Dobrý den,
název jistě hovoří o mém problému jasně.
Mám kobylku 24/7, vždy bez problému ohradník respektovala, i když zůstala ve výběhu sama v momentě, kdy ostatní koně byli pod sedlem. Párkrát popoběhla, ale nakonec se zastavila u východu a čekala...
Minulý týden jsem se vrátila do výběhu a koně byli v jeho horní části. Odtud na sebe nevidí, pouze řehtají. Moje kobylka v tu chvíli vždy hodně znervózní (co vím, ostatní koně mají úplně stejný problém), snažím se ji tedy rychle odsedlat a zkontrolovat, abych ten čas zbytečně neprotahovala. Pak ji na uzdě či ohlávce odvedu do místa, kde stádo už vidí a pustím (je to kvůli bezpečnosti, musí totiž ve výběhu překonat potok a nechci, aby se na něj vrhla šílenou rychlostí - pár zranění už se tam stalo...proto ji tam dovedu, pustím a ona si ho v klidu skočí...).
Jenže minulý týden jsem si ji po návratu na chvilku ve výběhu odhradila, protože nebyly druhé ruce, které by mi podaly, co jsem potřebovala. Na chvilku jsem ji pustila (nemohla jsem ji uvázat), jenže věci nabraly rychlý spád a kobylka začala lítat (opravud během chvilky). Už jsem ji běžela chytit, ale najednou přišla k elektrickému drátu a z místa jako králík ho přeskočila (kobylka je skvělá skokanka)...naštěstí se nic nestalo.
A včera se stalo něco podobného. Byla jsem se na ní jenom podívat. Kobylka zašla do slepé části výběhu, ostatní koně začali odcházet a místo toho, aby se vrátila a vyšla, prostě ohradník opět přeskočila. Problém jsem tušila, ale opět jsem si nestihla doběhnout ani pro ohlávku...
Nemám ani tak strach, že by se zničeho nic rozhodla odejít z výběhu (v obojím případě ji šlo o stádo, závislost na stádě řeším, posouváme se pomalu dál). Děsí mě ale představa, že ve výběhu zůstane sama...
Výběh je oplocen pouze plastovými tyčkami a drátkem s elektickým proudem, jehož výška je asi 90 cm...nemáme ohradu. Vím, že je to nedostačující, paní ustájetelka o tom samozřejmě ví, ale zatím se nic neděje.
Poradíte mi, prosím?
Děkuji
90 cm výška pro koně 24/7? To tedy zavání budoucím možným průšvihem. K překonání takové výšky nemusíte mít koně ani skvělého skokana To by "přelezli" i ti naši, kteří neskáčou. Rada - bud "donutit" ustajovatelku aby pásky zvedla na min 140cm a aspon ve dvou řadách ( my máme tři ) a nebo bych si hledala jiné ustájení
majkulka
napsal(a):
90 cm výška pro koně 24/7? To tedy zavání budoucím možným průšvihem. K překonání takové výšky nemusíte mít koně ani skvělého skokana To by "přelezli" i ti naši, kteří neskáčou. Rada - bud "donutit" ustajovatelku aby pásky zvedla na min 140cm a aspon ve dvou řadách ( my máme tři ) a nebo bych si hledala jiné ustájení
Já vím, je to průšvih. Koníci se budou na zimu stěhovat do jiného výběhu, kde je drát ve dvou řadách nad sebou, ve výšce 140 určitě.
Ale bojím se zase léta :(
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jak zmíněno, 90 cm je skutečně velmi optimistická ohrádka. Ustajovatel by vám měl ručit za zabezpečení koně.
V první řadě ale tenhle problém důkladně proberte s ustajovatelkou. Že se "zatím nic neděje" neznamená, že třeba nezačala střádat na vyšší ohradu.... Zkuste jí navrhnout třeba podílnictví a nebo úhradu části hrazení za slevu na ustájení, brigádu při stavbě. A nebo prostě jděte, kupte vyšší tyčky, druhou pásku, a šoupněte si k této ohradě svůj materiál tak, aby byla ohrada navýšena (bude stačit třeba tyčky postavit pouze ob jednu). Možností je víc....
Pokud nedojde k úpravě ohrazení a nebude možné koně z jakéhokoli důvodu přestěhovat a ustajovatel bude souhlasit, aby v jeho ustájení kůň dále setrvával, potom si sepište dodatek k smlouvě o ustájení, že kůň takovouto ohradu lehce překoná, a v případě škody (na koni, na třetí osobě, majetku) jde tato škoda na vrub ustajovatele (o tomto kroku a sepsání se poraďte s právníkem)...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mimochodem mít ve výběhu nezabezpečené koryto potoka, v němž, jak píšete "pár zranění už se stalo", také o ustájení něco vypovídá. Tohle bych asi jako majitel koně také chtěla do budoucna řešit....
80-90 cm je výška ohradníku pro ovce, už kozy by měly mít alespoň 110-115 cm, pro hříbata, poníky by mělo být 120 cm a pro koně alespoň 140 cm a páska, hlavně ne drát. Tady je docela pěkný přehled jaká výška se doporučuje pro jaké zvíře:
https://www.elektricke-ohradniky.cz/oplocovaci-vodice
Dobrý den,
1) tak v první radě bych doporucovala promluvit si s ustajovatelkou, kdy má v plánu ohradu zvýšit alespoň na 140 Cm, což je doporučena výška ohradniku alespoň ve 2 radách. Pokud se to ochomyta okolo “někdy to uděláme” nebo “ještě mi dejte chvíli čas”, požadovala bych po ustajovatelce plné ručení za kone v případě ze by se něco stalo, a to co nejrychleji. Protože pokud vám kobylka zdrhne tak vám paní klidně muže v klidu říct ze za nic nemůže a ze je to vaše kobyla a vás problem, Ikdyz já nevím jak vztahově k sobě dosáhnete, avšak nikdy plné nevěřte “cizímu” člověku jestli to řeknu až tahle blbě.
2) Po výslovném odmítnutí toho co jsem psala nahoře, bych honem rychle hledala jiné ustájení, vím, asi nevyhovující ale což, nejdůležitější je aby se nestala žádná polizanice než aby jste musela hledat nové ustájení, Ikdyz nemám potuchy jak na tom jste finančně ani dohledatelně.
3) Pokud je na farmě jiná ohrada rozhodne bych poprosila o přesunuti kone do tohoto vybehu
4) hledejte kompromis. Nejlepší metoda “něco za něco” . At už se s paní domluvíte tak nebo onak, nejlepší je nabídnout třeba za přesunuti kone nebo za zlepšení výběhu nejaka oplátka Ikdyz by to paní měla dělat automaticky. Například nabídněte podilnictvi na nové bezpečné ohrade nebo nějakou výpomoc ve stáji. U nás máme třeba par “smluv” ze za ustájení kone se tento daný kůň používá na jezdecký kroužek, na vozeni děti. Paní určitě take potřebuje nějaký zdroj peněz protože asi netaha peníze z kapsy jako Králíky z klobouku což úplně chápu, ale jako omlouvám se, bezpečná ohrada na farmě je jedno z nejdůležitějších bodu vlastnění stáje.
Doufám ze jsem alespoň trochu pomohla. S kritikou počítám :-D