Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den ve spolek,
mohu se prosím zeptat, jak dlouho trvalo, než jste koupili svého koně?
Po vlastním koně se koukám, již třetí měsíc. Ale asi jsem dost náročná. Hledám primárně "koně s nadhledem" a majitele, kterému na svém koni záleží. Upozorňuji, že se do toho snažím jít nejdříve rozumem, a pak teprve sympatiemi - jelikož kdyby to bylo obráceně, koupím si prvního chudáka, jelikož je mi líto všech zanedbaných koní :D
Čeho jsem si všimla:
1) Vše se neustále zeštíhluje, ztenčuje, zmenšuje. Proč? Když se populace zvyšuje a lidé trpí nadváhou? Nejsem žádná tlusťoška, ale jsem žena s kvalitním pozadím :)) a prostě sehnat koně, co to mojí základnu zvládne v pohodě, to je oříšek. Většina by si z těch mých 90 kg včetně sedla doslova "sedla na zadek":))
2) Inzerce je plná starých/starších odrovnaných koní či hříbat.....a k stavu těch koní věkově mezi se bohužel lépe nevyjadřovat.
3) Můj kupní rozpočet na hobby koně (tj. max úroveň ZZVJ, nic víc, ale spíš hubertky, lehká drezura pro kondici, občas sranda závod) je 100 000 Kč, což už myslím není zanedbatelná částka. Obstojní koně se dle mého sledování pohybují od 120ti 000 výš.
3) Pořád se někam spěchá. Chtěla jsem obsedlého koně, ne nutně přiježděného, ale snad už i na remontu bych si troufla, kdybych sehnala koně alespoň 3,5 let věku, který měl nějaký prostor pro vlastní růst.
4) Chápu, že když je někdo v tísni, tak potřebuje, aby koník zmizel co nejdříve. Ale vždy se mi stane, že když už inzerát vypadá solidně, je to na 99 % situace, že "kdo přijede s hengrem dřív, toho je kůň":D To tempo je zběsilé. A osobně to mám tak, že chci koně alespoň jednou dvakrát vidět a pak ještě návštěva s vetem, tj. minimálně dvakrát navštívit dané místo (a to žádá nějakou časovou dotaci, vet také nemá čas, kdy já si vzpomenu).
Vlastně jedinou dobrou zkušenost jsem měla u chovatelů, kteří skoro nenechávají žádnou digitální stopu (tj. stěží se zmůžou alespoň na nějaké webovky, kde je adresa), kam přijedete, je zajímá co jste, co hledáte a ukážou vám možnosti. Nevýhoda je v tom, že většinou nabízejí koně těsně před obsednutím, ale jak říkám, když vidím, jaká je situace, tak bych šla snad i do toho (trenéra mám).
Suma sumárum, již jsme viděla cca 12 koních, z toho jsem seděla na dvou (zbytek byli mladí, ale velmi pěkní koně), oba mi něčím nevyhovovali. Teď se chystám navštívit ještě nějaká místa, ale už to ve mně budí beznaděj. Vyhlídnutou mám jedinou chladnokrevnou kobylu od fajn chovatele, ale je před obsednutím a pořád doufám, že se ještě někde objeví, hezký, milý koník, kterému nehrabe a už bude mít alespoň něco málo za sebou...
Nebo jsem náročná?
Zdravím,
ono se to tady opakuje pořád, ale koupit kvalitního, hodného a zdravého hobby koně do 100 tisíc opravdu je oříšek. Jak jste sama zjistila, poptávka zdaleka převyšuje nabídku, a pokud se alespoň vzdáleně takový kůň objeví v inzerci, nastane přesně ta situace s hengrem. Prodávajícím to nahrává, koně mohou prodat rovnou a nemusejí čekat na to, až se další zájemce rozhoupe k návštěvám a předkupní prohlídce.
Jinak v té kategorii od 120 tisíc nahoru to opravdu bývá lepší, protože hodně lidí má ten limit 100 tisíc.
Jinak celkově nabídka koní odráží situaci s chovem - většina koní je v rukou malých soukromníků, výběr rodičů je víceméně náhodný a nepromyšlený, následný odchov hříbat bývá dost katastrofální - hodně koní tedy bývá v mládí podražených a těch nosných jedinců moc není. Situaci bych na vašem místě určitě neřešila chladnokrevníkem, ten pro těžší jezdce není - mívají stavbu určenou k tahu a ne na ježdění, slabší delší hřbet a problém mají s váhou svou, natož s těžším jezdcem, byť to opticky vypadá dobře.
Pro mladého slušně odchovaného teplokrevníka bych jela do nějakého hřebčína, teď na podzim budou na prodej neúspěšní kandidáti na plemenitbu z testačních odchoven, případně zvážit polské šlonzáky.

Slon indický, děkuji za názor.
Víte já si myslím, že za 100 000 se dobrý kůň sehnat dá...ale ten neobsednutý, jak píšete. Problém je, že u těch teplokrevníků často nevíte, jaký bude mít charakter a já hledám už z podstaty plemene klidného koně - kdyby mi nevadili rousatí koně, šla bych do irského koba :D ale toho sehnat v dobré kvalitě okolo čtyř let také není jednoduché. Proto mimo jiné hledám i mezi chladnokrevníky.
Vhodnost chladnokrevníka je dle mého názoru už jiné téma. Dost to také souvisí s tím, jak přímo se s koněm pracuje jak ho naučíme nést a jestli stihne dorůst. Znám několik chladnokrevníků, kteří chodili v základním provozu, neskákaly, hlavně terén a na jízdárně se podporovalo, aby pracovali hřbetem a byli to koně, kteří ve dvaceti byli plně vitální bez problémů se zády a s nohami.

Vím, že Mark Sandnes se vyjádřil (v diskusi na fb) ve smyslu, že chladnokrevník je kůň jako každý jiný a unese individuálně vzhledem ke konstituci, stavbě a kondici jedince naprosto srovnatelnou zátěž jako ostatní koně.
Můj názor je, že pokud je to kůň s dlouhým hřbetem, tak samozřejmě vhodnost ke kolmé zátěži klesá, stejně jako u jezevčíka ČT, naopak kompaktní kůň s dobrým osvalením a bez výrazné nadváhy může nosit klidně těžkého jezdce bez mrknutí. Samozřejmě také platí, že není jezdec jako jezdec, ale to už jen tak na doplnění.
P.S. rousy se dají stříhat

Měla jsem v podstatě podobné nároky s tím, že jsem chtěla raději koně neobsedlého, ale kolem tří let (ale konkrétní plemeno). Po mnoha peripetiích jsem po 3/4 roce koupila 1,5 letého hřebečka. Bála jsem se toho, ale bylo to nakonec to nejlepší, co jsem mohla udělat. Bohužel do fáze obsednutí jsme spolu nedošli.
Teď jsem pořizovala další a opět sáhla po mláděti, tentokrát ještě o pár měsíců mladším a opět nelituji. Ta práce s nima je skvělá, nemají žádné zlozvyky, jsou jako houba co nasává vše, co do nich vkládáte. Strašně mě to naplňuje a baví a hlavně máte k tomu koni tak říkajíc 100% historii.
Dobrý den, možná by vám mohl vyhovovat karačájevec. Jsou to silní, tvrdí koně, i když asi trochu specifičtí https://karacajevskykun.cz/prodej-koni/
S bodem č.1 naprosto souhlasím a to mám 75kg. Do 100 000 koupit zdravého koně ze solidních podmínek, to přeji hodně štěstí, ale za 150k už by se možná dal.
Jinak zkuste najít nějaké rančery v okolí (co fungujou spíš pro vlastní užitek než pro pobavení vetejnosti) a zajet se osobně poptat jestli neví o někom nebo o nějakém místě, kde by kste se mohla porozhlédnout. Taky na sebe zkuste nechat kontakt v různých stájích, aby vám dali věděty kdyby někdo prodával.
Jestli už jste ve fázi "klidně koně před obsednutím", tak rozšiřte hledání do mladších. Mám stejnou zkušenost jako Efe. Mladý kůň, nezkažený. Čas hrozně rychle utíká a za rok se akorát s koněm seznámíte. Kupovali jsme koně manželovi, na pohodu na rekreaci. Vybrali jsme Moravskou teplokrevnici, 2letou. Já furt hledala něco kolem 5-6let, ale cenová relace byla neúprosná. Jeli jsme rovnou s hengrem, věděla jsem co od furiosa čekat a čtyři nohy měla:)

Já vlastního kone vybrala hned, asi jsem měla štěstí. Cenová relace do 80 tisíc, vlezla jsem se i s dopravou.
Kůň zdravý, tvrdý, odolný, jen jsem si musela počkat až doroste v hlavě a naučit se s ním komunikovat jinak než jak jsem byla zvyklá. Mám teď docela fajn parťáka, přestože to není úplně jednoduchý kůň, stále se zlepšuje a já věřím, že za pár let už perfektní bude
Šla bych spíš než po soukromnicich po hřebčínech, jak už někdo zmínil, teď je čas kdy se kone vyrazuji po zkouškách. Nelzou, o koni vám řeknou fakta, nepotřebují prodat hned za každou cenu, u hřebčínu se jedinec ztratí. Možná bych koukla na kladrubaky, do 100 tis se dají sehnat a jsou i soukromé hřebčíny, nejen NH. Nebo pak Slonzak, ale tam je to spíš na dovoz z PL.

Děkuji všem za rady.
Již jsem navštívila 4 chovy (nutnou podotknout, že z nich má webovky je jeden a to ne komerční) a přiznám se, že je to skvělá škola, zajímavé rozhovory se zajímavými lidmi a i když nekoupím, rozhodně to není ztracený čas.
Tohle je dobrá cesta, již mám koně v hledáčku.