nanka16

XXX.XXX.59.47
Dobrý den,
mám 2,5 letou minihorsku (spíše pony typ). Má velmi kladný vztah k žrádlu. A je tlustší než by bylo optimální. Potřebovala bych poradit, jak ji efektivně zhubnout.
Kobča je ustájená 24/7 s přístupem do domečku a neustálým přístupem k senu (s tím se nedá nic dělat, jsou tam i jiní koně). Pastva není nic moc, jelikož je neustále vypásána. Večer dostává pouze hrstičku vojtěšky a lnu, aby sežrala doplňky do žrádla.
Kůň umí chodit na lonži a denně chodíme na procházky. Pracuje přiměřeně svému věku. Kila ale stále nemizí a zůstává plus mínus stejná.
Máte nějaký nápad/zkušenosti s hubnutím nejezdeckého koně, kterému už žrádlo nejde omezit?
Děkuji za rady a odpovědi.
Upřímně???Bez omezení žrádla to neuděláte....taky mám miniponíka a bojovali jsme s tloušťkou...i přesto,že má pravidelný pohyb ve formě procházek a velkou pastvinu,bez omezení žrádla by to nešlo..seno dávkuji do sítí s malými oky,rozvěšuji na více míst,aby byla furt v pohybu..omezili jsme i různý pamlsky a tak,dostává jako odměnu nakrájenou mrkev na menší kolečka..do kyblíčku müsli a vitamíny..nic víc..a musím říct,že pak šlo hubnutí samo...dneska je za mě v optimální kondici..ale jak říkám,bez omezení žrádla to nešlo....
nanka16

XXX.XXX.59.47
U nás tohle nejde no..máme dva seníky a nemohu do dietního programu svého koně tahat i cizí 🙁 takže jsem v relativně prekérní situaci
nanka16

XXX.XXX.59.47
Má už silnou zimní srst, ale v létě poměrně obtížně nahmatám žebra. Od malička je poměrně “tankistka”, rodiče taky nejsou žádný arábci.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.63.89
No rekneme si narovinu ze courani se na voditku fakt neni buhvijakej pohyb nebo prace. Aby makala chtelo by to nejaky postroj, vozik, at taha. To je prace. Pak kila dolů pujdou i timhle. Ale prochazkama na ruce? Dyt to neni nic.
nanka16

XXX.XXX.141.245
No jelikož ji jsou dva roky jak jsem psala výše, tak tahání sulky zatím není úplně kosher..Zatím se pomalu zatahává na pneu
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.63.89
Tak jasne ne hned v tomhle veku ale do budoucna. Prostě at pak maka. Zatim asi ten nahubek by byl fajn reseni.
nanka16

XXX.XXX.59.47
Samozřejmě vím, že jakmile začne být v zápřahu mám větší šanci dostat ji do kondice. Ale potřebovala jsem řešení v této situaci, kdy není možné ji drilovat v zápřahu nebo na jumpingu. Zkusím se podívat po nějakém mini náhubku.
Uživatel s deaktivovaným účtem

už mě i napadlo s shetlandama běhat alá dogtrekking - mít ho na pružném špagátu u pasu, aby mi pomáhal do kopce (samozřejmě v mém případě na bezpečnostní karabinu nebo rychlerozvazovací smyčku, páč bezpečnost...) a vést na opratích :-)
sovicka
napsal(a):
Na vodítku ok, ale ne jen krokem, ale pěkně běhat, většinou to neuškodí ani vodiči:-)
Ano s tím souhlasím,vodiči to jen prospívá Já takhle malé dám obřišák,dvě lonže a klušu za ní...když nás někdo potká,tak vidí poníčka v pohodě a za ním uhoněnou rudou rozcuchanou paničku Asi jim pak dojde,kdo koho venčí Je pravda,že jsem zadýchanější první já a ne ponice Ale prospívá to oběma,takže doporučuji
canka
napsal(a):
Ano s tím souhlasím,vodiči to jen prospívá Já takhle malé dám obřišák,dvě lonže a klušu za ní...když nás někdo potká,tak vidí poníčka v pohodě a za ním uhoněnou rudou rozcuchanou paničku Asi jim pak dojde,kdo koho venčí Je pravda,že jsem zadýchanější první já a ne ponice Ale prospívá to oběma,takže doporučuji
A až budete trošku víc ženské v letech a kulhající, pojedete na kole. No a když je hezky travnatá polní cesta - pro kolo horší terén, ale poníkovi se cválá super - tak jsem udýchaná i na tom kole ;-) Prostě poníci jsou super i když si nezajezdím.
Pipilota
napsal(a):
A až budete trošku víc ženské v letech a kulhající, pojedete na kole. No a když je hezky travnatá polní cesta - pro kolo horší terén, ale poníkovi se cválá super - tak jsem udýchaná i na tom kole ;-) Prostě poníci jsou super i když si nezajezdím.
Naprosto souhlasím Kdyby malá nebyla po tom schvácení,tak bych asi uvažovala nad tím vozíčkem,ale to bych si jen vozila zadek,takže jsem to zavrhnula,pohyb nám prospěje oběma,sedavý zaměstnání mýmu zadku fakt neprospívá Ten cval,to fakt nevím,to bych asi musela to kolo,ale na to tu nemáme cesty bohužel Máme tu rekultivované popílkoviště,fakt velké,na běh super,ale jet tam na kole,si nedovedu představit...a máme tu ještě takový 4,5 km okruh,kdy já můžu běžet po panelové cestě a malá po krajnici,to je taky super..jinak právě hodně procházkujeme,aby ťapala po všech povrchách...
A na tom kole,normálně máte poncla na ohlávce a vodítko držíte,nebo máte na řídítkách?To by asi byl docela risk že? Brala jsem malou i za větší kobylou,ale malá se strašně plouhala a furt mě tahala ze sedla dolů..a to jsme chodili jen v kroku..musela bych ji lonž přivázat za hrušku sedla,ale to je riskantní,i když se na kobylu můžu 100% spolehnout,člověk nikdy neví,co se může posr.t...možná o víkendu zkusíme,jestli by malá dala klus za větší kobylou,když kobylu budu držet v pomalém klusu
Resim podobny problem. S ponici chodim na prochazky, obcas vozi male dite, ale stejne je porad desne tlusta. Na pastvu dostava nahubek a je tam omezenou dobu (2-4 hodiny, podle pocasi), zbytek seno. Mate nekdo zkusenost, jestli se ponik nazere s nahubkem i ze sítě na seno? Ja mam pocit ze to neni mozne, ale jinak uz nevim, kde ji jeste omezit. Je 24/7 se dvema velkyma konma, takze seno maji vsichni k dispozici stejne.

ciraali
napsal(a):
Resim podobny problem. S ponici chodim na prochazky, obcas vozi male dite, ale stejne je porad desne tlusta. Na pastvu dostava nahubek a je tam omezenou dobu (2-4 hodiny, podle pocasi), zbytek seno. Mate nekdo zkusenost, jestli se ponik nazere s nahubkem i ze sítě na seno? Ja mam pocit ze to neni mozne, ale jinak uz nevim, kde ji jeste omezit. Je 24/7 se dvema velkyma konma, takze seno maji vsichni k dispozici stejne.
Máme sítě s oky 4 cm. I s náhubky o dírách s průměrem 5 cm a 3,5 x 4 cm kobylka seno tahá. Na plné nažrání to ale není, spíš jen aby neměla prázdný žaludek. I volné seno se jí žere s náhubkem hůř, podle délky a tuhosti stébel - to by k zasycení už ale stačilo. Volnou slámu dává v pohodě.
Když mají koně seno a nejsou už (nebo ještě) jen na trávě, dostává kobylka náhubek jen tak na 12 až 15 hodin.

canka - zařaďte malou do tandemu :-) nebude vás tahat a budete mít dobrý přehled, co se děje:
Poníka nauzdit, obřišník s kroužky na opratě (podbřišník s kouskem pásku s dírkama, na přesky podbřišníku přicvaknete dvě hladké karabiny jako kroužky), opratě (dvě lonže, dvě horolezecká lana, dvě lana z železářství...) a normálně si sednete na velkého koně s dlouhým (tak čtyřmetrovým) klackem (ideál vozatajský bič, dobře se drží. Lonžovací má moc dlouhý šlahoun, motal by se. Ale urvaný prut z lísky nebo javoru stačí). A vyražte :-)
http://web2.mendelu.cz/af_291_projekty2/vseo/files/41/2576.jpg
Přikládám foto z běhání. První je rozmazaná, protože jsme tak rychlí, že to foťák nezachytí:) Plíce ven, jazyk na vestě... Druhá je příprava na tahání. Lepší je mít obřišník s očkami na opratě. Když to viděla kolegyně pejskařka, hned jí napadlo připnutí za pásek. Na orání hudou za poníkem už jsem fakt stará:). Když jen zakopnu, mám co dělat, abych to ustála, ani omylem bych nevypla karabinu. Lze se zezadu přichytit za ocas, ale vyzkoušet, jestli to koni neva.
Mnohem víc se kůň unaví, když ho naučíte na pravidelné pomalejší klusové tempo, kterému stačíte ostrým krokem. Vodič to udýchá a koně tak lze i opotit.
Vedle kola nevodím, protože nejsem takový biker:)
napsal(a):
canka - zařaďte malou do tandemu :-) nebude vás tahat a budete mít dobrý přehled, co se děje:
Poníka nauzdit, obřišník s kroužky na opratě (podbřišník s kouskem pásku s dírkama, na přesky podbřišníku přicvaknete dvě hladké karabiny jako kroužky), opratě (dvě lonže, dvě horolezecká lana, dvě lana z železářství...) a normálně si sednete na velkého koně s dlouhým (tak čtyřmetrovým) klackem (ideál vozatajský bič, dobře se drží. Lonžovací má moc dlouhý šlahoun, motal by se. Ale urvaný prut z lísky nebo javoru stačí). A vyražte :-)
http://web2.mendelu.cz/af_291_projekty2/vseo/files/41/2576.jpg
Tandem je už rozhodně "vyšší dívčí" a je potřeba mít natrénováno z velké jízdárny. Za mě jen tichý obdiv.
Vodění z velkého koně lze jen při klidnějších vycházkách, aby malý stihl poklusávat. Při cvalu jsem to vždycky pustila, nestíhá a jak potom sedím nakřivo ... víc škody než užitku. Jinak se jezdec dost jednostranně natáhne (až obolaví).
Protože jsem z roviny, volím kolo. Mám ho nízké a když natáhnu nohu, jsem vlastně hned na zemi (z pohledu cyklistiky je to špatně, nepropínám řádně koleno při šlapání). Mám to tak abych z kola hned šlápla na zem a nechám ho vlastně spadnout, když se něco děje. Řídím jen jednou rukou a vedu na prověšeném vodítku v pravačce. Hlavně myslet na vodítko a nenechat delší konec zaplést do špic předního kola. Nikdy nedělat kroužek kolem ruky, vyloučit zdrhnutí okolo ruky. Vždy si to skládat jedině do vlnovky. Dá se to i se dvěma vodítky, ale chce to cvik. (jsem z dědiny a kdo neumí na kole, jako by neměl nohy) Cval jedině na známém a přehledném terénu. Jinak mám nastaveno i v hlavě, že pokud se ve dvojici moc rozdivočí, tak radši hned pustit, než pak brzdit i svým tělem. Ale jednoho poníka ubrzdit lze. Fotku nedám, neb nemám. Fotí si mě jiní - tlustá paní na kole při zemi co má na provázku 2 poníky - pro měšťáky na výletě je to pobavení, místní si už zvykli, ale čekají, kdy si pořádně natluču ;-)
Já mám problém s tím,že malá prostě krok té větší nestíhá Malá je takový lenoch a vždycky když jsme právě zkoušeli chodit takhle na procházky,kdy jsem na kobyle jela a malou měla na lonži za náma,tak jsem ji musela vysloveně táhnout aby šla..takže jsme si to neužili ani jedna..nevím,jak malou podpořit,aby víc cupitala...
Když jí beru na opratích,mám právě obřišák s očkama(obřišák jsem musela přešívat,protože i když jsem brala nejmenší,byl jí velký),takže protáhnu po stranách a je to super..uzdečku nepoužívám,chodíme jen na ohlávce..
Dneska jsme třeba byli 15 minut na lonži,aby se trochu zahřála a pak jsme prostě na vodítku klusali různé kroužky,vlnovky,zastavování na místě,couvání,přechody krok klus a klus krok,nějaký ten obrat,měnili tempo na rychlejší a pomalejší...za 35 minut jsme byli obě zpocený až na prd.li
O víkendu zkusím holky znovu vzít spolu a uvidíme,jestli malá trošku zrychlý..ideál by byl,kdyby větší šla rychlejším krokem a malá klusala..ale sjednotit je,to bude oříšek,no uvidíme
No právě to sjednocení tempa - při představě tandemu s opratěmi...
Zase ale pozor na dlouhé klusovky u poní po schvácení, může se tam přetěžovat a lamely povolovat. Někteří výzkumníci v tomhle směru varují zvláště před klusem u poníků vytáhnutých přímo z pastviny (zas už se zvedají cukry v trávě). Já nyní dávám klus hlavně po trávě. Mám výhodu, že ještě mám v okolí úseky, kde můžu jednu kobylu pustit zcela na volno. Jak nás dobíhá sama si určí chod a hlavně si vybere povrch.

Tandem je na sjednocení tempa fajn, protože pobízíte poníka zezadu. Takže poníček může drobně klusat a kůň přidá do kroku :-) I když uznávám, že je asi potřeba trochu cviku... Nepovažuji se za nějakého jezdce, jsem ráda, že sedím. Schválně si to po letech musím někdy vyzkoušet :-)
Co se týče vodění na ruce, jezdila jsem jednu dobu s poníkem 130 KVH jako soumarem (znáte tu scénu z Muže od Sněžné řeky, kdy si přijíždí ten jejich koňoguru za zvuků vybroukávané písničky v západu slunce a všichni říkají "to je legenda" ), tak to byla inspirace.... Jsem na koníky zlá, takže abych ho donutila držet si tempo, šel na řetízku pod bradou. Na vysvětlení situace to bylo výborné. Teď už si to umí hlídat profesionálně :-) Ovšem toho kdybych vlekla na ohlávce, tak by mě s koně sesadil
Jinak ještě k tomu managementu: pokud máte jinak v ustájení pouze velké koně, šlo by se třeba domluvit s ustajovatelem, že by se kolem sena udělaly ohrádky (prkenné), přes které by poník na seno nedosáhl, zatímco velcí koně by se přes ohrádky pohodlně k senu dostali. A ještě by se případně omezilo trousení sena kolem krmiště. Poník by mohl sbírat, co padne velkým od huby, případně by měl jednu svoji síťku s namíchaným seno/sláma k dispozici ad libitum (míchanice proto, aby to nelákalo velké a síťku mu nevyžrali, odradit mohou i extra malé otvory v síti). Ale nevím, jak to tam máte, samozřejmě, jen nápad.
Jinak ještě k tomu managementu: pokud máte jinak v ustájení pouze velké koně, šlo by se třeba domluvit s ustajovatelem, že by se kolem sena udělaly ohrádky (prkenné), přes které by poník na seno nedosáhl, zatímco velcí koně by se přes ohrádky pohodlně k senu dostali. A ještě by se případně omezilo trousení sena kolem krmiště. Poník by mohl sbírat, co padne velkým od huby, případně by měl jednu svoji síťku s namíchaným seno/sláma k dispozici ad libitum (míchanice proto, aby to nelákalo velké a síťku mu nevyžrali, odradit mohou i extra malé otvory v síti). Ale nevím, jak to tam máte, samozřejmě, jen nápad.
No, tak tohle teda u nás ve stáji nefungovalo, neb ponička si ve stádě velmi rychle našla vykutálené kamarády, kteří jí seno na přání ze skruží, kam nedosáhne, čumákem vyhazovali, a pak to s ní - zjevně ze solidarity - konzumovali ze země:-) Takže bordelu bylo kolem skruží ještě víc, než kdyby ponička na seno normálně dosáhla, čili jsme to zrušili.
Za mě - jediná možnost, pokud ustajovatel, není ochoten uzpůsobit management, je pastevní náhubek.

deauville: pak ještě tedy možnost i v těch zábranách to mít v sítích - pak nebude hrozit vyhazování čumákem a každý vykutálený kámoš bude rád, že se nažere sám :-)
napsal(a):
deauville: pak ještě tedy možnost i v těch zábranách to mít v sítích - pak nebude hrozit vyhazování čumákem a každý vykutálený kámoš bude rád, že se nažere sám :-)
My jsme zrušili i sítě... nevím, čím to, ale u nás se každá (a když myslím, že každá, tak opravdu každá, zkoušeli jsme od různých výrobců) síť během dvou tří měsíců roztrhne (nebo neodolá zubům?)? A ty sítě na balíky nejsou úplně levná záležitost, takže se ustajovatelka nakonec rozhodla, že se ve stádě tlusťochů, kteří jsou na seně celoročně, vrátí k osvědčenému systému "seno na příděl", a pak si běžte do výběhu vyhrabávat kořínky:-)
U nás je to prostě konkrétně v tomto stádu takový věčný boj "kdo z koho".

deauville - nám kupodivu sítě drží už třetím rokem. Ty velké na celý balík jsou pospravované provázky, ale v každé jsou tak tři díry... Ty malé vůbec nejsou trhlé. Asi máme méně žravé koně :-) Samozřejmě vyřešit to stádem tlusťochů je ideální, takhle to už bohužel máme také. Stádo tlusťochů, stádo hubeňourů, a jednoho, který se dle potřeby strčí tam nebo onam :-)
napsal(a):
deauville - nám kupodivu sítě drží už třetím rokem. Ty velké na celý balík jsou pospravované provázky, ale v každé jsou tak tři díry... Ty malé vůbec nejsou trhlé. Asi máme méně žravé koně :-) Samozřejmě vyřešit to stádem tlusťochů je ideální, takhle to už bohužel máme také. Stádo tlusťochů, stádo hubeňourů, a jednoho, který se dle potřeby strčí tam nebo onam :-)
U nás sítě ustajovatelka taky zpočátku opravovala, ale pak se na to vykašlala. V tom stádě tlusťochů máme tři obzvlášť vynalézavé koně (přičemž můj kůň je bohužel ten největší vynálezce, proto s tím mám tak bohaté zkušenosti:-) Ale ti zbývající dva mu zdatně sekundují a rychle se učí.
Takže jeden z téhle trojky vždycky tak dlouho kouše na jednom místě, až se udělá malá dírka, pak si jí postupně roztahuje, až tam strčí celý čumák... trvá to třeba týden a tihle tři se přitom střídají, jsou pilní a systematičtí jako mravenečkové a už mají svoje know-how:-) A jsou schopni se na tom místě, kde se rozhodli udělat díru, střídat v tom vykousávání! A když je pak díra, tak se u ní střídají, aby se dostalo na všechny... dokud si neudělají novou... A tak dále.

deauville: jůůů, tak to jsou miláčkové :-) U nás vydrží balík v síti tak 4-5 dní, takže musíme sítě přemísťovat a udržovat častěji.

deauville: aha, to mě nenapadlo, když říkáte, že jim trvá díru vykutat týden.... to si ji museli pokaždé najít, kde ji mají načatou ještě že my máme takové hodné a uznalé kopytnactvo
napsal(a):
deauville: aha, to mě nenapadlo, když říkáte, že jim trvá díru vykutat týden.... to si ji museli pokaždé najít, kde ji mají načatou ještě že my máme takové hodné a uznalé kopytnactvo
Naprosto neomylne to "rozkutané" místo vždycky našli:-) Pravda, není to tak těžké, je to vždycky zhruba ve stejné výšce, stačí obejít balík a najít po čuchu nejvíc oslintané místo:-)
Jojo, jak řiká můj přítel, chytrý kůň není dobrý kůň:-)
https://youtu.be/qGQ0aNDHEks
Koukněte na video, je to úplně na konci 9:09 minut, taky způsob