Nelaaaaa

XXX.XXX.174.41
Ahoj mám takový problém...
Moje kobylka nechce stát při sedlani nechá se vyčistit ale jakmile jde na kopyta tak začne pochodovat a otáčet se za stádem když jsem ji uzdila malém mi utrhla otěže když přijela je asi 3 měsíce spatky tak jsem ji ani neodvedla začala se stavět na zadní to už jsme zvládli jakmile ji posunu na stejně místo začne na mě natlacovat zadkem ... Nevím co už mám dělat od stáda se nemůžeme oddělit když už někam jedeme tak jedeme s valaškem který ji zřejmě nestačí navázala se totiž na sefovou stáda které je 27 a už jezdí jen na krokovky jen jednou za y týdnu ono by to šlo jenže potom na ni někdo zařechta a ona se zblázní a běží a nic ji nezastaví vím je to i o respektu ale nic ji nebaví už jsem naprosto zoufalá nechci vše řešit ze ji zasniruju hubu a jedu to není pro mě nejraději by se ve vybehu pracovat je nemožné jakmile jde ke mě jdou ke mě všichni a ona je na ne tak akorát protivna nevím zda jste pochopili moje vyprávění je to docela problémové zvířátko 🤣🤣
Neměl někdo takový problém i to ze byl koník navázán na stádo??? Prosím o radu🙏
Klasická kobyla no🤣
Něco jiného je když je kůň ustájení v normální stáji kde má každý svůj box atd ale myslím ze by byla smutná sama ona tu babinu úplně miluje ale ona ji vůbec ne už se po ni i několikrát ohnala
Omlouvám se za chyby už se mi pletou ruce budu rada za nějaké rady ohledně tohoto celého i když se v tom hodně lidi asi zamota🤣🤣🐴🐴🙏🙏❤️
Nelaaaaa

XXX.XXX.174.41
Kolik je kobyle let by jsem také rada věděla ale bohužel ale mělo by ji být okolo 14 let. Mám ji 3 měsíce. Ona to není stáj je to skoukromnice která má svoje koně a tam mám kobylu ustajenou ale jinak tam nikoho skusenejsiho nemám. Byl to totiž kupovaný koník na pohodové vyjížďky který je hodný a je mu 12 ale v papírech je věk 19 který na tu kobcu absolutně nesedí takže je to vše složité.
A jaké vy máte zkušenosti s koňmi? Jak dlouho jezdíte? Jak probíhal prodej - kobylu jste si zkoušela? Co prodávájící na to, že máte neodpovídající papíry? Nebo co jste v tom již podnikla? Předpokládám tedy, že jste zletilá majitelka, kdy tedy můžete jednat sama za sebe, bez souhlasu rodičů.
Nelaaaaa

XXX.XXX.174.41
Nejsem plnoleta. Kobylu jsem si nezkousela. Prodej tu rozebírat nechci je to osobní.psala jsem si o radu ne o to aby jsem mě tu někdo vyptával jak probíhala prodej pokud nevíte jak poradit bez toho aby jste se mě ptal/a na otázky co s tímhle apsolutne nesouvisí tak jsem ani nepište dekuji🙏
Tak chtěla jsem vědět víc, protože člověk netuší, zda jde o mladého koně, na jaké jste vy úrovni (začátečník?) a těžko vám doporučovat třeba nějaké právní kroky, když člověk neví, zda je můžete udělat. Taky jde o to, jestli se kobyla při prodeji chovala normálně a problém nastal až v novém ustájení. Do neurčité informace si každý přidá svou představu a podle toho radí, proto je dobré informace maximálně upřesnit. Proto jsem se ptala, protože váš text je neobsahuje.
Nejpravděpodobnější je to, že kobylu něco bolí - koně totiž nezlobí "jen tak", ale proto, že se snaží říct, že je nějaký problém. Od toho, že jí nesedí sedlo až po zuby - může to být cokoli. To, že kůň nechce od stáda je normální - je to stádové zvíře, a pokud ji práce bolí, tak samozřejmě bude zkoušet dát to najevo a přitvrzovat v odporu.
Řešení by bylo zavolat fyzioterapeuta, aby zkontroloval, jak na tom fyzicky kobyla je, nemá bolavé svaly a jestli jí sedí sedlo, to je úplný základ. Pak najít trenéra, který by mohl docházet do stáje a trénovat tebe i kobylu - dlouhodobě a alespoň dvakrát týdně.
Samozřejmě to jsou řešení drahá a přesně ta, kterým se lidi chtějí vyhnout. Žádné zkratky a rychlá řešení ale neexistují.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ve hře bude i nezkušenost dítěte. Po změně prostředí je normální, že se kůň naváže na své nové stádo. Je na zkušenostech jeho člověka, aby mu uměl vysvětlit, že s ním mu nic nehrozí a naopak je zábava od stáda odejít a něco se svým člověkem podnikat. To se ale opravdu nedá naučit od klávesnice.

velký souhlas se Slonem:
pokud máte koně, kterého neznáte, je na místě nechat ho vyšetřit od všech dostupných odborníků. Tj. veterinář (co takhle odčervení, nechtěla po vás nová ustajovatelka?), zubař, podkovář, případně ten fyzioterapeut (ale že koně něco bolí by měl zjistit i ten veterinář a případně tedy fyzioterapeuta doporučit). Bylo by vhodné si zjistit co nejvíc informací od minulého majitele, případně dohledat předchozí majitele, a tahat informace z nich. Je dobré vědět, zda měl v minulosti kůň nějaké zdravotní potíže, úraz, alergie apod.
Dál mohu skutečně jen doporučit pořídit si trenéra, protože výchovné a výcvikové problémy s vámi bohužel od stolu nikdo nevyřeší. Případně s kobylou zkusit zajet na nějaké ty kurzy, v nejhorším (ale ty hned tak nebudou, vzhledem k situaci).
Nelaaaaa

XXX.XXX.174.41
Sedlo máme teď nové sedí ji krásné. Odcervena je a kopyta má také udělané dělali jsme je hned jak přijela trenéra nechcinz důvodu blbych skusenosti předchozí stáji kam jsem chodila a za rok chození na koně jsem se naučila akorát bát koni protože na mě rvala ze furt dělám vše špatně atd...Řekla by jsem ze ji nic nebolí je to spis vycuranosti jakmile ji nasedlam tak se pod sedlem uvolní a chodí pěkné akorát mi nedovolí si presednout na správnou nohu jakmile si chci presednout tak mi hodí takový hrb jakoze ne takhle mi to vyhovuje ale musím ji nějak upozorňovat aby nechodila za stádem. Kobyla je březí takže nevím jestli to nemá spojitost stim ale je teprv ve 4 měsíci ale je to docela kulička ale má velký apetit takže asi i proto. A je docela opadlanze svalu nejezdilo se na ni prej dlouho a když už na ni jezdily malé děti na vyjížďky letět ale jsou tam maliko změn než přijela už má ty zadá lepší.

"mi nedovolí si presednout na správnou nohu jakmile si chci presednout tak mi hodí takový hrb jakoze ne" to je tak jasná známka nepohodlí koně, až to bolí. Pokud je jinak "v pohodě" (není, dává vám to najevo mnoha způsoby, které ale přehlížíte nebo nevnímáte), tak už jen tahle jedna věc je do očí bijící.
Trenér neznamená dívenka, která má o dva tábory nebo o jedny hobby závody zkušeností více, ale člověk s doložitelnou kvalifikací nebo praxí, ideálně na doporučení lidí z okolí. I pokud je to trenér "je na lidi ras, ale naučí", je to lepší, než nic. Ale dá se sehnat celkem jednoduše v dnešní době trenér, který bere cvičence jako klienta a ne jako buzerovacího panáka, takže se toho nebojte a oslovte třeba ve fejsbůkové skupině koňáky z vašeho okolí, koho by doporučili (nepište tam, jaké máte s koněm problémy, pouze se zeptejte na doporučení trpělivého zkušeného trenéra, který cvičence nestresuje).
Kobyla je březí, tzn. že na ní budete jezdit beztak jen chvíli. Zvažte na tuhle dobu, zda nezůstat třeba jen na jízdárně a na vyjížďky se nevykašlat. Zlepšit záda vám stejně vyjížďky nejspíš nepomohou (nepředpokládám, že byste jezdili cílenou práci na hřbet na vyjížďkách), zatímco práce na jízdárně - pod trenérem - může. A další zvažte práci ze země, protože s tou budete moci pokračovat i při vyšším stupni březosti, navíc záda s ní posílíte velmi efektivně, pokud budete vědět, jak na to (trenér). Březost vám dává skvělou příležitost s kobylou začít od začátku. Až budete znovu začínat jezdit s odrostlejším hříbětem a s rehabilitovanými zády po hřebení :-) Ale trenéra si pořiďte nejlépe hned, ať pak až budete chtít jít s kobylou a hříbětem z výběhu na jízdárnu, vám hříbě nepopoběhne a kobyla vás za ním nepotahá po poli...
Nelaaaaa
napsal(a):
Sedlo máme teď nové sedí ji krásné. Odcervena je a kopyta má také udělané dělali jsme je hned jak přijela trenéra nechcinz důvodu blbych skusenosti předchozí stáji kam jsem chodila a za rok chození na koně jsem se naučila akorát bát koni protože na mě rvala ze furt dělám vše špatně atd...Řekla by jsem ze ji nic nebolí je to spis vycuranosti jakmile ji nasedlam tak se pod sedlem uvolní a chodí pěkné akorát mi nedovolí si presednout na správnou nohu jakmile si chci presednout tak mi hodí takový hrb jakoze ne takhle mi to vyhovuje ale musím ji nějak upozorňovat aby nechodila za stádem. Kobyla je březí takže nevím jestli to nemá spojitost stim ale je teprv ve 4 měsíci ale je to docela kulička ale má velký apetit takže asi i proto. A je docela opadlanze svalu nejezdilo se na ni prej dlouho a když už na ni jezdily malé děti na vyjížďky letět ale jsou tam maliko změn než přijela už má ty zadá lepší.
Prosím, buď troll.
Chudák kůň, co jiného k tomu říct. :(
Že sedí sedlo řekl kdo? Ty?
99% dětí nepozná ani to, jestli mají správně nasedláno, natož jestli sedí sedlo. U dospělých to není jinak, proto taky většina koní chodí se sedlem nepadnoucím a nasedlaným na krku.
Jasně, trenéra nepotřebuješ, protože by tě opravoval a říkal ti, co děláš špatně.
Děti a koně dohromady jít můžou - pokud mají nějakou zkušenou osobu za zadkem - buď rodiče koňáky, kteří jim vhodného koně vyberou, trénují je i jejich koně, nebo trenéra, co dělá taktéž.
Divoké koupě koní (natož březích a bez zkoušení) dětem, co nemají za zadkem nikoho zkušeného končí v lepším případě prodejem nejezditelného koně a v tom horším transportem dítěte do nemocnice a koně na jatky.
Rady jsi dostala a ty odmítáš, tak hodně štěstí, protože ho budeš potřebovat.
Člověk co se bojí koní, s koněm který z něj má dobrý den....
Jestli sem za něco u své jezdecké stagnace ráda, tak je to fakt že sem měla 5,5 roku na to dělat věci ze země a mít na věci plno času. A podle mě, člověk který nedovede koně od stáda a nezvládne ho připravit do sedla nepatří... A už vůbec mu nepatří do ruky smlouva o koupi koně.
Vpodstatě tady máme nesouvisle povídání o koni fixovaném na další koně, co nechce dávat nohy, a pod sedlem vyhazuje.... Je jí 14, na papírech 19 a při prodeji jí bylo 12....
Ale její minulost apod řešit nechcete...
Tak chvilku počkejte, přinesu si ze sklepa křišťálovou kouli a zeptám se éteru.

Nelaaaaa
napsal(a):
Asi tak - pokud nejsi troll, hodně štěstí a doporučuju dobré úrazové pojištění.
Nelaaaaa

XXX.XXX.174.41
Halooo zeptal se tu vůbec někdo ohledně březosti já už jsem kobylu koupila březí a je pripustena s taženým hrebcem hribe si nenechávám mám za sebou skuseneho člověka já nepotrebuju hribe s výkonnosti někam do oblak nemám takové ambice aby jsem si kupovala koně za 3 mega a hribe pripustene s nejlepším parkurakem na světě koukám ze v dnešní době jde lidem jen o původ je tu par seriózních lidi kteří mi napsali kritiku ale slušným způsobem a k tomu par rad myslím si ze kobyla se dost spravila jen tohle je problém jde o její vycuranost prohlédl jiní vet i skuseni lidé myslím ze by jse tu chytráci kteří mi píší urážky přes internet už nevěděli co s takovým konem rozhodne nejsem jak nějací lidé kteří si koupi koně a prodajího protože mu nefunguje pod sedlem jak má já se snažím si napsat o par rad ale zatím jsem se tu setkala jen s lidmi kteří píšou blbosti typu chudák kůň atd má se skvěle a zatím si stojím ať si každý říká co chce kobyla má vše na co si pomyslí končím s touhle diskuzi 👌👌
miskkka

XXX.XXX.14.194
Nelaaaaa
napsal(a):
Halooo zeptal se tu vůbec někdo ohledně březosti já už jsem kobylu koupila březí a je pripustena s taženým hrebcem hribe si nenechávám mám za sebou skuseneho člověka já nepotrebuju hribe s výkonnosti někam do oblak nemám takové ambice aby jsem si kupovala koně za 3 mega a hribe pripustene s nejlepším parkurakem na světě koukám ze v dnešní době jde lidem jen o původ je tu par seriózních lidi kteří mi napsali kritiku ale slušným způsobem a k tomu par rad myslím si ze kobyla se dost spravila jen tohle je problém jde o její vycuranost prohlédl jiní vet i skuseni lidé myslím ze by jse tu chytráci kteří mi píší urážky přes internet už nevěděli co s takovým konem rozhodne nejsem jak nějací lidé kteří si koupi koně a prodajího protože mu nefunguje pod sedlem jak má já se snažím si napsat o par rad ale zatím jsem se tu setkala jen s lidmi kteří píšou blbosti typu chudák kůň atd má se skvěle a zatím si stojím ať si každý říká co chce kobyla má vše na co si pomyslí končím s touhle diskuzi 👌👌
Pokud máš za sebou zkušeného člověka, tak nač hledat rady tady? Zkušený člověk ti měl poradit při koupi - možná bys pak neměla koně magora o kterém nevíš ani tak základní věc, jakou je věk. Hlavně, že je chuděra březí (zkus googlit spojení slov černá plemenitba) a s chlaďasem podle všeho není zrovna v top kondici, tak držim palce při porodu, bude to potřebovat
Nelaaaaa
napsal(a):
má se ksvěle.. co na tom že majitelka ani neví co má za koně a kolik mu teda je let.

Asi případ staré kobyly(bůh ví jestli ty papíry jsou její) která byla někde na pastvině, nechtěně zabřezla a teď na zimu prodána- muselo by se krmit.....léta na ní nikdo neseděl, nic se od ní nechtělo, jestli je ještě vůbec k ježdění....mám představu takové té střechovité kobyly s hubeným krkem...
Nelaaaaa
napsal(a):
A opět jsme u toho. Uvádíte informace zpětně, lidem jste je nedala.
Nikdo tu neví, kdy měla fyzio, kdy zubaře, jak pravidelně chodí kovář, jestli vůbec viděla veterináře, jak výživově vypadá. Popis, že jí leze páteř, ale je tlustá, je dost zavádějící. Navíc je kobyla březí a vy podle toho, co jste tu zatím prezentovala, nebudíte zrovna důvěru, že se o ni a hříbě dokážete kvalitně postarat. Ale jediné, co vás zajímá, je ježdění, co na tom, že kobyle není zatěžování jedné diagonály příjemné natolik, že dokonce vyhazuje.
Co si tak z toho ne moc hezkého mála, co jste tu napsala, máme myslet?
Nelaaaaa

XXX.XXX.174.41
Kobyla pripustena u předchozího majitele a hribe bylo na vyjížďky 👌
Coudas

XXX.XXX.87.254
Nelaaaaa
napsal(a):
Mohla byste prosim rozvest charakteristiku "hribe ma byt na vyjizdky"? Co to znamena?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.8.229
Nelaaaaa
napsal(a):
Dejte sem fotku kobci at mame nejakou predstavu. Holou i nasedlanou. Od toho se da kapku odpichnout. Ano muze si jen vymyslet a ano muze byt i hodne bolava. Je sice ve ctvrtym měsíci ale kdyz ted takhle vyvadi dala bych od jezdeni pokoj. Poradne futrovala, brala na vycházky na ruce. Pohrala si s ni chvíli na jizdarne ze zeme a budovala si kamaradskej vztah. Max na chvili sedlo a krokovka. A pozvala si fyzio at ji prohledne a prohmata.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dejte sem fotku kobci at mame nejakou predstavu. Holou i nasedlanou. Od toho se da kapku odpichnout. Ano muze si jen vymyslet a ano muze byt i hodne bolava. Je sice ve ctvrtym měsíci ale kdyz ted takhle vyvadi dala bych od jezdeni pokoj. Poradne futrovala, brala na vycházky na ruce. Pohrala si s ni chvíli na jizdarne ze zeme a budovala si kamaradskej vztah. Max na chvili sedlo a krokovka. A pozvala si fyzio at ji prohledne a prohmata.
No fyzio jí asi odmítne, protože kvalitní fyzio březí klisnu dělat nebude.
Ale všichni ji ohledali včetně generála vesmíru, na kobylu se ptát nemámeuž vůbecna to jak vypadá... už s náma končí kobyla je absolutně vpořádku žádný problém nemá... vlastně sem psala úplně zbytečně však kobyla jen zkouší

Halooo zeptal se tu vůbec někdo ohledně březosti já už jsem kobylu koupila březí - nikdo se neptal, protože jste březost na začátku svého dotazu neuvedla. A je to celkem zásadní informace.
a je pripustena s taženým hrebcem - a ten "tažený" hřebec je plemeník? Máte připouštěcí lístek?
hribe si nenechávám - tak tady si s vámi dovolím nesouhlasit, hříbě si necháváte, a to minimálně půl roku po porodu, hodně zábavy přeji
mám za sebou skuseneho člověka - paráda, a co tomu všemu říká ten zkušený člověk? Tomu, že vám kobyla při pokusu o přesednutí vyhazuje? Tomu, že nechce chodit ani s valachem ven? Tomu, že nedává nohy a chodí přes vás (natlačuje se na vás)? On řekl, že sedí sedlo? Dal vám k tomu nějaké rady? A ty rady by mě náramně zajímaly. Přesně jak píšete, já bych si s takovým koněm neporadila. Fakt ne. A tak se tu ráda něco přiučím.
já nepotrebuju hribe s výkonnosti někam do oblak nemám takové ambice aby jsem si kupovala koně za 3 mega a hribe pripustene s nejlepším parkurakem na světě - ne, vy nepotřebujete hříbě vůbec, a natož březí kobylu, v tom s vámi souhlasím. Proč jste si tedy kupovala březí kobylu?
koukám ze v dnešní době jde lidem jen o původ - ne, nejde. Jak bylo řečeno, vyhledejte si spojení černá plemenitba. To je ta otázka původu. Není to samozřejmě váš problém, zmiňují to tu ti lidé proto, že přemýšlejí o minulosti té kobyly, o které by se nehodláte bavit. Pokud bývalí majitelé se "starali" tak, že kobyla je březí s čímsi, věk neznámý, doklady kdo ví jestli její (čipovaná je?), v nějakém kondičně pochybném stavu, a ještě ji bývalí majitelé prodali nezkušenému člověku, zavání to dalšími skrytými problémy, které se mohou vynořit v naprosto nečekanou chvíli. Například špatně přeléčeným úrazem (a domyslím-li ad absurdum, může to být nakrásně úraz pánve, kvůli kterému kobyla má stranové problémy, a kvůli kterému může mít i problémy s porodem a dojít k úhynu obou...). To je třeba vzít v úvahu.
Píšete, že u ní byl veterinář. Co dělal za vyšetření? Nechal si kobylu předvést? Dělali jste ohybové zkoušky? Co prohlásil o jejím zdravotním stavu a odhadovaném věku? Víte, jaký veterinář ji měl pod dohledem u min. majitele? Můžete něco zkusit zjistit od něj...
Teď mě tak napadá, víte, kde bude kobyla rodit? Máte ji zřejmě někde na pastvině s přístřeškem... Ten přístřešek je společný pro všechny koně? Jak budete řešit dohled nad kobylou? Víte, že bude rodit v únoru/březnu? Kde bude novorozené hříbě? Víte vlastně, jestli už kobyla nějaká hříbata měla, jak probíhaly porody? To jsou otázky, které byste si měla zodpovědět již nyní....

Pardon blbě počítám, 11 měsíců, teď je v 4. měsíci (hypoteticky - jak vlastně zjistili, že je březí na prvním měsíci?) - bude rodit tedy teoreticky v květnu (počítání mi nikdy nešlo, tyhle kupecké počty jsou moje smrt). Ostatek ale zůstává...
napsal(a):
Pardon blbě počítám, 11 měsíců, teď je v 4. měsíci (hypoteticky - jak vlastně zjistili, že je březí na prvním měsíci?) - bude rodit tedy teoreticky v květnu (počítání mi nikdy nešlo, tyhle kupecké počty jsou moje smrt). Ostatek ale zůstává...
To máte jedno, slečna už se stejně neozve. Nedostala zázračnou radu, co ihned zafunguje bez ohledu na to, v čem je vlastně problém. No, každý svého štěstí strůjcem.
Když ono je to produkt ignorantství rodičů - většina lidí má zažito, že kůň stojí statisíce a když zjistí, že se dá sehnat za pár tisíc i zadarmo, a k tomu úplně nové sedlo za 3 tisíce, tak koně bere. Ustájení pak vezmou to nejlevnější, stejně jako koně - však prodejce řekl, že je pro děti, tak je to tak.
Málokteré děcko přizná, že něco neumí - viz tady je taky podle zadavatelky vše v pořádku, takže doma jsou mistři světa, co umí jezdit po prvním cvalu. K tomu často přezíravý názor, že jezdit umí každý, protože se stačí držet, no a dítě má koně na dvorku nebo na pochybném pastevku. Že kůň kulhá nikdo nepozná dokud nohu nevleče za sebou, trenér netřeba a březí je výhodou - dva koně za cenu jednoho, no neber to.
V bývalé práci měli děti skupinový výcvik za 150 Kč/hod. Přesto se našli tak aspoň 2 rodiče za rok, co to viděli jako neskutečné vydřidušství a postupem viz výše koupili koně. Protože si spočítali, že dítě může jezdit každý den a oni ušetří. Do dvou let od koupě nemělo vlastního koně žádné dítě a většina ztratila o koně zájem. Kůň buď uhynul, nebo se prodal/daroval.

Dotaz
napsal(a):
To máte jedno, slečna už se stejně neozve. Nedostala zázračnou radu, co ihned zafunguje bez ohledu na to, v čem je vlastně problém. No, každý svého štěstí strůjcem.
v tuhle chvíli je slečna svého koně štěstí strůjcem - a já bych tak nějak ráda tomu koni pomohla... Třeba si to aspoň přečte. I v květnu mohou být nakrásně přízemní mrazíky, plískanice, a hříbě většinu dne proleží....

Slon Indický
napsal(a):
Když ono je to produkt ignorantství rodičů - většina lidí má zažito, že kůň stojí statisíce a když zjistí, že se dá sehnat za pár tisíc i zadarmo, a k tomu úplně nové sedlo za 3 tisíce, tak koně bere. Ustájení pak vezmou to nejlevnější, stejně jako koně - však prodejce řekl, že je pro děti, tak je to tak.
Málokteré děcko přizná, že něco neumí - viz tady je taky podle zadavatelky vše v pořádku, takže doma jsou mistři světa, co umí jezdit po prvním cvalu. K tomu často přezíravý názor, že jezdit umí každý, protože se stačí držet, no a dítě má koně na dvorku nebo na pochybném pastevku. Že kůň kulhá nikdo nepozná dokud nohu nevleče za sebou, trenér netřeba a březí je výhodou - dva koně za cenu jednoho, no neber to.
V bývalé práci měli děti skupinový výcvik za 150 Kč/hod. Přesto se našli tak aspoň 2 rodiče za rok, co to viděli jako neskutečné vydřidušství a postupem viz výše koupili koně. Protože si spočítali, že dítě může jezdit každý den a oni ušetří. Do dvou let od koupě nemělo vlastního koně žádné dítě a většina ztratila o koně zájem. Kůň buď uhynul, nebo se prodal/daroval.
Vytesat do kamene! Až na tu hrubičku - vím, jsem nepolepšitelná. Ale "taženého" koně jsem taky přehlídla.
Slon Indický
napsal(a):
Ale že je jim jedno, že ten kůň to jejich děcko může zmrzačit, to mě překvapuje.
Dotaz
napsal(a):
Ale že je jim jedno, že ten kůň to jejich děcko může zmrzačit, to mě překvapuje.
To si nepřipouštějí - berou koně jako kolo, prostě sportovní nářadí, dražší pro sportovce, levné pro rekreační jízdu.
A navíc viz výše, i dítě, co neumí vysedat doma básní o tom, jak už vše umí a jen si na něj cvičitel zasedl, že ho opravuje. A rodiče pokud se o koně nezajímají tak prostě berou, že není ani co umět nebo se učit - prostě sedí na koni, to dokáže každý.
Nelaaaaa

XXX.XXX.174.41
Myslím si ze kdyby jsem neuměla jezdit tak jsi nekupuji koně a jsme zase tady já si napisunonradu jak naučit koně stát a jsem neskusene děcko co nic neumí sorry neumím sice skákat baráky a takový věci ale já si prostě chci jezdit do lesa a d kobylou už jsi myslím ze jsem toho dost dokázala ne po jezdecke stránce ale jsountam maličkosti které člověka potěší ta kobyla se nejspíše změnila novou stáji ale myslela jsem si ze mi tady nekdo poradi konaci jsou jedna rodina no to vidím jak jsou konaci jedna rodina když akorát všichni umeji nadávat a o radu ani trosku nevím proc se najednou staráte o to jak je nasvalena a takové veci já si napsala o radu jak koně naučit stát ne o to aby mi tu nekdonpsal jak jsem neskusene děcko ze neumím nic ale to ze někdy nevysedavam dobre fakt tak strašně není podívejte se na videa na YouTube jsou tam o dost horší videa jak lidi jezdí a já tady nikomu dokazovat nic nebudu😶😶

Odkud jste? Pokud někde dojezdově rozumně, přijedu, podívám, pokecám s vaší zkušenou osobou, třeba něco vymyslíme.
Nojo, jenze ze vsech tech informaci vyplyva, ze mate problemu mnohem vic a mnohem zasadnejsich, nez jen stani. Navic kobylu zcela jiste neco dost boli (vyhazovani pri přesednuti neni zadny rozmar jako treba muze byt vyhození pri nacvalani v terenu). A to byste mela resit nejdriv.
Kdyz uz jsme u toho stani, mate ji vubec kde uvazat? Stani se na naucit docela hezky v boxu na uvazanem koni (treba s kupkou sena) a pak můžete cistit/sedlat/manipulovat i ve volnem prostoru. Ale zacinat ve volnem prostoru, navic kdyz je blizko stado na volno, to je proste problem
Nela klid.
Je tu problém, proto ta prosba o radu. Doporučuji vzít si pár čistých papírů, tužku a něco dobrého k zakousnutí. Klídek, pohoda - zamyslet se a začít si psát. Opravdu poctivě, pro sebe. Na každý papír nějaké téma ke koni - jezdecké cíle, zdraví, peníze, ustájení, co těší u koní, co štve...
Také si myslím, že zatím vidíš jen jeden problém - že kobyla nestojí klidně. Zkušenější vědí, že jich je mnohem více (proto ta smršť dotazů ve snaze pomoci kobyle). Koně umí stát v klidu od přírody (opravdu šetří energií). Že dělá něco jiného, znamená že se snaží sdělit informaci kterou Ty nepřijímáš. Problém je v tom že Ty se musíš naučit poznat o co jde. A když to nevidíš, je potřeba najmout si trenéra (na Tvoje chování). Kůň rozkvétá až na základě Tvojí změny chování a přístupu.
Takže jste koupili léta neježděnou kobylu, s ochablým hřbetem, hodili jste na ni sedlo a již 3 měsíce drandíte po lese. Kobyla vám chodí křivě, dokonce protestuje proti zatěžování jedné diagonály tak, že vyhazuje. Proč by s vámi měla být vlastně ráda, když jí způsobujete nepohodlí a možná bolest?
Dotaz
napsal(a):
To nevedia. Nerozumejú tomu, nikdy sa to v ich okolí nestalo, nikto im to pri kúpe końa nepovie, tak prečo by vedeli. Nedávno nejaký pán našiel u seba vsklepe malé mačky. Dal ich do krabice a natrhal im trávu a púpavu. Takto ich inzeroval na FB, že pre ne hľadá domov. Keď dospelý človek, ktorý ma aspoň základné vzdelanie netuší, že mačka nežere trávu, prečo by mal iný dospelý človek vedieť, že kôň sa nedá vypnúť a môže ublížiť?
Nelaaaaa

XXX.XXX.174.41
No ano to je ten problém ze v boxe to teď nejde jsou tam ti hrebci kteří jsou tam ustájení nejspíše do koně ve listopadu (s kterým je pripustena) ne ze mi vyhodí ale prostě sinposkocinje to kůň na kterém nikdo neřešil zda vysedva dobre nebo ne učili se na ni malé deti byla přípustena 17 května ono když jsem ji přivazovala jinde jak kde neviděla na stádo a ti tam mohla být jen par minut tak stala ale vidí na stádo takže musím jj vysvětlit ze se vrátí do toho vybehu což víceméně pochopila ale nejde je ze je ukázána a nechce stát je to i když pracujeme ze země a zastavuje a chci poni trochu klidu tak se rozjede a začne koukatbna stádo a chce tam jít ostatní si tu vymysleli spostu věci co není pravda a jakmile jsem si předešlá na správnou nohu za boha jsem ji nemohla utlacit ale to jen na jednu ruku na tu druhou tě nějak jde to je docela dopredna ale je tommozna taky ze už má vetsi pupek teď hlavně na jízdárně chodíme v kroku a snažím se aby dávala hlavu dolu a učila se více na holene protože ti nezná
Je mnoho hezkých a poučných knih o koních i v češtině. Doporučuji opravdu nyní nechat kobylu jezdecky naprosto ladem. Začít pracovat ze země na těch nejzákladnějších věcech - to klidné stání, "odložení" koně. K tomu cvičit na posílení svalstva - ustupování, couvání, protahování. Zaměřit se na opravdu kvalitní výživu březí kobyly - žádné rody z anima atd. Opravdu kvalitně!
Čas totiž plyne rychle. A z toho co tu předvádíš čiší "černé scénáře" na sto honů.
Nelaaaaa
napsal(a):
No ano to je ten problém ze v boxe to teď nejde jsou tam ti hrebci kteří jsou tam ustájení nejspíše do koně ve listopadu (s kterým je pripustena) ne ze mi vyhodí ale prostě sinposkocinje to kůň na kterém nikdo neřešil zda vysedva dobre nebo ne učili se na ni malé deti byla přípustena 17 května ono když jsem ji přivazovala jinde jak kde neviděla na stádo a ti tam mohla být jen par minut tak stala ale vidí na stádo takže musím jj vysvětlit ze se vrátí do toho vybehu což víceméně pochopila ale nejde je ze je ukázána a nechce stát je to i když pracujeme ze země a zastavuje a chci poni trochu klidu tak se rozjede a začne koukatbna stádo a chce tam jít ostatní si tu vymysleli spostu věci co není pravda a jakmile jsem si předešlá na správnou nohu za boha jsem ji nemohla utlacit ale to jen na jednu ruku na tu druhou tě nějak jde to je docela dopredna ale je tommozna taky ze už má vetsi pupek teď hlavně na jízdárně chodíme v kroku a snažím se aby dávala hlavu dolu a učila se více na holene protože ti nezná
Jak tu tak zaznívají kusé informace - myslím, že Tě ve stáji budou hodně vodit za nos.
Nejspíš jim tam nosíš peníze, řeknou cokoliv, jen aby byl klid a pokračoval přítok peněz...
Koupila jsi tedy starou kobylu, na kterou skočil mladá nelicentovaný hřebec (a´t už záměrně, či to byla nehoda). A zjevně ani netušíš, co Ti finančně hrozí. Tedy asi to budou platit rodiče... 1) za černou plemenitbu odpovídá nynější majitel kobyly, tedy pokutu od plemenářů bude platit majitel kobyly až se hříbě narodí - vykecat se z toho nedá, protože máš povinnost hříbě označit, jinak další pokuta (leda by bylo hříbě pokoutně zabito a zlikvidováno) 2) kdo ví jak to hříbě dopadne, neb výživově kobyla nebyla připravená na březost a nyní se asi taky nijak speciálně specificky na měsíce idividualizovaně nekrmí. Tedy kdo ví zda bude nakonec na dnešním přecpaném trhu prodejné. Ono totiž základní pravidlo plemenitby zní - "po čem prd, to se dědí" a proto se provádí tak přísný výběr plemeníků... 4) ono totiž vůbec není jisté, že to ta kobyla zvládne - porod je prostě vždy riziko, ale u staré kobyly a když je hřebec větší, tedy lze předpokládat i mohutnější hříbě - to ta rizika hodně stoupají

napsal(a):
No jsou různé úhly pohledu. Schválně jsem to napsala z té odvrácené strany. Ale to je realita - jen ji nechce vidět.
Upřímně kolik lidí při nákupu koně ví kolik mají mít na účtu odloženo na kafilerii - protože smrt je součást života a stává se i u mladých koní...

Pipilota
napsal(a):
No jsou různé úhly pohledu. Schválně jsem to napsala z té odvrácené strany. Ale to je realita - jen ji nechce vidět.
Upřímně kolik lidí při nákupu koně ví kolik mají mít na účtu odloženo na kafilerii - protože smrt je součást života a stává se i u mladých koní...
...měla jsem to správně zavěsit. To je můj poslední povzdech nad poslední reakcí slečny. Komu není rady...
https://www.megaknihy.cz/zvirata/151217-pece-o-kone-bez-chyb-a-omylu.html?matchtype=b&network=g&device=c&creative=343884309098&keyword=&placement=¶m1=¶m2=&adposition=&campaignid=1784341335&adgroupid=70725450458&feeditemid=137364830716&targetid=dsa-693362514151&loc_physical_ms=1003779&loc_interest_ms=&searchtype=search&gclid=Cj0KCQjwuL_8BRCXARIsAGiC51DFNPlxza9z1Znhal_b_sim0au4aJ9ZffKE9DFwb9zKgrtyORaf_osaAmFDEALw_wcB
http://www.konskeknihy.cz/venkovni-ustajeni/
To jsou typy na knihy ke čtení, jen pro představu co se ustájení týče. U té druhé doporučuji přečíst si úvod asi tak 4x a popřemýšlet o něm (zbytek může na nezasvěcené působit až jako bizár)
Abych tedy nebyla jen v "černých barvách"
A z etologie a výcviku např. články Gabriela Rotové, je jich tam hodně...
https://equichannel.cz/jak-naucit-kone-aby-k-nam-prisel-na-povel

k tomu, kde čerpat informace, proč chodit daleko, možná by pro začátek stačil i seriál paní doktorky Švehlové tady na ifauně https://www.ifauna.cz/kone/clanky/r/detail/8467/vlastni-kun-dil-1/

Nelaaaaa
napsal(a):
Vy máte něco proti čárkám? Ten váš text se nedá číst.

napsal(a):
Vy máte něco proti čárkám? Ten váš text se nedá číst.
Díky, já už si přišla, že jsem jediná, která ten "text" fakt nechápe...

napsal(a):
Díky, já už si přišla, že jsem jediná, která ten "text" fakt nechápe...
Já nechtěla zase prudit kvůli češtině, ale nevydržela jsem.

napsal(a):
Já nechtěla zase prudit kvůli češtině, ale nevydržela jsem.
Kdybyste jen věděla, jak já se držím a přitom u každého příspěvku potichu řvu v agónii, kam se proboha ten náš krásný jazyk řítí.... Je to k pláči.
Nelaaaaa

XXX.XXX.174.41
Možná má uvazuště spojené s vetem první vet co tam byl ji vzít krev a preockovat tak to nedopadlo úplně nejlépe prostě se mu nepovedlo ani jedno tak ji krev bral na 2 a jak ji ockoval tak to už jse ji vůbec nelíbilo a proto se třeba boji ze ji někdo bude chtít zase brát krev nebo očkovat nad tím jsem také dost premyslela ale to se bude odnaucovat dost blbě protože jak tam byl ten vet tak jsem tam bohužel nebyla a tohle se prý stalo a když tam byl po druhé tak jsem tam také nebyla (byla jsem ve skole to byla ještě otevřená )
Když jsou kolem jini lidé není nějak vysloveně hnusna ale ke mě se chová by jsem řekla asi nejlépe když prijdu do vybehu cvala za mnou mě přivítat a nechat se pohladit potom mi asistuje pri kydání i když mají otevřenou louku takže si myslím ze mě má vcelku rada ale jakmile jde na jizdarnicku kde ji ten vet ockoval a tu krev tak začne stresovat tak ji musím uklidňovat ono jakmile ji sedlám tak chce jít za konma jako kdyby se bála ze už tam zůstane jinak se pod sedlem uvolní pokročily jsme i na prijezdovani všechno krásné chápe nemusím už ji držet ani si skoro vůbec pomáhat otezi při zataceni jen ji malinko poukážu a krásné jde jen musíme pracovat na cvalu jak je ta jízdárna malá a ona je velká a má dlouhé nohy a neunesese tak jindy toho moc netlacim musí si říct sama kdy chce cvalat
Pipilota
napsal(a):
No on i ten způsob psaní je totiž hodně vypovídající...
(jako překlepy, hrubky se stane každému - jenže věty, skladba věty, schopnost vyjádřit myšlenku, celek informace to je o vzdělání)
Jo, je slátanina, kde smysl aby člověk pohledal a navíc si info i domyslel. Hlavně, že je tam zástup smajlíků...
Já teda děti nemám, ale takhle šíleně jsem snad nikdy nepsala. Vůbec z toho nejsem schopná odhadnout, kolik dotyčné je. Jindy tu píšou děvčata ve věku třeba 13 let, text má hlavu a patu, dá se s nimi domluvit. Tohle ale fakt strašné, neumím si představit třeba tazatelčin diktát, to musí být masakr.
Coudas

XXX.XXX.87.254
proc mi to vsechno neco pripomina ... 😒
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.8.229
Nelaaaaa
napsal(a):
Možná má uvazuště spojené s vetem první vet co tam byl ji vzít krev a preockovat tak to nedopadlo úplně nejlépe prostě se mu nepovedlo ani jedno tak ji krev bral na 2 a jak ji ockoval tak to už jse ji vůbec nelíbilo a proto se třeba boji ze ji někdo bude chtít zase brát krev nebo očkovat nad tím jsem také dost premyslela ale to se bude odnaucovat dost blbě protože jak tam byl ten vet tak jsem tam bohužel nebyla a tohle se prý stalo a když tam byl po druhé tak jsem tam také nebyla (byla jsem ve skole to byla ještě otevřená )
Když jsou kolem jini lidé není nějak vysloveně hnusna ale ke mě se chová by jsem řekla asi nejlépe když prijdu do vybehu cvala za mnou mě přivítat a nechat se pohladit potom mi asistuje pri kydání i když mají otevřenou louku takže si myslím ze mě má vcelku rada ale jakmile jde na jizdarnicku kde ji ten vet ockoval a tu krev tak začne stresovat tak ji musím uklidňovat ono jakmile ji sedlám tak chce jít za konma jako kdyby se bála ze už tam zůstane jinak se pod sedlem uvolní pokročily jsme i na prijezdovani všechno krásné chápe nemusím už ji držet ani si skoro vůbec pomáhat otezi při zataceni jen ji malinko poukážu a krásné jde jen musíme pracovat na cvalu jak je ta jízdárna malá a ona je velká a má dlouhé nohy a neunesese tak jindy toho moc netlacim musí si říct sama kdy chce cvalat
Prosim dej nam sem nejakou fotku. Jestli mas. Z ni se da leccos odhadnout.

Dotaz
napsal(a):
Jo, je slátanina, kde smysl aby člověk pohledal a navíc si info i domyslel. Hlavně, že je tam zástup smajlíků...
Já teda děti nemám, ale takhle šíleně jsem snad nikdy nepsala. Vůbec z toho nejsem schopná odhadnout, kolik dotyčné je. Jindy tu píšou děvčata ve věku třeba 13 let, text má hlavu a patu, dá se s nimi domluvit. Tohle ale fakt strašné, neumím si představit třeba tazatelčin diktát, to musí být masakr.
Nebo sloh.
miskkka

XXX.XXX.153.99
Nelaaaaa
napsal(a):
Jen jestli si ty signály správně vykládáš, že k tobě kůň letí cvalem nemusí být známka, že tě rád vidí, (já osobně bych zdrhala), a že nad tebou stojí, když kydáš, to může taky znamenat všelico (třeba ti tím dává najevo, že on je ten dominantní a ty zahnaná do kouta) , schválně koukni na tohle video, děvče si taky myslí, jak se kůň super baví
https://www.youtube.com/watch?v=acCTc9YH-FI
Jinak si myslím, že základem tvého problému je to, že nemáš autoritu a zkušenosti a ten kůň to moc dobře ví, nech si poradit od někoho zkušenýho, nebo to skončí opravdu blbě.

miskkka
napsal(a):
Jen jestli si ty signály správně vykládáš, že k tobě kůň letí cvalem nemusí být známka, že tě rád vidí, (já osobně bych zdrhala), a že nad tebou stojí, když kydáš, to může taky znamenat všelico (třeba ti tím dává najevo, že on je ten dominantní a ty zahnaná do kouta) , schválně koukni na tohle video, děvče si taky myslí, jak se kůň super baví
https://www.youtube.com/watch?v=acCTc9YH-FI
Jinak si myslím, že základem tvého problému je to, že nemáš autoritu a zkušenosti a ten kůň to moc dobře ví, nech si poradit od někoho zkušenýho, nebo to skončí opravdu blbě.
Já bych taky nechtěla koně, který ke mně letí cvalem - vnímala bych to jako hrozbu. A na tom videu je krásně vidět hodně naštvaný ( přímo nasra.. kůň), akorát dotyčná slečna to nedešifrovala. Jako spousta jiných majitelů (nejen koní).
Nela012345

XXX.XXX.64.12
Dobrý den nevím jestli ti to pomůže ale když mi kobylka nechce stát tak to dělám takhle, vždy když se mi pohne vezmu a vrátim ji na úplně stejný místo a když to udělá zase tak udělej to stejný a takhle furt dokola, kobylka si potom řekne že se jí nevyplatí se pohnout protože ji uase prátíš POZOR pokud kůň jenom přešlápne nebo zvedne nohu tak prostě nedělej nic. Můj kůň mi teď stojí dokud já chci ale nezapomeň že to chce trpělivost přeji hodně štěstí