Coudas

XXX.XXX.87.254
Zdravím. Přemýšlím již několik let, že bych koním pořídila krmelec na seno - zvon. Dnes jsem četla, že si o to větší koně drbou hřívu, protože jsou díry nízko, což při výšce zvonu 150 cm asi bude pravda. Nehledě na to, že můj zluty kůň by s tím jistě na hlavě odešel. Máte prosím někdo zkušenost?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Asi jak který. Tady na těch obrázcích se mi jeví, že se dají sehnat i s vysokým otvorem. https://www.equichannel.cz/krmelce-a-kone-venku A umím si i představit u takového zvonu ten otvor rozšířit (přímočarkou a okraje otavit třeba nažhaveným železem, oblepit stříbrnou páskou atp.).
Proti odchodu s krmelcem na hlavě by snad stačilo krmelec držet poloplný - aby kůň do něj právě celou hlavu nestrkal, ale tahal pouze seno z otvorů...? Ale záleží na tom, zda máte v úmyslu tím zvonem přiklopit balík a děj se vůle boží a nebo do zvonu pravidelně doplňovat. Na to pravidelné doplňování by se zřejmě hodilo mít na dně zvonu nějakou podlážku, aby od země seno zbytečně nedegradovalo - paletku a nebo rovnou vyrobený kruhový podstavec...
A samozřejmě se vyjadřuji k něčemu, s čím nemám jedinou osobní zkušenost
Coudas

XXX.XXX.87.254
napsal(a):
Asi jak který. Tady na těch obrázcích se mi jeví, že se dají sehnat i s vysokým otvorem. https://www.equichannel.cz/krmelce-a-kone-venku A umím si i představit u takového zvonu ten otvor rozšířit (přímočarkou a okraje otavit třeba nažhaveným železem, oblepit stříbrnou páskou atp.).
Proti odchodu s krmelcem na hlavě by snad stačilo krmelec držet poloplný - aby kůň do něj právě celou hlavu nestrkal, ale tahal pouze seno z otvorů...? Ale záleží na tom, zda máte v úmyslu tím zvonem přiklopit balík a děj se vůle boží a nebo do zvonu pravidelně doplňovat. Na to pravidelné doplňování by se zřejmě hodilo mít na dně zvonu nějakou podlážku, aby od země seno zbytečně nedegradovalo - paletku a nebo rovnou vyrobený kruhový podstavec...
A samozřejmě se vyjadřuji k něčemu, s čím nemám jedinou osobní zkušenost
Naprosto uprimne jsem cekala, ze ty se vyjadris, i kdyz s tim nemas zadnou zkusenost, protoze to je tvuj zvyk a proste takova jsi. No snad se ozve nekdo, kdo fyzicky ma a vi.
Nicmene diky za odkaz, mohlo by v nem jen byt uvedeno, kteri vyrobci nabizi i jine typy zvonu, ja znam jen kamirovsky a alm. Tezko by se otvor zvetsoval, kdyz ma cely krmelec 150 cm na vysku, to by pak byla dira ve strese, cimz by toto zarizeni drobet pozbylo smyslu. Proto tam asi uvadi, ze s tim maji problem vetsi kone, pro poncla v pohode.
Diky za upozorneni na "podklad", myslim si, ze chovam kone dost dlouho na to, abych tohle vedela. Ale pro tvuj klid, mam v umyslu mit pod balikem zpevnene krmiste, a sest koni za 2 dny balik sjede vcelku bez problemu.
Coudas

XXX.XXX.87.254
liva
napsal(a):
My zvon máme.
Naprostá spokojenost, koně si hřívy nedrbou ani se nijak nezachycují ohlávkou nebo maskou.
Do zvonu oblékáme balík do sítě. Ztráty sena jsou mimimální.
Dekuji. A mate kone velke?

Coudas: děkuji za důvěru
Coudas

XXX.XXX.87.254
liva
napsal(a):
Moc ne. Největší má cca 165 v kohoutku.
Jinak celková výška zvonu je víc než 150 cm.
Mám 173cm a ta věc je vyšší než já.
Ja mam prave kone vyssi. Sice jsem vedle zvonu stala, ale to uz je dlouho, tak si to nepamatuju. Napadlo mne pod to udelat mensi podstavec. No jeste popremyslim, kazdopadne diky.
Buggyra - no, v cloveka, kterej nejdriv pul hodiny mele a pak rekne, ze tomu nerozumi, ja fakt duveru nemam 🙂

hele :-) tohle má otvor do výšky 150 cm https://www.eshop-zemedelske-potreby.cz/plastovy-krmelec-zvon-la-gee-pro-kone-a-skot-185-cm-6-mist-se-dnem-p27009/
Coudas

XXX.XXX.87.254
tenhle taky a je za polovinu
http://www.almvizovice.cz/krmelce-pro-skot-a-kone/krmelec-pro-kone-zvon
Coudas

XXX.XXX.87.254
natalka
napsal(a):
Zdravím, máme ten z Vašeho odkazu (koupeno v Kamíru). Používám bez sítě, takže okolo trochu stelou. Ale hřívy si o to nedrbou. Pravda je, že máme nižší koně (irský cob), nejvyšší je cca 155 v kohoutku. Výhodou je, že do balíku nenaprší a je poměrně lehký na manipulaci.
Dekuji za zkusenost.
Coudas
napsal(a):
Ja mam prave kone vyssi. Sice jsem vedle zvonu stala, ale to uz je dlouho, tak si to nepamatuju. Napadlo mne pod to udelat mensi podstavec. No jeste popremyslim, kazdopadne diky.
Buggyra - no, v cloveka, kterej nejdriv pul hodiny mele a pak rekne, ze tomu nerozumi, ja fakt duveru nemam 🙂
U nás máme taky v podstatě podstavec.
Balík sena leží na pneu od traktoru ve které je vložená podlážka, aby se seno po odežrání balíku nepropadlo na hlínu.
V první fázi je zvon položen na balíku a spodní část je ve vzduchu, časem si sedne na zem.
Momentálně mám u balíku painta a dva pony, stařík se zbytkovým chrupem má výběh vedle a žmoulá si tam řezanku. Sežrat balík jim trvá minimálně 6týdnů a nebýt zvonu, buce část sena na vyhození.☺
Coudas

XXX.XXX.87.254
liva
napsal(a):
U nás máme taky v podstatě podstavec.
Balík sena leží na pneu od traktoru ve které je vložená podlážka, aby se seno po odežrání balíku nepropadlo na hlínu.
V první fázi je zvon položen na balíku a spodní část je ve vzduchu, časem si sedne na zem.
Momentálně mám u balíku painta a dva pony, stařík se zbytkovým chrupem má výběh vedle a žmoulá si tam řezanku. Sežrat balík jim trvá minimálně 6týdnů a nebýt zvonu, buce část sena na vyhození.☺
Ano, to mate pravdu, ze to trva dele. Ja mam 6 koni, 2qh, painta, frisaka, vetsi CT a polskeho polokrevnika, takze jim balik za 2-3 dny necini problem. Ale take chci mit pod strechou. Jeste jsem zkoumala, zda by sel zvon polozit na kruhove sitove krmiste, ktere uz mam, a asi by to fungovalo. A nebo to skonci jako vzdy, vlastni vyrobou 🙂

Coudas
napsal(a):
tenhle taky a je za polovinu
http://www.almvizovice.cz/krmelce-pro-skot-a-kone/krmelec-pro-kone-zvon
Vámi odkazovaný krmelec disponuje celkovou výškou 150 cm, zatímco ten ze zemědělských potřeb je celkem vysoký 185 cm, a do výšky 150 cm má výřez onoho otvoru pro hlavu zvířete. Myslím, že proto je i odlišná cena, krom toho, že je s nějakým příslušenstvím.
Nemáme, protože tažáci jsou sice celý den venku, ale omezujeme je v množství sena. Spíš chci podotknout, že jak se v seně objeví třezalka, drbou se potom chudáci koně o všechno. Tedy takový zvon by byl u nás na drbání jako dělaný - hříva by byla pryč za odpoledne. A dovnitř balíku bohužel vidět nejde. (lze jen měnit dodavatele, není to jen tak, když se třezalka v okolí dost přemnožila)
Jinak ho teď zvažuji na zimu na balík krmné slámy. (je to opruz chodit jim zakládat menší dávky sena přes den, ale jinak by z ohrady odešli, nebo by byly na furt seně tak tlustý až by ulítli jak vzducholoď) Máte ho někdo na slámu, pro pažravce?
Jinak ten typ s velkou pneu vypadá dobře. Jen v kolika lidech to nakulujete, na tu pneu? Zvon asi nasazujete ve 2 lidech, že?
Coudas

XXX.XXX.87.254
https://youtu.be/rmBIWWbhQtc
pokud to nic nevyhodi tak
https://www.kamir.cz/plastove-prikrmiste-pro-kone-zvon-163-cm-4-mista?po=4#zld
kdyz sjedete niz, jsou tam videa.
Vzhledem k tomu, ze si koulim celej balik vezsinou sama (prumer cca 135 cm) si myslim, ze zvon lze nasoupat v 1 cloveku.
Buggyra - ano, jiz jsem dohledala, ze pisi, vyska otvoru 120 cm.

Coudas: já jsem tedy četla "otvory 90 x 45 cm od výšky 60 cm", to mi dává 90+60=150 cm horní hrana otvoru od země...
Tedy u toho odkazu, který jsem dávala já, u toho krmelce 185 cm vysokého.
Koukám, že ten krmelec z Kamíru 150 cm má otvor do výšky 120 cm od země, to je pravda.
Coudas

XXX.XXX.87.254
napsal(a):
Coudas: já jsem tedy četla "otvory 90 x 45 cm od výšky 60 cm", to mi dává 90+60=150 cm horní hrana otvoru od země...
Tedy u toho odkazu, který jsem dávala já, u toho krmelce 185 cm vysokého.
Koukám, že ten krmelec z Kamíru 150 cm má otvor do výšky 120 cm od země, to je pravda.
U 150 cm zvonu mi prislo, ze otvory jsou az nahoru, proto jsem predpokladala 150 cm vysky i otvoru. Ale u tohoto pisou 120. Nic jsem nepocitala, vychazim z nakresu v popiskach. Vyrobek z tveho odkazu je pomerne drahy, bude tam vice materialu, protoze je 2x tezsi, coz uz to je pro mne nevyhoda, protoze si velkou vetsinu u koni delam sama, a davat za kus plastu 20 tisic se mi nechce, ne ze bych na to nemela, ale mam i jinou variantu, daleko levnejsi.
Máme klasický zvon z Kamiru a používám takto - na zpevněné ploše ( zámkovka) položena paleta z oky v každém rohu, na ní ve 2 lidech postavíme balík, zbavím sítě a případné krusty, přetáhnu síť kterou zaháknu karabinkami do ok v paletě ( aby jí koně nevytahovali ze zvonu po úbytku sena) a zvon překlopím již sama. Takto 4 koním ( 3 podílový shygyové a 1 pony 135 cm) vydrží týden. Vždy se musí douklidit okolo zvonu zbytky, síť má životnost tak max. 1-2 roky. S hřívami nemáme problém.
Coudas

XXX.XXX.87.254
bona11
napsal(a):
Máme klasický zvon z Kamiru a používám takto - na zpevněné ploše ( zámkovka) položena paleta z oky v každém rohu, na ní ve 2 lidech postavíme balík, zbavím sítě a případné krusty, přetáhnu síť kterou zaháknu karabinkami do ok v paletě ( aby jí koně nevytahovali ze zvonu po úbytku sena) a zvon překlopím již sama. Takto 4 koním ( 3 podílový shygyové a 1 pony 135 cm) vydrží týden. Vždy se musí douklidit okolo zvonu zbytky, síť má životnost tak max. 1-2 roky. S hřívami nemáme problém.
Diky za zkusenost.
Mám dva chlaďase a zvon se mi moc nesvědčil. Mám ten z Kamíru-už z druhé ruky a opravovaný(zase stál myslim 3500,-). Pán mi k němu dal i takové vyrobené kotvy, aby to nemohli koně nadzvednout. Když jsem dával bez sítě, tak strašně strašně prasečili. Koupil jsem síť a do druhého dne v ní byla díra. Klidně obojí prodám :-) K síti mám i opravnou sadu. Ono to bude určitě dobrá věc, ale hlavně kobyla je pažravec, takže prasečí a síť zničí. Takže určitě je to super věc-jen asi ne pro každého :-)
kuba_74
napsal(a):
Mám dva chlaďase a zvon se mi moc nesvědčil. Mám ten z Kamíru-už z druhé ruky a opravovaný(zase stál myslim 3500,-). Pán mi k němu dal i takové vyrobené kotvy, aby to nemohli koně nadzvednout. Když jsem dával bez sítě, tak strašně strašně prasečili. Koupil jsem síť a do druhého dne v ní byla díra. Klidně obojí prodám :-) K síti mám i opravnou sadu. Ono to bude určitě dobrá věc, ale hlavně kobyla je pažravec, takže prasečí a síť zničí. Takže určitě je to super věc-jen asi ne pro každého :-)
No a z kterého kraje?
Mám 2 poníky 130 KVH ustájené u 2 noriček. Pažravé jsou hrozně moc, síťky na seno potrhají opravdu rychleji než je zvykem. Dokonce jedna prochází el. ohradou, museli jsme zdvojit ještě i pevným břevnem. No a proto není možné nechat jim balík sena jen tak - musí se jim to dávat po hromádkách přes den. To je časově náročné. Jenže jsem si říkala, že když teď už nebudeme pást, co to tak vyzkoušet pořídit zvon a dát jim tam krmnou slámu. Jako že by se nemuseli úplně přežírat - u sena by stáli dokud ba tam něco bylo. A člověk by nemusel tolik stresovat, že už je zas potřeba jít jim přihodit. No ale mám obavy, aby se ten zvon nechtěli drbat (to by byl jeho konec). Železné bedny na seno umí stěhovat po výběhu a to jak po betonu, tak i blátem...
No tak jestli je to jen pro slušně žeroucí koně, co jen tak po stéblech uždibují, tak radši nic. Zas ale ta jistota, že tam něco pořád mají. No jsem pořád nerozhodnutá.
Pipilota
napsal(a):
No a z kterého kraje?
Mám 2 poníky 130 KVH ustájené u 2 noriček. Pažravé jsou hrozně moc, síťky na seno potrhají opravdu rychleji než je zvykem. Dokonce jedna prochází el. ohradou, museli jsme zdvojit ještě i pevným břevnem. No a proto není možné nechat jim balík sena jen tak - musí se jim to dávat po hromádkách přes den. To je časově náročné. Jenže jsem si říkala, že když teď už nebudeme pást, co to tak vyzkoušet pořídit zvon a dát jim tam krmnou slámu. Jako že by se nemuseli úplně přežírat - u sena by stáli dokud ba tam něco bylo. A člověk by nemusel tolik stresovat, že už je zas potřeba jít jim přihodit. No ale mám obavy, aby se ten zvon nechtěli drbat (to by byl jeho konec). Železné bedny na seno umí stěhovat po výběhu a to jak po betonu, tak i blátem...
No tak jestli je to jen pro slušně žeroucí koně, co jen tak po stéblech uždibují, tak radši nic. Zas ale ta jistota, že tam něco pořád mají. No jsem pořád nerozhodnutá.
My jsme z Krkonoš. Už loni jsem si začal dávat balík za ohradu pod plachtu a klidně třikrát denně jim naložil. Letos mají zatím stále trávu, ale sem tam jim hodím malej balík. Jinak v zimě přijdu ráno do maštale, naložím jim a jdu dělat ostatní zvířata, pak jim ještě vykadám (furt žerou), pak jim naložím seno a vodu ven (množství záleží na počasí-když je hnusně, tak jim dám klidně 2x za den) a až teprve pak jdou ven. Takže ráno žerou mez 30-60min jen v maštali. No a domů choděj za tmy, kde maj jádro a hromady sena. Sousedi maj Coba a ČT a ty si zase zvon se sítí nemůžou vynachválit. Bude to kus od kusu :-)
Coudas

XXX.XXX.87.254
kuba_74
napsal(a):
My jsme z Krkonoš. Už loni jsem si začal dávat balík za ohradu pod plachtu a klidně třikrát denně jim naložil. Letos mají zatím stále trávu, ale sem tam jim hodím malej balík. Jinak v zimě přijdu ráno do maštale, naložím jim a jdu dělat ostatní zvířata, pak jim ještě vykadám (furt žerou), pak jim naložím seno a vodu ven (množství záleží na počasí-když je hnusně, tak jim dám klidně 2x za den) a až teprve pak jdou ven. Takže ráno žerou mez 30-60min jen v maštali. No a domů choděj za tmy, kde maj jádro a hromady sena. Sousedi maj Coba a ČT a ty si zase zvon se sítí nemůžou vynachválit. Bude to kus od kusu :-)
Ja jsem si myslela, ze to takhle nejak bude, proto mi investice do zkousky 10 tis prisla trochu moc.Dekuji za reakci.