Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.10.2020 13:15
Lara898

XXX.XXX.171.173

Dobrý den, jdu si pro radu . Mám mladého valacha welshe. Náš věčný boj je udidlo, nemá ho rád to je vidět. Mám na něj už 4 a žádné se mu nelíbí. Mám olivu s tou mě sundal jen co jsme se rozešly. Nelomené gumové, kvůli kterému nechtěl nasadit ani uzdečku a pak dvě stihla 2x lomený jiných velikostí. Jedno to 2x lomený argentové stihlo bereme na lonžování, krásně pění ale jakmile si na něj s ním sednu začne házet hlavou a nedokáže se soustředit na nic jiného. Jezdíme spolu na bezudidlovce ale já bych chtěla aby byl zvyklí i na udidlo. Jaké udidla teda máte vy na své mladé koně? Popřípadě myslíte že je jen rozmazlený, protože ví že může jezdit i bez toho? Zuby máme pravidelně kontrolované, takže těma o nebude.
Předem děkuji za odpovědi.

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.10.2020 14:03

Lara898 napsal(a):
Dobrý den, jdu si pro radu . Mám mladého valacha welshe. Náš věčný boj je udidlo, nemá ho rád to je vidět. Mám na něj už 4 a žádné se mu nelíbí. Mám olivu s tou mě sundal jen co jsme se rozešly. Nelomené gumové, kvůli kterému nechtěl nasadit ani uzdečku a pak dvě stihla 2x lomený jiných velikostí. Jedno to 2x lomený argentové stihlo bereme na lonžování, krásně pění ale jakmile si na něj s ním sednu začne házet hlavou a nedokáže se soustředit na nic jiného. Jezdíme spolu na bezudidlovce ale já bych chtěla aby byl zvyklí i na udidlo. Jaké udidla teda máte vy na své mladé koně? Popřípadě myslíte že je jen rozmazlený, protože ví že může jezdit i bez toho? Zuby máme pravidelně kontrolované, takže těma o nebude.

Ne, není rozmazlený. Jak mladý? Video by nebylo? S olivou sundal, jen co jste se rozešli? Není problém v ruce jezdce? Když máte už čtvrté udidlo...

4.10.2020 14:10
Lara898

XXX.XXX.171.173

Je mu 3,5 roku. Sundání bylo zapříčiněno asi i úzkým martingalem. Video bohužel nemám, a rukou jsem se schodli s trenerkou ze to nebylo, i když je to možný nepopírám to. Jen vyváděl i když jezdce už neměl.

4.10.2020 14:34

Lara898 napsal(a):
Je mu 3,5 roku. Sundání bylo zapříčiněno asi i úzkým martingalem. Video bohužel nemám, a rukou jsem se schodli s trenerkou ze to nebylo, i když je to možný nepopírám to. Jen vyváděl i když jezdce už neměl.

Co je úzký martingal? Jak vyváděl, i když jezdce už neměl? Bez videa vám nikdo kvalifikovaně neporadí, popis nestačí. Ale k vaší původní otázce - mělo by stačit dvakrát lomené udidlo, třeba s olivou. Ale pokud žádné udidlo nevidí rád - něco je špatně.

4.10.2020 14:40

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Co je úzký martingal? Jak vyváděl, i když jezdce už neměl? Bez videa vám nikdo kvalifikovaně neporadí, popis nestačí. Ale k vaší původní otázce - mělo by stačit dvakrát lomené udidlo, třeba s olivou. Ale pokud žádné udidlo nevidí rád - něco je špatně.

Nebo aspoň fotek.

4.10.2020 16:57
Dotaz

XXX.XXX.235.225

A nejste problém spíš vy na zádech než udidlo? Takhle mi to vychází. Může vadit sedlo aj. Fyzio měl? Tam bych začala. Plus samozřejmě vyloučit tvrdou ruku apod. Jak jste zatím s udidlem pracovala? Jen nandala a začala používat, jak je běžně zvykem?

4.10.2020 17:59
koně

XXX.XXX.174.63

Lara898 napsal(a):

Když mu udidla vadí při ježdění,a při lonžování ne ,viděla bych taky reakci na jezdcovu ruku nebo sedlo.
Mladý mi kdysi taky házel hlavou měnila jsem udidla,a nakonec pomohla výměna sedla

4.10.2020 18:24
Lara898

XXX.XXX.171.173

Ja jezdím na bezudidlovce a to nic nedělá.... Ale děkuju, zkusím pozvat fyzio ať zkoukne teda i sedlo 🙂. Jinak jezdím na skoro zahozených otěžích. Špatný zkušenosti nema s udidlem jsem jela asi 2x a to jen chvilku a u lonzovani je v pohodě. Jediný co tak se snaží furt otírat hlavu.

4.10.2020 18:33
Dotaz

XXX.XXX.235.225

A u lonžování máte zapnuto do udidla nebo do obnosku?

4.10.2020 18:35
Lara898

XXX.XXX.171.173

Do lonzovaci spojky.

4.10.2020 18:42
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Tak spojka mi nepřijde jako dobré řešení. Navíc pokud jste koni nijak nevysvětlila, co od něj udidlem chcete, tak se nedivte, že reaguje jinak, než si představujete. Doporučuju kouknout do Paalmana, P. Karla a nebo na videa Zuzky Pokopové.

4.10.2020 22:23
Laila11

XXX.XXX.38.18

A co to zkusit bez udidla?☺
Podle mě by to bylo nejlepší řešení.

5.10.2020 08:39

Laila11 napsal(a):
A co to zkusit bez udidla?☺
Podle mě by to bylo nejlepší řešení.

Na bezudidlovce už jezdili (píše zadavatelka). A každý kůň by měl udidlo znát - nikdy nevíte, kdy to budete potřebovat (závody, prodej). Je to komunikační prostředek.

5.10.2020 08:58
Arbora

XXX.XXX.212.164

Taktiež je možné, že máte zubadlo, ktoré mu nepasuje- veľkosťou napríklad. Alebo je úplne źe nastavené- nízko, vysoko, atď.

Pokiaľ ale funguje dobre na bezzubadlovke, vôbec by som to neriešila, niektoré kone môžu mať v hube nejské anomálie, pre ktoré im nie je zubadlo príjemné.

5.10.2020 11:00

Určitě povolejte zubaře - pokud i s uzdečkou na lonži si otírá hlavu, zjevně je něco v nepořádku.
1) mu prostě mohou růst zuby, ono to samo dooost stačí - a to by stačilo s udidlem počkat třeba rok a bude to pak dobré
2) mu zuby můžou růst špatně, je dobré nepodcenit prohlídku i u takhle mladého koně
3) nechte zubařem prohlédnout i zkoušená udidla, třeba vám k tomu poví nějaké překvapivé info…

Doporučuji i prohlídku od fyzio, nemusejí to být jen záda, ale klidně i čelist (jazylka, kloub..).

5.10.2020 13:52
sovicka

XXX.XXX.35.189

Lara898 napsal(a):
Ja jezdím na bezudidlovce a to nic nedělá.... Ale děkuju, zkusím pozvat fyzio ať zkoukne teda i sedlo 🙂. Jinak jezdím na skoro zahozených otěžích. Špatný zkušenosti nema s udidlem jsem jela asi 2x a to jen chvilku a u lonzovani je v pohodě. Jediný co tak se snaží furt otírat hlavu.

Může mít problém se sedlem. Případně to může být vaší rukou, obzvlášť pokud jezdíte na poloprověšené otěži, to může být obzlášt pro mladého nezkušeného koně velice nepřijemné, kontak s hubou koně tak není stabilní, nenabízí žádnou jistotu ani předvídatelnost, kůň si k udidlu nemůže vytvořit důvěru. Další věc asi si nedovedu představit, že vás kůň jen tak po reozejití sundá ač má jiné udidlo, chtělo by to vidět jak je udidlo zapanuté, jak je kůň nasedlaný atd.

5.10.2020 14:15

sovicka napsal(a):
Může mít problém se sedlem. Případně to může být vaší rukou, obzvlášť pokud jezdíte na poloprověšené otěži, to může být obzlášt pro mladého nezkušeného koně velice nepřijemné, kontak s hubou koně tak není stabilní, nenabízí žádnou jistotu ani předvídatelnost, kůň si k udidlu nemůže vytvořit důvěru. Další věc asi si nedovedu představit, že vás kůň jen tak po reozejití sundá ač má jiné udidlo, chtělo by to vidět jak je udidlo zapanuté, jak je kůň nasedlaný atd.

Přesně jak jsem psala, bez videa nebo aspoň fotky těžko radit.

6.10.2020 08:29
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Měla jsete pohodového koně, který spokojeně chodil pod tým samým sedlem a bez udidla. Myslím, že k neštěstí uplně stačilo mu strčit udidlo, zapnout blbě martingal, nasednout a chtít po něm něco, čemu nerozumí. A to trenérce přišlo ok? To ho ani nemusí nic bolet a než absolvovat kolečko zuby, fyzio, sedlář..., bych se zamyslela.
Než vlezu mladému naužděnému koni na záda, musím si být jistá, že rozumí udidlu a nebojí se ho. Na lonži dosáhnete pravý opak. Nechte koně něajký čas, týdny nebo měsíce zapomenout, co se stalo. Jestli teď šlape spokojeně bez udidla a pod stávajícím sedlem, máte štěstí a normálně jezděte dál. Jestli spokojený nebude, zkuste vše, co radily výše. Přezubuje stoprocentně a ještě bude. Udidlo ale vůbec nemá být v kontaktu se zuby a s takhle mladým koněm stejně dělám jen poflakování po terénu s udidlem většinou volně ležícím v hubě.
Až budete mít ten pocit, že jste připravena na další pokus, pár dní předem bezudidlovku nandávejte s nabídkou pamlsku. Poté udělejte to samé s udidlem. Ideální je cukr (ten bílý mor:), hezky se rozpustí a sladká chuť v hubě chvíli trvá. První den pouze uzdečku s udidlem a cukrem nasaďtě, okoukněte, jak udidlo sedí, vyfoťte si to. koně chvíli nechte stát, pochvalte a sundat. Další den to samé. Až přestane výrazně mlýt hubou, pod uzdečku dejte obyčejnou ohlávku, vodítko zapněte do ohlávky, uzdečka bez otěží. Jděte na procházku, koně nechte naužděného i popást, veďte za ohlávku. Další lekce již s otěžemi do udidla, ohlávka s vodítkem pořád pod uzdečkou, trénujte zatáčení. Jemně, když kůň nereaguje na otěže, pomáhejte ohlávkou nebo zatlačte rukou na hubu, na krk. Přidejte hlasové pomůcky. Chvalte, pamlskujte. Zopakujte několik dní po sobě, až bude kůň uvolněný a bude chápat, co má dělat, když udidlem uděláte něco. Měla byste vědět, co a proč děláte a co očekáváte za reakci. Jestli jezdíte bez udidla už dlouho, půjčte si koně ježděného s udidlem a zopákněte si pocit s udidlem.
Udidlo pro mladého koně používám tenké (16mm je šílenost), protože pak nemá plnou hubu železa a může pohodlně zavřít hubu (chce to jemnou ruku a nezávislý sed). Dvoulomené mi koně odmítají, asi jim vadí tlak na jazyku. Roubík je velice dobře chápané udidlo. Před užděním je vždy čisté a teplé, ohřeju pod teplou vodou nebo vlastním tělem. Plná huba pěny je známka, že kůň nemůže polykat, doufám, že ho nelonžujete na udidle a vyvázaného za kolmicu...
Osobně mi nedá spát, že je tady hodně příspěvků o problémech s mladými koňmi, kde tomu přihlíží nějaký TRENÉR.

6.10.2020 12:43

Rif Du Madon napsal(a):
Měla jsete pohodového koně, který spokojeně chodil pod tým samým sedlem a bez udidla. Myslím, že k neštěstí uplně stačilo mu strčit udidlo, zapnout blbě martingal, nasednout a chtít po něm něco, čemu nerozumí. A to trenérce přišlo ok? To ho ani nemusí nic bolet a než absolvovat kolečko zuby, fyzio, sedlář..., bych se zamyslela.
Než vlezu mladému naužděnému koni na záda, musím si být jistá, že rozumí udidlu a nebojí se ho. Na lonži dosáhnete pravý opak. Nechte koně něajký čas, týdny nebo měsíce zapomenout, co se stalo. Jestli teď šlape spokojeně bez udidla a pod stávajícím sedlem, máte štěstí a normálně jezděte dál. Jestli spokojený nebude, zkuste vše, co radily výše. Přezubuje stoprocentně a ještě bude. Udidlo ale vůbec nemá být v kontaktu se zuby a s takhle mladým koněm stejně dělám jen poflakování po terénu s udidlem většinou volně ležícím v hubě.
Až budete mít ten pocit, že jste připravena na další pokus, pár dní předem bezudidlovku nandávejte s nabídkou pamlsku. Poté udělejte to samé s udidlem. Ideální je cukr (ten bílý mor:), hezky se rozpustí a sladká chuť v hubě chvíli trvá. První den pouze uzdečku s udidlem a cukrem nasaďtě, okoukněte, jak udidlo sedí, vyfoťte si to. koně chvíli nechte stát, pochvalte a sundat. Další den to samé. Až přestane výrazně mlýt hubou, pod uzdečku dejte obyčejnou ohlávku, vodítko zapněte do ohlávky, uzdečka bez otěží. Jděte na procházku, koně nechte naužděného i popást, veďte za ohlávku. Další lekce již s otěžemi do udidla, ohlávka s vodítkem pořád pod uzdečkou, trénujte zatáčení. Jemně, když kůň nereaguje na otěže, pomáhejte ohlávkou nebo zatlačte rukou na hubu, na krk. Přidejte hlasové pomůcky. Chvalte, pamlskujte. Zopakujte několik dní po sobě, až bude kůň uvolněný a bude chápat, co má dělat, když udidlem uděláte něco. Měla byste vědět, co a proč děláte a co očekáváte za reakci. Jestli jezdíte bez udidla už dlouho, půjčte si koně ježděného s udidlem a zopákněte si pocit s udidlem.
Udidlo pro mladého koně používám tenké (16mm je šílenost), protože pak nemá plnou hubu železa a může pohodlně zavřít hubu (chce to jemnou ruku a nezávislý sed). Dvoulomené mi koně odmítají, asi jim vadí tlak na jazyku. Roubík je velice dobře chápané udidlo. Před užděním je vždy čisté a teplé, ohřeju pod teplou vodou nebo vlastním tělem. Plná huba pěny je známka, že kůň nemůže polykat, doufám, že ho nelonžujete na udidle a vyvázaného za kolmicu...
Osobně mi nedá spát, že je tady hodně příspěvků o problémech s mladými koňmi, kde tomu přihlíží nějaký TRENÉR.

Protože je trenér a trenér.

10.10.2020 09:40
dsj

XXX.XXX.255.137

Obsedala jsem pár mlaďasů na parelce, a na udidlo přešla cca po 3-5 měsících ježdění. Letos jsem tak obsedala valacha ČT, a stejně jako se mi stalo u ostatních koní, prvních pár dní odcházel při uzdění (je vtěrka, která si jinak chodí pro práci a dobrovolně stojí u jízdárny a kibicuje když jezdíme na jiných koních). První nasazení s udidlem dělám u kýblíčku s baštou - a i tak mě letos překvapilo, že mlaďas stál dobře 10min s přivřenýma očima nad plným kýblíkem a o krmení úplně ztratil zájem, jen stál a žvýkal udidlo a přemýšlel.
Za mě bych zkusila koně nejdřív na udidlo připravit ze země + pár dní jezdit souběžně bezudidlovka+udidlo a otěže si připnout souběžně k udidlu až na pár minut na konci hodiny, když už kůň bude vypohybovaný a klidný, třeba jen na chvilku před sesednutím a potom na vykrokování, aby si udidlo spojil s pohodou a koncem hodiny, spíš než s prací.
Na přechod si také připravuji koně ze země – vedením otěžemi připnutými k udidlu, z polohy u sedla, simuluji vedení otěžemi a chci aby kůň uměl v zastavení otočit hlavu k sedlu „čichnout mi k noze“, v kroku abych ho dokázala přistavit plecí dovnitř i ven a samozřejmě zatáčet stejně jako kdybych seděla v sedle.
Nechápu co myslíte úzkým martingalem? Já si představím moc krátký martingal , a tam mohlo dojít třeba k tomu, že když jste si zkusila zkrátit otěže překvapit valacha stáhnutím hlavy dolů, ale to u mladého koně vyvolá protitah a u citlivek může nastat i panika z omezení volného volného pohybu hlavy (tomu by odpovídalo i to házení hlavou), a tyhle první silné špatné zážitky si bohužel mladý koně zafixují napoprvé a rychle. Ale krátký martingal mi nejde dohromady s dobrým trenérem, ale já na mladých koních všeobecně nemám ráda pomocné otěže, takže jsem zaujatá i proti martingalu.
Hned na koně hupnout a hned se snažit používat udidlo jako u koně obsedaného na udidle, bych si netroufla, i když beru jako velkou výhodu, že koně při přechodu už znají pomůcky ze země a sedem a holeněmi.
Pokud váš koník na bezudidlovce pracuje dobře a hlavou nehází a neprchá, tak bych hádala že jste si ho na udidlo málo připravila ze země a použití ze sedla ho překvapila a vyděsila. Já jsem tedy zatím vždycky měla štěstí a ty koně se při přechodu spíš uhýbali a měkce se „váleli“ po udidle, nesli hlavu nataženou hodně dole až u země, hodně přežvykovali a pěkně pěnili, a dost přemýšleli co se děje, spíš mi zpomalovali a zastavovali, než aby se snažili utíkat, ale každá dvojice je jiná.
Pokud používáte stihlo, tak tam mě napadá, že kroužky někdy skřípnou koně v koutkách. Já ho používám také, obyčejné jednolomené, a k němu mám gumové kroužky, aby se mi to nestalo. Další co mě napadá jsou vlčáky, můžou být zarostlé v dásni na místě kde se do nich opírá udidlo, aniž by byly vidět a někdy nejsou ani k nahmatání a ty by koníkovi musel vytáhnout vet v narkoze. Také se podívejte jestli váš valášek nemá boule na spodní čelisti, v tomhle věku mlaďasi přezubují a někdy začne pod mlíčňákem růst nový zub a tlačí to, a když se do toho ještě přidá udidlo, tak už se toho může v hubě dít až moc.
A pak mě napadla ještě jedna taková hloupost, kterou jsem ale opravdu zažila, kdysi jsem pomáhala přejezdit koníčka který úplně odmítal přilnutí, tahací jelenovitý hvězdář, a hned při prvním kouknutí do huby jsem zjistila, že má jazyk hozený přes udidlo a udidlo v hubě nasazené obráceně, nikdo si toho bohužel nevšiml a řešilo se přes veta, fyzio a zubaře proč ten kůň obrací krk a má hysterické záchvaty při ježdění a tak si slečna vyrobila (a nakonec prodala) protivného tahacího koně který chodil nad otěží s jazykem přehozeným nad udidlo.

Přidejte reakci

Přidat smajlík