Jak na zvrdly beranek?

Paint Horse
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.10.2020 16:58
eenika

XXX.XXX.66.92

Prosim o radu.
Behem cca tydne nepouzivani sedla se mi na nej - resp.na beranku na nem, usidlila mysi rodinka. Nebudu popisovat stovky ho*en, moči a vylezenych klubicek od spicich mysi.... proste hnus nejvetsi a beranek mel jedinne moznosti - vyhodit nebo vyprat. Zkusila jsem rucne vyprat a namocit na 15 min v sanytolu. Coz o to - rouno je jako nove, ale ta spodni kuze to opravdu nezvladla a je tvrda jako kamen, lehce scvrkla a rovna jako prkno. Proste na nejlepsi ceste mi totalne doskrabat sedlo, coz zase vzhledem k jeho hodnote nechci riskovat. Nemate nekdo nejaky napad jak spodni cast resuscitovat nez vyhodim cca dva mesice uzivany beranek?

Ps- uz jsem zkousela rucne rozmackat a namazat mazanim na kuzi.

23.10.2020 17:05
Moncicaak

XXX.XXX.234.128

eenika napsal(a):
Prosim o radu.
Behem cca tydne nepouzivani sedla se mi na nej - resp.na beranku na nem, usidlila mysi rodinka. Nebudu popisovat stovky ho*en, moči a vylezenych klubicek od spicich mysi.... proste hnus nejvetsi a beranek mel jedinne moznosti - vyhodit nebo vyprat. Zkusila jsem rucne vyprat a namocit na 15 min v sanytolu. Coz o to - rouno je jako nove, ale ta spodni kuze to opravdu nezvladla a je tvrda jako kamen, lehce scvrkla a rovna jako prkno. Proste na nejlepsi ceste mi totalne doskrabat sedlo, coz zase vzhledem k jeho hodnote nechci riskovat. Nemate nekdo nejaky napad jak spodni cast resuscitovat nez vyhodim cca dva mesice uzivany beranek?

Ps- uz jsem zkousela rucne rozmackat a namazat mazanim na kuzi.

Nějaký olej nebo jiný produkt na kožené produkty byste neměla? Nikd yjsme s tímto zkušenost neměla...Ale možná že by jiný "rozvláčňovák" na kůži pomohl..

23.10.2020 17:35
eenika

XXX.XXX.66.92

Zkousela jsem timto:
https://www.heapco.cz/balzam-na-kuzi-equifix-500ml/

A bez efektu

23.10.2020 17:49
Dotaz

XXX.XXX.8.100

Zkusila bych sádlo.

23.10.2020 19:02
lenacia

XXX.XXX.168.148

na tohle balzám nestačí, musíte použít olej.

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.10.2020 20:20

lenacia napsal(a):
na tohle balzám nestačí, musíte použít olej.

A co sehnat přímo lanolín? Nápad.

23.10.2020 22:18
lenacia

XXX.XXX.168.148

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
A co sehnat přímo lanolín? Nápad.

🤔🤔🤔 No a proč vlastně ne 🤷‍♀️

24.10.2020 08:00
jesie

XXX.XXX.215.3

Prosím,jak tedy udrzujete pravé beránky? Ten můj je už fakt jety a rada bych mu pomohla na letošní zimu 😁.... v čem perete a čím pak promazete?

24.10.2020 08:07
sisi58

XXX.XXX.191.1

jesie napsal(a):
Prosím,jak tedy udrzujete pravé beránky? Ten můj je už fakt jety a rada bych mu pomohla na letošní zimu 😁.... v čem perete a čím pak promazete?

Snad toto?
https://www.equiservis.cz/praci-prostredek-awa-na-kuzi-a-beranky-250ml-10195cz545/
popř.
https://www.equichannel.cz/forum/diskuze/1327793

24.10.2020 08:29
liva

XXX.XXX.227.29

Beránka na anglické sedlo jsem právala v pračce - prostředek a program na vlnu.
Po uschnutí jsem kůži stříkala, olejem ve spreji, který se používá na promaštění kůže u lidí. Kupovala sem ho v lékárne.☺
Výsledek naprosto super, beránka jsem měla spoustu let.
Berani na w sedla zatím údržbu nepotřebovali.

24.10.2020 08:55
sisi58

XXX.XXX.191.1

liva napsal(a):
Beránka na anglické sedlo jsem právala v pračce - prostředek a program na vlnu.
Po uschnutí jsem kůži stříkala, olejem ve spreji, který se používá na promaštění kůže u lidí. Kupovala sem ho v lékárne.☺
Výsledek naprosto super, beránka jsem měla spoustu let.
Berani na w sedla zatím údržbu nepotřebovali.

Je zajímavé, že beránci na posedlí dokáží být "jako noví" i několik sezon.

Peťoš

24.10.2020 11:14
Peťoš

XXX.XXX.98.173

Zdravím,
nejlepší je opravdu investovat pár stovek a koupit kvalitní přípravky s lanolinem, jsou přípravky jak na údržbu, tak i na praní. Není pro ovčí "deku" nic lepšího a přirozenějšího než lanolin. Jinak na impregnaci usní používám přípravek Renapur (http://www.renapur.cz/cs/Prostredky-na-osetreni-kuzi-RENAPUR) a mám s ním jen ty nejlepší zkušenosti.
Snad Vám to pomůže.

S pozdravem
Peťoš

24.10.2020 11:20

myslím si, že pokud kůže ztvrdla jako kámen, že to lepší nebude. ono tam záleží i na tom, čím a jak dobře to bylo činěné. pokud tukem a povedlo se ten tuk vymýt, tak po ztvrdnutí už se do sebe kolagenová vlákna zaklesla a zůstane to tvrdé.

24.10.2020 11:43

jesie napsal(a):

Já nechávala jednou ročně vyčistit v čistírně.

24.10.2020 11:52
sisi58

XXX.XXX.191.1

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Já nechávala jednou ročně vyčistit v čistírně.

Nejsem si jistá, zda by zadavatelka šla s tak zahnojeným beránkem do čistírny.

24.10.2020 12:47
eenika

XXX.XXX.68.102

Diky za rady, urcite postupne vyzkousim. Ted uz neni co ztratit - je to bud a nebo . Ten Renapur mam myslim i nekde doma. Urcite vyzkousim i potirani olejem.

PS: cistirna me napadla jako prvni ( teda kecam - po popelnici jako druha ), ale tam by me s tim procuranym hnusem vyhodili rychlosti blesku.

24.10.2020 13:13

eenika napsal(a):
Diky za rady, urcite postupne vyzkousim. Ted uz neni co ztratit - je to bud a nebo . Ten Renapur mam myslim i nekde doma. Urcite vyzkousim i potirani olejem.

PS: cistirna me napadla jako prvni ( teda kecam - po popelnici jako druha ), ale tam by me s tim procuranym hnusem vyhodili rychlosti blesku.

Já zapomněla, tohle by v čistírně fakt neprošlo.

26.10.2020 09:08

jé, nevšimla jsem si, že jsou založená dvě témata a odpověděla jsem v tom druhém...

Přidejte reakci

Přidat smajlík