Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.10.2020 21:17
horselover393

XXX.XXX.168.122

Vždy když svého koně vedu z výběhu, tak půl cesty je v klidu, pak se z ničeho nic otočí a odcválá zpět k výběhu, párkrát už i prorazil výběh aby tam mohl jít. Někdy i když ho vedu ze stáje do sprchy tak se otočí a zdrhne k výběhu
Proto jsem se chtěla zeptat jak ho to odnaučit a vím že násilí nikam nevede.
Důvod je pravděpodobně, že nechce odejít od ostatních koní.

30.10.2020 06:21
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Zaplatit si trenéra který naučí základy!

Kůň už se zlozvyk naučil. Postačilo mu pár úspěšných pokusů. Nyní je potřeba tenhle zlozvyk odnaučit - to je vždy těžší než provádět správně rutinu.

30.10.2020 07:42
sisi58

XXX.XXX.191.1

Trénovat s dalším koněm. To je nejlepší. Alespoň zezačátku.

Mám to podobné a to se jedná o starou, prdlou kobylu. Naštěstí se už dá ukočírovat. Po přestěhování, v dubnu, to byla učiněná hrůza. Je konec října a kobyla se zklidnila.

Chce to rutinu, děláte při vodění stále to stejné, zbytečně neprodlužujete nutné úkony.
Je možno vodit koně i na uzdečce. Ale to si vemte nějakou starší.

1.11.2020 13:36
horselover393

XXX.XXX.168.122

na uzdečce jsem to zkoušela a stejně utekl, pouze když ho vzal jeden z dospělích pracovníků tak šel, ale se mnou a mojí mamkou nešel

1.11.2020 13:58
lenacia

XXX.XXX.173.31

Vy dítě a máma nekoňák?... Tak to z vás má těžce dobrej den. Zeptejte se těch dospělých co dělají že jim funguje

1.11.2020 14:39
sisi58

XXX.XXX.191.1

lenacia napsal(a):
Vy dítě a máma nekoňák?... Tak to z vás má těžce dobrej den. Zeptejte se těch dospělých co dělají že jim funguje

Ptát se může, a může zkoušet. Ovšem u koní je to tak, že buď poslechnou nebo ne. A pokud je zadavatelka děvče, může jít i o normálního koně, který prostě jen neuznává, že by mu měla něco nařizovat.
Kolik jen, kolik stejných příběhů už tu bylo? Začátečník a nevhodný kůň. Pokud se to nespraví, hrozí úraz a co hůř, kůň bude onálepkován jako neposlušný a vzpurný.

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.11.2020 21:15

horselover393 napsal(a):
na uzdečce jsem to zkoušela a stejně utekl, pouze když ho vzal jeden z dospělích pracovníků tak šel, ale se mnou a mojí mamkou nešel

Kdo si koně z výběhu nedovede- nejezdí.....

V rámci dobrých koňovo mravů by vám koně měl vodit z výběhu na ježdění někdo zkušený... je to asi koník profesor, který ví, s kým má tu čest- provozák? a vysvětlovat vám asi zatím nemá cenu, jak na to. Prostě nesmíte ten druhý konec vodítka hned pustit, když koník projeví trochu odporu, ale časem se to poddá a jistě si už budete vědět rady, když se víc otrkáte.

2.11.2020 10:44
Arbora

XXX.XXX.233.168

horselover393 napsal(a):
Vždy když svého koně vedu z výběhu, tak půl cesty je v klidu, pak se z ničeho nic otočí a odcválá zpět k výběhu, párkrát už i prorazil výběh aby tam mohl jít. Někdy i když ho vedu ze stáje do sprchy tak se otočí a zdrhne k výběhu
Proto jsem se chtěla zeptat jak ho to odnaučit a vím že násilí nikam nevede.
Důvod je pravděpodobně, že nechce odejít od ostatních koní.

A ako fungujete s koňom v iných situáciách? Dá sa normaĺne nasedlať, odjazdiť? Bolo by fajn, keby aspoň dočasne s vami niekto potoho koňa chodil a pomáhal vám naučiť sa ho vodiť. Nečakajte, ale že to pre vás bude niekto robiť ochotne a zadarmo.

2.11.2020 11:10

Arbora napsal(a):
A ako fungujete s koňom v iných situáciách? Dá sa normaĺne nasedlať, odjazdiť? Bolo by fajn, keby aspoň dočasne s vami niekto potoho koňa chodil a pomáhal vám naučiť sa ho vodiť. Nečakajte, ale že to pre vás bude niekto robiť ochotne a zadarmo.

Přes internet to nevyřešíme. Nevidíme koně, nevidíme vás.

9.11.2020 21:41
horselover393

XXX.XXX.168.122

těm pracovníkům jde protože mají sílu taky se s nimi snaží přetahovat

10.11.2020 07:23

super, a už máte trenéra?

10.11.2020 13:30
sisi58

XXX.XXX.191.1

horselover393 napsal(a):
těm pracovníkům jde protože mají sílu taky se s nimi snaží přetahovat

Pche, o síle to není. Mají na to grif, jak vodit koně. A hlavně, přirozenou autoritu.
Mou nynější kobylu do přepravníku, pár prvních roků, naložil pouze pan Vrtek a můj syn. S kobylou nediskutovali, prostě vzali vodítko a koby šla.
Z ostatních si dělala prču. Posléze se začalo dařit i mě. Znáte to, i kapka vody časem naruší skálu. Ale byly to hodiny, dnes se tomu říká přirozená komunikace, trpělivého vysvětlovaní, že mě má poslouchat a bude jí hej. Totéž s držením nohou při strouhání, klidném stání při nasedání z lavečky. Atd., atp.
Klid, trpělivost a odhodlání. A ze škebny a cimprlíny se stala normální jezdecká kobyla.

10.11.2020 16:22

sisi58 napsal(a):
Pche, o síle to není. Mají na to grif, jak vodit koně. A hlavně, přirozenou autoritu.
Mou nynější kobylu do přepravníku, pár prvních roků, naložil pouze pan Vrtek a můj syn. S kobylou nediskutovali, prostě vzali vodítko a koby šla.
Z ostatních si dělala prču. Posléze se začalo dařit i mě. Znáte to, i kapka vody časem naruší skálu. Ale byly to hodiny, dnes se tomu říká přirozená komunikace, trpělivého vysvětlovaní, že mě má poslouchat a bude jí hej. Totéž s držením nohou při strouhání, klidném stání při nasedání z lavečky. Atd., atp.
Klid, trpělivost a odhodlání. A ze škebny a cimprlíny se stala normální jezdecká kobyla.

Přesně, člověk nepřepere ani poníka. Musí se na to jít chytře - jak píšete, trpělivost, klid a důslednost.

Přidejte reakci

Přidat smajlík