Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat jestli na někdo zkušenosti s výškou a dorůstáním u koní. Mám 16. měsíční klisnu IC a má okolo 145 cm v části zadku, přední nohy a místo v kohoutku má o dost níže. V dospělosti by měla mít od 150-155cm.
Setkávám se se stejně starými nebo o něco málo staršími hříbatky IC, kteří jsou na tom výškově o něco lépe nebo jsou to úplná monstra😁
Vím, že koně rostou cca do 3let ale začínám mít strach, že nebude tak vysoká jak jsme si představovali. Myslíte si, že je možné, že bude menší nebo je tam ta pravděpodobnost že dosáhne těch 155cm? Matka má okolo 150cm, otec 148cm. Oba jsou velice robustní a silná zvířata😊
Předem děkuji za odpověďi😊
Ano, je možné, že bude menší - po rodičích může mít předpoklad 150 cm, ale více záleží na podmínkách odchovu - dostatek kvalitních bílkovin a esenciálních aminokyselin, vhodný poměr vápníku a fosforu, přísun vitamínů a minerálů, dostatek pohybu, odčervení, pravidelné korektury kopyt.
Pokud podmínky odchovu vhodné nejsou, tak kůň genetických předpokladů holt nedosáhne.
Mindy
napsal(a):
Děkuji za odpověď,
Doufám, že pro ni mám to nejlepší. Kopyta jsou dělaná pravidelně, pohyb má formou procházek a práce ze země. Dostává kvalitní minerálku, kvasnice a menší hrst musli Novaequi😊
Z toho mi třeba nevyplývá nic o tom, že má zajištěn kvalitní zdroj bílkovin, aminokyselin a vitamínů. Minerální doplněk je fajn, kvasnice a hrst müsli denně je z výživového hlediska pro mladého koně celkem k ničemu. Pokud má k dispozici bohatou pastvu, v létě to zřejmě stačí - to musíte vidět vy, jak je na tom. V zimě nebo bez pastvy tam ten zdroj vitamínů a bílkovin chybět může.
Lepší by byla fotka, kde je kůň v zootechnickém postoji a dá se posoudit, jak na tom je.
A jako píše pipilota - pohyb pro mladého koně nejlíp zajistí stádo vrstevníků, se kterým se vyřádí.