Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.11.2020 19:32
Mindy

XXX.XXX.40.69

Zdravím,
mám mladou kobylu u které mám takový menší problém. V poslední době mi nechce zvedat přední nohy, zadní dává bez problémů. Když děláme kopyta a držíme nožku déle, tak kobyla začne nohou kopat, hrabat a někdy se snaží i vzepnout. Když jsem si ji přivezla a nedělala se ji kopyta tak to nebylo znát a nozku mi na čištění vždycky dala. Teď ale když ji děláme kopyta (cca po 5té) tak je to horší a horší. Samozřejmě na tom s kobčou pracuji, zvedám ji nožky na delší a delší dobu. Někdy ji dá a není problém, někdy se u toho začne kroutit a někdy mi ji prostě ani nedá a začne se úplně cukat a přijde mi zbytečně ve stresu. Snažím se k ní přistupovat v klidu bez stresu ale ani to nepomáhá. Mluvím s ní a pokaždé když udělá dobrý krok odmenim pamlskem. Ale pořád se to nelepší tak že bych viděla změnu a nějaký pokrok. Jak na ni? Doporučíte mi nějaký fígl?
Budu moc ráda za každou odpověď a radu😊díky

2.11.2020 19:46
kallisto

XXX.XXX.134.123

Dostává za zvednutou nohu pamlsek?

2.11.2020 19:59
Mindy

XXX.XXX.40.69

Když dá nohu a vydrží delší dobu, dostane pamlsek aby věděla, že dělá něco správně. Nebo je to špatně?

2.11.2020 20:16
kallisto

XXX.XXX.134.123

Zřejmě si chce ten pamlsek urychlit. Ví že po položení nohy přijde odměna. Tak je netrpělivá a chce ho co nejdřív. Proto cuká a chce nohu položit.
Zkusila bych pamlsky nedávat, pouze pochvalu, pohladit. Pamlsek až na konec, až po podržení všech čtyř nožek.

3.11.2020 07:57
Mindy

XXX.XXX.40.69

Vidíte to mě nenapadlo. Mě bylo řečeno, že mám právě odměnit vždy po tom, když mi nozku dá. Zkusím to tedy takhle. Dává mi to smysl, kobyla je hodně vycurana takže bych se nedivila kdyby to bylo tak jak píšete😄 moc vám děkuji 😊

3.11.2020 12:34
kuba_74

XXX.XXX.190.228

Nebo jí taky něco bolí. Nám kobyla nechtěla zveda jednu zadní a bylo to od boavech zad.

3.11.2020 14:07
sisi58

XXX.XXX.191.1

Zvedejte jen trochu.
Není třeba koni nohu vykloubit. Občas jsou kováři, kteří na to nehledí a zvedají a zvedají. I na to, že má kůň nohu delší dobu fixovanou v nepřirozené poloze, si musí zvyknout. A u předních se to blbé držení vidí dosti často.
Naše kovářka si klidně klekne, pokud je koník ochoten v klidu držet níž.

3.11.2020 18:50
Mindy

XXX.XXX.42.54

Chovatelka mi právě říkala, že když ji dělal kovář u nich zvedal ji to nohu hodně vysoko. Taky si myslím, že se jí to kvůli tomu nelíbí nebo aspoň z části. Dneska jsme nožky zase zvedali. Zvedala jsem je níže a krásné držela, sice se musí pořád zapracovat na době trvání ale vidím to nadějně. Někdy se tedy stane, že když přijdu je kobyle a začnu se ohýbat níže k noze, tak mi hned začne ustupovat nebo couvat, že nechce a to mi také nedělala.

3.11.2020 19:05
sisi58

XXX.XXX.191.1

Mindy napsal(a):
Chovatelka mi právě říkala, že když ji dělal kovář u nich zvedal ji to nohu hodně vysoko. Taky si myslím, že se jí to kvůli tomu nelíbí nebo aspoň z části. Dneska jsme nožky zase zvedali. Zvedala jsem je níže a krásné držela, sice se musí pořád zapracovat na době trvání ale vidím to nadějně. Někdy se tedy stane, že když přijdu je kobyle a začnu se ohýbat níže k noze, tak mi hned začne ustupovat nebo couvat, že nechce a to mi také nedělala.

Ani svět nevznikl hned. Vydržte.
A s odměnami, či chválením šetřete. Stačí vlídné slovo nebo podrbání.

3.11.2020 19:31
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Je dobré vzít v úvahu i vývojové fáze koně. Prostě tak jak si malé děcko musí projít fází vzdoru, jak si to ještě i párkrát vyzkouší v pubertě a i v adolescenci... Podobně to mají všichni savci, prostě zkouší hranice svého okolí. Nebála bych se podívat i tím směrem a klidně rázně okřiknout, případně si vynutit (ale to se musí umět správně vyhodnotit situace).
Kůň je zvíře rutiny. Pokud se to pořádně naučí na různých místech, bude držet nohu i různě dlouhou dobu. Já při škaredém počasí nosím kopytní háček v kapse a zvedám nohy i venku na vycházce. Pokud se u toho pase, ani si nevzpomene cukat nohou - spíš je to o respektu aby neodcházel za lepším soustem. Po pár situacích kdy na asfaltce zastavím a vyberu z kopyta tlačící kamínek si kůň zapamatuje, že je dobré ty nohy hezky zvednout a podržet atd.
Bolesti při držení nohou bývají spíš u zadních. Takové to zvedání se u předních a hrabání bývá častěji při testování mezí - ono i to lehké kousání do předních nohou je jedna z výzev ke hře...

Přidejte reakci

Přidat smajlík