Vysoké vs nízké boty

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.9.2020 19:14
Daniela Lipová

XXX.XXX.64.140

Dobrý večer. Řeším, jestli pořídit vysoké jezdecké boty nebo perka a chapsy, a tak bych se chtěla zeptata na váš názor. Boty budu používat cca 4-5x týdně. Chtěla bych je nosit celoročně, takže v teplotním rozsahu -10°C až +30°C. Jde mi o to, která varianta pro mě bude podle vás výhodnější. Klidně pište vlastní zkušenosti. Děkuji za jakoukoliv odezvu.

13.9.2020 19:57
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Mně vyhovují perka a k tomu buď pantalony, ale u těch je problém za mokra, že natáhnou od země vlkost, takže jsem přešla na rajtky s celokoženým sedem a pod nimi podkolenky - v létě velmi prodyšné fotbalové.
Na vyloženou zimu mám vysoké zateplené boty, ale ty beru sporadicky jen do velkých mrazů, jinak preferuju ta perka.

13.9.2020 20:00
sisi58

XXX.XXX.191.1

Asi se budete smát, ale já jezdím už třetím rokem v gumových perkách z Decathlonu. Cena 289,- peněz. Celoročně. Měním pouze druh ponožek. A navíc jsem v nich i běžně chodila cestou necestou (na horách vedle koně) a i po šutrech. Udivující.
Ale je pravda, že nezávodím, nejsou reprezentativní.

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.9.2020 21:07

Nejlepší je mít všecko , a podle počasí nebo druhu ježdění to tomu flexibilně přizpůsobit, staré čapsy nosím i na kydání, aby mi nepadala sláma do botasek- nesnáším zapíchanou slámu v ponožkách...
S vysokýma botama je docela problém sehnat co bude sedět, já mám krátkou holeň ,potřebuju 42cm do podkolenní jamky aby se dala noha dobře ohnout a nevadilo se to se sedlem(spodní lem bočnice sedla-drezurního), ale 37-38 lýtko....

13.9.2020 21:08
sisi58

XXX.XXX.191.1

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nejlepší je mít všecko , a podle počasí nebo druhu ježdění to tomu flexibilně přizpůsobit, staré čapsy nosím i na kydání, aby mi nepadala sláma do botasek- nesnáším zapíchanou slámu v ponožkách...
S vysokýma botama je docela problém sehnat co bude sedět, já mám krátkou holeň ,potřebuju 42cm do podkolenní jamky aby se dala noha dobře ohnout a nevadilo se to se sedlem(spodní lem bočnice sedla-drezurního), ale 37-38 lýtko....

Mám to taky tak. Co nosíte? Jestli to není tajemství.

13.9.2020 21:10

Psala jsem edit a zrušilo se mi to.....tuším cassini nebo elt kouknu zítra.

13.9.2020 21:13

Ty vysoké mam takové měkké- jsou kožené, ale klasicky nedrží jako holínka...máme je ve stáji dvě, nezávisle na sobě....

14.9.2020 07:54
Daniela Lipová

XXX.XXX.217.2

sisi58 napsal(a):
Asi se budete smát, ale já jezdím už třetím rokem v gumových perkách z Decathlonu. Cena 289,- peněz. Celoročně. Měním pouze druh ponožek. A navíc jsem v nich i běžně chodila cestou necestou (na horách vedle koně) a i po šutrech. Udivující.
Ale je pravda, že nezávodím, nejsou reprezentativní.

V těch jsem taky před nekolika roky jezdila. Mě absolutně nevyhovovaly. V létě se mi v nich potila noha, v zimě mi byla zima :(

14.9.2020 08:04
sisi58

XXX.XXX.191.1

Daniela Lipová napsal(a):
V těch jsem taky před nekolika roky jezdila. Mě absolutně nevyhovovaly. V létě se mi v nich potila noha, v zimě mi byla zima :(

Měla jste špatné fusekle.

14.9.2020 10:34

Také mám všechno a střídám podle potřeby. Většinou ovšem oddřu a odchodím všechno vč. sněhu, skákání po šutrech v korytě potoka, lezení na stoh sena, klouzání v bahně - v pracovních holinách z prac. potřeb :-D V zimě tlusté ponožky, v létě tenké. Jsem v holinách zvyklá celý život, umím už i s pilinama a senem, aby do nich nenapadalo... Perka jsem pořídila před rokem, z druhé ruky za 150,- decathlonová, a nevadí mi v ničem, mám k nim velmi reprezentativní chapsy, a když ta (gumová :-) perka osvěžím před akcí mazáním na kopyta nebo na sedla, vydrží tu akci vypadat pěkně :-) A pak mám i "závodní" vysoké boty, děravé bohužel, takže již plní jen estetickou funkci. Nosívala jsem vysoké boty Kudu, ale bohužel jsem z jejich rozměrů vytloustla…. :-( Myslím, že ty, které aktuálně mám, jsou Cassini, se zipem vzadu, což je fakt velká pomoc, nesvlíkají se mi při sundavání ponožky a když mi nateče noha, nemusím přemýšlet, zda je tentokrát nebudu muset skutečně už rozříznout

14.9.2020 10:45
sovicka

XXX.XXX.57.184

Dobrý večer. Řeším, jestli pořídit vysoké jezdecké boty nebo perka a chapsy, a tak bych se chtěla zeptata na váš názor. Boty budu používat cca 4-5x týdně. Chtěla bych je nosit celoročně, takže v teplotním rozsahu -10°C až +30°C. Jde mi o to, která varianta pro mě bude podle vás výhodnější. Klidně pište vlastní zkušenosti. Děkuji za jakoukoliv odezvu.

No za mně tedy žádné univerzální co fungují přes zimu i léto neexistují ani pérka ani vysoké boty. I když jsem nosila chapsy a pérka, tak na zimu jsem měla vždy zimní boty, max na ježdění na hale jsem měla boty.
Osobně mám raději vysoké boty, za mně lépe drží tvar než chapy a finančně mně v důsledku taky vyjdou lépe, než kombinace chapsy + pérka a celkové trvanlivost.
Na to aby boty fungovaly i přes zimu, by museli být větší, aby se člověk do nich v zimě nacpal s více vrstvama ponožek a oblečení, v létě pak zas budou člověku větší a bude v nich glajdat noha... To je pro mě osobně k ničemu.

14.9.2020 11:53

sisi58 napsal(a):
Mám to taky tak. Co nosíte? Jestli to není tajemství.

Ty vysoké jsou cassini (něco jako crook),
https://www.equiservis.cz/jezdecke-boty-vysoke-cassini-crook-39w-47-38-doprodej-24022cz934/
zip vzadu bez tkaničky, na patě krytka zipu se cvokem, taktéž nahoře a železné logo na vnějším boku na nízké jsem se zapoměla podívat, ale myslím že jsou taky cassini sangria

15.9.2020 09:15
Arkarian

XXX.XXX.171.17

Výbornou zkušenost, celoročně ve vámi požadovaném rozmezí -10°C až +30°C, mám s botami CSO Paddock. Jsou to nízké jezdecké/pracovní boty, v létě doplňuji krátkými chapsami, v zimě dlouhými chapsami, beránkovou vložkou a teplou ponožkou. Až doslouží, koupím znovu 👍

15.9.2020 10:32
sisi58

XXX.XXX.191.1

Arkarian napsal(a):
Výbornou zkušenost, celoročně ve vámi požadovaném rozmezí -10°C až +30°C, mám s botami CSO Paddock. Jsou to nízké jezdecké/pracovní boty, v létě doplňuji krátkými chapsami, v zimě dlouhými chapsami, beránkovou vložkou a teplou ponožkou. Až doslouží, koupím znovu 👍

Kde kupujete? V https://aurashop.cz/ mají jen vel.č.37 a 43.

15.9.2020 11:18
xanti

XXX.XXX.36.135

Mně kdysi pantatínek pořídil něco na tento způsob (ale není to přesně onom značka myslím stejná)

https://www.equiservis.cz/perka-cassini-exklusiv-derby-sner-23187cz929/

Ty boty už tenkrát před 10ti lety stály asi 3 000....šněrovací kožená pérka bez zipu. Musím se přiznat, že jsem od té doby neměla nic jiného na noze. A ty boty jsou nesmrtelné. Nosím je v jakémkoli ročním období, když s eo ně starám, nepromoknou, v zimě do nich narvu enormně tlustou ponožku a je mi dobře...dokonce je ten design boty tak nadčasový, že jsem je jednu dobu nosila i normálně do města a holky zíraly, co že to prej mám za pěkný boty vydržely zasolené městské chodníky i zimní lesní plískanice.

Z mně naprostý univerzál, který drží kotník, dobře podpoří nohu a můžu je vzít i pod chapsy nebo pod jakýkoli typ rajtek. Je to asi o preferencích. S vysokými botami mám problém, jelikož mám velice silný nárt a jezdecké boty se většinou bohužel vyrábí na typ žen éterické víly

21.9.2020 13:53
Arkarian

XXX.XXX.177.16

sisi58 napsal(a):
Kde kupujete? V https://aurashop.cz/ mají jen vel.č.37 a 43.

Achjo. Tehdy jsem kupovala právě v aurashopu. Vím, že byly i u Kalendy v Brně, ale v eshopu je nemá. Velká škoda, pokud už nebudou.

21.9.2020 18:12
sisi58

XXX.XXX.191.1

Arkarian napsal(a):
Achjo. Tehdy jsem kupovala právě v aurashopu. Vím, že byly i u Kalendy v Brně, ale v eshopu je nemá. Velká škoda, pokud už nebudou.

Volala jsem tam, žádná ochota zjistit, zda by bylo možno znovu objednat. Nebo tak něco.
Stává se mi to dosti často a je zajímavé,že právě u bot. Najdu bezva boty a buď už je to doprodej nebo už zboží není nikde v nabídce.

22.9.2020 10:38
AjiskaN

XXX.XXX.152.25

Vysoké boty mají celkem krátkou životnost, pokud se v nich hodně jezdí. Za kvalitní boty považuji ty, které vydrží aspoň 3 roky každodenní ježdění. Zatím to zvládly jen Petrie, ale cena je hodně vysoko. Nicméně po 8 letech každodenního ježdění už sice neudělají nikde parádu, ale měnila jsem 1x zip na pravé botě, jinak stále slouží. Podle mě je nejlepší volba na doma, pokud do toho nechcete moc investovat, kožená perka a kožené chapsy. A ideálně perka, která jsou na tkaničky, ty nazouvací s gumou na straně se mi hodně vyzouvaly i při ježdění. V decathlonu mají celkem slušná perka z kůže na tkaničky a jsou krásně měkká. A chapsy se dají objednat v kentauru přímo ve vaší velikosti, i když ji standardně nevyrábí a slouží opravdu dlouho. Nové vysoké boty nosím už jen na závody.

4.11.2020 09:23
Daniela Lipová

XXX.XXX.64.140

Dobrý den. Po promyšlení jsem se rozhodla jít do perek a minichapsů. Nyní se rozhoduji, jaké vybrat. Nějakou představu již mám, ale ráda bych se zeptala na zkušenosti. Chtěla bych minichapsy kožené, popřípadě opravdu kvalitní koženkové.

Jaké byste mi doporučili minichapsy? Děkuji předem a odpovědi.

4.11.2020 09:54

rozhodně doporučuji z vlastní zkušenosti kožené. Ale uznávám, že jim dávám dost zabrat - bahno drhnuté rýžákem (koženka by udělala pápá po dvou takových ošetřeních), courání spodních konců v bahnu, vodě, písku (často si je zapomenu sundat na práci kolem koní), prodírání různými větvemi, odírání o stromy a tak :-) Mám dobrou zkušenost s koženými z hrubé kůže, mohly by to být tyto https://www.equiservis.cz/minichaps-kentaur-13658cz642/ … Kupovala mi je kdysi ještě máma, nápisy kdekoli jsou pochopitelně po 15-20 letech naprosto nečitelné Několikrát jsem nastehovala zpátky tu zdvojenou část (zesílení pod lýtkem na kontaktu s koněm), na jejímž konci se prodřely švy, zpravidla jednou za tři až pět let :-) a několikrát jsem nechávala opravovat druky... Zipy (umělohmotné) zatím drží, spodní gumy pod botu už obě kamsi zmizely :-)

4.11.2020 19:52
Makina14

XXX.XXX.208.164

Já osobně jezdím také celoročně v perkách a chapsech. Na jaro/léto mám gumové z Decathlonu (přesně ty, co má sisi58) a na pozdní podzim/zimu mám kožená perka s vytepleným vnitřkem+zimní podkolenky (zimní jezdecké podkolenky jsem nesehnala) a ještě jedny obyčejné ponožky.
Vysoké boty jsem měla pouze dvakrát v životě (s tím, že jezdím 15 let). Ale prostě se mi neosvědčily. Ani šestileté dceři, které jsem je pořídila stím, že ona s nimi problém mít nebude, ale mnohem svobodněji se cítí také v perkách a chapsech... Rozhodně si však myslím, že konečný názor budete mít až potom, co si vyzkoušíte obě varianty a pak uvidíte...

4.11.2020 20:44
Daniela Lipová

XXX.XXX.64.140

Ty od Kentauru určitě zvážím. Ještě jsem přemýšlela nad těmito: https://www.mauricio.cz/minichaps-kozene-horze-profesional

Nemáte někdo zkušenost jak moc vydrží?

5.11.2020 21:53
AjiskaN

XXX.XXX.236.138

http://epeus.cz/chapsy/1384-minichaps-begamohnedy-lemv41365-8591825007265.html

Za mě tyto naprosto top. Vzhledově se podobají vysoké botě tím vyvýšením zvenku, dělají hezkou nohu a střih mají totožný s klasickými koženými. Jsou to jediné chapsy, které mi nebarví podsedlovky. Mám je 7 let a používám je tak 2x týdně. Stále jsou po přejetí kartáčem nebo otřením mokrým hadrem jako nové.

Přidejte reakci

Přidat smajlík