Jak koně odnaučit tahání k trávě při procházce

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Tumomi

31.10.2020 07:53
Tumomi

XXX.XXX.219.43

Ahoj, možná je to hloupý dotaz, ale zeptám se.
Starám se o 23 letého valacha. Chodíme na procházky na ruce, je hodný a všechno, ale máme problém s tím, že neustále tahá a chňape po trávě. Když jdeme s dalším koněm, udělá to jen párkrát, ale když jdeme sami, je to každou chvíli a jelikož je to pan velký kůň, mít sílu na to se s ním rvát celou procházku je celkem "radost". Snažím se vždy hlídat jeho reakce, to kdy už se na to chystá, ale stejně ho většinou nezdržím, aby to hlavu nesklonil.
Proto se chci zeptat, jak ho to odnaučit? Aby nešel po trávě a v klidu šel?
Děkuji za rady.

31.10.2020 08:29
Daniela Lipová

XXX.XXX.64.140

Zkuste vychytat moment, když dává hlavu dolů, ale ještě nezere. Jakmile začne dávat hlavu dolů, aby žral něco po něm chtějte. Zacouvat, obrat okolo předku, naklusat. V podstatě cokoliv, na co začne se může soustředit místo trávy. Pokud to budete důsledně dělat, koník brzo pochopí, že půjde raději krokem celou procházku, než aby pořád něco musel dělat.

31.10.2020 09:17
kallisto

XXX.XXX.237.35

Dostatek pobytu na pastvě, aby nebyl po trávě takový hladový.
Štajgr nebo uzdečku.

31.10.2020 09:38
liva

XXX.XXX.227.29

Vezměte si na procházku tušírku.
Když se natáhne po trávě, řekněte důrazně NE a v případě neuposlechnutí, ze začátku samozřejmě poslouchat nebude, ho klepněte tušírkou.
Za pár procházek si vystačíte s NE.....

31.10.2020 10:28
lenacia

XXX.XXX.173.31

Já tohle řešila na začátku uzdečkou. Musí se cuknout ve chvíli kdy teprve sklání hlavu. Za týden už sem měla jen ohlavku, na té už na cuknutí též ihned reagovala a vpodstatě do měsíce už věděla, že dokud nepovolím vodítko navolno a neskloním ruku, tak se nežere.

Tumomi

31.10.2020 10:59
Tumomi

XXX.XXX.219.43

Děkuji moc za rady, určitě vyzkouším.

Uživatel s deaktivovaným účtem

31.10.2020 11:26

Nechodit koně pást na ruce, když je procházka tak je procházka, když se pase, tak se pase, já vím, že to zde někteří dělají, nemají jinou možnost nebo tak něco, ale já si myslím, že koně pak si zvyknou, že je ta možnost za chůze si něco urvat a pak "otravují" nedělám to ani pod sedlem.... to raději nasekám a dovezu do výběhu-boxu.

31.10.2020 11:46
koně

XXX.XXX.174.63

Kůň se dobře naučí rozlišit,kdy se pást nebo všeobecně žrát může, a kdy nee.
A bohužel dál to koně ještě rozlišují na to s kým to jde ,a u koho to neokecají
Rady tu padly ,začít s udidlem nebo bičíkem ,upozorňovat

31.10.2020 19:09

No ... moje rada je nechodit s koněm, který vás nerespektuje natolik, že si žere, kdy chce, ven :) Co když někde znervózní, tak se taky necháte někam odtáhnout...?

Trenovala bych především poslušnost doma na ohlávce, choďte jen někde blízko u stáje, ať není neštěstí, když vám kůň zdrhne. Mám koně naučeného na NE!, když nechci aby něco dělal a VOLNO a "odhození" vodítka nebo otěží, když mu chci dovolit se pást --- musíte mít rychlé, předvídatelné a spravedlivé reakce.

To znamená: vždy, když se kůň natáhne po trávě, musí přijít oprava, ne ho jednou švihnout po prdelce a podruhé rezignovat a nechat ho žrát. Trénovat zastavování na trávě bez žraní a žraní jen po povolení. Koně velmi rychle chápou pozitivní i negativní podmiňování a respektují nastavená pravidla - pokud pochopí, že si je umíte prosadit, což jim ukážete jen tím, že si je trpělivě, leč důsledně prosadíte ...

Přidejte reakci

Přidat smajlík