Nafukovací AIRBAG vesta - zkušenosti, názory?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

123456789123456

11.9.2020 12:31
123456789123456

XXX.XXX.98.36

Zdravím, včera na tréningu si ze mě kolegové dělali prču, že si mám pořídit airbag vestu neb jsem měla před 14ti dny pád a mám opět (letos už podruhé) naštípnutá žebra. Poprvé jsem si je zlomila v lednu na skokovém soustředění (měla jsem na sobě páteřák) a vyřadilo mne to na dost dlouho z tréningu. A teď je to tu znovu. Na tento popud jsem se na vesty opravdu koukla a reálně nad ní začínám uvažovat. Ono je to sice darda, ale když si pak člověk uvědomí, jak dlouho je díky úrazu mimo tréning, na neschopence, kolik léků na bolest do sebe narve... tak si říkám, že by to mohla být příjemná alternativa a i bych ty peníze do vesty investovala :D.

Klasickou vestu (nenafukovací) jsem měla v minulosti (HKM Flexi - složená z čtverečkových dílků, byla relativně pohodlná), ale znovu bych ji nechtěla. Člověk je v tom neohrabaný a cítím se v ní jako robokop. Navíc, jelikož nejsem drobný jezdec, ve vestě vypadám jako kulička, nad poprsím vzniká obrovská díra a člověk má dojem, že by si snad vestou i vyrazil zuby :D. Prostě pevnou vestu ne, vím že bych ji nenosila.

Hledala jsem v historii nějaké recenze, ale všechny jsou dost staré (roky 2010 - 2013), kdy byly airbag vesty na počátku. Nyní jsou už velmi rozšířené, dost s tím jezdí i motorkáři a tak by mě zajímaly aktuální zkušenosti a tipy jakou vestu vybrat. Koukala jsem, že je má v nabídce skoro každý větší obchod - equiservis, kamír, obluk... a každá má trochu jiný typ. Jsou v tomto ohledu lepší a méně dobré vesty nebo princip, ochrana, bezpečnost je víceméně stejná a mám jít spíš po tom, jak která vesta padne? Učitě není reálné vyzkoušet všechny, tak bych vybrala asi 2 typy, ty vyzkoušela a pak vybrala. Prosím na co se při výběru zaměřit? Ochrání nafukovací vesta při pádu i žebra? Jak dlouho asi trvá, než se vesta vyfoukne a může se znovu použít? Je mi jasný, že v terénu ji asi k znovupoužití nepřipravím, to pro mne ani není prioritou, ale jde mi spíše o skokové tréningy - tedy zdali, pokud v průběhu tréningu spadnu, je šance vestu během krátké chvíle (dejme tomu pár minut) vyfouknout, vyměnit bombičku a pokračovat v jízdě.

Případně pokud máte někdo ještě nějaké další připomínky, zkušenosti či informace, budu moc ráda když se podělíte. Ty žebra bolí jako čert, tak si potřebuju informace seskupit rychle, ať vestu koupím dokud to bolí neb pak by už asi člověk brečel nad tím, kolik vesta stojí :D

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.9.2020 14:20

Nejhorší, bohužel i smrtelné, úrazy jsou ze zavalení koněm a tam vám airbag vesta nepomůže. Nic nezaručí, že si příště třeba nenarazíte kostrč nebo nezlomíte nohu či ruku, které vesta nechrání ... ale přeju vám, ať se vám úrazy už vyhýbají!

Samozřejmě i airbag vesta je vždy lepší než nic a chrání, co jsem pochopila, vedle trupu i krk, tak aspoň část těla máte tak nějak pro ten pocit posichrovanou. Taky se vám bude pohodlněji nosit, jen nezapomenout odháknout vždy ten provázek ;)

Za mě nejlepší ochranu proti úrazům je jezdit s rozumem, nepřeceňovat svoje síly, nesnažit se za každou cenu postupovat ve výkonnosti, nenechat se hecovat a nesedat na koně, které neujezdím. Pro těch 5% zbylých případů nešťastných náhod jsou tu právě ty helmy a vesty, které ještě o něco sníží tu pravděpodobnost, že se zrasíte. Výběr konkrétní vesty je pak už otázkou spíše estetiky a financí, certifikované pro jezdecký sport by měly být všechny dostupné v jezdeckých potřebách.

123456789123456

11.9.2020 15:17
123456789123456

XXX.XXX.98.36

Děkuji za názor. Samozřejmě jsem si vědoma, že mne kůň může zalehnout stejně jako jsem si vědoma, že do mě může čelně napálit kamion a taky neudělám nic... Jen se tomu všemu dá buď jít naproti nebo se snažit případné dopady nehod eliminovat.

Nemyslim si, že bych přeceňovala své síly, jezdím už od útlého dětství a okolo koní se pohybuji dobrých 20 let. 2 - 3x týdně máme skokové tréningy s trenérem, jezdím po soustředěních, vzdělávám sebe i koně a nikam nic nehoním. Moje výkonnost je po těch letech spíš k pláči než k odsouzení, že mám přehnané ambice 😀. Jen kůň (bohužel vlastní, takže změna není reálná, je to srdcovka) není úplně stoprocentní (ale který ano, žejo...) a i pro svůj lepší pocit bych na sobě něco měla. Pevná vesta je pro mne z důvodu pohodlí nereálná, páteřák mi zase připadá nedostatečný... Airbag vesta se zdá být fajn kompromisem mezi pohodlím a ochranou a ty prachy, když si spočítám kolik mě stály dvě neschopenky, by si na sebe vesta už vydělala...

Samozřejmě počítám s tím, že se občas zapomenu odepnout a budu naštvaná, že jsem vyhodila peníze za bombicku z okna, ale pro ten pocit bezpečí a noci kdy se vyspím (ne jak teď, že člověk už 14 dnů nespí) a budu moci normálně fungovat, mi to stojí...

11.9.2020 16:10
Slon Indický

XXX.XXX.104.252

S nafukovací vestou bych doporučila i bezpečnostní třmeny - většina koní se při tom zvuku z nafouknutí doslova vyděsí k smrti, takže pokud by se vám zahákla nešťastnou náhodou noha ve třmenu, tak to je jisté uvláčení. Stejně tak je pitomé, pokud se to stane třeba na silnici a kůň pak bezhlavě prchá - opravdu počítejte s tím, že po tom nafouknutí na vás kůň nepočká a pravděpodobně ho to nakopne k panice.
Osobně bych zvolila spíše nějakou dobře padnoucí a lehkou vestu, určenou na dostihy a všestrannost, člověk není jako rytíř v brnění a dají se objednat z USA, kde je vyrábějí i na ženské křivky.

11.9.2020 16:26
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Zkuste se podívat na nafukovací vesty Horse pilot. Nevím sice jak u nás, ale hodně známých ve Francii s tím jezdí a chválí si to. Jde to koupit i u nás vč. náhradních náplní

Video, kde je i ukázka vč. zvuku, jak se to nafukuje a jak to vypadá po nafouknutí https://www.youtube.com/watch?v=DaY46wMcRtQ

Kdybych měla řešit airbag vestu, šla bych jedině to této

Podle toho co říkají na tom videu, se to vyfukuje cca do 3min po nafouknutí při pádu

11.9.2020 16:45
kallisto

XXX.XXX.48.213

U nás z toho tedy kone nepanikarili. Vesta vyfouknuta behem par minut. Typ nevim.

11.9.2020 16:50

Slon Indický napsal(a):
S nafukovací vestou bych doporučila i bezpečnostní třmeny - většina koní se při tom zvuku z nafouknutí doslova vyděsí k smrti, takže pokud by se vám zahákla nešťastnou náhodou noha ve třmenu, tak to je jisté uvláčení. Stejně tak je pitomé, pokud se to stane třeba na silnici a kůň pak bezhlavě prchá - opravdu počítejte s tím, že po tom nafouknutí na vás kůň nepočká a pravděpodobně ho to nakopne k panice.
Osobně bych zvolila spíše nějakou dobře padnoucí a lehkou vestu, určenou na dostihy a všestrannost, člověk není jako rytíř v brnění a dají se objednat z USA, kde je vyrábějí i na ženské křivky.

To by mě nenapadlo, a co to dělá za zvuk? Já to nikdy nezažila. Akorát znám jednu historku z Huberta, kdy to měl jeden pán, při řazení mu spadl na zem bič a jak si pro něj seskakoval, tak se mu to nafouklo a on sám se lekl tak, že prý spadl na záda pod koně, ale toho a několik dalších chytili :) Nikomu se nic nestalo. Nevím, nakolik je to přibarvené, nebyla jsem tam.

11.9.2020 20:43
rolf

XXX.XXX.205.159

No na to pozor. Ta pojistná šňůrka se přivazuje k sedlu a když slejzáte a zapomenete vyháknout, je z vás rázem panáček Michelin... Taky se v takové vestě nesmí jezdit podél frekventovaných silnic protože hrozí, že "nafouklý" jezdec by doskákal do vozovky jako míč.

11.9.2020 22:21
Artemisia

XXX.XXX.97.137

Moje resp. dcery zkušenosti s "nafukovačkou" jsou veskrze pozitivní. Po období, kdy jezdila v klasické bezpečnostní vestě, a každý pád (cca 2x ročně) skončil vyšetřením na chirurgii (naražená žebra, hnutá krční páteř, otřes mozku), jsem se rozhodla zainvestovat do vesty pro dceru (Helite Airnest) a nelituji. A ne, nejsem prodejce.
Vesta je relativně volná, bez problémů se obleče i na zimní bundu a 2 pády, které v ní dcera absolvovala se obešly bez jakéhokoliv zranění, zhmoždění a namožení. Vesta hezky podepře i krční páteř, takže i krk je relativně v bezpečí.
Syčivý vzduch je pro koně nepříjemný, ale rozhodně po něm nehysterčí. Po nafouknutí vesty se v ní nedá dýchat, takže první věc, kterou po pádu z koně a nafouknutí vesty uděláte, je, že si ji sundáte a necháte ležet. Jdete odchytit koně, který aspoň v našem případě stojí opodál. Mezitím se vesta akorát vyfoukne a vy můžete vyměnit bombičku ve vestě (cca 600 Kč ) a pokračovat dále v ježdění.
O odskákání "nafouklého" jezdce do vozovky, jak píše Rolf, podle mě nemůže být řeč. Vesta se v podstatě ihned po nafouknutí začne pomalu vyfukovat, takže jako míč rozhodně neskáčete.
A vyháknutí bezpečnostní pojistky od sedla po ukončení ježdění je opravdu jen o zvyku.

12.9.2020 12:40
kallisto

XXX.XXX.168.138

sisi58 napsal(a):
A co toto? Motocyklový airbag Vest Moto Racing Professional Advanced Air Bag.
Přece nemůže být až tak velký rozdíl mezi tím, když letíte z koně nebo z motorky?

https://www.wish.com/product/5dea445929e7862c6f0aac7a?hide_login_modal=true&from_ad=goog_shopping&_display_country_code=CZ&_force_currency_code=CZK&pid=googleadwords_int&c=%7BcampaignId%7D&ad_cid=5dea445929e7862c6f0aac7a&ad_cc=CZ&ad_lang=CS&ad_curr=CZK&ad_price=2562.00&campaign_id=9038860043&guest=true&gclid=Cj0KCQjwwOz6BRCgARIsAKEG4FVV8qxyohyrpwrqoEkg1KJBNVIj-t2eJXwzwDeG0zmmpfusstFURogaAl8QEALw_wcB&share=web

No z wishe snad radši nee

12.9.2020 16:28
sisi58

XXX.XXX.191.1

kallisto napsal(a):
No z wishe snad radši nee

Neznám. Ale spíš,že jsou nafukovací vesty i u jiných sportů.

12.9.2020 17:25

alfi pav napsal(a):
Zkuste se podívat na nafukovací vesty Horse pilot. Nevím sice jak u nás, ale hodně známých ve Francii s tím jezdí a chválí si to. Jde to koupit i u nás vč. náhradních náplní

Video, kde je i ukázka vč. zvuku, jak se to nafukuje a jak to vypadá po nafouknutí https://www.youtube.com/watch?v=DaY46wMcRtQ

Kdybych měla řešit airbag vestu, šla bych jedině to této

Podle toho co říkají na tom videu, se to vyfukuje cca do 3min po nafouknutí při pádu

Tenhle zvuk není nic hrozného. Otázka je, co dělají ty levnější ;)

123456789123456

12.9.2020 20:42
123456789123456

XXX.XXX.74.232

Artemisia napsal(a):
Moje resp. dcery zkušenosti s "nafukovačkou" jsou veskrze pozitivní. Po období, kdy jezdila v klasické bezpečnostní vestě, a každý pád (cca 2x ročně) skončil vyšetřením na chirurgii (naražená žebra, hnutá krční páteř, otřes mozku), jsem se rozhodla zainvestovat do vesty pro dceru (Helite Airnest) a nelituji. A ne, nejsem prodejce.
Vesta je relativně volná, bez problémů se obleče i na zimní bundu a 2 pády, které v ní dcera absolvovala se obešly bez jakéhokoliv zranění, zhmoždění a namožení. Vesta hezky podepře i krční páteř, takže i krk je relativně v bezpečí.
Syčivý vzduch je pro koně nepříjemný, ale rozhodně po něm nehysterčí. Po nafouknutí vesty se v ní nedá dýchat, takže první věc, kterou po pádu z koně a nafouknutí vesty uděláte, je, že si ji sundáte a necháte ležet. Jdete odchytit koně, který aspoň v našem případě stojí opodál. Mezitím se vesta akorát vyfoukne a vy můžete vyměnit bombičku ve vestě (cca 600 Kč ) a pokračovat dále v ježdění.
O odskákání "nafouklého" jezdce do vozovky, jak píše Rolf, podle mě nemůže být řeč. Vesta se v podstatě ihned po nafouknutí začne pomalu vyfukovat, takže jako míč rozhodně neskáčete.
A vyháknutí bezpečnostní pojistky od sedla po ukončení ježdění je opravdu jen o zvyku.

Moc děkuji za přínosný příspěvek a vlastní zkušenost! Můžu se prosím zeptat proč jste vybrali zrovna tuto značku? Je jedna z hlavních kandidátů (následuje pak horse pilot) a nějak mezi vestami nevidím zásadní rozdíl.

12.9.2020 21:29
Artemisia

XXX.XXX.97.126

Před koupí jsem taky řešila, kterou značku koupit. Ale moudrá jsem nebyla. Nakonec rozhodla dobrá osobní zkušenost mé známé a to, že firma Helite dělá i motorkářské bezpečnostní vesty už docela dlouho, má poměrně široký sortiment a docela dobré recenze (http://helite.cz/produkty).

123456789123456

23.9.2020 13:01
123456789123456

XXX.XXX.98.36

Díky všem za reakci. Helite vypadá dobře a od začátku je v užším výběru. Pokud má ještě někdo zkušenosti, budu moc ráda když se podělí :)

Přidejte reakci

Přidat smajlík