Koník s lehkou artrózou, vaše rady, zkušenosti

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

SarahSWW

28.9.2020 13:13
SarahSWW

XXX.XXX.243.252

Ahoj, tak se chci zeptat, nebo spíše požádat o radu, názor. :)
Starám se o staršího koníka, 22 let, český teplokrevník. Jelikož je to stařík, nemá už nijak moc velkou zátěž, chodíme na procházky na ruce a občas krátké krokovky, aby nepřišel o svaly. Co mě ale zajímá.. dříve skákal a to mu nejspíše dopomohlo k tomu, aby teď měl v zadních nohách lehkou artrózu. Jednou jsme jezdili cca 10 minut, většinou krok, ale chvíli jsme i klusali a cválali, není to příliš dlouho. Nohy jsem mu pak kontrolovala, oteklé je neměl, nehřály a ani nekulhal (tedy, pokud nepočítám to, že je zvedá výše, ale to i normálně, když nemá žádnou zátěž). To bylo jen jednou, jinak neklušeme ani necváláme, ale kůň je jinak v dobré kondici a přijde mi škoda ho už "vyřadit", když nejeví bolest a kolikrát si sám ještě zakluše i zacválá ve výběhu.
Moje otázka zní, jak velkou zátěž takový koník snese? Zvládl by třeba delší dobu klusat nebo cválat?
Samozřejmě, když se řekne ne, tak to dělat nebudeme, huntovat ho opravdu nechci,.

28.9.2020 18:12
koně

XXX.XXX.174.63

Sama jste si odpověděla Když řekne ne,nebudete ho nutit se pohybovat rychleji.
Jestli zvedá zadní vysoko,má pravděpodobně hnutá záda,kříž,zavolala bych mu fyzio ,ať ho zkusí napravit.
Je li děd stále vitální a ochotný, a vy nejste potácející se ,překážející hrouda a mrtvá váha,neviděla bych důvod s ním nechodit pod sedlo .
Ven ,pěkně po rovných liniích,ideálně po měkčím ,vycházky přírodou.
Když bude vhodný povrch zaklusat,bude li chtít ,klidně zaskočit .Jezdila jsem takhle důchodce,někdy jsme dali všecky chody,někdy jen krok.Někdy byl vesel a někdy jen tak skutečně kondiční vycházka .Prostě podle něj,co nabídl.

SarahSWW

28.9.2020 19:32
SarahSWW

XXX.XXX.243.252

SarahSWW napsal(a):
Ahoj, tak se chci zeptat, nebo spíše požádat o radu, názor. :)
Starám se o staršího koníka, 22 let, český teplokrevník. Jelikož je to stařík, nemá už nijak moc velkou zátěž, chodíme na procházky na ruce a občas krátké krokovky, aby nepřišel o svaly. Co mě ale zajímá.. dříve skákal a to mu nejspíše dopomohlo k tomu, aby teď měl v zadních nohách lehkou artrózu. Jednou jsme jezdili cca 10 minut, většinou krok, ale chvíli jsme i klusali a cválali, není to příliš dlouho. Nohy jsem mu pak kontrolovala, oteklé je neměl, nehřály a ani nekulhal (tedy, pokud nepočítám to, že je zvedá výše, ale to i normálně, když nemá žádnou zátěž). To bylo jen jednou, jinak neklušeme ani necváláme, ale kůň je jinak v dobré kondici a přijde mi škoda ho už "vyřadit", když nejeví bolest a kolikrát si sám ještě zakluše i zacválá ve výběhu.
Moje otázka zní, jak velkou zátěž takový koník snese? Zvládl by třeba delší dobu klusat nebo cválat?
Samozřejmě, když se řekne ne, tak to dělat nebudeme, huntovat ho opravdu nechci,.

Díky za odpověď. O fyziu popřemýšlím. Nevíte o někom ve středočeském kraji? Popravdě bych toto zařizovala prvně, mám koníka jen krátce v pronájmu, vím, že bych měla říct majitelce, což taky řeknu, ale ráda bych se na to podívala i sama. :)

Uživatel s deaktivovaným účtem

29.9.2020 08:23
Uživatel s deaktivovaným účtem

V zásadě pokud sama nevíte, tak se ptejte lidí, kteří vědí. Tj. nechat udělat řádné vyšetření a vyptat se na omezení ideálně veterináře se zaměřením na pohybový aparát. Je možné, že koni životnost prodlouží třeba speciální strouhání nebo vám doporučí dávat doplněk na klouby.... Fyzioterapeut je rozhodně také správná volba. Je na vás, kolik a v jakých oblastech budete chtít do koně investovat, než ho znovu zatížíte, abyste mu zajistila co možná nejlepší podmínky. Když už tam budete mít toho fyzioterapeuta, ať skoukne i jestli sedí sedlo....

Přidejte reakci

Přidat smajlík