Kubajjj

XXX.XXX.76.234
Zdravím
Už nějaký týden mi na pastvě zůstal kůň sám. S ovcema a kozama, ale ty jsou v menších stádech, takže se nijak významně nedruží. Snažím se už nějakou dobu sehnat poníka, alespoň metrového, (Přeci jen mám těžebního koně, docela obříka) ale tady v okolí nic není a celkově je o poníky docela nouze..
Koně na dožití nechci a vzhledem k tomu, ze se tu bude jen pást bez využití, nechci ani investovat velké sumy.
Máte nekdo zkušenost se souzitím koně a lamy?
O oslech jsem četl, ze přenáší nějaké nemoci na koně, navíc tu mám velké pastviny a ani to pro ně není dobré.
Děkuji za zkušenosti
Uživatel s deaktivovaným účtem

Velké pastviny nejsou dobré ani pro poníka, musel by jste ho v pastvě během roku hodně omezovat např. náhubkem. Většinou se poník na vydatné pastvě zchvátí....
Lamy umí hlídat a plivou.....
Znám dva případy lamy žijící o samotě v kombinaci s jinými druhy zvířat. Oba jsou samci - jednoznační šéfové celého hospodářství (plivání je jen legrace, kousání bývá opravdu vážné). Ten jeden vodí stádo býčků, vyloženě poslouchá na zavolání jako pes a zbytek stáda ho následuje. S hospodářem vychází, jeho rodinu bere a chrání. Návštěvy se musí mít velmi na pozoru - vyloženě chodit s hospodářem. Klidně napadá i auta, když mu jedou k jeho značkovací hromádce trusu. Ten druhý je s menšími zvířaty a je to hodně podobně. Prostě i lama je stádové zvíře a zaslouží si mít skupinu vlastního druhu...
Já bych doporučila vzít si mladého koně. Klidně dva. Inzerce je jich plná, jde o to domluvit se o ceně. Prostě narovinu říci: hele je potřeba zaplatit kastraci, pravidelné odčervování (bez toho to na pastevku končívá podraženým zmetkem) a budu prodávat neobsednuté po třetím roce... Na zimu jsou hříbata která by se u města v boxovém ustájení prodražila. Jen to všechno obtelefonovat.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Poníci že nejsou? A díval jste se na inzerci? Mně přijde, že se prodávají hlavně malí koně :D
Jinak pokud Váš kůň není nějaký asociál nebo psychopat, který je radši sám než s koňmi ( což je tak 1 % populace), bude opravdu nejspokojenější a nejvíc v pohodě s jiným koněm:D lama apod. je zase jen znouzectnost, stejně jako ty ovce. Pořád nechápu, o čem lidí špekulujete a snažíte se přechytračit přírodu, kůň je kůň a má své potřeby a tím to hasne. Nebo Vy byste byl naprosto spokojený, kdybyste žil dlouhodobě třeba jenom se psem bez lidí? Přeberte si to.