Prosím o zkušenosti z bezkostrovými sedly na kulatém koni.
Po sportovní sezóně se nám vrátila naše kobyla, šestiletá bezkohoutková kulatá lipicánka. Přes sezónu jezdila S drezury, teď už má ale volno, takže ji chceme s přítelem mimo sezónu využívat na lesoježdění. Teď už tři týdny nebyla pod sedlem a je to na ní vidět, je prostě záživná. Když jsme si ji převezli ze sportovní do naší stáje, zjistili jsme, že žádné naše sedlo jí jaksi úplně nepadne, přetáčí se.
Počítáme s tím, že kobyla se příští rok na sezónu zase vrátí do sportu a my nemáme vůbec žádné ambice s ní nějak mimo sezónu víc pracovat, ale tak na občasné vyjížďky by se hodila. Z toho vyplývá, že nechceme investovat do dalšího sedla a zkoušet různé varianty z druhé ruky atd. Chceme něco, na čem budeme moci jezdit do lesa, aniž by to ublížilo nám nebo kobyle a co případně využijeme i pro další koně. Vychází nám z toho bezkostrové sedlo.
Takže otázka zní - máte bezkostrovku na kulatého koně? Spokojeni? Doporučíte nějakou značku, variantu? Na to si dát pozor?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mívala jsem bezkostry, ale není to tak, že jsou použitelné na více koní s různými zády. I bezkostra se musí napasovat. U mojí kulatý bezkohoutkatý kobyly to ještě chtělo protiskluzovou podsedlovku. Já nakonec skončila s beránkovým padem Orx, který se nepřetáčí ani nedotažený (nechápu) a na moje potřeby stačí. Vím, že Orx dělá i bezkostry - tak zkuste kouknout třeba tam, co čtu recenze, lidi jsou spokojený.
napsal(a):
Mívala jsem bezkostry, ale není to tak, že jsou použitelné na více koní s různými zády. I bezkostra se musí napasovat. U mojí kulatý bezkohoutkatý kobyly to ještě chtělo protiskluzovou podsedlovku. Já nakonec skončila s beránkovým padem Orx, který se nepřetáčí ani nedotažený (nechápu) a na moje potřeby stačí. Vím, že Orx dělá i bezkostry - tak zkuste kouknout třeba tam, co čtu recenze, lidi jsou spokojený.
Aha, já tak při zběžném prostudování myslela, že bezkostrovky jsou v tomto smyslu univerzálnější.
Když jezdíte na tom padu - tohle by asi byla dobrá varianta - je to velký rozdíl oproti kostrovému sedlu? Jde mi primárně o přítele, kobyla je sice hodná, ale temperamentní, a přítel je po operaci kolene a celý život jezdil v normálním (anglickém) sedle, nevím, zda to pro něj nebude moc velký rozdíl (= tzn. nebude se jen na padu bát:-) Jasně, nejlepší bylo vyzkoušet, ale teď mi jde spíš o to, zda se do této varianty vůbec pouštět. Díky.
Slon Indický
napsal(a):
Osobně bych na tohle pořídila Wintec Wide - na široké bezkohoutkaté sedí, z inzerce se dá pořídit pod 5 tisíc a dá se mírně poupravit výměnou komory.
Čistě teoreticky, na kobyle mi vyšla bílá -tedy nejširší- komora, je lepší klasický wintec nebo už je lepší vzít wide v nejužší komoře? Nebo to vyjde nastejno?
Slon Indický
napsal(a):
Osobně bych na tohle pořídila Wintec Wide - na široké bezkohoutkaté sedí, z inzerce se dá pořídit pod 5 tisíc a dá se mírně poupravit výměnou komory.
Já se právě Wintecu Wide chci vyhnout - je to sice už asi 10 let, ale jezdila jsem v něm na bezkohoutkovém kulatém haflingovi a protáčelo se neskutečně. Možná jsem ho jen nedokázala pořádně dotáhnout, ale blbé vzpomínky mi na něj prostě zůstaly dodnes:-)
kallisto
napsal(a):
Čistě teoreticky, na kobyle mi vyšla bílá -tedy nejširší- komora, je lepší klasický wintec nebo už je lepší vzít wide v nejužší komoře? Nebo to vyjde nastejno?
To bych brala do úvahy tvar hřbetu - klasický Wintec se s tou nejširší komorou už dost prohýbá, jak říkám "banánoví" - obvykle nesedí na rovný hřbet, ale přiměřeně se dá napasovat na běžně trochu atypy s prosedlým hřbetem nebo pokud má kůň vyšší kohoutek. Wintec Wide sedí naopak na rovné hřbety.
deauville
napsal(a):
Já se právě Wintecu Wide chci vyhnout - je to sice už asi 10 let, ale jezdila jsem v něm na bezkohoutkovém kulatém haflingovi a protáčelo se neskutečně. Možná jsem ho jen nedokázala pořádně dotáhnout, ale blbé vzpomínky mi na něj prostě zůstaly dodnes:-)
Chápu, já s ním jezdila na huculech a bylo bez problémů, až na pár echt gaučoidních kusů.
To bych zmiňovat neměla už vůbec, ale pokud je opravdu koule bez kohoutku, tak sedí akorát buď drezurní Passier, nebo taková ta indie "Star" ve variantě haflinger, na rekre by se to asi zvládnout dalo.
Do bezkostry bych osobně nešla, jak píše efe, pasovat musí taky a nejde použít univerzálně na všechny koně.

deauville
napsal(a):
Aha, já tak při zběžném prostudování myslela, že bezkostrovky jsou v tomto smyslu univerzálnější.
Když jezdíte na tom padu - tohle by asi byla dobrá varianta - je to velký rozdíl oproti kostrovému sedlu? Jde mi primárně o přítele, kobyla je sice hodná, ale temperamentní, a přítel je po operaci kolene a celý život jezdil v normálním (anglickém) sedle, nevím, zda to pro něj nebude moc velký rozdíl (= tzn. nebude se jen na padu bát:-) Jasně, nejlepší bylo vyzkoušet, ale teď mi jde spíš o to, zda se do této varianty vůbec pouštět. Díky.
No největší rozdíl oproti sedlu je ten, že pad nemá třmeny, což ale mně vyhovuje. Tento má ale výrazné přední i zadní galerky, takže vás opravdu dobře podrží a je to strašně pohodlný. Takže spíš záleží na preferencích konkrétního soudruha
napsal(a):
No největší rozdíl oproti sedlu je ten, že pad nemá třmeny, což ale mně vyhovuje. Tento má ale výrazné přední i zadní galerky, takže vás opravdu dobře podrží a je to strašně pohodlný. Takže spíš záleží na preferencích konkrétního soudruha
Hohó tak ta je dělová!

kallisto
napsal(a):
Hohó tak ta je dělová!
Teď už naštěstí není Přešlo se ze sena 24/7 na příděly, protože ani síť tomuhle stvoření nepomohla Navíc ona se bohužel nemůže výrazněji pohybovat.
Coudas

XXX.XXX.87.254

nyin
napsal(a):
Na kouli mám momentálně Orx Eponu a ghost Butteru. Epona je bezkostrové sedlo, není špatná, ale ani žádný zázrak. Buttera je sedlopad a je dokonalá. Nejde z toho vypadnout, je kontaktní, kůň má perfektní opocení. Na lesoježdění je to asi to nejlepší, v čem jsem seděla.
O té Butteře nebo Toscaně také silně uvažuji. Jsou na to vynikající recenze a také to vypadá robustně, není to takový hadýrek jako většina bezkoster.

Jj ten Ghost vypadá peckovně, ale ta cena už je prostě jinde no.
Coudas

XXX.XXX.87.254

Na křížence fjord/lipicán mám dvě bezkostry Barefoot. Od obsedání Barefoot Atlantu, cca 4,5 roku. A od konce letošní zimy Barefoot Merlyn. Obě sedla sedí stabilně, nepřetáčí se. Kobylka je přestavěná - u Atlanty to musím vyrovnávat výplní v podsedlovce vpředu. Merlyn je dělaný pro přestavěné koně, tak padne i bez spešl dečky. U bezkoster se dečky s výplněmi používají běžně, i když nemusí být nutné.
Seděla jsem ještě na jiných koních v Barefoot Londonu, Barefoot Cheyenne, v Balounovi. A na mé holce v Hidalgo Venice (ve dvou sedlech).
Barefoot si buď zamilujete, nebo budete nenávidět. Záleží i na konkrétním sedle. Ve třech modelech jsem si připadala dobře, London mi přišel strašný (některým naopak vyhovuje více).
Pozor na to, že ve většině typů budete mít široký posed. Merlyn a Wellington mají užší posed, kyčle nejsou tak "vyvrácené". Wellington je i FEI schválený na drezurní závody.
Sedlo zpočátku sedí(spíše "stojí") nad koněm, poměrně rychle se přizpůsobí hřbetu koně, do cca 30 hodin jízdy. Zvládá i pomalé přibírání a hubnutí. Při rychlých výkyvech (např. rychlém zhubnutí) to bude horší, než se přizpůsobí.
Na pravidelné střídání na více koních s rozdílnými zády bych z toho důvodu Barefoot nepoužívala. I když změníte komoru, polštáře budou přizpůsobené.
Hidalgo Venice. Má odlepovací polštáře, tak se dají pro různé koně použít různé polštáře, které se přizpůsobí. V reálu by to odlepování a nalepování, hledání vhodné polohy polštářů bylo ke vzteku. Seděla jsem na jednom z modelů několikrát, na druhém jen jednou. Je to kostrovému sedlu docela podobné. Jak vzhledově, tak pocitově. Mně to paradoxně kvůli tomu vadilo. Už jsem si zvykla na Barefoot, Hidalgo mělo na mě třmenové zámky moc vpředu (jak většina kostrových anglií).
Hidalgo má také mnoho modelů, prý se hodně liší posedem. Ale všechny jsou podobnější pocitově anglii. Ty vzhledově podobné anglii (např. právě Venice) jsou také schválené pro drezurní závody.
Baloun je cenově jinde a přizpůsobivostí na tom nejhůře. Pocitově se mně v Balounovi jelo na cizím koni pěkně, zvykla bych si rychle. A to jsem 4 roky na jiném koni než na mojí kobylce neseděla. Sranda je, že měsíc předtím jsem zkoušela Hidalga a i na mém koni jsem se cítila všeljak, ale rozodně ne ve své kůži.

Proč já se vždycky tak rozepíšu? :-D
Na fotkách:
Barefoot Atlanta, Barefoot Merlyn, Hidalgo Venice se zkrácenými bočnicemi, normální Hidalgo Venice. A kůň před měsícem
napsal(a):
Proč já se vždycky tak rozepíšu? :-D
Na fotkách:
Barefoot Atlanta, Barefoot Merlyn, Hidalgo Venice se zkrácenými bočnicemi, normální Hidalgo Venice. A kůň před měsícem
Díky moc, ten bílý koník asi tak odpovídá té naší lipicánce, bohužel po třech týdnech bez práce to tedy žádný atlet není:-( Je teď sice na pastevku bez příkrmu, ale mám strach, jak bude vypadat za měsíc:-(
Balouna nechci z principu, v okolí znám pár lidí, kteří sedlo do Balouna mají, ale bez ohledu na "vymakanost" těchto sedel a pozitivní či negativní zkušenosti se mi nelíbí přístup p. Balouna k zákazníkům, takže rozhodně ne.
10 000 Kč (plus minus, teda asi spíš plus:-) je cena, se kterou tak nějak počítáme, spíš bychom prostě chtěli něco maximálně univerzálního (jasně, s určitými limity:-).
Co se pohodlí či nepohodlí jezdce týče, máme víc koní a samozřejmě i víc sedel, takže jsme zvyklí se tak nějak srovnat ve všem, navíc při tom lesoježdění na tom tak nesejde, důležitý je jedině pocit bezpečnosti - nejsme nejmladší a už jsme u koní ledascos zažili:-)
Díky všem za inspiraci, jdu se tím teď probírat podrobně:-)

deauville
napsal(a):
Díky moc, ten bílý koník asi tak odpovídá té naší lipicánce, bohužel po třech týdnech bez práce to tedy žádný atlet není:-( Je teď sice na pastevku bez příkrmu, ale mám strach, jak bude vypadat za měsíc:-(
Balouna nechci z principu, v okolí znám pár lidí, kteří sedlo do Balouna mají, ale bez ohledu na "vymakanost" těchto sedel a pozitivní či negativní zkušenosti se mi nelíbí přístup p. Balouna k zákazníkům, takže rozhodně ne.
10 000 Kč (plus minus, teda asi spíš plus:-) je cena, se kterou tak nějak počítáme, spíš bychom prostě chtěli něco maximálně univerzálního (jasně, s určitými limity:-).
Co se pohodlí či nepohodlí jezdce týče, máme víc koní a samozřejmě i víc sedel, takže jsme zvyklí se tak nějak srovnat ve všem, navíc při tom lesoježdění na tom tak nesejde, důležitý je jedině pocit bezpečnosti - nejsme nejmladší a už jsme u koní ledascos zažili:-)
Díky všem za inspiraci, jdu se tím teď probírat podrobně:-)
Na všech fotkách je stejný kůň :-) Kříženec fjorda a lipicána. Kromě první fotky s Atlantou jsou ty další z letoška. V zimní srsti je kobylka více béžová, v letní světlejší.
Při limitu 10 000 Kč bych osobně volila Cheyenne Drytex. Není to sice kůže, ale ničemu to nevadí. A je to z Barefoot sedel největší univerzál.
Akorát počítejte s tím, že budete potřebovat zřejmě i jinou komoru (asi větší červenou, můžete i bez komory jen s vecpaným hadem v rozsoše). A možná bude třeba dečka s výplněmi (bez pevné komory určitě).
http://www.zdravazvirata.cz/cs/vsestranna-sedla/161-cheyenne-drytex-barefoot-univerzalni-sedlo-.html

chudák vecpaný had v rozsoše mě rozesmál

napsal(a):
chudák vecpaný had v rozsoše mě rozesmál
A jo, nevšimla jsem si. Ale zdálo se mně divný, proč mám pocit, že sedlo občas zasyčí :-)

Slon Indický
napsal(a):
OT, ale šutřík, musím vaši kobylu pochválit, vyloupla se moc hezky, zvlášť na to, že je to takové neobvyklé spojení. :)
Děkuji za pochvalu. Kobylce to vzkážu :-)
Adéla120

XXX.XXX.80.30
deauville
napsal(a):
Také jsem před rokem kupovala a je to stejné. Sedlo se muselo úplně, maximálně, co to nejvíc šlo dotáhnout jinak se prostě přetočilo, naštěstí to bylo jen na chvíli než jsem pořídila kvalitní western od Frinty a je klid. Jinak doporučuji taky ten pad ORX, nebo FELLSATTEL IBERICA, ale u obou vyšší cena avšak s oboumi mám výborné zkušenosti a mohu vřele doporučit.