Krmení po stotisícáté, ale stejně nevím

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Jangie

25.10.2020 22:07
Jangie

XXX.XXX.92.62

Dobrý den,

Obracím se na Vás s prosbou o pomoc vymyslet konikovi správnou krmnou dávku. Jelikož koník nemá žádné problémy ani alergie a je nyní dobře krmitelný, chtěla jsem nejdřív slyšet názor od koňáků a teprve potom případně zajít za výživářem.

Kůň (valach) je nyní v ideální “tloušťce”. Nicméně furt škemrá o pamlsky, vrhá se do žlabu a ten pocit hladu mu kouká z očí. Takový nikdy nebyl.

Jedná se o koníka ze záchranné akce - v PP je to ČT, ale předpokládám, ze větší podíl má A1/1, věk +- 13 let. Když jsem ho koupila, byl půl roku na rýžových otrubách, aby trochu přibral. Byl to děs a nerada bych ho teď trápila hlady.

Kůň má režim - přes den výběh (bahno a balík sena) , na noc box. Seno do boxu mi přijde dostačující a granule ADW (0,5 / 0,5 / 1 odměrky).

Je to horká hlava, na oves reaguje dost dramaticky. Nyní jezdíme 3x týdně, ale začínáme vlastně úplně od začátku (téměř půl roční pauza).

Takže, máte nějaké rady? Ráda bych se vešla cca do 2tis. měsíčně.

Dekuju míč za každý názor!!
jangie

25.10.2020 22:26
Slon Indický

XXX.XXX.242.196

Jaké přesně granule od ADW dostává?
Pokud je v dobré kondici a jde jen o to, že máte pocit, že má hlad, jde přidat třeba jen senné granule nebo řezanku jako objem do žlabu navíc, který ale tu krmnou dávku nijak nemění.
Nebo pokud chcete krmnou dávku změnit, co přesně má být jiné? Jiná značka krmiva?

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.10.2020 07:36

Dostává nějakou minerálku? Nemusí mít přímo hlad, může mu něco chybět. Nevím, zda je ADW nějak obohaceno vit-minem, v každém případě u kompletního krmení (tedy i s premixem) je třeba dávat celou doporučenou denní dávku, pokud má kůň dostat i denní dávku živin, které nejsou v seně zastoupené.

Pokud je splněná nutriční potřeba, potom dodávat na zasycení ideálně hrubou vlákninu, tj. jak řečeno do žlabu senné granule, řezanku, pod žlab větší objem nutričně chudšího sena nebo zamíchat do sena slámu. Eventuálně by se dala část energetického příkrmu nahradit řepnými řízky, které po nabobtnání udělají ten "objem" a kůň má pocit, že toho dostal hromadu - ale tuhle záměnu je pak už dobré probrat s výživářem, aby se vybalancovaly živiny.

Krmení měřte prosímvás na hmotnost a ne na odměrky. Pokud chcete řešit krmení koně, výživář vám stejně sestaví KD na hmotnost, a jako vstupní informaci bude po vás chtít hmotnost.

26.10.2020 09:02
Arbora

XXX.XXX.212.164

Úprimne, najviac času ušetríte tým, ak sa rovno poradíte s výživárom. Trebárs konzultácia u Moniky Mechove vychádza na nejakých 500kč. Vrátane toho, že vám dokáže povedať čo pridávate s akým krmivom, za akým cieľom a na čo si dať pozor.

26.10.2020 09:14
sisi58

XXX.XXX.191.1

Koně, kteří někdy, zažili nedostatek už pořád budou pažraví. Mám vyzkoušeno. A vůbec nezáleží na tom, kolik krmení jim dáte. Vždycky se ještě v žaludku najde kousek volného místečka, kam je možno případnou baštu natlačit.
U takového koně hleďte na kondici a celkový stav, nikoli na to, "že by si ještě dal".
Nebo budete mít koníka, jako tyto zebry.

26.10.2020 14:27

Jangie napsal(a):
Dobrý den,

Obracím se na Vás s prosbou o pomoc vymyslet konikovi správnou krmnou dávku. Jelikož koník nemá žádné problémy ani alergie a je nyní dobře krmitelný, chtěla jsem nejdřív slyšet názor od koňáků a teprve potom případně zajít za výživářem.

Kůň (valach) je nyní v ideální “tloušťce”. Nicméně furt škemrá o pamlsky, vrhá se do žlabu a ten pocit hladu mu kouká z očí. Takový nikdy nebyl.

Jedná se o koníka ze záchranné akce - v PP je to ČT, ale předpokládám, ze větší podíl má A1/1, věk +- 13 let. Když jsem ho koupila, byl půl roku na rýžových otrubách, aby trochu přibral. Byl to děs a nerada bych ho teď trápila hlady.

Kůň má režim - přes den výběh (bahno a balík sena) , na noc box. Seno do boxu mi přijde dostačující a granule ADW (0,5 / 0,5 / 1 odměrky).

Je to horká hlava, na oves reaguje dost dramaticky. Nyní jezdíme 3x týdně, ale začínáme vlastně úplně od začátku (téměř půl roční pauza).

Takže, máte nějaké rady? Ráda bych se vešla cca do 2tis. měsíčně.

Dekuju míč za každý názor!!
jangie

Jak píše Horsana - aktuální foto koně by bylo fajn.

Jangie

29.10.2020 21:25
Jangie

XXX.XXX.92.62

Všem Vám moc děkuji za reakce. Jaké přesně ADW dostává nevím, ale protože to je standardní krmeni, které žerou všichni ve stáji, předpokládám, že to bude nějaký Classic.
Obecně v krmných dávkách a značkách tápám, proto jsem si nechala poradit od majitelky stáje a ta mi tuto dávku doporučila.
Dříve, když jsme nepracovali, tak jsem mu dávala jen řepné řízky, ale ty mu pak nejely a pro práci mi přijdou nedostatečné.
Zkusím tu řezanku, pokud nemá vliv na složení krmiva, myslím že by mohl fungovat efekt - wooow dneska jsem dostal nášup.
Zároveň jsem mu objednala lněné semínko a bylo mi doporučeno i dermaphyt od phytovetu, jako fajn detox kura na podzim...
Na jaře bych mu pak začala přidávat i něco na osvalení, tady mám vyzkoušenou NovaEqui. Doufám, ze se za těch par let kvalita nezhoršila 😁.

A možná se Vás rovnou zeptám i na otejkani nohou. Jakmile ho dam do boxu, hned má nálevky. Při práci okamžitě splasknou a někdo mi říkal, ze to muže být novým senem od jiného dodavatele. To mi sice dává smysl, ale už je to skoro dva týdny a nerada bych něco zanedbala. Samozřejmě přes den stojí v bahně, to muže mít asi taky vliv. Nějaké doporučení? Zda bandazovat, chladit, mazat, zaklinat?

Moc díky! Jste skvělí 😊

30.10.2020 08:13

zkuste podle článků dát dohromady další informace o nálevkách (měkké, tvrdé, hřejou, lokalizace...) a uvidíte, co vám z toho vypadne. S největší pravděpodobností by pomohlo umístit koně do ustájení s celodenním volným pohybem. Ale třeba pomůže i když zažonglujete s krmením...

https://www.ifauna.cz/kone/clanky/r/detail/4274/mala-veterinarni-prirucka-pro-milovniky-koni-dil-19/

https://www.ifauna.cz/kone/clanky/r/detail/6798/konsky-domaci-lekar-2-otekla-noha/

30.10.2020 10:47
Slon Indický

XXX.XXX.46.11

Žádné krmivo ADW Classic neexistuje. Pokud chcete radu ohledně krmení, chtělo by to vědět přesně, co dostává a kolik toho dostává (odměrka je pojem, co vůbec nic neřekne). Pak fotku koně k posouzení aktuální kondice. Bez toho vám těžko kdo poradí.
Stejně tak nelze poradit nějakou značku krmiva - člověk se musí podívat na složení jednotlivého produktu, protože všechny značky už dneska mají produkty na škále "škrobová bomba" s víc než 50% cukrů a škrobů a bezobilné krmivo a různě mezi tím.
Pokud tyto informace poskytnout nechcete veřejně na fóru, můžete se obrátit na výživového poradce.
Nohy mohou otékat ať z nedostatku pohybu nebo naopak z přetížení. Některým koním natékají nohy z přemíry bílkovin nebo škrobů, ale tam opět těžko vychytávat krmnou dávku a hledat původce, když vůbec nevíte, co ten kůň žere.

Přidejte reakci

Přidat smajlík