Uživatel s deaktivovaným účtem

Ahoj, přišla jsem se poradit. Mám neskutečné výčitky svědomí, ale koně mám týden a ustájení, které jsem si myslela, že bude jakž takž, se najednou zdá být dost problematické... Ještě je čas prchnout, ale...
Kobyla vyrostla na pastvinách, teď je před obsedáním. Původně jsem pro ní chtěla 24/7 tak, jak byla zvyklá. Nicméně začínám přehodnocovat, jestli přeci jen nejít na box, alespoň na nějakou dobu....jelikož ta dobrá pastevka v dobré vzdálenosti jsou opravdu hard core.
Mám tři možnosti:
1) Úplně obyč pastevko, kde není nic, ale není to úplně sajrajt, jsem závislá na MHD, jezdila bych tam cca hodinu a déle MHD. Neznám kvalitu, na oko dobré.
2) Velice pekně vybudované pastevko, vše pod dozorem, ale koně nechodí každý den na trávu, snaha je, ale spíš mají pískový padock. Na trávu chodí v létě a v zimě jen když nehrozí, že by to rozšlapali... Neznám kvalitu, na oko dobré. Jezdila bych tam MHD déle jak hodinu.
3) Skromné boxové ustájení 10 min MHD od baráku, koně mají, co potřebují. Je to remonta, mohla bych s ní opravdu dělat každý den.
Děsně jsem nechtěla kobylu zavírat na box, ale říkám si, že by to nemuselo být na krátkou dobu špatné (řádově v měsících), než si najdu nějaké volné ustájení, které je rozumné a je alespoň trochu dostupné...
Co byste v mém případě dělali?

Výběhy nejsou malé, ale travnaté jsou. Koně do nich chodí každý den co je denní světlo.

napsal(a):
Ahoj, přišla jsem se poradit. Mám neskutečné výčitky svědomí, ale koně mám týden a ustájení, které jsem si myslela, že bude jakž takž, se najednou zdá být dost problematické... Ještě je čas prchnout, ale...
Kobyla vyrostla na pastvinách, teď je před obsedáním. Původně jsem pro ní chtěla 24/7 tak, jak byla zvyklá. Nicméně začínám přehodnocovat, jestli přeci jen nejít na box, alespoň na nějakou dobu....jelikož ta dobrá pastevka v dobré vzdálenosti jsou opravdu hard core.
Mám tři možnosti:
1) Úplně obyč pastevko, kde není nic, ale není to úplně sajrajt, jsem závislá na MHD, jezdila bych tam cca hodinu a déle MHD. Neznám kvalitu, na oko dobré.
2) Velice pekně vybudované pastevko, vše pod dozorem, ale koně nechodí každý den na trávu, snaha je, ale spíš mají pískový padock. Na trávu chodí v létě a v zimě jen když nehrozí, že by to rozšlapali... Neznám kvalitu, na oko dobré. Jezdila bych tam MHD déle jak hodinu.
3) Skromné boxové ustájení 10 min MHD od baráku, koně mají, co potřebují. Je to remonta, mohla bych s ní opravdu dělat každý den.
Děsně jsem nechtěla kobylu zavírat na box, ale říkám si, že by to nemuselo být na krátkou dobu špatné (řádově v měsících), než si najdu nějaké volné ustájení, které je rozumné a je alespoň trochu dostupné...
Co si mám představit pod "skromné boxové ustájení"? Malý box, malý nebo žádný výběh, případně jak dlouho venku?
Proč se pastevkem nazývá něco,kde jsou koně převážně na písku ?
Pastevko je dneska všecko,co nemá boxy,že?
Kdo nemá na stavbu boxů nebo stáje na dvorku , nabídne pastevko .Byť tam o pasení nemůže být řeč
Proč ne venkovní ustájení,třeba ?
Přitom pod pojmem pastva bych si představila hektary,na kterých skutečně roste tráva. A tolik ,že stádo to dokáže přes sezónu uživit .Tudíž pastevko,něco ,kde je hodně místa ,kde roste tráva .
A když by k tomu zatravněnému byly na noc boxy,tak to taky může být pastevko ,ne?
Proč by bylo špatné koně na noc zavírat do boxu?
Za předpokladu,že je to bezpečný dostatečně velký prostor,nikoli "něco" vratkého ,průsvitného ,z hřebíků a krajin .
A v tom boxu je nastláno a dostatek sena na většinu noci

V takovém případě bych také volila to výběh/box poblíž. Ale určitě bych se pokusila s ustajovatelem pokecat o možnosti výstavby přístřešku ve výběhu (klidně na vlastní náklady) a nebo přistavění padoku ke krajovému boxu (klidně na vlastní náklady).
napsal(a):
V takovém případě bych také volila to výběh/box poblíž. Ale určitě bych se pokusila s ustajovatelem pokecat o možnosti výstavby přístřešku ve výběhu (klidně na vlastní náklady) a nebo přistavění padoku ke krajovému boxu (klidně na vlastní náklady).
Bylo by to krásné, kdyby se takto dalo s ustajovateli domluvit. Čest výjimkám. U nás je problém zavézt seno do ohrady. Musí být povolení od zástupce majitele. Na každý balík.
Oška, které ten zástipič nesahá ani po kolena, smlouvá a smlouvá o vše, co koně potřebují.
Zloba malých budižkničemů je hnusná věc.

Tak ty boxy...pán pouští ráno a zavírá tak cca ve čtyři, někdy i dýl...když prší, tak je zavírá nebo nepustí, aby nenastydli :/ Box cca 3x3 metry, nic extra velkého, ale koně pod sebou mají čisto a sucho. Dva velké výběhy, které nejsou doposud rozšlapané a je na nich nějaká tráva, přes sezonu vždy pouští do jednoho a druhý nechává dorůst....má trochu moresy staré školy, ale má ty koně rád a je na ně hodný, tak snad na nějakou dobu to nebude úplně krok vedle? A prostě bude kobyla do čtyř ve výběhu (v případě dobrého počasí :D) a já jí po práci vždy vyvedu na výlet...naštěstí je kam chodit. No a mezitím se koukat dál...sad nebude mít úplnou depku. ...anebo lepší řešení nevidím, v těch dalších dvou ustájkách by nás vzali také, ale v tom jednom je fakt zázemí nula, dobré tak pro důchodce a ta třetí stáj je pěkná a dostala bych se tam tak ob den...a já potřebuji obsednout a s koněm dělat často.
No je to taková slepá ulička, všechno má něco a já teď musím vymyslet nejlepší kompromis...jelikož v tom původním místě jí fakt nechat nechci, to je o hubu.
napsal(a):
Tak ty boxy...pán pouští ráno a zavírá tak cca ve čtyři, někdy i dýl...když prší, tak je zavírá nebo nepustí, aby nenastydli :/ Box cca 3x3 metry, nic extra velkého, ale koně pod sebou mají čisto a sucho. Dva velké výběhy, které nejsou doposud rozšlapané a je na nich nějaká tráva, přes sezonu vždy pouští do jednoho a druhý nechává dorůst....má trochu moresy staré školy, ale má ty koně rád a je na ně hodný, tak snad na nějakou dobu to nebude úplně krok vedle? A prostě bude kobyla do čtyř ve výběhu (v případě dobrého počasí :D) a já jí po práci vždy vyvedu na výlet...naštěstí je kam chodit. No a mezitím se koukat dál...sad nebude mít úplnou depku. ...anebo lepší řešení nevidím, v těch dalších dvou ustájkách by nás vzali také, ale v tom jednom je fakt zázemí nula, dobré tak pro důchodce a ta třetí stáj je pěkná a dostala bych se tam tak ob den...a já potřebuji obsednout a s koněm dělat často.
No je to taková slepá ulička, všechno má něco a já teď musím vymyslet nejlepší kompromis...jelikož v tom původním místě jí fakt nechat nechci, to je o hubu.
Eljan, máte z čeho vybírat. Což už je plus. Já neměla na vybranou a taky to tak vypadá.
Ale to, co popisujete, je slušné. Pokud se pán stará, je to velké plus.
Navíc, každý kůň by měl být na box naučený. Může být, že kobylku budete prodávat a dostane se tam, kde jsou jen boxy. A trošku výběhu. Bude to ale chvíli trvat, než si kobča zvykne.
A ještě jedna věc. Box je nezbytný, pokud je kůň nemocný, či raněný.
A jestli máte ještě navíc hezké okolí, je to fajn.

Sisi, moc děkuji za reakci a za podporu. No snad mi to ta kobyla odpustí. Momentálně ale stojí ve volném ustájení, kde má ale bahna pomalu po karpy a kdy se děsím, aby někde nezahučela...těžko popisovat, to byste musela vidět.
Tento úhel pohledu mě ale nenapadnul, asi opravdu nebude špatná průprava boxového ustájení, jeden nikdy neví, ale nejen z důvodu prodeje, ale i z důvodu vlastního - nikdy nevím, kam nás život zanese a lepší obstojné boxové ustájení než špatné pastevní...kterých je bohužel nadpoloviční většina...a já jí za to můžu slíbit, že se budu snažit sehnat novou stáj s větším životním prostorem...
Snad se nerozhodnu špatně. Moc díky!

Tak hledám dál, ten pán je sice hodný a stará se, ale jakmile prší, jsou koně zavření...klidně celej den, to jí nemůžu udělat chuděře.

sisi58
napsal(a):
Bylo by to krásné, kdyby se takto dalo s ustajovateli domluvit. Čest výjimkám. U nás je problém zavézt seno do ohrady. Musí být povolení od zástupce majitele. Na každý balík.
Oška, které ten zástipič nesahá ani po kolena, smlouvá a smlouvá o vše, co koně potřebují.
Zloba malých budižkničemů je hnusná věc.
Většina ustájení, kde je ve výbězích tráva, nebude koně v dešti pouštět - jinak by nebyla tráva, ale bahniště, jako to máte teď.
Osobně vidím jako lepší možnost, když koně stojí v čistém boxe, než pokud stojí po karpy v bahně - toho pohybu tam taky moc nemají. Navíc pokud budete jezdit za kobylou každý den, tak ji vypohybujete.

Jo...možná přeháním....jen mi prostě přijde děsivé, že velký kůň bude v boxe 3x3 metry zavřený skoro 24 hodin...nebo někdo z vás to tak má? Jak to koně snáší?
napsal(a):
Jo...možná přeháním....jen mi prostě přijde děsivé, že velký kůň bude v boxe 3x3 metry zavřený skoro 24 hodin...nebo někdo z vás to tak má? Jak to koně snáší?
A když velký kůň stojí nebo se plouhá 24hodin ve větru dešti ,bahnem různé hloubky a konzistence ?Není děsivé?
Při cestě za králičí porcičkou sena někde v dáli ,v síťce?Navíc když už by si odhodlal lehnout,tak zas do toho bahna? Max. nějakého pseudo přístřešku který kapacitně stačí akorát na bobky
Případně stojí nebo se tlačí 24hodin k balíku, většinou též hustě zasíťovanému?V bahně hlubokém či hlubším,navíc obohaceném o hromady bobků a o moč?
V lepších případech má možná šanci se na chvíli vyšplhat někam na zpevněný nebo písčitý podklad.
Pokud bude mít v boxe co žrát ,neviděla bych problém
Vy hodláte každý den s koněm pracovat ,takže i z vašeho hlediska je kůň většinou suchý ,relativně čistý, nakrmený, k dispozici .
Tudíž toho uděláte i víc,než byste hodiny z bahna vysekávala hladového, mokrého zoufalce
napsal(a):
Koně jsou schopní si zvyknout na cokoli. Ve většině stájí, kde jsem měla koně, to tak bylo, že za deště zůstali doma, aby se neničily výběhy.
Za mě je stáj, kde se majitel stará, boxy jsou čisté a nastlané a ve výběhu je tráva, malý zázrak. Mnohem horší mi přijde situace, kdy majitel se nestará, koně vypustí ven na celý den a hotovo, výběhy jsou malé a plné bahna, tráva žádná, a koně tam nemají ani žádné seno a celý den jenom postávají nebo se naopak řežou z frustrace, že jsou půl dne o hladu. Takhle to bohužel funguje v docela dost nájemních ustájení.
Pokud jsou opravdu boxy nastlané a čisté, a vy za koněm alespoň v nepříznivém počasí přijedete, opravdu nevidím důvod toho, proč by měl trpět. Ale já jsem taky stará škola, jako ten ustajovatel. :)
koně, hezky jste shrnula, co mám proti většině komerčních pastevních ustájení. Půl roku v bahně se směsí moči a výkalů, postávající u hustě zasíťovaného balíku, přístřešek malý a rozhodně ne nastlaný. A nevykompenzuje se to ani pastevní sezónou, protože "pastevka" často ani žádnou pastvu nemají a jsou to v podstatě jen travnaté výběhy. Říkám tomu Noemovy archy - spousta koní na malém prostoru a kolem bahenní potopa.

Milé dámy, velice si vážím Vašich reakcí a názorů a určitě jsou pro mne důležité.
Tenhle kůň je můj první kůň a už teď zjišťuji, jak moc velký je to rozdíl i vůči plnému pronájmu...a tak vše moc řeším a asi vyšiluji.
Moc těch známých od koní nemám, dlouhou dobu jsem jezdila po soukromnících a pak nějakou dobu vůbec, než jsem se ke koním vrátila, tak ty kontakty nějak poopadaly. Takže nejsem začátečník, ale ostřílený profík taky ne, proto o všem přemýšlím z mnoha stran.
Toho pána tedy ještě zvážím a dnes se rozhodnu. Ve hře je ještě to "pastevko" - ode dveří ke dveřím hodinu a půl MHD, ale koně jsou v čistém, je to nové, paní se stará, je tam řízená pastva pro koně tloustnoucí a schvácené, nestojí na boxech, ale v pískovém výběhu s velkým přístřechem, který se dvakrát denně bobkuje je tam možnosti i trenéra, což budu potřebovat, jelikož budu obsedat...ale ten pocit, že mám kobylu skoro pod barákem a dokonce po cestě do práce, to by bylo fakt báječný. Výhoda obou stájí ale je, že je každý ten objekt opravdu pod dozorem a někdo o něj pečuje. Dnes to rozseknu, abych se co nejdřív hnula z místa a aby mi něco z toho neuteklo.
Slon Indický
napsal(a):
koně, hezky jste shrnula, co mám proti většině komerčních pastevních ustájení. Půl roku v bahně se směsí moči a výkalů, postávající u hustě zasíťovaného balíku, přístřešek malý a rozhodně ne nastlaný. A nevykompenzuje se to ani pastevní sezónou, protože "pastevka" často ani žádnou pastvu nemají a jsou to v podstatě jen travnaté výběhy. Říkám tomu Noemovy archy - spousta koní na malém prostoru a kolem bahenní potopa.
No, to píšu o něco výš
Proč každý nabízí "pastevko" když o plochách trávy tam není ani potuchy ? Proč to tedy aspoň pro přesnost ,nenazvat ,venkovní?
Nemá peníze ani prostory na stavbu pořádných boxů nebo stáje,nemá ani hektary zatravněné ,které by mohl bez uzardění nazvat pastvinami,ale hlavně ,že ustajuje na pastevku?
Přitom je to bahno nebo prach, a na tom max. bílý jetelíček ,vydupaný.Ale přece jsou na pastvině?? To klienti nevidí?
A ta démonizace ,jak jsou boxy špatné a nejhorší a týrání koní? Skoro jako oves nebo udidlo,nebo podkování
Nepobírám to
Mám naštěstí éry klienta z nájemního ustájení,kydače z nájemního ustájení i poskytovatele nájemního ustájení ,už za sebou
Všecky koně co mám doma,dle potřeby týrám na boxech a i na jarní trávě, i na podzim ještě taky tráva na kopcích a nedávám jim seno na příděl ,a taky dostávají oves a senáž některé dokonce i kovu a na všech jezdíme
Překvapivě žijí ,ale trendy to holt není
Taky jsem si koupila koně, z režimu 24/7 a chtěla jsem ho mít takto ustájeného... Inu, po pár letech a pár vystřídaných stájích mi je jasné, že to není jen o dávání nebo nedávání do boxu, není to ani o velikosti výběhů a přítomnosti trávy ve výbězích, je to o domluvě s ustajovatelem, o tom, jak si vzájemně vyjdete vstříc. A to se ukáže až po několika měsících, co tam člověk koně má. Žádné ustájení není dokonalé. Ale lepší kvalitní 12/12, než špatné 24/7. To, že je kam dát koně v případě nemoci a on z toho malého prostoru nezešílí, je nakonec vlastně plus.
koně
napsal(a):
No, to píšu o něco výš
Proč každý nabízí "pastevko" když o plochách trávy tam není ani potuchy ? Proč to tedy aspoň pro přesnost ,nenazvat ,venkovní?
Nemá peníze ani prostory na stavbu pořádných boxů nebo stáje,nemá ani hektary zatravněné ,které by mohl bez uzardění nazvat pastvinami,ale hlavně ,že ustajuje na pastevku?
Přitom je to bahno nebo prach, a na tom max. bílý jetelíček ,vydupaný.Ale přece jsou na pastvině?? To klienti nevidí?
A ta démonizace ,jak jsou boxy špatné a nejhorší a týrání koní? Skoro jako oves nebo udidlo,nebo podkování
Nepobírám to
Mám naštěstí éry klienta z nájemního ustájení,kydače z nájemního ustájení i poskytovatele nájemního ustájení ,už za sebou
Všecky koně co mám doma,dle potřeby týrám na boxech a i na jarní trávě, i na podzim ještě taky tráva na kopcích a nedávám jim seno na příděl ,a taky dostávají oves a senáž některé dokonce i kovu a na všech jezdíme
Překvapivě žijí ,ale trendy to holt není
Taky tu démonizaci boxového ustájení nechápu, ale u vás to podle popisu bude hotový ráj.
Já vidím tu popularitu "pastevek" hlavně v ceně - ustajovatele to tolik nestojí a víc vydělá, když na malý pozemek strčí hodně zvířat, a pro klienty to je lákavě levné. U někoho to vidím jako typické popření - koně v boxovém ustájení si dovolit nemůžu, tak všemožně budu popírat sám sobě, že bych o něco takového stál.
Podle mě je prostě rozdíl mezi ustájením kvalitním a nekvalitním, jsou příšerná ustájení boxová i venkovní, stejně jako mohou být dobrá. Vše je o lidech, jak moc ochotní jsou pro ta zvířata udělat.

napsal(a):
Milé dámy, velice si vážím Vašich reakcí a názorů a určitě jsou pro mne důležité.
Tenhle kůň je můj první kůň a už teď zjišťuji, jak moc velký je to rozdíl i vůči plnému pronájmu...a tak vše moc řeším a asi vyšiluji.
Moc těch známých od koní nemám, dlouhou dobu jsem jezdila po soukromnících a pak nějakou dobu vůbec, než jsem se ke koním vrátila, tak ty kontakty nějak poopadaly. Takže nejsem začátečník, ale ostřílený profík taky ne, proto o všem přemýšlím z mnoha stran.
Toho pána tedy ještě zvážím a dnes se rozhodnu. Ve hře je ještě to "pastevko" - ode dveří ke dveřím hodinu a půl MHD, ale koně jsou v čistém, je to nové, paní se stará, je tam řízená pastva pro koně tloustnoucí a schvácené, nestojí na boxech, ale v pískovém výběhu s velkým přístřechem, který se dvakrát denně bobkuje je tam možnosti i trenéra, což budu potřebovat, jelikož budu obsedat...ale ten pocit, že mám kobylu skoro pod barákem a dokonce po cestě do práce, to by bylo fakt báječný. Výhoda obou stájí ale je, že je každý ten objekt opravdu pod dozorem a někdo o něj pečuje. Dnes to rozseknu, abych se co nejdřív hnula z místa a aby mi něco z toho neuteklo.
Já teď ale neřeším tolik cenu, nebo ano, tyto obě zmíněné možnosti vyjdou na stejno, akorát u toho prvního odpadá doprava...ale mojí kobyla žila celý život doposud na velkých pastvinách, tak jí ten pobyt u města/ve městě chci co nejvíce zpříjemnit...ale rozhodně nehledám pastevko za 4000, výše uvedené stáje mají obě možnost nechat stát koně v suchém, akorát v tom druhém si to kůň může vybrat sám...jinak si nemyslím, že by šlo o nekvalitní místa, kde nechat koně.
napsal(a):
Já teď ale neřeším tolik cenu, nebo ano, tyto obě zmíněné možnosti vyjdou na stejno, akorát u toho prvního odpadá doprava...ale mojí kobyla žila celý život doposud na velkých pastvinách, tak jí ten pobyt u města/ve městě chci co nejvíce zpříjemnit...ale rozhodně nehledám pastevko za 4000, výše uvedené stáje mají obě možnost nechat stát koně v suchém, akorát v tom druhém si to kůň může vybrat sám...jinak si nemyslím, že by šlo o nekvalitní místa, kde nechat koně.
Já to myslela obecně, ne na vás konkrétně. :)
Vyberte si i podle dalšího zázemí, mít nebo nemít k dispozici jízdárnu nebo halu je taky dost propastný rozdíl.

Slone, moc Vám děkuji :) Vlastně mám asi štěstí....potřebuju zdrhnout a naskytla se mi dvě relativně solidní místa :))
S tou jízdárnou tomu rozumím :D ta stáj dál je sice skoro 3 hodiny na cestě, ale právě, trenér v místě, já ještě neobsedala, prostě musím se rozhodnout hlavně rychle...a aby se kobyla měla dobře. TeĎ stojí právě na té kupce hnoje, jak jste tady popisovaly...bohužel v srpnu to tak nevypadalo a žádné recenze na tuto stáj nebyly. Předpokládala jsem, že bude aspoň nějaká péče, když se jedná o statek, kde mají jak techniku, tak zaměstnance a vlastní zdroje statkových krmiv....radši za ní budu jezdit ob den někam dál než každý den, ale ve špatné stáji.
Reál prostě není ideál. ALE je potřeba vědět jak má vypadat ideál, aby se k němu mohlo přibližovat.
Pastevko 24/7 je vhodné pro podhorské a horské oblasti - rozuměj zemědělsky se tam půda moc lépe využít nedá. Oproti tomu u velkého města je půdy málo a tak drahá, že kvalitní pastevko je prostě ekonomická sebevražda - logicky tedy box. No a 12/12 může být super kompromis. Však je taky každý kůň trochu jiný. Hucul není teplas vysoko v krvi s výkonností T.
U toho trenéra v místě si ještě ověřte, jestli může přijet i trenér externí - někde to nejde. Ne každý trenér vám může vyhovovat a není nic horšího, než být "v pasti", kdy místní trenér nefunguje a cizího si pozvat nemůžete.
Pokud toho trenéra v místě neznáte, tak bych to za takovou výhodu neviděla, pro mě by byl bonus, pokud by do stáje třeba pravidelně dojíždělo víc trenérů a dalo se vybrat.

Pipilota
napsal(a):
Reál prostě není ideál. ALE je potřeba vědět jak má vypadat ideál, aby se k němu mohlo přibližovat.
Pastevko 24/7 je vhodné pro podhorské a horské oblasti - rozuměj zemědělsky se tam půda moc lépe využít nedá. Oproti tomu u velkého města je půdy málo a tak drahá, že kvalitní pastevko je prostě ekonomická sebevražda - logicky tedy box. No a 12/12 může být super kompromis. Však je taky každý kůň trochu jiný. Hucul není teplas vysoko v krvi s výkonností T.
Ten box rozhodně v tomto případě 12/12 není...prostě ráno nakrmí a cca ve čtyři zavírá, v létě později, když prší, tak jsou prostě kobyly doma. Mám velkého koně a ten box je fakt malý, proto mě to vyděsilo, že by tam byl. Ale je fakt, že to mám tak blízko, že i když bude kobyla zavřená celý den, tak s ní můžu pak ještě dvě hodiny trajdat i po venku i déle, případně se stavit před prací...
Jinak slone, díky, máte pravdu. To mne nenapadlo. A než špatný trenér, tak lepší, když si hledat cestu sám a jezdit třeba na semináře, koukat na videa, číst, někoho si pozvat...a to dojíždění dělá opravdu hodně.

Když si ujasníte směr, kterým se chcete vydat, budete mít jednodušší rozhodování. Ty směry jsou v podstatě dva:
1) Chci mít koně blízko u sebe, abych mohla být u něj každý den. I když se bude mít "hůř". Každý den jezdit. Nebo jen zkontrolovat, poňuchňat.
To je směr zaměřený na Vás. Kůň Vás nemusí každý den vidět, ba často je to naopak (romantika stranou). A rozhodně nemusí každý den pracovat, i když to budete označovat např. hrou. Ale není to špatný směr, když je zajištěné to hlavní - žrádlo, péče atd. Koneckonců Vy za zvíře platíte, chcete z něho něco mít, nic nepochopitelného.
2) Chci, aby se kůň měl co nejlépe, i když to znamená, že ho uvidím jen občas.
To je směr zaměřený na koně. Když vše, co má fungovat, skutečně funguje, je to prima. Špatný je, když se ukáže, že to nefunguje, že chybí často krmení, kontrola zdravotního stavu...
Já osobně bych dala přednost variantě s číslem dva. Představa koně zavřeného celý den v boxe - při letošním deštivém počasí by to v našich místních podmínkách bylo i třeba týden v kuse - mě děsí. Určitě víc, než střídání boxu se zabahněným pláckem se senem a společností dalších koní.
Možnost ustájení v pískovém výběhu se zázemím mi připadá slušná, i pokud by nebyla vůbec tráva. Jen bych chtěla vědět, jak se krmí, jestli je seno na zemi (riziko pískových kolik), nebo je v krmelci. Případně ideálně v dostatečném množství sítí tak, aby koně po plácku i chodili.

Pro mne jako zaměstnaného člověka by bylo schůdnější mít koně na dosah, ono hodinu a půl se štrachat tam a opět zpět jsou 3hodiny...strašná ztráta času, pokud teda nemáte jiné závazky a nikomu by to nedělalo problém než vám....znáte to, časem to začne vadit příteli, nemluvím o manželovi a dětech......
Já prostě jedu na čas, pro mne má den strašně málo hodin a jak známo, nikdo vám ztrátu volného času ničím nenahradí(čas strávený cestováním)....já mám koně ustájeného v dosahu 4,5km od baráku, autem pár minut, na noc box, přes den travnatý výběh, koně rozděleni, výběh je stačí přes léto dobře uživit+ seno v boxe. Jasně , teď v zimě koně tráví více času na boxe- zavírají se dřív, pouští déle- závislost na denním světle....ale toto je vykompenzováno halou, kde můžete drandit i při nepřízni počasí, po setmění.....což na pastevku, by se realizovat nedalo, brzo tma, než se dopravíte tam...ne vždy pěkné počasí....
Edit: koně se pouští ven i při dešti, buď ráno déle nebo večer se zavře dřív, teď už ve výběhu balík....
No také jsem měla koně na pastevku a v době obsedání šla do boxu- nelíbilo se jí to, kobyla lezla z počátku po mřížích, nechtěla od koní, být sama ve stáji na boxe- nelekejte se toho, zvládnout se to dá....
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.40.246
To uz se zapomnelo na atlantidu a Sonu? Piskovej vybeh seno a pruser jak rkava kdyz zrala vylekzajici travu i s piskem. Takzr za me jakejsi piskovej vybeh (ne pastevko ale vybeh kdyz to nema pastvu) kde je kun nonstop a mozna jen mozna bude mit sena tolik ze nebude zkouset zrat travu. Ne fakt ne. Ale jestli to chce zadavatrlka s mladym konem riskovat jrji vec.
Ja jsem zvykla jezdit za konem kazdy den - a predstava dojizdeni 1,5h MHD, byť ob den, mi prijde jako totalni silenstvi. Pockejte, az bude tma ve ctyri odpoledne.... bude se vam tam chtit jezdit ve tme a v hnusnem pocasi? Prijedete a neudelate uz vubec nic. Na pastevku mozna tak s celovkou na hlave. Myslim, ze se budete muset vyrazne vic premlouvat, nez kdybyste mela kone za rohem.

eenika
napsal(a):
Ja jsem zvykla jezdit za konem kazdy den - a predstava dojizdeni 1,5h MHD, byť ob den, mi prijde jako totalni silenstvi. Pockejte, az bude tma ve ctyri odpoledne.... bude se vam tam chtit jezdit ve tme a v hnusnem pocasi? Prijedete a neudelate uz vubec nic. Na pastevku mozna tak s celovkou na hlave. Myslim, ze se budete muset vyrazne vic premlouvat, nez kdybyste mela kone za rohem.
Hledám nejschůdnější řešení tady a teď v problematické situaci. Pokud se pro vzdálenější variantu rozhodnu, určitě nikde není napsáno, že v ní musím být dalších x let...kde je to fajn, mají plno a kde to stojí za prd, tak berou....tyhle dvě stáje jsou momentálně malý zázrak. Nechci koně dávat do stáje pochybných kvalit, to ho rovnou můžu nechat v té stávající. Dočasně se takhle dlouho dojíždět dá...pokud teda nemáte děti. A mezitím zkusit chytit něco OK a blíž.

napsal(a):
To, co popisujete, nezní vůbec špatně. Šla bych do toho.

Arbora
napsal(a):
No a budete obsadať teraz, na zimu? Či by nebolo riešenie kobyla trochu ďalej, ale vo výbehu a chodili by ste za ňou iba cez víkend napríklad. A na jar, keď začnete s kobylou pracovať, tsk si ju stiahnete bližšie.
No, to je otázka, neříkám, že na ní nesednu, ale opravdu přiježďovat jsem chtěla až na jaře, není kam pospíchat, kobyla je chladnokrevná a ještě ji není ani pět...zimu jsem viděla spíš na práci že země, procházky, naučit ji na hlas, trochu se poznat a prohloubit důvěru...asi jsem nezduraznila, že od nového ustajeni čekám, že tímto bude navěky....proti končím v boxu jako takhle nic nemám, jen jak už jsem napsala několikrát, při letošním destivem roce by trávila v tom malem boxu hodně času a pak...na déšť je zvyklá a mám strach, že mi takhle zchoulostivi. Ale jinak mám vyhlidnute asi 3 stáje u nas, kam bych chtěla do poradniku:))
Obojí má dost plus a minus :))
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.8.229
Opravdu je piskovej vybeh s omezenym senem tak super? Pripad jak se to muze pos rat tu nedavno byl. Pocitate i s timhle?

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Opravdu je piskovej vybeh s omezenym senem tak super? Pripad jak se to muze pos rat tu nedavno byl. Pocitate i s timhle?
Bohužel nevím, o co šlo. Ale výběh je udržovaný, tráva neprorůstá a denně ho bobkuji, předpokládám, že už by se něco stalo???
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.8.229
No to by pak asi slo ale vybeh bez travy, jen pisek. Ja nevim to za me neni pastevko ale soupnuti kone na plac a pisek kvuli lepsi udrzbe aby nebylo bahno. Jak psali vyse tohle neni pastevko. Ale jakesi venkovni ustajeni.
Sla bych do toho boxoveho. Tam aspon v pripade pruseru mate kobylu blizko a popravde. Naucit se na box musi. Nebo by aspon mela. Mezitim si muzete i lepe prosondovat to dal. A pak se rozhodnout definitivne
napsal(a):
Mám tři možnosti:
Tohle je strašně těžké rozhodování. Já bych to měla lehčí v tom, že 100% bych hned vyřadila boxové ustájení, kde koně chodí ven jen když neprší. To by třeba v mém okolí tenhle týden znamenalo, že byli ve výběhu naposledy v úterý. Tj. v boxu st-čt-pá, pravděpodobně i dnes protože má pršet také a i když nebude tak se zřejmě nepustí protože by výběh rozdupali. 4 dny být zavřená na vlastním záchodě 4x4m tak mi šíbne také, a co udělá dlouhý nepohyb s kloubama si dokážu živě představit.
Sama za sebe přiznám, že na mladého koně 4 dny zavřeného v boxe si nesednu ani to nedoporučím nikomu z lidí kteří u mě jezdí, to přenechám mladším a lepším rajťákům.
Měla jsem kobylu v boxu v tomhle režimu ustájenou dost let a dodnes si pamatuji ty sprinty z práce, by se kobyla dostala aspoň na hodinu z boxu a opohybovala se. Samozřejmě jsem nebyla jediná kdo potřeboval odjezdit po 16hod, takže čekačka na jízdárnu, na kobylu jsem sedala také v 21hod, anebo jsem prostě jela do terénu za tmy. Dodnes mám krásné vzpomínky na noční jízdy zimním lesem, to člověk sleduje i kdy bude úplněk protože za úplňku je krásně vidět.
S remontou je to o dost těžší, protože aspoň první měsíce s ní sama do terénu za tmy nepojedu, a na jízdárnu také chci mít jen pro sebe - nemám zájem abych musela jezdit společně s mazákem, který dělá věci rutinně, neleká se, umí přechody atd., kdyžto já mám pod zadkem remontu, která ještě řeší třeba jinak vystíhovanou laťku, nebo bundu přehozenou přes hrazení.
Ustájení s padockem bych zvážila, dobře bych si prohlídla jak je tam o koně postaráno, jestli jsou nakrmený, čistý, mají celý den seno, vodu, přístřešek, jestli to není prostor typu bahňáku 10 koní na 100x100m, které vídám na komerčkách v mém okolí. Já sama mám pro svoje koně teď stažené na zimní výběh (pastevko ala 1ha na koně zůstane asi mým nesplněným snem - ceny pozemkú kolem mě jsou astronomické), a na trávu je pouštím jen na pár hodin odpoledne, ale myslím, že jsou spokojení a zdraví jsou určitě.
Co se pastevka týče, tak to by možná byla moje volba, ale hodina dojíždění je dost, v zimě nemáte šanci se tam dostat za světla, takže budete potřebovat osvětlenou jízdárnu. Na pastevku si nebudete dělat takové starosti co se s koněm děje, bude mít pohyb i stádo, nebude vadit když pár dní nebudete stíhat (nevím jaké máte pány s obsedáním, ale já s remontou ze začátku pracuji tak obden, a sedám si tak 2x do týdne), ale hodně by záleželo na péči, stejně jako jsou boxová ustájení dobrá a špatná, tak jsou i pastevka dobrá a špatná, ale nejlepší je dívat se jak vypadají a chvají se koně, ty vám o kvalitě ustájení řeknou nejvíc.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.8.229
dsj
napsal(a):
Tohle je strašně těžké rozhodování. Já bych to měla lehčí v tom, že 100% bych hned vyřadila boxové ustájení, kde koně chodí ven jen když neprší. To by třeba v mém okolí tenhle týden znamenalo, že byli ve výběhu naposledy v úterý. Tj. v boxu st-čt-pá, pravděpodobně i dnes protože má pršet také a i když nebude tak se zřejmě nepustí protože by výběh rozdupali. 4 dny být zavřená na vlastním záchodě 4x4m tak mi šíbne také, a co udělá dlouhý nepohyb s kloubama si dokážu živě představit.
Sama za sebe přiznám, že na mladého koně 4 dny zavřeného v boxe si nesednu ani to nedoporučím nikomu z lidí kteří u mě jezdí, to přenechám mladším a lepším rajťákům.
Měla jsem kobylu v boxu v tomhle režimu ustájenou dost let a dodnes si pamatuji ty sprinty z práce, by se kobyla dostala aspoň na hodinu z boxu a opohybovala se. Samozřejmě jsem nebyla jediná kdo potřeboval odjezdit po 16hod, takže čekačka na jízdárnu, na kobylu jsem sedala také v 21hod, anebo jsem prostě jela do terénu za tmy. Dodnes mám krásné vzpomínky na noční jízdy zimním lesem, to člověk sleduje i kdy bude úplněk protože za úplňku je krásně vidět.
S remontou je to o dost těžší, protože aspoň první měsíce s ní sama do terénu za tmy nepojedu, a na jízdárnu také chci mít jen pro sebe - nemám zájem abych musela jezdit společně s mazákem, který dělá věci rutinně, neleká se, umí přechody atd., kdyžto já mám pod zadkem remontu, která ještě řeší třeba jinak vystíhovanou laťku, nebo bundu přehozenou přes hrazení.
Ustájení s padockem bych zvážila, dobře bych si prohlídla jak je tam o koně postaráno, jestli jsou nakrmený, čistý, mají celý den seno, vodu, přístřešek, jestli to není prostor typu bahňáku 10 koní na 100x100m, které vídám na komerčkách v mém okolí. Já sama mám pro svoje koně teď stažené na zimní výběh (pastevko ala 1ha na koně zůstane asi mým nesplněným snem - ceny pozemkú kolem mě jsou astronomické), a na trávu je pouštím jen na pár hodin odpoledne, ale myslím, že jsou spokojení a zdraví jsou určitě.
Co se pastevka týče, tak to by možná byla moje volba, ale hodina dojíždění je dost, v zimě nemáte šanci se tam dostat za světla, takže budete potřebovat osvětlenou jízdárnu. Na pastevku si nebudete dělat takové starosti co se s koněm děje, bude mít pohyb i stádo, nebude vadit když pár dní nebudete stíhat (nevím jaké máte pány s obsedáním, ale já s remontou ze začátku pracuji tak obden, a sedám si tak 2x do týdne), ale hodně by záleželo na péči, stejně jako jsou boxová ustájení dobrá a špatná, tak jsou i pastevka dobrá a špatná, ale nejlepší je dívat se jak vypadají a chvají se koně, ty vám o kvalitě ustájení řeknou nejvíc.
Piskovej vybeh neni pastevko a na malej piskovej vybeh s jednim balikem sena bych kone s klidnym svedomim nikdy dat nemohla. Zlaty boxovy s poradnou péčí.

Možná jsem to napsala špatně, ale dobře, varianta 2 není pastevko jako pastevko, nicméně "zvítězilo" ve výběru. Včera jsem byla ještě kouknout...koně mají padock s prostorným s přístřechem, kam chodí na nic anebo tam jsou, pokud vydatně prší. Povrch padocku je písek, ovšem na sena jsou krmiště. Každý den chodí do dopodud travnatých výběhů, kde jdou i za deště. Zázemí pro majitele, osvětlená jizdarna, kde můžu mít i vlastního trenéra, pěkné terény. Majitelka vypadá, že ví, co dělá, takže budí důvěru, že člověk může s klidným svědomím vypadnout na dovolenou. Všude relativně čisto, bobky uklizeji oddilove holky. Školní koně oddělení od soukromých...na první dobrou to vypadá solidně a zbytek se uvidí, ale většinou mají na ustájení plno...a když to nepůjde, tak prostě půjdeme o dům dál, nebudeme první ani poslední. Ale z toho mého výběru to na první pohled za to dojíždění stojí, je tam pár věcí, které by šlo vytknout, nicméně je vidět, že to tam funguje, koně se mají dobře a že se o to někdo stará.

...padock s prostorným přístřechem..... to je hezké, ale jsou koně co nocují (na dešti větru) mimo přístřech, protože si prostě nedovolí projít kolem jiného koně nebo ho tam ten dotyčný prostě nepustí nebo prostě stádo jde spát ven....vlastní zkušenost. to není výtka, ale i s tím musíte u volného ustájení počítat, někdy se zdá, že by to koni mohlo vyhovovat lépe než box, ale je to na individualitě koně, někteří dokážou i na volném ustájení trpět.

napsal(a):
...padock s prostorným přístřechem..... to je hezké, ale jsou koně co nocují (na dešti větru) mimo přístřech, protože si prostě nedovolí projít kolem jiného koně nebo ho tam ten dotyčný prostě nepustí nebo prostě stádo jde spát ven....vlastní zkušenost. to není výtka, ale i s tím musíte u volného ustájení počítat, někdy se zdá, že by to koni mohlo vyhovovat lépe než box, ale je to na individualitě koně, někteří dokážou i na volném ustájení trpět.
Mimo otevřené boxy se ještě buduje dlouhý přístřech (reálně je rozestavěný, takže nepředpokládám, že by to nedodělali a že by to byly plané sliby), takže na počet koní by tam mělo být prostoru bez deště a větru odpovídající plocha.....zbytek ukáže čas. Ale kobyla vyrůstala 4 roky se svým stádem na obrovských pastvinách a k dispozici měli max les....koně i tak rostou zdraví, v kondici, dobře narostlí, vyrovnaní. Myslím, že by to mohla zvládnout.
Z nabízených možností je tato varianta minimálně na první dobrou ta nejschůdnější, pokud se to bude nějakým způsobem projevovat na vitalitě kobyly, budu situaci řešit.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Piskovej vybeh neni pastevko a na malej piskovej vybeh s jednim balikem sena bych kone s klidnym svedomim nikdy dat nemohla. Zlaty boxovy s poradnou péčí.
Leithian, já si nejsem úplně jistá protože dění kolem Petry sleduji jen občasně když mě zaujme nějaká diskuze na ifauně, ale myslím, že to zapískování hříbátka se jí stalo v boxovo-výběhovém režimu? Pamatuji si, že jsem jí jednou doporučovala aby hříbátka dala na hříbárnu a nechala je běhat a růst ve stádě ale odepsala něco ve smyslu že to neudělá, protože se o ně bojí. Takže tam asi šlo o nevhodné venkovní výběhy, pravděpodobně bez základního venkovního zázemí - bez sena v krmelci a přístřešku, které v boxových komerčkách nebývají vůbec. Představuji si to tak, ale nesleduji a neznám podrobnosti.
Co se boxového ustájení kde koně chodí ven jen když neprší, tak to je prostě nejhorší režim který koni může majitel zařídit. Takové 23/1, nebo 48/1, nebo dnes díky covidu také 240/0, když nešťastný majitel onemocní a nemůže koně opohybovat sám a nedej bože bude pršet, což je v zimě skoro každý den. Hroznější ustájení si nedokáži představit. Tohle je pro mě konimorna, jen je to jiný druh konimorny než u lidí který koně týrají nekrmením, nepéčí, krutostí a hloupostí - koně v tomhle režimu jsou týraný nedostakem prostoru, pohybu a sociálních kontaktů.

K zadavatelce: hodně používáte frázi "naoko dobré". Dejte si pozor s výběrem, stejně se nakonec rozhodnete sama, ale zkuste se opravdu zamyslet nad tím, co vám třeba za měsíc může začít potenciálně vadit ... abyste se za chvilku nestěhovala zas jinam. Já taky prolezla vícero stájí a paradoxně jsem vždycky odcházela z důvodu, který mi mohl být od začátku zřejmý, kdybych to opravdu více zanalyzovala a nesnažila sama sebe přesvědčit těmi "logickými" důvody.
Už teď píšete, že se vám nechce dávat koně na box ... upřímně pokud se vám teď nechce a ptáte se na diskuzi, tak za dva měsíce pokaždé když půjdete ke koni, tak budete jeho nervozitu, nedejbože přiteklé nohy atd. připisovat tomu, že jste ho nacpala do boxu a budete v noci usínat s myšlenkou na to, jak je chudák zavřený za mřízemi a nemůže se projít ani těch 50 m co by šel na pastevku od napáječky k senu.
Na druhou stranu stejně tak můžete proklínat podlomy a hniloby a okousaného koně a být přesvědčená, že to musí být z toho proklatého bahna na pastevku a v noci se budete budit hrůzou, že vám kůň někde stojí v dešti s promoklou dekoz a vy tam zítra prostě nestihnete zajet, protože to máte daleko a co když se zamotá do pásky a sedře si nohy a nikdo si nevšime, protože ten stájník se vám naoko nelíbil ;)
Fakt to pečlivě zvažte podle sebe a svých hodnot a preferencí. Nic není vyloženě špatně, ustájení je vždy kompromis.