježdění super. 1x týdně skáče, 1x týdně drezura, 1x lonž, 2x vyjížďka, 2x volno.
Nejdřív bych doporučila upravit box. Ze strany šikanující sousedky bych ho zneprůhlednila. Prostě bych na mřížovanou část něco připevnila - běžně se to dělá kobylám po porodu když moc nervačí že jim někdo sebere hříbě a celou dobu se v boxu jen šklebí na okolní koně. Hodně to pomáhá ke zklidnění. Dávali jsme kus jekoru, trochu propletený do mříží - je to tuhé a nijak se neshrnuje. Postačit by měla i plachta (prostěradlo), jen se to musí více popřivazovat.
No a hlavně zkontrolovat dávku sena! Pastviny už jsou vyžrané a tak je potřeba upravit seno, aby toho objemu bylo dost.
Moje kobyla má poslední box, venkovní. Takže má ze 2 stran neprůhlednou stěnu z 1 strany tu nepříjemnou sousedku a vepředu má jen malé okýnko nade dveřmi. Prostě klasický dřevěný venkovní box. Měla jsem mezi mini na té společné stěně plachtu, kterou normálně používáme na závodech. Jednak byla v boxe, tím, že je to ten poslední, šílená tma, ale to bych nějak přežila. Ale majitelka té kobyly prostě není normální a udělala šílenou scénu jak moje plachta na mříži jejímu koni poškodila psychiku, protože na sebe nevidí a že na mně bude vymáhat náklady na léčení. Šla žalovat i ustajovateli, který o tom věděl už dopředu, že si to tam dám. A ten mi řekl ze v rámci zachování dobrých vztahů tam prostě nic dávat nebudu.
Jinak seno má opravdu k dispozici tolik, kolik stačí sežrat. My máme pastviny veliké a v každé je 1 až 2 koně (ve stáji jsou celkem jen 4 koně). Ta naše pastvina má nádhernou trávu, hustá, pestrá směs 10 až 15 cm vysoká. Má to pravidelně sekané, hnojené a doséváme novou trávu vždy na podzim.
S tím stresem ze sousedky to je celkem na prd. Zvážila bych vyšetření na žaludeční vředy, pokud hubne a má stres se sousedním koněm.
Jaké müsli dostává ráno? A nedostává mimo elektrolytů žádný vitamino minerální doplněk? Pokud to müsli není extra dotované, tak těch vitamínů a minerálů nebude mít nejspíš dostatek, plus taky vzhledem k věku už může potřebovat více bílkovin. Pokud krmíte ječmen a oves, přidala bych oat balancer - dodá vitamíny a minerály a porci bílkovin. V ČR ho prodává Spillers a Red Mills, a nahradila bych tím to müsli, plus upravila dávku tak, aby měla 1,5 jádra ráno a 1,5 kg večer, ty 2 kg večer už jsou pro trávení hraniční.
Pokud by to nepomohlo, můžete dodat olej, za studena lisovaný, klidně řepkový. K oleji je dobré dodat i vitamín E, pokud budete krmit balancer tak čistý, bez selenu.
Musli má toho, beru to od ustajovatele: https://www.prohippo.com/krmiva-pro-kone-krmne-doplnky-pro-kone/kone-m-sli-25-kg-sehnoutek.html
Jako vitamíny ji dávám Equinox Sport, předtím měla equistro mega base ale moc jí to nechutnalo.
Dostává ještě lněný olej od Dromy, to jsem zapomněla předtím napsat.
V tom případě bych opravdu zvážila vyšetřit nebo rovnou přeléčit ty vředy - starší sportovní kůň, který nemá klid v boxe je celkem pravděpodobný kandidát.
Plus samozřejmě odčervení a kontrola zubů.
Protože pokud má opravdu dostatek sena, pastvy a k tomu 3 kg jádra do kyblíku, nevidím důvod, proč by měla hubnout a stávající dávku už stejně zvyšovat moc nemůžete, když žere dvakrát denně.
A do toho června, jak byla při těle, bydlela také u té nepříjemné sousedky?
Žlab bych umístila co nejdál od ní. A strávila bych den dva ve stáji a zkoukla, kolik čeho opravdu sežere a jak se u toho tváří. Jestli do ní zahučí s chutí dost sena (jako fakt dost) a vše co jste vyjmenovala a hubne opravdu výrazně, už bych nervózní byla. A zhubla tukové zásoby nebo jde dolů i svalová hmota? Nasrstila jako obvykle a hezkou srst?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Souhlas se vším, co bylo řečeno.
Co se těch vředů týče - sázela bych krom jiného na ně. Tady jakási metoda, kterou lze pohmatat a ověřit, nezkoušela jsem, neviděla jsem, jen to lidi chválí http://konecesky.cz/index.php?kat=33&id=144
Co takhle na noc část sena ve formě vojtěšky, to by nešlo? Vojtěška je na vředy fajn.
Dále koně už měsíc a půl přesrsťují, to taky zabere trochu energie. Čerstvě mleté lněné semínko mohu jen doporučit. Případně namočené do studené vody. Ale mleté je lepší - můžete ho každý den umlít doma, přes tu jednu případnou noc do ranního krmení se nezkazí.
No a naposled - skutečně s věkem se výkonnost může snižovat, zkuste třeba kobylce snížit zátěž na obden. Svalstvo udržíte (3-4x týdně je udržovací zátěž), sezonu dojedete, a víc si odpočine. Je možné, že budete příští rok třeba muset zvážit množství výjezdů.
A nebo změnu ustájení....
SimčaS

XXX.XXX.121.145
Zdravím,
mám po sezoně dobré zkušenosti s rýřovými otrubami + olej.
https://www.mismas-krmiva.cz/p/ryzove-otruby-ciste-sypke-22-tuku/
Příští rok už závodit nebude. Na jaře bude mít její dcera 4 roky, tak uz budu moct jezdit s ní. Jinak srst má krásnou, ale přijde mi, že ještě nepřesrsťuje a večer ji musím dávat už ted na noc deku co má aspoň fleecova zada, protože ji je prostě zima, když je třeba 8 stupňů, máme ji celé léto v síťovce, protože z much chytá naprosto hysterické záchvaty, tak možná to bude i tím ze nemá moc chlupů. Přes zimu jí každoročně dekujeme a trochu holíme.
Jinak sousedka se přistěhovala v dubnu, takže tam byla i v době, kdy moje kobyla byla jak koule. Svalovou hmotu nezhubla vůbec.
Vojtěškové seno bych si mohla sama vozit na příkrm, ale nebylo by to asi každý den a ustajovatel by mě s tím poslal k šípku, kdybych to chtěla zajistit po něm. Pomohlo by k tomu krmit i vojtěškové granule? Ty jí moc chutnaly, dřív je jedla pravidelně.
A to vyšetření na ty vředy jsem zkoušela, ale ona se tváří u všeho stejně, i na obyčejné čištění je dost lechtivá, takže vyšetřit vředy tak, aby byl nějaký objektivní výsledek, by šlo asi pouze tou sondou.
Ona i to jádro dost pohází okolo žlabu, protože si nabere do pusy a pak se všude rozhlíží, pochoduje a z té huby jí to padá ven. Žlab dostala takový měkký na zem a stěhuje si ho kam chce ona. Tím se mi podařilo ty ztráty zradla výrazně snížit, ale i tak toho dost skončí na zemi.
A nestresujete zbytečně? Jestli zhubla pouze špek z kondice "spíše obézní", na klouby je to celkem ok.
Vojtěškové granule používám, když mi pohubne valach (20let, většinu léta spíš tlustější), po pár dnech vidět účinek. Také už mu je v noci lehce chládek, i když je nasrstěný, až přejde plánovaná vlna veder, na noc začnu oblíkat. S přibývajícím věkem potřeba žrádla stoupá a a také čas, který potřebuje k sežrání. Vojtěškové granule prý lze i na sucho, ale nikdy jsem to nezkusila. V noci už je celkem zima, asi by přežily zalité od večera, zkuste doma a ráno čichněte.
KmelouneK
napsal(a):
Testy na cushing jsme nedělali, neměla nikdy žádné příznaky. Má záda, zadek i krk nádherně nasvalený, ale prostě z ní koukají na můj vkus až moc žebra.
Jen k tomu Sehnoutkovi...je to sice nejlevnější krmivo a kupuje se do velkých staji,ale rozhodne tam není nic,co by koni výrazně prospělo. Naopak mám zkusenost z naši stáje,že koně krmeny Sehnoutkem jdou do tloušťky...když jsem mrkla na složení,tak se vlastně ani nedivim.
Já mám dva sportaky,ale narozdil od vás tedy jen nizsi sport a mimo sena,ovsa a minerálky dostávají ještě musli Hippolyt,k tomu olej lneny (80ml denně) , vojteskovou řezanku a po treninku od Hippolyt 3x týdne směs pro sportovní koně.... A jsou v tak akorát kondici,svaly,žádné tuky,energie přiměřeně ....
A víte název toho Hippolytu? Ja bych ji klidně koupila lepší krmení, v tom není problém, ale moc se v tom nevyznám a majitel stáje mi nabídl toho Sehnoutka, že to bere po paletě. Ani to neplatím mám přibližně ten jeden pytel měsíčně v ceně ustájení. Navíc na tom krmení jak ho má teď nevykazovala doteď žádný problém, nebo nespokojenost, tak jsem se tím nějak hlouběji nezabývala, jen jsem přidala ten lněný olej a Equinox vitamíny.
KmelouneK
napsal(a):
A víte název toho Hippolytu? Ja bych ji klidně koupila lepší krmení, v tom není problém, ale moc se v tom nevyznám a majitel stáje mi nabídl toho Sehnoutka, že to bere po paletě. Ani to neplatím mám přibližně ten jeden pytel měsíčně v ceně ustájení. Navíc na tom krmení jak ho má teď nevykazovala doteď žádný problém, nebo nespokojenost, tak jsem se tím nějak hlouběji nezabývala, jen jsem přidala ten lněný olej a Equinox vitamíny.
Podle mě výměna müsli za jiné moc neřeší, to bude 1 MJ, možná 2 MJ pokud vyberete něco super energetického stravitelné energie navíc, to nic neřeší, pokud by sežrala půl kila sena navíc, tak to vyjde nastejno. :)
Sázela bych na ty vředy, tj buď sonda nebo na 14 dní nasadit peptizol, tam by pak měla být změna poměrně rychlá, zvlášť v té ochotě pracovat.
Protože u koně, který za 2-3 měsíce ze stavu "kulatý" přejde do "žebřiňák" a přitom žere 3 kg jádra, olej a dost sena a pastvy, bude ten průser zdravotní.
A nebo je to záměna litrů za kg, třeba litr pošrotovaného ovsa je cca 350 g.
KmelouneK
napsal(a):
Tohle musli dávám 2x denně :
https://www.hippolyt.cz/hlavni-krmny-program?tabpage=15&taboffset=0&ts=1&epc=HKP6
Tohle dávám jen 3x týdne (pozor musí se namacet) a dávku zmenšit jen na 200g na dávku :
https://www.hippolyt.cz/specialni-krmne-doplnky?tabpage=15&taboffset=0&ts=1&epc=SKD21
A tuhle rezanku na promichani krmiva a lepší žvýkání :
https://www.hippolyt.cz/objemova-krmiva?tabpage=15&taboffset=0&ts=1&epc=OK2
Olej jakýkoliv a mineralku používám tuhle:
https://www.hoeveler-czech.cz/vyrobky-pro-kone/original-reformin-plus/
a ještě jsem si vzpomela,že dávám každý den,spis na prilepsenou,vždycky tak na 10 minut tento liz a koně ho miluji:
https://www.horseandme.eu/mineralni-liz-pro-kone-horslyx--mobility-2/?gclid=EAIaIQobChMI7Jrxqdnh6wIVl-5RCh0E5gQ1EAAYASAAEgIaB_D_BwE
Na trhu je docela dost kvalitního krmeni,určitě bych se ale zaměřila na krmeni,které má dost bílkovin (stavba svalu) a vlákninu (trávení ).
Sehnoutek je za 250kg pytel a proste je to odpad v granulich v cene ustájení 😞
A nezměnil se dodavatel sena a jeho kvalita? Není možné, že je seno od června horší kvality a méně výživné? Sice ho kůň sežere relativně dost, ale výživová hodnota může být mizerná.
To se nám stalo během "senné" krize v roce 2018. Ustájovatel někde koupil seno nebo spíš něco, co za seno vydával a koně šly s váhou rapidně dolů. Pomohlo zvýšení dávek sena a zavedení příkrmu vojtěškou a slunečnicovými semínky. Obecně mám pocit, že by vaší kobyle pomohlo navýšení proteinů v krmné dávce.
Ak bola fakt ľahko živiteľná a kdrwzu má problém, nebude to istotne iba tak. Pátrala by som, čo je za tým. Môžu to byť vredy, na to by skm si vsadila takmer s istotou, ale ani pri vredoch nebýva nejaké náhle chudnutie vždy prítomné. Tri kilá pre stredne ťažko pre stredne ťažko koňa nie je málo a za normálnych okolností by to naozaj malo stačiť.
U toho krmení to mám zvážené, litry za kg jsem neprohodila. Má 3 litry ovsa a po zvážení mi to vyšlo okolo toho 1 kg. Seno je od stejného dodavatele, ale každý balík je jiný. Je to české seno, bere to tady z okolí od soukromníka, je pravda že v minulém balíku bylo i celkem dost klacků, ale ty načnuté ted vypadají krásně, tak uvidíme, jestli bude nějaká změna. Jinak fotku bych udělala aktuální, ale červnovou žádnou nemám, moc se nefotíme, měla bych loňskou, ale tam je po zranění, takže nemá skoro žádné svaly, jen je tlustá a to na porovnání moc neřekne. Zkusím objednat nějaké doporučené krmení a nasadím i tu vojtěšku.

Pohled z druhé strany....kdyby měl koník vředy, dožíral by? nebo má jiné příznaky vředů? zívá, přežvykuje naprázdno, chtělo by to si udělat volno a koně při nějaké činnosti kolem stáje pozorovat, jak se chová venku, v boxe, jaké má interakce s ostatními koňmi a.t.d. nebo to může být bolest kdekoliv na těle.....
Prosím, postujte aj fotky, pokiaľ kôň schudol tak pred a po.
Stres=vredy, medzi kone by som dala plachtu, zábranu, dosky, žľab a krmivo na opačnú stranu od stresora.
Je potrebné zvážiť aj žalúdočné strečky.
A prosím neverte tomu, že nejaké stláčanie kdesi na trupe ukáže vredy, skôr presne ako píše veru: zívanie, flemovanie, čumenie do blba, odmietanie pitia vody, "klaňanie sa".

verun - jiné příznaky vředů je to, že místo soustředění na krmení čumákuje okolo, nípe se v tom... z vlastní zkušenosti.
KmelouneK - vojtěškové granule mohu doporučit, na nich jsme pořešili vředy s naším plnokrevníkem. Začali jsme postupně na 2 kg denně, asi tři (?) měsíce, a následně jsme mohli o dost snížit dávky ostatního žlabového krmení a postupně pak snížit i vojtěšku na udržovací 1 kg denně (dvě krmení) a zůstat i na nižších dávkách těch ostatních součástí. V zimě jsme tedy dejme tomu na 2 kg žlabového krmiva na den, vč. právě toho 1 kg vojtěšky. Nípavec obecný začal vyhánět ostatní koně od svého žlabu, soustředěně futruje s čumecem zabořeným do nádoby, nerozhlíží se, nepřemýšlí :-) Netváří se nešťastně, když náhodou nedostane milovaný oves :-) sežere najednou všechno, co mu tam nasypem. Na krmení chvátá, těší se :-) Žlábek vylízaný.
Dále mě k tomu napadá, zmínila jste, že kobyla šílí z hmyzu. Letos byla fakt drsná hmyzí sezona. I my jsme měli koně občas poštípané (u nás hmyz jinak normálně neexistuje, gratulace přijímám v úterý a ve čtvrtek ). To může jednoho slušně unavit, pořád řešit hmyzáky. Polárního soba může gnus i zabít. Možná přispělo.
Jinak z toho co píšete o ustajovateli a spolubydle asi bych hledala nové ustájení. Jestli má fakt vředy a z kobyly odvedle a bude tam i nadále, to nikam nevede. Nakonec ty vředy budete mít také. Vlastně většina našich změn ustájení měla počátek v "nevysvětlitelném" hubnutí koní, nebo deb*l kůň/ majitel v stádě.
Včera jsme byli na vyšetření, vypadalo to teda hnusně, ale má vředy. Nicméně nechce se mi teď vyhodit peníze za léčbu, než najdu nové ustájení, protože si jsem jistá, že jí přeléčíme a za chvíli je bude z kobyly mít znova. Zatím jí zkusím tu vojtěšku, vypadá to, že nakonec budu sama ještě ke granulím dovážet seno, aspoň 4x týdně. Nechám babku bez práce, jen nějaké vyjížďky do lesa, podle toho jak bude mít chuť. Příští rok jde stejně do důchodu, tak už ty 2 měsíce sezóny a nějaké závody řešit nemá smysl. No a snad se neco slušného objeví co nejrychleji, ale bydlím v centru HK a najít v rozumné dojezdové vzdálenosti ustájení, které za něco stojí, je fakt bída.
Ještě jsem koukala že se dělá i nějaké krmení pro koně, co mají vředy, myslíte, že když seberu oves, ječmen, to musli, že ji bude stačit jen vojtěška, nebo ještě něco přikoupit? Olej a minerálku může asi pořád ne?
Doktor mi včera řekl že jí mám dát prášky a krmení neřešit, ale podle dostupných článků, ten oves a ječmen a celkově obiloviny pro koně ci má vředy úplně vhodné nejsou a překyselují žaludek ne?
Rozhodně bych léčila a hned. Cena prášků je nízká. Jde spíš o to kdo je každé ráno na lačno koni podá. To je totiž důležité, aby je dostal na lačný žaludek a minimálně s 30 minutovým odstupem než dostane seno. Kyblík s jádrem je potřeba podávat až po seně. Jinak všichni víme jak to chodí - nahrne se seno a hned se dají kyblíčky. Kůň tedy žere do prázdného břicha nejdříve jádro a potom to teprve ojí senem - a to mu dělá zle.
Kůň s vředy jádro může, jen podávat vhodně - tj ne na prázdný žaludek a rozděleno do menších dávek. Přeléčení bych taky provedla, protože pokud se to řešit nebude, budou horší a horší, případně se mohou vředy rozšířit i na začátek tenkého střeva, kde už léčba moc účinná není.
Vysadila bych ječmen a místo něj dala vojtěškové granule, olej a minerálku nechala.
Ale tu léčbu bych opravdu neodkládala, jak říká veterinář. Vojtěška a krmení s menším obsahem škrobů je dobrá prevence, ale rozhodně vředy nevyléčí - berte to tak, že kobyla má trvalé bolesti, a pokud budete čekat, jen se to bude zhoršovat (plus riziko koliky a vzniku pylorických vředů - viz výše). S krmnou dávkou si můžete pohrát v novém ustájení, ale léčba nepočká.

Slon Indický
napsal(a):
Kůň s vředy jádro může, jen podávat vhodně - tj ne na prázdný žaludek a rozděleno do menších dávek. Přeléčení bych taky provedla, protože pokud se to řešit nebude, budou horší a horší, případně se mohou vředy rozšířit i na začátek tenkého střeva, kde už léčba moc účinná není.
Vysadila bych ječmen a místo něj dala vojtěškové granule, olej a minerálku nechala.
Ale tu léčbu bych opravdu neodkládala, jak říká veterinář. Vojtěška a krmení s menším obsahem škrobů je dobrá prevence, ale rozhodně vředy nevyléčí - berte to tak, že kobyla má trvalé bolesti, a pokud budete čekat, jen se to bude zhoršovat (plus riziko koliky a vzniku pylorických vředů - viz výše). S krmnou dávkou si můžete pohrát v novém ustájení, ale léčba nepočká.
Přesně! Nebo chcete čekat, až se vřed prohlodá (perforuje)? To je pak konečná. A navíc docela ošklivá smrt (jako že hodně bolestivá).

Vojtěška vředy "léčí". Nikoli tedy tak účinně, jako léčiva, samozřejmě, ale skutečně má natolik silné pufrační schopnosti, že umožní tělu regeneraci, a hlavně při dlouhodobém podávání (a technologii podávání) zajišťuje dlouhodobou ochranu. Nemám ze své hlavy, povídala paní doktorka Švehlová, a i psala, i se zdroji, pravděpodobně na Eqch, zkusím najít.
Našla! http://www.equichannel.cz/zaludecni-vredy-a-vojteska?order=1

buď dávám hrnkové množství a nechám to koňovi :-)
nebo dávám "větší než hrnkové", no a hlavně většinou s dalšími komponenty (oves, slaďák, ječmen, řízky, otruby, co se najde...), a pak se snažím docílit konzistence "dostala se nám do granulí vzdušná vlhkost" :-) Tj. vlhké, ale nedá se to zamíchat vařečkou. Pouze rozpadlé granule. Nemáme koně s problémy s ucpáváním jícnu.
Včera jsme byli na vyšetření, vypadalo to teda hnusně, ale má vředy. Nicméně nechce se mi teď vyhodit peníze za léčbu, než najdu nové ustájení, protože si jsem jistá, že jí přeléčíme a za chvíli je bude z kobyly mít znova.
Já dosud žiju v domnění, že vředy se vyléčit nedají. Že se prakticky léčí symptomy, díky dietě a léčbě se žaludeční vřed nezvětšuje, nešíří a nebolí, ale uzdravit se už nemůže. Mýlím se?
KmelouneK
napsal(a):
Včera jsme byli na vyšetření, vypadalo to teda hnusně, ale má vředy. Nicméně nechce se mi teď vyhodit peníze za léčbu, než najdu nové ustájení, protože si jsem jistá, že jí přeléčíme a za chvíli je bude z kobyly mít znova. Zatím jí zkusím tu vojtěšku, vypadá to, že nakonec budu sama ještě ke granulím dovážet seno, aspoň 4x týdně. Nechám babku bez práce, jen nějaké vyjížďky do lesa, podle toho jak bude mít chuť. Příští rok jde stejně do důchodu, tak už ty 2 měsíce sezóny a nějaké závody řešit nemá smysl. No a snad se neco slušného objeví co nejrychleji, ale bydlím v centru HK a najít v rozumné dojezdové vzdálenosti ustájení, které za něco stojí, je fakt bída.
Ještě jsem koukala že se dělá i nějaké krmení pro koně, co mají vředy, myslíte, že když seberu oves, ječmen, to musli, že ji bude stačit jen vojtěška, nebo ještě něco přikoupit? Olej a minerálku může asi pořád ne?
Doktor mi včera řekl že jí mám dát prášky a krmení neřešit, ale podle dostupných článků, ten oves a ječmen a celkově obiloviny pro koně ci má vředy úplně vhodné nejsou a překyselují žaludek ne?
Určite začnite liečiť, bolesti môžu prejsť do kolikových stavov.
Pri strave je dôležitejší hlavne spôsob podávania, teda naplniť bruch senom a až potom jadro, v objeme max do dvoch kíl, lepšie je max to kilo. A vo vašom pŕpade hlavne ten kľud pri žraní, to je úplný základ. Počas ličby by som, ako píše slon, vzala jadro a nechala vojtešku, olej a minerálku. A seno, veľa sena, ale kvalitného a jemnejšieho. Niektoré kone s vredmi majú problém s ostrejšími kúskami.
Varaxi
napsal(a):
Včera jsme byli na vyšetření, vypadalo to teda hnusně, ale má vředy. Nicméně nechce se mi teď vyhodit peníze za léčbu, než najdu nové ustájení, protože si jsem jistá, že jí přeléčíme a za chvíli je bude z kobyly mít znova.
Já dosud žiju v domnění, že vředy se vyléčit nedají. Že se prakticky léčí symptomy, díky dietě a léčbě se žaludeční vřed nezvětšuje, nešíří a nebolí, ale uzdravit se už nemůže. Mýlím se?
Zahojí. Když se omeprazolem zablokuje tvorba kyseliny, vřed se zajizví. Stejně jako rozflákané koleno, granulační tkání.

Varaxi
napsal(a):
Žaludek je pokrytý sliznicí, je to podobná sliznice, jako máte v ústech. Srovnejte hojení aftů a vředů, je to v podstatě podobné - vřed je porušená sliznice. Má velmi dobré regenerativní schopnosti, stejně jako zbytek trávicích trubic :-) zaplaťpánbůh... Mimojiné kvůli tomu, že sliznice (potažmo všechny epitelové tkáně v těle - kůže, vnitřní povrchy, jako výstelka dělohy a dalších orgánů) mají vysokou metabolickou aktivitu díky neustálé obnově, jsou na nich také nejvyšší výskyty nádorových onemocnění (nádor je porucha replikace buněk, epitel je asi nejaktivněji se dělící buněčná hmota v těle - největší pravděpodobnost vzniku chyby). To jen pro zajímavost...
napsal(a):
Žaludek je pokrytý sliznicí, je to podobná sliznice, jako máte v ústech. Srovnejte hojení aftů a vředů, je to v podstatě podobné - vřed je porušená sliznice. Má velmi dobré regenerativní schopnosti, stejně jako zbytek trávicích trubic :-) zaplaťpánbůh... Mimojiné kvůli tomu, že sliznice (potažmo všechny epitelové tkáně v těle - kůže, vnitřní povrchy, jako výstelka dělohy a dalších orgánů) mají vysokou metabolickou aktivitu díky neustálé obnově, jsou na nich také nejvyšší výskyty nádorových onemocnění (nádor je porucha replikace buněk, epitel je asi nejaktivněji se dělící buněčná hmota v těle - největší pravděpodobnost vzniku chyby). To jen pro zajímavost...
Afta je eroze, defekt mělký. Hojí se obnovou epitelu. Nevzniká jizva a náhrada poškozené tkáně je plnohodnotní (u těžké formy aft je to trochu jinak).
Vřed je defekt zasahující až do podslizniční vrstvy, mnohem hlouběji než eroze. Hojí se granulační tkání a vzniká jizva. Je to neplnohodnotná náhrada původní tkáně a i z toho pak mohou vznikat následky.
V reálu volným okem v žaludku nelze vždy poznat, jak hluboko defekt zasahuje. Eroze se vyhojí v řádu dní. Vřed se hojí v řádu týdnů.
Eroze protože je mělká, krom bolesti a možného krvácení se většinou obejde bez komplikací. Vřed protože zasahuje hluboko, může prasknout (následuje zánět pobřišnice a bez zákroku smrt), penetrovat (postupně se prožrat do sousedících orgánů, u koní tedy netuším, co tam zrovna je:), vznikají srůsty, píštěle, malabsorbce...) nebo různě intenzivně krvácet.
To nechci rejt a dělat chytrou, ale když se to lidem lidsky vysvětlí, nevznikají fámy,pacienti se umí rozhodnout, kdy a proč vyrazit za doktorem a je pak radost je léčit a pak mám míň práce:)

Rif: to je dobře, že se přidáváte s trochou do mlýna, já jsem laik :-) jsou různě hluboké rány, záleží na tom, jaké vrstvy to zasáhne a jak dobře se to zhojí. Pro zajímavost - o kolika případech prasklého vředu u koní jste slyšela? Já zatím o žádném a ani na to nepamatuji nějaké významné upozornění v čem jsem četla.... Zato v článku od dr. Švehlové se píše, že koně byli na vojtěškové dietě prosti vředů za 28 dní (což je pro mě alarmující informace - v pozitivním).
napsal(a):
Rif: to je dobře, že se přidáváte s trochou do mlýna, já jsem laik :-) jsou různě hluboké rány, záleží na tom, jaké vrstvy to zasáhne a jak dobře se to zhojí. Pro zajímavost - o kolika případech prasklého vředu u koní jste slyšela? Já zatím o žádném a ani na to nepamatuji nějaké významné upozornění v čem jsem četla.... Zato v článku od dr. Švehlové se píše, že koně byli na vojtěškové dietě prosti vředů za 28 dní (což je pro mě alarmující informace - v pozitivním).
O prasklém vředu u koně jsem nešlyšela. Ani jsem se ale o to téma nějak zvlášť nezajímala, nebylo naštěstí potřeba. Ovšem kdyby byla možnost, na koňopitvu vředaře bych se podívala. Já už jsem jako patolog zmlsaná, něco slyšet mi nestačí, chci vidět. A u toho rovnou vyzpovídat ošetřujícího doktora, co si mysleli, že tam je a proč:)
Granulovanou vojtěšku krmím ráda, už jen pohled na tu jemnou nepíchavou konzistenci dělá dobře na žaludek. Když se jídlem zneutralizuje kyselina, vřed se zahojí. Netuším, kolik HCL vyprodukuje žaludek nervního koně a kolik zásady je potřeba na neutrál. 28dní je přesně doba odpovídající hojení defektu granulací. Jdu na ten článek.

Slon Indický
napsal(a):
No, jenže ti koně dostávali vojtěškové seno, tj té vojtěšky bylo třeba víc než 10 kg denně. To je trochu rozdíl proti tomu, že kůň dostane 2 kg denně do kyblíčku.
Jo, jasně, zřejmě to byl taky jejich jediný objemový příjem. Také neříkám, že v případě mém došlo také k takovému zázraku. Já jsem, jak řečeno, začala na 2 kg denně, navíc mám jinak pro naše koně ideální podmínky (neomezený přísun objemu, neomezený pohyb po rozmanitém povrchu, přátelské stádo...). A krmila jsem to množství 3 měsíce, tj. dobu daleko delší, s tím, že jsem snížila dávku až ve chvíli, kdy se nimra začal skutečně futrovat, tj. kdy se objevil výsledek. Pak jsem zaexperimentovala se snížením dávky vojtěšky a zachováním v té době již snížené dávky jádra, a zadařilo se. Je to případ jen jednoho koně. Jen námět pro zadavatelku. Protože kdyby nic jiného, aspoň na chvilku se koni uleví. I to je fajn :-)
napsal(a):
Ano vím. Kobyla se uspala.
Stalo se to po večerním krmení, kdyby jsme to neviděli a nemonitorovalo se celou noc, tak by se asi ráno našla v boxe tuhá a nezkoumalo by se. Byl to případ 32 leté kobyly co už mívala koliky a byla už dohoda že se při další bude uspávat. Poznali se to protože tam byl vet.
Já bych se ještě vrátila k té přepážce mezi Kobylská. Když je nyní jasné že má kobyla vředy a potřebuje klid, nedalo by se domluvit na kompromisu? Něco jako že by se zkusili zaplachtovat 2/3 a případně jen1/2. A snad i to by pomohlo. No a v neposlední řadě nová stáj není domluvená hned. Ono stěhování je pro koně stres a to léčbě nepřispěje. A třeba to s léky zafunguje. Třeba by taky mohla jít agresorka...
U koně doma ošéfovaného bych to jenom na vojtěšce také zkusila.
U koně, kterého nemám celý den pod dohledem nebo aspoň podmínky, kde žije, ve své moci, je omeprazol sichr.
Článek jsem projela, konečně někdo doporučuje dát koni trocha nažrat, když jde pod sedlo. Když jsme měli koně ustájené a začal hladomor, vždy dostali před ježděním trochu vojtěšky s ovsem, aby nešli ven hladoví a furt do mě někdo ryl, že je to zabije. Když ryli, proč jim vůbec dávam oves, předci abych vyvážila ten poměr Ca a P:)
Rozhodně trvejte na oddělení kobyl. Ten klid na žrádlo je fakt potřeba. Argumentujte přesně tím, čím oponentka. Máte kobylu nemocnou kvůli té její a pohrozte jí placením léčby. To stejné bych řekla ustajovateli, že trvale způsobuje špatný psychický stav vaší kobyly kvůli kterým má vředy a léčbu.
Možná by stačilo zaplachtovat na krmení, poté roletu vytáhnout. Kompromis pro obě kobyly.

Určitě neradím jet pouze na vojtěšce. Pouze tu byl dotaz na úpravu krmení, tak jsem se toho chytla. Já bych osobně u svého koně v první řadě řešila životní pohodu, a až potom všechny další věci. Ale vycházím z toho, že třeba každý nemá ty možnosti a nebo pro každého to není uplně prio, takže rozhodně nic proti léčbě léky, to ani v nejmenším. Jen je otázka, jestli to bude fungovat. A jestli bude proveditelná, když se musí dodržovat podmínky podávání. A... a.... Ta vojtěška je pro mě prostě v každém případku krok správným směrem, i kdyby se nic jiného nezměnilo. A k léčbě ji považuji za skvělý podpůrný prostředek.
Vredy kde?
Bezžľaznatá sliznica, margo plicatus, žľaznatá sliznica, pylorus, kombinácia?
"má vredy" je asi také info, ako že "kríva"
Terapia závisí od lokalizácie vredov, rovnako jej trvanie aj úspešnosť.
A samozrejme závisí najmä od normality majiteľa, s prístupom "drahý prášky naco, dáme vojtešku" to ružovo nevidím.
Dovolím si pripomenúť, že dokonca koňa súťažiaceho na tej vychytenej pražskej parkúrovej show, ktorej meno som zabudla (Prague niečo...)museli utratiť v dôsledku perforovaného žalúdočného vredu.

...on ne každý jde do opravdového vyšetření vředů, koník se musí nechat vyhladovět...to vidí rád málokdo.
..... jsou koně co granulovanou vojtěšku nežerou nebo mají na ní reakci, co pak?
kmelounek....teď můžete po kolegyni s prudící kobylou zase vy chtít uhladit lékařskou péči za újmu na zdraví vašeho koně, jako chtěla ona.....
Rif - iba som tu preletela príspevky.
No, s tými vredmi je to tak, že...
Kedysi sa skratkou EGUS (Equine Gastric Ulcers Syndrome) označovali všetky možné aj nemožné lézie v žalúdku koní a delili sa podľa závažnosti, aj sa stále delia a označujú stupňami, pokiaľ sú na bezžľaznatej sliznici (nadväzuje na pažerák a aj má podobný vzhľad), prípadne na margo plicatus (ani len netuším nejaký slovenský/český názov), je to taký okraj, kde sa stretáva bezžľaznatá sliznica so žľaznatou.
Mrkni na foto, ako sa lézie delia. Tie nálezy skutočne zodpovedajú realite, väčšinou sú fakt tak malé a dokážu vyvolávať kopec klinických príznakov. A sú aj škaredšie, rozsiahlejšie, plošnejšie.
ALE!
Časom, ako bola endoskopia stále viac dostupnejšia sa prišlo na to, že kurník ona môže byť postihnutá aj žľaznatá sliznica a teraz babo raď! A tak postihnutie žľaznatej sliznice dostalo samostatné označenie so skratkou EGGD (Equine Glandular Gastric Disease). A nie tak celkom dobre reagujú na terapiu omeprazolom. Že sa má podávať na prázdny žalúdok sa tiež prišlo až po čase, doslova po tom, čo kone na diéte bohatej na objemové krmivo stále vredy mali, hoci ho brali.
ALE!
Ako sa zdokonaľovali ľudia čo mali endoskopy, teda, gastroskopy, lebo na komplet gastro u koňa musí byť 3 metrový endoskop, tak sa stále viac a viac dalo nakuknúť až do pyloru, niekdy až do duodena a ups, aj tam sú vredy! A na pylore sliznica hypertrofovaná a stenózy a jazvy a kadečo iné, škaredé...
Najstrašnejší pylorus čo som kedy videla sa vyliečil sám, "iba" diétou, ale to boli množstvá rezkov a peliet, že by sa z toho bežnému majiteľovi pretočili zreničky....Omeprazol bral pár dní, museli sme to stopnúť, musel sa kŕmiť každé 4 hodiny, aby vôbec prežil.
Poklona - typický príznak bolesti žalúdka u koní.

Horsano, děkuji za rozšíření obzorů.
Příspěvek o tom, že diagnoza "vředy" u KmelouneK je sice fajn, ale když se neví "kde", tak je to celkem jako jsem si to já diagnostikovala sama z toho, jak kůň žral, jsem měla rozepsaný. Ale jako neregistrovaná (musím se konečně registrovat) smím přispívat jen jednou za 15 minut, a když to na mě zařvalo, nechtělo se mi čekat, až příspěvek budu moci vložit....
Zase ale na mě udělalo dobrý dojem, že když jsme tu na ně vyslovili podezření, tak majitelka hned běžela udělat vyšetření. To je dobré znamení, třeba bude mít motivaci udělat i další kroky :-)
Tak spolupracuji momentálně už s několika veterináři, kteří mi nabídli způsob, jak koně léčit. To že má vředy, jsem sem doplnila jako info pro ty, kteří mi tu radili, aby věděli, jak to dopadlo a tímto vám moc děkuji, protože mě by to nenapadlo.
Myslím si že diagnózu tedy není třeba více rozvádět, už řeším vše s veterináři, i to, jestli léčit hned, nebo až v nové stáji. 1.1. se stěhujeme a jediné z čeho jsme měli strach a proč jsem nechtěla léčit hned, tak když teď přeléčíme, abysme po přestěhování, nezjistili, že se jí mezitím udělaly vředy znovu a opakovaná léčba ji případně nepoškodila zdraví. Ale s tím nám již poradí veterináři, co a jaký přípravek bude nejvhodnější a jak postupovat.
Coudas

XXX.XXX.87.254
KmelouneK
napsal(a):
Tak spolupracuji momentálně už s několika veterináři, kteří mi nabídli způsob, jak koně léčit. To že má vředy, jsem sem doplnila jako info pro ty, kteří mi tu radili, aby věděli, jak to dopadlo a tímto vám moc děkuji, protože mě by to nenapadlo.
Myslím si že diagnózu tedy není třeba více rozvádět, už řeším vše s veterináři, i to, jestli léčit hned, nebo až v nové stáji. 1.1. se stěhujeme a jediné z čeho jsme měli strach a proč jsem nechtěla léčit hned, tak když teď přeléčíme, abysme po přestěhování, nezjistili, že se jí mezitím udělaly vředy znovu a opakovaná léčba ji případně nepoškodila zdraví. Ale s tím nám již poradí veterináři, co a jaký přípravek bude nejvhodnější a jak postupovat.
To je dobre, ze to berete takto, a ridite se realnymi radami lidi vidicich situaci, ne radami imaginarnich avataru. Drzim palce at vse dobre dopadne.

KmelouneK: paráda, to se často (bohužel) nevidí! Taky držím palce, ať se daří, a nové ustájení se kobče líbí :-)
Coudas

XXX.XXX.87.254
napsal(a):
Horsano, děkuji za rozšíření obzorů.
Příspěvek o tom, že diagnoza "vředy" u KmelouneK je sice fajn, ale když se neví "kde", tak je to celkem jako jsem si to já diagnostikovala sama z toho, jak kůň žral, jsem měla rozepsaný. Ale jako neregistrovaná (musím se konečně registrovat) smím přispívat jen jednou za 15 minut, a když to na mě zařvalo, nechtělo se mi čekat, až příspěvek budu moci vložit....
Zase ale na mě udělalo dobrý dojem, že když jsme tu na ně vyslovili podezření, tak majitelka hned běžela udělat vyšetření. To je dobré znamení, třeba bude mít motivaci udělat i další kroky :-)
Registruj se, registruj, ty sem presne do mistniho sboru nejlepsich zapadnes, to jsem predpokladala uz kdyz jsi sem na jare zacinala psat 👍
Horsana
napsal(a):
Rif - iba som tu preletela príspevky.
No, s tými vredmi je to tak, že...
Kedysi sa skratkou EGUS (Equine Gastric Ulcers Syndrome) označovali všetky možné aj nemožné lézie v žalúdku koní a delili sa podľa závažnosti, aj sa stále delia a označujú stupňami, pokiaľ sú na bezžľaznatej sliznici (nadväzuje na pažerák a aj má podobný vzhľad), prípadne na margo plicatus (ani len netuším nejaký slovenský/český názov), je to taký okraj, kde sa stretáva bezžľaznatá sliznica so žľaznatou.
Mrkni na foto, ako sa lézie delia. Tie nálezy skutočne zodpovedajú realite, väčšinou sú fakt tak malé a dokážu vyvolávať kopec klinických príznakov. A sú aj škaredšie, rozsiahlejšie, plošnejšie.
ALE!
Časom, ako bola endoskopia stále viac dostupnejšia sa prišlo na to, že kurník ona môže byť postihnutá aj žľaznatá sliznica a teraz babo raď! A tak postihnutie žľaznatej sliznice dostalo samostatné označenie so skratkou EGGD (Equine Glandular Gastric Disease). A nie tak celkom dobre reagujú na terapiu omeprazolom. Že sa má podávať na prázdny žalúdok sa tiež prišlo až po čase, doslova po tom, čo kone na diéte bohatej na objemové krmivo stále vredy mali, hoci ho brali.
ALE!
Ako sa zdokonaľovali ľudia čo mali endoskopy, teda, gastroskopy, lebo na komplet gastro u koňa musí byť 3 metrový endoskop, tak sa stále viac a viac dalo nakuknúť až do pyloru, niekdy až do duodena a ups, aj tam sú vredy! A na pylore sliznica hypertrofovaná a stenózy a jazvy a kadečo iné, škaredé...
Najstrašnejší pylorus čo som kedy videla sa vyliečil sám, "iba" diétou, ale to boli množstvá rezkov a peliet, že by sa z toho bežnému majiteľovi pretočili zreničky....Omeprazol bral pár dní, museli sme to stopnúť, musel sa kŕmiť každé 4 hodiny, aby vôbec prežil.
Poklona - typický príznak bolesti žalúdka u koní.
Ďakujem za info.
U ľudí je u jednotlivcov odpoveď na omeprazol tak rozdielna, že snáď ani neexistuje štúdia, ktorá by zhrnula výsledky liečby. Ešte to komplikuje volný predaj NSA a compliance, dokonca sa musia robiť testy, či pacienti fakt neklamú, keď terapia nefunguje.
Čo sa týka podávania omeprazolu, skúšalo sa u koní IV? Neobišlo by sa tým to na lačno?
KmelouneK
napsal(a):
Neberte to zle, ale nechápu, proč nechcete kobyle ulevit už teď, ale chcete čekat několik měsíců, kdy navíc zůstává ve stresovém prostředí.
Předpokládám, že je na tom jako lidé, tedy příznakem je i diskomfort až bolest. Z osobní zkušenosti můžu říct, že děkuju za omeprazol, byla to neskutečná úleva.

KmelouneK
napsal(a):
No začala bych s Omeprazolem hned, máte tři měsíce do odchodu a zimu na krku, to za to stojí ty tři měsíce .....u nás ve stáji myslím se podávalo 20-40 cps lidského....do krmení. ...na mě to spíš přijde (můj názor), že vet nebyl, a zadavatelka podle názorů zkusí vojtěšku na vředy.
napsal(a):
No začala bych s Omeprazolem hned, máte tři měsíce do odchodu a zimu na krku, to za to stojí ty tři měsíce .....u nás ve stáji myslím se podávalo 20-40 cps lidského....do krmení. ...na mě to spíš přijde (můj názor), že vet nebyl, a zadavatelka podle názorů zkusí vojtěšku na vředy.
Každý svého štěstí strůjcem.
Za mně hezká dizkuse, mrkla jsem, co nového v gastroduodenální vředové chorobě u lidí. Díky Horsaně vím, jak to chodí u koní. Kdyby mě začal pobolívat žaludek, vyrazím k veterináři, budu předstírat, že jsem kůň, uctivě se ukloním:) A mám šanci, že někoho bude zajímat, co papám, jak hajám a jestli mě někdo nešikanuje. Hezká představa.
Rif Du Madon
napsal(a):
Každý svého štěstí strůjcem.
Za mně hezká dizkuse, mrkla jsem, co nového v gastroduodenální vředové chorobě u lidí. Díky Horsaně vím, jak to chodí u koní. Kdyby mě začal pobolívat žaludek, vyrazím k veterináři, budu předstírat, že jsem kůň, uctivě se ukloním:) A mám šanci, že někoho bude zajímat, co papám, jak hajám a jestli mě někdo nešikanuje. Hezká představa.
Mno, trúfnem si povedať, že ku Melounkovi (ak vôbec) prišiel niekto s metrovým endoskopom, nakukli za kardiu a bola z toho diagnóza.
Alebo aj nie, príde mi to celé ako nezmysel. Pokiaľ ani netuším, kde má môj kôň vredy, tak to je celé také...pofidérne, no.
Tak isto nechápem, načo je potrebné riešiť vredy s "niekoľkými" veterinármi, ja chápem, že je Peptizol (alebo čo je v ČR) drahý, ale oni sami asi nezmiznú.
Ale môj kôň to nie je a už dávno ma pre cudzie kone na internetoch srdco nebolí.
Rif- IV aj IM dokonca štúdie boli, ale to je oštara, musí byť kanyla v žile a cena je šialená a dávkovanie podľa protokolu, ktorý si nepamätám.
Ak je nejaká akútka, tak spúšťame Ranital, aj žriebätám do 4 týždňov veku a minipoňom pod cca 70 kg, u nich je omeprazol PO kontraindikovaný, tvrdí to výrobca Peptizolu, tak to dodržiavame (minipone to ale zvládli aj tak tesne na hranici, možno trošku pod 70 kg).
Aj žriebätá...