Zdravím, chovatelé,
Ráda bych znala Vaše názory na KD mého seniora. Vím, že je to často omýlané téma, předchozí diskuze mám pročtené. Ale každý kůň, zvláště senior, je natolik individuální, proto vkládám dotaz.
Vím, že je tu řada zkušenných chovatelů, kteří mají dobré znalosti ohledně výživy koní.
Jde mi především o udržení stávajícího výživového stavu s ohledem na blížící se zimu. Poslední změnu krmení jsme dělali v červenci - s úbytkem pastvy začal hubnout. Po dohodě s výrobcem müsli NovaEqui jsme navýšili stávající KD, hubnout přestal, ale na zimu bude nejspíš potřeba KD upravit. Samozřejmě bych ráda, aby trochu nabral, hlavně horní linii. Ale nedělám si iluze, že senior bude mít "prdelku do srdíčka"
O valachovi:
A1/1, 23 let, cca 500 kg, 152 KVH
Zdravotní stav - koník je již více než 10 let dušný (COPD, astma), jeho aktuální stav se odvíjí od počasí. Má dny, kdy je takřka bez obtíží, je veselý. Problém mu dělají tropické teploty, již 3 roky mu v horku ulevujeme kortikoidy (Depo-medrol 40 ml jednorázově do svalu). Prudké změny počasí mu také nedělají dobře. Na podporu dostává bylinné směsi (Dušnost od Koňských bylinek střídáme s Mikros Horse Herbs, k tomu nově čaj z konopných listů). Kašel má jen občasný, bez hlenů.
Denní režim - nyní cca 20 hod denně na pastvině (5 koní / 3 ha), pastva již chudší, dokrmujeme senem. V boxe (venkovní, dobře větraný) je 2-3 hod denně, než opracuju ostatní koně. Poté chodí navolno na zahradu (1-2 hod) s pěknou pastvou).
žlabové krmivo - denní dávka:
Nova Equi Muscle 650 g
Nova Equi Herba 400 g
vojtěškové pelety 250 g
naklíčený ječmen 200 g
pivovarské kvasnice 50 g
slunečnicový olej cca 50 ml
min.doplněk Mikros VDK
dávka rozdělena na 3 porce, vlhčené
Sena má dostatek - krmíme po menších dávkách 4-6 x denně, nestane se, že by stihli vše sežrat před dalším krmením. K senu ve výběhu se dostane bez problémů (naopak, jedním pohledem odežene ostatní).
Koník už je řadu let v plném důchodu, tedy nepracuje.
Ještě doplním
- čerstvý mačkaný oves a ječmen na radu veta nekrmím, přesvědčila mě o tom i praxe - celkové mírné zlepšení po vysazení ovsa, později potvrzeno - rapidní zhoršení po požití ovsa (při krmení na pastvině se nepozorovaně prohodil s klisnou, sežral asi půl kg vlhkého ovsa + ječmene a půl dne to rozdýchával)
- cukrovarské řízky nekrmím - před lety měl těžkou alergickou reakci.
Snad jsem vypsala vše podstatné, kdyžtak doplním.
Budu ráda za Vaše názory a postřehy nejen ohledně KD, kritiku snesu.
Připojuji pár konkrétních dotazů:
1. mohu k současné KD přidat rýžové otruby (popř. Fitmin Reformer)? V cílové dávce cca 250g/den?
2. Pivovarské kvasnice se nemají krmit dlouhodobě - je to tak? Čím je nahradit v době pauzy?
3. Jaký je Váš názor na naklíčený ječmen? (myslím, že valachovi prospívá, ale je těžké to posoudit, na jeho stav má vliv řada aspektů)
4. Je možné krmit naklíčený oves? (dochází při klíčení ovsa k podobným chemickým změnám jako u ječmene?)
5. vyvazovače mykotoxinů - mají efekt? Jaký je rozdíl mezi nimi a pivovarskými kvasnicemi?
Děkuji Vám za přečtení a případné rady.
Zdravím, ohledně otázek v příspěvku:
1) Ano, zvolila bych rýžové otruby ideálně plnotučné, případně na nabrání/ zamezení hubnutí v zimě i zvýšit podíl oleje a ideálně doplnit k oleji vitamin E, čistý bez selenu. Olej pokud možno ne slunečnicový ale řepkový, za studena lisovaný. Slunečnicový olej má vysoký obsah omega 6 a téměř žádné omega 3, řepkový má poměr vhodnější.
2) Pivovarské kvasnice můžete dávat dlouhodobě, není třeba vysazovat.
3) naklíčené obiloviny jsou z nutričního hlediska velmi dobré, vysoká energetická hodnota a obsah bílkovin, ohledně použití pro dušné koně a prospěšnosti z tohoto hlediska nevím, ale minimálně to je něco, co neuškodí.
4) Naklíčený oves krmit lze, při klíčení dochází u všech obilovin ke stejným změnám (snížení obsahu škrobu a zvýšení obsahu bílkovin), ale opět, vliv na dušnost posoudit neumím.
5) Vyvažovače mykotoxinů - vliv mít mohou, ale ne všechny vyvazovače vázají na sebe stejné toxiny. Běžně se jako vyvažovač mykotoxinů používá aktivní uhlí (asi nejznámější), u koní je teď trendem zeolit, i když je relativně drahý, ten funguje celkem spolehlivě na spory plísní, které se běžně vyskytují v balíku sena.
Pivovarské kvasnice jsou kvasinky, které se používají na výrobu piva. Podle jejich kmenu mohou jejich buněčné stěny, které tvoří polysacharidy, mít schopnost na sebe vázat chemické prvky (typicky selen, kde vytvářejí organické vazby a tím zvyšují jeho vstřebatelnost v organismu), nebo je lze využít též jako vyvazovač mykotoxinů. Běžně ale nevíte, jaký konkrétní kmen kvasinek je obsažen v pivovarských kvasnicích, tj pokud budete chtít další vyvazovač, zvolila bych na bázi zeolitu.
Vzhledem k anamnéze a fotkám přidám ještě nevyžádanou radu - testy na Cushinga. Vypadá to podle srsti a opakovaných zánětlivých procesů jako jasný kandidát, a před zimou by mu nasazení prascendu mohlo výrazně pomoci.
Slon Indický
napsal(a):
Zdravím, ohledně otázek v příspěvku:
1) Ano, zvolila bych rýžové otruby ideálně plnotučné, případně na nabrání/ zamezení hubnutí v zimě i zvýšit podíl oleje a ideálně doplnit k oleji vitamin E, čistý bez selenu. Olej pokud možno ne slunečnicový ale řepkový, za studena lisovaný. Slunečnicový olej má vysoký obsah omega 6 a téměř žádné omega 3, řepkový má poměr vhodnější.
2) Pivovarské kvasnice můžete dávat dlouhodobě, není třeba vysazovat.
3) naklíčené obiloviny jsou z nutričního hlediska velmi dobré, vysoká energetická hodnota a obsah bílkovin, ohledně použití pro dušné koně a prospěšnosti z tohoto hlediska nevím, ale minimálně to je něco, co neuškodí.
4) Naklíčený oves krmit lze, při klíčení dochází u všech obilovin ke stejným změnám (snížení obsahu škrobu a zvýšení obsahu bílkovin), ale opět, vliv na dušnost posoudit neumím.
5) Vyvažovače mykotoxinů - vliv mít mohou, ale ne všechny vyvazovače vázají na sebe stejné toxiny. Běžně se jako vyvažovač mykotoxinů používá aktivní uhlí (asi nejznámější), u koní je teď trendem zeolit, i když je relativně drahý, ten funguje celkem spolehlivě na spory plísní, které se běžně vyskytují v balíku sena.
Pivovarské kvasnice jsou kvasinky, které se používají na výrobu piva. Podle jejich kmenu mohou jejich buněčné stěny, které tvoří polysacharidy, mít schopnost na sebe vázat chemické prvky (typicky selen, kde vytvářejí organické vazby a tím zvyšují jeho vstřebatelnost v organismu), nebo je lze využít též jako vyvazovač mykotoxinů. Běžně ale nevíte, jaký konkrétní kmen kvasinek je obsažen v pivovarských kvasnicích, tj pokud budete chtít další vyvazovač, zvolila bych na bázi zeolitu.
Vzhledem k anamnéze a fotkám přidám ještě nevyžádanou radu - testy na Cushinga. Vypadá to podle srsti a opakovaných zánětlivých procesů jako jasný kandidát, a před zimou by mu nasazení prascendu mohlo výrazně pomoci.
Moc Vám děkuji za reakci, vážím si toho.
Trochu jste mě vyděsila tím Cushingem. Zkušenností s tím nemám, ale vždy jsem měla za to, že jedním z hlavních ukazatelů Cushinga je dlouhá vlnitá srst, hlavně v době jarního línání. To valach rozhodně nemá. Fotky v úvodním příspěvku jsou aktuální, začíná mu růst zimní srst. Tu má vždy hustou, nevlnitou, spíše kratší. Přikládám foto (valach je ten vlevo) ze začátku letošního června, myslím, že je v pěkné letní srsti, nebo?
Opakované zánětlivé procesy - co si pod tím představit? Koník je dušný, ale ani po přípravcích na odhlenění z něho nic moc nejde, když hlen, tak jen málo a je čirý. Případné drobné oděrky se mu hojí dobře.
L.A.S.
napsal(a):
Moc Vám děkuji za reakci, vážím si toho.
Trochu jste mě vyděsila tím Cushingem. Zkušenností s tím nemám, ale vždy jsem měla za to, že jedním z hlavních ukazatelů Cushinga je dlouhá vlnitá srst, hlavně v době jarního línání. To valach rozhodně nemá. Fotky v úvodním příspěvku jsou aktuální, začíná mu růst zimní srst. Tu má vždy hustou, nevlnitou, spíše kratší. Přikládám foto (valach je ten vlevo) ze začátku letošního června, myslím, že je v pěkné letní srsti, nebo?
Opakované zánětlivé procesy - co si pod tím představit? Koník je dušný, ale ani po přípravcích na odhlenění z něho nic moc nejde, když hlen, tak jen málo a je čirý. Případné drobné oděrky se mu hojí dobře.
Změny na srsti jsou úplně poslední příznak Cushinga, z těch plnokrevných a teplokrevných plemen se jich většina ani nedožije, tj typicky u poníků. Varuje mě ta zhoršující se dušnost za posledních pár let (píšete, že poslední 3 roky má v létě kortikoidy, ty mimo jiné mají jako vedlejší účinek zvýšené riziko rozvoje Cushinga) plus věk, obvykle se začíná rozvíjet okolo 16 let a postupně příznaky sílí, po těch 22 letech už ho má myslím okolo 80% koní. Plus teda ta změna kondice a úbytek svaloviny, pokud bych si měla tipovat, tak už bude s hodnotami přes 150, možná i víc, jelikož je září, tj na medikaci nejvyšší čas.
Na vašem místě bych odebrala krev na testy a KD upravila zatím buď přidáním rýžových otrub nebo jen víc oleje, a pokud to Cushing je, mělo by se mu ulevit tou medikací jak z hlediska výživového stavu, tak i té dušnosti. Více tuků bych začala přidávat už nyní kvůli tomu, že někteří koně i přes pomalé zvyšování dávek prascendu reagují nechutenstvím, tak aby "měl z čeho brát" pro strýčka příhodu. Pokud se Cushing potvrdí, asi budete muset KD pozměnit, ale to zatím předbíháme.
Zuby má? Nepíšete, jestli dekujete. Jestli ne, tak začněte.
Ohledně žrádla nic víc nevymyslím. Ty kortikoidy, nešlo by místo depotního píchance podávat inhalačně?
Slone, prosím jak externě podávané kortikoidy zvýší riziko vzniku Cushinga u koní? Když podávám kortikoid, zabrzdím osu hypofýza-nadledviny, tj zabrzdím produkci kortikoidu nadledvinami. Podávání kortikoidu jako vedlejší účinek Cushinga ( jako ten soubor příznaků) udělá, to ano. Ale zvýší to riziko vzniku opravdového Cushinga, jako centrálního, z hypofýzy? U koní je Cushing buď z adenomu/hyperplázie adenohypofýzy nebo z nedostatku dopaminu. Když vysadím ten podávaný kortikoid, příznaky Cushinga u pacienta s ok hypofýzou vymizí. Bude u koně na krtikoidech větší riziko, že zblbne hypofýza a bude Cushing centrální? Stačí odkaz na nějaký odborný článek, endokrinologie mi zrovna moc nejde, prospěje mi počteníčko☺
Uživatel s deaktivovaným účtem

Rif Du Madon
napsal(a):
Ohledně žrádla nic víc nevymyslím. Ty kortikoidy, nešlo by místo depotního píchance podávat inhalačně?
Slone, prosím jak externě podávané kortikoidy zvýší riziko vzniku Cushinga u koní? Když podávám kortikoid, zabrzdím osu hypofýza-nadledviny, tj zabrzdím produkci kortikoidu nadledvinami. Podávání kortikoidu jako vedlejší účinek Cushinga ( jako ten soubor příznaků) udělá, to ano. Ale zvýší to riziko vzniku opravdového Cushinga, jako centrálního, z hypofýzy? U koní je Cushing buď z adenomu/hyperplázie adenohypofýzy nebo z nedostatku dopaminu. Když vysadím ten podávaný kortikoid, příznaky Cushinga u pacienta s ok hypofýzou vymizí. Bude u koně na krtikoidech větší riziko, že zblbne hypofýza a bude Cushing centrální? Stačí odkaz na nějaký odborný článek, endokrinologie mi zrovna moc nejde, prospěje mi počteníčko☺
Taky mě to inspirovalo. Zadala jsem iatrogenní Cushing syndrom u koní a strejda gůgl mi vyplivnul článek od MVDr. Ježkové, čili bodlinky. Zkuste.
Rif Du Madon
napsal(a):
Omlouvám se, odborné články o mechanismu rozvoje Cushinga a podávání kortikoidů jsem nečetla. Jsem poučený laik, četla jsem běžné populárně naučné články, kde se zmiňuje, že riziko vzniku Cushinga je vyšší u koní, kterým byly podávány kortikoidy, plus čtu zahraniční fóra, kde se Cushing často probírá, ale jinak je to těžko mimo můj obor.
Ale bylo to v případě koně zadavatelky něco, co mě praštilo do očí - věk, ztráta osvalení a podávání kortikoidů = Cushing, plus teda v okolí mám několik starších koní, všichni na Cushinga pozitivní (pokud byli vyšetření).
Slon Indický
napsal(a):
Omlouvám se, odborné články o mechanismu rozvoje Cushinga a podávání kortikoidů jsem nečetla. Jsem poučený laik, četla jsem běžné populárně naučné články, kde se zmiňuje, že riziko vzniku Cushinga je vyšší u koní, kterým byly podávány kortikoidy, plus čtu zahraniční fóra, kde se Cushing často probírá, ale jinak je to těžko mimo můj obor.
Ale bylo to v případě koně zadavatelky něco, co mě praštilo do očí - věk, ztráta osvalení a podávání kortikoidů = Cushing, plus teda v okolí mám několik starších koní, všichni na Cushinga pozitivní (pokud byli vyšetření).
Z praxe mám podobná pozorování.
napsal(a):
Taky mě to inspirovalo. Zadala jsem iatrogenní Cushing syndrom u koní a strejda gůgl mi vyplivnul článek od MVDr. Ježkové, čili bodlinky. Zkuste.
Děkuji za tip. Tam ale není, jestli předchozí terapie kortikoidy zvyšuje možnost vzniku Cushinga hypofyzárního.
Iatrogenní Cushing jsou příznaky způsobené podáváním kortikoidu. Centrální - hypofyzární Cushing je způsobený poruchou hypofýzy a příznaky jsou stejné.
Já teď řeším, jestli podáváním kortikoidu lze vyvolat predispozici k centrálnímu Cushingu. Protože podáním kortikoidu naopak vlastní produkci nadledvin a hypofýzy utlumím. Jestli je tam nějaký háček, který mi uniká. Což se mi v kapitole endokrino stává a vůbec by mě to nepřekvapilo☺
Rif Du Madon
napsal(a):
Ano, zuby má. Při krmení nemá potíže - neplive, nežmolkuje. Zubař přijede v říjnu. Naposledy byl odborně ošetřen před několika lety (vím, je to dlouho), měl jen běžné opotřebení zubů, stačilo zabrousit.
Ad dekování - zatím nedekujeme. Koně jsou sice ještě na noc venku, ale koncem týdne má přijít studená fronta, pak budeme na noc zavírat. Přes den je 20°C, k ránu se sice ochladí na 5°C, ale je bezvětří, neprší. Na zimu samozřejmě s dekováním počítám.
Kortikoidy - z inhalace mám určité obavy kvůli krvácení z nozder. Je to sice více než deset let, ale po zvýšené zátěži se 2x stalo, že krvácel. Z toho důvodu vet inhalaci nedoporučil. Naopak uvedl, že píchanec 1x za rok (v tropických vedrech) je ještě relativně šetrné řešení.
Slon a Rif vám radí dobře.
Já jen doplním něco málo k těm vyvazovačům mykotoxinů. Dávám je své dušné kobyle v době, kdy žere seno. Spouštěčem záchvatů dušnosti jsou u ní plísně v seně. On mi totiž žádný výrobce sena nezaručí, že nějaká ta plíseň v seně není. Bohužel je to s těmi plísněmi až tak komplikované, že ta plíseň může být už na louce. A Vám, když koupíte balík sena, se může jevit krásný a voňavý. A naopak třeba balík, který práší nemusí být kontaminovaný, prach je z toho, že vzal sekáč někde hlínu.
Já mám s vyvazovači velmi dobrou zkušenost. Mé kobyle pomáhají. Je to trochu nepochopitelné, jak může pomáhat přípravek na zažívání při dušnosti, ale je to tak. Další věc, jako prevence, je síť na seno. Na balík. Proč nechat inhalovat koně, slabého na plíce, nějaké fujtajblíky ze sena, že?
Takže, když to shrnu. Sítí na balíku zamezíte vdechování buď spór plísní nebo prachu (obojí dráždí plíce) a následně podpoříte zažívání podáváním vyvazovačů.
Má kobyla se dusila tak, že nemohla vyjít malinký kopeček. Díky těmto dvěma věcem (síti a vyvazovačům) je schopná chodit pod sedlo. A když má chuť, tak cválá a stačí ostatním koním.
Jsou to mé zkušenosti. Může být, že Váš koník nezareaguje až tak veledobře, ale určitě tím nic nepokazíte.
Slon Indický
napsal(a):
Aha, už chápu, jak to bylo myšleno, Cushing jako vedlejší účinek podávání kortikoidů. To může být, ale to nevím, zda má smysl dělat testy jako na Cushinga u starých koní. U těch se zjišťuje hladina ACTH. Při podávání kortikoidu ACTH klesá. A pergolid/praescend by asi nepomohl. Ale nechce se mi to studovat, počkám na Horsanu😀
L.A.S.
napsal(a):
Ano, zuby má. Při krmení nemá potíže - neplive, nežmolkuje. Zubař přijede v říjnu. Naposledy byl odborně ošetřen před několika lety (vím, je to dlouho), měl jen běžné opotřebení zubů, stačilo zabrousit.
Ad dekování - zatím nedekujeme. Koně jsou sice ještě na noc venku, ale koncem týdne má přijít studená fronta, pak budeme na noc zavírat. Přes den je 20°C, k ránu se sice ochladí na 5°C, ale je bezvětří, neprší. Na zimu samozřejmě s dekováním počítám.
Kortikoidy - z inhalace mám určité obavy kvůli krvácení z nozder. Je to sice více než deset let, ale po zvýšené zátěži se 2x stalo, že krvácel. Z toho důvodu vet inhalaci nedoporučil. Naopak uvedl, že píchanec 1x za rok (v tropických vedrech) je ještě relativně šetrné řešení.
Hm, po stříkacích kortikoidech mi taky teče krev z nosu, mívám záněty dutin.
A deku jen na noc by mu někdo nedal? Můj starouš za jedinou studenou noc zhubne tak, že to hned ráno poznám.
Rif Du Madon
napsal(a):
Sisi prosím jaké vyvazovače mykotoxinů máte vyzkoušené? Letos máme luxus seno, ale kdyby někdy byla potřeba, ať mám co zkoušet. Dík
Všechny.
Zkouším je od r.2012.
Začínala jsem s Premin® plus FLIX , další Hippovit Myco, pak od Fitminu, Habibi a teď kupuji od Dromy Myco-Vet.
Dříve se používaly vyvazovače pro dobytek, tak byly k dostání v pytlích a dávaly se velké odměrky. Což ne každý kůň žral. Postupně výrobci přípravek pro koně dělali koncentrovanější, takže se dávalo méně. Někde se ovšem za méně platilo více. Postupným zkoušením jsem dospěla právě k Dromy Myco-Vet.
Ono taky záleží, jestli máte koně pažravé/ho nebo jako já frfňu, co dělá ofuky. To pak holt budete muset vyzkoušet.
Rif Du Madon
napsal(a):
Aha, už chápu, jak to bylo myšleno, Cushing jako vedlejší účinek podávání kortikoidů. To může být, ale to nevím, zda má smysl dělat testy jako na Cushinga u starých koní. U těch se zjišťuje hladina ACTH. Při podávání kortikoidu ACTH klesá. A pergolid/praescend by asi nepomohl. Ale nechce se mi to studovat, počkám na Horsanu😀
Pergolid pokiaľ by ho kôň znášal by pomôcť práve mohol.
V prípade tohto koňa by som sa Cushingom vôbec nezaoberala, načo? Má svoj vek, kortikoidy asi budú v hre, som v šoku, že niečo ako Depo-Medrol sa stále používa.
Inhalačné kortikoidy nijako krvácanie z nosa neovplyvní, ak by sa opakovalo, tak pozrieť, či nie je etmoidálny hematóm + vzdušné vaky, aby nebola nebodaj mykóza.
Nič lepšie než inhalačné kortikoidy, prípadne dexametazon v terapii astmy ešte vymyslené nebolo, zvláštne, že neužíva žiadny bronchodilatans, ten "protokol" s Depo-Medrolom považujem za veľmi zvláštny, v dnešnej dobe už zastaralý.
Denná dávka krmiva je podľa mňa dosť biedna, ak by to množstvo dostával 3 x denne, tak povedzme, ale to málo rozdelené na tri krát je proste málo, na zimu a u nedekovaného koňa obzvlášť, s tým cez zimu pôjde s váhou dolu celkom určite, bez deky to bude rýchle.
Ryžovky určite áno, peletované rozmočené seno ako náhrada sena (1 kg sena nahradí, prípadne doplní KD o 1 kg obyč sena, ale je prosté spór a prachu atd.), to isté vojtěškové pelety, keď nemôže rezky.
Jačmeň je možné aj variť, zvyšuje sa jeho stráviteľnosť v tenkom čreve kvôli tepelnej úprave škrobov a je aj chutný, sladký a nepráši.
Přikládám další fotky valacha.
Moc Vám všem děkuji za reakce.
Ještě pár otázek:
- řepkový olej - kde koupím? Můžete uvést konkrétní výrobek? V potravinách jsem pročetla všechny etikety, nikde se neuvádí, zda je lisovaný za studena.
- rýžové otruby - jaké kupujete? (mám dobře dostupné Mikrop Rice Barn a Fitmin reformer, ale obojí jsou směsi)
- dekování - samozřejmě mu můžu dát na noc deku, koně máme doma, tak to není problém. Zatím deku nemá, ani k ránu není pod 5°C, nefouká, neprší. Koncem týdne se ochladí a koně zůstanou na noc doma. Myslíte tedy, že na těch pár dní na noc zadekovat?
- vyvazovače mykotoxinů - určitě pořídím. Valach baští dobře vše přírodní, ale s léky bývá problém. Zkusím Dromy Myco-Vet. a uvidíme.
- seno v síti - v boxe má seno máčené v síti. Ve výběhu nemají celý balík, koně jsou rozděleni 3+2 (kvůli mladému hřebečkovi). Dostávají pokropené hromádky. V zimě budeme přidávat senáž.
1) oleje beru odsud, mají dobré ceny a posílají poštou: https://www.krmivahulin.cz/p/repkovy-olej#923
2) kupovala jsem stabilizované rýžové otruby Mühldorfer, jen jsou dost drahé.
A prečo len nepridáte toho množstva, čo dostáva denne? Veď to je najjednoduchšie riešenie, dvihnúť dávku.
To seno žerie dobre, s chuťou? Kone s vredmi mávajú problém, zvyknú sa v tom vŕtať.
A ešte taká, možno odveci myšlienka. Je to dôchodca, nepracuje. Možno by bolo pre neho fajn nejaká aktivita, na dvihnutie psychickej stránky, to spraví strašne veľa. Bohate stačí aj blbosť typu targetovanie z pozitívky, mne sa po tom veľmi psychicky spravil kôň. z autistu, ktorý nemal záujem o ľudí a vo výbehu radšej šiel bokom od všetkých, je teraz kôň, ktorý dobehne hneď a pozerá, či sa niečo bude robiť. A to fakt nemám nejako tú pozitívku naštudovanú, len nejaké základy. Ale kone to baví, lebo sa z toho sype žrádlo a furt ich človek chváli, tak im to robí dobre.
Horsana
napsal(a):
Pergolid pokiaľ by ho kôň znášal by pomôcť práve mohol.
V prípade tohto koňa by som sa Cushingom vôbec nezaoberala, načo? Má svoj vek, kortikoidy asi budú v hre, som v šoku, že niečo ako Depo-Medrol sa stále používa.
Inhalačné kortikoidy nijako krvácanie z nosa neovplyvní, ak by sa opakovalo, tak pozrieť, či nie je etmoidálny hematóm + vzdušné vaky, aby nebola nebodaj mykóza.
Nič lepšie než inhalačné kortikoidy, prípadne dexametazon v terapii astmy ešte vymyslené nebolo, zvláštne, že neužíva žiadny bronchodilatans, ten "protokol" s Depo-Medrolom považujem za veľmi zvláštny, v dnešnej dobe už zastaralý.
Denná dávka krmiva je podľa mňa dosť biedna, ak by to množstvo dostával 3 x denne, tak povedzme, ale to málo rozdelené na tri krát je proste málo, na zimu a u nedekovaného koňa obzvlášť, s tým cez zimu pôjde s váhou dolu celkom určite, bez deky to bude rýchle.
Ryžovky určite áno, peletované rozmočené seno ako náhrada sena (1 kg sena nahradí, prípadne doplní KD o 1 kg obyč sena, ale je prosté spór a prachu atd.), to isté vojtěškové pelety, keď nemôže rezky.
Jačmeň je možné aj variť, zvyšuje sa jeho stráviteľnosť v tenkom čreve kvôli tepelnej úprave škrobov a je aj chutný, sladký a nepráši.
Děkuji Vám za reakci.
Na bronchodilatans se zeptám veta. Jedná se o přípravek k inhalaci, nebo ne?
Depo- medrol dostal poprvé před 3 lety, v horkých dnech mu zabral, proto jsme ho další rok použili znovu. Účinek trval cca měsíc. S ochlazením se stav koně vždy výrazně zlepší.
Ale určitě si nechám poradit, co by bylo lepšího a proberu to s vetem.
Krmná dávka - přidám rýžové otruby, navýším množství vojtěškových pelet. Vařený ječmen mám vyzkoušený, koně ho milují, přidáváme v mrazech. Jen jsem si nebyla jistá, zda ho valach může, když má být krmen bezobilně. Změní se vařením natolik, že se nepovažuje za čerstvou obilovinu?
Arbora
napsal(a):
A prečo len nepridáte toho množstva, čo dostáva denne? Veď to je najjednoduchšie riešenie, dvihnúť dávku.
To seno žerie dobre, s chuťou? Kone s vredmi mávajú problém, zvyknú sa v tom vŕtať.
A ešte taká, možno odveci myšlienka. Je to dôchodca, nepracuje. Možno by bolo pre neho fajn nejaká aktivita, na dvihnutie psychickej stránky, to spraví strašne veľa. Bohate stačí aj blbosť typu targetovanie z pozitívky, mne sa po tom veľmi psychicky spravil kôň. z autistu, ktorý nemal záujem o ľudí a vo výbehu radšej šiel bokom od všetkých, je teraz kôň, ktorý dobehne hneď a pozerá, či sa niečo bude robiť. A to fakt nemám nejako tú pozitívku naštudovanú, len nejaké základy. Ale kone to baví, lebo sa z toho sype žrádlo a furt ich človek chváli, tak im to robí dobre.
Dávku jsem od července postupně zvedala, ano, přestal hubnout. Myslím, že aby přibral, je potřeba zvýšit podíl tuků, proto přidáme rýřové otruby.
Seno žere s chutí, nevrtá se v tom. V poledne k senu přidávám ještě čersvě nasekanou trávu, to na mě řehtá už když sekám.
Myšlenka aktivity určitě není od věci, hlavně kvůli dušnosti. Jak se ochladilo, je koník celkově veselejší a aktivnější, tak toho využívám - ve výběhu podrbat, popř. vyčistit a chodí za mnou jako pejsek, i poklušeme. Takže úplně bez "práce" není.
Nemyslím si, že by psychicky nějak strádal. Ve stádě je na vrcholu, obě kobyly srovná jedním pohledem. Občas ,když je jdu zavřít, jsou až na druhé straně výběhu, dají to sprintem domů, valach závodí jako za mlada. Podvečer, když opracuju ostatní koně, chodí valach na volno na dvůr, tváří se jak generál :-)
L.A.S.
napsal(a):
Dávku jsem od července postupně zvedala, ano, přestal hubnout. Myslím, že aby přibral, je potřeba zvýšit podíl tuků, proto přidáme rýřové otruby.
Seno žere s chutí, nevrtá se v tom. V poledne k senu přidávám ještě čersvě nasekanou trávu, to na mě řehtá už když sekám.
Myšlenka aktivity určitě není od věci, hlavně kvůli dušnosti. Jak se ochladilo, je koník celkově veselejší a aktivnější, tak toho využívám - ve výběhu podrbat, popř. vyčistit a chodí za mnou jako pejsek, i poklušeme. Takže úplně bez "práce" není.
Nemyslím si, že by psychicky nějak strádal. Ve stádě je na vrcholu, obě kobyly srovná jedním pohledem. Občas ,když je jdu zavřít, jsou až na druhé straně výběhu, dají to sprintem domů, valach závodí jako za mlada. Podvečer, když opracuju ostatní koně, chodí valach na volno na dvůr, tváří se jak generál :-)
Tváří se jak generál... jo šéf celého dvorku ;-)
Taky mám u starých koní osvědčené brát je na vycházku vedle koně pod sedlem.
Jinak fotky krku jsem chtěla kvůli soukromému pozorování: koně s kushingem mívají tukový hřeben na krku(hřebčí krk) a přitom klidně vyhublé okolí lopatky a celkově je vidět úbytek osvalení. Ono to potom svádí k takovému kolébání ze strany ustajovatele, hele dostává dost žrádla, má na krku hřeben tuku - "jenom opadlý ze svalů, že nic nedělá". Ale jenom pozoruji a sbírám podklady, nemám k tomu žádný vědecký základ.
Arbory myšlenka na duši je výborná. Můj valach je taky generálovský typ. S přibývajícím věkem ho to ale přestává bavit. I podle toho vím, kdy mu není dobře. Stáhne se mimo stádo a v období, kdy kašlal, se kašlání zhoršovalo s narůstající nepohodou v stádě. Nesmím vůbec pomyslet na dalšího koně pro sebe, stoupne si mi za záda a zakašle, nebo nechá z huby vypadnout žmolek, repertoár je široký:)
Deku na noc dejte, sníží spotřebu energie na teplo. Když mu je hic a funí, zkuste pokropit. Viděla jsem udělátko z hadice a zahradního kropítka a koně se chodili sami sprchovat. My v obdobích sucha a prachu kropíme stromy u přístřešku, krmítka a cestičky, kudy koně chodí, tahají nohy po zemi a práší. Když prolejeme koruny stromů a zem, koně se tam ihned zaparkují. Vlhký vzduch se dobře dýchá a teplota tam citelně klesne.
Co se týče žrádla, s komerčními granulemi to vůbec neumím a asi bych rychle zkrachovala, do množství kilo na den se to na koni moc neprojevilo a víc je finančně neúnosné. Když nestačí pastva a seno, začnu přidávat. V sudech máme granulovanou vojtěšku, slaďák, oves. Sezónně přidávám lněné semínko, olej, kvasnice, Céčko a minerály. Když potřebuji vykrmit, zvedám vojtěšku, poté slaďák, poté přidávám olej. Oves krmím, že koním chutná, aby to sežrali, lze nahradit čímkoli, co kůň má rád, samotnou vojtěšku, slaďák, gran seno žrát nebudou.
Kdyby to staroušovi přestalo stačit, v záloze mám rýžové otruby ateď si píšu i vařený ječmen. Kdyby přišel o zuby, nebo přestal tolerovat dechově seno, přejdu na komplet granulované máčené seno+vojtěška a zbytek. I za cenu že bych ho musela na části dne oddělovet od stáda. Jinak vím, že když má možnost naládovat se máčeným granulovaným senem+vojtěškou, vynechává seno v krmítku jen sem tam zobne a spíš se popásá na zbytkách trávy. Kobyla co není alergická na plísně, se cpe plnou hubou senem u krmítka a je líná se pást na nevydatné trávě. Takže doufám, že si to bude umět i trochu regulovat sám.
Ohlídat si svůj kýbl si také umí, ale myslím, že na to mine dost energie a na klidu u krmení to nepřidá. Jak zjistím, že hubne víc, nebo musí zvedat hlavu od kýble a odhánět konkurenci, odděluji na krmení do soukromí.

My ten ječmen pouze namáčíme přes noc, není tam ta tepelná úprava, ale zrno změkne a kůň rozkouše. Stejně jako oves. Také to není špatné... Obecně ječmen koním krmím nerada, ale majitelka ve stáji si to prosadila, takže jsem aspoň dosáhla toho, že krmíme máčený. Vařený by byl lepší, ale JÁ se s ním vařit nebudu :-)

Určtě se dá přidat i čerstvá mrkev...bude teď její sezona...
Vyvazovače: https://vyzivazvirat.cz/kone/58-yea-sacc-kone.html
https://translate.google.com/translate?hl=cs&sl=en&u=https://guardianhorseproducts.com.au/products/mycosorb-a-alltech&prev=search&pto=aue
...sice Austrálie, ale je tam složení...
Ještě k ječmeni - lze krmit i šrotovaný a spařený (v plechovém kyblíku zalít vroucí vodou z konvice, zamíchat klackem aby tam nezůstala suchá hrouda, nechat zakryté chvíli propařit). Dělalo se pro starou kobylu s potížemi s chrupem. Hlavně tedy podávat až vlažné!
Taky by se mi nechtělo vařit celá zrna (to tak dělat kotel pro celou stáj o 25 koních). Pro plnochrupé koně ječmen necháme naklíčit - funguje to i jako zchutňovadlo. (taky věřím na nějaké ty enzymy a fytohormony)
Horsana
napsal(a):
Ťažko radiť, moje skúsenosti a predstavy o liečbe a udržiavaní koňa s astmou sú dosť odlišné od väčšiny populácie...
A detto jeho kŕmenie.
Príď sa niekedy pozrieť na klinicko-patologický seminár, predstavy o liečbe chirurg / rtg-lóg / ARO...Niekedy sa bojím, že sa pobijú a že ja tiež jednu chytím, keď vybalím fotky:)
Jačmeň už 20 rokov varím na dvojplatničke v normálnom hrnci, je to hotové asi za 10-15 minút, ak sa prikryje pokrievkou, tak krásne "dôjde". Jeme to aj my, má skvelú nasladlú chuť.
Jedná sa hydrotermickú úpravu, ktorá jediná dokáže zvýšiť trávenie škrobov jačmeňa precékálne, teda v tenkom čreve a nie v slepom a hrubom.
Mechanickým rozrušením zrna a jeho zaliatím vodou zvýšite stráviteľnosť tak o 10 %, ale škroby ostanú ako v celom zrne.
Rif Du Madon :D
Njn, ale aj tak...v prípade astmy u koní predsa nie je potrebné znovuobjavovať teplú vodu, všetko je vymyslené.
Ale ber to tak, že som sa skoro dva roky denne starala o ťažkú astmatičku a všetko sa prispôsobovalo jej, tak mi z toho možno ešte trošku hrabká.
Horsana
napsal(a):
Jačmeň už 20 rokov varím na dvojplatničke v normálnom hrnci, je to hotové asi za 10-15 minút, ak sa prikryje pokrievkou, tak krásne "dôjde". Jeme to aj my, má skvelú nasladlú chuť.
Jedná sa hydrotermickú úpravu, ktorá jediná dokáže zvýšiť trávenie škrobov jačmeňa precékálne, teda v tenkom čreve a nie v slepom a hrubom.
Mechanickým rozrušením zrna a jeho zaliatím vodou zvýšite stráviteľnosť tak o 10 %, ale škroby ostanú ako v celom zrne.
Rif Du Madon :D
Njn, ale aj tak...v prípade astmy u koní predsa nie je potrebné znovuobjavovať teplú vodu, všetko je vymyslené.
Ale ber to tak, že som sa skoro dva roky denne starala o ťažkú astmatičku a všetko sa prispôsobovalo jej, tak mi z toho možno ešte trošku hrabká.
Děkuji za info.
V zimě také ječmen vaříme, koně ho milují.
Můžete mi prosím ještě vysvětlit, jak se liší vařený ječmen od naklíčeného - z hlediska stravitelnosti a vhodnosti pro dušného koně?
Jestli máte jiné poznatky o péči o dušného koně, prosím podělte se s námi.

No proč asi nerada krmím ječmen. Peníze letí z okna... u koní není zdroj elektřiny. Musela by si to majitelka vařit doma a nebo kupovat nějaký již tepelně upravený, extrudovaný, pufovaný atd.
Máte prosím někdo vyzkoušený tento produkt?
Dromy Kašlík A+ s vyvazovačem mykotoxinů
https://www.dromy.cz/dychaci-system/dromy-kaslik/

vím, že otázka byla na Horsanu, zapojím se také, kdyžtak mě opraví, doplní, a já se dozvím něco nového :-)
- naklíčený změní poměry živin - sníží se výrazně obsah škrobu (sacharidů) a ten, co zbude, se naštěpí. Sníží se obsah i tuků a změny probíhají i v obsahu (někdo pozoruje pokles, někdo nárůst), ale hlavně struktuře bílkovin
- tepelně upravený změní strukturu sacharidů - z "velkých" zásobních zrn škrobu se naštěpí na kratší polysacharidové řetězce, zásobní zrna se "zmenší", a jsou lépe (rychleji) rozložitelná
Klíčené obilí je obecně dobře vnímáno kvůli obsahu antioxidantů a dalších metabolicky aktivních látek - enzymů, vitaminů, volných aminokyselin... Zatímco pouze tepelně upravený ječmen zůstává především energetická bomba s převažujícím obsahem sacharidů. Naklíčený ječmen bude dle mého vhodnější pro jakoukoli kategorii koní, všeobecně.
S naklíčeným obilím nemám vlastnú praktickú skúsenosť, tak to nedokážem posúdiť, nikdy som ho dlhšiu dobu neskrmovala.
Teraz máme k dispozícii miagač, tak kŕmime miaganý a kôň čo je tu aktuálne na výkrm pribral za 2 mesiace 80 kg.
Ale to je "bezzubák", je iba na kašiach, nie je schopný spracovať seno vôbec (píšem bezzubák, on všetky zuby má, ale jeho chrup proste už doslúžil, je vlnovitý a skrátka absolútne nefunkčný). Okrem toho má aj iný závažný zdravotný problém, redukovaný apetít a 25 rokov, o napriek tomu dokázal pekne pribrať na rezkoch, senných peletách a miaganom obilí.
Pokiaľ mi dáte mail, tak vám pošlem nejaký základný protokol astmatického pacienta, tu sa nedajú vkladať wordovské súbory.
Vynikajúci a stále aktuálny je tento článok, hoci ochorenie sa už nevolá ani COPD, ani RAO, ale astma, ktorá sa potom ešte podľa závažnosti delí na rôzne stupne, podľa toho, čiu schému si vyberiete.
Odkaz je pod textom.
Ja sa držím prác a výskumu J.P. Lavoie, pokiaľ viete anglicky, má nekonečné množstvo člávkov a kliniku, kde sa venuje astmatikom, pričom najhoršie prípady od majiteľov odkupuje, alebo sú mu darované a potom, s protokolom na mieru tie kone nemajú problém sa dožívať 30 rokov. Používa ich samozrejme aj na testovanie efektivity liečby, ale vždy začína so zmenou manamentu. Vždy.
Vlastne na poslednom kongrese sa chechtal, že museli vytvoriť stádo geriatrov, pretože nikto nečakal, že tie kone sa dožijú tak vysokého veku.
Stav pri príjme tých koní má zdokumentovaný a to boli všetko prípady, že tu by ich bežný vet okamžite utratil na mieste.
https://www.vetweb.cz/copd-nebo-rao-prispeje-novy-nazev-k-reseni-stareho-problemu/
Niečo o naklíčenom obilí z KER:
https://ker.com/equinews/sprouts-for-horses/
Uvariť jačmeň by šlo. Ale z toho článku od MVDr. Jahna sa mi uvaril mozog:) Konečne som pochopila, prečo je to u koní vlastne "astma definované neutrofilmi". Z toho už pár rokov nespím:) To je celkom jedno.
Ale Horsana, prosím Ťa, dojde u koňa u toho ochorenia (je jedno, ako tomu kde hovoria) k zániku alveolárnych sept alebo nie? Konkrétne ma zaujala veta "V obraze „COPD“ dominuje i u těžce postižených koní hyperinflace plic bez rozvoje emfyzému." Pre ujasnenie termínov, veterinárny výraz emfyzém automaticky znamená chronický emfyzém so zánikom sept a nevratnou poruchov parenchýmu? Hyperinflácia = akútny emfyzém, bez zániku alv. sept?
Kľudne ma pošli do hája zeleného s otázkami:)
Rif - nuž, kedysi to delenie bolo jasné, chronický alveolárny emfyzém bol so zánikom sept a irreverzibilný stav, intersticiálny bol väčšinou reverzibilný (a akútny).
Zrejme sa prišlo na to, že pri astme naozaj ide "len" o hyperinfláciu, pričom reverzibilita procesu sa dá otestovať viacerými testami, buď dexametazonovým protokolom, alebo podáva sa aj jednorazovo Buscopan a Atropín (nemám ho rada, nepoužívam, riziká u koní), kedy by po podaní malo dôjsť ku krátkodobému zlepšeniu stavu, dokonca toto niekto považuje za diagnostický aj prognostický test.
Ja nie, lebo to prostredie a manažment je obrovský faktor, tak isto ročné obdobie a compliance.

žádné posílání do háje, mě to také zajímá! :-) Já vždy čerpala jen z https://www.equichannel.cz/se-zimou-chodi-kasel-2-vaznejsi-nez-infekce kde je ovšem jako zdroj uveden i ten Jahn...
Rif a ešte nezabúdaj, že článok je už pekne starý a teraz už nie je ani RAO, ale práve astma a IAD sa označuje ako "mild asthma" :D, vlastne ani IAD už nie je.
Ale Neu sú v hre stále, to platí.
Momentálne som v šoku, koľko koní má Str.equi subsp. zooepidemicus (už aj tu sa nomenklatúra zmenila, ale nechám to takto) a že je to všetko rezistentné na bežne podávané ATB u koní, začali sme to teraz posledného pol roka intenzívne kultivovať a je to fakt hnus, niektoré stajne premorené na 100 %, kone príznakové, ale zároveň veľký pohyb koní (športovci) + dlhšie transporty a niekde aj katastrofické zoohygienické podmienky.
napsal(a):
žádné posílání do háje, mě to také zajímá! :-) Já vždy čerpala jen z https://www.equichannel.cz/se-zimou-chodi-kasel-2-vaznejsi-nez-infekce kde je ovšem jako zdroj uveden i ten Jahn...
Ten článok od Dr.Jahna a Dr. Túmovej je nadčasový, čo sa týka terapie
A okrem stále aktuálnejšieho streptokoku sa prišlo aj na to, že predtým relatívne neznámy a akosi opomíjaný EHV-5 spôsobuje závažné fibrotické pľúcne ochorenie.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3511884/
Ten článok je super a dal mi nádej, že môj biely nemá miesto plúc diery bez sept. Terapia a menežment je jasná a u nás 100%funguje. Len som sa bála, že následkom sa nevyhne. Lebo pre mňa znamenalo neutrofily =COPD=chronický emfyzém, zle je a už dobre nebude. Bude, stačí sa len postarať, a to je bomba.
Rif Du Madon
napsal(a):
Ten článok je super a dal mi nádej, že môj biely nemá miesto plúc diery bez sept. Terapia a menežment je jasná a u nás 100%funguje. Len som sa bála, že následkom sa nevyhne. Lebo pre mňa znamenalo neutrofily =COPD=chronický emfyzém, zle je a už dobre nebude. Bude, stačí sa len postarať, a to je bomba.
Stačí sa "len" postarať, to nedokáže každý.
A nie preto, že je to drahé, je to proste veľmi pracné, v určitých podmienkach, napríklad v komerčnom ustajnení.
Doma je to zrejme iné kafe
Pred asi mesiacom mi volali nejaké dievčičky (oni sú taká sieť, čo rôzne zachraňujú kone od Cigánov a pod.), že kobyla je dýchavičná (majiteľ to vedel dva roky, ale tak čo tam takí doktori vedia, sám jej vyliečil nohu, tak nejaká astma hore dole) a že je na tom zle, privolaný vet navrhol eutanáziu.
Ja som bola v zahraničí, takže rady len cez telefón a FB.
Poslali mi video - mno, nebolo mi do smiechu...BCS kostra, dychy za minútu cez 80, brušný lis katastrofa, ona už iba stála a lapala po dychu, nežrala 3 dni nič, dlhodobo iba čo naždibkala vonku, seno v boxe vyvolalo okamžite reakciu...
Dievčatá, napriek tomu že majú každá iba po dva neuróny už raz veľmi príjemne prekvapili, tak som im nadiktovala čo a ako.
To bolo v piatok.
V sobotu už inhalovali Ventolin a Flixotide, na druhú sobotu už stál prístrešok, kde je kobyla doteraz a pomaličky ju rozkrmujú, kosia jej, starajú sa. Okometricky pribrala 30-50 kg, dychov má 16/min...
Takže, dá sa to, dá sa skoro všetko.
Horsana
napsal(a):
Stačí sa "len" postarať, to nedokáže každý.
A nie preto, že je to drahé, je to proste veľmi pracné, v určitých podmienkach, napríklad v komerčnom ustajnení.
Doma je to zrejme iné kafe
Pred asi mesiacom mi volali nejaké dievčičky (oni sú taká sieť, čo rôzne zachraňujú kone od Cigánov a pod.), že kobyla je dýchavičná (majiteľ to vedel dva roky, ale tak čo tam takí doktori vedia, sám jej vyliečil nohu, tak nejaká astma hore dole) a že je na tom zle, privolaný vet navrhol eutanáziu.
Ja som bola v zahraničí, takže rady len cez telefón a FB.
Poslali mi video - mno, nebolo mi do smiechu...BCS kostra, dychy za minútu cez 80, brušný lis katastrofa, ona už iba stála a lapala po dychu, nežrala 3 dni nič, dlhodobo iba čo naždibkala vonku, seno v boxe vyvolalo okamžite reakciu...
Dievčatá, napriek tomu že majú každá iba po dva neuróny už raz veľmi príjemne prekvapili, tak som im nadiktovala čo a ako.
To bolo v piatok.
V sobotu už inhalovali Ventolin a Flixotide, na druhú sobotu už stál prístrešok, kde je kobyla doteraz a pomaličky ju rozkrmujú, kosia jej, starajú sa. Okometricky pribrala 30-50 kg, dychov má 16/min...
Takže, dá sa to, dá sa skoro všetko.
Ano. Dá se udržet ve slušné kondici kůň s astmou/astmatem (jak je to správně?), ale je to opět stálé starání. Neustálá kontrola jak koně, tak všeho v okolí.
A pak vám přijde jedna blbka, která má v hlavě nasrá.o a oddělá síť ze sena, aby se koníci lépe nažrali a veškerá dlouhodobá péče jde do kopru a vy hledíte na dusícího se koně, co den před tím vesele cválal na vyjížďce. Vlastní zkušenost.
Zahlušit takové pitomce, je málo!
Jenže ty ido...ké babky prostě zrušit nejde! A co hůř ani není co si na nich vzít, i když jim člověk 3x ukazuje účtenku co stál veterinář po jejich chvilce u koní. Grrrr Ani jejich děti se nemají k tomu aby to za mámu zaplatily - nebo jim sjednali pojistku na blbost ze které by se to hradilo. (zase se mi zvedl tlak - prostě mají zažito že zvířata tak jaksi patří všem a že můžou všelicos ale nemusí se zodpovídat za škody co jiným způsobí)
Pipilota
napsal(a):
Jenže ty ido...ké babky prostě zrušit nejde! A co hůř ani není co si na nich vzít, i když jim člověk 3x ukazuje účtenku co stál veterinář po jejich chvilce u koní. Grrrr Ani jejich děti se nemají k tomu aby to za mámu zaplatily - nebo jim sjednali pojistku na blbost ze které by se to hradilo. (zase se mi zvedl tlak - prostě mají zažito že zvířata tak jaksi patří všem a že můžou všelicos ale nemusí se zodpovídat za škody co jiným způsobí)
Pokud nepodáte TO, tak nikdo nic neřeší a budou prudit dál. V Německu když napíšete, že je něco zakázané, tak je to zakázané. A lidi to nedělají. V ČR byste ty blbce tou zákazovou tabulí musela majznout po lebeni, snad aby se jim rozsvítilo. Ale není to jisté.
Tentokrát už k TO bylo velmi blízko!
Jenže na to aby mi potom schválně koním něco udělala? A znám ji celý svůj život a vím že je mstivá a zákeřná (krom lakoty která ji opravdu trápí). Tak jsem to nechala, že je to v dědině a vím přesně co od ní čekat (to nejhorší, protože je i ne moc chytrá, ale považuje se za mozek)
Pipilota
napsal(a):
Tentokrát už k TO bylo velmi blízko!
Jenže na to aby mi potom schválně koním něco udělala? A znám ji celý svůj život a vím že je mstivá a zákeřná (krom lakoty která ji opravdu trápí). Tak jsem to nechala, že je to v dědině a vím přesně co od ní čekat (to nejhorší, protože je i ne moc chytrá, ale považuje se za mozek)
Opravdu děsivá kombinace vlastností. Nechcete jí věnovat kytičku durmanu? S tím, že si z něj rozhodně nemá dělat čaj, neb jí ty zlostné vrásky, co má, ohromně sluší a po tom čaji by se mohly vyhladit!
Děkuji všem zúčastněným za příspěvky a užitečné odkazy :-)
Horsana - tady je můj email, budu moc ráda, když mi pošlete základní protokol.
l.smehlikova@seznam.cz
Pročetla jsem odkazy, uznávám, že většina z nich je na mě příliš odborná. Ale přesto jsem si z nich něco vzala - jednotlivé případy jsou hodně individuální, názory odborníků na léčbu se velice liší.
V něčem se ale shodují - největší vliv na stav koně je jeho management a prostředí, ve kterém žije.
Což se mi neustále potvrzuje. Snažím se pro valacha dělat to nejlepší už řadu let, snad proto se obejde bez trvalé medikace. Začalo to kropením (později máčením) sena, přestavbou jeho boxu, zabezpečením zahrady, aby mohl být co nejvíc venku. V suchém období kropím vše, kde se pohybuje. Krmná dávka je kapitola sama o sobě. Vyřazení obilovin byl dost oříšek - vyrostla jsem v době, kdy se koně krmili ovsem, ječmenem, popř. otrubami. Ale člověk se učí celý život....
Dnes se ochladilo, zapršelo, valach dýchá bez obtíží i přesto, že na noc byli koně už ve stáji :-)
Krmnou dávku jsem celkově zvedla, přidala rýžové otruby, vyvazovač mycotoxinů a řepkový olej je objednaný.
Hlásíme se po měsíci od zadání příspěvku :-)
Mnozí nám věnovali svůj čas a podělili se o své znalosti a zkušennosti, ještě jednou za to velice děkuji.
Myslím, že jsme na dobré cestě, a o tuto radost se s vámi ráda podělím.
Přikládám aktuální fotky, změna je podle mě viditelná...

Nedá mi to a musím se s vámi podělit o svou radost - valach je ve své klasické zimní formě