Lekání na vyjížďkách

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.9.2020 20:58
Katka12

XXX.XXX.40.60

Zdravím všechny,
Mám valacha od jeho necelých 4 let, nyní je mu 7 let.
Mám s nim, ale jeden menší problém a zajímá mě zda má někdo podobný a jestli ho lze nějak řešit.
Na jízdárně je perfektní, práce na lonzi také, na ruce je taky vše v pohodě důvěřuje mi a jde do všeho, ale na vyjíždce se stále něčeho leká buď začne prchat nebo na místě vyskakuje do vzduchu, občas se staví i na zadní. Pokud je cesta lesem, nemá nejmenší problém to jde perfektně i s jiným koněm jde celkem dobře, tyto stavy má na otevřeném prostoru.

Jezdím už celkem dlouho a u jiných koní jsem takový problém neměla, zajímáme zda to časem zmizí nebo jestli proto můžu něco udělat abych mu pomohla a zbavili se toho. Vyjizdky pak nejsou o relaxu, ale o stresu kde se ceho zase lekne.

Děkuji za případné rady.

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.9.2020 21:54

Jo někteří koníci to tak mají, doporučení: jezdit ve dvojici s klidným koněm, třeba ze začátku pořád stejný okruh, nedržet koně "u huby" celou vyjížďku, raději volnější otěž a podržet se nákrčáku, pracovat s koněm i během vyjížďky jako na jízdárně-zaměstnat ho. Jestliže jezdíte dlouho, jak píšete, musíte vědět, že koně jsou různí a ne každý je houpací.

19.9.2020 09:28
Katka12

XXX.XXX.40.60

U nás je horší jezdit ve dvojici, moc jezdců tu ven nejezdí, snažím se ho zaměstnávat i venku. Děkuji 🙂

19.9.2020 11:17
akscha

XXX.XXX.26.89

Dela to jen na ceste domu nebo i od domu? Ve cvalu, klusu a nebo i v kroku? Zhorsuje se to s casem a nebo zlepsuje? Prijde mi to jako takova ta klasika, ze kun chce na otevrenem prostoru spechat, vy mu to nedovolite, a tak zlobi. Po case jste vy pri vjezdu na louku nervozni, vic ho drzite, kone to prudi a je o to vic napruzeny. Napada me uplne jednoducha vec - zkusila bych po vjezdu na louku zahodit oteze a nechat chvilku past. Vyvedete ho z te jeho rutiny a mohlo by to uklidnit vas i jeho.

19.9.2020 11:32
Arbora

XXX.XXX.120.166

Myslím, že už ste sa dostali do fázy, kedy sa bojíte tiež, čakáte zlé reakcie a koňa v tom strachu v podstate podporujete. Niektoré kone sú na emócie jazdca viac citlivé a keď cítia z neho strach, boja sa o to viac. Stačí, ak v sedle napnete svaly a ten pod vami už bystrí ucho, kde je ten bubák.

K tomu, čo píše Verun by som ešte pridala vychádzky po jazdiarenskej práci- nejaký fakt trápny okruh, ktorý je bezpečný, prípadne zlé miesta prejsť na ruke. Aby ste získali rutinu a pokoj v sedle aj vy.

21.9.2020 08:41
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

A lekal se vždy, nebo začal teď? Jestli dobře vidí.
Buďte ráda, že se neleká v lese, na otevřeném prostoru máte manipulační prostor. Že se staví na zadní a vyskakuje do vzduchu, bude tím, že se leknete taky a vemete ho zpátky. Rukou, sedem nebo stačí i myšlenku. Uvolněte se. Jak psaly holky - před loukou popást a jezdit na delší otěži. U toho si louku prohlídněte, jestli nevidíte srnku, ptáka, kytku a udělejte si plán, kudy pojedete a jak se zachováte, až se lekne. Nevemete zpátky, nepotrestáte, nebudete naštvaná. Máte pohodlné sedlo, co nikam nehází? Před vyjížďkou si namažte bočnice😉, pocit bezpečí. S lekavým koněm jezdím raději klusem, cvalem. Automaticky víc dávám pozor a reflexy fungují samy a rychle. Také v pohybu spíš kůň zvolí zrychlení, jako reakci na leknutí. Nechávám chvíli koně jet a mluvím na něj. Když to sám zpracuje správně a zpomalí, z kapsy se vysune cukr. Hodně koní časem zkrátí reakci jen na cuknutí a už čeká na dobrotu😀
Jestli zvolí po úleku skoky na místě nebo rovnou na zadní, pobídněte dopředu a když zabere pochvalte. I když to přežene a proběhne se, nevadí, pokračujete jako kdyby zvolil zrychlení.
Musíte si to přepsat ve Vaší hlavě, vědomě změnit reflexy, že ne brzda, ale uvolněně s pohybem a koně poslat dopředu. Manželova kobyla neuměla sama řešit nástrahy terénu, když jí člověk nepomohl pobídkou, řešila to na místě drezurními cviky nad zemí. Byla to fuška uhlídat vlastní hlavu. Nejvíc mě brzdilo, když se mnou jel manžel na mém koni a věděla jsem, že na to kouká a má o mně strach. Jestli se bojíte vyslat koně dopředu, nechte to na někoho jiného a pak si jen hlídejte ruce, ať ho zas nezahamstnete. Jestli se leká z nezkušenosti, nových nebo nečekaných věcí, při Vaší správné reakci se naučí leknutí zpracovat. Nesmí být potrestán a nesmí se mu nic bolestivého stát - že ho pes, kterého se lekl, kousne například. Jsou koně, co se "lekají" sportovně, z přemíry energie, nebo je to baví. To je můj starý valach. Když je při chuti a spokojený, stačí list jiné barvy na zemi a juch...Jen mu řeknu, že je starý deb.l a ať se opováží udělat to děcku. A říká si tím o proběhnutí, jen my dva a abych nemusela brát ohled na nikoho dalšího a jela s ním, že mě dobře sveze. Až se ten přestane lekat, bude zle a smutno.

21.9.2020 08:50
bassrock

XXX.XXX.251.2

Moje kobyla chodí radši po lesních cestách než po loukách ;-)
Otevřený prostor ji nutí monitorovat větší perimetr a být víc nervozní. Prostě čeká, odkud vyskočí tygr
Jakmile vylezeme na louku, nechám jí se rozhlédnout a pak spustím přednášku ve stylu jak jsou koníci stepní zvířata a že tady má kam utéct a nic jí neskočí z větve na záda blablabla prostě mluvím a občas se jí zasměju. Pomáhá to, sice jde po louce ostražitější (v jakémkoliv ruchu) ale jinak v pohodě.
Chce to klidnou mysl a čas.

21.9.2020 08:57

K tomu "jestli dobře vidí" bych osobně ráda připsala vykřičník. To klidně může být. V "uzavřeném prostoru", kde je "chráněný" se bude chovat ok, v otevřeném prostoru, kde může vyskočit tygr odkudkoli, bude koukat. Taky je u nás jeden, u kterého je podezření na špatné vidění, protože se nejprv lekne, až pak přemýšlí. A je to prakůň, takže ten by měl spíš nejprv přemýšlet a pak se lekat (lekání ne namáhavé).

Zkuste odpozorovat, zda se leká více z pravé strany nebo z levé (bude se lekat na té straně, která je do otevřeného prostoru, méně se bude lekat na té straně, která je směrem ke kraji lesa apod. Můžete si nasimulovat na jízdárně různými bubáky, třepotavými (a zvuk vydávajícími) předměty, kterými vám ho postraší pomocník.

majda123

25.9.2020 18:06
majda123

XXX.XXX.44.146

ahoj, hele doporucovala bych vyjížďky ve 2( s klidným koněm) určitě mít s sebou bič. Volna otěž, pochvalovat hlasem a pomalými pobídkami. Pokud se začne lekat a zdrhat, zpomal hlasem. Na to same místo se vrat zpět a třeba parkrat chod sem a tam. Taky dodržuj ze začátku stejný okruh. Pokud by ale začal dělat opravdu velké čuňárny, použij tušírku :)

25.9.2020 18:21
sisi58

XXX.XXX.191.1

majda123 napsal(a):
ahoj, hele doporucovala bych vyjížďky ve 2( s klidným koněm) určitě mít s sebou bič. Volna otěž, pochvalovat hlasem a pomalými pobídkami. Pokud se začne lekat a zdrhat, zpomal hlasem. Na to same místo se vrat zpět a třeba parkrat chod sem a tam. Taky dodržuj ze začátku stejný okruh. Pokud by ale začal dělat opravdu velké čuňárny, použij tušírku :)

Použít tušírku na koně, co se staví na zadní? Spadla jsi z měsíce na hlavu?

25.9.2020 18:41

majda123 napsal(a):

Co jsou pomalé pobídky?

25.9.2020 19:15
Slon Indický

XXX.XXX.35.201

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Co jsou pomalé pobídky?

No, podle textu se jimi má kůň chválit. Čím jsem starší, tím víc zjišťuji, že vlastně o koních a ježdění nic nevím, žádného koně jsem pomalou pobídkou nechválila. Nevím, jestli se mám k něčemu takovému vůbec přiznávat, ale... Je to tak.

25.9.2020 19:43
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Pomalé pobídky taky neznám...
Ale s tou tušírkou existuje situace, kdy ano. Ale musím mít jasno proč, co očekávám za reakci a pak tu reakci ukočírovat bez hrubého zásahu do huby a ještě koně pochválit. Platí na pokažené zašprajcované koně, kterým se hrozně uleví. Samozřejmě na velkém placu a dobrém terénu.

25.9.2020 19:53
sisi58

XXX.XXX.191.1

Rif Du Madon napsal(a):
Pomalé pobídky taky neznám...
Ale s tou tušírkou existuje situace, kdy ano. Ale musím mít jasno proč, co očekávám za reakci a pak tu reakci ukočírovat bez hrubého zásahu do huby a ještě koně pochválit. Platí na pokažené zašprajcované koně, kterým se hrozně uleví. Samozřejmě na velkém placu a dobrém terénu.

Kolik znáte jezdců, co to umí. Nemíním to zle. Viděla jsem jedno video, vlastně jediné. I když rozhodně nemohu tvrdit, že jsem viděla všechno.
Je možno někde zkouknout takovou akci?

25.9.2020 20:16

Slon Indický napsal(a):
No, podle textu se jimi má kůň chválit. Čím jsem starší, tím víc zjišťuji, že vlastně o koních a ježdění nic nevím, žádného koně jsem pomalou pobídkou nechválila. Nevím, jestli se mám k něčemu takovému vůbec přiznávat, ale... Je to tak.

Právě. Já taky pochvalu pomalou pobídkou neznám - ale nikdo neví všechno, že jo.

25.9.2020 22:03
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

sisi58 napsal(a):
Kolik znáte jezdců, co to umí. Nemíním to zle. Viděla jsem jedno video, vlastně jediné. I když rozhodně nemohu tvrdit, že jsem viděla všechno.
Je možno někde zkouknout takovou akci?

To bývá akce spontánní a většinou jednorázová, co mě utvrzuje v správnosti postupu. Kůň po někom, kdo se chytá za hubu nebo nepustí koně dopředu, protože se bojí. Co mu zbývá krom vyhazování a stavění? Jak cítím, že brzdí, pobídnu holení a když nezabere dopředu, ale se začne zvedat, vyjedu rukou s otěžemi po krku, druhou štípnu za holeň ( ne za trest, ale pobídka dopředu). Otěž zůstane volná ještě pár metrů po odezvě a koně ještě v cvalu nahlas chválím, aby si byl jistý, že to nebyl omyl, ale udělal správně, když vyrazil. Bavíme se o koni zabržděném ( ne o koni, který primárně řeší vše úprkem dopředu), nepotřebuji ruce, abych se udržela při startu a reaguji rychle. Jsou to reflexy, co mi zbyly z mládí, teď už bych to asi nenatrénovala. Kamarádka se živí přiježďováním a redrezurou, vleze i na koně, který se s někým převrátil. Já si vystačím s průměrným pokažencem nebo zmatencem, kterému stačí ke štěstí jednoznačné signály. Je možné mě vidět v lese a na loukách, na jízdárně jezdit neumím😀

26.9.2020 08:22
akscha

XXX.XXX.26.89

Ja si pod pomalymi pobidkami predstavuji, ze kdyz se kun zastavi pred bubakem, pobidnu a cekam. Za chvilku to zkusim znovu. Kun ma dost casu si vec okoukat, neni na nej vyvijeny velky tlak a nakonec se sam rozejde dopredu (zadneho kone nebavi stat minuty ma miste). Pouzivam to, kdyz mam dost casu a kdyz vim, ze silou bych si jen zadelala na problem (couvani atd.). A taky na ruce, kdy jsou moje moznosti komunikace s konem mensi.

Rychla pobidka by byla to, co se bezne pouziva - v rychlem sledu holen, pata, bic.

26.9.2020 09:58

akscha napsal(a):
Ja si pod pomalymi pobidkami predstavuji, ze kdyz se kun zastavi pred bubakem, pobidnu a cekam. Za chvilku to zkusim znovu. Kun ma dost casu si vec okoukat, neni na nej vyvijeny velky tlak a nakonec se sam rozejde dopredu (zadneho kone nebavi stat minuty ma miste). Pouzivam to, kdyz mam dost casu a kdyz vim, ze silou bych si jen zadelala na problem (couvani atd.). A taky na ruce, kdy jsou moje moznosti komunikace s konem mensi.

Rychla pobidka by byla to, co se bezne pouziva - v rychlem sledu holen, pata, bic.

Jo, to by mohlo být. Taky to tak někdy dělám, nechat koně popřemýšlet.

29.9.2020 16:24

A taky je dobré si s koněm povídat. Tělo člověk neovládá zpravidla až tak, aby dával koni zcela precizní signály. Ale hlas kůň vnímá velmi dobře a člověka to donutí dýchat a uvolnit se a tak vůbec. Pokud si tedy s koněm nepovídáte (a ne jak já, že kolem mě lidi obcházejí obloukem, protože mají pocit, že mám imaginárního kamaráda), doporučuji zařadit. Nastavit se na "všechno zvládneme, a jestli se bojíš, tak jsi trumbera, se mnou se nemáš čeho bát, a jestli strach překonáš, tak jsi nejšikovnější koník na světě".
A klidně si dát čas a na tom místě, kde se bojí (pokud to lze), si slézt, a ukázat mu bubáka. Kokino, podrbat, a tak. (jen aby se nakonec nezačal lekat pro cukr )
Na místě, kde se leká pravidelně, a vy to víte, je dobré zaměstnat hlavu nějakým rutinním cvičením. Ideál je stranová práce... A nevšímat si lekacího podnětu a trvat (nenásilně, netlačivě, spíš formou opakování) na předvedení onoho cvičení. To se dá i ze země, třeba taková ta hra, kdy kůň má zvedat nohy do španělského kroku podle toho, jak je zvedá vodič. Za každý náznak ochoty vykonat ve stresprostředí cvičení musí okamžitě přijít odměna (pochvala, podrbání, pro krmiče to kokino, ale každopádně pár vteřinek klidu na srovnání hlavičky).

Vy svého koně znáte a víte, co vyvádí, a musíte sama vybrat vhodnou formu vypořádání. Vzhledem k tomu, že koně ani vás a vaše reakce nevidíme, můžeme tady všichni skutečně jen teoretizovat.

30.9.2020 08:10
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Termín "kokino" mě fascinuje😀 Vůbec jsem to neznala, jazyková bariéra. Zní to jak od drogového dílera😀

30.9.2020 08:58

Rif Du Madon napsal(a):
Termín "kokino" mě fascinuje😀 Vůbec jsem to neznala, jazyková bariéra. Zní to jak od drogového dílera😀

Ale já to také převzala od koňáků :-)
Teď jsem se nad tím zamyslela, a našla jsem: https://vltava.rozhlas.cz/cukrovi-design-spetka-filosofie-5065569

Přidejte reakci

Přidat smajlík