andy789

XXX.XXX.237.246
Ahoj.
Má trenérka po mně chce, abych 'balila' koni hlavu, jenže mi to vůbec nejde. Nemáte prosím někdo nějaké rady? Trenérka mi to nijak nevysvětlila, jen mi řekla, že si mám hrát s udidlem a nic víc. Když jsem se zeptala, nic. Po pár neúspěšných pokusech na mě vyjela, ať si jezdím jak chci, že to se mnou vzdává. Jinak je to trenérka moc dobrá, doopravdy tomu rozumí a hodně naučí, jen mě to docela vzalo a byla bych vděčná, kdyby mi někdo prosím vysvětlil, nebo poslal odkaz na nějaké video s řešením mého problému.
Nikde nic nemohu najít :/ předem hrozně moc děkuju!!! ❤
Coudas

XXX.XXX.87.254
Jiná trenérka? V čem je tahle tak dobrá, když nevysvětlí, co chce, a hlavně proč?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Coudas
napsal(a):
Jiná trenérka? V čem je tahle tak dobrá, když nevysvětlí, co chce, a hlavně proč?
Přesně! Asi to tak dobrá trenérka není, když neumí vysvětlit. Video vám nepomůže - jenom lepší trenér, který ví, že kůň se "balí" odzadu - hraní s udidlem nestačí, ale je třeba pobízet, různými cviky aktivovat zadek. A sbalená hlava přijde sama, jako třešnička na dortu.
A předvedla vám to na té kobyle? Jí to šlo? Jinak mi připadá, že sice něco chce, matně tuší, jak to možná funguje, ale širší povědomí asi nemá. To její chování bych si nebrala osobně, spíš to chápu jako její frustraci, že neví, co s vámi dál, jak jinak to řešit, když jediný způsob, který zná, na vašeho koně nefunguje. A urazit se, že druhému něco nejde, to mi přijde dost nedospělé, podle mě jen hledá viníka svého trenérského neúspěchu.
Zkuste kouknout na odžvýknutí do Paalmana, Zuzka Prokopová ukazuje, jak naučit koně povolit na otěži a snížit hlavu.
dneska si každej říká trnér a přtom silně pochybuju že má aespoň instruktorskou licenci.
To, že kůň nepůjde zabalený může mít plno důvodů, od opadnutí ze svalu, přes bolest zad, nesedící sedlo, špatný sed jezdce, až po konstituci krku, kdy prostě koni to držení hlay dole ani v výsledku není příjemné.
Co myslí hraním si s udidlem je taková ta klasická "pravá levá" tahačka za otěže. Zkuste si nejdřív v zastavení jemně zápěstím zapohybovat s otěžemi právě levá-pravá, nemusíte nijak moc tahat, mělo by plně stačit jemně, a obvykle pak kůň povolí a skloní hlavu dolů, pak to zkoušet dělat v kroku a pak v klusu. Ale je to spíš taková ochcávačka, kůň by si měl sám přepnout na správnou pozici krku ve chvíli kdy jde správně od zádě. A tedy by s vámi trenérka měla trénovat sed a práci holeně. Případně by naopak ONA měla mimo jezdecké hodiny koně korektně přijezdit.
Tohle mi až příliš připomíná moje první trenérské hodiny. Co na tom, že sem neuměla správně ani kusat, koňská hlava musí bejt dole, takže tahej za otěže...
Uživatel s deaktivovaným účtem

doporučuji k přečtení https://www.equichannel.cz/jezdeni-na-koni-dopredu-a-dolu
a komentář pana Karola Hollého pod článkem. "Přiuzdění" je asi to, co po vás chce trenérka. Když si o tomto pojmu něco dalšího užitečného načtete, nejspíše vzděláním trenérku přeskočíte, a budete moct učit vy ji.