Uživatel s deaktivovaným účtem

S dekama nemám zkušenost, ale neexistují softshellové?
Já mám dobrou zkušenost s https://www.equiservis.cz/deka-lehka-vybehova-euroriding-stormy-akce-20-1870-1496-6281cz462/ ale pro několika denní lijáky je ideální mít přeci jenom aspoň dvě
Hodně majitelů udělalo zkušenost, že nezateplené pláštěnky časem proprší a čím větší má deka zateplení, tím je větší šance, že pod ní kůň bude mít sucho.
Nevěřila jsem tomu, ale stejnou zkušenost jsem pak udělala s Bucas Freedom.
Tenhle podzim mám na kobyle Amigo
https://www.horseandme.eu/deka-vybehova-amigo-hero-900-disc--0g--choc-raspberry/?variantId=230634&utm_source=facebook&utm_medium=cpc&utm_campaign=jh-drc-drtg&utm_content=drc-product-14-day&fbclid=IwAR0-Cn36Wod3V5zRtxpk1y6iUq5iSATTambuKGfDRBiurkDgfVO1jP3nBtw
několik mých známých se shoduje, že už jinou značku nechce a zatím je super a je pod ní opravdu sucho.
Opravdu nepromokavé jsou Eskadron, když jsou nové 100% a vydrží několik sezón při profi vypraní+impregnaci. Kůň byl suchý i když mu nebylo zrovna moc teplo. Když je nad 10 stupňů, koni je v ní vedro a potí se. Takže je fakt nepromokavá, ale míň prodyšná.
Bucas jsou prodyšnější a lehčí, ale v hustém celodenním lijáku lehce promokne i fungl nová. Našim koním je už kolem 5 stupňů pouze v pláštěnce zima a provlhlá Bucas (fungl nová) na nich neuschne. Takže studená a vlhká záda. Ale nikdy se v ní nezpotili.
Nejspokojenější jsem byla s dekami Masta, měli jsme pláštěnku i termodeku a nepromokali několik sezón.
Softshellové promoknou, ty jsou jen do lehkého poprchání, jsou supr prodyšné.
Základ úspěchu je deku neprat:)
Rif Du Madon
napsal(a):
Opravdu nepromokavé jsou Eskadron, když jsou nové 100% a vydrží několik sezón při profi vypraní+impregnaci. Kůň byl suchý i když mu nebylo zrovna moc teplo. Když je nad 10 stupňů, koni je v ní vedro a potí se. Takže je fakt nepromokavá, ale míň prodyšná.
Bucas jsou prodyšnější a lehčí, ale v hustém celodenním lijáku lehce promokne i fungl nová. Našim koním je už kolem 5 stupňů pouze v pláštěnce zima a provlhlá Bucas (fungl nová) na nich neuschne. Takže studená a vlhká záda. Ale nikdy se v ní nezpotili.
Nejspokojenější jsem byla s dekami Masta, měli jsme pláštěnku i termodeku a nepromokali několik sezón.
Softshellové promoknou, ty jsou jen do lehkého poprchání, jsou supr prodyšné.
Základ úspěchu je deku neprat:)
K tomu odstavečku o Bucaskách - ono by to chtělo upřesnit, jaké konkrétně máte na mysli. Jestli Bucas Freedom bez zateplení, tak souhlasím, u těch dražších Bucasek, např. Smartex Rain už to bude jinak, neslyšela jsem, že by si někdo stěžoval, že propršela. Ale je fakt, že to už není pláštěnka bez zateplení.
Jak píšete o Eskadonkách- jasný, nezateplená pláštěnka chrání před deštěm a větrem, ale moc nehřeje. K tomu je pak třeba použít aspoň minimální zateplení. Naopak, když vyleze sluníčko a je nad 10°C, kůň se potí ve všem.
Mně se u těch Amigo líbí, že mají i zateplení 50g nebo 100 g, čili minimální. Když člověk kouká i na nějakou slušnou pevnost materiálu, tak se to už trochu prodraží, uznávám. Jenže pokud člověk dekuje, postupně se obvykle k těm dražším dekám stejně propracuje a musí si upřímně přiznat, že snahou ušetřit v případě koňských dek ve finále prodělá.
Rif Du Madon
napsal(a):
Alfi se ptá konkrétně na pláštěnky. Tedy píšu o těch bez zateplení.
Jo, jasný...spíš jsem tím chtěla říct, že možná nejde zobecnit, že "Bucaska proprší", protože těch typů jsou mraky v různejch cenovejch relacích a mezi těma dražšíma dost možná bude taky nějaká bez zateplení a bylo by smutný, kdyby za ty prachy promokla. Každej rok přibejvají nový modely, Bucasky jsem přestala sledovat, znám jenom Smartex Rain a Power a ty zrovna zateplený jsou.
O Freedomkách to slýchám často a psalo se to i tady, myslím, že verun.
alfi pav
napsal(a):
Ahoj všem
Neměl byste někdo tip na opravdu nepromokavou koňskou výběhovou deku - pláštěnku?
Hledám něco, co fakt nepromokne aniž by se to muselo impregnovat.
Vím, že u lidského oblečení to existuje, ale nenašla jsem zatím nic podobného pro koně.
Neví někdo o něčem podobném?
díky
Deka, která nepromokne, aniž by se musela impregnovat, neexistuje:-) Musela by být jedině z PVC nebo gumy, jako klasická pláštěnka pro lidi, což je ale u koní dost nepraktické, jednak tyto materiály jsou neprodyšné, jednak je koně samozřejmě brzy zničí.
deauville
napsal(a):
Deka, která nepromokne, aniž by se musela impregnovat, neexistuje:-) Musela by být jedině z PVC nebo gumy, jako klasická pláštěnka pro lidi, což je ale u koní dost nepraktické, jednak tyto materiály jsou neprodyšné, jednak je koně samozřejmě brzy zničí.
To bych tak úplně netvrdila...deku je určitě třeba impregnovat po vyprání, takže základ je pokudmožno neprat
Většinou lidi perou po sezóně, někdo ani to ne a fakt existujou deky, ve kterých jsou koně na dlouhodobým dešti v suchu. Jen holt ta cena odpovídá.
JInak souhlas s předchozími příspěvky - zateplení, které tvoří vrstvu mezi podšívkou a vrchní stranou, taky dokáže omezit rychlost, jakou deka promokne - tvoří prostě další zábranu, takže klidně doporučuji koupit i deku s 50 g či 100 g výplní. Zvyšuje to dobu, po kterou deka nepromokne.
Mám ráda deky Bucas (střihově), ale ta nejlevnější řada, Bucas Freedom, opravdu časem promokne, záleží samozřejmě na tom, jak dlouho se zvíře pohybuje na dešti. Pokud chcete zainvestovat, vyplatí se rozhodně koupit Bucas Smartex nebo Bucas Power. Je to fakt rozdíl (bohužel i v ceně:-). Podobně je to s Horseware, ta základní řada Amigo taky promokne dřív než ty dražší.
A pak mám ráda Eskadron - střih mi úplně nevyhovuje, ale nepromokavost je na dobré úrovni.
Překvapivě, u nás ve stáji mají děvčata i levnější deky (HKM, Waldhausen, Thermo master), a některé z nich jsou držáci, že mě to fakt překvapuje. Ale je tam rozdíl v konkrétních modelech a typech a předem asi nejde říct, která z nich vydrží a která ne. To u těch dražších dek je aspoň ta kvalita stabilní.
Terven
napsal(a):
To bych tak úplně netvrdila...deku je určitě třeba impregnovat po vyprání, takže základ je pokudmožno neprat
Většinou lidi perou po sezóně, někdo ani to ne a fakt existujou deky, ve kterých jsou koně na dlouhodobým dešti v suchu. Jen holt ta cena odpovídá.
Pokud to myslíte takhle, tak ano, mě ani nenapadlo, že bych deku impregnovala jen tak, já jedině po vyprání. Takže to souhlas.
Jinak zbytek viz můj další příspěvek. Paradoxně někdy jsou fakt kvalitní i ty levnější deky, ale je to sázka do loterie.

Nedám na bucasky freedom dopustit, nikdy jsem je ale neprala(očistila rejžákem na sucho na koni, max, ty posrané konce u zadele přejela rejžákem na mokro) ....je bez zateplení (i když si myslím, že těch 50g zateplení u horseware i bucasek je jako bez zateplení, je to jen marketing) ten materiál stay dry vám koně udrží v suchu i když deka proprší, ale je to takový flísek a já to nemám ráda, že se na to chytají chlupy, Jednu mám ve velikosti 155 -prodávám. jestli neprodám dám na koně, dneska mi došla bucas irish, stejná jako freedomka jen jiný střih- bez zateplení s obyč podšívkou viz foto., současné zimy lze přežít i s pláštěnkou...zateplenou eskadronku dávám jen cca na 14 dní kdy jsou " náhodou" mrazy okolo -10°C .
Vyloženě mokrého koně pod nikdy nepranou bucaskou jsem nikdy neměla...deka byla zevnitř ovlhlá, ale koník mokrej nebyl....mokré koně pod propršenou dekou jsem viděla, byli jako by stáli na dešti...
Neperu a neimpregnuju, zatím kupuju jiné...
Dneska ráno jsem byla na kobylu dát starou 2 roky nošenou bucasku bez praní, pokud budu moct, ráda bych se jela přesvědčit, jak uspěla, ale jsem na neschopence.....už ráno jsem to riskla.
deauville
napsal(a):
Pokud to myslíte takhle, tak ano, mě ani nenapadlo, že bych deku impregnovala jen tak, já jedině po vyprání. Takže to souhlas.
Jinak zbytek viz můj další příspěvek. Paradoxně někdy jsou fakt kvalitní i ty levnější deky, ale je to sázka do loterie.
Abych se přiznala, deku jsem dala prát jenom jedinkrát v životě a to proto, že jsem ji chtěla prodat
Všechny ostatní deky jsem dala k odpisu dřív než jsem naznala, že je čas na vyprání. HKM trhla rekord, vydržela asi jenom šest týdnů nošení, odešly karabiny, měla díru, rozervanou podšívku...už nikdy.
Jednu Bucasku jsem prodala kamarádce nevypranou, zdála se jí čistá
Další dvě Freedomky - nezateplenou a 150g asi časem vyperu a zkusím prodat, pořád je o ně zájem.
A uvidíme, jak se osvědčí Amigo...

Jestli pomůže: odolnost materiálu, je to z equichannelu....
balistic nylon je nejodolnější, pak rip stop, pak polyester a nakonec nylon....označení D denier- síla vlákna, 840D nylonu je jako 1200D polyesteru....
Jo když se do toho ponoříte, nevíte pak co dřív na dece hledat, jenže většinou to v popisu NENÍ a jste najednou namydlený....složitě se dotazovat- na to nemám kila.
Díky všem
Já jsem právě myslela něco z pvc, vysloveně jen pro počasí jaké je teď. V tom mi koně stejně ve výběhu nic nedělají, ani nelítají, max se pasou a neopotí. Sehnala jsem v německu takovou bederku, ale komplet deku ne.
Dek nepromokavých za použití impregnace mám doma plnou sedlovnu, ale bohužel jakmile je deka několikrát (byť odborně) praná a impregnovaná, tak ta nepromokavost slábne... Nepraní nejde, mí koně jsou oba dokonalé výběhové prasata, deku kolikrát pod bahnem nejde ani vidět.
Ty bucasky a amigo jsou nad mé současné finanční možnosti. Když máte dva koně a z toho jednoho opravdu velmi kvalitního trhače, tak jeden přemýšlí trochu jinak tedy aspoň já.

pro držitele nákladů proklatě nízko, jako jsem třeba já, jsem už uvažovala u staré prošoupané pláštěnky (která je určena skutečně jen do deště) svrchu nalepit igelit. Rozříznutý pytel na suť nebo skleníkový igelit (aby něco málo vydržel). Bude stačit půlmetrový - metrový pruh (šíře) podél hřbetu. Zatím jsem zavrhla jako metodu lepení oboustranně lepící pásku :-D protože to by bylo rychlé.... ale uvažuji nad chemoprenem.
Dále se mi jako vynikající impregnace na stany osvědčil včelí vosk rozpuštěný v benzinu. Dá se tím napustit tkanina, která se tím stává samozřejmě do značné míry neprodyšnou (mi nevadí, viz igelit), je to skoro zadarmo (svíčka z vč. vosku v zavařovačce vystačí na půl celtového stanu, otestováno), takže se to dá průběžně obnovovat, navíc bez nutnosti absolvovat nákup impr. spreje. Voskem ošetřené tkaniny pochopitelně nestrkám do praček
Zatím jsem se k testu ani jedné z těchto super-low-cost variant nedostala, mám za sebou skutečně jen tu impregnaci toho stanu (vydržel pět sezon bez potřeby dalšího zásahu).

deauville
napsal(a):
Ty jo, tohle je bezvadnej nápad... škoda, že neumím šít. Já právě peru hodně, nesnáším, když jsou deky špinavé a páchnou, takže klidně jednou měsíčně:-( No, a máme celkem máme pět koní, takže ta impregnace leze do peněz...
A to by jste udělala i s drahou jen zašpiněnou dekou, každý měsíc ..... se nedivím, že vám promokají.... deky nepáchnou pokud mají možnost se vyvěsit a doschnout rozvěšené, jasně že zasmrádnou jako hadr na podlahu, když jsou někde smotané a nezbavené biologického materiálu- hoven a chlupů... peru hodně podsedlovky, kamaše, čistím cajky, ale deky jen na sucho, popřípadě posratej konec u zadele mokrým kartáčem....+ provázky a kšandy se dají vyprat zvlášť.

Jinak ten nápad s igelitem je ...prostě blbej, to teplo z koně se sráží zimou v srsti, vlhkost z těla nemá kam jít, srst bude ovlhlá popřípadě spodek igelitu orosenej a koně ofoukne.... měli jste někdy na sobě takovej ten obleček do deště?Pogumovaná látka , vlhké hadry pod oblekem a rukávy od obleku jsem musela sušit naruby, byly úplně zevnitř vlhké. jinak by neuschly.
alfi pav
napsal(a):
Díky všem
Já jsem právě myslela něco z pvc, vysloveně jen pro počasí jaké je teď. V tom mi koně stejně ve výběhu nic nedělají, ani nelítají, max se pasou a neopotí. Sehnala jsem v německu takovou bederku, ale komplet deku ne.
Dek nepromokavých za použití impregnace mám doma plnou sedlovnu, ale bohužel jakmile je deka několikrát (byť odborně) praná a impregnovaná, tak ta nepromokavost slábne... Nepraní nejde, mí koně jsou oba dokonalé výběhové prasata, deku kolikrát pod bahnem nejde ani vidět.
Ty bucasky a amigo jsou nad mé současné finanční možnosti. Když máte dva koně a z toho jednoho opravdu velmi kvalitního trhače, tak jeden přemýšlí trochu jinak tedy aspoň já.
Nevím, jestli se to u nás prodává, ale v jedné knize o koních jsem kdysi viděla takzvanou novozélandskou přikrývku. Bylo to povoskované plátno, na obrázku si pamatuji, že byla světle zelená, pod to se dávala další deka. Zároveň u toho zmiňovali styl zapínání, což je teď pro nás už běžné, tedy mezi nohama zaháknout do sebe, dřív to byla pro nás docela novinka, ale která knížka to byla, to si nepamatuju, bylo to v devadesátkách. Možná Velká kniha o koních?

Dotaz
napsal(a):
Nevím, jestli se to u nás prodává, ale v jedné knize o koních jsem kdysi viděla takzvanou novozélandskou přikrývku. Bylo to povoskované plátno, na obrázku si pamatuji, že byla světle zelená, pod to se dávala další deka. Zároveň u toho zmiňovali styl zapínání, což je teď pro nás už běžné, tedy mezi nohama zaháknout do sebe, dřív to byla pro nás docela novinka, ale která knížka to byla, to si nepamatuju, bylo to v devadesátkách. Možná Velká kniha o koních?
....jo je i v inzerci....ale spíš velikostí na chlaďase.....a proprší, proto ta deka pod.
Dotaz
napsal(a):
Jo! Tu knížku určitě někde mám! Ve velké knize o koních ale není. Tam zmiňují "celtovou pokrývku". V Abecedě jezdectví to taky není. Takže si sem téměř 100% jistá že to je knížka "Kůň a já"
napsal(a):
A to by jste udělala i s drahou jen zašpiněnou dekou, každý měsíc ..... se nedivím, že vám promokají.... deky nepáchnou pokud mají možnost se vyvěsit a doschnout rozvěšené, jasně že zasmrádnou jako hadr na podlahu, když jsou někde smotané a nezbavené biologického materiálu- hoven a chlupů... peru hodně podsedlovky, kamaše, čistím cajky, ale deky jen na sucho, popřípadě posratej konec u zadele mokrým kartáčem....+ provázky a kšandy se dají vyprat zvlášť.
Jojo, to dělám i s těmi drahými, kterých teď mám víc než těch levných, právě proto, že jsem zjistila, že se prostě vyplatí investovat do dražších... A při pravidelném praní a impregnaci ty dražší fakt neproprší, ani když jsou vyprané stokrát.
Jinak nechci polemizovat nad tím, jestli je praní dvakrát či třikrát za sezónu žádoucí či není, já to vidím tak, jak to vidím, Vy naopak. U nás ve stáji jsem taky jediná, kdo je pere pravidelně. Vaše připomínky jsou jistě relevantní, jenže po vytrvalém dešti (jsme na pastevku), kdy je najednou mokrých více než 20 či 30 dek a není je kde pořádně usušit, natož nějak očistit, se to moc řešit Vaším způsobem nedá, tím spíš, že ostatním je víceméně jedno, jestli někde budou smrdět či plesnivět - a já nikoho vychovávat nebudu, ať si každý se svým majetkem nakládá, jak chce. Já si je radši vyperu
napsal(a):
Jinak ten nápad s igelitem je ...prostě blbej, to teplo z koně se sráží zimou v srsti, vlhkost z těla nemá kam jít, srst bude ovlhlá popřípadě spodek igelitu orosenej a koně ofoukne.... měli jste někdy na sobě takovej ten obleček do deště?Pogumovaná látka , vlhké hadry pod oblekem a rukávy od obleku jsem musela sušit naruby, byly úplně zevnitř vlhké. jinak by neuschly.
Nemyslím, pokud to fakt berete jen jako pláštěnku, a když přestane pršet, z koně ji sundáte. Sama za sebe v dešti neznám nic lepšího než standardní pláštěnku, igelit, případně pogumovaná látka, co všichni známe už z dětství. Ale všichni také víme, že je to jen do deště, na normální nošení fakt ne, z Vámi uvedených důvodů je to fakt nepohodlné.
Pak je to spíš otázka managementu ve stáji, jak ochotni jsou zabývat se výměnou dek..
alfi pav
napsal(a):
Ahoj všem
Neměl byste někdo tip na opravdu nepromokavou koňskou výběhovou deku - pláštěnku?
Hledám něco, co fakt nepromokne aniž by se to muselo impregnovat.
Vím, že u lidského oblečení to existuje, ale nenašla jsem zatím nic podobného pro koně.
Neví někdo o něčem podobném?
díky
Všechny deky, když jsou nové, jsou nepromokavé. Tedy ty, co jsou určený k použití do nečasu.
Ovšem pláštěnka do tohoto počasí už nestačí.
Musí být už nějaká gramáž. Dávám stařence 200 g. A to: EquiTheme Nepromokavá deka Tyrex 1200D High Neck.
Není nová, ale praná a impregnovaná. Má ji už třetím rokem. A drží! Jsem spokojená. A i kobyla.
Já jsem koupila v roce 2018 pláštěnku z Decathlonu. Moc jsem jí nevěřila, ale dost překvapila. Teď začínáme třetí zimu a pláštěnka drží. Neperu ji, akorát ji vždycky jednou v létě pořádně opláchnu hadicí a pak naimpregnuju, včera jsem použila impregnaci ve spreji z pracovních potřeb. Pak jsem ji dala na koně. Dneska po 24 hodinách deště jsem se na něj jela podívat a kůň spokojenej, pod dekou krásně suchej a teploučkej. Takže já jsem taky spokojená a doufám, že nám ještě dlouho vydrží. Mají i zateplenou, takže jestli bude budoucí důchodce potřebovat něco teplejšího, asi do ní půjdu.
napsal(a):
Jestli pomůže: odolnost materiálu, je to z equichannelu....
balistic nylon je nejodolnější, pak rip stop, pak polyester a nakonec nylon....označení D denier- síla vlákna, 840D nylonu je jako 1200D polyesteru....
Jo když se do toho ponoříte, nevíte pak co dřív na dece hledat, jenže většinou to v popisu NENÍ a jste najednou namydlený....složitě se dotazovat- na to nemám kila.
Přesně tak. Když už jedna pronikne do záludností vlastností dek, pak narazíte na prodejce, který napíše:" deka je zateplená a nepromokavá". Tečka. A polovina prodávajících nerozumí, na co se ptáte. Smutek.
sisi58
napsal(a):
Všechny deky, když jsou nové, jsou nepromokavé. Tedy ty, co jsou určený k použití do nečasu.
Musí být už nějaká gramáž. Dávám stařence 200 g. A to: EquiTheme Nepromokavá deka Tyrex 1200D High Neck.
Není nová, ale praná a impregnovaná. Má ji už třetím rokem. A drží! Jsem spokojená. A i kobyla.
Dělají i pláštěnky.
Ale ty doporučuji s pevným krkem. Jinak voda nasaje do okrajů a podšívky a je to pak kol dokola mokré. Fialový hnus.
ještě deka, kterou 'můžu/nemůžu' doporučit je tahle:
http://obchod.kentaur.cz/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=1022&category_id=13&option=com_virtuemart&Itemid=5
mají ji i v polycotton verzi, ale já mám zkušenosti s těmi fleece.
Zatím 3. rok. Koupila sem ji k té euroriding stormy, protože HKM deky sem prodala. Ale v půlce zimy mi Sára tu Stormy záhadně ze sebe slíkla jak had a celkově ji zničila, takže mi zůstala jen ta kentaurka, a v té době kvůli rekonstrukci sem prostě neměla na novou druhou deku, takže sem si řekla, že zkusím do konce sezony už vydržet jen s tou kentaurkou a s bucaskou smartex extra... a i přes velké jarní lijáky ta kentuarka vydržela suchá a Sára neprojevovala žádný diskomfort... proč jiale nemůžu doporučit je, že Sára kvůli širokým plecím byla totálně od deky vylisaná, takže se msuela koupit taková ta 'šprcka' na plece.

sisi58
napsal(a):
jj tudle jsem také měla na seznamu(Tyrex), ale hodně koukám na ty fotky a dost mě i ovlivňujou jak v tom koně vypadají(plnění funkčnosti- když koník skloní hlavu, zda tam netáhne a.t.d.), třeba když na koni visí přes půlku stehen, prostě na focení netrefí velikost a tu deku to u kupujícího totálně zabije......
napsal(a):
jj tudle jsem také měla na seznamu(Tyrex), ale hodně koukám na ty fotky a dost mě i ovlivňujou jak v tom koně vypadají(plnění funkčnosti- když koník skloní hlavu, zda tam netáhne a.t.d.), třeba když na koni visí přes půlku stehen, prostě na focení netrefí velikost a tu deku to u kupujícího totálně zabije......
Koním je jedno, jak vypadají, navíc ty deky nevydrží ani jeden den a budou vypadat úplně jinak. Rozhodně změní barvu.
To, že visí, ničemu neškodí. Ale s tím průvanem, jak prodloužení trčí, tak nad tím jsem taky přemýšlela. Neprofukuje to, kůň to ucpe tělem a těch cca 20-30 cm krku není směrodatných. Ony ty deky s High Neck jsou jakýmsi kompromisem mezi dekou bez krku a s pevným krkem. A kompromisy nejsou dokonalé.
Pokud máte koně, co mu deky nekloužou za kohoutek, nemusíte tento typ kupovat. Stačí ta normální a ještě ušetříte.
A zdravému koni také stačí. Jde o ochranu zad, což krátká deka splňuje.
Pokud ale deky kloužou ZA kohoutek, je to příšernost. Přiškrcený kůň, kterému visí deka skoro až na paty. Brr.. Tady je na místě ten prodloužený krk, ale předpokládá to jinou, než flísovou podšívku. S flísovou podšívkou nikdy nikdo boj nevyhrál.
Abych to uzavřela. Ostříhaní, nemocní a staří koně by měli mít i krk. Tedy vcelku s dekou. Ať už výrobce udělá samostatný krční díl jakkoli vymakaný, vítr konec pokaždé obrátí dolů a tím místem buď prší či fouká.
Jo, na fotkách eshopů to vypadá moc hezky. A třeba kůň, co se jde do výběhu proběhnou na část dne, tohle neřeší. Ale koně 24/7 už ano.
Omluva za dlouhý příspěvek. Jen se snažím předat zkušenosti. Přece jen jsou deky drahé a nikdo nestojí o zklamání z nové věci.
Btw. na zimu jsem koupila tu na fotce. Zdá se, že je jinak střižená. Uvidíme.
deauville
napsal(a):
Nemyslím, pokud to fakt berete jen jako pláštěnku, a když přestane pršet, z koně ji sundáte. Sama za sebe v dešti neznám nic lepšího než standardní pláštěnku, igelit, případně pogumovaná látka, co všichni známe už z dětství. Ale všichni také víme, že je to jen do deště, na normální nošení fakt ne, z Vámi uvedených důvodů je to fakt nepohodlné.
Pak je to spíš otázka managementu ve stáji, jak ochotni jsou zabývat se výměnou dek..
Ten igelit je uvnitř deky - všitý mezi povrchovou látkou a podšívkou, neleží koni na zádech. Je pouze jako pruh přes záda a boky deky jsou vzdušné. Když se to dá na suchého koně, suché to ostane, za předpokladu, že nebude dvě hodiny lítat po výběhu a nebude se potit. Otestováno.
Ty pracovní pláštěnky pro lidi mají zespod také vrstvu plátna nebo co to je. Pásly jsme v tom běžně 4 hodiny v deštích ve vlhku a zimě koně a nikdy se tam nic nesráželo. A mají i větráky a nimi přesahy. Pláštěnky pouze z igelitu nejsou na práci.

přišít ten igelit mě nenapadlo :-) ale bohužel protože mám na tohle testování skutečně pouze pláštěnku (celtovku, už hodně řídkou) v podstatě bez podšívky (podšívka slouží jako integrální součást celty, která by se jinak již rozpadala na prvočinitele), chci ten igelit umístit zcela svrchu. Ale zajímavá myšlenka - mohla bych ho přilepit chemoprenem a ještě zajistit švem vepředu a vzadu, to je super nápad :-)
Nechci právě, aby ten igelit ležel přímo koni na zádech - i když za naším ploutvoidním kohoutkem jsou všechny pláštěnky napnuté nad hřbetem až ke kříži, ale stejnak nechci, aby to byla první vrstva nad koněm - díky tomu napnutí deky nad hřbetem mám celkem jistotu, že orosený igelit nebude koni mokřit záda. U zateplené deky leží fleece koni na zádech, nad ním je vzduchová kapsa, v které se drží případná vlhkost (fleece ji od koně vytáhne) a nad ní je napnutá ta svrchní "nepromokavá" tkanina). Aspoň k něčemu je ten kohoutek dobrý...
Stejně se k tomu asi nedostanu, jak se znám. Máme pod dekou jen jednoho koně, a dek máme asi pět, takže mě to nějak netlačí....

https://www.ebay.com/itm/Derby-Originals-New-Zealand-Wool-Water-Repellent-Canvas-Turnout-Blanket-/402083299210
když jsem teď poslední týden prohlížela všecky možné stránky s dekama, někde jsem jí na obrázku viděla- pod tím kostkovaná deka a chladnokrevník kdesi na pastvě, ale takto ta deka nevypadala, byla to spíš jen celta.
https://m.konikum.cz/nepromokava-deka-thermostar-s-prodlouzenym-krkem-p3785/
Tuto deku jsem x let používala jako vandrovní pláštěnku.
Nikdy nepromokla, i když pršelo intenzivně celou noc. My zalezlí v bivaku, koně uvázaní venku.
Na zimnich vandrech jsem pod ni používala termodeku a vydržela i když celou noc sněžilo, sníh na dece postupně roztával, ale deka nepropustila nic.
https://evik1976.rajce.idnes.cz/Woodcraft_12-13_2_2011/326771004
Já nedám dopustit na deku Zn. ElproWest. Kupovala jsem ji před 8 roky, koně jsou celý den venku a po celým dni na dešti jsou domu pěkně v suchu. Na jaře deku vyperu a snad až loni jsem ji naimpregnovala. Za ty roky ta gramáž asi není úplně 100gramu, ale na toto období to stačí. Jak se ochladí dostane koník druhou teplejší. Ty mají u nás většina koní, deka je pevná a cenově nezrujnuje
https://www.obluk.cz/zbozi.php?zbkod=4495
https://www.aurashop.cz/anglie/pro-kone/deky-a-bederky/vybehove-a-nepromokave/bez-krku/nepromokava-vybehova-deka-equitheme-tyrex-1200-d-21411.html
liva
napsal(a):
https://m.konikum.cz/nepromokava-deka-thermostar-s-prodlouzenym-krkem-p3785/
Tuto deku jsem x let používala jako vandrovní pláštěnku.
Nikdy nepromokla, i když pršelo intenzivně celou noc. My zalezlí v bivaku, koně uvázaní venku.
Na zimnich vandrech jsem pod ni používala termodeku a vydržela i když celou noc sněžilo, sníh na dece postupně roztával, ale deka nepropustila nic.
https://evik1976.rajce.idnes.cz/Woodcraft_12-13_2_2011/326771004
Tu thermostar mám a asi teda v tom případě vlastním vadný kus, protože navzdory poctivé impregnaci promokne hodně rychle...
No a to je právě ta negativní stránka globalizace...
Když si vzpomenu jak dětské punčocháčky co jsem kupovala právě českou značku přesunuly výrobu do Číny - hned se vracely už jen kvůli tomu fuj pachu nového zboží. A to má zboží pro děti nějaký zvýšený dozor a normy. U koní je to asi naprosto nezjistitelné, zda a kam výrobce zadal výrobu.
Pipilota
napsal(a):
No a to je právě ta negativní stránka globalizace...
Když si vzpomenu jak dětské punčocháčky co jsem kupovala právě českou značku přesunuly výrobu do Číny - hned se vracely už jen kvůli tomu fuj pachu nového zboží. A to má zboží pro děti nějaký zvýšený dozor a normy. U koní je to asi naprosto nezjistitelné, zda a kam výrobce zadal výrobu.
V rozmezí 8 let jsem kupovala síťové deky stejné značky i typu. Brasilia od Loesdau. První byla ještě vyrobena v Evropě, druhá už ne,ale ještě se té první hodně podobala, ač už nebyla šitá tak dobře a pečlivě. A ta poslední? Kratší hřbet, užší krk, menší záklopka na ocas, švy šikmo, zapošíváni nic, jiný materiál, prostě bléé. Vyrobeno v Čajně.
Jo a ta první vydržela zdaleka nejvíc.
Nemáte prosím někdo zkušenost s touto dekou?
https://www.equiservis.cz/deka-lehka-vybehova-euroriding-yukon-145-modra-doprodej-6294cz462/
Sháním pláštěnku pro kobylu, celý život je venku, zdravá, dobře nakrmená atd. Letos jsem ji ale už 2x našla klepat kosu při vytrvalejším dešti a nízkých teplotách. Zatím nám pro tyto případy funguje pláštěnka waldhausen, ale přemýšlím o koupi ještě jedné deky do foroty právě s flees podšívkou. Ta waldhausenka celkem sedí, ale i když je kobyla pucek s širokými plecemi a kratším mohutným krkem, deka lehulince sjíždí i přes dostatečné utažení, či jak to mám napsat. Prostě bych potřebovala něco s menší dírou na krk díky moc za všechny poznatky!

Ta waldhausen pláštěnka má taky flees?
Deka s mi líbí, i ten krk, ale....takhle by to šlo, ale jakmile koník bude žrát seno (nevím jak ho máte) z kruhu a skloní hlavu, bude ho to omezovat a tlačit v nevhodném místě, mám to u freedomky taky a to je podstatně níž. pláštěnka se v těch místech dost ošuchává...
Kyž si tak vybavuju , měla jsem kobylu za mlada na pastevku, kde opravdu chodili, tak jsem jí klepat nikdy neviděla a to jsem tam jezdila okolo šesté ráno nebo na večer jí krmit(a byla i bílá zima, koně meli zmrazky na nohách, jeden týden i -20°C-zamrzlo mi tenkrát auto) v té době a ještě jednu zimu po přestěhování do stáje s přes den výběh na noc box jí nedekovala.(deky připrvené byly, taky mě dost děsilo, kdyby se v té dece na pastevku smotala do kozelce...) Pak se jednoho dne ve výběhu zatřásla, dostala deku, ani nemrkla a dekujem....
napsal(a):
Ta waldhausen pláštěnka má taky flees?
Deka s mi líbí, i ten krk, ale....takhle by to šlo, ale jakmile koník bude žrát seno (nevím jak ho máte) z kruhu a skloní hlavu, bude ho to omezovat a tlačit v nevhodném místě, mám to u freedomky taky a to je podstatně níž. pláštěnka se v těch místech dost ošuchává...
Kyž si tak vybavuju , měla jsem kobylu za mlada na pastevku, kde opravdu chodili, tak jsem jí klepat nikdy neviděla a to jsem tam jezdila okolo šesté ráno nebo na večer jí krmit(a byla i bílá zima, koně meli zmrazky na nohách, jeden týden i -20°C-zamrzlo mi tenkrát auto) v té době a ještě jednu zimu po přestěhování do stáje s přes den výběh na noc box jí nedekovala.(deky připrvené byly, taky mě dost děsilo, kdyby se v té dece na pastevku smotala do kozelce...) Pak se jednoho dne ve výběhu zatřásla, dostala deku, ani nemrkla a dekujem....
Verun díky moc. Waldhausenka je jen s bavlněnou podšívkou, nijak nehřeje, ale ani na koni neleží studená plachta. Za bratru 1800 funguje super, kobyla v ní nikdy nepromokla, i když ji pravda nosí jen občasně na pár dní v roce.
Pláštěnku s fleesem chci jako další stupeň, kdyby kobyla klepala kosu i v zimě, nasrstit vždy nasrstí dobře, při hnusném počasí si vždy zalezla do přístřešku, ale v létě do stáda přibyl nový valášek a je z toho láska jako trám, bohužel jsou vždy na pastvině, v přístřešku jsem je snad neviděla.
Seno dostávají prakticky na úrovni země (do dřevěných "beden" proti roztahání). Takže počítat s tím, že u střihů s vyšším krkem to prostě může a nejspíš bude škrtit? To mě napadlo, ale říkala jsem si, že to přece výrobci musí mít nějak vymyšlené...

Já mám taky pláštěnky jen s pošívkovinou, i zateplené deky, jen jsem teď omylem koupila deku se stay-dry, ale je velká.....ten flís, když se na koni posouvá a už se nevrátí-neklouže, což hladká podšívka jo a nedrží se tam chlupy.
Na to "škrcení" budete muset počkat od jiného přispěvovatele, jaké mají jiní zkušenosti, já mám s freedomkou, že trochu odírá, ale je to na bázi krku, takhle výš už je to myslím horší....když bude deka cestovat dozadu, každá trochu cestuje.
keisy
napsal(a):
Nemáte prosím někdo zkušenost s touto dekou?
https://www.equiservis.cz/deka-lehka-vybehova-euroriding-yukon-145-modra-doprodej-6294cz462/
Sháním pláštěnku pro kobylu, celý život je venku, zdravá, dobře nakrmená atd. Letos jsem ji ale už 2x našla klepat kosu při vytrvalejším dešti a nízkých teplotách. Zatím nám pro tyto případy funguje pláštěnka waldhausen, ale přemýšlím o koupi ještě jedné deky do foroty právě s flees podšívkou. Ta waldhausenka celkem sedí, ale i když je kobyla pucek s širokými plecemi a kratším mohutným krkem, deka lehulince sjíždí i přes dostatečné utažení, či jak to mám napsat. Prostě bych potřebovala něco s menší dírou na krk díky moc za všechny poznatky!
Dělá to ten flís. Při hladké podšívce koni stačí,když se otřepe a deka, pokud jinak pasuje, se vrátí tam, kde má být. Bohužel flís toto nedovolí. Srst se staví proti. Navíc mají koně na zimu srst delší a tím je to horší. Vyzkoušeno.