Kdy investovat do dražšího sedla

Fríský kůň
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

DusterfromBonte

29.10.2020 06:40
DusterfromBonte

XXX.XXX.26.178

Dobrý den:)
chtěla bych se zeptat, kde je podle vás rozumné investovat do dražšího sedla. Mám šestilétého friského koníka barokního typu (75% frís, 25% barokní pinto) a chci pořídit dražší kvalitní sedlo na míru. Mám jen obavy jestli to není příliš brzy, aby se třeba za rok za dva nestalo, že nějakým závratným způsobem povyroste nebe se mu změní záda a sedlo mu nebude sedět.

Děkuji.

29.10.2020 06:56
Slon Indický

XXX.XXX.242.240

Dobrý den, asi vás zklamu, ale podle mě je sedlo na míru úplně nejhorší možné řešení. Já vím, ono to zní úplně super, ale... Těch ale je spousta.
Tak za prvé, neznám koně, kterému by za život stačilo jedno sedlo, a je vlastně úplně lhostejno jestli na míru a v kolika letech.
Za druhé, to sedlo je následně neprodejné nebo za zlomek hodnoty - viz bod 1, pokud mu přestane sedět.
Za třetí, až na úplně zlomky procent koní "atypů" se vyrábějí sedla na tak různé typy koní, že se vždycky dá najít sedlo "z konfekce", které můžete snadno poslat dál.
Pokud přeci jen sedlo na míru chcete, tak ho nechejte udělat tehdy, kdy kůň bude v typu práce a kondici, kterou chcete aby měl i v budoucnu a když už, tak na širším spektru. Následně budete stejně každé opadnutí z kondice nebo ze svalů řešit podložkami, ale úzké sedlo nevyřešíte nijak.

Uživatel s deaktivovaným účtem

29.10.2020 07:00
Uživatel s deaktivovaným účtem

Libich říkal, že sedlo se musí pasovat na střední kondici mezi "už nechci aby přibíral" a "měl by přibrat" a na střed mezi "makáme jako čerti" a "flákačka na pastvině" :-)

29.10.2020 16:43
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Mě se koně začali opravdu dělat ve hřbetě až v 7,5 letech a jednoho bych označila za hotového v 8 letech co do kostry. Teď teprve začínají fest nabírat hmotu a konečně vypadají jako opravdoví koně.
Nevím jak moc je fríská křižovatka pozdní, ale zřejmě bude.
Sedlo na míru bych být vámi vůbec neřešila dokud vám kůň nedoroste, budete mít jen oči pro pláč.
Taky jsem do toho šla celkem nadšeně, jedno mě stálo 38tis a brala jsem dvě, aby měl každý svoje. Následoval nekonečný příběh oprav a úprav, protože sedlo pasovalo vždycky tak 2-3 měsíce a pak zase znovu špatně. Nakonec jsem sedla hodně pod cenou prodávala.

Teď jsem trvale zakotvila u flexi kostry Endurance od Pioneer a u barefootu Wellington s textilní komorou - to dlouhodobě pasuje oběma a fungují bez jakýchkoli problémů. Pokud si vaším koněm ve hřbetu nejste jistá, pak bych doporučila právě barefoota.

29.10.2020 17:04
lenacia

XXX.XXX.173.31

Záleží co chcete za sedlo. U Anglie je výhoda, že kvalitní značky, pokud nejsou na silikonu, tak jdou celkem snadno upravit. Ale zase když budete chtít western tak ten vpodstatě na tyhle plemena je nemožné sehnat padnoucí.
A podle mě je lepší vypodložit sedlo tlustší dekou či gelem v době, když kůň není ve svalu, ale sedlo stále nepřekáží v kohoutku a v lopatkách, než tím kompenzovat samotné nedostatky sedla.

Musím ale souhlasit s Alfi, podle mě se vyplatí investice do sedla na míru tak až kolem toho 10 roku.

Přidejte reakci

Přidat smajlík