Sedlo pro vysoký kohoutek a opadlé svaly na hřbetě

Český teplokrevník
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.9.2020 16:31
Amemura

XXX.XXX.168.248

Ahoj, jelikož zrovna vybírání sedla je pro mě jedna velká neznámá, chci se zeptat na radu těch, co už jsou v tom zběhlí. Starám se o koně, kterému teď nedávno bylo 23 let, ČT. Přidám i fotky, aby jste viděli přesněji, jak jeho hřbet vypadá. No a co potřebujeme? Máme staré sedlo, které zrovna nesedí úplně nejlépe a chudáka odírá (snažíme se tomuhle předejít korekčním beránkem). Bohužel to tak vypadá, že nám sedlo v kostře ruplo a tak bych chtěla pořídit nové, co by mu i lépe sedělo. Mohu vás poprosit o typ, třeba i odkaz na nějaké sedlo pro takový kohoutek a hřbet, který se chceme teď snažit opět nasvalit?
Případně děkuji moc za rady

24.9.2020 17:19
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Koupi sedla odložte na jaro. Jinak to bude stejně na jaře na jiné sedlo. ;-)

Kůň v kondici jako je na těchto fotkách opravdu k nasvalení nepotřebuje práci pod sedlem. (já už ji i považuji za týrání, pokud nepojede v sedle 30 kg jezdec krokem s 1 krátkou klusovkou). Nejdříve a ze všeho nejvíc tento kůň potřebuje nakrmit. Dále zjistit jestli nemá nějaké chronické bolesti. Odčervit a klidně i opakovaně. Potom začít pohybovat někde na rovných liniích - ne na lonži v kruhu. Ale vzít na krokovku s sebou vedle koně pod sedlem (nebo vedle koloběžky, kola). Klouby šetřit vybíráním povrchu - zaklusat po trávě, zbytek krokem. Také cvičení na ruce, jako je couvání, ustupování kolem předku, kolem zadku a vůbec posilování a protahování za pamlskem.
Měřit krejčovským metrem jak přibírá okolo hrudníku. Co 14 dnů si udělat na stejném místě zootechnickou fotku. A až bude kůň nakrmený, bude i osvalený. Potom teprve začít koukat po sedle a po vožení se.

24.9.2020 17:40
Amemura

XXX.XXX.168.248

Pipilota napsal(a):

Kůň v kondici jako je na těchto fotkách opravdu k nasvalení nepotřebuje práci pod sedlem. (já už ji i považuji za týrání, pokud nepojede v sedle 30 kg jezdec krokem s 1 krátkou klusovkou). Nejdříve a ze všeho nejvíc tento kůň potřebuje nakrmit. Dále zjistit jestli nemá nějaké chronické bolesti. Odčervit a klidně i opakovaně. Potom začít pohybovat někde na rovných liniích - ne na lonži v kruhu. Ale vzít na krokovku s sebou vedle koně pod sedlem (nebo vedle koloběžky, kola). Klouby šetřit vybíráním povrchu - zaklusat po trávě, zbytek krokem. Také cvičení na ruce, jako je couvání, ustupování kolem předku, kolem zadku a vůbec posilování a protahování za pamlskem.
Měřit krejčovským metrem jak přibírá okolo hrudníku. Co 14 dnů si udělat na stejném místě zootechnickou fotku. A až bude kůň nakrmený, bude i osvalený. Potom teprve začít koukat po sedle a po vožení se.

Jídla má kůň opravdu dost, takže že by byl podvyživený problém není. Odčervený je taktéž. Jedinou bolístku co má je lehká artróza v zadních nohách, podle čeho taky usuzujeme zátěž práce. Ven na vodítku chodíme poměrně často, v podstatě kolikrát i jen to. Jezdíme jen hodně málo a vždy jen na pár minut, takže opravdu není třeba se bát, že by dostával záhul jako mladý sporťák, to už má za sebou. Povrch si hlídám také. :)

24.9.2020 17:54
Pipilota

XXX.XXX.46.93

No ale pořád nevidíš, že je podvyživený - to se projevuje chybějícím svalstvem.

Doporučuji nastudovat výživovou kondici koní, zvláště záchytné body (dříve se říkalo řeznické chvaty). Ty fotky opravdu velmi žalují.

24.9.2020 18:18
evcusik

XXX.XXX.31.5

Amemura napsal(a):
Jídla má kůň opravdu dost, takže že by byl podvyživený problém není. Odčervený je taktéž. Jedinou bolístku co má je lehká artróza v zadních nohách, podle čeho taky usuzujeme zátěž práce. Ven na vodítku chodíme poměrně často, v podstatě kolikrát i jen to. Jezdíme jen hodně málo a vždy jen na pár minut, takže opravdu není třeba se bát, že by dostával záhul jako mladý sporťák, to už má za sebou. Povrch si hlídám také. :)

Sice to není v zoo technickém postoji, ale vám se ten koník nezdá z prvni fotky podvyživený? Dyt chybí úplně tuk ...a také svalstvo,tuk za lopatkou, podél páteře, viditelné kyčelní hrboly...

Až bude napapany, tak se dá vůbec řešit sedlo.

24.9.2020 18:30
Amemura

XXX.XXX.168.248

evcusik napsal(a):
Sice to není v zoo technickém postoji, ale vám se ten koník nezdá z prvni fotky podvyživený? Dyt chybí úplně tuk ...a také svalstvo,tuk za lopatkou, podél páteře, viditelné kyčelní hrboly...

Až bude napapany, tak se dá vůbec řešit sedlo.

Vím, že na hřbetě mu tuk chybí, ale opravdu má žrádla spoustu, jak sena, tak na pastvě a ještě ho dokrmujeme. Majitelka stájí ho dala ještě i k jinčím koním, aby mu seno neujídali a hlídá to. Zda v tom není zdravotní problém jsme též nechali zkontrolovat a problém se nenašel.

24.9.2020 18:52
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Že se problém nenašel, neznamená že není.
Není jiná možnost než dále hledat, zkoumat.
To že ustajovatel něco říká a dělá je super. Tak se připoj a dělej také.
Nechali jste zkontrolovat u zdraví koně konkrétně co a kdy a kým. Konkrétně - zuby, koňský zubař s rozvěrákem a baterkou si vše nasvítil a měl i nástroje na zkoumání kazů, proplachoval hubu vodou aby to měl bez zbytků žrádla a opravdu bylo vidět? Nebo i toho veta je potřeba si uvědomit k čemu byl volán a co kontroloval? Fakt není jeho povinností pokud byl volán k odčervení a očkování a třeba i na víc koní za ráz , aby dopodrobna komentoval podvýživu jednoho koně. Zvlášť když se ho na to přímo nikdo neptá. Takže byl ovolán přímo spec. vet na koně a opravdu byl dotazován na "zdraví", na kulhání, nebo proč je tak vyhublý?
Jak je to doopravdy s tím krmením, Všechno zvážit na kg, všechno zkontrolovat zda to opravdu sežere, nebo nad tím kouká... Jaká je kvalita krmiva (seno, sláma, oves, taky pastva má nějaké složení - ne vše zelené je výživné). Udělat si celý víkend pozorování - od rána do večera a za 3 dny bude jasněji. je potřeba položit si co nejvíc otázek a hledat skutečné a konkrétní odpovědi. Jen tak se dobereš výsledků - žádnou dojmologii a odhady.

24.9.2020 18:54
Pipilota

XXX.XXX.46.93

A jako rychlá rada - deku alespoň na noc. I kdyby to kvůli penězům měly být ze sekáče dvě staré lidské na sebe a našít popruh. To je záležitost cestou kolem obchodu.

24.9.2020 19:14
Amemura

XXX.XXX.168.248

Pipilota napsal(a):
Že se problém nenašel, neznamená že není.
Není jiná možnost než dále hledat, zkoumat.
To že ustajovatel něco říká a dělá je super. Tak se připoj a dělej také.
Nechali jste zkontrolovat u zdraví koně konkrétně co a kdy a kým. Konkrétně - zuby, koňský zubař s rozvěrákem a baterkou si vše nasvítil a měl i nástroje na zkoumání kazů, proplachoval hubu vodou aby to měl bez zbytků žrádla a opravdu bylo vidět? Nebo i toho veta je potřeba si uvědomit k čemu byl volán a co kontroloval? Fakt není jeho povinností pokud byl volán k odčervení a očkování a třeba i na víc koní za ráz , aby dopodrobna komentoval podvýživu jednoho koně. Zvlášť když se ho na to přímo nikdo neptá. Takže byl ovolán přímo spec. vet na koně a opravdu byl dotazován na "zdraví", na kulhání, nebo proč je tak vyhublý?
Jak je to doopravdy s tím krmením, Všechno zvážit na kg, všechno zkontrolovat zda to opravdu sežere, nebo nad tím kouká... Jaká je kvalita krmiva (seno, sláma, oves, taky pastva má nějaké složení - ne vše zelené je výživné). Udělat si celý víkend pozorování - od rána do večera a za 3 dny bude jasněji. je potřeba položit si co nejvíc otázek a hledat skutečné a konkrétní odpovědi. Jen tak se dobereš výsledků - žádnou dojmologii a odhady.

Hele.. já mám koníka jen v polovičním pronájmu a ne příliš dlouho. Kontroly nechávala dělat jeho majitelka, která za ním teď už dlouho nebyla. Mě řekla, že je to v pohodě a to vám tu teď říkám já. Samozřejmě, že si i já dobře napapaného koně představuji jinak a já i majitelka stájí se s tím snažíme hodně něco dělat. Teď jsem mu začala ještě kupovat musli a ječmen. Co se týče pastvy, tu mají velmi dobrou, stejně tak seno, to si tu chválí všichni. Dělám co mohu, ale když majitelka nebude chtít, nedonutím ji udělat nové komplet testy. Já bych je klidně zaplatila, ale taky to není tak, že bych mohla rozhazovat.

24.9.2020 19:24
Dotaz

XXX.XXX.235.225

A co všechno kůň dostává?

Jinak opravdu bych na taková záda sedlo nedávala.

24.9.2020 19:27
Slon Indický

XXX.XXX.35.201

Na koně v této kondici prostě sedlo nepatří. Žádné na něm ani sedět nebude a z dobrého důvodu - na kostry se sedla nevyrábějí.
Hanba by mě fackovala, chtít se na takovémto chudákovi vozit. A to bude zima, kůň na sobě nemá gram tuku a ještě mu energii ubereš prací. Plus ho ten hřbet bude bolet, protože padnoucí sedlo na tohle prostě není - proto ho to současné chudáka dře.
Brát si tohle zvíře do pronájmu k ježdění je týrání zvířat, pokud se chceš vozit, tak i ve většině turistických jízdáren už jsou dnes provozáci v lepším stavu. Prosím, netýrej toho koně a své pozadí si voz na koních, kteří jsou ve stavu, kde jim to nezpůsobuje utrpení.

24.9.2020 19:29
Amemura

XXX.XXX.168.248

Dotaz napsal(a):
A co všechno kůň dostává?

Jinak opravdu bych na taková záda sedlo nedávala.

Pastva, seno, teď bude mít k ovsu ještě ječmen, musli + nějaké vitamíny na kopyta a na klouby. Zároveň zvažuji ještě přidat něco s vojtěškou, ale já osobně se v krmení až tolik nevyznám a nechci něco přehnat.
Sedlo dostane na záda ani ne jednou za měsíc a ne více jak pět minut, ani to možná ne. Většinou jen na svezení neteře, přičemž ho vedu pouze v kroku. Neděláme žádné blbosti.

24.9.2020 19:31
Amemura

XXX.XXX.168.248

Slon Indický napsal(a):
Na koně v této kondici prostě sedlo nepatří. Žádné na něm ani sedět nebude a z dobrého důvodu - na kostry se sedla nevyrábějí.
Hanba by mě fackovala, chtít se na takovémto chudákovi vozit. A to bude zima, kůň na sobě nemá gram tuku a ještě mu energii ubereš prací. Plus ho ten hřbet bude bolet, protože padnoucí sedlo na tohle prostě není - proto ho to současné chudáka dře.
Brát si tohle zvíře do pronájmu k ježdění je týrání zvířat, pokud se chceš vozit, tak i ve většině turistických jízdáren už jsou dnes provozáci v lepším stavu. Prosím, netýrej toho koně a své pozadí si voz na koních, kteří jsou ve stavu, kde jim to nezpůsobuje utrpení.

Zřejmě jsem to měla zmínit. Já na něm nejezdím, sedla jsem si na něj naposled asi před dvěmi měsíci a cca na dvě, tři minuty. Jinak chodíme ven na ruce. Takže nějaké týrání si prosím odpusť, protože o to se tu opravdu nejedná, nejsem magor, abych na něm jezdila a ještě snad rajdovala. Otázka na nové sedlo padla jen kvůli tomu svezení neteře max, na ježdění mám půjčeného jiného koníka, o tohohle se spíše jen starám.

24.9.2020 19:33
Dotaz

XXX.XXX.235.225

A přesně víte, kolik čeho dostává? Krmíte si sama? Je boxovaný, na pastevku? Kdy má přístup k senu, kolik ho dostává?
Neteř váží kolik, že je nutné pořizovat sedlo na 12 použití za rok?

24.9.2020 19:36
Amemura

XXX.XXX.168.248

Dotaz napsal(a):
A přesně víte, kolik čeho dostává? Krmíte si sama? Je boxovaný, na pastevku? Kdy má přístup k senu, kolik ho dostává?
Neteř váží kolik, že je nutné pořizovat sedlo na 12 použití za rok?

Ne, já sama nekrmím, nemám stáj hned vedle baráku a ani opravdu jako pracující člověk na 12h směny nemám čas tam být od rána do večera. K senu má přístup jak na pastvě přes den, tak v boxe na noc. Odhadem vám neřeknu kolik, ale malé hrstky pár stébel to opravdu nejsou.
Neteř je 6 letá holka, neměla jsem v plánu pořizovat zcela nové, jen je to naše (majitelky koně) dost orvané a nyní i zlomené v kostře, proto ano, i jen na ty chvilky zvažuji třeba i jen od někoho použité sehnat.

24.9.2020 19:36
Slon Indický

XXX.XXX.35.201

Amemura napsal(a):
Zřejmě jsem to měla zmínit. Já na něm nejezdím, sedla jsem si na něj naposled asi před dvěmi měsíci a cca na dvě, tři minuty. Jinak chodíme ven na ruce. Takže nějaké týrání si prosím odpusť, protože o to se tu opravdu nejedná, nejsem magor, abych na něm jezdila a ještě snad rajdovala. Otázka na nové sedlo padla jen kvůli tomu svezení neteře max, na ježdění mám půjčeného jiného koníka, o tohohle se spíše jen starám.

To jsi opravdu zmínit měla, protože v úvodním příspěvku píšeš, že ho sedlo dře do kohoutku a koriguje se to podložkou, plus že má asi sedlo prasklou kostru a to, že sedlo potřebuje, aby hřbet mohl nasvalit.
Z toho nám všem asi vyplynulo, že se na koni jezdí a jezdit bude. Po nějakém svezení neteře nebo sednutí na tři minuty by snad odřený být neměl, to se dá i bez sedla nebo na madlech.
Nějak se mi tomu prostě nechce věřit, hlavně v kombinaci s tím úvodem, že sedlo potřebuje k nasvalení.

24.9.2020 19:42
Amemura

XXX.XXX.168.248

Slon Indický napsal(a):
To jsi opravdu zmínit měla, protože v úvodním příspěvku píšeš, že ho sedlo dře do kohoutku a koriguje se to podložkou, plus že má asi sedlo prasklou kostru a to, že sedlo potřebuje, aby hřbet mohl nasvalit.
Z toho nám všem asi vyplynulo, že se na koni jezdí a jezdit bude. Po nějakém svezení neteře nebo sednutí na tři minuty by snad odřený být neměl, to se dá i bez sedla nebo na madlech.
Nějak se mi tomu prostě nechce věřit, hlavně v kombinaci s tím úvodem, že sedlo potřebuje k nasvalení.

Uznávám, že jsem to napsala zle. Odírání jsem brala z doby, kdy se na něm opravdu občas jezdilo, ale to nebylo ještě za mě. A ne, nemyslela jsem tím "sedlo k nasvalení", ale typ na sedlo + že se snažíme ho nasvalit.

24.9.2020 19:42
Stormy96L

XXX.XXX.250.141

Na svezeni decka staci pad, ktery sezenete do peti tisic. Vic asi neni o cem diskutovat.

24.9.2020 19:45
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Amemura napsal(a):
Ne, já sama nekrmím, nemám stáj hned vedle baráku a ani opravdu jako pracující člověk na 12h směny nemám čas tam být od rána do večera. K senu má přístup jak na pastvě přes den, tak v boxe na noc. Odhadem vám neřeknu kolik, ale malé hrstky pár stébel to opravdu nejsou.
Neteř je 6 letá holka, neměla jsem v plánu pořizovat zcela nové, jen je to naše (majitelky koně) dost orvané a nyní i zlomené v kostře, proto ano, i jen na ty chvilky zvažuji třeba i jen od někoho použité sehnat.

Tak běžně mají majitelé připravené kyblíky třeba na týden dopředu a ustajovatel je jen krmí. Ten koník potřebuje změnu v krmení, ale když nemáte tušení, kolik a čeho žere, ničeho se nedobereme. Jsou tu uživatelé, kteří tomu opravdu rozumí a mohli by fundovaně poradit, ale musí znát složení a množství.

Jinak na svezení dítěte stačí dečka s madly nebo nějaký pad, ne? Ale opravdu malého lehkého dítěte, ne puberťáka.

24.9.2020 19:46
Arbora

XXX.XXX.212.30

To je dobrý nápad, madlá sa ovela lahšie prisposobia, keď sa vám ho podarí vykŕmiť. A dieťa bez problémov unesú.

Musíte si uvedomiť, že začína kritické obdobie. Kone stojí veľa energie výmena srsti a to, čo ste nevykŕmili doteraz pri dostatku pastvy, len tak ľahko v zime kôň nenaberie. Straty môžete eliminovať aspoň tým, že dostane kôň deku na noc. Tým by som začala. Zuby, odčervenie, minerálka, to je úplny základ. Pokiaľ neviete čo a ako, šikovný výživár, např Monika Mechova, vám zostaví kŕmnu dávku na diaľku za pár stoviek. Rozhodne odporúčam preštudovať jej web, je tam kopec užitočných informácií. http://krmeni-koni.cz/

A áno, kôň nepotrebuje osvaliť prácou pod sedlom, ale vprvom rade naozaj nakŕmiť. Ináč bude mať uprostred zimy chudú trosku.

24.9.2020 19:50
Amemura

XXX.XXX.168.248

Dotaz napsal(a):
Tak běžně mají majitelé připravené kyblíky třeba na týden dopředu a ustajovatel je jen krmí. Ten koník potřebuje změnu v krmení, ale když nemáte tušení, kolik a čeho žere, ničeho se nedobereme. Jsou tu uživatelé, kteří tomu opravdu rozumí a mohli by fundovaně poradit, ale musí znát složení a množství.

Jinak na svezení dítěte stačí dečka s madly nebo nějaký pad, ne? Ale opravdu malého lehkého dítěte, ne puberťáka.

V této stáji to tak není. Co se týče sena a ovsa vám opravdu přesně neřeknu kolik dostává, to se omlouvám, co se týče musli, půlku odměrky denně (jedná se o nutrihorse pro seniory, teď teprve začínáme dávat), k tomu premin 4 g denně na kopytní stěnu a msm odměrku denně na klouby.

24.9.2020 19:54
Slon Indický

XXX.XXX.35.201

Amemura napsal(a):
V této stáji to tak není. Co se týče sena a ovsa vám opravdu přesně neřeknu kolik dostává, to se omlouvám, co se týče musli, půlku odměrky denně (jedná se o nutrihorse pro seniory, teď teprve začínáme dávat), k tomu premin 4 g denně na kopytní stěnu a msm odměrku denně na klouby.

Půl odměrky müsli denně je cca 300 g. Z toho bude mít cca 3-4 MJ energie. Denně může mít výdej třeba klidně i 70 MJ, jelikož je ve špatné kondici a začíná zima. Aby začal přibírat, musí pokrýt ten základ, plus dostat něco navíc. To je prostě strašně, strašně málo.

24.9.2020 21:35
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Odměrku vyhoďte a nahraďte kýblem, velikým. Nechce se mi to vážit na gramy, ale pro představu foto, jak vypadá přilepšení k večeři pro koně, který začal hubnout, protože v ustájení nebyla plná penze. Takže pro obalení kostru bude třeba víc. Dítě může míchat to žrádlo, baví je to někdy víc než vožení se:)

24.9.2020 21:44
Horsana

XXX.XXX.40.140

Rif Du Madon napsal(a):
Odměrku vyhoďte a nahraďte kýblem, velikým. Nechce se mi to vážit na gramy, ale pro představu foto, jak vypadá přilepšení k večeři pro koně, který začal hubnout, protože v ustájení nebyla plná penze. Takže pro obalení kostru bude třeba víc. Dítě může míchat to žrádlo, baví je to někdy víc než vožení se:)

Ehehe, konečne poriadny kýblovač :D

24.9.2020 21:54
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Horsana napsal(a):
Ehehe, konečne poriadny kýblovač :D

Vždy keď niekde vidím v obchode ten plechový, mám také nostalgické nutkanie ho kúpiť. Ale tie plastové a gumené sa dajú p o t i c h u položiť, aby ma nedočkavci nerozdupali:)

24.9.2020 22:01
Horsana

XXX.XXX.40.140

Rif Du Madon napsal(a):
Vždy keď niekde vidím v obchode ten plechový, mám také nostalgické nutkanie ho kúpiť. Ale tie plastové a gumené sa dajú p o t i c h u položiť, aby ma nedočkavci nerozdupali:)

Plechové sú žalostne malé!
Ja mám tie 25 litrové z mäkkej gumy, nemajú rúčku, ale také dve držadlá po bokoch.

24.9.2020 22:29
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Horsana napsal(a):
Plechové sú žalostne malé!
Ja mám tie 25 litrové z mäkkej gumy, nemajú rúčku, ale také dve držadlá po bokoch.

Do gumových to presypávam, aby sa nezrakvili uchom. V časoch hladomoru sme krmili aj zo stavebného kalfasu.

25.9.2020 09:32
Arbora

XXX.XXX.212.30

Rif Du Madon napsal(a):

Tak ja neviem, ale kŕmiť mačky na priberanie, nie je to už trochu cez čiaru?!

25.9.2020 09:42
Rif Du Madon

XXX.XXX.70.103

Arbora napsal(a):

:) Chudery prišli o mamu ako uplne malinké a tri dni jej nebolo, tak boli u nás fakt na výkrm. Ale ovos žrať nechceli:)

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.9.2020 10:03

K tomu, co již bylo řečeno a s čím naprosto souhlasím (tj. nejprve celostní zdravotní prohlídka (zuby, odčerv, odborný kovář, bolístky), pak nakrmit, a to zejména kvalitním senem celodenně, a v druhém sledu pořádným příkrmem, který se neztratí na dně žlabu, a potřetí pracovat bez zátěže na hřbetě a s minimální zátěží na klouby). Co bych dělala já:

1) přijde mi, že ten kůň má luxovaný křížokyčelní vaz. Tohle by měl vidět fyzio, vlastně by měl vidět celého koně. Pokud je to akutní, kůň nejen že trpí bolestivým zánětem, ale nasvalení skutečně nehrozí, navíc získává špatné pohybové stereotypy, jak si ulevuje. Bylo by třeba zaléčit a začít po nakrmení pracovat na správném osvalení a stabilizaci. Postupovat podle doporučení fyzio (prosím nějaké/ho s dobrými referencemi)

2) vředy. Pokud kůň trpí bolestmi nebo je v jiném stresu, jsou velmi pravděpodobné. Zvažte přidávání obilovin do KD, jsou alternativy s lepším složením. Zrovna artrotickému koni bych moc sacharidů necpala. Radši řepu, tučné rýžovky, vojtěšku, len a další olejnatá semena. Pro začátek třeba kůru ostropestřce....

Pokud nemáte na jeho stav až takový vliv, co se dá dělat, pomožte mu, jak to půjde. Místo vyhazování peněz za sedlo si doneste z domova dvě larisy, které mu složíte do tlusta na hřbet a obřišník (spojené třmenové řemeny) a na tom se libě může dítě povozit na procházce (ne na lonži nebo v kruhovce). A za ušetřenou grešli kupte koni pořádný vit-min (pokud nemá permix už v tom, co dostává za müsli) a pěkných pár pytlů toho müsli, a začněte mu dávat postupně tak dvojnásobek doporučené denní dávky (samozřejmě rozdělené během dne). A do toho olej, postupně od 2 deci na půl litru, podle reakce koně.

Mimochodem, ideál je zaplatit si toho výživáře, aby vám k tomu vašemu müsli dorovnal KD dle potřeby.

To zlomené sedlo může majitelka prodat na dekoraci (aby někoho nenapadlo mu to cpát na záda) a za utrženou tisku koupit další dva pytle toho krmení.

25.9.2020 11:20

ad. Buggyra: s tím olejem začínat na daleko menší dávce, než 2 dcl, a to s malinkým panákem a od něj postupně přidávat. Dvě deci jsou opravdu pro začátek moc. Popř. se dá olej dodávat i jinou formou, např. moje oblíbené konopné produkty.
Jinak souhlas.

25.9.2020 11:40
sovicka

XXX.XXX.33.211

Rif Du Madon napsal(a):

Tak já nevím, můj sporťák dostává tak třetinu toho co je na fotce (za celý den), energie má dost, figuru taky slušnou, špíček taky nějaký má. Spíš přidávám do krmení tuky, než aby kůň měl tuny jádra, má dostatek sena a trávy.

25.9.2020 11:56

sovicka napsal(a):
Tak já nevím, můj sporťák dostává tak třetinu toho co je na fotce (za celý den), energie má dost, figuru taky slušnou, špíček taky nějaký má. Spíš přidávám do krmení tuky, než aby kůň měl tuny jádra, má dostatek sena a trávy.

Vím, co asi myslíte. Hádám většina toho, co je v kýbli, není jádro. A za druhé váš sporťák asi není na konci pastevní sezony vyhublý stařík s pravděpodobnými metabolickými nebo jinými problémy, takže jeho potřeba energie je nižší, a schopnost stravu využít je pravděpodobně výrazně vyšší. Tohle je evidentně výkrmová dávka :-)

efe: sakra, máte pravdu. Děkuji za upřesnění, 2 dl pro nezvyklého koně bude bomba. Musím se naučit říkat "panák" a nepokoušet se používat jednotky

25.9.2020 12:07
Rif Du Madon

XXX.XXX.55.182

sovicka napsal(a):

Jenže Váš sporťák je v dobré kondici, pravidelně a dostatečně krmen.
Na fotce od zadavatelky je stará hubená herka, na kterou ve stájí pečou, majitelka také a teď má šanci, že si jí někdo všimnul.
Kýbl ve vaně je příklad příkrmu z období, kdy bylo vypaseno a ustajovatel nebyl ochoten přidat seno a koně začali hubnout. Takový evergreen stájí. Jsou tam řepné řízky, vojtěškové a senné granule, slaďák, len, ovsa tak půl kila. Je to na ukázku, že nekrmíme králika ani papoucha a aby ta veliká stará kostra přibrala, se nebudeme bavit o odměrce granulí. Většina majitelů koster opravdu uvažuje v gramech.

25.9.2020 12:08
Rif Du Madon

XXX.XXX.55.182

Buggyra je rychlejší😉
Na jednotky jsem také expert, jdou mi hlavmě desetinné čárky a převody😀

25.9.2020 13:03
Arbora

XXX.XXX.212.30

Rif Du Madon napsal(a):
Na fotce od zadavatelky je stará hubená herka, na kterou ve stájí pečou, majitelka také a teď má šanci, že si jí někdo všimnul.
Kýbl ve vaně je příklad příkrmu z období, kdy bylo vypaseno a ustajovatel nebyl ochoten přidat seno a koně začali hubnout. Takový evergreen stájí. Jsou tam řepné řízky, vojtěškové a senné granule, slaďák, len, ovsa tak půl kila. Je to na ukázku, že nekrmíme králika ani papoucha a aby ta veliká stará kostra přibrala, se nebudeme bavit o odměrce granulí. Většina majitelů koster opravdu uvažuje v gramech.

To myslím bolo zahodno napísať hneď do príspevku, aby nedajbože nenapadlo niekomu napchať nárazovo 8 kilo ovsa, lebo to videl niekde na faune.

25.9.2020 13:03
sovicka

XXX.XXX.33.211

Rif Du Madon napsal(a):

To je pravda, nejsem krmivář, ale snažím se krmit rozumně a jakž takž vyváženě (dle mých vědomostí a zkušeností), navíc mám koně doma, tak že si můžu ovlivnit množství sena a podobně a koně mají i pastvu, tak do toho kyblíku stačí méně i sporťákovi a bába (26 let) ta má problém spíš opačný, kdyby byla o chlup štíhlejší vůbec by to nevadilo, holt je pažravá a chrup má naštestí v pořádku.
Je fakt, že když to takto rozpíšete tak to taky vyzní jinak, ale fakt na první ddobrou, mě to zarazilo co je to za množství. Zadavatelka by si měla zkontrolovat (což jde i v nájemním ustájení, teda já se o to vždycky snažila), jak dlouho koni vydrží dávka sena, když bude odcházet pozdě večer, má tam kůň ještě stále dostatek sena, aby vystačilo na většinu noci... Zjisti kolik přsně dostává ovsa, pokud nějaký šufan, tak ho zvážit, může přidat musli a zařadit nějaké tuky.
Na druhou stranu, mi kůň na fotu nepřijde tak hubený, ono myslím hodně dělá to jak je neosvalenej a ta první fotka může dost zkreslovat, to by za mně chtělo víc fotek. Naše tučko v určitém úhlu a světle má žebra taky bočas jemně viditlná a to je obalená obecně řádně, obzlášt tu horní lini má mnohem lepší, ale zase jsou typy co prostě kostnatě vypadají obecně...

25.9.2020 13:28

sovicka: všichni víceméně vycházíme z https://www.equichannel.cz/stupnice-telesne-kondice-kone a těch míst, kterých je třeba si všímat, je více, než jen hřbet...

Nutno přiznat, že fotky jsou mizerné, z divných úhlů, a kůň na nich pořádně nestojí, a mohou být v některých věcech zavádějící. Ale něco se z nich přeci vykoukat dá.

25.9.2020 13:36
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Jó, uznávám. Frkla jsem tam fotku a nechtělo se mi zas rozepisovat, co se tady furt opakuje.
Lidi od koster se hrozně leknou toho množství v kýblu a vůbec jim nedojde, jaké množství sena a trávy za den kůň potřebuje sežrat a jak aspoň část nahradit. Pořád si myslí, že existuje nějaká zázračná malá granulka a pátrají po jejím přesném složení.

25.9.2020 14:00
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Rif Du Madon napsal(a):
Jó, uznávám. Frkla jsem tam fotku a nechtělo se mi zas rozepisovat, co se tady furt opakuje.
Lidi od koster se hrozně leknou toho množství v kýblu a vůbec jim nedojde, jaké množství sena a trávy za den kůň potřebuje sežrat a jak aspoň část nahradit. Pořád si myslí, že existuje nějaká zázračná malá granulka a pátrají po jejím přesném složení.

Případně že jeden pytel krmení vydrží na 6 měsíců...

25.9.2020 14:25

Když tu nedaleko na stáji rozkrmovali belgičku poté, co z ní jiní tahali hříbata na pastvině, dostávala krmení do maltovníku (to je ten stavebný kalfas, jak zaznělo). Muselo se jí to míchat na žlabu, protože namíchané by to tam prostě nikdo neodnesl. K tomu samozřejmě kopici sena, ve kterém ještě ráno brodila (na boxe). Koupená na podzim, za zimu nabrala takových 200-300 kg a na jaře už dělala jezdcům starosti, o co se bude brzdit :-)

25.9.2020 14:30
Stormy96L

XXX.XXX.46.226

A k cemu ne dobre, kdyz se kun rano brodi v sene? Predpokladam pokalenem a jinak znehodnocenem. Me vzdycky ucili, ze kun ma mit rano box jen "poprášený" senem. Tak poznam, ze jsem nakrmila akorat.

25.9.2020 15:10

Stormy: ale jo, tak to bylo takové v nadsázce :-) Samozřejmě žádní multimilionáři, takže se přizpůsobovala KD aktuální potřebě.

27.9.2020 00:11
Horsana

XXX.XXX.40.140

Arbora napsal(a):

27.9.2020 00:24
Horsana

XXX.XXX.40.140

Rif Du Madon napsal(a):

Tak ja som sa napríklad dozvedela, že také množstvo je pre koňa životu nebezpečné, lebo po jeho konzumácii mu okamžite praskne žalúdok.

Od veta, ktorý v živote nakŕmil 0 koní.

Pani sa mi tri roky nezdravila.

A od minulej zimy, kedy mrcinu bolo nutné operovať a konečne som im mohla oplieskať o hlavu ich báječné spoločné krmivárske veľdielo (v čreve prenádherná zmes piesku, štrku, absurdného množstva celého jačmeňa, chlpov, malých strongylov a nejakej hrubej sečky zo sečkárne, skoro som to pani šmarila do tváre) spokojne kŕmia 4 x denne 20 litrové vedro a žalúdok drží ako nový.

27.9.2020 00:35
Terven

XXX.XXX.160.10

Horsana napsal(a):
Tak ja som sa napríklad dozvedela, že také množstvo je pre koňa životu nebezpečné, lebo po jeho konzumácii mu okamžite praskne žalúdok.

A od minulej zimy, kedy mrcinu bolo nutné operovať a konečne som im mohla oplieskať o hlavu ich báječné spoločné krmivárske veľdielo (v čreve prenádherná zmes piesku, štrku, absurdného množstva celého jačmeňa, chlpov, malých strongylov a nejakej hrubej sečky zo sečkárne, skoro som to pani šmarila do tváre) spokojne kŕmia 4 x denne 20 litrové vedro a žalúdok drží ako nový.

Já bych u těch velkých objemů viděla jeden zásadní problém, a sice jak to do koně natlačit
Máme kobylu při chuti, ale na jeden zátah vyžere tak třetinu 5 l kýble a pak už se v tom nimrá.
Přitom objem je schopná tlačit nonstop.
Co jsem krmila jiné koně, tak ta půlka pětilitrovýho kýble byla maximum, co spolehlivě sežrali, pak už začali popocházet, koukat, kde co lítá....a nezájem. A neměli tam žádné nechutnosti, povětšinou oves nebo musli.

27.9.2020 08:57
Horsana

XXX.XXX.40.140

Terven -tak záleží, prečo to chceš kŕmiť. U zdravých koní v dobrej kondícii s prístupom k dobrému senu/pastve by som si z toho hlavu nerobila.

Pokiaľ je kôň hladný, zožerie to, väčšinou.
Problém môže byť u koní slabých, chorých, nie veľmi bystrých :D
Blahej pamäti plnokrvná arabka odmietala náhradu sena asi dva mesiace, zuby mala katastrofálne, seno nedokázala spracovať, vlákninu zúfalo potrebovala, bola zima a mala prísny box rest, ale teda trvalo jej to strašne dlho.
Aj našej Bonite to trvalo- chrup/bolesť/stres.
Lysenko - to bola nočná mora.

Ale ja takto normálne kone nekŕmim, iba tie, čo potrebujú špeciálnu diétu.

Nejaké tipy ako na to:
Krmivo organolepticky preskúmať, niektoré pelety môžu byť prepálené a sú horké, pritom si môžu zachovať normálnu farbu - potrebné ochutnať.
Vytvoriť na mokré krmivo návyk, teda podávať ho pravidelne.
V menších dávkach, častejšie.
Ponúkané krmivo musí byť vždy čerstvé.
Ideálne aj je trošku teplejšie, priliatie teplej vody zvýrazní aj arómu krmiva (niekedy sa tak príde na to, že je niečo stuchnuté, alebo smrdí).
Cafeteria feeding- pripravíš do aspoň 4-5 vedier rôzne kombinácie a kôň si môže vybrať, ktorá mu najviac vyhovuje, ako keď si my v kaviarni vyberáme najchutnejší zákusok.
Pozitívka.
U zdravých koní pomáha prítomnosť konkurencie, proste nejakého spolustravníka, niekoho, kto by mohol kyblíček vyžrať.
Kŕmiť úbohého koníčka posledného, veľavýznamne nosiť vedrá iným.
Vyskúšať žľab vs vedro a typy vedier, do niektorých úzkych a vyšších kone neradi dávajú hlavu.
Strúhaná mrkva/jablká (mám na to elektrický strúhač, na bežnom si vždy postrúham aj prsty a nechty)
Med, mätový čaj, materina dúška, glukopur.

27.9.2020 09:14
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Někteří koně žerou výrazně lépe z kyblíku na zemi, než když je pověšený.
Když je toho málo, jen na zamíchání vitminu, vyklepávám na seno. Ale když je potřeba dokrmovat, větší množství na seně začnou přehrabovat - ztráty. To se potom vyplatí ten kalfas (bedna na maso) položený v rohu na zem.

27.9.2020 21:43
Terven

XXX.XXX.160.10

Horsana- super manuál pro nežravce
Je pravda, že já píšu o koních na pastevku, většinou i se senem nonstop nebo skoro nonstop.

27.9.2020 22:34
kallisto

XXX.XXX.135.199

U naa chutnal matovy caj nality teply na zradlo. A z kybliku to mizelo jedna radost.

28.9.2020 12:53
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Horsana napsal(a):

V ustajnení "hladomorňa" (pastva došla, so senom sa šetrilo) na otázku prečo 180cm radiátor 20rokov nemá deku a nedostáva nejaký poriadny príkrm, sme sa dozvedeli:
Deku mať nemože, lebo si pod ňu nadýcha a má ju potom mokrú. Čím viac dostane nažrať, tým viac má tu deku mokrú. Keď dostane príkrm z kýbla, potom si ľahne a z toho odvodili, že mu je zle. A po rezkoch sa ucpáva...A od krmivárky mal naordinovaný téglik niečoho na pribratie v množstve králik a hlavne toho nesmie dostať viac, lebo potom zlobí.
Pravda bola taká, že bolo okolo nuly, chudák 24/7 v pláštenke, durch mokrý a triasol sa ako pinč. Hodila som na ňho rezervnú deku našej kobyly, pod to ešte flísku, odsypala teplé žrádlo od našich koní. Chudák to zožral, prestal sa klepať a samozrejme si spokojne ľahol, lebo už asi toho státia a čakania na zázrak mal dosť. Druhý deň bolo ešte horšie, lebo posilnený mal guráž sa biť s ostatnými o tých pár chlpov nakosenej buriny, čo dostávali do stáda.

Terven, ako do do nich dostať, nebol problém, lebo mali hlad ako vlci. Museli to dostať naraz, lebo keď sme to nechali na dve časti, tak nám povedali, že kone to ráno dostali, ale nie som blbá, aby som na svojom koni nepoznala, koľko dostal... Tak to bolo len o tom, dať koni pod nos kýbel a hodinu aj viac čakať až to zožerie. Počas toho sme surfovali po nete a hľadali nové ustájko:)

28.9.2020 15:46

Pipilota napsal(a):

První příspěvek a hned trefa do černého. Z přiložené fotky mi bylo smutno, díky moc, že většina diskutujících má rozum....

Nevědomost zabíjí a k lidem, kteří mají pocit, že když má kůň velké břicho a dostává mraky žrádla, tak MUSÍ být v pohodě, asi prostě no comment. Hlavně se ospravedlňovat, že je vše ok :(

28.9.2020 16:16
Horsana

XXX.XXX.51.17

Rif du Madon- viem, zažila som, väčšinou u koní známych, nedali si povedať, až po nejakom čase...
A preto ma v pár ustajneniach nemajú radi :D

Pripomínam aj, že:

Je normálne, že kôň na jeseň schudne (hmmm, tak že by to príroda tak zariadila, že PRED zimou zvieratá chudnú?!)

Po nakŕmení si ľahol - je prežratý, NEUNESÚ ho nohy!! (podváha 100 kg)

Ovos nemôže, je po ňom šibnutý (...)

Vitamíny nemôže , je po nich šibnutý (....)

Chudne? Tak je určite chorý, treba dať vyšetriť krv.

no a nezabúdajme na klasiku:

Nemôže byť dekovaný, lebo sa v deke spotí.
Nemôže byť dekovaný, lebo mu to zničí termoreguláciu.
Nemôže byť dekovaný, lebo mu to zničí imunitu.

28.9.2020 21:33

Horsana: no a nezabúdajme na klasiku:

ono je dekovaný a dekovaný.....

deka na koni co po 2 hodinách lijáku proprší a koník je pod dekou mokrý jako na dešti
deka na koni , kdy ráno je 5°C a v poledne na sluníčku 20°C i víc (lu nás letošní březen)
...dekovat ano, ale nějaký rozmysl, myslím že i s dekováním v dobré víře se dá napáchat na koni "zlo". ono hodně udělá styl ustájení- obyč travnatý výběh(oplocený čtverec s kruhem na seno) nebo nějaká členitá pastvina, kde koně musí chodit i se někam uchýlit do závětří...

28.9.2020 22:05
Terven

XXX.XXX.110.191

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Horsana: no a nezabúdajme na klasiku:

ono je dekovaný a dekovaný.....

deka na koni co po 2 hodinách lijáku proprší a koník je pod dekou mokrý jako na dešti
deka na koni , kdy ráno je 5°C a v poledne na sluníčku 20°C i víc (lu nás letošní březen)
...dekovat ano, ale nějaký rozmysl, myslím že i s dekováním v dobré víře se dá napáchat na koni "zlo". ono hodně udělá styl ustájení- obyč travnatý výběh(oplocený čtverec s kruhem na seno) nebo nějaká členitá pastvina, kde koně musí chodit i se někam uchýlit do závětří...

Taky jsem pro dekování, dekuju a nepochybuju, že někteří koně to bez deky fakt nedají a není jich málo.
Ale souhlasím, že přechodná období jsou opruz - viz nyní- v noci déšť a nízký teploty, kobyla ještě v letní srsti, takže kdyby nikdy, tak teď by to deku chtělo. Ale přes den je ještě teplo a včera svítilo i sluníčko - x krát jsem viděla koně zpocené pod dekou a nespokojené, protože jim byl hic.
Člověk pak nedělá nic jiného, než sleduje počasí, mění či sundavá deky, řeší dilemata a následně zjišťuje, že se rozhodl blbě.
Takže pokud je tohoto někdo ušetřen, šťastnej člověk.

28.9.2020 22:30

..u nás leje durch celý den, lilo i v pátek - ráno provazy vody, teplota okolo 15°C a odpoledne svítilo,dneska už bylo chladněji, tak jsem si řekla, že by to i šlo, jenže ráno jsem to nestihla po noční a koně už byli na dešti(chtěla jsem zapláštěnkovat, nemám na ježdění ráda mokrého koně a máme výběh ne pastvinu) Nebyla jediná bez deky, kondice tak 8 no tak to prostě "musela přežít " . Lilo, mžilo celý den, občas půl hoďky nez kapky. Večer jsem se stavila ve stáji , cca půl hoďky po zavření do boxu, kobyla byla suchá....
Není to žádný návod , na problémy zad kobyla netrpí, ťukťuk, když nezadekuju, nic se neděje, krom toho, že mi mokne koník-moje oblíbená věta když prší. Listopad, prosinec, leden, únor máme deku nonstop. Jen střídáme gramáže.

28.9.2020 22:54
Horsana

XXX.XXX.40.140

Po dvoch hodinách lejaku mi nepremokla žiadna deka.
Pláštenku bez fleesu nosila kratučký čas iba Sora, moje nikdy, to je taký tenký šunt a vie to dosť chladiť, hoci nie je mokrá, brr.

Občas po cca 12 hodinách trošinku niečo bolo vlhké, no fungovalo to tak, že telesné teplo ju hneď aj presúšalo.
Diek samozrejme adekvátne množstvo, náhradné tiež, ale každý kôň si vystačil na sezónu s troma, boli vonku nonstop, dekovali sme od konca augusta na noc, tento rok by to asi bolo od septembra, podľa počasia.

Áno, sledovala som predpoveď neustále, sledujem ju dodnes, aj keď už nemám dôvod...

Jediný raz som na jeseň nedala na kone deky a za noc sklepali 30 kg a chodili ako roboti, proste som si povedala, že už sa to nikdy nestane a ani nestalo.
Závetrie mali.

Dnes, keď sa prudko ochladilo sa nám ježili aj školské kobyly v padokoch (až do minulého týždňa boli na prázdninách 24/7 a sú z nich neohrozené mustangy, pričom odchádzali ako jaskynné tvory) a na skapaciny v boxoch sme dali deky, šetríme im každý joul...
Kobyly dostali asi tak hektoliter teplého nápoja a tvárili sa mustangovito :D

29.9.2020 13:46

já jsem zapřisáhlý nedekovač a náš plňas nosí deku, protože ano, šlo by to bez ní, ale prokrmila bych 10 tisíc za zimu navíc a nebo na jaře bych na něj hrála jako na harfu...

Teď dokud se teploty drží nad nulou, tak obyčejnou pláštěnku, máme takovou z tuhého plátna (celty), která nad hřbetem tvoří most (mezi kohoutkem a křížem) a pod ní má vzduchovou kapsu, kde je sucho a teplo. Když je pak chladněji, má pláštěnky podšité fleecem, ale ty jsou mi nepříjemné v tom, že holt fleece lehne na záda a když nám ta deka promokne, leží to na koni mokré, a to já nerada.

Přidejte reakci

Přidat smajlík