Ahoj, mám možnost koupě moc pěkné slezské noričky, která je neobsedlá a je jí 3,5 roku. Chovatel (nejmenuji) má velice pěkné koně, opravdu dobře se o ně stará, má je velice dobře vychované, mi doporučil, že je to teď na půl roku na různou práci ze země, klidně si na ní i postupně sednout, ale vše postupně, spíš špacíry a navykání na okolí a pravidelnou jezdeckou práci začít ve čtyřech letech, tj. za půl roku.
Není to vzhledem k vývoji kostry brzo?
Uživatel s deaktivovaným účtem

xanti
napsal(a):
Ahoj, mám možnost koupě moc pěkné slezské noričky, která je neobsedlá a je jí 3,5 roku. Chovatel (nejmenuji) má velice pěkné koně, opravdu dobře se o ně stará, má je velice dobře vychované, mi doporučil, že je to teď na půl roku na různou práci ze země, klidně si na ní i postupně sednout, ale vše postupně, spíš špacíry a navykání na okolí a pravidelnou jezdeckou práci začít ve čtyřech letech, tj. za půl roku.
Není to vzhledem k vývoji kostry brzo?
Pominu-li, že chladnokrevník svou stavbou těla není určen pod sedlo... ve čtyřech letech není brzo.
„Naše“ ČMB byla obsedaná ve 4 letech, její potomci xPRE ve 3,5 na podzim, přes zimu pauza, od jara se začalo jezdit.
Ani na jednom to nezanechalo žádné následky.
Připomínám, že je nutná lehká zátěž - chladnokrevník je kůň, který zatěžuje svou kostru sám o sobě, je to tedy kůň pro jezdce, kteří mu nebudou přitěžovat - lehké, s nižším těžištěm, co umějí jezdit.
Mám norika, letos 16 let. Obsedala jsem ho ve třech letech. Celý život spolu vesele turistíme :-)