Dobrý den . Chtěla bych se zeptat :
Včera jsem byla s koníkem na procházce , obešli jsme náš úsek , ale když jsme se blížili k domovu slyšel řehtající se koně v ohradě a začala se spínat a stavět se na zadní nohy, nikdy mi tohle neudělal . U předešlých majitelů to nedělal . Koníkovi je 8 let . Trenérka si myslí že jsem na něho málo přísná . Mohla bych znát váš názor děkuju moc za odpovědi .
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nemám na to názor, protože podáváš příliš málo informací. Kůň se nezačal vzpínat v žádném případě jen kvůli tomu, že slyšel jiné koně. Spíš kvůli nějakému tvému působení. Ale protože nevíme, co a jak a čím jsi v té situaci dělala, co je to za koně, jaký režim, a podobně, tak fakt netuším, co si o tom mám myslet. Jen mi ten příspěvek zase mírně zavání trollismem… Ale třeba jsem jen paranoidní :-)
Coudas

XXX.XXX.87.254
Coz takhle jednou zkusit, kdyz k tomu nemam co rict, proste nerikat nic, neteagovat....
Koník je 8 lety . Je to A1/1 . Režim :snažím se s koníkem pracovat každý den , ale teď 3 dny nejezdil a chodili jsme na procházky . Co jsem dělala držela jsem koně na krátko a snažila se ho uklidnit . Koník má velmi složitou povahu . Je lekavý , lekne se i bodláku . Je to bývalý ex dostihák , ale protože se neumístil tak jo vyřadili . Příspěvek jsem sem dala z důvodu abych zjistila proč mi to kůň udělala . Ano možná jste v tomto ohledu paranoidní . Přišla jsem si opravdu pro radu nic víc bych za tím nehledala . Děkuju za váš názor .
Koník je dost lekavý lekne se i srny. Když je koník v ohradě a vedle na poli letí bažant koník se lekne a utíká . Bývalí majitelé mi ho prodali za velmi nízkou cenu , ale koníka už jsem znala delší dobu . Věděla jsem do čeho jdu a nelituji koupi . Jen se snažím přijít co dělám špatně a chci mu být dobrou majitelkou to je všechno . Nerozumím proč se tu najdou takový jedinci který rejpnou a mají blbý kecy . Člověk se chybami učí a je lepší když se ty chyby snaží napravit než aby to nechal být .
Coudas

XXX.XXX.87.254
S pamlskama bych byla opatrna, aby nevznikl jeste dalsi problem. Tvrdsi na kone byt urcite nemusite, spise chapavejsi, jestli to udelal poprve, byt pripraven, ze zkusi znovu. Dopredu si pripravit scenar a reakci co a jak udelam, az se to stane. Ze to napoprve treba uolne nevyjde podle predstav je normalni, pokud by se to i pres snahu napravit to nedarilo, zkuste si najit nekoho v okoli, ktery bude ke koni citlivy a pomuze na miste. Pres internet se to tezko posuzuje, protoze i sebepripravenejsi kun reaguje na momentalni situaci, nemusi to byt znamka niceho vaznejsiho, treba jste si v dany moment nevsimla jineho podnetu, na ktery kun reagoval. Za mne proste nejvetsi pomoc - znaly clovek na miste.

"Nerozumím proč se tu najdou takový jedinci který rejpnou a mají blbý kecy." Jako byste mi to brala z papíru :-) Co se týče mojí paranoiy, za tu se omlouvám, holt platíte za jiné účastníky diskuse.
Naprostý souhlas s Rif du Madon, základní informace je, že lekání není chyba. Je to přirozená reakce, a zcela vymýtit se vám ji prostě nepodaří, protože čas od času se vždy najde něco nového, na co kůň zareaguje instinktivně. Plnokrevníci nejsou hloupí koně, potřebuje jen prostor k vyhodnocení situace :-) Pokud ho nebudete za každou cenu držet, ale spíš ho podpoříte v klidném řešení pochválením, stoupnutím si mezi něho a "tygra" (to, čeho se leká - třeba igelit vlající ve větru), bude mít čas si srovnat záležitost v hlavě a příště si bude víc věřit. Pokud je to kůň, který nebyl zvyklý chodit ven, musíte mít trpělivost. Je dobře, že jste zvolila pro začátek vycházky po "vašem okruhu", plnokrevníci milují rutinu. Budete v klidu na vašem kolečku nakoukávat divné nové věci.
Co byste mohla udělat dalšího proto, aby si více věřil a méně se lekal? V kontrolovaném klidném prostředí, kde je prostor na reakci (zpravidla jízdárna) cvičit "bubáky" :-) Igelitová taška na stojanu od překážky, přecházení kusu koberce na zemi, barevná plachta, otevřený deštník, to jsou všechno věci, kterých se kůň může lekat, a na které je možné ho habituovat doma :-) Na bubáky najdete případně inspiraci i v jiných tématech diskuse, jen pohledat.
Samozřejmě základem pro zvládání takových situací je znalost osobního prostoru a základní komunikace na vodítku, předpokládám, že to vše s koníkem ovládáte.
Ať se daří
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.63.89
Ja bych pridala ze lekavej kun na ostry parelce je naprd. Dejte mu normalni stajovku. I na ni si lze pomoct.
Ja bych se pridala se svymi zazitky, kdy jsem koupila kobylu, ktera se "obcas stavela na zadni". V principu se uz jako mlada vzpinanim ci prevracenim naucila vyhybat tomu, co nechapala, co ji stresovalo, jakemukoli dyskomfortu. Odpadala jsem si sve, velmi rychle jsem se ze sedla vratila na zem, vodila na prochazky, trenovala bubaky, obcas sedla, kdyz jsem mela pocit, ze by to jako dneska slo a po nejake dobe (cca 2 letech) jse se naucily spolu fungovat. Vykony zadne, ustredni tema "hlavne nenastvat kobylu". A nejak to slo... Clovek posilhava vys, k lepsi spolupraci, ochotnejsimu koni, nakonec jsme nasly trenerku, ktera s nami postupne a citlive posouva hranice toho "hlavne nenastvat", takze po 2 letech (rekreacni) prace mam kone, ktery hodne dlouho dopredu hlasi, ze je v dyskomfortu a taky by mohl neco provest, a z tohohle stavu se necha praci uklidnit, aniz by to bylo nas nebezpecne. Zpetne si myslim, ze ja jsem v zacatcich nebyla dost rychla ve cteni "uz by to jako stacilo, tlaku a pozavku bylo dost" a naopak kobyla hodne rychla v intervalu "dobry-dobry-mene dobry-asi bouchnu-buch".
Rutina je dobra vec a nekdo, kdo koukne a treba jen poradi taky. Prootze kdyz uz stoji 500 kg na zadnich, tak uz toho clovek bez zkusenosti moc nevykouka:-D

Já bych se ještě přimluvila k té odborné osobě na zemi. Ať s vámi jde na procházky vaše trenérka, pokud ji považujete za odborně způsobilou. Ona vás zná nejlépe. Nicméně pokud její hlavní motto bude víc na koně tlačit, aniž byste měli jasno, proč kůň dělá co dělá, zvolila bych raději jiného trenéra.