Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.10.2020 19:16
Jana290401

XXX.XXX.83.151

Ahoj, koupila jsem 3 letého Appa valáška, ale bohužel je dosti hubený. Bývalý majitel byl profesionál na výcvik koni i jezdců, koník má tedy kvalitní základy, ale bohužel zatím není obsednutý. Než s tím začnu, měl by se více nasvalit, nabrat hmotu, proto s nim chodím často na procházky na ruce, kopečky, apod. Jaký myslíte, že je dále nejlepší způsob? Lonžování s chambonem spoustu lidi kritizuje, proto jsem na váškách. Budu rada za vaše rady. :)

28.10.2020 19:21
Jana290401

XXX.XXX.83.151

Přikládám fotku, jak vypadal, když jsme ho přivezli. Foto v prvním příspěvku aktuální. :)

28.10.2020 20:06
sisi58

XXX.XXX.191.1

Nikdy, ale opravdu nikdy, nebudete stačit ani poníkovi natolik, abyste mu vytvořila svaly na zádech.
Navíc je to otázka dlouhodobé práce, nikoli nějaké hurá akce.
Může trochu pomoci, pokud je ohrada z části na kopci a kůň je ochoten chodit nahoru a dolů.
Ale opravdu jiný způsob, než pravidelná práce, neexistuje.
Koně nakrmte, aby bylo z čeho svaly dělat. Pokud je valach tříletý, můžete počkat klidně ještě do příštího podzimu.
Pokud je mu 3,5 můžete koníka obsednout a na jaře, podle aktuálního stavu koně, začít pracovat.
Ani na jedné fotce ale nevypadá, že je zralý na vážnější práci. Některým koním to dospívání prostě trvá déle.

28.10.2020 20:12
Jana290401

XXX.XXX.83.151

Děkuji za reakci. Pastviny jsou v kopci, celkem dlouhém, takže koník nyní chodí denně sám nahoru, dolu, což mu určitě prospěje. Četla jsem, že americké plemena potřebují víc času, rostou a sílí déle, takže proto na obsedání nespěchám. Jen na mě sousedé koukají, jako na blbečka, proč chodím s koněm pěšky. :D Snad si tím alespoň budujeme hlubší vztah a důvěru. :D Pujdu na nej pomalu, procházky na ruce, později se sedlem aby si zvykal.
Moc děkuji! :)

28.10.2020 20:15
Jana290401

XXX.XXX.83.151

Když vidim, jak vypadají jeho rodiče, je oproti nim opravdu velmi drobný. Otcem je Bit Guilty, což je opravdu kus koně. :D

28.10.2020 20:19
sisi58

XXX.XXX.191.1

Takže teď máte mladou kobylku a k ní mladého valáška?

28.10.2020 20:26
Arbora

XXX.XXX.233.168

Vydržte cez zimuu, pracujte zľahka zo zeme- prechádzky, príprava na obsadanie, žiadna ťažká práca a s obsadaním počkajte aspoň na jar. Kone, ktoré žijú časť života v nedostatku, majú tendencie rásť skokovo. Má tri, ešte je predpoklad, že narastie aj do výšky.

28.10.2020 20:27
Jana290401

XXX.XXX.83.151

Ano, koni máme 5, bohužel ostatní nějak rychle zestárli. :/
Mamčin valášek má už přes 30, tátova kobyla 21, můj první kůň, kterého jsem dostala v dětství má již 18, taky kobylka. Jsme 3 a všichni jezdíme, proto potřebujeme mladou krev. :) Babičky ještě nějakou chvíli pochodí, nijak je nedrylujeme, ale pomalu už se musíme chystat na “výměnu”. :/

28.10.2020 20:29
Jana290401

XXX.XXX.83.151

Dobře, také děkuji za názor. :)
Ve stádě jich bylo hodně, bohužel si nevybojoval své místo u balíku sena. :/ Vždy každému ustoupí.

Uživatel s deaktivovaným účtem

29.10.2020 08:40

Co se nasvalení ze země týče, mohu velmi doporučit akademickou přípravu, je to neskutečně efektivní záležitost. Ale je nutno to provádět správně, a tak je vhodné na to téma absolvovat nějakou edukační řadu kurzů a nebo si pozvat akademika (a to bude zřejmě v současné době průchodnější), který vás povede.

Dále opomíjený lehký zápřah, k nasvalení také velmi vhodný, ale samozřejmě to vyžaduje také důkladnou přípravu ze země, ideál pod dohledem zkušeného vozataje.

Co se týče lepších procházek, je výhodné brát s sebou koně z druhého koně na ruce na vyjížďky (jen pokud je to bezpečné), to je zase šikovné na nadýchání a celkové zlepšení kondice, a nakonec pokud budete šlapat kopce/terén, i na ty svaly. Navíc si okouká prostředí okolo, bubáky, za přítomnosti zkušeného koně, nenamočíte si nohy v brodech a tak...

Co se lonžování týče, nejsem jeho zastánce, jednak zátěž na klouby, za druhé pro koně děsná nuda....

29.10.2020 11:13
koně

XXX.XXX.174.63

Jana290401 napsal(a):
Ahoj, koupila jsem 3 letého Appa valáška, ale bohužel je dosti hubený. Bývalý majitel byl profesionál na výcvik koni i jezdců, koník má tedy kvalitní základy, ale bohužel zatím není obsednutý. Než s tím začnu, měl by se více nasvalit, nabrat hmotu, proto s nim chodím často na procházky na ruce, kopečky, apod. Jaký myslíte, že je dále nejlepší způsob? Lonžování s chambonem spoustu lidi kritizuje, proto jsem na váškách. Budu rada za vaše rady. :)

A krmíte ho? Píšete o vycházkách a pastvině jakési kopcovité.Ale o žrádle ani ťuk?
Profesionál ,co produkuje koně jako radiátory ,by ve mě tedy příliš důvěry nebudil
Za mě hmotu nabere nejlépe,když ho nakrmíte
Až bude vypadat jako kůň,pak můžete směle obsedat a nemusíte ani drilovat na kroužku na lonži,ani běhat pěšky

29.10.2020 20:45
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Co se nasvalení ze země týče, mohu velmi doporučit akademickou přípravu, je to neskutečně efektivní záležitost. Ale je nutno to provádět správně, a tak je vhodné na to téma absolvovat nějakou edukační řadu kurzů a nebo si pozvat akademika (a to bude zřejmě v současné době průchodnější), který vás povede.

Dále opomíjený lehký zápřah, k nasvalení také velmi vhodný, ale samozřejmě to vyžaduje také důkladnou přípravu ze země, ideál pod dohledem zkušeného vozataje.

Co se týče lepších procházek, je výhodné brát s sebou koně z druhého koně na ruce na vyjížďky (jen pokud je to bezpečné), to je zase šikovné na nadýchání a celkové zlepšení kondice, a nakonec pokud budete šlapat kopce/terén, i na ty svaly. Navíc si okouká prostředí okolo, bubáky, za přítomnosti zkušeného koně, nenamočíte si nohy v brodech a tak...

Co se lonžování týče, nejsem jeho zastánce, jednak zátěž na klouby, za druhé pro koně děsná nuda....

Lehký zápřah může sice pomoct, ale může taky dost uškodit. Můj kůň se učil tahat dřív než byl obsedaný a pod sedlem měl potom problém zabrat hezky od lopatky, byl hodně omezený v pleci a dost trvalo, než se to spravilo a to i poté, co s taháním úplně přestal. Soudě dle velikosti té appy by tam mohl být stejný problém, má hodně slabou a drobnou plec, na kterou bude problém najít padnoucí postroj.

Lonžování není pro koně nuda, pokud to lonžér umí a koně jen nehoní bezduše kolem sebe.

A pouze osobní názor, koně bych nechala být s ježděním ještě aspoň rok. Jeho tělesná stavba je dle mého názoru natolik nedospělá a slabá, že to jen jedna zima nespraví.

9.1.2021 23:51
Jana290401

XXX.XXX.238.150

Zdravím, hlásím se po nějaké době znova.
Momentálně stále nedošlo k žádné změně. Kůň má neustálý přístup k senu, večer dostává řepné řízky, ovesný/kukuřičný šrot, KWP, vojtěšku, vitamíny + (je vybiravý) nakrájené jablko, mrkev... jen na chuť. Taky jsem si všimla, že se mu nyní mění nějaké zoubky. :D Nyní byl i odčervený. Jinak si všímám, že občas mívá průjmy.
Je mi líto, že to musím říct o svém koni, ale vypadá opravdu otřesně. Všechny ostatní koně vypadají opravdu dobře živení, jsou pořádní. On oproti nim vypadá jako žebřiňák. Mrzi mě to a chci mu nějak pomoci. Chodíme spolu na procházky, se sedlem, bez, do kopců, z kopců. Zatím mu nechci dávat žádnou zatěž, je opravdu hodně drobný. Vím, že nyní, mezi 3-4 rokem, hlavně na jaře by měl zesílit, ale bojím se, že to nepřijde. Máte nějaké návrhy?

Neregistrovaný uživatel

10.1.2021 01:40
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.27.123

Jana290401 napsal(a):
Momentálně stále nedošlo k žádné změně. Kůň má neustálý přístup k senu, večer dostává řepné řízky, ovesný/kukuřičný šrot, KWP, vojtěšku, vitamíny + (je vybiravý) nakrájené jablko, mrkev... jen na chuť. Taky jsem si všimla, že se mu nyní mění nějaké zoubky. :D Nyní byl i odčervený. Jinak si všímám, že občas mívá průjmy.
Je mi líto, že to musím říct o svém koni, ale vypadá opravdu otřesně. Všechny ostatní koně vypadají opravdu dobře živení, jsou pořádní. On oproti nim vypadá jako žebřiňák. Mrzi mě to a chci mu nějak pomoci. Chodíme spolu na procházky, se sedlem, bez, do kopců, z kopců. Zatím mu nechci dávat žádnou zatěž, je opravdu hodně drobný. Vím, že nyní, mezi 3-4 rokem, hlavně na jaře by měl zesílit, ale bojím se, že to nepřijde. Máte nějaké návrhy?

Vysetrit. Muze mit zdravotni problem o kterym nevite. Netrpi taky appy na neco jako pssm a dalsi blbosti? Zuby jste mu delali? Vredy nema? Moznosti je x...

10.1.2021 01:51
Jana290401

XXX.XXX.238.150

Ty zuby mě taky napadly, volali jsme vet a ten řekl, že pokud tam má nějaký zub, který by ho bolel, byl nějaký špatný, tak mu prý mám dat suchý chleba, aby si ho vylomil. :D
Jinak se mu máme další týden ozvat, že by přijel.
Ty zuby mě napadly skrz to, že jí hrozně pomalu. Opravdu mu to trvá, ale vždy sní vše.

10.1.2021 06:32

Jana290401 napsal(a):
Ty zuby mě taky napadly, volali jsme vet a ten řekl, že pokud tam má nějaký zub, který by ho bolel, byl nějaký špatný, tak mu prý mám dat suchý chleba, aby si ho vylomil. :D
Ty zuby mě napadly skrz to, že jí hrozně pomalu. Opravdu mu to trvá, ale vždy sní vše.

Zavolejte zubaře! Ne veta, který radí suchý chleba na vylomení zubu Osobně mám dobré zkušenosti s dr. Havelkou, nejenom kvůli zubům. + jak píšou ostatní, další vyšetření, která vás napadnou. najela jsem si na váš první příspěvek a foto - takhle tříletý kůň fakt vypadat nemá!

10.1.2021 06:34

Zavolejte zubaře! Ne veta, který radí suchý chleba na vylomení zubu Osobně mám dobré zkušenosti s dr. Havelkou, nejenom kvůli zubům. + jak píšou ostatní, další vyšetření, která vás napadnou. najela jsem si na váš první příspěvek a foto - takhle tříletý kůň fakt vypadat nemá!

A v době koupě už vůbec ne!!

10.1.2021 06:37
sisi58

XXX.XXX.191.1

Jana290401 napsal(a):

Sama píšete, že přezubuje. Dejte z krmení pryč mrkev a jabka nebo je nastrouhejte. Pokud bych já měla problém se zuby, mrkev by byla to poslední, co bych jedla.

Nechce se mi číst celou diskuzi, jestli vám někdo doporučil olej.
Já dávám. Mám starou kobylu. Pokud bych jí měla dávat více krmení, asi by to do žaludku nenacpala. A v tomto případě se přidává olej. Je to hodně energie v malém množství žrádla.
Nejlepší je řepkový, za studena lisovaný, ale můžete dát i ten řepkový, co kupujete v obchodě. Začnete s jednou polévkovou lžící a budete postupně přidávat.
"Nedoporučuje se krmit více než 100 gramů tuku (oleje) na 100 kg tělesné hmotnosti koně denně. Pro 500 kg těžkého koně to je maximálně 500 gramů, což je trochu víc než dva běžné šálky oleje na den."
Citace z: https://www.equichannel.cz, JE KRMENÍ KONÍ TUKEM SKUTEČNĚ ZDRAVÉ?
Změna se projeví do 14 dní. Tedy pokud je hubenost způsobena nedostatečně kalorickým krmením. Pokud je kůň nemocný, olej neuškodí, ale problém nevyřeší.

10.1.2021 08:19
anobbona

XXX.XXX.84.98

Ty zuby mě taky napadly, volali jsme vet a ten řekl, že pokud tam má nějaký zub, který by ho bolel, byl nějaký špatný, tak mu prý mám dat suchý chleba, aby si ho vylomil

Nechce se mi věřit, že by takovou blbost veterinář řekl. Občas řekne kravinu každý, ale fakt nevěřím, že tohle řekl promovany veterinář.....

10.1.2021 08:30
Jana290401

XXX.XXX.238.150

Náš Vet děla i zuby. :D

Tu mrkev a jablka mu krajim na malinke kousky, bez toho by to krmeni vůbec nechtěl, nemá je v kuse...

Olej vyzkousim a uvidíme.

Nevěřte. Volala jsem a řekla, že má můj 3 a půl letý Appa nějaký zvlastni zub, že si myslím, že ho bolí... ptal se který to je a pak řekl, že zrovna tyto by se nyní měly měnit, že se pod tím špatným zubem tlačí novy a ze aby mu snadněji vypadl, pokud se již kýve, mám dat koni suchý chleba. Je to logické. Pokud by nepomohlo, přijede.

10.1.2021 08:33
kallisto

XXX.XXX.134.228

Jana290401 napsal(a):
Náš Vet děla i zuby. :D

Tu mrkev a jablka mu krajim na malinke kousky, bez toho by to krmeni vůbec nechtěl, nemá je v kuse...

Olej vyzkousim a uvidíme.

Nevěřte. Volala jsem a řekla, že má můj 3 a půl letý Appa nějaký zvlastni zub, že si myslím, že ho bolí... ptal se který to je a pak řekl, že zrovna tyto by se nyní měly měnit, že se pod tím špatným zubem tlačí novy a ze aby mu snadněji vypadl, pokud se již kýve, mám dat koni suchý chleba. Je to logické. Pokud by nepomohlo, přijede.

Ty zuby udelejte at neco vypadne nebo ne. Tech problémů tam bude nejspis vic. A zvazte i ty vredy. Je to caste a po zaleceni to hodně pomaha na pribrani.

10.1.2021 08:33

anobbona napsal(a):
Ty zuby mě taky napadly, volali jsme vet a ten řekl, že pokud tam má nějaký zub, který by ho bolel, byl nějaký špatný, tak mu prý mám dat suchý chleba, aby si ho vylomil

Nechce se mi věřit, že by takovou blbost veterinář řekl. Občas řekne kravinu každý, ale fakt nevěřím, že tohle řekl promovany veterinář.....

I veterináři jsou jenom lidi. Stačí, že si nepřizná, že neví všechno. Možná ne úplně k tématu - vím od kolegy, jak jeho kolegyně prováděla císařský řez u kozy. Pominu použití celkové anestézie, u přežvýkavců těžce nedoporučované, přímo kontraindikované. Pokoušela se plod vybavit přes pochvu, ne hysterotomií, což postrádá smysl. No, nedopadlo to.

10.1.2021 10:32
Slon Indický

XXX.XXX.241.240

No, a kolik čeho opravdu žere - v suchém stavu? Chtělo by to zvážit, pak se třeba dobereme k jádru pudla. Řízky jsou objem, na výkrm je ráda nemám - majitel má dojem, že kůň žere hromadu a přitom v nabobtnalém stavu stravitelná energie žádná celá nula nic. Jaké přesně ty KWP granule a jaké vitamíny? Nikde to tu nezaznělo.
Co odčervení? Pokud má průjmy, olej bych zatím vynechala, i když na výkrm super, tak průjmy může zhoršit.

10.1.2021 11:19
anobbona

XXX.XXX.84.98

I veterináři jsou jenom lidi. Stačí, že si nepřizná, že neví všechno. Možná ne úplně k tématu - vím od kolegy, jak jeho kolegyně prováděla císařský řez u kozy. Pominu použití celkové anestézie, u přežvýkavců těžce nedoporučované, přímo kontraindikované. Pokoušela se plod vybavit přes pochvu, ne hysterotomií, což postrádá smysl. No, nedopadlo to.

Já u své kozy také nechala dělat císařský řez - přežila koza i kozlata. Kamarádka takhle o kozu přišla, kůzle přežilo.
Jinak kuzlatka a jehnata když je problém při porodu, jinak přes pochvu vytáhnout nejde, na to veta ani nevolam, prostě vytahuji rukou sama.
Dělat císařský řez a zjistit, že je plod již natlacen v porodních cestách, tak bohužel jinak než ho zkusit dotlacit nejde, stejně to prakticky vždy dopadne nezdarem.

10.1.2021 11:35

anobbona napsal(a):
Já u své kozy také nechala dělat císařský řez - přežila koza i kozlata. Kamarádka takhle o kozu přišla, kůzle přežilo.
Jinak kuzlatka a jehnata když je problém při porodu, jinak přes pochvu vytáhnout nejde, na to veta ani nevolam, prostě vytahuji rukou sama.
Dělat císařský řez a zjistit, že je plod již natlacen v porodních cestách, tak bohužel jinak než ho zkusit dotlacit nejde, stejně to prakticky vždy dopadne nezdarem.

Nerozumím druhému odstavci - přes pochvu vytáhnout nejde a současně vytahujete rukou? Děloha je taky porodní cesta. A císař se dělá tehdy, když to pochvou a vulvou nejde. Nebo je nebezpečí z prodlení. Proto ta hysterotomie.

11.1.2021 09:06
LadislavJ

XXX.XXX.41.0

Jana290401 napsal(a):

Dobrý den. Dovolil bych si skromně podotknout, že když zvíře bylo na podzim hubené, tak přes zimu bych nečekal významný přírůstek na váze. Krmite, žere, kolik může. Na druhé straně je zima jak..., podzim třeba u nás byl hodně vlhký, studený. Zvíře vynaloží nějakou energii na zahřátí svého těla. Když je zima, musí si tělo přitopit víc, větší spotřeba. Pak vynakládá energii na pohyb, chcete ho osvalit. Často chceme výsledky hned zítra, naše doba je uspěchaná. Co řekne jiný veterinář? Ono taky těžko z něj něco dostat, když on to Vaše zvíře viděl dvakrát a dneska zrovna kouká, jak žere, prdí a zrovna dneska průjem nemá.

11.1.2021 10:15

Ad poznámka k PSSM - toto onemocnění není záležitostí omezeného výčtu plemen, vyskytuje se u jakéhokoliv plemene.
K zadavatelčině koni - máte panel testy obou rodičů? Jaké jsou jejich výsledky? Pokud je nemáte/neznáte, a pokud po nastavení dobré krmné dávky nebude kůň stále přibírat, zvažte testy, prozatím alespoň na tu PSSM.

12.1.2021 07:44
Arbora

XXX.XXX.232.61

Jana290401 napsal(a):

Vyberavosť u koňa, ktorý nemá optimálnu kondíciu môže dosť pravdepodobne súvisieť s vredmi. Predtým ste písali, že si nevybojuje miesto pri sene, ako je to teraz? Má naozaj priestor a pokoj k tomu, aby sa nažral, bez nejakého stresu? A poriešila by som tie zuby, to je taká klasika, vredy, zuby, odčervenie, pri koňoch, ktoré nie sú v omptimálnom výživovom stave. Niektoré kone bývajú tak masívne začervené, že jedna pasta nestačí,zvlášť pri jednom type parazitov, ktorý mi teraz nepríde na um. Samozrejme, aj pssm, či nedostatok selénu je jedna z možností.
A vôbec by mi nebolo blbé zadekovať ho, aby využil energiu na priberanie, nie zahrievanie.

Přidejte reakci

Přidat smajlík