Zdravím,
mám mladou kobylu u které mám takový menší problém. V poslední době mi nechce zvedat přední nohy, zadní dává bez problémů. Když děláme kopyta a držíme nožku déle, tak kobyla začne nohou kopat, hrabat a někdy se snaží i vzepnout. Když jsem si ji přivezla a nedělala se ji kopyta tak to nebylo znát a nozku mi na čištění vždycky dala. Teď ale když ji děláme kopyta (cca po 5té) tak je to horší a horší. Samozřejmě na tom s kobčou pracuji, zvedám ji nožky na delší a delší dobu. Někdy ji dá a není problém, někdy se u toho začne kroutit a někdy mi ji prostě ani nedá a začne se úplně cukat a přijde mi zbytečně ve stresu. Snažím se k ní přistupovat v klidu bez stresu ale ani to nepomáhá. Mluvím s ní a pokaždé když udělá dobrý krok odmenim pamlskem. Ale pořád se to nelepší tak že bych viděla změnu a nějaký pokrok. Jak na ni? Doporučíte mi nějaký fígl?
Budu moc ráda za každou odpověď a radu😊díky
Zvedejte jen trochu.
Není třeba koni nohu vykloubit. Občas jsou kováři, kteří na to nehledí a zvedají a zvedají. I na to, že má kůň nohu delší dobu fixovanou v nepřirozené poloze, si musí zvyknout. A u předních se to blbé držení vidí dosti často.
Naše kovářka si klidně klekne, pokud je koník ochoten v klidu držet níž.
Chovatelka mi právě říkala, že když ji dělal kovář u nich zvedal ji to nohu hodně vysoko. Taky si myslím, že se jí to kvůli tomu nelíbí nebo aspoň z části. Dneska jsme nožky zase zvedali. Zvedala jsem je níže a krásné držela, sice se musí pořád zapracovat na době trvání ale vidím to nadějně. Někdy se tedy stane, že když přijdu je kobyle a začnu se ohýbat níže k noze, tak mi hned začne ustupovat nebo couvat, že nechce a to mi také nedělala.
Mindy
napsal(a):
Chovatelka mi právě říkala, že když ji dělal kovář u nich zvedal ji to nohu hodně vysoko. Taky si myslím, že se jí to kvůli tomu nelíbí nebo aspoň z části. Dneska jsme nožky zase zvedali. Zvedala jsem je níže a krásné držela, sice se musí pořád zapracovat na době trvání ale vidím to nadějně. Někdy se tedy stane, že když přijdu je kobyle a začnu se ohýbat níže k noze, tak mi hned začne ustupovat nebo couvat, že nechce a to mi také nedělala.
Ani svět nevznikl hned. Vydržte.
A s odměnami, či chválením šetřete. Stačí vlídné slovo nebo podrbání.
Je dobré vzít v úvahu i vývojové fáze koně. Prostě tak jak si malé děcko musí projít fází vzdoru, jak si to ještě i párkrát vyzkouší v pubertě a i v adolescenci... Podobně to mají všichni savci, prostě zkouší hranice svého okolí. Nebála bych se podívat i tím směrem a klidně rázně okřiknout, případně si vynutit (ale to se musí umět správně vyhodnotit situace).
Kůň je zvíře rutiny. Pokud se to pořádně naučí na různých místech, bude držet nohu i různě dlouhou dobu. Já při škaredém počasí nosím kopytní háček v kapse a zvedám nohy i venku na vycházce. Pokud se u toho pase, ani si nevzpomene cukat nohou - spíš je to o respektu aby neodcházel za lepším soustem. Po pár situacích kdy na asfaltce zastavím a vyberu z kopyta tlačící kamínek si kůň zapamatuje, že je dobré ty nohy hezky zvednout a podržet atd.
Bolesti při držení nohou bývají spíš u zadních. Takové to zvedání se u předních a hrabání bývá častěji při testování mezí - ono i to lehké kousání do předních nohou je jedna z výzev ke hře...