Ahoj všichni, máme otázku. Je nám pod patnáct let a uvažujeme o zakoupení koně. Rodičům to nevadí, souhlasí s tím. Máme si to zařídit samy. Jezdíme už taky pár let. Je lepší komerční ustájení nebo ustájení doma? Máme asi kilometr od domu stodolu s pastvou a obrovskou zahradou. Jsme obklopeni polem a lesem. Zajímají nás:ceny ohledně veteriny, kováře, jídla a potřeb. Dále nás zajímá jak velký prostor pro dva koně stačí. A máte někdo zkušenosti s Huculem? Je dobré si ho pořizovat? Máme pomocníky, jsme na dva koně čtyři.
Předem moc děkujeme za odpověď.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Elik a Nelik
napsal(a):
Ahoj všichni, máme otázku. Je nám pod patnáct let a uvažujeme o zakoupení koně. Rodičům to nevadí, souhlasí s tím. Máme si to zařídit samy. Jezdíme už taky pár let. Je lepší komerční ustájení nebo ustájení doma? Máme asi kilometr od domu stodolu s pastvou a obrovskou zahradou. Jsme obklopeni polem a lesem. Zajímají nás:ceny ohledně veteriny, kováře, jídla a potřeb. Dále nás zajímá jak velký prostor pro dva koně stačí. A máte někdo zkušenosti s Huculem? Je dobré si ho pořizovat? Máme pomocníky, jsme na dva koně čtyři.
Předem moc děkujeme za odpověď.
Rodiče koně koupí a budou ho financovat?

a pak ses probudila s rukou v nočníku
Ále no tak... všichni jsme za mlada snili a fantazírovali. Já jsem si dokonce předělala chlívek abych tam mohla mít poníka. Ještě že rodiče raději souhlasili s docházkou ke koním - bylo to bezpečnější, levnější a více jsem se tam naučila.
Jinak rodiče asi netuší, že nákup koně je ta nejlevnější položka z vlastnění koně. Jen balík sena je na jeden měsíc - cca 1000,- Kč (ještě ho musí někdo naložit, dovést, složit a to taky stojí peníze) - násobit 12 měsíci a přidat 2 balíky na ztráty - je pálka jen za seno. Kde je sláma, odvoz hnoje, vet. prevence, příkrmy, kovář, výstroj, vlastní práce a čas? Jako opravdu budou rodiče místo dovolené platit tohle? Opravdu vědí že jsou to desítky tisíc každý rok?
Tak holky dejte nohy na zem. Všechno si ještě tak 4x přepočítejte a až vám vyjde, že chodit ke koním je levnější - tak máte konečně správně vyřešeno! A běžte si objednat členství v JK, nebo sérii jízdárenských hodin s následnými vyjížďkami do terénu.

Také hlasuji pro komerční ustájení - a to s dostupným trenérem nebo jinou zkušenou osobou. Osobou, jejíž koně reagují a která s nimi zachází tak, jak byste si přáli, aby fungoval váš vztah s koněm.
Za zkušenou osobu se dnes považuje kde kdo (jednu "veselou" mám z nedávna, kdy děvče ani ne 15leté, které ke mně přišlo, že jezdí už roky, nebylo schopné udržet ani uvést koně v klusu, natož pravidelně vysedávat. A celé její vzdělání tak nějak tomuto stupni odpovídalo (nenauzdí, nenasedlá, ergo nepozná, zda je to správně... a podobné). V nové stáji, kam začalo docházet, se po měsíční docházce stalo dohlížející osobou... ) Tak takové "zkušené" osoby raději ne.