Seriozní chovatelé - kde koupit koně?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

12.9.2020 14:03
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.212.145

Ahoj, poradíte, komu zavolat a kde koupit koně?

Již jsem vzdala objíždění inzerátů z bazoše, je to marný a akorát mi to ubírá čas.

Hledám hobby koně, klidně i staršího, s potenciálem do nižších hobby soutěží...

Na plemeni vlastně nesejde, jde hlavně alespoň o relativní zdraví odpovídající využitelnosti a charakter.

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.9.2020 14:26

Vypadá to, že toho koně opravdu chcete, když sem ty příspěvky přidáváte pořád dokola :) Projděte si ty původní reakce, nikdo vám toho asi moc nového neporadí. Já jsem se myslím minule snažila poradit, že kupovat koně do 100 tis přes Bazoš je největší riziko - sama jste asi poznala proč. Zkuste rozhodit sítě přes známé od koní, zda někdo neprodává, když o mladého koně z hřebčína nebo od chovatele, nemáte zájem nebo se vám za něj nechce platit. To už jste taky dostala radou a nevěřím, že byste toho stihla mocli objezdit? Nečekejte ale, že soukromý chovatel dá dobrého mladého koně za 50 tis, to by musel spadnout z Marsu ...

Neregistrovaný uživatel

12.9.2020 14:36
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.212.145

Nikde jsem nenapsala, že za koně nechci platit, a zároveň že bych nechtěla mladého koně.
Nechci koně za 50 000, ale ani za 150 000:)
Táži se na seriozní chovatele, které má smysl dotazovat, nenabízejí zmetky (i já takové osobně znám) a dá se s nimi hovořit.

12.9.2020 14:41

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Nikde jsem nenapsala, že za koně nechci platit, a zároveň že bych nechtěla mladého koně.
Nechci koně za 50 000, ale ani za 150 000:)
Táži se na seriozní chovatele, které má smysl dotazovat, nenabízejí zmetky (i já takové osobně znám) a dá se s nimi hovořit.

Jak říkám, je to blbá cenová kategorie, každý rozumný chovatel vám mladého zdravého hodného koně ani za stovku nedá, nevyplatí se to. Jedině neobsedlého mlaďocha a to pak zas budete investovat do výcviku a třeba zjistíte, že na koně jezdecky nemáte. Počkejte rok, měsíčně dávejte stranou osmičku, kterou do koně stejně vrazíte a příští podzim si už budete moct jinak vybírat. Ale to už jsem taky jednou psala. Do kolika hřebčínů jste volala a ptala se, co a za kolik mají v nabídce?

12.9.2020 15:51
fríský

XXX.XXX.130.146

Zkuste se tady zeptat, jestli něco nemají pro Vás vhodného a třeba si vyberete. Myslím si že tento hřebčín je seriozní. Třeba někdo má odtamtud koně.
Chce to hledat,hledat a být trpělivá a za čas se něco objeví. Když tak si podat sama inzerát a být i tímto aktivnější.¨
Jinak nic dalšího Vám nedoporučím.

https://www.hrebcin.com/prodej-koni

12.9.2020 16:23
Slon Indický

XXX.XXX.243.36

Hlavně se obrňte trpělivostí, hledání koně nebude záležitost pár týdnů.
Zkuste obvolat hřebčíny, k mání může být i nějaká vyřazená chovná klisna, a na podzim bude vlna koní stažených z dráhy. To budou koně do těch 60 tisíc, o kterých jste psala před týdnem.
Pokud zvýšíte strop na těch 150 tisíc, budete mít na výběr i mladé, přiježděné koně, kteří nemají potenciál do vyššího sportu.
Tj buď budete šetřit a koupíte něco pořádného, nebo budete z rozpočtu ukrajovat neustálými cestami po vlasti za koňmi na inzerát - jak jste se přesvědčila, efektivní cesta to není.

12.9.2020 16:27

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ahoj, poradíte, komu zavolat a kde koupit koně?

Již jsem vzdala objíždění inzerátů z bazoše, je to marný a akorát mi to ubírá čas.

Hledám hobby koně, klidně i staršího, s potenciálem do nižších hobby soutěží...

Na plemeni vlastně nesejde, jde hlavně alespoň o relativní zdraví odpovídající využitelnosti a charakter.

Na bazoši asi opravdu nenajdete. Zapojit dobře známé koňáky, kováře, veterináře... nebo se pídit v těch hřebčínech, jak radí ostatní. Případně čekat na zázrak, i ty se občas dějí. Bez ironie.

12.9.2020 16:30

Slon Indický napsal(a):
Hlavně se obrňte trpělivostí, hledání koně nebude záležitost pár týdnů.
Zkuste obvolat hřebčíny, k mání může být i nějaká vyřazená chovná klisna, a na podzim bude vlna koní stažených z dráhy. To budou koně do těch 60 tisíc, o kterých jste psala před týdnem.
Pokud zvýšíte strop na těch 150 tisíc, budete mít na výběr i mladé, přiježděné koně, kteří nemají potenciál do vyššího sportu.
Tj buď budete šetřit a koupíte něco pořádného, nebo budete z rozpočtu ukrajovat neustálými cestami po vlasti za koňmi na inzerát - jak jste se přesvědčila, efektivní cesta to není.

Souhlas, akorát koně stažení z dráhy asi nebudou to, co zadavatelka hledá. Si myslím.

12.9.2020 16:38
Slon Indický

XXX.XXX.243.36

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Souhlas, akorát koně stažení z dráhy asi nebudou to, co zadavatelka hledá. Si myslím.

To nejspíše ne, je to spíš pro ilustraci, co za ty peníze sežene. Dřív byl vyřazený dostihák za 15, dnes spíš za 40 a víc, tak je beru jako referenční rámec.

12.9.2020 17:05

Slon Indický napsal(a):
To nejspíše ne, je to spíš pro ilustraci, co za ty peníze sežene. Dřív byl vyřazený dostihák za 15, dnes spíš za 40 a víc, tak je beru jako referenční rámec.

Fakt? Bez rýpání, jsou vyřazení dostiháci už tak "drazí"? Já měla (asi zastaralou představu) 15 - 20 000.

12.9.2020 17:22
xanti

XXX.XXX.212.145

Již jsem jednou do Vaší diskuze psala a opět říkám, že bych to neviděla tak kategoricky.

Nicméně budu odpovídat přímo na dotaz, třeba se ještě někdo přidá. Někdo už tady doporučil Kubištovi, já přidávám ještě Sukorady a Kladruby, s těmi mám ze svého okolí dobré zkušenosti já.

12.9.2020 20:21
Slon Indický

XXX.XXX.34.80

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Fakt? Bez rýpání, jsou vyřazení dostiháci už tak "drazí"? Já měla (asi zastaralou představu) 15 - 20 000.

No, za 15-20 taky jsou, ale spíše ti na doléčení nebo s jinými problémy, ti relativně zdraví, na kterých se dá normálně jezdit bývají spíš za těch 40.

12.9.2020 20:36
jesie

XXX.XXX.215.3

U nás ve staji se teď prodává zdravá,krásná kobyla s puvodem,11 let,která skáče do 135 a jedinou vadu na kráse co má,je klkaci řemen.
Majitele jsou bohati a dcera přestala jezdit. Kobylu prodávají za 120 tis.
Takže podle mě fakt za malé peníze.

Mít někde něco bokem,tak ji beru hned.

Takže jo,jsou,občas se objeví ,ale taky bych to udělal viz výše...rozhodila sítě po veterinarich,přátelích,konacich,kolegové ve staji....

13.9.2020 09:51

Slon Indický napsal(a):
No, za 15-20 taky jsou, ale spíše ti na doléčení nebo s jinými problémy, ti relativně zdraví, na kterých se dá normálně jezdit bývají spíš za těch 40.

Aha, děkuji.

13.9.2020 20:14
stepak

XXX.XXX.0.250

no, ja vam myslim nabizela kobylu, kterou prodavam. ne kvuli tomu, ze by mela nejaky problem - takove kone si nechavam doma - , ale koncim s chovem welsh cobu a je skoda mit tak kvalitni puvodove zvire jen tak bez vyuziti. vozit do lesa se budu na tech s potizema.....
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/122938138/brezi-klisna-welsh-cob.php

13.9.2020 20:25

stepak napsal(a):
no, ja vam myslim nabizela kobylu, kterou prodavam. ne kvuli tomu, ze by mela nejaky problem - takove kone si nechavam doma - , ale koncim s chovem welsh cobu a je skoda mit tak kvalitni puvodove zvire jen tak bez vyuziti. vozit do lesa se budu na tech s potizema.....

No já nevím, 15letá březí kobyla, která toho moc neumí, asi taky není to, co zadavatelka hledá.

13.9.2020 20:30
stepak

XXX.XXX.0.250

"Hledám hobby koně, klidně i staršího, s potenciálem do nižších hobby soutěží...

Na plemeni vlastně nesejde, jde hlavně alespoň o relativní zdraví odpovídající využitelnosti a charakter. "
???
mne prijde, ze nabidka celkem odpovida - mozna je lepsi kun, co nic moc neumi, ale to, co umi, umi dobre, je citlivy a nepokazeny, nez kun, o kterem se tohle rict neda. ale je to jen muj nazor, samosebou, rozhodne nechci kobylu nekomu vnucovat.

13.9.2020 20:55
xanti

XXX.XXX.212.211

stepak napsal(a):

já Vám nevím, ale pokud by si někdo chtěl "vyrobit" hříbě, tak si dle mého pořídí kobylu a vybere hřebce sám

tady těchto březích kobyl je v inzerci v poslední době nějak moc....pokud plánujete prodej, proč připouštíte? to nemyslíte na to, jestli vůbec to hříbě bude mít solidní a poučené majitele? já hledat hobby koně, tak mě březí klisny absolutně nezajímají

14.9.2020 00:59
Dotaz

XXX.XXX.235.225

xanti napsal(a):
já Vám nevím, ale pokud by si někdo chtěl "vyrobit" hříbě, tak si dle mého pořídí kobylu a vybere hřebce sám

tady těchto březích kobyl je v inzerci v poslední době nějak moc....pokud plánujete prodej, proč připouštíte? to nemyslíte na to, jestli vůbec to hříbě bude mít solidní a poučené majitele? já hledat hobby koně, tak mě březí klisny absolutně nezajímají

Přesně, taky jsem nikdy nepochopila tuhle akci 2v1. Když chci koně na ježdění, nepotřebuju si komplikovat situaci hříbětem, když chci kobylu na chov, vyberu si hřebce podle svého.

14.9.2020 07:59
Slon Indický

XXX.XXX.43.4

stepak napsal(a):

Bez urážky, ale máte koně, který se takto neprodá vůbec nikdy, a na bazoši může viset do konce života.
Upřímně, 15 leté koně normálně nikdo koupit nechce, protože tam je risk, že budou sloužit jen pár let, následně budou na občasné krokovky a dalších pár let jen bez užitku vysávat peněženku. Ochota takového koně koupit se může zvednout pokud to je rutinovaný profesor, co převede začínajícího závodního jezdce buď přes ZZVJ a prvních pár sezón, nebo naopak vezme na pár let do vyšších soutěží někoho, kdo si na to zatím sám mladého koně nepřipraví. Jinak by mohl zaujmout možná zcela čistým rtg, protože člověk ví, že bude sloužit dlouho.
Do chovu v 15 letech taky risk - těch hříbat už moc nedá a za tu cenu možná, kdyby bylo dosavadní potomstvo naprosto skvělé - tam mi ale v inzerátu chybí zmínka.
Vaše klisna tedy nejspíš nemá nic z výše uvedeného, a je to podle popisu spíš 15 letá remonta, kdo zvládne koně přijezdit a udělat si podle sebe, koupí si tříletka. Teď je podzim, kobyla je březí, tj toho moc dělat nebude a kupec by ji živil, pak hříbě, to jsou normálně jen starosti - odbyt na ně jen tak nebude a zase, kobyla toho moc nemůže dělat. A po odstavu má člověk zase 16 letou remontu, za kterou dal 90. No, to by byl opravdu blázen. S podzimem a tím, že takových 50% koní z bazoše tam je víc než rok, budete mít problém prodat i za polovinu.

14.9.2020 13:07
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Například já bych ten inzerát ani nerozklikla kvůli té ceně. Abych byla připravená a měla přehled, kdyby došlo na nejhorší a kupovala koně, dělám si sem tam výběr, co bych zvažovala. No sport, nemnožím, obsednu a přijezdím si sama. Kobyla je krásná, velikostně akorát. Kdyby byla za 50, ten inzerát si přečtu celý a řeknu si, do pr..., co s hříbětem ( jo asi bych ho vychovala, ale neměla pak srdce prodat). Kdyby nebyla březí, postupuje do dalšího kola, kde jí stopro převálcuje mladý kůň v stejné cenové kategorii. 15 letého koně na rekreaci bez ambic tak do 30tisíc. A to s předpokladem, že je zdravá, neoježděná a malá=dýl vydrží. Ani tak nejde o ty peníze, co stojí starý kůň, ale o to brzké loučení.
Hrát to na dobrý původ a březost, je loterie, že někdo zrovna touží přesně po té kombinaci.

14.9.2020 14:25
Slon Indický

XXX.XXX.104.252

A abych jen nerýpala, ještě doplním, že pokud chci prodat klisnu na chov, ideálně napsat odkaz na původ, nebo alespoň z jakého chovu pochází - i v GB je dost welsh cob chovů, kterým je lepší se obloukem vyhnout a jen ta informace o tom, že je importovaná sama nic neznamená.
Protože pokud má opravdu výborný rodokmen, a zvednout cenu to taky může, jen teda se hodně chovatelů ohání "výborným původem" a pak se ukáže, že poslední trochu významné jméno je Nebo Black Magic 5 generací zpět. :-) Takže proto je lepší tam rovnou ten rodokmen přihodit, místo prázdné fráze o tom, že je výborný.

20.9.2020 15:28
lenocka

XXX.XXX.60.146

Pomáhá poptat kováře - objíždí mraky stájí a pokud je normálně komunikativní, tak spoustu tipů ví. Alespoň u mě opakovaná zkušenost. Podobně možná s koňským vetem, ale ten neobjíždí pravidelně všechny svěřence.

Ještě mě napadá vyjet opakovaně jako divák na závody, koukat a poslouchat a vytipovat si stáj, odkud jezdí víc koní a jejich styl se mi líbí. Ale to už zabere čas,i když příjemný..

Přidejte reakci

Přidat smajlík